2021-01-28 19 瀏覽
香港有好多台式嘅餐廳,而我最鍾意嘅都係牛肉麵,最鍾意嘅就係佢湯底夠龍然後牛肉又煮得非常之軟淋😋 今日喺公司附近食呢一間喺台灣好多分店嘅段純貞餐牌上面寫着佢地既牛肉湯底係以牛大骨熬煮經過數小時慢火細燉,靜置一晚凝聚風味如此成就一碗招牌紅燒腱心牛肉麵一頭牛只能取出約五碗份量的牛腱心肉花紋狀的油脂分布均勻豊富膠質及黃金比例的半筋半肉,口感軟Q,肉香醇厚睇到呢一度咁當然要試吓佢哋嘅牛肉麵啦😋招牌紅燒腱心牛肉麵配手工麵$80湯底真係非常之濃郁食得出係用心製作嘅🥰 牛肉每舊都好大件😍 而且口感非常之軟淋,食完一啲都唔會癡牙🥸 燉湯雞麵配細麵$78我自己都好鍾意食雞湯面,所以就是埋佢呢個燉湯雞麵,而佢有兩種麵可以選擇,因為牛肉湯比較濃所以就選擇左比較粗身嘅手工麵,依家啲湯通常相對地都比較清淡所以就選擇左佢嘅細麵呢一個雞湯麵🍜非常之有驚喜,湯底比較清但係亦都非常之夠味,配埋細麵真係好match😍滷水拼盤(牛肚 牛展 滷蛋 豆乾 鮮菌)$78滷水拼盤嘅份量好多,其實我哋食咗兩個麵之後都已經好飽🙈🙈 牛肚牛展煮得非常之軟淋, 少少美中不足嘅就係可能因為食完濃味嘅牛肉麵所以覺得豆乾略嫌唔夠入味冷泡凍頂烏龍茶

睇到呢一度咁當然要試吓佢哋嘅牛肉麵啦😋

招牌紅燒腱心牛肉麵配手工麵

燉湯雞麵配細麵

滷水拼盤(牛肚 牛展 滷蛋 豆乾 鮮菌)

冷泡凍頂烏龍茶

友人非常鍾意飲茶,佢話呢一個烏龍茶非常之好飲,每一口都有淡淡既甘味
香橙乳酸飲料
我自己就非常喜歡呢一杯飲品,食完所有草味道食物,配上一杯酸酸甜甜嘅飲品,即刻覺得冇咁滯

• 燉濃湯雞麵
2021-01-26 28 瀏覽
餓底👭出發去食野la~這一站去荃灣😚位於如心廣場一期最近開咗間過江龍 主打牛肉麵台灣美食餐廳以木為主要設計坐位闊落、感覺舒適👍今日食啲乜?🐮🐮🐮🐮🐮🐮三寶麵麻辣蒜味腱心半筋半肉麵 兩款湯底同樣濃郁順喉麻辣湯底較為香辣惹味腱心肉入味軟嫩牛筋軟Q彈牙一半筋半肉軟嫩之中QQ牛肚也好好味呀😚粗、幼手工麵🍲 煙靭可口,掛滿湯汁食🤤份量也唔少呀👍滷水拼盤有齊牛肚、 牛、 滷蛋、豆干、鮮菌😚最喜歡滷蛋~ 流心,蛋味濃😋飲品方面正常口味珍珠奶茶香橙乳酸特飲
餓底👭出發去食野la~
這一站去荃灣😚

位於如心廣場一期
最近開咗間過江龍
主打牛肉麵台灣美食

餐廳以木為主要設計
坐位闊落、感覺舒適👍

今日食啲乜?

