正九清湯腩👻經過旺角既正九掛住佢既牛腩就入咗去簡簡單單既港式麵已經好吸引到我再黎食😛.🔅牛腩撈粗麵 HKD 62牛腩一定要夾啲肥同瘦咁先又香又夠腍平時出哂啲撈麵會放埋蠔油依到清清地咁撈啱哂我唔鍾意重口味既🥰🔅紫菜三寶丸河 HKD 43份量都幾足料足足有成5粒丸牛丸魚蛋墨丸再加唔少紫菜外賣會幫手分湯咁就唔會浸到腍哂啦🔅雞中翼(4隻) HKD 33即炸雞翼夠哂靚脆卜卜又大隻小食黎講無得彈.整體黎講:牛腩專家 再次到訪😚.🎈 正九清湯腩 (旺角)旺角砵蘭街124-128號砵崙樓地下B號舖
正九清湯腩👻

脆卜卜又大隻
小食黎講無得彈
整體黎講:
牛腩專家 再次到訪😚
🎈 正九清湯腩 (旺角)
2023-06-21 65 瀏覽
上網搵下見到見到好多好評,一於去試試入到去餐廳是五藏俱全的店員非常有禮貌,而且笑容滿面呢度嘅牛肉實在太香個人本身唔食牛肉,所以唯有點咗一個排骨擔擔麵不得不讚呢度嘅炸排骨係非常之香口一上枱個排骨係超有光澤,同埋睇得出係好靚好脆就算食落口個味道都係正另外好欣賞呢度嘅郊外油菜同埋仲有用鐵杯器皿裝住嘅凍,檸檬水真係可以係一個炎炎夏天嘅時間飲到一杯冰凍嘅飲品係一件非常幸福嘅事!如果再有機會嚟呢度食嘅話我會食佢個咖喱汁!
上網搵下見到見到好多好評,一於去試試
入到去餐廳是五藏俱全的
店員非常有禮貌,而且笑容滿面
呢度嘅牛肉實在太香
個人本身唔食牛肉,
所以唯有點咗一個排骨擔擔麵
不得不讚呢度嘅炸排骨係非常之香口
一上枱個排骨係超有光澤,
同埋睇得出係好靚好脆
就算食落口個味道都係正

另外好欣賞呢度嘅郊外油菜
同埋仲有用鐵杯器皿裝住嘅凍,檸檬水
真係可以係一個炎炎夏天嘅時間
飲到一杯冰凍嘅飲品
係一件非常幸福嘅事!
如果再有機會嚟呢度食嘅話
我會食佢個咖喱汁!
2023-06-14 90 瀏覽
之前朋友知我中意食河粉,介紹咗間牛腩河俾我,咁啱經開附近就醒起😆🍽清湯牛筋河湯底用咗新鮮牛腩、牛骨的祕方熬製,非常濃郁嘅牛湯味,呢個湯底襯咩都好食😋絕對唔係清湯🤣🤣🤣超中意食牛筋,補充膠原蛋白,呢度嘅牛筋充滿彈性,筷子功差少少都唔得🥢另外要讚吓個河粉,口感滑溜,每樣嘢都做得好好👍🏻🍽油菜有菜心、芥蘭、生菜選🥬除咗蠔油仲可以選腩汁,我都係諗住健康啲食吓菜,無乜點汁🤣一人份量啱啱好🧸清湯牛筋河好正吖!已經諗緊幾時再去食🥰🔍正九清湯腩 (旺角)旺角砵蘭街124-128號砵崙樓地下B號舖

🍽清湯牛筋河
🍽油菜
🧸清湯牛筋河好正吖!已經諗緊幾時再去食🥰

🔍正九清湯腩 (旺角)
2023-06-13 60 瀏覽
老公想食牛腩河,經過旺角,見到呢間餐廳,就膽粗粗入去買外賣,咁啱2點後,姐姐話有下午茶餐,我就外賣一碗牛腩河(分湯)加一杯熱奶茶,共$52,姐姐幾有禮貌,包外賣都好紥實,拎到返屋企都無漏瀉好啦,入正題喇,😍湯底真係唔錯,清清地散發出淡淡嘅藥材味,有少少似肉骨茶,好清好鮮甜,飲左幾啖都無乜口乾感,值得一讚,河粉算好彈牙爽口,牛腩份量算足,都有7-8塊,雖然啖啖肉都幾有牛味,但唔知關唔關係外賣事,咬入口有少少韌,下次試下堂食先

