2022-11-04 45 瀏覽
今日約咗朋友喺旺角行街,帶咗我去食呢間清湯腩,朋友話呢間有幾間分店好出名,仲話一定要試清湯三寶撈麵$71 呢個三寶係牛腩、牛筋、牛肚,想講真係醃得好入味,尤其是牛肚同埋牛筋,炆得好淋,牛腩脂肪分布平均,撈麵底仲有少少蠔油但係又唔會太鹹,仲有一小碗嘅清湯,仲有兩種食法添,幼麵好爽彈 冇鹼水味😋👍🏻紫菜三寶河粉$42一拎到碗麵過黎,就聞到好香既紫菜味🤤🤤而呢個三寶份量係有三粒魚蛋、一粒墨丸、一粒牛丸。魚蛋粒粒都大粒,夠曬彈牙,食完想再食。墨丸都好彈牙,入面有墨魚粒粒,口感好好!香墨魚味牛丸就有牛味香濃 ,彈牙多汁,都想食多幾粒!河粉好滑呀腐乳通菜 $19通菜新鮮爽口,配埋腐乳一流!紅油抄手 $23份量都算多,差唔多有十粒,比起川式抄手,呢隻冇咁辣,比較重麻油香,性價比幾高,值得一試。

清湯三寶撈麵$71

紫菜三寶河粉$42
一拎到碗麵過黎,就聞到好香既紫菜味🤤🤤
而呢個三寶份量係有三粒魚蛋、一粒墨丸、一粒牛丸。
魚蛋粒粒都大粒,夠曬彈牙,食完想再食。
墨丸都好彈牙,入面有墨魚粒粒,口感好好!香墨魚味
牛丸就有牛味香濃 ,彈牙多汁,都想食多幾粒!河粉好滑呀

腐乳通菜 $19
通菜新鮮爽口,配埋腐乳一流!

紅油抄手 $23
2022-11-03 55 瀏覽
👩🏻行過砵蘭街先知正九清湯腩開咗新分店。之前都食過幾次,覺得佢哋嘅牛腩正到不得了😆。✨淨牛三寶 $148一碗有齊牛腩、牛肚、牛筋。‼️肉嘅份量超多,反而墊底嘅蘿蔔好少,不過白蘿蔔又腍又入味。牛腩肥瘦適中,有少少筋膜幾好味。牛肚係靚靚金錢肚,口感彈牙。牛筋好爽滑,仲有滿滿骨膠原❤️。外賣嘅話湯係分開放,個湯好濃郁好啱煮麵。除咗牛腩,佢哋仲有香港少見嘅福建小食牛肉羹😍。📍正九清湯腩 (旺角)旺角砵蘭街124-128號砵崙樓地下B號舖

✨淨牛三寶 $148

除咗牛腩,佢哋仲有香港少見嘅福建小食牛肉羹😍。

📍正九清湯腩 (旺角)
旺角砵蘭街124-128號砵崙樓地下B號舖
2022-11-01 60 瀏覽
旺角砵蘭街食肆林立,但云云選擇中唯獨呢一間係坐無虛席,於是就去試吓啦🫶清湯崩沙腩麵有得食崩沙腩既地方唔多,難得有一定要點啦!係位於牛肚皮附近既腩位,上下有兩層筋膜,咬落口一啲都肥,反而充滿膠質既感覺😍清湯牛腩河朋友就點牛腩河,佢都話唔靭,夠軟熟😁另外一讚清湯唔會得個咸字,而且冇話食完好口渴👍魚皮好大碟仲要係即炸㗎🤣浸落湯仲會「炸炸」聲,好正🥰腐乳通菜另外仲點左碟菜,通菜鮮嫩夠稔,好抵食👍👍

清湯崩沙腩麵

清湯牛腩河

魚皮
好大碟仲要係即炸㗎🤣浸落湯仲會「炸炸」聲,好正🥰

腐乳通菜
另外仲點左碟菜,通菜鮮嫩夠稔,好抵食👍👍
2022-11-01 36 瀏覽
打風儲糧定下驚🫠講返正題 要定驚就一於食盡佢牛三寶撈麵😎有牛肚、牛筋、牛腩~六點幾去到已經賣晒崩沙腩😞 so sad 一場嚟到竟然冇晒我最想食嘅不過阻止唔到我食咗隻牛嘅決心各個部位都炆得好林好入味睇見咁深色就知份量又一啲都唔細另外仲加咗兩粒超巨型菜肉雲吞雲吞皮超薄好似小朋友拳頭咁大粒太早去到暫時未至於滿座感覺好企理睇睇下先發現原來有牛肉羹不過廣東粉麵唔啱口味嘅話都有口水雞、上海排骨湯麵等等實有一款啱你食

