餐廳: 永年士多港式車仔麵 (加拿分道)
資訊:

2022-06-20 285 瀏覽
香港車仔麵好難搵到原汁原味既店,我開始要豆卜 流心蛋 魚蛋 幼麵 麻辣中辣。大約等待5分鐘後,就可以有得食。環境尚算闊落,不過要自己我搵位,類似典型快餐店。首先俾我驚喜係魚蛋,佢用陳皮魚蛋,充滿驚喜。不過流心蛋就令到等有少少失望。因為佢個身熟過頭,一啲都唔流心。麻辣汁都係典型醬汁 只係你需要醬多定少,而決定多少。不過不得不提佢嘅麻辣係偏強,幼麵我個人覺得比較硬身,希望下次可以淋返少少。佢地衛生情況唔錯,地板都比較乾淨,唔會黐立立。店員會見到你食完就收走餐具,但係又唔會趕你走,咁坐喺度都會舒服啲。
2022-04-23 530 瀏覽
以前成日食元朗間分店,佢開咗尖沙咀之後第一次嚟食覺得冇咁好味,但係可能因為太耐冇入元朗,今次食又覺得幾好食!今次有一碗叫咗麻辣,另外一碗先係叫咖喱辣。咁樣直接有得比較,就覺得咖喱辣好食好多!豬皮同半熟蛋一定係必點魷魚我就覺得麻麻地。而家做緊買任何面再加$15就可以加個小食,我叫咗豬紅抵食!

魷魚我就覺得麻麻地。
而家做緊買任何面再加$15就可以加個小食,我叫咗豬紅
抵食!
2022-03-25 533 瀏覽
初初「永年土多」係一間係元朗開嘅港式車仔麵店,有很久歷史。幾年前老闆大膽轉型到依家人人皆知🤫三餸🥳魷魚/魚蛋/ 蟹籽丸 小小辣咖喱麵魚蛋係陳皮魚蛋 魷魚同蟹籽丸都冇咩特別咖喱湯底吾似咖喱湯底 而係辣椒油嘅辣朋友叫咗係三餸菜底 再加蛋 / 生菜魚肉有小許失望😞 菜底得幾條菜所有配菜都相對地甜 尤其係豬紅🙊🙊生菜魚肉卻令人驚喜魚肉同樣鮮甜 魚味重🤙🏽——————永年士多 (尖沙咀)尖沙咀加拿分道46號地下7-8號舖
初初「永年土多」係一間係元朗開嘅港式車仔麵店,有很久歷史。

幾年前老闆大膽轉型到依家人人皆知🤫

尤其係豬紅🙊🙊

生菜魚肉卻令人驚喜
魚肉同樣鮮甜 魚味重🤙🏽

——————
永年士多 (尖沙咀)
尖沙咀加拿分道46號地下7-8號舖
2022-03-12 470 瀏覽
三餸加菜底搵笨落單前問:「菜底可以揀蘿蔔?」店員:「揀咩都得?」然後落單,叫左三餸加蘿蔔最後,原來蘿蔔另收錢,當第四餸嬲位1.菜底份量勁少!同三餸麵送既幾條菜仔份量相約!嬲位2.店員冇清晰講解整體餸 (牛筋豬皮較好)其餘冇咩特別綠茶紅豆冰ok , 茶可濃啲,豆夠淋唔甜湯底ok份量偏少性價比低服務偏低
三餸加菜底
搵笨
落單前問:「菜底可以揀蘿蔔?」
店員:「揀咩都得?」
然後落單,叫左三餸加蘿蔔
最後,原來蘿蔔另收錢,當第四餸
嬲位1.菜底份量勁少!同三餸麵送既幾條菜仔份量相約!
嬲位2.店員冇清晰講解