2023-06-11 81 瀏覽
香港平民美味星期六放工路過登打士街口,見到正九清湯腩,門口貼頗多推介就買外賣試試菜單:招牌菜系列,就是各式牛腩。淨的意思就是沒有麵,都是牛肉這樣,所以價格較高。店員姐姐非常熱情,介紹這裡清湯牛腩麵是最受歡迎的,所以就決定是試牛三寶清湯腩飯❤️回家打開,配裡擺著好幾塊牛腩,牛肉口感很好,不需太多牙口就可以咬得動,清燉的牛肉湯有著滿滿的牛肉甜味,湯頭清爽但牛肉味道濃郁,吃起來很舒服!牛筋充滿滿滿骨膠原,羅白淋甜味美!還有其他美食:牛肚、墨魚丸、魚蛋、牛丸和炸魚皮等,都廣受食客歡迎。下次都要再試多一次!📍 旺角砵蘭街124-128號砵崙樓地下B號舖
香港平民美味

📍 旺角砵蘭街124-128號砵崙樓地下B號舖
2023-06-05 84 瀏覽
夏天胃口麻麻,又驚食嘢食到熱辣辣牛腩撈麵係唔錯嘅選擇夏天食撈麵,就唔使驚食到成身汗又可以揀自己鍾意嘅配料加雲吞、蘿蔔、墨魚丸、魚蛋、牛丸又得☺️☺️牛腩撈麵+雲吞賣相幾靚仔,打卡一流牛腩份量比想像中多冇特登揀肥定瘦,今次嘅牛腩偏瘦,冇乜肥膏,變相肉味就更為突出😎😎菜肉雲吞都唔錯唔會太鹹,又冇煮到爛晒幼麵幾有驚喜,口感好彈牙👍🏼👍🏼又唔會硬塊變成一大舊鍾意清清地,可以配清湯,但如果想重口味少少,加佢哋嘅辣椒油,就正喇😎😎
夏天胃口麻麻,又驚食嘢食到熱辣辣
牛腩撈麵係唔錯嘅選擇

夏天食撈麵,就唔使驚食到成身汗
又可以揀自己鍾意嘅配料
加雲吞、蘿蔔、墨魚丸、魚蛋、牛丸又得☺️☺️

牛腩撈麵+雲吞
賣相幾靚仔,打卡一流
牛腩份量比想像中多

菜肉雲吞都唔錯
唔會太鹹,又冇煮到爛晒

幼麵幾有驚喜,口感好彈牙👍🏼👍🏼
又唔會硬塊變成一大舊

2023-06-03 74 瀏覽
正九清湯腩 (旺角)旺角砵蘭街124-128號砵崙樓地下B號舖淸湯牛腩河$50Beef brisket noodle+$8 Upgrade beef butterfly牛腩河非常好吃,清湯清爽,牛腩肉質鮮嫩,配上彈牙的河粉,讓人食指大動。升級崩沙腩,加強牛腩的口感,更加入味。炸魚皮$20Fried fillet of fish skin外皮酥脆,口感確確聲,魚皮的天然鮮味和油炸的香氣相互融合,十分美味。魚蛋河$37Fish balls noodle魚蛋Q彈有嚼勁,湯汁鮮美,河粉滑嫩。檸賓(特飲)$14 跟餐$8Lemon ribena消暑解渴,檸檬的酸味和黑加侖的甜味非常搭配,味道清新。檸樂(特飮)$14 跟餐$8Lemon coke清爽解暑
正九清湯腩 (旺角)

淸湯牛腩河$50
Beef brisket noodle
[牛腩可升級崩沙腩加$8元 ]
+$8 Upgrade beef butterfly

炸魚皮$20
Fried fillet of fish skin

魚蛋河$37
Fish balls noodle

魚蛋Q彈有嚼勁,湯汁鮮美,河粉滑嫩。

檸賓(特飲)
$14 跟餐$8
Lemon ribena

消暑解渴,檸檬的酸味和黑加侖的甜味非常搭配,味道清新。

檸樂(特飮)
$14 跟餐$8
Lemon coke

清爽解暑

香港地真係好多餐廳,不過揸住架車,要搵位泊車,都係一件唔容易嘅事 。油麻地兩點時段街道上已經冇咁忙,就嘗試一下兜路,睇下街邊有冇咪錶碰下運氣 。點子砵蘭街有位 ,即刻泊車。泊好車之後就安心周圍搵嘢食。轉角街口砵蘭街交界,呢間正九牛腩麵,已經食過一次,平時好多人,兩點有位可以即刻入座。朋友就叫清湯牛腩三寶 $62 包括牛筋牛肚牛腩,湯底都好清甜 我今日就食口水雞 $50 腐乳通菜 $19覺得個口水雞唔算好辣好惹味,咁啱係雞髀位 。簡簡單單又一餐。呢度啲服務員姐姐特別有禮貌 。
點子砵蘭街有位 ,即刻泊車。

