2021-05-19
早排見到荃新天地開咗間大排長龍嘅台灣過江龍 —— 段純貞牛肉麵,身為foodie點可以錯過,即刻一齊嚟試吓佢咩料啦!.紅燒腱心半筋半腩牛肉麵 $88食牛肉麵最重要嘅梗係牛肉🥩啦! 👩🏻就揀咗牛腱心半筋半腩牛肉麵,原來每隻牛只可以仍到五份牛腱心肉,相當矜貴,牛肉炆得軟腍又入味,而牛筋就相當彈牙,但又唔會好似普通牛筋咁難咬,好Q彈,有口感。牛腱心肉同牛筋分別都有兩至三嚿。.第二重要嘅一定係牛肉麵嘅湯頭🍲,湯頭絕對係牛肉麵嘅靈魂。一睇就知道段純貞嘅湯頭夠晒濃郁,睇介紹話用咗8-9個鐘長時間炮製,仲用咗23種唔同嘅中藥材熬製而成。老實講,中藥材味就唔算好濃,入口主要都係牛骨湯味,但就正合👩🏻心意,唔會太重中藥味。面頭有薄薄一層油脂,但入口都唔會好油膩,一啖湯、一啖牛肉、一啖麵咁,最後都飲咗半碗湯,你就知幾好味啦!.第三重要嘅就係麵條啦,客人可以揀手工麵或者幼麵,我哋就揀咗手工麵。本來以為佢會似刀削麵,但食落又有少少唔同,麵質都算幾有咬口,又幾掛湯,但就比刀削麵略為厚身,食到最後啲麵都唔會痴埋晒一嚿。雖然份量睇落較少,但女仔食都一定會飽肚。.滷水拼盤(牛肚、牛𦟌、滷蛋、豆乾、鮮菌) $78滷蛋係
紅燒腱心半筋半腩牛肉麵 $88
滷水拼盤(牛肚、牛𦟌、滷蛋、豆乾、鮮菌) $78
滷蛋係完美嘅溏心蛋🥚,但味道就普通啦,唔算入味。豆乾即係滷水豆腐,一開始夾咗面頭嗰嚿,好食喎,夠入味,但食第二嚿就...好鹹呀!😵相信係因為豆腐繼續浸住碟上面嘅滷水汁,真係鹹得好離譜,第三、四嚿都因為咁所以好鹹。希望舖頭可以隔乾嘅滷水汁先上碟,因為啲豆腐真係好吸味。鮮菌就係杏鮑菇🍄,雖然同豆腐一樣浸住滷水汁,但相比起就無咁索味,所以都好味嘅。最後牛𦟌就不過不失啦。
其實除咗滷水拼盤嘅質素比較參差之外,牛肉麵係真係好食,👩🏻都俾高評價嘅👍🏻。仲有一樣要留意嘅係,由於湯底用咗唔同嘅中藥材嚟熬製,舖頭嘅menu有寫明蠶豆症(G6PD)患者應避免服用,所以大家想試之前都要問清楚醫生/舖頭啦!