腱心肉入味軟嫩
牛筋軟Q彈牙一
半筋半肉軟嫩之中QQ
牛肚也好好味呀😚
粗、幼手工麵🍲 煙靭可口,掛滿湯汁食🤤份量也唔少呀👍

滷水拼盤

有齊牛肚、 牛、 滷蛋、豆干、鮮菌😚
最喜歡滷蛋~ 流心,蛋味濃😋

飲品方面正常口味

珍珠奶茶
香橙乳酸特飲
2021-01-25
  • 滷水拼盤
  • 麻辣蒜味腱心半筋半肉麵
2021-01-26 24 瀏覽
網上睇到介紹依間野,好似唔錯,牛肉麵湯底以藥膳製成,好好奇所以一直都想黎試下,但疫情限聚付禁堂食情況下,無乜機會食到,今次終於可以放假抽時間出到黎荃灣食啦。叫左一個招牌必食牛三寶麵(牛腱、牛肚、牛筋),可以揀手工麵同細麵,我比較鍾意食手工闊麵,所以揀左手工麵。牛三寶無失望,牛腱同牛筋麵好淋,牛肚好爽,湯底唔錯,但藥味太濃,濃到飲唔到咩味,只知飲緊熱湯,可能我食唔慣,麵仲跟隨一碟咸酸菜,伴麵一流,飲品叫左一杯香橙乳酸特飲,橙本身已經甜酸,加左乳酸沖其實同橙汁無分別。整體不過不失。
網上睇到介紹依間野
,好似唔錯,牛肉麵湯底以藥膳製成,好好奇所以一直都想黎試下
,但疫情限聚付禁堂食情況下,無乜機會食到
,今次終於可以放假抽時間出到黎荃灣食啦。
,牛肚好爽
整體不過不失。

香橙乳酸特飲
牛三寶手工麵
牛三寶手工麵
2021-01-26 78 瀏覽
雖然無o係台灣食過段純貞,佢黎到香港之後先第一次認識呢個名,所以無對比就無傷害見佢open rice寫住收8點,7:15p.m.果陣已經打定電話去問仲有冇得叫外賣店員好似覺得我呢個問題好ODD咁..停頓o左一陣之後答我仲有點解我會咁問呢...因為而家疫情期間,晚市外賣都好多變數,好多店舖營業時間同open rice講既唔一樣,打定去問無蝕既最後差唔多7:30p.m.先去到,門口都有幾個人等緊外賣,但落單後唔洗10分鐘就有得攞啦,都算快同埋買既時候我有要求分湯,佢就話本身佢o地都係分湯既,男朋友話佢o地用紙碗紙盒,感覺比較環保!我o地叫o左三寶麵配手工麵,經典紅燒牛肉麵配細麵同埋鹽酥雞手工麵因為係粗而扁果隻麵,浸耐o左都唔會話好淋,而且好滑身,比細麵更勝一籌 (細麵浸耐o左就變得太淋啦,無哂口感)而且三寶麵入面既腱心超級淋同滑,有入口即融既感覺,完勝經典紅燒牛肉麵既牛肉切片兩個麵都係用同一款湯底,有藥材味之餘仲有少少辣味,我覺得惹味得黎又夠特別,同其他地方既牛肉麵湯底唔同小食鹽酥雞就算凍o左食都依然夠香脆熱食就唔洗講咁JUICY啦!!如果之後有番晚市堂食,絕對值得返去encore ar!

我o地叫o左三寶麵配手工麵,經典紅燒牛肉麵配細麵同埋鹽酥雞
小食鹽酥雞就算凍o左食都依然夠香脆
熱食就唔洗講咁JUICY啦!!