泊好車之後就安心周圍搵嘢食。

朋友就叫清湯牛腩三寶 $62
包括牛筋牛肚牛腩,湯底都好清甜

我今日就食口水雞 $50 腐乳通菜 $19
覺得個口水雞唔算好辣好惹味,咁啱係雞髀位 。
簡簡單單又一餐。

口水雞

呢度啲服務員姐姐特別有禮貌 。

口水雞
2023-04-27 171 瀏覽
雖然係旺角搵一間牛腩麵店好容易,但好食既牛腩唔易,呢間既牛腩係又夠淋又有牛味,除咗自選麵之外,仲可以自選牛腩肥同瘦。今次就選咗清湯牛腩(瘦)配米線,一食個牛腩就知呢間啲牛得,不過夾個米線時有啲易碎,煮得耐咗啲,但整體黎講都尚算不錯,今次食個快lunch 就食碗麵算,下次會想試下佢既呵喱同紫菜魚蛋麵(偷聽到隔離枱既人讚佢啲紫菜比出面既魚蛋麵店香><

2023-04-17 206 瀏覽
朋友自遠方來,話其中一款想食牛腩麵,盡地主之誼,緊係帶佢去食番夠本啦!😚係旺角行完街,帶左佢地去食下野,小休一會😌經過呢間「正九清湯腩」,鋪頭弓坐滿人,所以我地決定外賣唔洗10分鐘就有得拎啦!好快手!清湯牛腩麵🍜牛腩軟嫩帶點彈性,好有牛味,而且牛腩份量都幾多😆牛筋麵🍜牛筋Q彈,豐富膠質☺️另外叫左炸魚皮,超香脆,蘸湯食,更滋味😄呢到每碗份量都較多,但如果中意食辣嘅,可加少少辣椒醬油,更惹味!😙正九清湯腩 📍旺角砵蘭街124-128號砵崙樓地下B號舖
係旺角行完街,帶左佢地去食下野,小休一會😌
經過呢間「正九清湯腩」,鋪頭弓坐滿人,所以我地決定外賣
唔洗10分鐘就有得拎啦!好快手!

清湯牛腩麵🍜
牛腩軟嫩帶點彈性,好有牛味,而且牛腩份量都幾多😆

牛筋麵🍜
牛筋Q彈,豐富膠質☺️

另外叫左炸魚皮,超香脆,蘸湯食,更滋味😄

正九清湯腩
📍旺角砵蘭街124-128號砵崙樓地下B號舖
2023-04-09 256 瀏覽
在旺角逛街時間一轉眼就過去,又肚餓了,今晚想吃麵,見到這間麵店蠻多人光顧就來試試。牛三寶河粉牛三寶即牛肚、牛筋和牛腩,上桌見到用料非常多,幾乎蓋過了河粉,牛肚夠軟腍和入味,牛筋不會太腍,保留一點點口感,牛腩肉質鬆化,河粉不易折斷,湯底清香不會太鹹。排骨擔擔麵送來是看是清湯,原來攪拌好了就變擔擔麵湯底,帶有花生香味,濃度剛好不會膩,配搭的麵是上海麵,而排骨份量也很多,比較瘦但不會粗糙,炸得很香口惹味,整體也不錯。奶茶、凍檸賓值得一讚的是這裡的奶茶十分出色,甚有茶香,奶味不會太重,口感幼滑,凍檸賓就是檸檬利賓納,平常很少飲,配搭粉麵也蠻清新解渴的。

牛三寶河粉

排骨擔擔麵

奶茶、凍檸賓
/ 正九清湯腩必食超正港式清湯牛腩粉麵我本身就超鍾意食崩沙腩河,成日都想發掘周圍好食嘅牛腩麵店,咁啱今日喺旺角行街就經過咗呢間正九清湯腩,一於試吓佢嘅質素👍🏻話明清湯牛腩,當然有得揀普通牛腩、崩沙腩、牛坑腩同埋爽腩🤣餐牌仲講明牛腩要肥、瘦、半肥瘦都要先揚聲🤭而我最鍾意食嘅就係崩沙腩,所以必定要試一碗!崩沙牛腩肉質好滑嫩,上面有一層薄薄嘅肥膏,識落口好香牛味,而湯底都好清甜唔覺有過多味精👍🏻佢都有幾間分店,如果想快食一間高質嘅牛腩河,不妨搵吓呢間正九清湯腩,可能就喺你附近😙📍 正九清湯腩 (旺角)旺角砵蘭街124-128號砵崙樓地下B號舖
/ 正九清湯腩
必食超正港式清湯牛腩粉麵

而我最鍾意食嘅就係崩沙腩,所以必定要試一碗!

