2021-01-08 75 瀏覽
聽人講如心開咗一間台灣麵店,日日都排晒長龍,今日見有時間於是我都排一排,試一試佢最出名嘅牛肉麵💓💓🤗我叫左一碗三寶麵,$88蚊超級大碗,好足料。如果你想試都到唔同部位嘅話,超級推介呢款!三寶包括牛腱、牛筋、牛肚🤪🤪一試牛腱,真係超級無敵軟化😂😂阿婆裝左假牙都無問題,軟到不得了,仲要大大嚿,包你飽。跟住牛筋,吸哂啲汁味,好入味😍😍😍😍食食吓仲係個底搵到超多塊牛肚😂😂朋友話我好似尋寶咁開心,連唔食牛嘅朋友睇見我都食得好滋味😂朋友就叫咗一碗燉濃湯雞麵😬😬😬朋友話本身好飽,但係佢個湯底好濃郁,面都好彈牙爽口,令佢不知不覺食晒成碗😂😂加上大大隻雞比,超級抵食😂😂😙😙想試佢唔同款嘅可以一個叫牛,一個叫雞麵👍🏻👍🏻你都台灣店舖,當然唔少得叫一個小食鹽酥雞啦!鹽酥雞炸到外脆內軟😍😍又超抵食,幾十蚊有咁大舊同咁多舊🤗🤗真心可以媲美小食店炸到嗰啲咁香口💓💓我哋兩個又叫咗兩杯香橙乳酸飲品,都係好有水準,係鮮橙汁啊!😙😙😙🎉🎉總括來講,呢間我一定會encho🎉🎉

聽聞喺台灣都要排兩個鐘依家過江龍嚟香港 仲要喺荃灣然後阿媽竟然提出去食 咁當然要去試了 ~( ̄▽ ̄)~🤍麻辣蒜味腱心半筋半肉麵($84)蒜味好出 湯底係極度濃郁 濃到明顯好多味精嗰種 要餸住個酸菜中和翻食到尾都幾辣下 但齋辣 唔夠香為咗試曬兩種麵 阿媽揀咗手工麵 咁我呢個焗住揀細麵個問題係 因為呢個湯太濃味 唔適合啲太掛湯嘅味 否則會啖啖都好似飲湯咁 太鹹但偏偏呢個細麵係十分掛湯 軟硬度就適中嘅牛肉牛筋好似分別有三嚿 兩樣都好入味牛腱心唔錯 但牛筋煮到好稔 自己鍾意有咬口嘅多啲🤍紅燒腱心半筋半肉麵($84)湯底由藥材同牛骨熬製 飲落比起上面嗰個清試咗一啖手工麵 係比較煙韌有咬口 麵粉味幾香如果兩碗麵嘅麵底交換 咁會perfect啲wuwu😢🤍鹽酥雞($48)極度唔推薦 真係唔洗嗌先唔講個size大到好似雞球咁肉質其實ok 都唔會炸到好乾但亦都稱唔上鎖到好多肉汁🥲最難食係表面嘅粉 鹽酥 鹽呢你會食到成口厚粉 但個粉係冇味🤍桂圓杞子薑母茶($28)/整體6.9/10 喺香港算係幾好食嘅牛肉麵 但食完係十級口渴加上鹽酥雞整到咁 冇辦法唔大扣分🥲再加上喺荃灣嚟講 定價稍高lol比我揀no.1都
聽聞喺台灣都要排兩個鐘
依家過江龍嚟香港 仲要喺荃灣
然後阿媽竟然提出去食 咁當然要去試了 ~( ̄▽ ̄)~
麻辣蒜味腱心半筋半肉麵

🤍麻辣蒜味腱心半筋半肉麵($84)
蒜味好出 湯底係極度濃郁
但偏偏呢個細麵係十分掛湯 軟硬度就適中嘅
牛肉牛筋好似分別有三嚿 兩樣都好入味
牛腱心唔錯 但牛筋煮到好稔 自己鍾意有咬口嘅多啲
紅燒腱心半筋半肉麵