如果之後有番晚市堂食,絕對值得返去encore ar!!
不過男朋友話而家差唔多度度晚市外賣都有折,佢淨係比張印花卡,相對輸蝕wor..
我就話佢咁好味,一定做得住啦

2021-01-14
10 分鐘 (外賣自取)
  • 鹽酥雞
  • 手工麵
台灣新竹既超人氣牛肉麵專門店係12月初於如心廣場正式開業頭一個月都好爆場,可惜係之後禁堂食慢慢就唔洗再點排隊喇,下午茶時間唔洗排隊咁我大約1月中去既時候商場人流也不多我地兩個人一人食一碗麵加小吃超飽招牌三寶麵,滷味拼盤,燉濃湯雞麵麵條要即時煮,等10-20分鐘左右上菜先飲住冷泡茶先,雖然堂食寫限時45分鐘但無客既時候都唔會趕你既冷泡凍頂烏龍茶$30/杯,茶味香醇。麵條可選手工麵或細麵三寶麵,腱心,牛肚,牛筋 $88一碗,價錢合理可以係香港食到呢個水準,超值牛腱心肉滷得入味,帶少少油花,肉厚而有彈性牛肚嫩得黎仍有彈性,牛肚個人最喜歡牛筋好大條,原條無剪碎,食起上黎好有膠質先飲一啖湯,飲到淡淡既中藥材香氣,辣味不搶香而不辛,味道特別,食時再加酸菜吃,更添風味手工麵,細麵都有唔同既口感每日新鮮製作,手工麵煙韌且掛湯,幼麵嫩滑燉濃湯雞麵$78,唔食牛既另外一種選擇用上雞骨煮製既鮮甜濃湯,雞脾肉嫩滑湯鮮清香,早排天氣凍既時候飲完全身都暖!雞脾食得出應該係慢煮,表面平平無奇一咬驚為天人,雞肉好滑!皮好嫩!滷水拼盤$78配以牛肚、牛腱、滷蛋及豆乾等滷味滷得剛好唔會太重味,食到食材既原味#段純貞 #段
台灣新竹既超人氣牛肉麵專門店
係12月初於如心廣場正式開業
頭一個月都好爆場,可惜係之後禁堂食
慢慢就唔洗再點排隊喇,下午茶時間唔洗排隊
咁我大約1月中去既時候商場人流也不多
我地兩個人一人食一碗麵加小吃超飽
招牌三寶麵,滷味拼盤,燉濃湯雞麵
麵條要即時煮,等10-20分鐘左右上菜
先飲住冷泡茶先,雖然堂食寫限時45分鐘
但無客既時候都唔會趕你既
冷泡凍頂烏龍茶$30/杯,茶味香醇。
麵條可選手工麵或細麵
三寶麵,腱心,牛肚,牛筋 $88一碗,價錢合理
可以係香港食到呢個水準,超值
牛腱心肉滷得入味,帶少少油花,肉厚而有彈性
牛肚嫩得黎仍有彈性,牛肚個人最喜歡
牛筋好大條,原條無剪碎,食起上黎好有膠質
先飲一啖湯,飲到淡淡既中藥材香氣,辣味不搶
香而不辛,味道特別,食時再加酸菜吃,更添風味
手工麵,細麵都有唔同既口感
每日新鮮製作,手工麵煙韌且掛湯,幼麵嫩滑
燉濃湯雞麵$78,唔食牛既另外一種選擇
用上雞骨煮製既鮮甜濃湯,雞脾肉嫩滑
湯鮮清香,早排天氣凍既時候飲完全身都暖!
雞脾食得出應該係慢煮,表面平平無奇
一咬驚為天人,雞肉好滑!皮好嫩!
滷水拼盤$78
配以牛肚、牛腱、滷蛋及豆乾等滷味
滷得剛好唔會太重味,食到食材既原味
#段純貞 #段純貞牛肉麵 #台式 #台灣菜
地址:#荃灣 楊屋道8號
#如心廣場 第1期第1層107號
電話:2662 0065
營業時間:12:00pm-22:00pm
6 分鐘 (堂食)
2021-01-26 18 瀏覽
今次已經是第2次黎,適逢今日凍凍地,所以想食D暖暖地的野,湯麵就是最好的選擇。台灣麵是一個唔錯的選擇,尤其是牛肉🍬底可以暖暖胃。兩個人叫左兩個麵同埋一杯熱頭漿。首先經典紅燒牛肉手エ麵,牛肉太腍,手エ麵份量足夠,但不太彈牙,湯底有少少麻辣味,不夠熱。薑糖有機豆漿不夠熱,只是暖。薑味淡,冇豆味,太淡。唔知係唔係有機都係咁呢?而燉蕃茄腱心半筋斗肉細面,餸及湯底可以但細麵份量少咗些,兩個女仔可以叫一個正常一個小麵。
2021-01-25 16 瀏覽
以前每年都去一兩次台灣,而家因為疫情關係,唯有搵間台灣過江龍嘅牛肉麵食下。據我所知此店係曾經被台灣美食教父評為嘅牛肉麵。今次叫咗個招牌紅燒腱心牛肉麵,麵有得選擇手工麵或細麵。今次當自己去咗旅行,胃口大增,所以再叫多碟滷水拼盤,同加一杯秘製酸梅湯。碗麵一嚟到就已經聞到一陣藥材味,立即試吓個湯底,感覺十分濃郁,帶一點微辣,應該熬製咗好耐。牛腱心份量幾多,雖然厚切,但食落又軟又腍,而且好入味。還附上一碟酸菜,加埋囉加埋落去啲湯度十分匹配。跟住嚟個滷水拼盤,裏面有牛肚,牛𦟌,滷水蛋,豆乾,鮮菌。個滷水蛋居然仲係溜心蛋,好好味。最後試埋杯酸梅湯,聽講係沿用返台灣嘅秘製配方,開胃又解渴,食多啲都唔怕。食完今餐,去台灣嘅感覺返晒黎。