📍 正九清湯腩 (旺角)
2023-04-02 73 瀏覽
正九清湯腩 (旺角)旺角砵蘭街124-128號砵崙樓地下B號舖魚蛋河一上台就好香,香氣十足,湯底清香,魚蛋魚片有彈牙嘅口感,真係好好味㗎!高推!👍🏻👍🏻👍🏻炸魚皮係高度推介必食嘅選擇好脆好香,一咬落去就索索聲,好療癒。浸湯食,一咬下去就能清楚地聽到魚皮脆的響聲又是一番風味,食過齒頰留香🥳🥳🥳崩沙牛腩河牛腩肉質好滑嫩,湯底醇厚,牛腩冧滑多汁,好入味,真係足以清枱。凍檸蜜,凍檸樂酸酸甜甜夠開胃。
正九清湯腩 (旺角)
旺角砵蘭街124-128號砵崙樓地下B號舖

凍檸蜜,凍檸樂酸酸甜甜夠開胃。
2023-03-28 72 瀏覽
個日係旺角附近行街,行到2點幾有d肚餓,當然搵野醫下個肚先啦,揀左間最近既餐廳,#正九記清湯腩#牛坑腩河粉 $58今次已經係第二次食,果然都keep到水準,每次黎都好鍾意食牛坑腩,咁呢樣係牛腹部同最近牛肋處既鬆軟肌肉,係帶有筋、肉、油花既肉塊,貪佢有齊3樣口感,唔好以為有筋好韌,但其實佢地係煮得好淋,食落口完全唔覺得有筋,好鬼淋,仲要牛味都算濃,食落好有層次㗎麵底揀左河粉,外賣就會幫手分開湯同麵,想講個湯有d似藥膳味,好好飲,先飲啖湯,再食麵😎再飲多杯凍0茶 爽😊

#牛坑腩河粉 $58

再飲多杯凍0茶 爽😊
2023-03-28 86 瀏覽
我最近去了一家牛肉面店,味道非常棒!以下是我最喜欢的几道菜品:1️⃣ 崩沙腩捞面:这道面条真是让我欲罢不能!肥腩的味道尤其惊艳,香气十足,口感特别好。牛肉的味道很浓,但不会太腥膻,非常好吃。面条和配料的比例刚刚好,份量也很大,非常满足食欲。另外,配的汤也十分鲜美,吃完后口感非常舒适。我有时候喜欢在面里加点浙醋,让口感更加爽口,能够中和面条中的碱水味,非常美味。2️⃣ 牛腩捞面(肥腩版):这道面条和崩沙腩捞面类似,但使用的是瘦肉,口感也很不错。肉质入味但不会过咸,吃起来非常爽,份量也很大,完全不用担心吃不饱的问题。3️⃣ 牛肉羹(福建泉州版):这是一道非常特别的菜品。牛肉滑嫩爽口,非常好吃,而且搭配的萝卜也十分美味。萝卜入味又鲜甜,非常适合和牛肉一起食用。如果你喜欢尝试不同的口感,这道菜一定不要错过。4️⃣ 柠乐(檸樂):这是我最喜欢的饮品之一。这杯柠檬可乐非常适合和牛肉面一起食用,味道十分绝妙。喝一口后,清新的柠檬味道和可乐的甜度将完美地平衡在口中。最后,我还要强烈推荐这家店。它的牛肉面非常正宗、好吃,绝对是牛肉面爱好者的不二之选。此外,店里还有蔡澜先生的书法,可见其水准之高。如果你想要尝试一下正宗的

最后,我还要强烈推荐这家店。它的牛肉面非常正宗、好吃,绝对是牛肉面爱好者的不二之选。此外,店里还有蔡澜先生的书法,可见其水准之高。如果你想要尝试一下正宗的好吃的牛肉面,这家店绝对不容错过!