2022-06-26 1496 瀏覽
*劉師傅精緻珍品晚宴 *Chef Lau’s Prestigious Dinner Menu *$1,888+ per person。脆釀鮮蟹蓋 。迷你佛跳牆 (六頭鮮鮑、花膠、婆參、瑤柱、羊肚菌、 竹笙、官燕、花菇、竹絲雞)。蠔皇花膠扣鵝掌。鹽燒松茸石窩和牛。蟹皇龍蝦湯脆香苗。香芋蛋白燉鮮奶難道有機會同屋企人去欣圖軒食飯慶祝所以叫咗Chef Lau’s Prestigious Dinner Menu雖然睇落有啲貴,不過睇返每道菜用嘅材料就會發現其實係物有所值!因為要時間準備上菜我哋叫住杯「女兒紅」茶cocktail試吓都幾特別,用茶做cocktail好易入口上面仲有桂花,好香好夾🤎脆釀鮮蟹蓋真係同唐閣並列TOP1全隻炸到金黃色,超香脆超新鮮入面勁多蟹肉,仲好嫩迷你佛跳牆超足料,份量比想像中多成碗就快淨係見到料見唔到湯😂料多但湯底仲好清、好鮮,飲完個人超熱蠔皇花膠扣鵝掌最驚喜平時好驚花膠完全無味但佢2樣都炆得好林、好入味花膠仲有爽爽嘅咬口食完個嘴仲有漿住嘅感覺好正!其餘幾樣就正常發揮不過最後香芋蛋白燉鮮奶有少少失望香芋同鮮奶都唔夠味,太健康啦佢作為一道甜品,佢更加係無甜味🤦🏻‍♀️不過整
*劉師傅精緻珍品晚宴
*$1,888+ per person

。脆釀鮮蟹蓋
。蠔皇花膠扣鵝掌
。鹽燒松茸石窩和牛
。蟹皇龍蝦湯脆香苗
。香芋蛋白燉鮮奶

難道有機會同屋企人去欣圖軒食飯慶祝
雖然睇落有啲貴,不過睇返每道菜用嘅材料
就會發現其實係物有所值!

因為要時間準備上菜
我哋叫住杯「女兒紅」茶cocktail試吓
都幾特別,用茶做cocktail好易入口
上面仲有桂花,好香好夾🤎

脆釀鮮蟹蓋真係同唐閣並列TOP1
全隻炸到金黃色,超香脆超新鮮
入面勁多蟹肉,仲好嫩
迷你佛跳牆超足料,份量比想像中多
成碗就快淨係見到料見唔到湯😂
料多但湯底仲好清、好鮮,飲完個人超熱
蠔皇花膠扣鵝掌最驚喜
平時好驚花膠完全無味
但佢2樣都炆得好林、好入味
花膠仲有爽爽嘅咬口
食完個嘴仲有漿住嘅感覺好正!
其餘幾樣就正常發揮
不過最後香芋蛋白燉鮮奶有少少失望
香芋同鮮奶都唔夠味,太健康啦
佢作為一道甜品,佢更加係無甜味🤦🏻‍♀️
不過整體食完係超飽嘅~
如果下次個肚仲有位,都想試吓其他甜品

2022-06-10 1229 瀏覽
藉住慶祝紀念日選擇左中午去欣圖軒飲茶夜晚去天龍軒食晚飯,去到門口接待處已經感覺得到有一種氣派,好多職員招呼,我哋安排坐窗口位,我哋之前打電話訂位時同佢講咗因為有個特別紀念慶祝,所以睇吓座位上面嘅安排可唔可以靠窗,兩個人食嘢,點心又唔可以食到太多,我哋叫咗幾樣點心,有蝦餃,明蝦角,义燒包,春卷,花膠竹笙灌湯餃,糖水,個蝦餃唔花巧唔會有裝飾我哋會覺得好奇怪咗少少,諗住咁高級嘅地方都會有啲嘢整色整水啦,花膠竹笙灌湯餃,令我最難忘嘅除咗價錢$17x一位之外,個湯好鮮甜好純好舒服好高層次,竹笙好厚身好爽口,舔晒脷,上糖水嘅時候職員送上小小驚喜比我,送咗幾件小糕點比我哋,又用即影即有相機幫我哋影相,無諗到飲茶都會有一種咁特別嘅安排,所以有啲喜出望外,同另一個職員傾開計,佢問我哋點解今晚唔喺度食飯慶祝,我哋話我哋天龍軒食,佢都介紹咗有幾間飲茶同埋食飯嘅好地方比我哋,等儲到錢先再嚟食晚飯。
明蝦角
蝦餃
春卷
花膠竹笙灌湯餃
2022-06-08 990 瀏覽
Lunch with VIP. Not been here since the InterContinental closed down. Still sticking to the old school way of confirming reservations by telephone. Entrance now is inside K11 Musea, moma side.2 lunch sets to choose from, went for the $988 one (you could get 15% off with HSBC credit card).Server came with all these sauces, 3 on the left being spicy. Here’s what we had.凍蘆筍雞絲伴海蜇頭. The green deco light was a bit 😶 but tasted good.Dim sum trio : 龍蝦蘿蔔絲酥, 蝦餃 and 金魚餃. Latter 2 were not supposedly on the

