2021-01-19 2061 瀏覽
好鍾意去K11 Musea行街,今次去咗位於商場地下嘅「欣圖軒」食飯。店名係取洲際酒店 InterContinental 嘅 「In」以及「Tal」音譯成。係欣圖軒食飯就恍如置身係博物館一樣,除咗用玉石鑲製嘅餐具外,不得不提當日座位旁邊嘅一幅雙面繡,近距離欣賞過先知呢種技藝有幾精巧。✨🫖大紅柑普洱茶屋企人有品茗嘅習慣,而我就獨沽一味普洱,呢壼普洱可以話係我飲過最好嘅普洱,簡直係成餐飯嘅亮點。😉 當時茶藝師有同我哋上過堂,但恕我已經唔記得佢講過咩啦,只係記得飲第一啖時陳皮嘅果香湧入口腔,令我好驚喜,往後幾泡就帶出返普洱嘅甘醇,利咽舒喉,特別係咁乾燥嘅季節飲覺得喉嚨好舒服。☺️🌟美饌海鮮三式餃由左至右分別係龍蝦蟹肉菜苗餃、XO醬紅蝦粿、黑蒜帶子餃,廚師建議跟呢個次序由淡至濃咁食。餃皮稍嫌過厚,但三個嘅餡料都好飽滿,而我最鍾意中間嗰粒,蝦肉鮮爽彈牙,配埋惹味嘅XO醬好好味。😋🌟花膠燉響螺湯嘅份量比相中多(我飲咗兩啖先記得影相😂),每碗有一塊厚身大花膠,兩片響螺。花膠入口冇乜膠質,飲花膠湯我比較鍾意「漿住漿住」嘅濃稠口感。另外碗湯味道好淡,食唔到響螺嘅鮮味。雖然足料,但單點飲唔過,套餐升級會好啲

🫖大紅柑普洱茶

🌟美饌海鮮三式餃
美饌海鮮三式餃

🌟花膠燉響螺
花膠燉響螺

湯嘅份量比相中多(我飲咗兩啖先記得影相😂),每碗有一塊厚身大花膠,兩片響螺。花膠入口冇乜膠質,飲花膠湯我比較鍾意「漿住漿住」嘅濃稠口感。另外碗湯味道好淡,食唔到響螺嘅鮮味。雖然足料,但單點飲唔過,套餐升級會好啲。😅