🤍紅燒腱心半筋半肉麵($84)
湯底由藥材同牛骨熬製 飲落比起上面嗰個清
試咗一啖手工麵 係比較煙韌有咬口 麵粉味幾香
如果兩碗麵嘅麵底交換 咁會perfect啲wuwu😢
鹽酥雞

🤍鹽酥雞($48)
極度唔推薦 真係唔洗嗌
先唔講個size大到好似雞球咁
肉質其實ok 都唔會炸到好乾
但亦都稱唔上鎖到好多肉汁🥲
最難食係表面嘅粉 鹽酥 鹽呢
你會食到成口厚粉 但個粉係冇味
桂圓杞子薑母茶
🤍桂圓杞子薑母茶($28)
加上鹽酥雞整到咁 冇辦法唔大扣分🥲
再加上喺荃灣嚟講 定價稍高lol
比我揀no.1都係阿木台灣麵 無論麵 小食定飲品 樣樣都高質
麻辣蒜味腱心半筋半肉麵
紅燒腱心半筋半肉麵
2021-01-06 69 瀏覽
想台灣了幾時先可以去旅行?去唔到唯有食住台灣味先去到見到有人排緊隊,應該好好食叫咗個麻辣蒜味腱心半筋半肉麵一食勁香嘅蒜香味,配上少少嘅麻辣味,勁香本身自己食唔到好多肉,所以要半筋半肉麵我叫左手工麵,好好食,而且牛肉唔肥,份量絕不少叫多咗個鹽酥雞,同平時食嘅有啲唔同,最鍾意佢旁邊嘅葉,都好好食,我係個個鍾意食伴碟嘅奇怪人桂圓杞子薑母茶(熱),人大個咗健康左,成日飲埋啲樣養生野,又熱野,入面有好多桂圓同埋杞子👍👍👍
想台灣了
幾時先可以去旅行?去唔到唯有食住台灣味先

去到見到有人排緊隊,應該好好食

叫咗個麻辣蒜味腱心半筋半肉麵
一食勁香嘅蒜香味,配上少少嘅麻辣味,勁香

本身自己食唔到好多肉,所以要半筋半肉
麵我叫左手工麵,好好食,而且牛肉唔肥,份量絕不少

2021-01-05 171 瀏覽
三寶手工麵湯底有肉香味, 但稍鹹。牛肚夠腍,但只有一塊草肚一塊金錢肚。牛根十分入味。牛腩夠大塊,有口感。手工麵掛到湯,但不太合廣東人口味。醬炒椰菜塊塊都有醬,炒得好均勻。但較油。椰子雪芭十足椰子味,椰子塊亦夠脆。但黃色糖漿只係為左賣相更好,但筆者認為不加更好。
三寶手工麵

