嚟旺角行街,經過聞到勁香港式粉麵嘅香味,於是入咗去整番碗😚清湯牛腩河轉咗崩沙腩,口感好正,爽口淋身,牛味又重;河粉量足,而且食落好滑身,加埋惹味辣椒,雲吞係芥蘭豬肉,juicy又特別,好食到不得了😍另外都叫咗個坑腩河,坑腩好有咬口,鍾意牛味濃嘅人要叫,而且湯頭好清甜☺️搭埋杯檸茶,酸甜冰涼😋腐乳通菜都有番咁上下,通菜新鮮翠綠,咬落爽口,口感好唔錯,有埋腐乳嘅加持,令人一啖接一啖🥰舖頭都唔會太細,上菜都勁快,快靚正嘅一個簡單lunch 😋craving satisfied

嚟旺角行街,經過聞到勁香港式粉麵嘅香味,於是入咗去整番碗😚

2023-03-11
2023-03-11 26 瀏覽
經過旺角砵蘭街,見開左間#正九清湯腩 ,之前係觀塘都食過,佢嘅崩沙腩覺得很好食,於是就去買回家食下先得。淨崩沙坑腩,牛煮得很淋入味,牛坑腩牛味重,筋膜位置有咬落有油香,柔韌有嚼勁,不會癡牙,清底清而不膩,墊底仲有2大舊白蘿蔔,份量都足夠2人食用😘。🎈正九清湯腩 旺角砵蘭街124-128號砵崙樓地下B號舖#旺角美食 #正九 #牛坑腩 #牛筋 #旺角 #foodie #foods #foodblogger#foodies

清底清而不膩,墊底仲有2大舊白蘿蔔,份量都足夠2人食用😘。

🎈正九清湯腩
旺角砵蘭街124-128號砵崙樓地下B號舖

#旺角美食 #正九 #牛坑腩 #牛筋 #旺角
#foodie #foods #foodblogger
#foodies
2023-03-11
下午茶
2023-02-24 101 瀏覽
因為要出旺角一趟,而近日特別想吃牛腩,於是乎搜尋區內值得一吃的牛腩河。這家正九的網絡評價極高,幾乎一面倒讚好。那自然要抱著一試無妨的心態,走入這家小店。餐廳的第一印象是座位很擠,我們坐的是靠近門口收銀機的卡位外側。坐在外側的人必需起身離座,裡面的人才有辦法走出來。剛巧,這情況發生在我們身上。這對客人來說,很不方便。不過好在店家都通氣,雖然外面有人在等位,但店家沒有為了多翻一轉枱,夾硬要客人再起身讓路。直到我們離開,都沒有安排客人坐裡面的吉位。點了牛腩河,轉崩沙腩,盛惠 HK$57。腩炆得好夠淋,而且入味,口感和那份肉香的確不差。但是清湯清而不夠甜,略嫌普通,河粉也不夠滑,整體來講打了折扣。另外又想吃咖哩腩,於是點了咖哩腩撈麵,盛惠 HK$61。不過,這是一個錯的決定。茶餐廳式咖哩味道其實不算差。可以選肥瘦的牛腩,同樣炆得夠淋。除了有兩小片牛筋奇韌,因而咬不開之外,成為一個小缺點。牛的部分水準是不差的。但敗筆是鹼水味極重的撈麵,甚至吃到苦澀味。這個部分,足以拖低不少分數。至於服務方面,看到店員非常勤奮和忙碌。可能因為這樣,忙中有亂,但情有可原。總括而言,尚幸價錢亦算公道。如果在附近上班或
這家正九的網絡評價極高,幾乎一面倒讚好。
那自然要抱著一試無妨的心態,走入這家小店。

坐在外側的人必需起身離座,裡面的人才有辦法走出來。
剛巧,這情況發生在我們身上。這對客人來說,很不方便。

不過好在店家都通氣,雖然外面有人在等位,
但店家沒有為了多翻一轉枱,夾硬要客人再起身讓路。
直到我們離開,都沒有安排客人坐裡面的吉位。
點了牛腩河,轉崩沙腩,盛惠 HK$57。
腩炆得好夠淋,而且入味,口感和那份肉香的確不差。
另外又想吃咖哩腩,於是點了咖哩腩撈麵,盛惠 HK$61。
不過,這是一個錯的決定。
除了有兩小片牛筋奇韌,因而咬不開之外,成為一個小缺點。
牛的部分水準是不差的。