🌟脆釀鮮蟹蓋
脆釀鮮蟹蓋

隻蟹蓋炸到金黃色脹卜卜,令人垂涎三尺。😆我唔鍾意食炸嘢,所以無食到表面嘅炸衣,但切開時聽聲都知佢炸得好酥脆。而入面一梳梳嘅蟹肉鮮嫩,食落好滋味。

🌟蜜汁黑豚叉燒
蜜汁黑豚叉燒

叉燒肥瘦相間,表面有微微焦香,食落肉質鬆軟,脂香感十足,確實做到肉嫩甘腴。但可惜過甜,我食咗一嚿已經無辦法再食落去。

🌟蒜片雞縱菌爆和牛
蒜片雞縱菌爆和牛

呢道餸係我全餐飯最鍾意嘅一道。一粒粒嘅和牛放落口十分柔軟,咬落去時脂肪嘅甘甜四溢☺️,言語已經描述唔到有幾好食,而家諗返都回味無窮,非常肚餓。🤤🤤

🌟楊枝甘露
楊枝甘露

最後唔夠喉,甜品叫咗楊枝甘露。都係啲gimmick嘢玩乾冰嗰啲啦。😂 當日食到嘅西柚好苦,但應該係個別問題,反而西米煮過火唔彈牙,有小小失望。

貴為米芝蓮星級中菜廳,欣圖軒嘅食物質素不錯,當中某啲招牌菜都非常好食。但我認為溢價反映係體貼入微嘅服務上,當日點菜上菜嘅侍應、茶藝師都非常好服務,例如佢哋上楊枝甘露時問我需唔需要影相,等我ready好先開蓋,又例如我走時貼心幫我拉起少少枱布,避得我’kick’親,所有嘢都以顧客為本;而且佢哋好有熱誠,睇得出佢哋好熱愛呢份工作。整體嘅用餐體驗非常好。👍🏻
脆釀鮮蟹蓋
蒜片雞縱菌爆和牛
2020-12-26 3425 瀏覽
個半月前睇youtuber介紹呢間點心話唔錯,攪到我心思思,跟住我上網book最快要到12月26日先有位。 卒之等到今日, 仲差幾分鐘先到11:30,知客叫我和另一枱食客入去梳化位坐等等, 我玩玩下電話,店員奉上一杯熱羅漢果茶,好好飲,唔會太甜( 後尾先知係羅漢果菊花茶).裏面環境裝潢十分精緻,餐具精美,book枱時候我話留在窗口位,慶幸今日天氣非常好, 陽光充沛~! 入座冇耐就奉上六款醬料,三款辣醬,豉油 ,紅醋和甜酸醬,小食甜核桃好好食,後尾我食完,店員立即奉上一碟。(正) 今日唔係好肚餓所以冇叫粉麵,首先食呢個香芋鴨肉 酥皮包$81, 切開嘅時候我見咁似係叉燒包?問咗店員話呢個 餡整法同叉燒酥一樣,不過就係用鴨肉,咁我覺得呢個味道好一般,食唔到鴨肉味又食唔到芋頭味。跟住就係youtuber推介嘅鮑魚蟹肉蓋$138(唔記得咗個正確名), 鮑魚好食好入味好腍, 入面全部係蟹肉,不過鮮味唔夠足,呢個食一次就可以。蒸點叫咗兩個:金魚蝦餃$90&紫菜素菜餃$75。 蒸餃品質好高 , 首先個金魚餃賣相非常可愛,冇走樣,入面食到蝦肉同埋有啲大帶子粒,十分鮮甜。 素菜餃 餡料有好多紫菜再撈左d菇

蒸點叫咗兩個:金魚蝦餃$90&紫菜素菜餃$75。 蒸餃品質好高 , 首先個金魚餃賣相非常可愛,冇走樣,入面食到蝦肉同埋有啲大帶子粒,十分鮮甜。 素菜餃 餡料有好多紫菜再撈左d菇類馬蹄粒之類, 很爽口,素餃黎講呢個係相當有味道(平時食素餃偏向淡茂茂)

估唔到食到呢度已經好飽,不過youtuber推介個甜品芋泥 燉蛋白 $68話一定要試,咁既然黎到飽都照食,大約等咗十分鐘( 期間店員就奉上羅漢果菊花茶 ,見我飲完又加畀我★.☆) 果然好味, 芋泥幼滑,芋味濃香,少少甜唔會搶走芋頭味,蒸蛋白滑嫩,不過甜, 兩者配合得啱啱好。

服務和態度都頂級,而且非常細心, 適時會埋黎換抹手毛巾,換碗碟,最神奇係茶壺快冇水佢地就會行過黎話拎去加水,唔需要叫唔需要拎起個蓋 XD
(我諗過係咪佢地睇住客人沖左幾多杯出黎就知個壺幾時冇水@.@)

最後仲有包茶葉送。
走個陣經理仲問我使唔使去廁所?(我仲諗住出返k11先去), 咁一場黎到又見識下,廁所極乾淨,平時我唔敢搽商場廁所提供啲潤手霜,見呢個廁所咁乾淨就夠膽試塗D, 點解隻潤手霜咁好用嘅xDDD 清潔大叔仲揮哂手byebye我。
2020-12-26
  • 芋泥 燉蛋白
  • 素菜紫菜餃
  • 金魚餃
2020-12-25 1320 瀏覽
惠顧欣圖軒已有數年,唯疫情下減少外出用饍。是次與家人於聖誕節享用午餐,為其中一難忘體驗。環境優美,於維港美景伴隨,加上欣圖軒團隊專業又親切接待下,整個體驗十分完美 於用饍後提供羅漢果菊花茶,除洗去油膩感,於疫情下顯得為一貼心之舉 另外,不得不讚賞,欣圖軒除提供不同類型的美食、點心,豐富的茶目錄亦另整個飲茶體驗昇華。特別喜愛-貢珠香片,清新怡人;大紅柑普洱為另一推介之選。 是次推薦菜式 - 黑松露龍蝦煎粉果/香煎金蠔