湯底有肉香味, 但稍鹹。
牛肚夠腍,但只有一塊草肚一塊金錢肚。
牛根十分入味。
牛腩夠大塊,有口感。
手工麵掛到湯,但不太合廣東人口味。

醬炒椰菜
塊塊都有醬,炒得好均勻。但較油。

椰子雪芭
十足椰子味,椰子塊亦夠脆。
但黃色糖漿只係為左賣相更好,但筆者認為不加更好。
2021-01-04
午餐
2021-01-05 51 瀏覽
食物質素及價錢相符,合理,員工態度良好,境衛生方面還好。當日除咗點左主打牛肉麵以外,另外都點左一個濃湯雞麵,出奇地不是主打但味道更加好。但建議要配細面,因為雞湯的味道較清淡。
食物質素及價錢相符,合理,員工態度良好
2021-01-04 79 瀏覽
而家夜晚無得堂食,成日都要買外賣返屋企食,都吾知買咩好,真係頭痕。今日發現了這一間叫段純貞的餐廳,外觀裝修得好靚,所以就決定食呢一間。一入到餐廳,店員就推介有什麼好選擇,服務非常好。好快外賣已經攞得,快啲返屋企開餐先😂我叫了招牌紅燒腱心牛肉麵,麻辣蒜味腱心半筋半肉麵,重有鹽酥雞。飲品方面我要了桂圓蜂蜜薑母茶及香橙乳酸飲料。回家一打開外賣,發現餐廳都幾細心,佢地會分湯,麵就吾會浸到淋晒。麻辣蒜味腱心半筋半肉,辣度十足,牛肉筋位爽口,肉質鬆軟,加上麻辣湯,醒神開胃👍🏻麵可以選擇手工麵或細麵,手工麵比較寬,一來比較韌,有口感,二來可以吸收更多湯,令味道更濃郁。招牌紅燒腱心牛肉麵,內裏只有牛肉,但口感味道,都非常好,牛肉吸收埋上湯,味道更濃。這個麵我選擇了細麵,每一條麵線都爽口,沒有太韌的感覺。但我比較喜歡手工麵,因為可以吸收更多湯,味道更濃。鹽酥雞,暖暖的,雞肉又鬆軟,加上調味鹽,好似去了台灣掃街食小食的感覺,十分推介食這個小食。

外賣自取
2021-01-04 55 瀏覽
每次經過門口都好多人排隊,其中一個原因應該係因為大家太掛住台灣,作為香港的唯一一間分店,大家當然爭住嚟試吓!! 我揀咗平日嘅兩三點嚟食,以為唔使排隊,但都等咗一陣先入得!紅燒腱心半筋半肉牛肉麵(手工麵),平時食牛肉麵通常係一片片牛肉,而呢度係一大塊牛腱心肉分量十足而且煮得好淋好入味,根據店內嘅介紹,原來煮一碗牛肉麵要用成18個鐘,難怪咁入味!! 另外手工麵都好有驚喜,係粗麵但又好滑,有啲食緊粗河粉嘅感覺,通常我鍾意食幼麵,但今次個手工麵贏咗!! 好嘢留返最後先食~三寶面(細麵),一樣有腱心同牛筋,但就多咗牛肚,牛肚係彈牙爽口的,同食點心蒸到淋晒嘅牛肚有分別,見隔離枱飲埋啲湯,我又試吓飲,叫咗紅燒湯底諗住冇咁辣,哈哈太多香料太重口味有少少辣唔適合就咁飲啲湯!! 滷水拼盤,有牛肚、牛𦟌、滷蛋、豆干同埋鮮菌,滷水都幾入味,牛展最好食,果然係烹調牛嘅專家,另外滷水豆腐同蛋都唔錯!! 飲品就叫咗酸梅湯同柚子蜂蜜綠茶,好彩叫咗嘢飲,因為湯底都偏濃味同有少少辣!!

好嘢留返最後先食~

台灣人氣的牛肉麵餐廳段純貞牛肉麵來左香港啦,真心好味,牛肉麵LV🐮😋😋❤️❤️📍三寶麵🐮🍜($88)材料豐富,有腱心,牛肚,牛筋,高分肉質,一次過試到三款餸,大滿足❤️📍 招牌紅燒牛肉麵🐮🍜($80)湯底極度濃郁,不辣,大片腱心,就像用了幾塊大牛扒的量(一直好奇店方怎樣回本), 腱心相當入味軟腍!📍 滷水拼盤🥘($78)一碟滿足所有願望,有牛肚、牛腱、滷蛋、豆乾及鮮菌,全部都入味濃郁,滋味無窮!📍桂圓蜂蜜薑母茶🍸($28)淡淡桂圓,薑母微辣📍檸檬蜂蜜綠茶🍯🍵($26)酸酸甜甜,冰冰涼涼🧊

📍三寶麵🐮🍜($88)

📍 招牌紅燒牛肉麵🐮🍜($80)

