2023-02-17 1655 瀏覽
前菜琥珀合桃都絶不馬虎,香脆少甜,合桃再加芝麻既香味,實在係太香脆吸引。要不斷提醒自己唔好食咁多,因為個套餐有太多嘢食,唔好太快填飽個胃。另一前菜係醃西瓜,炎暑好滋味。正式上第一道菜,係雞絲海蜇,擺盤精美,夜光杯盛載,好吸睛。花膠響螺湯,湯底清甜滋補,仲有大大件花膠同埋響螺。鮮百合明蝦球脆釀鮮蟹蓋,大大隻,外殼炸得剛剛好帶點焦脆,蟹蓋內釀滿白汁洋蔥蟹肉加點炸蟹拑,又係炸到剛剛好,啖啖肉大滿足蒜片雞縱菌爆石窩和牛,和牛肉嫩雞縱菌鮮美,熱石窩上枱,蒜香四溢好惹味竹笙扒上素,又可以再清一清味蕾迎接下一道菜魚香帶子脆香苗,成功令唔好葱既我眼前一亮,第一次覺得青葱係整道菜既靈魂,完美提升香味。青葱帶子脆米淋上熱魚湯,非常出色。香芋燉鮮奶, 雖然已經食到好飽,仍然唔捨得放棄。但竟然,仲送一個甜品架...究竟個胃有幾大先食得晒個餐😂😂😂*Dining city restaurant week tasting menu**如果繼續有dining week就好嘞🤤

醃西瓜

正式上第一道菜,係雞絲海蜇,擺盤精美,夜光杯盛載,好吸睛。
雞絲海蜇

花膠響螺湯,湯底清甜滋補,仲有大大件花膠同埋響螺。
花膠響螺湯

鮮百合明蝦球
鮮百合露荀明蝦球

焗蟹蓋

加點炸蟹拑,又係炸到剛剛好,啖啖肉大滿足
炸蟹拑

石窩和牛

竹笙扒上素,又可以再清一清味蕾迎接下一道菜
竹笙扒上素

炸蟹拑
石窩和牛
魚湯帶子脆米
2023-01-02 1356 瀏覽
今次黎最近恢復原名既麗晶軒食午餐先上六款醬汁同琥珀核桃。琥珀核桃香脆可口又唔油膩,令人食唔停口要Refill海鮮脆春卷脹卜卜好飽滿,食到滿滿既蝦肉,不過就唔太食得出有其他海鮮。精緻海鮮金魚餃個皮幾好食,但一入口太大陣薑味比較意外。食到尾先食到被薑遮蓋既魚味同帶子,個人唔推。之後係至尊脆香三重奏(有黑松露龍蝦芝士撻、星鰻鳳肝鮑魚酥、金絲百花雪蟹拑),中規中矩。原隻鮑魚海鮮脆芋盒係今餐我最愛既點心鮑魚不是重點。重點是芋盒外層炸得鬆化,入面既芋蓉香濃,配埋份量唔算少蟹肉同蝦肉,海鮮既鮮甜味同芋頭既味道合二為一,不錯不錯脆釀鮮蟹蓋有點令人失望,白汁跟洋蔥多左d,搶左蟹肉本身既味道,食到一半已經有點膩。最後叫左碗魚湯蟹拑脆香苗,味道合符預期。整體味道算唔錯服務一貫五星酒店水準。PS: 而家開始HSBC已經無折,得AE有85折。同埋K11入口已關,要經酒店大堂入。
今次黎最近恢復原名既麗晶軒食午餐