是次推薦菜式 - 黑松露龍蝦煎粉果/香煎金蠔

• 香煎金蠔
  • 黑松露龍蝦煎粉果
  • 琥珀合桃
2020-11-20 1841 瀏覽
餐廳環境舒適空間感足夠,桌上擺放的玉製筷子座、湯匙、牙簽盒,精緻而淡雅。四周亦放置了不少藝術品🖼。餐廳有駐場的茶藝師🍵,亦有特別的茶葉,但由於我們沒有品茗的習慣,所以只點了一壺普通的鐵觀音。另有一碟琥珀合桃作餐前小吃,十分香脆、味甜而不膩。午市套餐有兩款,較便宜的是$488/人。原隻鮑魚海鮮脆芋盒(如在主餐牌單點正價$118)。鮑魚有咬口夠入味。芋盒外層夠脆身不油膩,芋頭香而軟滑,內裡還有一梳梳蟹肉🦀。唯一挑剔就是蟹肉微腥。黑松露菜苗餃及白玉素菜餃,賣相相比之下較為普通。不過黑松露味很足,至於素菜餃,媽媽就話味道一般不特別。加$90可由時令靚湯轉為花膠燉響螺湯,湯非常清,完全無油,而且十分足料,有一件大花膠和三塊響螺片。蝦球(忘記名字)外層的炸粉做得很簿,蝦夠大隻、肉質夠彈牙,但表面的醬汁過鹹。初時以為北菇蒸雞和炒飯係普通菜式,不過食落十分有驚喜!雞肉肉質非常細嫩入味,比想像中好吃。炒飯炒到粒粒分明,而且很有鑊氣,好味的程度係唔鍾意食飯的我都想食多幾啖!甜品係合桃露和紅棗糕,合桃露非常香,甜度適中,平時甚少食中式糖水的我都覺得好好味~至於紅棗糕紅棗味非常濃郁,入口清甜,但質感好似大菜糕

午市套餐有兩款,較便宜的是$488/人。
,有一件大花膠和三塊響螺片。

~至於紅棗糕紅棗味非常濃郁,入口清甜,但質感好似大菜糕,而且是凍食就有點不習慣。整體來說,套餐算是物超所值。

另外,我們加點了幾道餐廳的招牌菜~
龍帶玉梨香($270/6件) 4/5
由蝦肉、帶子和梨肉分三層,沾上薄粉油炸。雖然是炸物,但一點都不油膩,再加上梨肉的清新爽口,味道和口感非常有層次
。不過,我還未食過龍景軒的出品就未能比較。
脆釀鮮蟹蓋($238/件) 4.5/5
擺盤頗有心思,仿如一隻蟹在海上。至於味道,同樣是外層香脆而不油膩,內裡蟹肉豐富,加上香氣十足的洋蔥和creamy的奶油,非常好食
。如果和脆芋盒相比,我更喜歡這一道菜。
美饌海鮮三色餃($188) 2.5/5
分別有龍蝦蟹肉菜苗餃、XO醬紅蝦粿、黑蒜帶子餃,賣相精緻,上菜時又用上印有水墨畫的瓦製蒸盒,甚有詩意。不過個人覺得餡料配搭上不太合意,味道有點奇怪

精緻海鮮金魚餃($88/3件) 3/5
平時食得多蝦餃,想試新野。金魚餃以鱸魚、蝦及帶子作餡,味道不錯,不過餃皮厚硬就變得失色

訂座時說了是為慶祝生日而來,所以職員在飯後送上生果及即影即有一張,甚有心思
。結賬後,再送上兩包茶葉及現金券(不知是否每枱客人都有)。

整體來說,食物質素不錯,炸物特別出色,幾道油炸的菜式都能做到脆而不油膩。反而餃類的點心,我地就覺得一般,唔值得額外點。另外值得一讚的是職員貼心的服務態度,所有侍應都很有禮,其中一名侍應留意到我會影相,上菜時作出方便我的安排,很細心
2020-11-07 2248 瀏覽
友人介紹,我們一家四位初訪欣圖軒。找了一陣子,因為現在酒店維修,要由商場進入。我們第一次來 ,環境寬敞,不過侍應們好像很忙,有些配搭不來的樣子。小食是琥珀合桃,甜甜的香脆不錯。有六款調味料,有點心思,雖然結果沒有大用,但提供了選擇算小貼心。小食是話梅凍山藥,清清地酸酸地 ,開胃菜來說不錯。 是晚有酒類特價,四百八十元一瓶紅酒,配餐ok。為什麼說強差人意呢? 主要係服務方面,點餐的時候看到侍應配搭有點生疏,兩位其一態度冷淡,後來上鮑魚海鮮荔芋盒和黑松露龍蝦煎餃時又錯了數量,結果煎餃要再等好一會才有。如果在高級食府,這樣的失誤一般不會發生,而且錯了之後也沒有特別解說,只是過了一會下單的侍應過來說了句煎餃等等好快會上。鮑魚海鮮荔芋盒外型漂亮,因是家人吃我不知道味道。上湯黑松露龍蝦煎餃有特色,上湯清香,餃子口感不錯,只是刨黑松露時也有點搞笑,刨不太出來,所以見到專業程度很參差。香酥荔芋鴨,我們很喜歡吃的一道菜。這裏做得很出色,炸皮鬆脆, 連烤皮鴨肉排得非常整齊,吃起來不油膩,味道濃郁好吃這個竹笙菇卷好像是配有燕窩,中規中矩, 味道其實沒有特別,典型中菜比較濃芡的口感。估不到這個鱸魚也是煎炸的,

