2023-02-13 67 瀏覽
見完客收工係附近搵野食,口乾乾想食湯麵,呢間餐廳門口咁多人排隊等外賣就一於試試佢, 坐底叫左個清湯牛三寶河粉,牛筋、牛腩、牛肚,三樣都係我最鍾意食既野竟然集曬同一碗都只係61蚊,清湯加香葱好香呀個湯底,特別加多腩汁,河粉吸曬個腩汁湯一流,又足料,牛筋煮到非常之稔乾淨,清到一個點,牛腩肥瘦平均,腐乳通菜同粉麵真心夾,識食一定係食菜葉哈哈,走嗰陣飽到上心口大滿足,仲有想講老闆超好人好nice,請我飲左杯凍檸茶,就算餐廳咁忙咁多客,佢對所有客人都十分有禮貌,處之泰然,欣賞!
  • 清湯牛三寶河粉
放工約咗朋友去果欄買返2盒車厘子🍒😆,大家諗住快手食個晚餐,經過呢度,見到乾淨企理,試吓先。我點咗:🐂清湯牛三寶伊麵 (牛腩,牛肚,牛筋)$61轉伊麵+$4加紫菜+$6清湯腩算係香港地道美食之一,我好鍾意食,心多多的我點了清湯牛三寶伊麵,一次過盡享牛腩,牛肚及牛筋😋。牛腩同牛肚都炆煮得好腍,牛腩有啲位置有少少肥,所以特別美味滑口;牛筋就煙靭。朋友就點咗:🥟淨菜肉雲吞$40加紫菜+$6加蘿卜+$6顧名思義 菜肉雲吞 就係豬肉和蔬菜製成嘅雲吞,呢度做得大大隻非常飽滿,感覺真材實料,咬落亦都幾結實有口感😋。這裡上餐速度快之餘,仲熱辣辣,騰雲駕霧的上枱🤭,在冬日裏,食完又暖心又暖胃,加了不少分。朋友同我都係叫咗 🍋熱檸水(跟餐加 $8)。🥬腐乳通菜$19通菜新鮮爽脆,排得整整齊齊,配埋腐乳醬,簡單幾好味。我哋唔使30分鐘就食完,滿足地向果欄出發,gogogo~💃

我點咗:
🐂清湯牛三寶伊麵 (牛腩,牛肚,牛筋)$61
轉伊麵+$4
加紫菜+$6

朋友就點咗:
🥟淨菜肉雲吞$40
加紫菜+$6
加蘿卜+$6

朋友同我都係叫咗 🍋熱檸水(跟餐加 $8)。

🥬腐乳通菜$19
通菜新鮮爽脆,排得整整齊齊,配埋腐乳醬,簡單幾好味。

我哋唔使30分鐘就食完,滿足地向果欄出發,gogogo~💃
2023-02-07
好耐冇食過呢間正九,今日見到同事食,自己都忍唔住即刻衝去買每次都必點佢地嘅牛三寶😋😋😋平時都係配河粉,不過今次點左配飯,因為好肚餓🤤🤤估唔到配飯都好好食又多一個配搭牛三寶份量好多,全部都煮到好淋,d腩肉好新鮮啲牛筋又係好林好彈牙蘿蔔又勁清甜,無根另外我仲 加左生菜🥬一路食,我仲一路飲埋佢啲湯,又係勁清甜冇味精👍👍下午茶2點至六點前買任何粉面飯,仲有飲品送,真係勁抵😋😋,好彩我都趕到個尾巴🤭🤭
好耐冇食過呢間正九,今日見到同事食,自己都忍唔住即刻衝去買
又多一個配搭