但敗筆是鹼水味極重的撈麵,甚至吃到苦澀味。
這個部分,足以拖低不少分數。
至於服務方面,看到店員非常勤奮和忙碌。
可能因為這樣,忙中有亂,但情有可原。

總括而言,尚幸價錢亦算公道。
如果在附近上班或居住,想不到吃甚麼,又想解解牛腩的心癮,可以是一個選擇。
但在美食眾多的旺角油麻地一帶,大概不會是特地跨區光顧的選項。

2023-02-21 110 瀏覽
經過門口見到有人排隊,就知道呢間店係值得入去探店!睇返門口嘅餐牌,價錢亦都十分合理👍🏻清湯牛三寶(牛腩、牛肚、牛筋)~將呢三個牛嘅部位組合起來,絕對啱我嘅口味!牛腩部份更加有得選擇肥/半肥瘦/瘦,湯嘅部份清澈夠味,一啲肥膩嘅感覺都無😋麵底選擇左河粉,除咗分量十足之外,亦都非常滑溜🫶🏻牛筋擔擔麵~擔擔面中嘅花生醬味道非常突出,微辣香濃夠晒惹未💯選擇轉左最愛嘅粗麵,吸晒湯汁夠哂入晒味😙點左主食就可以$8嘅優惠價加購凍飲,非常抵飲‼️紅油抄手~size大概係一隻匙羹,一口一件,非常方便!面層灑上芝麻及蔥花,有一種另類嘅香味同口感,醬汁方面微咸微辣,開胃醒胃😬

點左主食就可以$8嘅優惠價加購凍飲,非常抵飲‼️

2023-02-17 94 瀏覽
第一次食牛肉羹,我叫咗碗細既黎試吓,阿姐推介,佢話佢細佬都好鍾意食🤗果然呢碗係超出我想像,佢啲牛肉滑得來爽,配埋啲薑絲一齊食好好味,連個蘿蔔炆得好入味同好「林」😋

2023-02-13 67 瀏覽
見完客收工係附近搵野食,口乾乾想食湯麵,呢間餐廳門口咁多人排隊等外賣就一於試試佢, 坐底叫左個清湯牛三寶河粉,牛筋、牛腩、牛肚,三樣都係我最鍾意食既野竟然集曬同一碗都只係61蚊,清湯加香葱好香呀個湯底,特別加多腩汁,河粉吸曬個腩汁湯一流,又足料,牛筋煮到非常之稔乾淨,清到一個點,牛腩肥瘦平均,腐乳通菜同粉麵真心夾,識食一定係食菜葉哈哈,走嗰陣飽到上心口大滿足,仲有想講老闆超好人好nice,請我飲左杯凍檸茶,就算餐廳咁忙咁多客,佢對所有客人都十分有禮貌,處之泰然,欣賞!
  • 清湯牛三寶河粉
放工約咗朋友去果欄買返2盒車厘子🍒😆,大家諗住快手食個晚餐,經過呢度,見到乾淨企理,試吓先。我點咗:🐂清湯牛三寶伊麵 (牛腩,牛肚,牛筋)$61轉伊麵+$4加紫菜+$6清湯腩算係香港地道美食之一,我好鍾意食,心多多的我點了清湯牛三寶伊麵,一次過盡享牛腩,牛肚及牛筋😋。牛腩同牛肚都炆煮得好腍,牛腩有啲位置有少少肥,所以特別美味滑口;牛筋就煙靭。朋友就點咗:🥟淨菜肉雲吞$40加紫菜+$6加蘿卜+$6顧名思義 菜肉雲吞 就係豬肉和蔬菜製成嘅雲吞,呢度做得大大隻非常飽滿,感覺真材實料,咬落亦都幾結實有口感😋。這裡上餐速度快之餘,仲熱辣辣,騰雲駕霧的上枱🤭,在冬日裏,食完又暖心又暖胃,加了不少分。朋友同我都係叫咗 🍋熱檸水(跟餐加 $8)。🥬腐乳通菜$19通菜新鮮爽脆,排得整整齊齊,配埋腐乳醬,簡單幾好味。我哋唔使30分鐘就食完,滿足地向果欄出發,gogogo~💃