小食是琥珀合桃,甜甜的香脆不錯。

估不到這個鱸魚也是煎炸的,甜甜的醬汁配香脆魚皮,也是中規中矩,整體有點膩。

作為小食的蜜汁脆鱔卻是最後一道來的菜,不知是不是漏了單,後來我們查詢後就上了,侍應說是現燒比較需時。蜜汁味道適中,皮香脆肉彈牙,不錯。

是晚弟弟生日,所以點了壽包。 侍應有說壽包個子小,這本也沒所謂。上桌的時候陣容很大,大大個正方盒仔裏面佈滿乾冰煙,請生日那位打開,就見到一盤很多乾冰的"仙境",上面六個小小的壽桃包。 和平常吃的壽包基本上一樣,只是內裏的餡料很少,大概五毫子般大的少少蓮蓉和蛋黃絲。相信這二百一十元的壽包,二百元是用來做佈景效果的😳😂😂 但是這種星級食府,奉上這個水平的壽包質素味道,實在是有點嚇人啊~!

餐廳奉送一客免費甜品架,應該每台都有,甜品味道不怎麼樣,不過外型的確討喜,也是點心意。

是晚餐廳台台有客,幾位侍應實在忙得交關,所以有時候我們想叫侍應服務生,也是要等很久,或強行截停他們。離開時餐廳負責人送每人一小包茶葉,多謝光臨。 有點可惜,這些高級食府的貼心舉動餐廳是有做,但奈何服務和食物水平有點強差人意,整體ok但並不覺得特別出色, 如果要以高級食府米芝蓮二星來評,我就覺得是未夠水平。我最近惠顧過在旺角和尖沙咀的米芝蓮中餐廳,都比這裏好。 試過就好。

2020-10-17 2284 瀏覽
第一次去食酒店中菜,非常有驚喜!食物精緻又好食,服務又好!佢地一開始就會有6款醬料比你用,仲會有碟小前菜原隻鮑魚海鮮泥芋盒,呢個有驚喜!好好食,入面有好滑既芋泥,好多蟹肉同一啲海鮮,外面內軟,鮮味十足🤤🤤黑松露鍋貼大蝦,一開始以為係鍋貼點知原來係蝦多士,多士炸得好脆,但略嫌有點油膩香燒軟骨鴿,上碟不是太熱,但仍然好脆,亦有少量軟骨,好食,但可以不試叉燒好好食,半肥瘦,好淋!餸飯一流,但做吾到脆邊有點可惜⋯⋯焗釀蟹蓋,炸到非常之脆,蟹蓋亦相當大,內餡好足料!超多蟹肉,仲有少少洋蔥增加口感同香味,值得推介!👍🏻瑤柱花膠絲炒桂花翅,超級好食!好香!每一啖都食到瑤柱嘅香味,仲夾住蛋花同花膠,好出色!唯一嘅缺點係花膠無味鮑汁海鮮布袋豆腐,又係一款出色嘅菜式,佢係用響鈴包住新鮮嘅帶子,魚柳,蝦,一咬落去響鈴仲脆脆地,帶子非常鮮甜,配上鮑汁,好夾好好食,帶出鮮味用餐完畢後,仲送上甜品架同埋羅漢果茶,相當滿足
瑤柱花膠絲炒桂花翅,超級好食!
好香!每一啖都食到瑤柱嘅香味,仲夾住蛋花同花膠,好出色!
唯一嘅缺點係花膠無味

用餐完畢後,仲送上甜品架同埋羅漢果茶,相當滿足
  • 原隻鮑魚海鮮脆芋盒
  • 脆釀鮮蟹蓋
❀ 欣圖軒 #尖沙咀 ❀❗️洲際酒店內海景 多年米芝蓮兩星中菜廳❗️——————————————————DiningCity Restaurant Week優惠又返嚟啦,又可以以平價享用到多間著名餐廳嘅招牌菜式😆今次好好彩book到呢間位於洲際酒店內,榮獲多年米芝蓮兩星嘅中菜廳⭐️⭐️雖然現時稍被降到一星,但內裏嘅優雅高貴氣派、店員嘅服務、食物嘅質素依然甚為頂尖。.欣圖軒,取名於其英文名INtercontinenTAL嘅第一同最後一個音節,特色在於全間餐廳都用上翡翠色嘅玉石裝修,富有中國特色得來但又有高貴優雅非傳統守舊嘅感覺💚對住一望無際嘅維港景色,午市嚟到陽光照射入嚟閃閃新輝✨貴為多年兩星嘅餐廳,以及傳統五星級酒店品牌,服務質素當然有一定嘅水準,會為客人介紹食物,主動湛茶、帶領到廁所等等嘅基本服務都有做到(不過就始終比唔上同四季酒店內三星嘅Caprice)。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷Restaurant Week Promotion Menu 菜單 $680 坐低先會提供餐前小食,係超級脆口嘅合桃。另外仲會提供三種唔同辣度嘅辣椒醬、同埋三款鹹、酸、甜嘅醬油,任君選擇。.☞ 薑蔥海蜇頭雞絲🐔涼涼甜甜地嘅雞
❀ 欣圖軒 #尖沙咀 ❀
❗️洲際酒店內海景 多年米芝蓮兩星中菜廳❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷

☞ 薑蔥海蜇頭雞絲🐔
涼涼甜甜地嘅雞絲,的確幾開胃。
最特別係一嚿嚿而非一條條嘅嘅海蜇,滑脫脫到不得了,爽口彈牙!
而且用上古代酒器,成個感覺非常高貴😍。

☞ 原粒瑤柱燉竹絲雞🍲
每碗湯都有一粒大瑤柱、數件竹絲雞、爽口菇菌。
味道甚為清甜,誇張到有浸鮮味,一啲都唔油膩👍🏻。

☞ 金沙脆蝦球🍤
每人兩球,配上香脆米通。
蛋黃味非常之香,完美地包住個蝦球。
蝦球應該唔係炸,而係用上大火去炒,所以感覺唔會太滯😚。
另外隻蝦真係非常爽口鮮甜!再配埋米通增添脆口,回味無窮。

☞ 蠔皇原隻鮑魚🤎
用上原隻南非鮑魚,都應該算係今餐嘅重頭戲。
絕非嗰種彈牙都要咬到牙軟先呑到嘅鮑魚,而係軟身輕輕咬幾口就可以☺️。
醬汁唔會過濃,未係嗰種漿口漿得好犀利嘅蠔油汁,反而係比預料清甜得多。
成件事味道比我想像中清淡,但更能感受到鮑魚本身嘅鮮甜。

☞ 三蔥爆石窩和牛🐮
呢個就相對惹味得多!
用上頂尖澳洲M9 和牛,幾乎入口即溶,比起心多專賣牛扒嘅西餐廳更加出色!
用上spring onion, onion, scallion,三款唔同嘅香蔥炒爆,當中嘅洋蔥甜到不得了😆非常好食。

☞ 香芋火鴨八寶飯🍚
內有大量粒粒香芋、火鴨粒、菇、菜脯、蝦米等等。
成個飯非常之香,粒粒分明,好乾身,一啲都唔油,特別推薦配上佢嘅辣椒醬,更加惹味😋。
香芋火鴨八寶飯

☞ 香芒凍布甸🥭
最後用一個簡單嘅中式甜品作完結。
鮮甜嘅芒果配上奶味重嘅布甸,雖然唔算話十分有驚喜,但食到呢度都算幾滿足。
另外佢仲送上每人一杯羅漢果菊花茶,清甜有化痰嘅作用🥰。