牛三寶份量好多,全部都煮到好淋,d腩肉好新鮮
啲牛筋又係好林好彈牙
蘿蔔又勁清甜,無根
另外我仲 加左生菜🥬
一路食,我仲一路飲埋佢啲湯,又係勁清甜冇味精👍👍

2023-01-31
  • 牛三寶飯
午飯時段 突然想食牛腩 於是揀咗係公司附近嘅正九清湯腩黎試下今日星期一 中午時段大受歡迎 一入門口就見到坐到滿滿嘅人呢度衛生程度比想像中好好因為以前去過d粉麵店唔知點解會有小小油笠笠 但依度完全無依種感覺因為中午太多人啦 所以我都係外賣拎走拎返辦公室食除左清湯腩 依度都有好多唔同既飯麵類餐牌上寫明牛腩 有肥 有瘦 半肥瘦可供選擇 有得揀真心覺得相當貼心清湯牛三寶撈麵($71)第一次食 貪心小小 揀返佢哋既招牌菜式清湯牛三寶撈麵麵質爽口彈牙牛三寶包括有牛腩 牛筋 牛肚而份量亦相當多牛腩肥瘦適中 入口軟硬適中 肉嫰吾柴 帶有少少脂肪咬落口更加香 而且一點都唔油膩牛筋同牛肚就煮得夠腍又入味最後仲加咗一份雲吞(+$8)雲吞比想像中驚喜鮮肉新鮮有肉味無雪藏味
午飯時段 突然想食牛腩

所以我都係外賣拎走拎返辦公室食

除左清湯腩 依度都有好多唔同既飯麵類
餐牌上寫明牛腩 有肥 有瘦 半肥瘦可供選擇
有得揀真心覺得相當貼心

清湯牛三寶撈麵($71)

第一次食 貪心小小
揀返佢哋既招牌菜式清湯牛三寶撈麵
麵質爽口彈牙
牛三寶包括有牛腩 牛筋 牛肚
而份量亦相當多
牛腩肥瘦適中 入口軟硬適中 肉嫰吾柴
帶有少少脂肪咬落口更加香 而且一點都唔油膩
牛筋同牛肚就煮得夠腍又入味

最後仲加咗一份雲吞(+$8)

雲吞比想像中驚喜
鮮肉新鮮有肉味無雪藏味
2023-01-31
10 分鐘 (外賣自取)
午餐
2023-01-31 151 瀏覽
今日覆完診,好肚餓,🥴怱然想食清湯腩😊,我朋友話不如去砵蘭街睇下有咩食🤔,行到砵蘭街👀見到間正九清湯腩門口排咗好多人,覺得好似好正,於是入去試下,睇下餐牌見到有清湯牛三寶飯,清湯牛腩河,加$8仲可以轉崩沙腩,價錢都低食😊飲品叫咗熱奶茶,熱華田☕清湯牛🐄三寶$69好大碗🤩,三寶飯有(牛腩,牛筋 ,牛肚)湯底仲好清👍🏻仲好有🐄牛味,牛腩好淋,一D都唔靭🤗,牛筋仲好煙韌🤩牛肚爽口👍🏻配埋白飯真perfect 👍🏻👍🏻👍🏻清湯牛腩河$49我加咗$8轉崩沙腩,牛味十足😋好淋滑👍🏻好正!河粉仲好滑嘟嘟!大家一定要試下!!熱奶茶,熱華田好味!

清湯牛🐄三寶$69

清湯牛腩河$49

我加咗$8轉崩沙腩,牛味十足😋
好淋滑👍🏻好正!河粉仲好滑嘟嘟!
大家一定要試下!!
熱奶茶,熱華田

好味!
2023-01-29 93 瀏覽
位於旺角砵蘭街的「正九清湯腩」,係一間主打正宗港式口味的清湯牛腩粉麵店🍜餐牌上有多款配料的湯粉麵或擔擔麵可選,更有各式客飯,選擇豐富清湯牛三寶上海麵必試餐廳招牌清湯牛腩,可以揀肥、瘦或半肥瘦;牛腩亦可以加$8升級為崩沙腩/坑腩/爽腩。呢碗清湯牛三寶包括有:牛腩、牛肚及牛筋,牛肚爽脆嫩口,營養豐富~牛筋超腍滑,骨膠原感豐富。牛腩啖啖肉,牛味濃郁✨湯底以新鮮牛腩+牛骨秘方熬製,清甜美味,配以軟硬適中的上海麵,好好食紫菜三寶丸米粉三寶丸分別係牛丸、魚蛋及墨丸,每款丸都好高質,爽口彈牙,真材實料!米粉幼滑爽口,好掛湯呢,加埋辣椒油就更加正!另外加咗餐廳自家製嘅菜肉雲吞,每粒都好似乒乓波咁大,內餡係菜心、豬肉及翠玉瓜粒,口感同味道都好豐富熱奶茶港式絲襪奶茶,入口絲滑,茶味香濃,與淡奶比例恰當剛好