我點咗:
🐂清湯牛三寶伊麵 (牛腩,牛肚,牛筋)$61
轉伊麵+$4
加紫菜+$6

朋友就點咗:
🥟淨菜肉雲吞$40
加紫菜+$6
加蘿卜+$6

朋友同我都係叫咗 🍋熱檸水(跟餐加 $8)。

🥬腐乳通菜$19
通菜新鮮爽脆,排得整整齊齊,配埋腐乳醬,簡單幾好味。

我哋唔使30分鐘就食完,滿足地向果欄出發,gogogo~💃
2023-02-07
好耐冇食過呢間正九,今日見到同事食,自己都忍唔住即刻衝去買每次都必點佢地嘅牛三寶😋😋😋平時都係配河粉,不過今次點左配飯,因為好肚餓🤤🤤估唔到配飯都好好食又多一個配搭牛三寶份量好多,全部都煮到好淋,d腩肉好新鮮啲牛筋又係好林好彈牙蘿蔔又勁清甜,無根另外我仲 加左生菜🥬一路食,我仲一路飲埋佢啲湯,又係勁清甜冇味精👍👍下午茶2點至六點前買任何粉面飯,仲有飲品送,真係勁抵😋😋,好彩我都趕到個尾巴🤭🤭
好耐冇食過呢間正九,今日見到同事食,自己都忍唔住即刻衝去買
又多一個配搭

牛三寶份量好多,全部都煮到好淋,d腩肉好新鮮
啲牛筋又係好林好彈牙
蘿蔔又勁清甜,無根
另外我仲 加左生菜🥬
一路食,我仲一路飲埋佢啲湯,又係勁清甜冇味精👍👍

2023-01-31
  • 牛三寶飯
午飯時段 突然想食牛腩 於是揀咗係公司附近嘅正九清湯腩黎試下今日星期一 中午時段大受歡迎 一入門口就見到坐到滿滿嘅人呢度衛生程度比想像中好好因為以前去過d粉麵店唔知點解會有小小油笠笠 但依度完全無依種感覺因為中午太多人啦 所以我都係外賣拎走拎返辦公室食除左清湯腩 依度都有好多唔同既飯麵類餐牌上寫明牛腩 有肥 有瘦 半肥瘦可供選擇 有得揀真心覺得相當貼心清湯牛三寶撈麵($71)第一次食 貪心小小 揀返佢哋既招牌菜式清湯牛三寶撈麵麵質爽口彈牙牛三寶包括有牛腩 牛筋 牛肚而份量亦相當多牛腩肥瘦適中 入口軟硬適中 肉嫰吾柴 帶有少少脂肪咬落口更加香 而且一點都唔油膩牛筋同牛肚就煮得夠腍又入味最後仲加咗一份雲吞(+$8)雲吞比想像中驚喜鮮肉新鮮有肉味無雪藏味
午飯時段 突然想食牛腩

所以我都係外賣拎走拎返辦公室食

除左清湯腩 依度都有好多唔同既飯麵類
餐牌上寫明牛腩 有肥 有瘦 半肥瘦可供選擇
有得揀真心覺得相當貼心

清湯牛三寶撈麵($71)

第一次食 貪心小小
揀返佢哋既招牌菜式清湯牛三寶撈麵
麵質爽口彈牙
牛三寶包括有牛腩 牛筋 牛肚
而份量亦相當多
牛腩肥瘦適中 入口軟硬適中 肉嫰吾柴
帶有少少脂肪咬落口更加香 而且一點都唔油膩
牛筋同牛肚就煮得夠腍又入味

最後仲加咗一份雲吞(+$8)