整體
餸 (牛筋豬皮較好)其餘冇咩特別
綠茶紅豆冰ok , 茶可濃啲,豆夠淋唔甜
湯底ok
份量偏少
性價比低
服務偏低
2022-03-12
4 分鐘 (堂食)
下午茶
平時都有食開車仔麵 今次食呢一間就比較新色少少嘅 上次去食佢哋嘅下午茶都幾抵食 同埋試咗佢哋嘅樽仔奶茶 但係價錢就偏貴味道就幾好飲奶茶味道非常之濃郁如果有機會下次都會再飲另外餐廳都做緊宣傳優惠 只要幫佢哋喺大眾點評度打卡就可以免費換領一支樽仔奶茶 喺上面打少少comment咁就得㗎啦之後就帶埋張單去收銀處嗰個位換領餐廳嘅本店本身係喺元朗嘅而家都開咗唔同嘅分店遍佈港九新界📍永年士多 (尖沙咀)尖沙咀加拿分道46號地下7-8號舖
平時都有食開車仔麵

一支樽仔奶茶 喺上面打少少comment咁就得㗎啦
之後就帶埋張單去收銀處嗰個位換領

餐廳嘅本店本身係喺元朗嘅
而家都開咗唔同嘅分店遍佈港九新界

📍永年士多 (尖沙咀)
尖沙咀加拿分道46號地下7-8號舖
一起身就dog rush去尖沙咀整頭整到我個肚打晒鼓! 唯有叫 網上外賣平台 急救我個肚仔🤰🏻.我知堂食價$43就有<<自選三餸車仔麵>>包三款$9嘅餸!即係個麵都收你$16😅Anyway~佢嘅<<蘿蔔>>係必點!睇佢咁深色就知佢好腍好入味啦!咬落冇筋,仲有好多湯汁添呀🤤不過<<紫菜>>得好少,夾埋好似得兩三啖咁~唔抵食😐.<<魷魚>>就有五六七嚿😂爽嘅!!不過味道方面就冇乜大驚喜😌我加咗一個$11嘅星級餸💁🏻‍♀️<<豬腸>>冇乜多餘肥膏! 冇臭味! 咬落軟腍,重滷味! 水準之選🦾湯底有少少一督麻辣醬!輕輕一推就令成碗麵提升咗一大層次兼且香好多😋好彩跟餐加咗$17要支<<冷泡凍頂烏龍茶>>解解辣🥵因為佢嘅麻同辣嘅持久度好高!食晒成碗都仲係咀唇燙燙的👄銀包都燙燙😗連埋運費盛惠$96冇辦法啦🥲都係整頭坐到悶悶哋嘅一大享受嚟嘅🙃
一起身就dog rush去尖沙咀整頭
整到我個肚打晒鼓! 唯有叫 網上外賣平台 急救我個肚仔🤰🏻
我知堂食價$43就有<<自選三餸車仔麵>>包三款$9嘅餸!
即係個麵都收你$16😅
Anyway~
佢嘅<<蘿蔔>>係必點!

睇佢咁深色就知佢好腍好入味啦!
咬落冇筋,仲有好多湯汁添呀🤤
不過<<紫菜>>得好少,夾埋好似得兩三啖咁~
唔抵食😐
<<魷魚>>就有五六七嚿😂爽嘅!!
不過味道方面就冇乜大驚喜😌
我加咗一個$11嘅星級餸💁🏻‍♀️<<豬腸>>
冇乜多餘肥膏! 冇臭味! 咬落軟腍,重滷味! 水準之選🦾

湯底有少少一督麻辣醬!
輕輕一推就令成碗麵提升咗一大層次兼且香好多😋
好彩跟餐加咗$17要支<<冷泡凍頂烏龍茶>>解解辣🥵
因為佢嘅麻同辣嘅持久度好高!
食晒成碗都仲係咀唇燙燙的👄
銀包都燙燙😗
連埋運費盛惠$96