☞ 白龍珠香片🍵
跟餐包埋茶。
原來欣圖軒係全港第一間引入茶藝師嘅餐廳,提供各種優質嘅茶葉選擇。
不過我自己對中式嘅搽研究唔算深,未知呢壺香片算唔算非常頂尖🙈。
但我自己本身好唔鍾意中國茶嗰種澀味,但呢個香片絕對冇嗰個問題,相反係一陣清幽唔算好濃嘅茶味,個人幾鍾意。
——————————————————
☞ Restaurant Week Promotion Menu 菜單 $680
味道: 4.4/5 性價比: 4.3/5
整體來講,算係一個頂尖嘅中餐體驗,每一道食物都唔會令你失望,呢個價錢可以感受到榮獲當年米芝連兩星嘅餐廳,絕對算係物超所值👍🏻不過佢嘅菜式就未稱得上為非常獨特,未去到會留下畢生難忘嘅回憶🙈另外即使冇優惠期間,佢哋午市最平嘅套餐好似都只係$488,所以想感受下呢種高貴優雅米芝連中菜廳嘅用餐體驗,呢間都算係唔錯嘅選擇。
大家)。
另外有關 DiningCity 嘅優惠其實可以去返佢哋嘅官網或者app度睇,但係今次只係去到10月4日🙈,可能要等下一次啦。
香芋火鴨八寶飯
2020-10-02 1406 瀏覽
今日黎到欣圖軒食lunch事先book好位 有窗邊位坐 對住個景慢慢食~入去打算等齊人先入去時服務員叫我地坐住係呢度等 仲比左d茶我地飲~ 服務態度非常好!對住個景食 一流😄每枱擺左set餐具同擺設好靚翠玉 每件都好聚手下🤪因為老細發板 所以佢叫咩我地就食咩😂叉燒包叉燒包真係好普通同出面食既真係差唔多蝦餃個皮晶瑩剔透 入面d蝦好大舊好新鮮 好味!春卷好香脆 入面d蝦肉好彈牙蘿蔔酥呢個最好味 外型好可愛出面酥皮唔會太漏 入面d蘿蔔絲都好好味豉油皇榣柱炒腸粉如果自己叫一定唔會叫呢個超級普通 寧願出去食xo醬炒腸粉🙈個名寫住榣柱但真係唔係好見到~無花果穀飼牛d牛好有牛味好soft 入口即溶但配料同個味夾埋怪怪的🙈酸酸地 好似唔係好夾咁🙈榣柱蛋白炒飯呢個炒飯好味!好多榣柱 d飯炒到一粒粒 好味😋最後仲每人送一d茶葉~雖然d野食一半好 一半麻麻地但服務態度真係好好~同埋對住個景食真係好舒服☺️
今日黎到欣圖軒食lunch
事先book好位 有窗邊位坐 對住個景慢慢食~

對住個景食 一流😄

每枱擺左set餐具同擺設好靚
翠玉 每件都好聚手下🤪

因為老細發板 所以佢叫咩我地就食咩😂

叉燒包
叉燒包真係好普通
同出面食既真係差唔多

蝦餃
個皮晶瑩剔透 入面d蝦好大舊好新鮮 好味!

春卷
好香脆 入面d蝦肉好彈牙

蘿蔔酥
呢個最好味 外型好可愛
出面酥皮唔會太漏 入面d蘿蔔絲都好好味

豉油皇榣柱炒腸粉
如果自己叫一定唔會叫呢個
超級普通 寧願出去食xo醬炒腸粉🙈
個名寫住榣柱但真係唔係好見到~

無花果穀飼牛
d牛好有牛味好soft 入口即溶
但配料同個味夾埋怪怪的🙈
酸酸地 好似唔係好夾咁🙈

榣柱蛋白炒飯
呢個炒飯好味!
好多榣柱 d飯炒到一粒粒 好味😋

最後仲每人送一d茶葉~
雖然d野食一半好 一半麻麻地
但服務態度真係好好~
同埋對住個景食真係好舒服☺️
2020-09-29 1203 瀏覽
欣圖軒 - 𝐉𝐚𝐝𝐞 𝐒𝐡𝐢𝐧𝐞, 𝐕𝐢𝐜𝐭𝐨𝐫𝐢𝐚 𝐇𝐚𝐫𝐛𝐨𝐮𝐫 𝐕𝐢𝐞𝐰, 𝐌𝐢𝐜𝐡𝐞𝐥𝐢𝐧 𝐎𝐧𝐞 𝐒𝐭𝐚𝐫First visit after they renovate to K11 musea. Super elegant dedor with sea view, details mind and friendly services, worth to have a Michelin one star ⭐ Toh Heen serves an exquisite Cantonese Cuisine at Intercontinental. I especially like the jade tableware and the ambiance, rich heritage, classy and spatial. Excellent services, the meal was served at the perfect pace.We try a restaurant week menu ($688+1), menu attached later. For me, it

薑蔥海蜇頭雞絲

We try a restaurant week menu ($688+1), menu attached later. For me, it’s super full but in general. The taste is good, using luxury ingredients with jade table ware as you see, It’s really adding marks. Just the food is not hot enough, everything is fine.

𝙎𝙩𝙖𝙧𝙩𝙚𝙧 🍽
凍蝦米豆腐

𝑴𝒂𝒊𝒏 🍽
🥢蠔皇原隻鮑魚 𝘽𝙧𝙖𝙞𝙨𝙚𝙙 𝙒𝙝𝙤𝙡𝙚 𝘼𝙗𝙖𝙡𝙤𝙣𝙚 𝙞𝙣 𝙊𝙮𝙨𝙩𝙚𝙧 𝙅𝙪𝙨 ⭐
蠔皇原隻鮑魚

🥢金沙脆蝦球 𝙒𝙤𝙠 𝙁𝙧𝙞𝙚𝙙 𝙋𝙧𝙖𝙬𝙣𝙨 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙎𝙖𝙡𝙩𝙮 𝙀𝙜𝙜 ⭐
金沙脆蝦球