先上六款醬汁同琥珀核桃。
琥珀核桃香脆可口又唔油膩,令人食唔停口要Refill

精緻海鮮金魚餃個皮幾好食,但一入口太大陣薑味
比較意外。食到尾先食到被薑遮蓋既魚味同帶子,個人唔推。

原隻鮑魚海鮮脆芋盒係今餐我最愛既點心

最後叫左碗魚湯蟹拑脆香苗,味道合符預期。

整體味道算唔錯
服務一貫五星酒店水準。

今年秋天被与美味有关的记忆串联,过起来似乎特别长,不辜负好天气出门吃饭,是又忙碌了一周后对自己的奖赏。·欣图轩今年从一星跃升到二星,但管它几颗米其林星星,最重要的是吃开心。不虚此行,味道确实对得起这份荣誉,但就是价格有点贵——毕竟食材成本和店面租金在那里。·餐厅低调地待在一片潮牌的尽头,穿过黑黑的门面,敞亮的大堂随即映入眼帘。装潢上透着大气奢靡,但氛围却不会显得过于隆重,视野没得挑,从窗边位望出去就是星光大道,海景的陪伴让一顿饭更加悠闲。·【琥珀桃仁】餐前小点比上次在润吃到的版本更喜欢,糖衣没有那么浓重,甜度和腻感都明显减少的同时,维持着有筋骨的酥脆度,香得一颗接一颗往嘴里扔。·【手工酱】从餐前酱汁就开始炫技,一口气拿出了6种酱,气势排山倒海。三款辣酱分别是辣得有点上头的海南灯笼椒酱、回味微酸的本地辣酱、咸鲜开胃的豆瓣酱,优秀到想点一碗白米饭拌着吃。·红醋加了姜末,十分解腻,陈皮梅子酱顺滑黏稠,带出酸甜沁人的滋味,海鲜酱油鲜得很有深度。虽然菜品并不需要依靠蘸酱来提升风味,但每款酱还是忍不住挖了好几勺。·【晶莹笋尖鲜虾饺】【精致海鲜金鱼饺】【松茸芡实蒸馃子】点心可以按个卖,菜品也可以点半
【琥珀桃仁】
【手工酱】
【晶莹笋尖鲜虾饺】
【精致海鲜金鱼饺】
【松茸芡实蒸馃子】
点心可以按个卖,菜品也可以点半份,谁说中餐就一定得是“人多好点菜”,如此细致的考虑正适合贪心想多尝试几样的我。
三款蒸点都值得夸夸,虾饺的馅极为饱满,脆嫩的笋尖揉进脆弹的虾仁,鲜得仿佛能吮吸出汁液来。金鱼饺的馅是海鲈鱼、虾和带子混合而成的均匀肉糜,质地更为绵韧,论鲜美还是虾饺更胜一筹。
一款素馃也因为柔嫩松茸的加持而清香异常,喜欢微脆的芡实在口感上带来的互补。馃皮更是令人印象深刻,透亮的水晶皮折射出春天般的颜色,又薄又糯,挺立而有弹性,完全不是那种死气沉沉还粘牙齿的皮。
【脆酿鲜蟹盖】
吸引我来欣图轩的最大理由便是这道菜,298HKD一只,采用本地鲜蟹,贵得有底气,足以用“璀璨夺目”来形容。
蟹壳裹上面包糠油炸,金黄色的外壳封印住内馅滚烫流心的温度,表面是可以吃的,极致酥脆却又不见油。
像砸金蛋一样敲开壳,奶油蟹肉仿佛岩浆一样往外涌。手拆蟹肉的细腻陷进忌廉汁的柔滑,蟹鲜味混合着奶香,仿佛澎湃的浪潮、层层叠叠、曼妙多姿,奢侈的满足感令人沉沦。
酱汁不会过于厚重,丝丝缕缕的蟹肉依然清晰可辨,更有清甜的洋葱丝作点睛之笔,微酸的喼汁同样解腻。
【豉汁芦笋明虾球】
经过快火翻炒的虾球是中间刚熟的程度,肉质饱满得快要爆出来,鲜甜的汁水也在咀嚼瞬间滋滋往外冒。最嫩部位的芦笋,色泽上呈现出从嫩绿到青绿的渐变,鲜脆灵动。
豆豉酱的调味不如餐前那几小碟手工辣酱惊艳,温度也是一个比较明显的瑕疵,感觉就是厨房离餐桌比较远,可以加个盖再上桌的。
【香芋蛋白炖鲜奶】
看到好几道菜式都有香芋,感觉会是这里的拿手作品,于是甜品选择了表面覆盖着芋泥的蛋白炖鲜奶,端上桌时热腾腾的,不知是否四季都默认热食。
奶味不算特别浓厚,与蛋白的清润相互制衡,是我的菜。凝结出类似奶冻的口感,质地均匀,每一口都不水垮。绵甜细腻的芋泥更是让它大放异彩,陶醉地咂吧两下,还能抿到细碎的香芋颗粒。吃完深信不疑,炖奶会是芋泥最好的归宿。
服务不错,但也有个别细节没做到位,我心目中的米二餐厅应有比这更出色的服务质素。另外餐后饮品【罗汉果茶】滋润好喝。
2022-11-18
  • 脆酿鲜蟹盖
  • 晶莹笋尖鲜虾饺
  • 琥珀合桃
  • 金鱼饺
2022-11-12 1582 瀏覽
米芝蓮兩星中菜是次人均消費:$800總結:穩陣之選 略欠驚喜————————————————————————花膠竹笙灌湯餃 - 湯夠清,餡都足嘅,加埋好香嘅金華火腿,水準幾好.精緻海鮮金魚餃 - 餃入面有魚,蝦同帶子,好食!椒鹽金磚豆腐 - 好耐冇見過呢種椒鹽豆腐😂味道符合預期.脆釀鮮蟹蓋 - 欣圖軒嘅蟹蓋明顯見到啲洋蔥切得大條啲,但其實啲洋蔥已經好得好腍,表現穩陣,冇乜驚喜.桂花蜜汁燒脆鱔 - 鱔肉夠厚同埋都燒到外皮有少少脆,不過冇乜鱔肉味.新裝修嘅欣圖軒環境好舒服,侍應服務好好,好適合一家人黎飲茶.******************************欣圖軒 (尖沙咀)尖沙咀梳士巴利道18號香港麗晶酒店地下
[欣圖軒]
米芝蓮兩星中菜