清湯牛三寶上海麵

紫菜三寶丸米粉

熱奶茶

港式絲襪奶茶,入口絲滑,茶味香濃,與淡奶比例恰當剛好
2023-01-29 65 瀏覽
朋友介紹我食「正九清湯腩」🤤話必食推介!趁今日收早就收工去左食咁大個牌寫住百吃不厭 令到我更加期待啊😳我叫左清湯崩沙腩飯🍚當然要+$8轉崩沙腩一上枱見到有幾多🤤🤤咁足料 不得不讚佢個湯底!真係清湯界既100分 清得黎仍然有牛腩既味道 一啖湯一啖飯🤤完全係好夾而崩沙腩咬2啖已經係口入面消失左😍相當滿足啊 而且蘿蔔都非常鮮甜!而我朋友叫左清湯崩沙腩河🥢朋友一邊食一邊點哂頭 睇得出佢好滿意😆佢平時食湯麵一定會加辣汁 今次佢食到最後一啖先加 話唔想浪費左個湯底😂好味到夾埋我d崩沙腩🤣🤣而小食叫左炸排骨🦴炸得好靚金黃色 仲脆卜卜香噴噴 肉質好嫩🤤都幾有水準 下次再試下其他小食先🤤

咁大個牌寫住百吃不厭 令到我更加期待啊😳

我叫左清湯崩沙腩飯🍚當然要+$8轉崩沙腩

而我朋友叫左清湯崩沙腩河🥢

而小食叫左炸排骨🦴

同朋友👩🏻‍🦳一齊去旺角shopping,買嘢之前要先醫吓個肚,咁就簡單食啲嘢啦😆,路過呢度,似乎幾啱呢日嘅需要,咁就決定入去開餐😆我叫咗 $53 嘅「清湯牛腩伊麵」:牛腩煮得幾腍,伊麵有啲彈牙😋$19 嘅「腐乳通菜」:通菜新鮮爽脆,加埋腐乳醬簡單幾好食😋跟餐加 $8「熱奶茶」:都幾香滑😋朋友叫咗 $54 嘅「醉鷄飯(轉鷄脾加 $5)」:我黐咗朋友一件雞髀食,雞肉軟熟都幾好雞味😆$16 嘅「腩汁蘿蔔」:白蘿蔔冇渣幾清甜😋

跟餐加 $8「熱奶茶」:都幾香滑😋

$16 嘅「腩汁蘿蔔」:白蘿蔔冇渣幾清甜😋
5 分鐘 (堂食)
2023-01-27 39 瀏覽
當日同媽咪經過油麻地,發覺這餐廳食品好好食好暖身,寫下我的日記。清湯牛三寶飯首先裏邊有我哋男生最喜愛嘅牛腩同牛根以及牛肚,牛腩非常之易入口,啖啖濃郁香味,配上佢哋特製嘅香料,可謂相得益彰,而且色香味俱全。牛筋亦非常入味非常fresh.清湯牛腩麵及腐乳通菜首先腐乳通菜加上佢哋特製嘅牛腩真係冇得頂,好食過其他大餐廳,其他地方食唔到。值得留意佢哋嘅清湯非常好飲好清,沒有味精。餐廳無論地理位置服務都非常周到,好值得一家大細過來享用。衛生: *****服務: *****環境: *****

清湯牛三寶飯
牛筋亦非常入味非常fresh.