據我所知此店係曾經被台灣美食教父評為[五星級]嘅牛肉麵。

2021-01-25 15 瀏覽
明知道台灣開咗間餐廳嚟香港,而家冇得去旅行,所以就去朝下聖,特別係食佢嘅手工麵。手工麵本身比較闊同厚身,比較有口感,放咗落啲湯汁嗰度嘅話就更加可以有「麵湯」融合嘅感覺。我自己本身叫咗一個三寶麵,裏面有齊晒牛展、牛肚、牛筋,材料本身都高質,因為一啲都唔軔,而且都幾彈口。個面仲非常香。朋友叫咗另外一款:嫩五花牛肉麵,牛肉食落去嘅感覺,真係有幾分似和牛,肉質肥美,幾可亂真。食麵仲會送埋配菜,呢個配菜真係一絕。小食方面,我哋特登叫咗一個麻醬涼拌豆腐,有非常香嘅四川口水雞嘅味道,再加埋花生🥜,作為涼菜,真係非常濃味👍呢度嘅面個湯底本身冇咩點落味精,所以食落去有少少淡,但就反而令我更安心。飲品最後我哋叫咗呢度嘅特製酸梅湯,甜甜地唔太酸;另外亦都叫咗令到嘅花茶,花茶少少熱亦都有好香果味,不錯。