是次人均消費:$800
總結:穩陣之選 略欠驚喜

————————————————————————

精緻海鮮金魚餃 - 餃入面有魚,蝦同帶子,好食!

椒鹽金磚豆腐 - 好耐冇見過呢種椒鹽豆腐😂味道符合預期.

欣圖軒 (尖沙咀)
尖沙咀梳士巴利道18號香港麗晶酒店地下

2022-10-04
2022-10-24 1635 瀏覽
友人喜歡吃中菜,但是只有2個人吃中菜就是難點餐,便來到了欣圖軒,選了他們的set Menu. -一直很喜愛到欣圖軒,尤其喜歡到這裏飲茶。晚上來到也是另一種感覺,雖然今晚只有我和朋友2人,但餐廳還是安排了四人枱給我們,讓我們可以一起看着維港景色進餐,也是讓人感到賞心悅目。-總括來說,食物水準是預期之內(酒店餐廳水準),材料是上乘的,但是還是少了層次感。-藤椒果醋蒸海鱸魚卻是有驚喜的一度餸,本以為吃完葡汁海鮮焗牛油果和蟹粉白玉龍蝦球後會吃不下下一度菜,怎料魚肉鮮甜嫩滑,醬汁配搭也是很配很開胃,不知不覺便吃完整份海鱸魚。-另外讓我印象深刻的就是他們的甜品 - 香芋奶凍糖心金薯, 比起平時一貫的西米露紅豆沙等等,感覺這份甜品別出心裁,即使吃完整份set menu也能輕易吃完這道甜品,推薦! -最後,這裏的服務很好,每一位侍應也很專業,有禮貌又親切,絕對是可以再訪的餐廳! -欣圖三小碟 - 凍鮑魚露筍, 蜜汁黑豚叉燒, 酥脆日本蠔Yan Toh Heen Combination: Chilled Abalone with Asparagus, Barbecued Pork with Honey,

欣圖三小碟 - 凍鮑魚露筍, 蜜汁黑豚叉燒, 酥脆日本蠔
Yan Toh Heen Combination: Chilled Abalone with Asparagus, Barbecued Pork with Honey, Crispy Japanese Oyster

花膠紅菇燉遼參
Double Boiled Sea Cucumber with Fish Maw and Russula Mushrooms Soup

葡汁海鮮焗牛油果
Baked Avocado with Seafood in in Portuguese Sauce

蟹粉白玉龍蝦球
Steamed Lobster with Crabmeat Roe and Tofu

藤椒果醋蒸海鱸魚
Steamed Sea Bass with Sichuan Pepper and Fruit Vinegar

鹽燒松本茸石窩和牛
Wok-fried Wagyu with Honshimeji served in a Hot Stone

薑蔥鴨絲撈蝦籽麵
Stewed Shrimp Roe Noodles
Flavoured with Shredded Duck, Ginger and Spring Onion

香芋奶凍糖心金薯
Chilled Taro Pudding with Sweet Diced Potato
2022-10-20 1169 瀏覽
今天中午想在尖沙咀找一間中菜,帶媽媽試一試,幾間比較之外,選了欣圖軒。現時AE, HSBC Visa Signature 信用卡有折,於是便試試如何~我們選了這個午市套餐,侍廳表示他們的餐牌是每四至五天會更換一次,所以網上便沒有上載。點心拼盤來說,炸芋盒方面嘅芋泥相對太多,較為膩,入面蝦肉比例可以多一點。另外兩項點心較為一般,紫菜餃調味不夠~點心相對面言較失色。燉湯方面,當天是羅漢果豬展,味道尚且還可,但飲完湯之後有點口渴,不過不失~魚方面,用上的柚子醬汁不太配,較為太酸,掩蓋魚嘅味道,令到整體菜式只得甜酸味~砵酒大根牛面肉,是整體而言較為不錯的菜式,大根和牛面肉都炆得入味,牛面肉口感淋,不錯👍🏻炒飯則能炒至乾身,粒粒分別。最後甜品一般,薑汁用來整成糕點的味道,不算太出色~甜品前附上一杯羅漢果茶~整體服務佳,環境舒服,可是飲茶的食物味道一般~折後加一和茶芥每位約$500,相信有更好的選擇。