Here’s what we had.

Dim sum trio : 龍蝦蘿蔔絲酥, 蝦餃 and 金魚餃. Latter 2 were not supposedly on the menu but VIP was prohibited by Chinese doctor to consume crab and duck, so we requested to switch out the 芝土蟹拑焗釀蟹撻 and 鴨肝香芋白玉佩.
金魚餃 consisted of a mixture of sea bass, prawn and scallop.
蝦餃 skin very 煙靭, could be a tiny bit softer tho.
龍蝦蘿蔔絲酥 really looked like a lobster in shell. 😁- quite creative.

花膠燉羊肚菌竹絲雞- yums. There was quite a long wait in between, but after I indicated to server VIP was in a hurry, speed of our remaining dishes went up significantly.

蠔皇原隻鮮鮑伴玉環柱甫- yums.

醬爆石窩和牛- supposedly spicy, but we requested no. Beef was tender, not too fatty. Not piping hot tho. 🙁

魚湯蝦球稻庭- fish broth 😋😋. Prawns were big and succulent. Udon was a bit stuck together tho. 🙁

Dessert: 香芒凍布甸

In summary: top notch ingredients. Not sure it’s really 2 Michelin 🌟🌟 worthy tho. Excellent service. Not my top destination for intimate chitchat, as the other diners were quite loud (or maybe it’s the acoustics?)
2022-06-06 905 瀏覽
其實欣圖軒regular 普洱茶$35pp本身都好好飲,順滑。但呢個Bu Lang mountain centennial Pu Er Tea $118pp 真係再高一個層次,會有人簡單講解,真係嘆茶。個琥珀合桃真係好好食,好想買一盒返屋企😍龍帶玉梨香(6粒) $288,勁好食,帶子配梨勁特別👍🏻👍🏻👍🏻脆釀鮮蟹蓋 $278,外脆內滑👍🏻👍🏻👍🏻呢度既食物真係遠遠超過我預期,真係好好食👍🏻👍🏻👍🏻精選中午套餐$498轉花膠燉海螺湯 +$120芋盒、點心出色;花膠湯好濃好香;蒸海鱸魚個口感超爽滑;炒飯粒粒分明香而不油膩。全部不得了👍🏻👍🏻👍🏻食物、環景同服務都一流👍🏻匯豐恒生卡有八五折😍😍😍