冇辦法啦🥲
都係整頭坐到悶悶哋嘅一大享受嚟嘅🙃
2022-01-09
20 分鐘 (外賣送餐)
2022-01-17 362 瀏覽
常常談起車仔麵 友人總會推介永年的車仔麵 😹 碰巧今天經過 便決定一試!如堂食的話 要先掃安心出行 然後在櫃檯下單 再自行找位置☺️ 初來報到 點了店員推介的蘿蔔和魚蛋 然後我再自行選擇了豬手和雞翼 麵底本來想揀烏冬 但是售罄了 於是選擇了油麵👅 微辣 隨麵附送菜芯三條 從這些簡單的配菜便可得知 永年絕非敷衍的餐廳 🍴 連伴碟的菜心也是新鮮甜美的😽湯底微辣帶點 其辣非麻辣 就是一入口就能感覺到辣味竄出🤣 但是討喜的甜辣 魚蛋就是陳皮魚蛋 彈牙有陳皮香;蘿蔔清甜冇渣;豬手煮得軟淋;雞翼的皮Q彈 肉不會鞋! 豬手和雞翼的醃料也是甜甜的🥰 凍檸茶跟餐+12蚊 碎冰足夠 配辣麵喝起來很爽!-埋單77$ 很值得再來😙

埋單77$ 很值得再來😙
2022-01-17
5 分鐘 (堂食)
  • 豬手
2021-12-22 617 瀏覽
由細食到大既車仔面,尖沙咀新店仍然保持到質素! 最愛食佢既蘿蔔,雞翼,豬腸,一定配油面食加辣汁蘿蔔真係好林身入味,無食到渣👍🏻👍🏻滷水雞翼好入味豬腸無臭味,洗得算乾淨佢既辣汁獨一無二,好正來到永年,必食之選仲有咖央多士⭐️
蘿蔔真係好林身入味,無食到渣👍🏻👍🏻滷水雞翼好入味
豬腸無臭味,洗得算乾淨
佢既辣汁獨一無二,好正
來到永年,必食之選仲有咖央多士⭐️
2021-12-13 517 瀏覽
尖沙咀哩間第一次食,味道同元朗個間差唔多。個湯底好好味,甜甜地。係上去要行條樓梯有啲麻煩姐。不過真心尖沙咀太多人了,真係唔好意思坐得耐。都係放工要食個快餐先去啦,平時朋友聚會都係坐第二間食得舒服啲好過!
尖沙咀哩間第一次食,味道同元朗個間差唔多。
2021-12-12 503 瀏覽
永年士多呢個名聽左好耐,但一直未有機會試,今日一支公就去試下啦,麵底叫左粗麵,餸就叫左:魷魚、牛筋、蘿蔔同豬皮。另外叫左支樽仔奶茶。 題外話,冬天整碗車仔麵真係幾正。 基本上,蘿蔔同豬皮真心必叫,豬皮無毛,軟滑爽口,入味又無異味!蘿蔔同樣大大舊,入味又無渣,清甜好味。 反而牛筋同魷魚有啲失色,水魷魚其實ok, 都爽口彈牙,因為都預左無咩味,但就唔係好啱個人口味。反而牛筋真心失望,佢都夠軟滑腍身,但問題都係唔夠入味,甚至係無味。如果可以有番啲腩汁味就更好。 而粗麵底可以,唔會煮得過淋,湯底都好飲。七十幾蚊可以接受,下次會返轉頭食。

題外話,冬天整碗車仔麵真係幾正。

而粗麵底可以,唔會煮得過淋,湯底都好飲。
七十幾蚊可以接受,下次會返轉頭食。

2021-11-29 446 瀏覽
因為近年搬咗,所以少食咗好多車仔麵。碗麵我由元朗嗰間開始食,一路都好鍾意,特別係佢嘅豬紅。今次同朋友嚟食車仔麵每人都分別叫咗唔同嘅餸,例如生腸,牛肚,魷魚等等每種食物我都覺得好好味😋