📍 滷水拼盤🥘($78)

📍桂圓蜂蜜薑母茶🍸($28)
淡淡桂圓,薑母微辣
📍檸檬蜂蜜綠茶🍯🍵($26)
酸酸甜甜,冰冰涼涼🧊

2021-01-04 43 瀏覽
如心商場漸漸開了很多新食肆........來試一下在台灣味道的牛肉麵.......人流很多喔......當然要試一試招牌的牛肉麵.........半筋半肉....讚👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻軟硬適中.....而且很濃牛汁.....外賣會分湯上....很細心👍🏻👍🏻寬面很有咬口...彈牙!另外也試試招牌三寶麵......也相當出息...很入味👍🏻👍🏻冬瓜檸檬特飲加桂圓薑母茶...很配👍🏻👍🏻點了個鹽酥雞👍🏻👍🏻酥軟!不錯

當然要試一試招牌的牛肉麵.........

外賣會分湯上....很細心👍🏻👍🏻寬面很有咬口...彈牙!

冬瓜檸檬特飲加桂圓薑母茶...很配👍🏻👍🏻

點了個鹽酥雞👍🏻👍🏻酥軟!不錯
2021-01-03 42 瀏覽
由於疫情嚴重,我又咁啱見到有得外賣自,而且又有咁多人排隊,咁就決定入去買個外賣番屋企食。就算好多人排隊,我都只係等咗15分鐘個外賣就整好咗。而且仲包得好穩陣,返到屋企都冇出現滴漏嘅情況招牌紅燒腱心牛肉麵$80麵底可以揀手工麵或者細麵因為手工麵比較特別,唔係間間都有所以我就叫咗手工麵試吓😍😍個麵望落去幾靚仔,個湯都好香先飲咗啖湯,個味道真係好香好濃郁再試下啲麵,非常有質感最後再試吓個主角,腱心牛肉個牛肉肉質非常嫩,非常推薦🤩🤩🤩

招牌紅燒腱心牛肉麵$80
麵底可以揀手工麵或者細麵
因為手工麵比較特別,唔係間間都有
所以我就叫咗手工麵試吓😍😍

個麵望落去幾靚仔,個湯都好香
先飲咗啖湯,個味道真係好香好濃郁
再試下啲麵,非常有質感
最後再試吓個主角,腱心牛肉
個牛肉肉質非常嫩,非常推薦🤩🤩🤩

2021-01-01
15 分鐘 (外賣自取)
2021-01-03 105 瀏覽
聽聞荃灣如心廣場新開間台灣牛肉麵,身為台灣牛肉麵嘅fans緊係要即刻嚟試一試。佢係要排隊等位同齊人先比入座。我12:00去到排左10分鐘。我落單叫嘢食嘅時候門口條龍已經勁長。1. 紅燒腱心半筋半肉牛肉麵 (手工麵)- 手工麵口感好似刀削麵。湯入口好大浸藥材味,食得出好似有花椒八角果類。湯頭都算濃郁,牛肉同牛筋都好林好入味。佢附送一碟酸菜,係有啲台灣嘅感覺。2. 燉濃湯雞麵 - 呢個估唔到有驚喜。我諗住佢會好似普通嫩雞煨麵咁。湯頭係好濃郁嘅雞湯,飲落同聞落都好香味。雞髀好滑。3. 珍珠奶茶 - 呢杯珍珠奶茶普通到我都唔知講乜好。荃灣實在太多好飲嘅珍珠奶茶舖頭,可以揀都唔好飲呢間。埋單盛惠HKD207。呢間台灣牛肉麵都值得再黎,因為佢都真係有八分台灣嘅味道。