個琥珀合桃真係好好食,好想買一盒返屋企😍

脆釀鮮蟹蓋 $278,外脆內滑👍🏻👍🏻👍🏻

呢度既食物真係遠遠超過我預期,真係好好食👍🏻👍🏻👍🏻

精選中午套餐$498
轉花膠燉海螺湯 +$120

食物、環景同服務都一流👍🏻

匯豐恒生卡有八五折😍😍😍

• 脆釀鮮蟹蓋
  • 琥珀合桃
  • 龍帶玉梨香
2022-05-21 3892 瀏覽
由入餐廳開始一刻已經感到職員們嘅服務係勁好👍🏻坐低叫咗大紅柑普洱,茶藝師就會攞咗個陳皮出嚟講解,之後另一位同事就會係你面前刨個陳皮,離遠都聞到超級香👃🏻飲落每一啖都回甘好正,而餐前小食是琥珀核桃,用黎送茶好夾😆由於用膳嘅時間係臨近母親節,所以就分別叫左母親節經典餐同母親節嚐味精緻午餐😆其實都幾多野食,食到勁飽😋廚師點心拼盤(原隻鮑魚海鮮脆芋盒,晶瑩筍尖鮮蝦餃,松茸芡實蒸粿子)🍡當中最深刻嘅係海鮮盒,外形靚之餘,重要幾好食,鮑魚其實唔係重點😂下面嘅芋蓉嫩滑香濃,溝埋好多唔同海鮮粒,鬆軟不油膩👍🏻美饌海鮮三式餃(XO醬紅蝦粿,龍蝦蟹肉菜苗餃,黑蒜帶子餃)🥟我覺得呢三個都冇乜特別,但係都係好食嘅北菇竹笙燉竹絲雞湯🐓呢款湯補虛養身,開胃健脾,滋潤養顏,個湯好清,飲完有回甘松茸花膠燉鮑魚湯🍄另一款滋陰健腦,消炎益腎,重有大隻花膠,味道鮮甜豉油皇香煎海鱸魚🐠鱸魚好好味😋新鮮無雪藏嘅味道,煎得好香籠仔薑蔥蒸斑柳🐟清蒸斑塊都好好魚,用料新鮮,無腥味麵醬蘆筍爆牛肩肉🐮比起煎魚同埋蒸魚,我覺得佢牛肉唔係做好好,同埋呢一個餸佢嗰個汁同個牛肉我覺得唔係好夾,而且牛肉有啲鞋無花果爆和牛🐂呢一款就係甜嘅牛肉,但我

我覺得呢三個都冇乜特別,但係都係好食嘅

北菇竹笙燉竹絲雞湯🐓
呢款湯補虛養身,開胃健脾,滋潤養顏,個湯好清,飲完有回甘

松茸花膠燉鮑魚湯🍄
另一款滋陰健腦,消炎益腎,重有大隻花膠,味道鮮甜

豉油皇香煎海鱸魚🐠
鱸魚好好味😋新鮮無雪藏嘅味道,煎得好香

籠仔薑蔥蒸斑柳🐟
清蒸斑塊都好好魚,用料新鮮,無腥味

麵醬蘆筍爆牛肩肉🐮

無花果爆和牛🐂
呢一款就係甜嘅牛肉,但我都覺得佢住得略嫌過老,食唔出係和牛嘅分別

蟹肉燒伊麵🦀
呢一個伊麵正正常常,但伊麵食落好有咬口唔係林啤啤

魚湯蟹鉗脆香苗🐟
大推呢個!超級好食🤩 米脆炸到好香,重有個白汁魚湯好濃厚魚味👏🏻好好味好好味好好味😂

南北杏雪耳燉雪梨🍐配白芝麻奶凍
普通嘅糖水一碗,但我覺得奶凍都幾好食

楊枝甘露🥭
呢碗楊枝甘露出場好有氣勢😂好多料,不過就比較細碗

貢品壽眉☕️
飲落同陳皮普耳係兩個風格,呢個好清,我就比較鍾意飲呢一個👍🏻

推薦?🟡🟡🟡🟡⚪️個套餐好抵食同埋好好食,好欣賞個魚湯泡飯😋同埋服務超級好👍🏻我岩岩先發現我無影到啲牛肉🙃🙃
2022-04-24 1121 瀏覽
叫咗商務午市套餐食物精緻 最好係個羊肚菌竹絲雞燉湯 夠香夠清花膠份量足但菜單有改善空間四個人分別都認為太飽整體上龍景軒較出色而且上菜速度偏慢但服務招呼很好 環境坐得舒服甜品本應是芒果布甸 轉咗元肉桃膠糖水
叫咗商務午市套餐
而且上菜速度偏慢
但服務招呼很好 環境坐得舒服
甜品本應是芒果布甸 轉咗元肉桃膠糖水
2022-02-23 1074 瀏覽
素來欣圖軒已聞名中餐業界, 享負盛名。今日一試。 果然名不虛傳。欣圖軒不論食物,服務,環境,安排都是高水準。專業的服務團隊總能為客人作出驚喜。花膠松茸燉瑤柱水準之作,清而濃香;荷葉飯陣陣幽香。黑松露蜜糖海爐魚個人認為好出色,煎到好香口又有淡淡蜜糖甜味,加上咸蛋黃脆魚皮,超好!整體午餐性價比高,值得再黎。
欣圖軒不論食物,服務,環境,安排都是高水準。