點心拼盤炸芋盒

蝦餃+紫菜素餃

砵酒大根牛面肉

炒飯則能炒至乾身,粒粒分別。

最後甜品一般,薑汁用來整成糕點的味道,不算太出色~
綠豆沙配薑汁菊花糕
羅漢果茶

甜品前附上一杯羅漢果茶~

砵酒大根牛面肉
2022-10-09 1013 瀏覽
靚景優質中菜聽這這米芝蓮二星粤菜很出色,於是來試試劉師傅精緻珍品晚宴餐。這餐廳裝修經典優雅,有不少玉石的裝飾,最重要可對住維港靚景食飯,晚上更可欣賞幻彩詠香江。食物如下:脆釀鮮蟹蓋外皮又香又脆,內有熱辣辣啖啖的鮮蟹肉,更有多款特式配醬任君選擇。實在很好味,我無再點任任何醬汁已覺很好!迷你佛跳牆用料豐富上乘,六頭鮮鮑肥美有口感,非常入味!花膠、婆参、瑤柱、羊肚菌、竹笙、官燕、花菇、竹絲雞樣樣精緻好味,做到恰到好處。蠔皇花膠扣鵝掌鵝掌入口融化,花膠也啖啖骨膠原,味道很夾及好味!鹽燒松茸石窩和牛和牛配上鹽燒松茸,入口融化,又香又濃濃的和牛味。蟹皇龍蝦湯脆香苗濃濃的龍蝦湯,邊食啖啖的鮮龍蝦肉,再配上粒粒香脆的米飯,這湯飯實在超正!我減肥吾食飯都整碗清晒!香芋蛋白燉鮮奶濃濃的香芋,配上香滑的燉鮮奶,完美配搭,食到停吾到口~生日加送的甜品架也精美好味,完全被我們清晒,很完滿!
靚景優質中菜

食物如下:

迷你佛跳牆

蠔皇花膠扣鵝掌
鵝掌入口融化,花膠也啖啖骨膠原,味道很夾及好味!

鹽燒松茸石窩和牛
和牛配上鹽燒松茸,入口融化,又香又濃濃的和牛味。

蟹皇龍蝦湯脆香苗

香芋蛋白燉鮮奶
濃濃的香芋,配上香滑的燉鮮奶,完美配搭,食到停吾到口~

生日加送的甜品架也精美好味,完全被我們清晒,很完滿!
$2000 (晚餐)
  • 脆釀鮮蟹蓋
2022-09-23 984 瀏覽
人愈大愈愛中餐,今次黎食講左好耐嘅米芝蓮二星中菜廳脆釀鮮蟹蓋星級中菜必點,但略帶失望,個人覺得係近排食過嘅蟹蓋中排名較低(vs 天龍軒同唐閣),雖然都好食,外皮都炸得脆,蟹肉新鮮但不夠肥美,無咁有口感,白汁亦無咁濃味,可以講無對比就無傷害龍皇炒鮮奶意想唔到會有咁多膏但無咩味,龍蝦肉就鮮甜略帶爽口,鮮奶食落幾滑,同蟹蓋一樣都係懶人之選🥰燒雲腿拼片皮雞同想象中有太大出入,雞嘅皮同肉係切開左,肉質未能稱上嫩滑多汁,皮亦無咩特別,配上蝦片同雲腿,再倒上檸檬汁同岩鹽,只能說係平平無奇最加分係琥珀合桃🤩,一粒又一粒食唔停口,staff一見我地食完就快速refill👍🏻
人愈大愈愛中餐,今次黎食講左好耐嘅米芝蓮二星中菜廳