個面仲非常香。

食麵仲會送埋配菜,呢個配菜真係一絕。

2021-01-18
3K
2021-01-24 167 瀏覽
無得去旅行,就黎試下呢間台灣名店段純貞,周圍都見到佢嘅廣告,所以平日兩點半黎到依然排晒長龍,睇黎好多人嘅思鄉病了。排緊隊已經睇定餐牌決定食咩,一坐低即刻落單,店員用手機下單,落完30秒內已經拎張單過黎,仲禮貌地叫我地睇下有無錯,高效率呀!自己點左麻辣蒜味腱心半筋半肉手工麵,賣相不錯喎。牛肉同牛筋都炆得軟腍入味,大大件有咬口,正喎。濃頭極濃郁,鮮甜的牛味呀,雖然係麻辣湯,但只係微微辣,飲晒碗湯無難度。手工麵有咬口,好掛湯呢。朋友點的燉濃湯雞細麵,制作需時都等左好一陣。雞脾大大隻,好滑呀~湯頭清甜,好有雞味。麵條要了細麵,都幾有咬口,吸飽湯好味喎。仲有鹹菜送上,正,有佢可以送到幾碗。仲點一個小食滷水拼盤,雖然話係小食,但一點都不少。牛展牛肚好軟腍,蛋勁流心,仲有滷水豆腐同杏鮑菇,吸了滷水汁真係幾正。食台灣野點可以唔點飲野,要左冬瓜薏仁檸檬特飲&香橙乳酸飲料。前者係冬瓜茶加入薏仁同檸檬片,甜甜地有少少酸咁,幾得意呀。後者係橙汁加入乳酸,但乳酸味不濃,似飲緊橙汁,都唔錯㗎。麵食真係好好味,黎一解鄉愁吧。
自己點左麻辣蒜味腱心半筋半肉手工麵,賣相不錯喎。
牛肉同牛筋都炆得軟腍入味,大大件有咬口,正喎。
手工麵有咬口,好掛湯呢。
朋友點的燉濃湯雞細麵,制作需時都等左好一陣。
雞脾大大隻,好滑呀~
仲有鹹菜送上,正,有佢可以送到幾碗。
仲點一個小食滷水拼盤,雖然話係小食,但一點都不少。

麵食真係好好味,黎一解鄉愁吧。
2021-01-21
10 分鐘 (堂食)
#跟住我食唔中伏.段純貞牛肉麵是來自台灣新竹市是當地最人氣的牛肉麵餐廳現於香港荃灣如心廣場都可以吃到了🤩.主打木系古風裝潢,風味又大方沿用台灣總店秘方✨包括牛肉麵的牛骨湯底😌🤤湯底用上牛大骨及23種中藥材及香料慢火細燉8小時,夠油香又不會膩👍🏻麵食可選配搭刀切手工麵或細麵,另會配一碟酸菜.招牌麵食[三寶麵]可以同時試勻牛腱心、牛肚及牛筋招牌[紅燒腱心牛肉麵]紅燒腱心肉質非常軟腍,十分入味😍超好吃!.[滷水拼盤]有牛肚、牛腱、滷蛋、豆乾及鮮菌這個感覺有點偏油,味道沒有驚喜🤭.招牌[秘製酸梅湯]沿用台灣總店秘方炮製✨酸酸甜甜的,跟牛肉麵十分搭🥳....#ca師奶餐廳_荃灣#超多人排隊#超人氣 #台灣
#跟住我食唔中伏
段純貞牛肉麵是來自台灣新竹市
是當地最人氣的牛肉麵餐廳
現於香港荃灣如心廣場都可以吃到了🤩
主打木系古風裝潢,風味又大方
沿用台灣總店秘方✨包括牛肉麵的牛骨湯底😌
麵食可選配搭刀切手工麵或細麵,另會配一碟酸菜
招牌麵食[三寶麵]
可以同時試勻牛腱心、牛肚及牛筋
招牌[紅燒腱心牛肉麵]
紅燒腱心肉質非常軟腍,十分入味😍超好吃!
[滷水拼盤]
有牛肚、牛腱、滷蛋、豆乾及鮮菌
這個感覺有點偏油,味道沒有驚喜🤭
招牌[秘製酸梅湯]
沿用台灣總店秘方炮製✨
酸酸甜甜的,跟牛肉麵十分搭🥳
#ca師奶餐廳_荃灣
#超多人排隊
#超人氣 #台灣
2021-01-22 29 瀏覽
逛如心廣塲見段純貞門外有人排隊,是食台灣牛肉麵,我估應該好吃😋所以我都排隊。我們點左麻辣蒜味腱心半筋半肉手工麵,牛筋夠腍滑夠入味,牛肉夠腍牛肉味香濃,手工麵口感彈牙,索左濃香湯底,超美味可口,滷水拼盤,有牛肚、牛𦟌、滷蛋、豆干、鮮菌。牛𦟌好腍滑,牛肚很腍,全部都夠晒入味,真不錯👍👍三寶手工麵,有牛腱心、牛肚、牛筋,湯底味香又濃,很好味我飲晒湯,碗底見到「獨門二十三香以香傳鄉」真有趣很特別。秘製酸梅湯,酸酸甜甜,味道濃香。香橙乳酸飲料,橙汁和益力多味道,真不錯👍地址:荃灣楊屋道8號如心廣場1期1樓105-107號舖
我們點左
滷水拼盤,有牛肚、牛𦟌、滷蛋、豆干、鮮菌。
牛𦟌好腍滑,牛肚很腍,全部都夠晒入味,真不錯👍👍
秘製酸梅湯,酸酸甜甜,味道濃香。
香橙乳酸飲料,橙汁和益力多味道,真不錯👍
地址:荃灣楊屋道8號如心廣場1期1樓105-107號舖
  • 滷水拼盤
  • 三寶手工麵
  • 麻辣蒜味腱心半筋半肉麵
2021-01-22 31 瀏覽
人氣過江龍段純貞終於開到嚟香港啦,新店坐落荃灣,當然就要約朋友一齊去食喇,除左有牛肉麵外,仲有各款小食,選擇非常多,想當吸引_經典紅燒牛肉麵 $80食牛肉麵最緊要就係湯底,所以上枱時就飲一口湯底先,味道非常濃郁,再加上麵質彈牙,同有嚼勁既牛肉,係絕配呀麻辣蒜味腱心半筋半肉麵$84牛肉麵我哋都叫咗手工麵,湯底有麻辣香,亦有配上酸菜,牛肉嘅份量都足夠,半筋半肉就較為軟淋,容易入口_柚子蜂蜜綠茶 $26味道唔會太甜,仲有淡淡柚子香冬瓜薏仁檸檬特飲 $30留意番飲品係需要單點,今次就叫左其中兩款嚟試吓,冬瓜薏仁檸檬飲落清新,仲好潤喉_香麻醬涼拌豆腐 $48小食方面有多款選擇包括鹽酥雞、紅油抄手等,今次叫嘅呢款涼拌香麻豆腐,食落口十分惹味,小食黎講,十分之開胃