專業的服務團隊總能為客人作出驚喜。

花膠松茸燉瑤柱水準之作,清而濃香;
整體午餐性價比高,值得再黎。
2022-02-02
2022-02-05 3965 瀏覽
疫情關係, 我和我太太註冊結婚之後, 沒有大排筵席, 就是之後簡單和家人在欣圖軒吃頓午飯. 無論是同事的服務水準還是食物水平, 都令我們相當滿意. 基本上菜單由我太太安排, 包括了大部分的名物也包括在內, 例如是圖一的釀蟹蓋, 還記得長輩們常說婚宴菜式, 必定要有釀蟹鉗, 如令這道門菜也夠Upgraded吧! 比起唐閣的同樣菜式, 這裡件頭更大, 內裏蟹肉更澎湃, 口感更錦密, 外皮更酥香可口. 同樣飲宴必有的菜式是圖二和三的脆皮乳豬, 外皮香脆帶烤香, 厚度薄如蟬翼, 入口即化, 可以說是這道菜式的Role Model, 當然餘下的肉塊也相當可口且肉質嫩滑, 看似細隻的乳豬, 份量可不少, 回家加餸可多吃幾天呢! (笑)圖五的蒸斑柳以陳皮和紅棗放上荷葉蒸煮, 沒有太多的豉油, 後兩者的甘甜強化了石斑的鮮味, 斑柳肉質實中帶嫩, 不會一夾就散, 火候控制出色. 脆皮雞雞肉嫩滑多汁, 外皮香脆帶微微麥芽糖香, 當然是新鮮雞出品的出色菜式, 只是在吃過如此多出色的脆皮雞之中, 還是以廣州的江的亞麻籽脆皮雞最為出色和Impressive.以後的結婚紀念日來這裏慶祝, 也許也是一個好選擇.

以後的結婚紀念日來這裏慶祝, 也許也是一個好選擇.
2022-02-02 874 瀏覽
欣圖軒從一星升格為二星, 除了因為食物質素外, 很大因素是侍應的服務質素, 應該是香港高級粵菜食肆中, 其中一家最優秀的, 除了態度殷勤外, 同事處理突發事件的能力也相當高, 相當醒目. 午市套餐用上HSBC信用卡, 連加一也不用五百元, 定價商宜, 難怪就算酒算翻新, 景觀不太開揚也客似雲來呢!頭盤的三道點心是圖一的金魚海鮮餃拼松茸芡實蒸粿子, 還有圖二的蟹肉金沙雲丹黑豚小籠包, 以粵菜點心而言, 無論是賣相, 味道和創新與傳統的平均, 也是頂級的表現. 夠熱, 皮的厚薄平衡度高, 還有餡料夠鮮味道層次分明. 海鮮餃用上鱸魚, 海蝦和帶子作餡, 鮮味澎湃得不用點任何醬汁. 素粿子的茨實蓉, 口感粉嫩得如芋頭一樣. 小籠包從外面的南瓜蟹肉湯的甜鮮, 到內裡海膽豬肉餡的濃鮮, 鮮味層層遞進, 沒想過可以如此表達.之後的湯品和主食沒有點心般的創新, 表達手法相對傳統, 但細節表現得相當好. 像是圖三的花膠螺頭湯, 清甜而沒有腥味, 表面沒有油光, 清澈見底, 花膠夠稔螺頭夠爽而不死實. 圖四的黃金蝦球咸蛋黃夠起沙平均黏在蝦球上; 圖五的露筍炒牛肉用上安格斯牛, 肉香而爽口, 而蒜片的香脆與

之後的湯品和主食沒有點心般的創新, 表達手法相對傳統, 但細節表現得相當好. 像是圖三的花膠螺頭湯, 清甜而沒有腥味, 表面沒有油光, 清澈見底, 花膠夠稔螺頭夠爽而不死實. 圖四的黃金蝦球咸蛋黃夠起沙平均黏在蝦球上; 圖五的露筍炒牛肉用上安格斯牛, 肉香而爽口, 而蒜片的香脆與辛香比露筍表達更出色; 圖六的雞肉稻庭烏冬的雞肉只有雞胸, 但口感嫩滑得如脾肉一樣嫩滑, 高湯更為濃稠, 簡單但舒服.
2022-01-19 1320 瀏覽
欣圖軒 8/10👍🏻 2022年事隔兩年吐氣揚眉重新成為2星。以精緻粵菜聞名,更被喻為全世界最好吃的粵菜餐廳之一。餐廳味道比較清新,食材新鮮應該就係最好的包裝。商務午市套餐:凍蘆筍雞絲伴海蜇頭8/10👍🏻海鮮三色餃-龍蝦蟹肉菜苗餃8/10👍🏻XO醬紅蝦粿7/10👍🏻黑蒜帶子餃8/10👍🏻黑蒜搶咗味花膠松茸燉瑤柱7/10👍🏻太清蠔皇原隻鮑魚伴百花釀北菇9/10👍🏻旋蒜片雞縱菌包石鍋和牛6/10👍🏻飄香荷葉飯7/10👍🏻 清淡但太飽食唔落另外我叫左叉燒6/10👍🏻$898ppl K11 Musea VIP 7折🤣🤣所以即刻抵左加分,又送1小時免費泊車卡(3個月有效)