生日
2022-08-25 1407 瀏覽
小B生日飯多謝牛仔啊欣圖軒榮獲米芝蓮一星及福布斯五星的中菜餐廳,被譽為全球最佳粵菜食府,相當了不起! 慕名而來服務係我食過的中菜來講,最優秀!特別想講有位後生仔,點菜前我地問左好多問題,佢有問必答,親切有禮,我對佢印像好深刻…可以頒個優秀員工獎。及後因為一個小失誤,佢話隻雞會免費請我地食。其實我睇唔到發生咩事?但我相信係一時大意,唔洗免費嘅。但我當然理解這是有大將之風的食店,才會有的決定,這可說時奇遇!謝謝欣圖軒令我們感到被重視🫰🏻食物方面,我覺得未至於出色得勁驚喜,其實可能食得多好嘢(井底啦你)叉燒真係普通咗….但我好鐘意荷葉飯和椒鹽田雞!真係好好味!東星被黑松露味蓋過咗,只因為我鐘意食蒸魚啫,原汁原味!但今晚只有三斤以上大魚,下次預留埋魚囉。隻雞要預訂的!真心唔平$1488+1,我有點期待!食完又唔覺得好特別,我諗係因為煮功時間長和煮太耐,所以收呢個價錢囉…下次想食片皮鴨,見到隔離枱食好羨慕。甜品出場好開心,岩晒小朋友,而且係好味嘅!小B猛話佢個香芋蛋白燉鮮奶好好味!我個陳皮紅豆沙湯丸都好味架!楊枝甘露出場好有霸氣。總括食材新鮮、環境一流、服務優秀。唔計隻雞,埋單$3300五個人…
小B生日飯
多謝牛仔啊

慕名而來

服務係我食過的中菜來講,最優秀!

叉燒真係普通咗….
但我好鐘意荷葉飯和椒鹽田雞!真係好好味!

隻雞要預訂的!真心唔平$1488+1,我有點期待!

總括食材新鮮、環境一流、服務優秀。

唔計隻雞,埋單$3300
五個人….

仲有其他菜單我都好有興趣架。有下次!

兩個人食個omakase 都可以$5000埋單,我諗中菜會岩我口味多d🤣🤣🤣🤣

帶媽咪、帶契仔!

2022-08-23 1119 瀏覽
週末最佳好去處就是飲茶吃點心,大鄉里又出城見識一下,今次選擇了2022年由米芝蓮一星榮升二星的欣圖軒約一個月前預約的窗邊位,窗外位置正在裝修,相信裝修完成可以欣賞到壯麗的維港景緻,座位非常寬闊舒適,一邊是梳化位,一邊是椅子,一個月的耐心等待,絶對值得餐廳裝潢細緻華美,以玉石鑲製的精美餐具更是互相輝映,風格洗鍊高雅侍應有效率地開了龍井茶,甘醇爽口茶每位$38琥珀合桃合桃加上蜜糖烤焗,加上芝麻,酥脆可口侍應送上三款辣醬,三款調味醬油,細心地講解有套餐選擇我們選擇了單點,部份點心可點人數份量,正合我們二人可多試幾款點心先上桌的是柚子明蝦角外皮鬆脆,蝦爽、甜足料,外脆內彈口感,對比強烈,雖是炸物,但完全沒有油膩感,沙律醬上放了柚子碎,蘸一口更覺清爽海鮮蝦春卷金金黃黃的春卷放在木架上桌,賣相討好卜卜脆,蝦肉鮮甜夠彈牙蟹皇蒸燒賣燒賣是點心的經典,菇香肉鮮加上蟹皇香氣,豬肉肥瘦比例適中,鮮味十足晶瑩筍尖鮮蝦餃點心之中,我特別喜歡吃蝦餃,星級標準來說,蝦餃的鋸齒紋理就未達龍景軒出品的蝦餃細緻巧手,外皮厚薄適中,蝦鮮、爽、甜,彈牙有質感,有水準的蝦餃精緻海鮮金魚餃活像是暢泳中的金魚金魚餃看見金魚餃的外形
侍應有效率地開了龍井茶,甘醇爽口
茶每位$38

琥珀合桃
合桃加上蜜糖烤焗,加上芝麻,酥脆可口

侍應送上三款辣醬,三款調味醬油,細心地講解
有套餐選擇

先上桌的是柚子明蝦角

海鮮蝦春卷
金金黃黃的春卷放在木架上桌,賣相討好

卜卜脆,蝦肉鮮甜夠彈牙
蟹皇蒸燒賣

晶瑩筍尖鮮蝦餃

精緻海鮮金魚餃
活像是暢泳中的金魚

金魚餃
看見金魚餃的外形,聯想到近期到過彤福軒吃的拆魚餃,這尾魚餃無論像真度、精緻度都略勝一籌

外皮煙煙韌韌,內有滿滿的鮮甜蝦肉,鮮味十足
桌子空間十足
吃過點心,再加點幾款食物:

