2021-01-17
本身都鍾意台式既食店🥢喺香港試過好多間牛肉麵🍜如心廣場呢間算係比較高質,有台灣風味😋星期六大約1點鐘黎到,食飯時間加上開張無耐,自然會人多。我地排第二組,加埋第一組大約30-40人。見到有人離座之後,好快就安排新客入座,我地等左大半個鐘終於可以入座。服務員都好有耐心同禮貌咁安排客人入座。店內裝修有懷舊既感覺,亦都乾乾淨淨,舒適闊落。(滿分10隻手指公)🔷麻辣蒜味腱心牛肉面(手工面)$80湯底濃郁,但蒜味可以再重啲,辣度就剛好!手工麵有啲似山西刀削麵,好有口感,煙煙韌韌,好掛汁,值得一試!牛腱心,好多同好大舊,燉到好軟嫩入味,易咬,有小小入口即溶既感覺!牛肉麵隨附一小碟酸菜,可隨意加落牛肉麵一齊食,加添香口。🔷三寶麵(幼麵)$88店舖推介必點!因為第一次食,所以叫左一碗手工麵,一碗幼麵。三寶包括腱心、牛肚、牛筋湯底辣度好適中,味道其實同麻蒜差唔多,只係小左蒜味😆幼麵都好掛湯,不過就較稔,無手工麵咁有口感。如果下次再食都係揀手工麵😋腱心:上面講左,唔重覆牛肚:稔得黎都爽口,好易咬,唔怕韌牛筋:好稔好大舊,好有骨膠原🔷鹽酥雞 $48呢個價錢黎講,真係大件又抵食。外脆內軟,好香口,但炸粉略為厚
喺香港試過好多間牛肉麵🍜
如心廣場呢間算係比較高質,有台灣風味😋
服務員都好有耐心同禮貌咁安排客人入座。
店內裝修有懷舊既感覺,亦都乾乾淨淨,舒適闊落。
(滿分10隻手指公)
🔷麻辣蒜味腱心牛肉面(手工面)$80
湯底濃郁,但蒜味可以再重啲,辣度就剛好!
牛肉麵隨附一小碟酸菜,可隨意加落牛肉麵一齊食,加添香口。
🔷三寶麵(幼麵)$88
店舖推介必點!
因為第一次食,所以叫左一碗手工麵,一碗幼麵。
三寶包括腱心、牛肚、牛筋
湯底辣度好適中,味道其實同麻蒜差唔多,只係小左蒜味😆
幼麵都好掛湯,不過就較稔,無手工麵咁有口感。
如果下次再食都係揀手工麵😋
腱心:上面講左,唔重覆
牛肚:稔得黎都爽口,好易咬,唔怕韌
牛筋:好稔好大舊,好有骨膠原
🔷鹽酥雞 $48
呢個價錢黎講,真係大件又抵食。
外脆內軟,好香口,但炸粉略為厚左啲。
鋪底既紫蘇葉都有炸過,脆卜卜,連紫蘇葉都食埋😂
🔷紅油抄手 $48
同出面食過既差唔多,不過呢個肉餡無雪味,配埋爽口既芽菜,仲有脆卜卜既花生,都好好食。
🔷珍珠奶茶(凍)$26
好飲!同出面茶飲店飲到既差唔多味道。
比起一啲餐廳要成30,40蚊既,呢到既價錢較貼地。
總結係,成年無得飛,喺香港食到當地風味都開心的!