雲吞比想像中驚喜
鮮肉新鮮有肉味無雪藏味
2023-01-31
10 分鐘 (外賣自取)
2023-01-31 151 瀏覽
今日覆完診,好肚餓,🥴怱然想食清湯腩😊,我朋友話不如去砵蘭街睇下有咩食🤔,行到砵蘭街👀見到間正九清湯腩門口排咗好多人,覺得好似好正,於是入去試下,睇下餐牌見到有清湯牛三寶飯,清湯牛腩河,加$8仲可以轉崩沙腩,價錢都低食😊飲品叫咗熱奶茶,熱華田☕清湯牛🐄三寶$69好大碗🤩,三寶飯有(牛腩,牛筋 ,牛肚)湯底仲好清👍🏻仲好有🐄牛味,牛腩好淋,一D都唔靭🤗,牛筋仲好煙韌🤩牛肚爽口👍🏻配埋白飯真perfect 👍🏻👍🏻👍🏻清湯牛腩河$49我加咗$8轉崩沙腩,牛味十足😋好淋滑👍🏻好正!河粉仲好滑嘟嘟!大家一定要試下!!熱奶茶,熱華田好味!

清湯牛🐄三寶$69

清湯牛腩河$49

我加咗$8轉崩沙腩,牛味十足😋
好淋滑👍🏻好正!河粉仲好滑嘟嘟!
大家一定要試下!!
熱奶茶,熱華田

好味!
2023-01-29 93 瀏覽
位於旺角砵蘭街的「正九清湯腩」,係一間主打正宗港式口味的清湯牛腩粉麵店🍜餐牌上有多款配料的湯粉麵或擔擔麵可選,更有各式客飯,選擇豐富清湯牛三寶上海麵必試餐廳招牌清湯牛腩,可以揀肥、瘦或半肥瘦;牛腩亦可以加$8升級為崩沙腩/坑腩/爽腩。呢碗清湯牛三寶包括有:牛腩、牛肚及牛筋,牛肚爽脆嫩口,營養豐富~牛筋超腍滑,骨膠原感豐富。牛腩啖啖肉,牛味濃郁✨湯底以新鮮牛腩+牛骨秘方熬製,清甜美味,配以軟硬適中的上海麵,好好食紫菜三寶丸米粉三寶丸分別係牛丸、魚蛋及墨丸,每款丸都好高質,爽口彈牙,真材實料!米粉幼滑爽口,好掛湯呢,加埋辣椒油就更加正!另外加咗餐廳自家製嘅菜肉雲吞,每粒都好似乒乓波咁大,內餡係菜心、豬肉及翠玉瓜粒,口感同味道都好豐富熱奶茶港式絲襪奶茶,入口絲滑,茶味香濃,與淡奶比例恰當剛好

清湯牛三寶上海麵

紫菜三寶丸米粉

熱奶茶

港式絲襪奶茶,入口絲滑,茶味香濃,與淡奶比例恰當剛好
2023-01-29 65 瀏覽
朋友介紹我食「正九清湯腩」🤤話必食推介!趁今日收早就收工去左食咁大個牌寫住百吃不厭 令到我更加期待啊😳我叫左清湯崩沙腩飯🍚當然要+$8轉崩沙腩一上枱見到有幾多🤤🤤咁足料 不得不讚佢個湯底!真係清湯界既100分 清得黎仍然有牛腩既味道 一啖湯一啖飯🤤完全係好夾而崩沙腩咬2啖已經係口入面消失左😍相當滿足啊 而且蘿蔔都非常鮮甜!而我朋友叫左清湯崩沙腩河🥢朋友一邊食一邊點哂頭 睇得出佢好滿意😆佢平時食湯麵一定會加辣汁 今次佢食到最後一啖先加 話唔想浪費左個湯底😂好味到夾埋我d崩沙腩🤣🤣而小食叫左炸排骨🦴炸得好靚金黃色 仲脆卜卜香噴噴 肉質好嫩🤤都幾有水準 下次再試下其他小食先🤤