香燒軟骨鴿 $160
擺盤相當精緻

乳鴿皮脆肉嫩有肉汁,醃料味道濃淡得宜,相比乳鴿專家餐廳更好吃
用心製作,是近期吃過最好吃的乳鴿

脆釀鮮蟹蓋
上桌時,碟子預先加熱,讓蟹蓋保持住新鮮熱度,廚師細心,一絲不苟

塞滿蟹肉的蟹蓋賣相非常吸引
用上新鮮即拆的蟹肉,加入洋蔥、鮮奶等調味,炸得金黃香脆,滋味無窮,令人食不停口

蟹肉百花脆蟹拑 $220
賣相脹卜卜,炸到金黃色閃令令非常吸引,令人涶涎欲滴

外層金黃鬆脆又乾爽,看到一梳梳豐盈的蟹肉,鮮味彈牙,蘸上備用的糖醋汁 ,更別具風味
楊枝甘露$102,用乾冰騰雲駕霧形式上桌,配上玉石款式的碟子,仙氣十足
芒果肉新鮮,但果肉太酸,令整體甜酸度有點失衡

餐後贈送的菊花羅漢果茶
菊花跟羅漢果味道非常搭配,甜絲絲的味道作結,令整個用餐更覺美滿

埋單: (用HSBC白金咭有85折)折實價$1086,物有所值
食物用料上乘、用心製作,環境舒適,服務貼心周到,侍應效率高,米芝蓮二星實至名歸

已在計劃下次再到訪的日子了

2022-08-13
  • 蟹肉百花脆蟹拑
2022-08-15 1077 瀏覽
在婚禮半年後再次品嚐其精緻粵菜, 在信用卡折扣下人均七百多元, 比不少同等級的星級食肆更多便宜, 沒有什麼山珍海味, 但手工菜吃起來更為矜貴. 常常吃的炸子雞, 焗蟹蓋和荷葉飯水準保持得相當好, 沒有任何跌Watt的情況, 已被不少的難得.新點的菜式方面, 以脆香鱸魚最有驚喜, 炸魚外表酥脆而內裏嫩滑, 同時不會一咬即散, 炸漿分佈平均. 柚子醬汁甜酸度適中, 帶柚子皮的甘, 也能減低油膩感. 上面的鹹蛋黃魚皮除了再次提升整體的脆度, 鹹蛋的鹹香豐富了味道層次感, 但又不會搶去原有的味道.叉燒沒什麼花巧, 就是最基本的烤得好, 醬汁甜度適中, 肥瘦均勻, 肉質嫩滑而燶邊夠脆. 椒鹽豆腐則不是人人喜愛, 鹹度重了一點, 內裏豆腐質感偏實在, 不夠滑溜, 風格上並非討喜的那種. 甜品的香芋蛋白燉鮮奶是蛋白燉奶上面添了一層芋泥, 芋泥順滑之餘也有些芋粒, 夠香也有口感上的對比.I and my wife visited Yuen Toh Heen half year after our wedding. The crab shell with crab meat, the deep frie

I and my wife visited Yuen Toh Heen half year after our wedding. The crab shell with crab meat, the deep fried chicken and lotus rice are as good as last time. The deep fried sea bass with yuzu sauce is nice in texture and taste. Topping with egg yolk fish skin can enhance the taste with fresh salty taste. The deep fried tofu is too firm in texture and not everyone love it. Dessert, toro steamed milk, is my flavor as well.

2022-08-14 787 瀏覽
星期六晚跟家人一起用餐,在訂位初期曾給媽媽看過餐牌,她一直說著價錢等問題而要取消,幸好最終如願一嘗號稱全球量佳粵菜之一的 — 欣圖軒!在到店之初,由接待到桌面擺設已讓母親大人凰顏大悅,到了前菜,尤其那道 蜜汁燒脆鱔,真的讓我們胃口大漲。之後的重頭戲 — 片皮鴨。無論師父的燒烤、切片、上碟、配菜花款等等,都讓大家如尋回失傳了的珍寶一樣,轉瞬清光。另外那幾道菜也絕不馬虎,樣樣都是別店無法比擬味道。更值得一贊的是服務水準,由於是星期六晚上,全店滿坐,服務員等都是忙的不不開交。但當媽媽起身準備上洗手間之時,經理們看到老人家行動不便,飛快的趕上前來幫忙攙扶並引路。這一餐由頭到尾,真的讓媽媽和家人贊不絕口,下次有機會一定會再會同親友光臨品嘗別的菜式。感謝 欣圖軒 上下一眾員工的服務和食物,有這樣的餐廳實在讓香港增光不少!