每種食物我都覺得好好味😋
2021-11-23 584 瀏覽
好耐冇食永年,今日冇胃口但要食d野,$39車仔麵可選菜底+三餸,岩晒不過原來只包三款$9既自選餸,其餘要補錢,韮菜餃同埋雞肉係星級餸要各加$2,收銀員冷冷一句:你揀果d要加錢所以看似平左,其實係貴左,少少誤導⋯⋯菜份量幾多,like, 豬紅入晒味,份量正常星級餸雞肉似炒過幾香口,份量正常, 韮菜餃就煮過龍,皮好淋,半爛狀態,$11/2隻幾貴,餡係幾好味既抗疫期間食完要自己交還托盤好合理,不過收盤位個員工好似搶個盤甘,好冇禮貌

所以看似平左,其實係貴左,少少誤導⋯⋯

菜份量幾多,like, 豬紅入晒味,份量正常

2021-10-31 645 瀏覽
(長文慎入)香港情懷—車仔麵車仔麵係香港本地日常菜式。起源於物質匱乏嘅年代。當時路邊小檔嘅檔主收集一啲餐廳嘅下欄菜,為佢哋重新注入生命,烹調後成為基層市民嘅美食恩物。時至今日嘅香港成為國際都市,而車仔麵嘅配菜亦隨着時代變得越嚟越多樣化。呢一碗平凡嘅車仔麵,見證住香港嘅時代發展,更象徵住一代香港人堅毅嘅精神、靈活變通嘅特性、無限嘅創意、物盡其用嘅良好習慣,更加反映到每個人嗰種對自主嘅追求!「Bespoke」、「tailor-made」呢種個人化服務一般被視為高層次嘅服務,突顯顧客嘅尊貴,當然價錢亦都高層次啲。而車仔麵就打破咗呢一個定律!碗麵要咩麵底、咩湯底、咩配菜,都係由顧客按自己嘅喜好挑選。冇錯,車仔麵以親民嘅價錢,提供tailor made服務!冇錯!度身訂造其實都係可以好貼地!而呢種tailor-made嘅自選模式亦被近年興起嘅米線行業所採用。大家有冇諗過究竟係鍾意食米線,定係俾呢一種自選模式所吸引呢?我要為車仔麵平反!個人認為車仔麵可以媲美日本拉麵!因為佢承傳住一股香港精神!喺度更加要多謝一班默默耕耘嘅車仔麵經營者。佢哋將車仔麵逐步由街邊小檔發展到一間間有特色嘅車仔麵店。商業化後
(長文慎入)
香港情懷—車仔麵

喺度更加要多謝一班默默耕耘嘅車仔麵經營者。佢哋將車仔麵逐步由街邊小檔發展到一間間有特色嘅車仔麵店。商業化後嘅車仔麵行業,大大提升咗店舖嘅設計、配菜嘅選擇、食物質素、環境衞生、效率同服務等,切合返現代市民嘅需求,更吸引咗一班新嘅車仔麵愛好者。而永年士多就係其中一位表表者!

🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜

起源於新界一間街坊車仔麵檔,永年依家已經發展為市區連鎖店。現代化嘅管理將呢一樣傳統嘅本地菜式帶入現代化世界!

LadyB今次呢碗自選車仔麵:
油麵:麵條滑溜,零鹼水味,正!(因為本人唔鍾意鹼水味🤗)

湯底:麻辣湯底。唔怪之得咁多人係永年嘅擁躉,佢嘅麻辣湯底味道濃郁,「麻」同「辣」嘅比例做到恰到好處!令人食完之後,得到麻辣嘅滿足感之餘,又唔會食到好辛苦!呢種功力唔簡單!今次點中辣,啱啱好!不過下次會挑戰下佢嘅大辣🌶🌶🌶🌶🤗