商務午市套餐:

蒜片雞縱菌包石鍋和牛6/10👍🏻
飄香荷葉飯7/10👍🏻 清淡但太飽食唔落

另外我叫左叉燒6/10👍🏻

2021-12-18 1907 瀏覽
有趣之處係要從K11 Musea 各潮牌中走入典雅嘅中菜廳,有穿越嘅感覺。環境佈局高雅,以玉石為主題嘅裝修同餐具十分值得欣賞。眼見好多熟客,難怪成為洲際酒店重建,唯一繼續營業的瑰寶。服務超班,點名稱讚Otto同Joyce嘅貼心招待,沒有見笑我喪影相打卡。連負責上菜的叔叔也殷勤有禮,面帶微笑。------------------------------必食點心:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️~ *仙氣楊枝甘露* $98好靚,值得另外出個post講~ *焗釀蟹蓋* $278超級飽滿,足料,調味剛好~ *金魚餃* $96外型精緻,海鱸魚鮮味出眾,鮮蝦反而是配角~ *火鴨芋頭雪山包* $87麵包鬆軟,餡料豐滿,芋頭軟綿,整體甜咗少少好吃但貴:⭐️⭐️⭐️~ *花膠螺片燉湯* $300一位超厚花膠好正,湯正正常常,銀包腫脹可以試吓~ * XO蟹鉗粉絲煲* $430適合四個人分享,蟹鉗一人一隻。普通之選 ~ *灌湯餃* $178個湯好味,皮較厚,裏面冇乜料

必食點心:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
~ *仙氣楊枝甘露* $98
好靚,值得另外出個post講
~ *焗釀蟹蓋* $278
超級飽滿,足料,調味剛好
~ *金魚餃* $96
外型精緻,海鱸魚鮮味出眾,鮮蝦反而是配角
~ *火鴨芋頭雪山包* $87
麵包鬆軟,餡料豐滿,芋頭軟綿,整體甜咗少少

好吃但貴:⭐️⭐️⭐️
~ *花膠螺片燉湯* $300一位
超厚花膠好正,湯正正常常,銀包腫脹可以試吓
~ * XO蟹鉗粉絲煲* $430
適合四個人分享,蟹鉗一人一隻。

普通之選
~ *灌湯餃* $178
個湯好味,皮較厚,裏面冇乜料

2021-12-14 1146 瀏覽
2021年 踏入11月,遇上食神!開心!香港旅遊發展局聯同約150家餐廳,推出 Travel by Palate,日期為11月1日 ~ 11月30日,這1檔預訂了14家餐廳,第13站:尖沙嘴中菜廳 欣圖軒688元/位 精選午餐,包括以下的:#麻香露筍海蜇頭:好味!#百花脆蟹拑:我超級喜歡吃釀蟹拑,這個蟹肉一梳梳,足料,讚!#頭抽香煎北海道帶子:帶子很厚身,肉嫩juicy,好吃!#貢棗陳皮蒸海鱸魚:魚肉非常滑,火候控制剛剛好,看得出廚師的功底!#蒜片鮮菌爆和牛肩肉:牛肩肉厚切,嫩滑,醬汁惹味,yummy!#竹笙素卷:吃完濃味的牛肩肉,吃素卷可以平衡味蕾,菜單設置的細節!#櫻花蝦八寶焗飯:米飯粒粒分明,好吃!#香芒凍布甸:芒果不夠甜,失色!
2021年 踏入11月,遇上食神!開心!