打風儲糧定下驚🫠

講返正題 要定驚就一於食盡佢
牛三寶撈麵😎

有牛肚、牛筋、牛腩~

六點幾去到已經賣晒崩沙腩

太早去到暫時未至於滿座
感覺好企理

睇睇下先發現原來有牛肉羹
不過廣東粉麵唔啱口味嘅話
都有口水雞、上海排骨湯麵等等
實有一款啱你食
2022-10-31 46 瀏覽
今日黎到旺角揾野食,想食番碗牛腩米暖下嗰胃仔😜😜就係登打士街路口位見到哩間店啦😃嗌左碗清湯牛腩米粉轉左崩沙腩,清湯牛腩真係美味可口,用清湯燉牛腩,以保存原味,以牛骨熬湯,再加牛腩,牛腩肉質鮮美,不但可帶出牛肉鮮味,而且連湯都非常鮮甜,唔會咸,喝起來一點都不油膩,但是又很濃郁呢☺️清湯牛腩飯,其實牛腩撈飯真係不得了,呢個雖然係普通牛腩,不過質素相都好,淨係個清湯而且足夠食一碗飯,牛腩好淋,好甜,相當唔錯🥰🥰炸排骨,金黃香酥,非常好吃,食得非常過癮,最喜歡熱辣辣炸起,份量又夠多😚油菜,菜心♥️♥️♥️

油菜,菜心♥️♥️♥️

2022-10-30 51 瀏覽
📍 正九清湯腩 旺角砵蘭街124-128號砵崙樓地下B號舖嚟到旺角食碗清湯腩 ,呢度有別於旺角一般的粉麵舖😎😎門面乾淨整齊舒適 環境亦光光猛猛,感覺乾淨食物質素好高! 清湯牛腩米粉 +蘿卜 🤘🏻牛腩半肥瘦口感好正!肉質一絲絲好味道🙌🏻而且真係好大碗 湯底亦好香 😍加埋蘿卜好清甜!! 味道確係有水準 🍴排骨擔擔面 +牛丸 🍴排骨炸到炸到金黃色〰️外脆內軟嫩!!肉質也不會過柴😋😋麵質彈牙 🤩🤩且掛上了濃香秘製花生擔擔面醬汁 十分吸引👅紅油抄手 🥄皮薄餡多的餛飩 一口咬下好滿足🍻食起上來口感飽滿不膩口 ~搭配特製醬料 好正💕💕腐乳通菜 🥗腐乳通菜帶小小辣,唔會太咸!菜嫩腐乳正,很新鮮💦💦
📍 正九清湯腩
旺角砵蘭街124-128號砵崙樓地下B號舖

嚟到旺角食碗清湯腩 ,呢度有別於旺角一般的粉麵舖😎😎
門面乾淨整齊舒適 環境亦光光猛猛,感覺乾淨
食物質素好高!

清湯牛腩米粉 +蘿卜 🤘🏻
牛腩半肥瘦口感好正!肉質一絲絲好味道🙌🏻
而且真係好大碗 湯底亦好香 😍
加埋蘿卜好清甜!! 味道確係有水準 🍴

排骨擔擔面 +牛丸 🍴
排骨炸到炸到金黃色〰️外脆內軟嫩!!
肉質也不會過柴😋😋麵質彈牙 🤩🤩
且掛上了濃香秘製花生擔擔面醬汁 十分吸引👅

紅油抄手 🥄
皮薄餡多的餛飩 一口咬下好滿足🍻
食起上來口感飽滿不膩口 ~
搭配特製醬料 好正💕💕

腐乳通菜 🥗
腐乳通菜帶小小辣,唔會太咸!
菜嫩腐乳正,很新鮮💦💦
今日放工💼行經過呢間新開🎊嘅正九清湯腩,作為🐮牛魔王嘅我當然要入去會一會佢😏。入面雖然店仔細細,不過都乾淨企埋又光猛。我點咗個崩沙🐂牛腩撈麵加雲吞同埋凍奶茶🥤,個凍奶茶有啲驚喜🤩,香濃幼滑奶味重,幾啱我口味😋。🐂牛腩可加錢💰升級選擇🤤崩沙腩、🥰坑腩或者😍爽腩。我今次就揀咗😋崩沙腩🐮,味濃爽脆有咬口👍,撈麵爽口腩汁香濃🤩,正呀!雲吞亦都幾🤤高質,應該係用新鮮🐖豬肉包嘅,所以食起上嚟都幾😋鮮味。

入面雖然店仔細細,不過都乾淨企埋又光猛。

🐂牛腩可加錢💰升級選擇🤤崩沙腩、🥰坑腩或者😍爽腩。

2022-10-27 34 瀏覽
原來而家旺角都開左分店,好近我返工既地方上次喺觀塘試過,已經覺得正晏晝食lunch已經唔知食咩好,附近d野食到悶呢個人流都係好多,坐滿晒人!我叫完外賣🥡都等咗幾個字先有得拎不過好食嘅,係要等下架啦今日帶咗清湯牛三寶河加牛丸、菜 $61+6+$8,佢lunch仲有飲品送!成碗野餸仲多過個河粉黐線㗎,啲牛筋炆到超級淋,食落骨膠原滿滿嘅感覺至於牛肚同牛腩都整到好出色,加埋辣椒油,味道好正啲河粉都係比較幼身,爽滑口感👍👍其實加$8啲菜都好多,成個碗滿曬而家咁近得閒都可以再去食
原來而家旺角都開左分店,好近我返工既地方
上次喺觀塘試過,已經覺得正

晏晝食lunch已經唔知食咩好,附近d野食到悶

不過好食嘅,係要等下架啦

成碗野餸仲多過個河粉
清湯牛三寶河

黐線㗎,啲牛筋炆到超級淋,食落骨膠原滿滿嘅感覺
至於牛肚同牛腩都整到好出色,加埋辣椒油,味道好正
啲河粉都係比較幼身,爽滑口感👍👍
其實加$8啲菜都好多,成個碗滿曬
而家咁近得閒都可以再去食