配菜:豬紅雖然份量少,但係非常之滑溜,冇楂,俾like👍🏻
鳳爪煮得好淋,好入味。唔怪之得係鎮店之寶!推!👍🏻
魷魚就有啲失望,顏色唔靚,味道平凡。😪

食物外觀:呢個最有驚喜!佢係啲醫料上加上一隻乾椒做點綴。邊個會諗到食車仔麵,廚師會喺碗麵上面加裝飾😃呢種對出品有要求嘅專業精神, 已經超出左一般大眾對車仔麵檔嘅期望。精益求精嘅態度,值得贏得大家嘅掌聲👏🏻

望住呢碗平凡得黎又唔簡單嘅車仔麵,默默許下心願,希望佢有朝一日可以作為香港代表,走入世界美食殿堂,宣揚香港精神!

是次消費:$43 (三餸)

食物:⭐️⭐️⭐️⭐️
鳳爪
豬紅
鳳爪
  • 三餸一麵
今日放工諗起永年嘅辣醬,想食豐富啲買咗4餸雞翼蘿蔔牛肚酸齋蝦子撈麵搭咗成個鐘車噃屋企滿心期待打開碗麵,只見雞翼蘿蔔酸齋….無咗車仔麵靈魂之一… 牛肚😭牛肚要另加$4, 加多個餸有 coupon 要加$3,共$7, 佔成個麵嘅11.6%錢就俾咗,無得食,唔開心..辛苦得來志在食,但今日有啲失望囉😔希望 d staff 以後可以小心啲,唔好再俾漏餸喇!!
今日放工諗起永年嘅辣醬,想食豐富啲買咗4餸
雞翼蘿蔔牛肚酸齋蝦子撈麵
搭咗成個鐘車噃屋企
滿心期待打開碗麵,只見雞翼蘿蔔酸齋….
無咗車仔麵靈魂之一… 牛肚😭
錢就俾咗,無得食,唔開心..
辛苦得來志在食,但今日有啲失望囉😔
希望 d staff 以後可以小心啲,唔好再俾漏餸喇!!

2021-10-11
15 分鐘 (外賣自取)
今日去了尖沙咀辦婚事。男禮final fit了 已取回家了,離婚禮越來越近了!6-7pm時已經很累,想盡快吃個快飯便回家休息!這間是我們經常光顧的!以前比較多去元朗分店!現在比較多事要在尖沙咀處理,吃得更密!咖喱微辣 - my most favourite soup!試過吃小辣,辣到要喝2杯飲品來解辣微辣剛剛好,已經有啲料到極度推介這裏的蘿蔔,是非常入味,軟林林的口感!未婚夫忘了點,我與他一起分享!他有很多腸仔,我拿了兩小條我們都有點豬腸,可是今天太肥了,我們都嫌棄早知點雞翼尖,這裏馳名的!豬紅也是很滑,必點必點!伴郎陪同試男禮,我們帶他一起吃!他吃麻辣,我還未試過這間的麻辣呢!找次要試試,今天有猶豫,但還是擔心不夠咖喱入味!大家都跟我點菠蘿冰,港式特飲,非常解渴!當然未婚夫有請伴郎!
今日去了尖沙咀辦婚事。
男禮final fit了
已取回家了,離婚禮越來越近了!

6-7pm時已經很累,想盡快吃個快飯便回家休息!

這間是我們經常光顧的!
以前比較多去元朗分店!
現在比較多事要在尖沙咀處理,吃得更密!

試過吃小辣,辣到要喝2杯飲品來解辣

微辣剛剛好,已經有啲料到

他有很多腸仔,我拿了兩小條

我們都有點豬腸,可是今天太肥了,我們都嫌棄

早知點雞翼尖,這裏馳名的!

豬紅也是很滑,必點必點!

伴郎陪同試男禮,我們帶他一起吃!

大家都跟我點菠蘿冰,港式特飲,非常解渴!

當然未婚夫有請伴郎!
2021-09-26
  • 三餸一麵