紅燒腱心半筋半肉牛肉麵

燉濃湯雞麵

珍珠奶茶

2021-01-02
10 分鐘 (堂食)
紅燒腱心半筋半肉牛肉麵
燉濃湯雞麵
2021-01-02 23 瀏覽
冇得去旅行,好掛住台灣既美食,呢日就同屋企人去左荃灣呢間餐廳到食正宗既台灣牛肉麵!打開餐牌,見到有好多好吸引既台灣菜啊!我地一人點左一碗麵,我點左招牌紅燒腱心牛肉麵,麵底揀左手工麵。牛肉麵既湯底好香濃,手工麵口感好好。牛肉煮到好腍,又入味,正!屋企人點左麻辣蒜味腱心半筋半牛肉麵,牛筋腍到勁腍,入口即溶,真係超級好食!湯底係麻辣味勁惹味!另外仲點左鹽酥雞,鹽酥雞唔會太油,仲有啲炸紫蘇葉,正!飲品方面,我地點左桂圓杞子薑母茶,冬天飲真係養生又暖胃!
打開餐牌,見到有好多好吸引既台灣菜啊!
另外仲點左鹽酥雞,鹽酥雞唔會太油,仲有啲炸紫蘇葉,正!
飲品方面,我地點左桂圓杞子薑母茶,冬天飲真係養生又暖胃!
  • 鹽酥雞
2021-01-02 153 瀏覽
之前去台灣都已經試過甘出名既段純貞牛肉麵,所以一聽到開左黎香港就即刻去試試佢,絕對冇令人失望,同台灣一樣甘好味雖然我個日叫既系外賣,但係一d都冇因為咁而失準,而且用既餐具系木做既,非常環保牛肉麵d牛肉超級嫩,完全有入口即化既感覺,一d都五會起渣同咬好耐,手工麵十分有特色,同牛肉麵非常夾個湯睇上去好紅本來以為好辣但原來一d都五辣,個味調較得剛剛好,五食辣既朋友都可以五洗擔心甘叫紅燒牛肉麵la下次都想去試吓佢個燉番茄系列同嫩五花牛肉麵紅油抄手辣得黎過癮,一個接住一個好快就食完,建議食得辣既朋友一定要試吓而且鋪頭系如心廣場入面好方便,想幾時去食都得