咁大個牌寫住百吃不厭 令到我更加期待啊😳

我叫左清湯崩沙腩飯🍚當然要+$8轉崩沙腩

而我朋友叫左清湯崩沙腩河🥢

而小食叫左炸排骨🦴

2K
同朋友👩🏻‍🦳一齊去旺角shopping,買嘢之前要先醫吓個肚,咁就簡單食啲嘢啦😆,路過呢度,似乎幾啱呢日嘅需要,咁就決定入去開餐😆我叫咗 $53 嘅「清湯牛腩伊麵」:牛腩煮得幾腍,伊麵有啲彈牙😋$19 嘅「腐乳通菜」:通菜新鮮爽脆,加埋腐乳醬簡單幾好食😋跟餐加 $8「熱奶茶」:都幾香滑😋朋友叫咗 $54 嘅「醉鷄飯(轉鷄脾加 $5)」:我黐咗朋友一件雞髀食,雞肉軟熟都幾好雞味😆$16 嘅「腩汁蘿蔔」:白蘿蔔冇渣幾清甜😋

跟餐加 $8「熱奶茶」:都幾香滑😋

$16 嘅「腩汁蘿蔔」:白蘿蔔冇渣幾清甜😋
5 分鐘 (堂食)
2023-01-27 39 瀏覽
當日同媽咪經過油麻地,發覺這餐廳食品好好食好暖身,寫下我的日記。清湯牛三寶飯首先裏邊有我哋男生最喜愛嘅牛腩同牛根以及牛肚,牛腩非常之易入口,啖啖濃郁香味,配上佢哋特製嘅香料,可謂相得益彰,而且色香味俱全。牛筋亦非常入味非常fresh.清湯牛腩麵及腐乳通菜首先腐乳通菜加上佢哋特製嘅牛腩真係冇得頂,好食過其他大餐廳,其他地方食唔到。值得留意佢哋嘅清湯非常好飲好清,沒有味精。餐廳無論地理位置服務都非常周到,好值得一家大細過來享用。衛生: *****服務: *****環境: *****

清湯牛三寶飯
牛筋亦非常入味非常fresh.

清湯牛腩麵及腐乳通菜

值得留意佢哋嘅清湯非常好飲好清,沒有味精。

餐廳無論地理位置服務都非常周到,好值得一家大細過來享用。

衛生: *****
服務: *****
環境: *****

2023-01-24 51 瀏覽
❤️❤️ 一嚐清湯腩專門店 ❤️❤️想簡簡單單食碗牛腩麵🍜 ?今日就同大家介紹呢間口碑唔錯既「正九清湯腩」 💪💪清湯牛腩麵 🍜 好有驚喜啊~呢間餐廳嘅牛腩可以選擇肥、瘦或者半肥瘦 🥩牛腩肉味濃 🥢 而且肉質是滑嫩的口感 燉煮得好入味喔!牛三寶米粉 🍜 一碗有齊牛腩、牛筋、牛肚 ~ 牛腩軟嫩、牛筋Q滑、牛肚Q彈 即使食多碗都不會膩 🔥而米粉口感相當Q彈帶有嚼勁 😍 好正咖喱牛腩飯 🍛咖喱牛腩飯同樣好高質呢😆咖喱唔係好辣🌶 咖哩汁超惹味😋大大件入晒味既薯仔🥔及炆得超淋好好食既牛腩 撈白飯一流架!
❤️❤️ 一嚐清湯腩專門店 ❤️❤️
想簡簡單單食碗牛腩麵🍜 ?
今日就同大家介紹呢間口碑唔錯既「正九清湯腩」 💪💪

清湯牛腩麵 🍜
好有驚喜啊~呢間餐廳嘅牛腩可以選擇肥、瘦或者半肥瘦 🥩
牛腩肉味濃 🥢 而且肉質是滑嫩的口感 燉煮得好入味喔!

牛三寶米粉 🍜
一碗有齊牛腩、牛筋、牛肚 ~
牛腩軟嫩、牛筋Q滑、牛肚Q彈 即使食多碗都不會膩 🔥
而米粉口感相當Q彈帶有嚼勁 😍 好正

咖喱牛腩飯 🍛