經典紅燒牛肉麵 $80

麻辣蒜味腱心半筋半肉麵$84

柚子蜂蜜綠茶 $26
味道唔會太甜,仲有淡淡柚子香

冬瓜薏仁檸檬特飲 $30
香麻醬涼拌豆腐 $48

2021-01-22 44 瀏覽
去荃灣諗住行Donki,去到附近12點鐘左右,就係如心廣場到覓食,食飽飽再慢慢行。好耐冇食台灣菜,咁啱見到呢間段純貞牛肉麵,12點門口已經有4,5個人等緊,心諗啱啱開午市都有隊排,就試試佢有幾勁。等左10分鐘左右,就可以入座。睇完嗰menu,心血來潮想點D次熱門選擇,就點左 燉蕃茄腱心半筋半肉麵、酥炸排骨同冷泡凍頂烏龍茶3樣嘢。趁嘢食上嚟前就望下環境,設計都有D中式庭園風,枱同枱中間仲有塊有膠板嘅木屏風仔隔一隔,感覺都做足防疫措施。坐左一陣,嗰麵好快就嚟左先,上面有一整嚿蕃茄,仲有牛腱同牛筋各兩大嚿,賣相唔錯,隨麵仲跟一細碟酸菜。先飲啖湯底,一開始以為係純茄湯,估唔到佢嗰湯底都係紅燒湯底為主,一落口係濃郁嘅紅燒湯頭,再飲蕃茄味亦開始浮出嚟,微微茄酸同微微紅燒嘅辣融合埋一齊,不但令濃郁湯頭加一D清新嘅感覺,仲多一層次。再嚟試下肉,牛腱同牛筋都燉得好腍,一咬即化,亦都好入味,正。嗰麵底有得揀細麵同手工麵,我揀左手工麵,食落感覺有D似厚少少嘅刀削麵,有咬口又掛到湯。食左幾啖再試試嗰酸菜,味道幾濃,好開胃。食緊途中嗰冷泡烏龍都上左,佢係一個樽仔咁上,店員會倒一D落杯再上枱。一樽可以倒到2杯左右
等左10分鐘左右,就可以入座。
睇完嗰menu,心血來潮想點D次熱門選擇,