清湯牛腩麵及腐乳通菜

值得留意佢哋嘅清湯非常好飲好清,沒有味精。

餐廳無論地理位置服務都非常周到,好值得一家大細過來享用。

衛生: *****
服務: *****
環境: *****

2023-01-24 48 瀏覽
❤️❤️ 一嚐清湯腩專門店 ❤️❤️想簡簡單單食碗牛腩麵🍜 ?今日就同大家介紹呢間口碑唔錯既「正九清湯腩」 💪💪清湯牛腩麵 🍜 好有驚喜啊~呢間餐廳嘅牛腩可以選擇肥、瘦或者半肥瘦 🥩牛腩肉味濃 🥢 而且肉質是滑嫩的口感 燉煮得好入味喔!牛三寶米粉 🍜 一碗有齊牛腩、牛筋、牛肚 ~ 牛腩軟嫩、牛筋Q滑、牛肚Q彈 即使食多碗都不會膩 🔥而米粉口感相當Q彈帶有嚼勁 😍 好正咖喱牛腩飯 🍛咖喱牛腩飯同樣好高質呢😆咖喱唔係好辣🌶 咖哩汁超惹味😋大大件入晒味既薯仔🥔及炆得超淋好好食既牛腩 撈白飯一流架!
❤️❤️ 一嚐清湯腩專門店 ❤️❤️
想簡簡單單食碗牛腩麵🍜 ?
今日就同大家介紹呢間口碑唔錯既「正九清湯腩」 💪💪

清湯牛腩麵 🍜
好有驚喜啊~呢間餐廳嘅牛腩可以選擇肥、瘦或者半肥瘦 🥩
牛腩肉味濃 🥢 而且肉質是滑嫩的口感 燉煮得好入味喔!

牛三寶米粉 🍜
一碗有齊牛腩、牛筋、牛肚 ~
牛腩軟嫩、牛筋Q滑、牛肚Q彈 即使食多碗都不會膩 🔥
而米粉口感相當Q彈帶有嚼勁 😍 好正

咖喱牛腩飯 🍛
咖喱牛腩飯同樣好高質呢😆
咖喱唔係好辣🌶 咖哩汁超惹味😋
大大件入晒味既薯仔🥔及炆得超淋好好食既牛腩
撈白飯一流架!
2023-01-20 66 瀏覽
今晚自己一個食,喺旺角呢間餐廳外賣左啲嘢食返屋企食。個牛展飯有啲驚喜,下次都會試吓佢其他嘢食。🍛五香牛展飯 - $59牛展炆得好琳,同應該有啲滷水汁一路浸住,所以夠淋身同入味。五香味濃得黎適中,仲食到有少少回甘味。飯面仲有少少滷水汁,加埋牛展一齊送飯好滋味。🥟紅油抄手 - $33好耐冇食過紅油抄手,平時都係茶樓飲茶先有得食。估唔到餐廳又做得幾好,個醬汁少少辣,同有啲酸甜,再配埋皮薄多餡嘅餃子,一咬落去仲有少少肉汁流出來。

🍛五香牛展飯 - $59

🥟紅油抄手 - $33

2022-12-19 220 瀏覽
天氣凍凍地,想食得清淡少少最好就係食碗暖笠笠既湯粉行過見到呢間正九清湯腩午飯時間人客非常多幾乎坐滿就行左入去首先叫左一碗牛腩河老闆建議我+8蚊升級做崩沙腩果然無介紹錯!湯底濃而不膩,唔會太油亦唔會太淡啖啖都係牛肉,牛骨既味道配搭不同既粉麵都適合崩沙腩每一塊都係十分平均肥肉瘦肉層層相間,口感十分軟稔肥肉部位牛油味非常突出瘦肉部分亦完全唔會“鞋口”另外叫左一份腩汁蘿蔔 蘿蔔本身清甜 亦煮得夠稔放入腩清湯比起跟上既腩汁會更加甜
天氣凍凍地,想食得清淡少少
最好就係食碗暖笠笠既湯粉
行過見到呢間正九清湯腩
午飯時間人客非常多幾乎坐滿
就行左入去

首先叫左一碗牛腩河
老闆建議我+8蚊升級做崩沙腩
果然無介紹錯!