2022-08-13
  • 龍皇炒鮮奶
  • 桂花蜜汁燒脆鱔
  • 砵酒大根牛面珠
  • 片皮鴨
欣圖軒係香港酒店開設嘅第一間中菜廳, 玉石主題作為裝潢主題, 上年更加拎埋米芝蓮二星, 趁家父生日試一試菜式係預訂坐位時同職員溝通好, 坐埋位淨係要揀飲咩茶就可以, 我哋就揀咗半發酵烏龍茶 <<蜜蘭單叢>>, 隨後送上琥珀合桃同木耳青瓜, 不得不提合桃十分酥脆香口同佈滿蜜糖侍應細心介紹埋6款唔同嘅醬料, 然後就品茶等上菜, 不過一等就半個鐘, 而且茶無想像中突出同埋回甘...桂花蜜汁燒脆鱔 - 如果喜歡食鱔一定要叫, 外層桂花蜜燒到香脆, 保留到內裡肉汁鱔味十足, 配埋佢3款辣醬可以減膩 海鮮燕窩羹 - 足料蟹肉鮮蝦同燕窩, 可惜湯羹鮮味不足龍皇炒鮮奶 - 呢到係半份, 少咗原隻龍蝦上嘅派頭; 龍蝦鮮甜爽口味道, 鮮奶吸收哂龍蝦鮮甜味, 火候掌握得好好 燒雲腿拼片皮雞 - 呢到係半隻雞而且已經去骨, 職員建議連埋蝦片、雲腿同片皮雞一齊食, 蝦片同雞的確可以中和到雲腿嘅鹹味, 但真係唔容易塞得哂, 最後我都係要每樣咬一啖自行拼返埋, 單獨食片皮雞外皮香口, 但味道平平魚湯蟹拑脆香苗 - 食咗一件雞就突然上呢道湯浸脆米, 好彩魚湯分開同埋可以安排稍後再上,

桂花蜜汁燒脆鱔

海鮮燕窩羹 - 足料蟹肉鮮蝦同燕窩, 可惜湯羹鮮味不足

燒雲腿拼片皮雞
魚湯蟹拑脆香苗 - 食咗一件雞就突然上呢道湯浸脆米, 好彩魚湯分開同埋可以安排稍後再上, 感覺好似趕收工咁
anyway 魚湯同蟹肉都好鮮甜, 而香苗就算浸住都係脆中帶少少煙韌, 2個人都足分到2碗, 滿足
魚湯蟹拑脆香苗
食完送上羅漢果茶同埋中式糕點, 另外知道係生日飯有送到1件小蛋糕同影即影有, 服務雖美中不足中但呢到加返分
整體上味道幾好, 但未去到驚艷, 係我心目未到2星, 服務同送菜都有進步既空間
題外話/補充資料: 恆生卡有85折
2022-07-28
生日
桂花蜜汁燒脆鱔
2022-07-25 5936 瀏覽
接下來的三個月相信應該是自己人生歷程中頻密的到訪酒店中菜廳飲茶的一次,由於老爺家裝修所以會在外出留宿約三個月,趁着這個少少機會便帶他到訪就近的尖沙咀區吃多幾堂中菜廳,讓一位90歲出頭年紀的他可以更多出訪,試試更多美食。。。今次選址(欣圖軒)由於早早已放在自己的候選名單之中,所以第一眼便是選上~【簡單地拍上一段短片,看過食物相如果要更深入知道當日狀況,可以在文字下方收看~】筍尖鮮蝦餃HK$122實而不華體積與平常的無異,熱氣騰騰的端上枱,那股蒸氣以加了幾分~蟹皇燒賣HK$122這個我沒有嘗試怪我不能評測~精緻金魚海鮮餃HK$99以鱸魚及帶子作為主角餡料,味道是鮮上加鮮,吃得出加上點點姜米,將整個食物帶出另一份層次~香芋火鴨雪山包HK$93這一個自己亦沒有試鮮蝦錦鹵雲吞HK$300錦鹵雲吞的雲吞皮炸得非常之薄脆,加上酸甜酸甜的甜酸醬,哪有不好吃的道理臘味蘿蔔糕二重奏HK$138蘿蔔糕餡料相當足,兩者都各自有特色,經過炸槳的蘿蔔糕咬在口中有另一番滋味海鮮燕窩羹每位HK$230這一碗美味的燕窩羹是叫上給全席之間最年長的老爺吃,自己偷偷吃了半羹,感覺清、鮮、多料,吃得他甜絲絲自己已非常滿足~魚湯

