2021-01-19 2070 瀏覽
好鍾意去K11 Musea行街,今次去咗位於商場地下嘅「欣圖軒」食飯。店名係取洲際酒店 InterContinental 嘅 「In」以及「Tal」音譯成。係欣圖軒食飯就恍如置身係博物館一樣,除咗用玉石鑲製嘅餐具外,不得不提當日座位旁邊嘅一幅雙面繡,近距離欣賞過先知呢種技藝有幾精巧。✨🫖大紅柑普洱茶屋企人有品茗嘅習慣,而我就獨沽一味普洱,呢壼普洱可以話係我飲過最好嘅普洱,簡直係成餐飯嘅亮點。😉 當時茶藝師有同我哋上過堂,但恕我已經唔記得佢講過咩啦,只係記得飲第一啖時陳皮嘅果香湧入口腔,令我好驚喜,往後幾泡就帶出返普洱嘅甘醇,利咽舒喉,特別係咁乾燥嘅季節飲覺得喉嚨好舒服。☺️🌟美饌海鮮三式餃由左至右分別係龍蝦蟹肉菜苗餃、XO醬紅蝦粿、黑蒜帶子餃,廚師建議跟呢個次序由淡至濃咁食。餃皮稍嫌過厚,但三個嘅餡料都好飽滿,而我最鍾意中間嗰粒,蝦肉鮮爽彈牙,配埋惹味嘅XO醬好好味。😋🌟花膠燉響螺湯嘅份量比相中多(我飲咗兩啖先記得影相😂),每碗有一塊厚身大花膠,兩片響螺。花膠入口冇乜膠質,飲花膠湯我比較鍾意「漿住漿住」嘅濃稠口感。另外碗湯味道好淡,食唔到響螺嘅鮮味。雖然足料,但單點飲唔過,套餐升級會好啲

🫖大紅柑普洱茶

🌟美饌海鮮三式餃
美饌海鮮三式餃

🌟花膠燉響螺
花膠燉響螺

湯嘅份量比相中多(我飲咗兩啖先記得影相😂),每碗有一塊厚身大花膠,兩片響螺。花膠入口冇乜膠質,飲花膠湯我比較鍾意「漿住漿住」嘅濃稠口感。另外碗湯味道好淡,食唔到響螺嘅鮮味。雖然足料,但單點飲唔過,套餐升級會好啲。😅

🌟脆釀鮮蟹蓋
脆釀鮮蟹蓋

隻蟹蓋炸到金黃色脹卜卜,令人垂涎三尺。😆我唔鍾意食炸嘢,所以無食到表面嘅炸衣,但切開時聽聲都知佢炸得好酥脆。而入面一梳梳嘅蟹肉鮮嫩,食落好滋味。

🌟蜜汁黑豚叉燒
蜜汁黑豚叉燒

叉燒肥瘦相間,表面有微微焦香,食落肉質鬆軟,脂香感十足,確實做到肉嫩甘腴。但可惜過甜,我食咗一嚿已經無辦法再食落去。

🌟蒜片雞縱菌爆和牛
蒜片雞縱菌爆和牛

呢道餸係我全餐飯最鍾意嘅一道。一粒粒嘅和牛放落口十分柔軟,咬落去時脂肪嘅甘甜四溢☺️,言語已經描述唔到有幾好食,而家諗返都回味無窮,非常肚餓。🤤🤤

🌟楊枝甘露
楊枝甘露

最後唔夠喉,甜品叫咗楊枝甘露。都係啲gimmick嘢玩乾冰嗰啲啦。😂 當日食到嘅西柚好苦,但應該係個別問題,反而西米煮過火唔彈牙,有小小失望。

貴為米芝蓮星級中菜廳,欣圖軒嘅食物質素不錯,當中某啲招牌菜都非常好食。但我認為溢價反映係體貼入微嘅服務上,當日點菜上菜嘅侍應、茶藝師都非常好服務,例如佢哋上楊枝甘露時問我需唔需要影相,等我ready好先開蓋,又例如我走時貼心幫我拉起少少枱布,避得我’kick’親,所有嘢都以顧客為本;而且佢哋好有熱誠,睇得出佢哋好熱愛呢份工作。整體嘅用餐體驗非常好。👍🏻
脆釀鮮蟹蓋
蒜片雞縱菌爆和牛