燉蕃茄腱心半筋半肉麵

食左幾啖再試試嗰酸菜,味道幾濃,好開胃。
冷泡凍頂烏龍茶
一樽可以倒到2杯左右,茶味唔錯,屬中上,品一下仲有少少回甘,不過$30就要自己諗下啦。
酥炸排骨
最後嚟埋嗰酥炸排骨,份量好大,絕對夠食。
醃到D肉好腍,直頭係太腍,冇曬𡁻頭。
嗰炸皮OK,不過D味完全係出面D粉到嚟。

總結嗰麵好味,嗰茶見人見志,道小食唔太推薦。
10 分鐘 (堂食)
午餐
燉蕃茄腱心半筋半肉麵
2021-01-21 42 瀏覽
星期日行過見好多人排隊,星期二收舖前未夠六點就試吓,點咗招牌三寶麵,初初都唔知咩係腱心,比其他牛肉麵啲牛𦟌更soft又有膠質,牛筋炆到好淋好好味,反而牛肚就麻麻哋,湯係有少少辣好啱口味。仲有order 小食煎餃,但應該唔似即叫即煎,只係少少暖,又無乜汁。紅油炒手同上海紅油炒手唔一樣,有牙菜同炸脆黃豆,但都幾辣。還有叫咗杯香芋珍珠奶茶。
還有叫咗杯香芋珍珠奶茶。
2021-01-19
下午茶
雜誌介紹, 被台灣美食教父評為『五顆星牛肉麵』的段純貞,在荃灣如心廣場一期,開設了首間海外分店,令人引頸以待,最近終於正式開業, 吸引我和先生中午時分過去品嚐台灣味道。段純貞,源自店主已故祖母的名字。來自四川的段純貞,為了幫補生計, 在台灣,以單車售賣豆瓣醬,獨創出川式牛肉麵, 在異鄉打響名堂。麵條,可以選擇手工麵或細面,我和先生也選擇了平日少見的粗身手工麵,口感煙韌得來, 掛汁力強。麻辣蒜味腱心半筋半肉麵$84切得厚身的牛肉份量十足,一半是腱心肉,一半是牛筋,腱心肉妏的時間剛好,肉質軟淋而不爛,油脂分佈均勻,肉香醇厚, 口感有點像牛展, 啖啖肉, 湯底花椒味突出, 濃郁不太辣,配上滑滑手工麵同食,令人十分滿足。三寶麵(腱心,牛肚,牛筋)$88先生說用上23種藥材慢火熬製8小時而成的牛骨湯很美味,湯底帶點藥材味,香甜而不苦, 說罷便一飲而盡,很識補。每天用新鮮牛脂,提鍊出天然牛油來煮湯底;選一頭牛只得2塊的牛腱心來做主打牛肉麵, 餐廳對食材的堅持,令人動容,著實是食得安心又放心。

麻辣蒜味腱心半筋半肉麵$84

麻辣蒜味腱心半筋半肉麵

三寶麵(腱心,牛肚,牛筋)$88

三寶麵(腱心,牛肚,牛筋)

滷水拼盤

桂圓杞子薑母茶(熱)

香橙乳酸飲料

• 麻辣蒜味腱心半筋半肉牛肉麵