筍尖鮮蝦餃HK$122
筍尖鮮蝦餃
蟹皇燒賣HK$122
這個我沒有嘗試怪我不能評測~
蟹皇燒賣
臘味蘿蔔糕二重奏HK$138
臘味蘿蔔糕二重奏
海鮮燕窩羹每位HK$230
魚湯蟹鉗脆香苗每位HK$188⭐️⭐️⭐️⭐️
整一個亦是做了功課來的一道,魚湯經過濃郁炮製而成,上枱之後職員會在面前倒入泡脆了的香苗米,入口真係鮮味無窮,喜歡吃海鮮的應該不用錯過~
魚湯蟹鉗脆香苗
蜜汁燒鱔 HK$380⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
這一個亦是自己私心推介,自己對吃鱔有着一定程度喜愛,因為此所以對於味道和口感亦有着一定的執着和要求,這一個絕對沒有閃失,拍過照影過片放在口中依然脆,自從自己爸爸不在之後已多事沒有吃過好的蜜汁燒鱔,而且份量多,絕對是貨真價實,抵食的一度~
蜜汁燒鱔
花膠竹笙灌湯餃每位HK$178
這一個是(蝦子餅)叫的,他說湯底非常清澈但味道很足,滿滿的光瑤柱味道,由於對坐得很遙遠所以不能偷喝,只能憑空想像~
花膠竹笙灌湯餃
金絲雜菌米紙卷HK$240
是一個素菜,難怪本人對於蔬菜的敏感程度只是一般,在口中我只是覺得米紙卷炸得非常之吹口而且乾爽,內裏的餡怪我不能吃到那味兒來~
金絲雜菌米紙卷
海鮮脆春巻(六件)HK$114
也是炸得非常脆和抵食的一道
海鮮脆春巻
結尾還有贈送的蜂蜜羅漢果茶,點點甜讓整頓飯來得更美滿~
蜂蜜羅漢果茶
訂咗於12時,由於早到未能入座職員安排坐在內堂偏廳,到了差不多時間便由經理負責帶位,給予客人的感覺是由頭到尾服務都非常之貼心滿意,斟茶收碟每一環招呼到足,感覺令食客很舒服但又不會拘謹,當日用膳六人入座,在做足功課之下知道用匯豐卡及AE卡會有八五折優惠,詳情可在訂枱時查詢~

★價錢相比坊間一般略為貴但絕對值!★

蜜汁燒鱔
花膠竹笙灌湯餃
海鮮脆春巻
2022-07-14 1507 瀏覽
香港的米芝蓮二星及三星中菜我只剩兩間還沒去,其中一間就是今年剛升上二星的欣圖軒。欣圖軒整個裝修都跟一般高級中菜差不多,但他們有一邊望海的位置,另外門口跟廁所位也有不少獨特的中式設計。食物方面這邊有套餐可供選擇,但這次我選擇了散叫,想集中吃我喜歡吃的。先來我叫沒叫酒,就點了一壺Phoenix Honey Orchid…這壺茶不太特別,就是比較甘香的烏龍茶。另一道釀蟹蓋,蟹蓋口感豐富味道剛好,表層很脆很香口👍🏻另外其他叫了三款菜有點失望,其中一款是黑蒜爆炒龍蝦 Lobster black garlic…大概只有8-9件,價錢是$920..可惜是紫蘇葉的味太強😩完全蓋過了龍蝦味和黑蒜的味道,完全浪費了,而且份量相對也小。☹️然後是日本黑蒜炒蠔…是很香口,但每粒蠔都很細,而且沒有黑蒜味,跟我平日在吃小炒的大排檔炒出來差不多,性價比比較低。然後是炒菜Crunchy vegetables,份量也很少而且荷蘭豆炒得比較生,帶點草腥味最後比較好吃是脆米蟹飯Rice carb claw, 配上了石斑熬製出來的湯,很濃味,配上脆米口感很不錯甜品叫了楊枝甘露,滿滿的芒果味道很濃,賣相打卡也一流,餐廳最後還會送

另一道釀蟹蓋,蟹蓋口感豐富味道剛好,表層很脆很香口👍🏻

甜品叫了楊枝甘露,滿滿的芒果味道很濃,賣相打卡也一流,餐廳最後還會送上幾件精美的甜點和羅漢果茶

總括來說,餐廳服務非常好,連洗手間姐姐也很熱情~只是食物水準有點失望,不竟價錢不是一般收費,相比其他米芝蓮沒有驚喜🫠

2022-07-12
紀念日