🥢三蔥爆石窩和牛 𝙒𝙤𝙠-𝙁𝙧𝙞𝙚𝙙 𝙒𝙖𝙜𝙮𝙪 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙎𝙘𝙖𝙡𝙡𝙞𝙤𝙣, 𝙊𝙣𝙞𝙤𝙣 𝙖𝙣𝙙 𝙎𝙥𝙧𝙞𝙣𝙜𝙨 𝙊𝙣𝙞𝙤𝙣𝙨
三蔥爆石窩和牛

🥢香芋火鴨八寶飯 𝙁𝙧𝙞𝙚𝙙 𝙍𝙞𝙘𝙚 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙍𝙤𝙖𝙨𝙩𝙚𝙙 𝘿𝙪𝙘𝙠 𝙖𝙣𝙙 𝙏𝙖𝙧𝙤

One thing to complain about is the food wok-fried is not strong and hot enough, (ng gau鑊氣). I will highly recommend to those who want romance vibes for Chinese cuisine and I will definitely visit again, for the elegant jade interior and also the stunning harbor view.

𝘾𝙝𝙞𝙡𝙡𝙚𝙙 𝙈𝙖𝙣𝙜𝙤 𝙋𝙪𝙙𝙙𝙞𝙣𝙜 ⭐
芒果布甸

𝘿𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩 𝙎𝙚𝙩 (𝙉𝙤𝙩 𝙞𝙣𝙘𝙡𝙪𝙙𝙚𝙙 𝙞𝙣 𝙢𝙚𝙣𝙪)

Have u ever think the Chinese restaurant serves like western dessert set? It is surprising me and this is out of menu. The mango pudding is good and reminds me of childhood memories. Also, I m surprised that the like western dessert set serves Chinese dishes like 煎堆, Taiwanese Pineapple Cakes (鳳梨酥).... So fresh and surprise.
2020-09-24
2020-09-25 973 瀏覽
裝修好靚,特別整張相係佢既玉器餐具同埋刺繡既屏風。座位距離吾算好近,但黎幫襯既多數係老人家或者一家大細,所以環境好嘈。我果日仲聽到後面枱個老豆鬧個喊緊既阿仔。1️⃣黎欣圖軒一定要飲佢既茶。我叫左陳皮潽洱,即係柑潽。茶藝師同埋侍應介紹茶葉歷史,係我面前盅碎個柑潽表演沖茶。味道越飲越有柑橘香,茶味又濃。2️⃣欣圖軒既點心製作出色,特別係佢既龍帶玉梨香。雖然炸過,但吾會膩。有帶子、龍蝦肉,新鮮既梨。好好食。3️⃣鮑魚海鮮盒都印象深刻,因為啖啖蟹肉。4️⃣wasabi咸水角係我貪得意叫,又幾好食喎。5️⃣灌湯餃呢⋯⋯⋯⋯我發現好多間米芝連中菜廳既灌湯餃都係有湯浸住。其實真正既灌湯餃係冇湯浸住,湯係餃入面架嘛⋯⋯不過!有長腳蟹肉同埋肥厚既竹笙(粗厚既竹笙都好貴架),算佢啦~6️⃣三色海鮮餃相信係人人黎到都會叫既。其實好多點心既餡都係海鮮,你有冇發覺?7️⃣叉燒就堅係No No No No!!!!!!!我要吐番出黎,絕對不是誇張。個汁又黏又過甜,舊叉燒肉肥膏多、肉又吾鬆軟。暫時天龍軒既叉燒係第一,第二係明閣。再有好食既我遲下更新。
裝修好靚,特別整張相係佢既玉器餐具同埋刺繡既屏風。