牛肉麵d牛肉超級嫩,完全有入口即化既感覺
,一d都五會起渣同咬好耐,手工麵十分有特色,同牛肉麵非常夾
下次都想去試吓佢個燉番茄系列同嫩五花牛肉麵

而且鋪頭系如心廣場入面好方便,想幾時去食都得
紅燒腱心半筋半肉牛肉麵伴手工麵
午餐
紅燒腱心半筋半肉牛肉麵伴手工麵
紅油抄手
2021-01-02 29 瀏覽
有驚喜!今日去到排左半個鐘隊,三個fd去食,叫左三款湯底,叫咗三個湯底有蒜容辣湯同蒜容辣湯,跟住紅燒牛肉味面,叫咗大條嘅類似刀削麵,冇記錯好似係叫手工麵哦,牛肉炆得超冧,三個朋友都好認同。小食叫咗麻婆豆腐、紅油抄手同滷水拼盤,都好入味,不過份量少咗少少,都可接受。野食就似台式飲品,叫咗芋頭珍珠奶茶,杯嘅size類似茶餐廳嗰啲杯,差唔多$30性價比一般,味道都唔差,但想大杯d,今次用餐overall唔錯,幾有台灣風味,有少少似去咗台灣食麵湯底嘅感覺。
2020-12-26
30 分鐘 (堂食)
  • 紅油抄手
2021-01-02 1189 瀏覽
/段純貞🇭🇰/➖➖➖<台灣過江龍牛肉麵🍜> ➖➖➖不嬲都好鍾意食台灣牛肉麵荃灣如心廣場最近開咗間新店係台灣過江龍喺台灣應該都幾出名 引來唔少人排隊就算大約下晝2:00一樣要排 等咗大概15分鐘店舖主打台灣牛肉麵但係都有其他選擇麵份量十足 都幾飽肚!➖➖➖🔹主食🔹1️⃣三寶麵 (腱心、牛肚、牛筋) $88 (𝟟.𝟜𝟝/𝟙𝟘)呢個係店舖嘅招牌 可以揀幼麵或者手工麵呢款我就揀咗幼麵 都幾掛湯 但較易浸腍牛筋炆得幾軟腍 幾張口😍 有兩至三件牛肚就較為細件 而腱心肉質鮮嫩 肉嘅部份會佔多 邊位嘅筋都夠腍湯底濃郁 屬於麻辣湯底 但都接受到~喜歡更辣➖➖➖2️⃣麻辣蒜味腱心半筋半肉牛肉麵 $84 (𝟟.𝟠/𝟙𝟘) 本身呢個都係辣 叫左少辣 感覺上會比三寶麵辣啲🤭🤭呢款冇咗牛肚 其實同1️⃣差唔多不過餸嘅份量就較多!雖然佢話有蒜味但係唔算好突出轉左手工麵 口感煙煙韌韌 賣相有少少似刀削麵更喜歡呢款口感 感覺上啦啲會更惹味➖➖➖3️⃣滷水拼盤 $78 (𝟟.𝟛𝟝/𝟙𝟘) 有牛肚、牛𦟌、滷蛋、豆干同鮮菌 牛肚同1️⃣麵差唔多 呢款牛展會比較薄切同埋多根 但頗軟腍滷蛋有糖心嘅效果 滷水味唔算好出豆干就係平時嘅豆
/段純貞🇭🇰/
<台灣過江龍牛肉麵🍜>
不嬲都好鍾意食台灣牛肉麵
荃灣如心廣場最近開咗間新店係台灣過江龍
喺台灣應該都幾出名 引來唔少人排隊
就算大約下晝2:00一樣要排 等咗大概15分鐘
店舖主打台灣牛肉麵但係都有其他選擇
麵份量十足 都幾飽肚!

🔹主食🔹
肉嘅部份會佔多 邊位嘅筋都夠腍
湯底濃郁 屬於麻辣湯底 但都接受到~喜歡更辣
三寶麵

➖➖➖
2️⃣麻辣蒜味腱心半筋半肉牛肉麵 $84 (𝟟.𝟠/𝟙𝟘)
本身呢個都係辣 叫左少辣
感覺上會比三寶麵辣啲🤭🤭
呢款冇咗牛肚 其實同1️⃣差唔多
不過餸嘅份量就較多!
雖然佢話有蒜味但係唔算好突出
轉左手工麵 口感煙煙韌韌 賣相有少少似刀削麵
更喜歡呢款口感 感覺上啦啲會更惹味
手工麵

➖➖➖
3️⃣滷水拼盤 $78 (𝟟.𝟛𝟝/𝟙𝟘)
有牛肚、牛𦟌、滷蛋、豆干同鮮菌
牛肚同1️⃣麵差唔多
呢款牛展會比較薄切同埋多根 但頗軟腍
滷蛋有糖心嘅效果 滷水味唔算好出
豆干就係平時嘅豆腐🤭

➖➖➖
4️⃣冬瓜薏仁檸檬特飲 $30 (𝟞.𝟠/𝟙𝟘)
入面都有幾多薏米 煮得幾軟熟 唔會過硬
檸檬味同冬瓜味都飲到 唔太甜~
不過佢就係用冬瓜糖漿 味道無咁天然
價錢有點少貴
冬瓜薏仁檸檬特飲

➖➖➖
5️⃣冷泡凍頂烏龍茶 $30 (𝟠/𝟙𝟘)
本身都鍾意飲茶 加上無糖無冰 幾健康
而且仲要用玻璃樽仔 視覺效果好d
茶底幾香濃 無苦澀味 解渴又幾清新🍵
冷泡凍頂烏龍茶

📍段純貞
15 分鐘 (堂食)
三寶麵
手工麵