湯底濃而不膩,唔會太油亦唔會太淡
啖啖都係牛肉,牛骨既味道
配搭不同既粉麵都適合

崩沙腩每一塊都係十分平均
肥肉瘦肉層層相間,口感十分軟稔
肥肉部位牛油味非常突出
瘦肉部分亦完全唔會“鞋口”

另外叫左一份腩汁蘿蔔
蘿蔔本身清甜 亦煮得夠稔
放入腩清湯比起跟上既腩汁會更加甜
2022-12-14 140 瀏覽
今日收工諗住普通買碗麵拎返屋企一路睇劇一路食點知呢間嘢啲嘢食都幾有驚喜!清湯坑腩河依間清湯腩有四款牛腩可以俾你揀分別係普通牛腩,爽腩,崩沙腩同坑腩(除咗普通牛腩其他都要加$8)。可惜夜晚去到買得返普通牛腩同坑腩。 個坑腩有驚喜, 食落去非常淋有牛味加上佢係半肥瘦食落去個口感豐富啲但係又唔會有食緊肥膏嘅感覺。個湯底冇乜油有清甜嘅牛味,成碗湯正到。比我飲晒。魚蛋墨丸紫菜米線本身以為賣清湯腩嘅舖頭,魚蛋墨魚丸應該好普通,但係佢啲魚蛋同魚片都非常彈牙有魚味!墨魚丸睇得出用好多墨魚打出黎,食落去好正! 同埋碗麵份量都好夠!抵食!腐乳通菜腐乳通菜正常水準,啲菜唔會烚到好林太老,份量都多。炸魚皮炸魚皮一包份量算多,夜晚買拎到返屋企都仲係好脆,浸住坑腩河嘅湯食真係一流。

清湯坑腩河

魚蛋墨丸紫菜米線

腐乳通菜
腐乳通菜正常水準,啲菜唔會烚到好林太老,份量都多。

炸魚皮

5 分鐘 (外賣自取)
  • 牛坑腩
  • 魚蛋
2022-12-13 126 瀏覽
正九清湯腩星期六甘岩經過呢間鋪頭,就決定食呢間!門面內在環境都四四正正,店鋪雖細,但整整齊齊清湯牛三寶河 加咖喱汁可以揀湯粉、麵或米粉,我就選左河粉,河粉嫩滑得黎又帶有彈性。一碗有齊牛腩、牛筋、牛肚,份量都算合理,牛腩份量好多肥瘦適中沒有肥膏, 肉質爽口有牛肉味及肉汁多, 牛筋軟硬適中煙煙韌韌,腍得黎又不失口感, 牛肚又好爽滑最重要係湯底有好香濃啲牛肉味。性價比好高,好抵食。建議先試清湯,再加咖喱汁,可以試晒原味和咖喱味!😏凍檸茶無論係湯底定係配料嘅質素都好高,我認為係食過最好食嘅牛三寶河!整體來說,正九清湯腩確實非一般好吃,行開都想食多豌
正九清湯腩

清湯牛三寶河 加咖喱汁

凍檸茶

2022-12-02 151 瀏覽
今日做完運動,又啲餓餓地,岀去搵嘢食,唔想食飯太飽,見到正九清湯腩,食碗粉都好喎!入到黎都幾乾淨企理,坐位都坐得舒服。好,坐低睇下有咩好食先。正九牛肉羹河,黎到第一下,要飲一啖湯試下先,個清湯熬得好清甜,冇味精,好好飲。輪到個牛肉,牛肉用新鮮牛脊肉去打,食落有牛味又滑口,完全冇筋,啖啖肉。炸魚皮,都係忍唔到叫左個炸魚皮,大大塊魚皮,又脆又香口,浸一下落湯度食,超正!叫左熱菜蜜,跟餐加8蚊,都唔貴呢!

入到黎都幾乾淨企理,坐位都坐得舒服。

好,坐低睇下有咩好食先。

叫左熱菜蜜,跟餐加8蚊,都唔貴呢!