3️⃣鮑魚海鮮盒都印象深刻,因為啖啖蟹肉。
4️⃣wasabi咸水角係我貪得意叫,又幾好食喎。
試欣圖軒,好普通😅真係暫時試過貴點心最好食係香宮。呢間每隻餃都無鮮味,食落感覺係厚少少既皮包下魚呀蝦呀咁。收成188蚊既三種餃什至好似一樣味咁;蝦餃唔好味,食落好似撈左牆灰咁既味,怪怪地(我無食過牆灰,聞既feel,利申 😬😂😂😂)。蘿蔔絲酥啲皮太厚,蘿蔔絲好少,有隻無味蝦係入面,食左半隻,後尾了開晒啲皮,飽飽地仲唔食到另外一隻。服務好細緻好好既算係。埋單475蚊,我俾505蚊佢,佢可能亂左啲急左啲問我洗唔洗找錢,老實俾埋銀仔你,唔通留30蚊貼士咩,俾得30唔俾埋個五蚊佢?我話要找。我係窮X,無俾貼士既習慣😂😂😂前一日book,都近窗,靚view既。但係我係唔緊張環境既人,如果食到人間美味,後巷食野完全無問題。暫時香宮最好,脆口香酥,層皮既糖厚度剛好。欣圖軒同嘉麟樓都普通,欣圖軒既份量仲少啲啲(都係一個人去食同嘉麟樓嘅比較)金魚餃,無感。厚皮,包下無味唔鮮魚肉啲野咁素餃都無感。三色餃食落差唔多,厚皮包啲野咁。唯一有分別嘅係有黑蒜既。食落完全係食到有片黑蒜囉😂😂😂但樣靚既,上枱面嗰下都開心嘅。超難食既蘿蔔絲酥😭 好浪費錢。皮厚到暫時成世人未食過。入邊隻蝦唔新鮮無鮮味。未去到超市急凍雪藏蝦

金魚餃,無感。厚皮,包下無味唔鮮魚肉啲野咁

素餃都無感。

超難食既蘿蔔絲酥😭 好浪費錢。皮厚到暫時成世人未食過。入邊隻蝦唔新鮮無鮮味。未去到超市急凍雪藏蝦咁樣,但係我食落似街市一早放咗喺碟嗰度,一份份賣咁樣既囉。😬

2006 瀏覽

1910 瀏覽

服務係好好既,好到加零一個啲。
但整體味道都係一句:厚皮包啲野咁,無鮮味,食落每隻餃差唔多味,仲差過連鎖酒樓
2020-08-20 973 瀏覽
雖然洲際酒店在四月中停止營業裝修兩年,但佢嘅米芝連之星中菜廳-欣圖軒其實仲係繼續營業,個入口轉左喺K11商場入邊。今日食嘅點心好精緻,環境仲好舒服,酒店員工服務細心入微,真係不愧係五星級酒店嘅中菜廳,洲際冇咗,真係非常可惜啊!
2020-08-10 1061 瀏覽
男朋友生日 平日好少食中菜 特登 book 來同佢慶祝 試下米芝蓮餐廳叫左個488 lunch set , 再加左$90 飲花膠響螺燉湯 點心都精致 仲即刻整新鮮既黑松露落 d 餃度 。燉湯好清好好好飲 其他set 入面既野都好好食 散叫左蜜糖黑豚叉燒同鮑魚脆騷盒 都唔錯 但兩個人真係太多 食唔晒 酒店仲送左生果盒比男朋友 話知道佢生日 好細心好 suprised用餐經驗好滿意
男朋友生日 平日好少食中菜 特登 book 來同佢慶祝
試下米芝蓮餐廳

點心都精致 仲即刻整新鮮既黑松露落 d 餃度 。
燉湯好清好好好飲

其他set 入面既野都好好食

用餐經驗好滿意
2020-08-10
生日
2020-07-31 681 瀏覽
2020年7月29日是香港因疫情下暫停堂食,因此在28日我選了欣圖軒作為午饍食堂,除了環境寧靜外,亦可一邊望着藍天白雲吃着美食,一絕是也。其優質服務及點心美味不用說,連小食琥珀合桃也比半島酒店嘉麟樓更好吃及出色,亦可免費添加,期待疫情過後才來光顧。是日點了筍尖蝦餃、海鮮金魚餃(待應看我一人來,逐建議上述二點心先來二件,一來可試其他食物,二來不用浪費)、三色海鮮餃、松露上湯浸蝦角、長腳蟹竹笙灌湯餃。
2020-07-28
  • 極品三式海鮮餃
  • 晶瑩筍尖鮮蝦餃
  • 脆釀鮮蟹蓋
  • 琥珀合桃
Exquisite Dim Sums with modern presentations are the essence of Michelin starred「欣圖軒 」Yan Toh Heen’s 3-generation culinary heritage. Be prepared for a journey across time as you enter through its brand new entrance via K11 MUSEA!Y’all must order at least three of the items here: they’re the Roasted Pork Belly, sooo delicately thin and crispy 🤤, the BBQ Pork with Honey, really tender and moist, and the last one, can you guess what it is...? It’s the Crispy Fried Rice with Crab Claw...my gosh it w

It’s the Crispy Fried Rice with Crab Claw...my gosh it was wholesome.
It’s like that Shanghainese crispy rice with soup dish, except this is with a delicious fish broth 😍 Service was just top notch, so caring, thoughtful, and the right amount of chit chat