688元/位 精選午餐,包括以下的:
#麻香露筍海蜇頭:好味!
#頭抽香煎北海道帶子:帶子很厚身,肉嫩juicy,好吃!
#櫻花蝦八寶焗飯:米飯粒粒分明,好吃!
#香芒凍布甸:芒果不夠甜,失色!
2021-11-29
🕌 環境:優雅的玉石主題,~整體風格洗鍊高雅💋味道:7/10 (以價錢的期望值,我會比呢個分數)💁🏻‍♀️服務:親切有禮,專業👍🏼中菜餐廳欣圖軒被譽為全球最佳粵菜食府而且仲係米芝連一星~聽講餐廳嘅供應會隨著時令食材而每隔一陣子就會轉menu👍🏼所以一直都想揾機會試;餐廳而家位於K11 musea ✨個景勁靚,節日慶祝啱晒☺️所以就揀左係結婚紀念日當晚去食晚飯😌頭盤:子薑流心皮蛋、黑豚肉蜜汁叉燒、酥脆日本蠔三樣入面~炸蠔最出色😌,火喉剛好,外脆内多汁本身唔食蠔同炸物嘅我都覺得好好味😆叉燒好一般,而且比較乾身🙈花膠燉繡球菌🍲個湯清清地都幾好飲,第一次食繡球菌覺得口感好得意有啲似厚身又爽嘅雪耳花膠好大塊~又夠滑🥰係高質花膠美中不足~我覺得個湯略鹹🙈紅梅燕液蛋白蒸龍蝦球🦞最期待係呢味菜式,可惜係最失望😓龍蝦球得個鹹味,龍蝦膏好似橡根咁🙈好怪明明整體食材係好勁但食落⋯味道極度平凡,無層次感🙈唯一可以讚嘅,就係底層的蛋白,好滑~蠔皇原隻鮑魚🥘一味好安全嘅菜式,個汁好味,鮑夠腍身🙃醬爆和牛鴨肝黃金盞🐃外層個炸麵盞好好味,鴨肝都好有水準🤤出色👍🏼個汁好惹味🥰粒和牛都非常肉嫩~老闆都好鍾意呢味菜式😌飄香荷葉
🕌 環境:優雅的玉石主題,~整體風格洗鍊高雅
💋味道:7/10 (以價錢的期望值,我會比呢個分數)
💁🏻‍♀️服務:親切有禮,專業👍🏼

頭盤:子薑流心皮蛋、黑豚肉蜜汁叉燒、酥脆日本蠔
三樣入面~炸蠔最出色😌,火喉剛好,外脆内多汁
本身唔食蠔同炸物嘅我都覺得好好味😆
叉燒好一般,而且比較乾身🙈
頭盤:子薑流心皮蛋、黑豚肉蜜汁叉燒、酥脆日本蠔

花膠燉繡球菌🍲
個湯清清地都幾好飲,第一次食繡球菌覺得口感好得意
有啲似厚身又爽嘅雪耳
花膠好大塊~又夠滑🥰係高質花膠
美中不足~我覺得個湯略鹹🙈
花膠燉繡球菌🍲

紅梅燕液蛋白蒸龍蝦球🦞
最期待係呢味菜式,可惜係最失望😓
龍蝦球得個鹹味,龍蝦膏好似橡根咁🙈好怪
明明整體食材係好勁
但食落⋯味道極度平凡,無層次感🙈
唯一可以讚嘅,就係底層的蛋白,好滑~
紅梅燕液蛋白蒸龍蝦球🦞

蠔皇原隻鮑魚🥘
一味好安全嘅菜式,個汁好味,鮑夠腍身🙃
蠔皇原隻鮑魚🥘

醬爆和牛鴨肝黃金盞🐃
外層個炸麵盞好好味,鴨肝都好有水準🤤出色👍🏼個汁好惹味🥰
粒和牛都非常肉嫩~老闆都好鍾意呢味菜式😌

🤩超級驚喜嘅一道菜式
一打開就已經好香~啲米係粒粒分明,
好似炒過之後再用荷葉去蒸咁,表面平平無奇,但入面好多細節,飯入面有菇類同肉之外,仲有切到好細粒嘅筍🤩口感非常好
全晚~我地最鍾意呢道菜,亦都係最有驚喜🤣
飄香荷葉飯🍚

兩款甜品都好高質~~
首先係架上的甜品
每粒都做到好似煎堆仔咁~
又有細細粒嘅糯米糍
但粒粒都唔同味
味道非常好,以果味饀為主
而且唔會太甜,食晒都無問題🥰

桃膠糖水都好高質~係大粒又清嘅桃膠
配上圓肉~味道超夾
我好鍾意🧡

另外值得一讚嘅~係佢嘅啲茶真係好好飲
Drink menu 内有一啲特別嘅中國茶
百幾至三百幾一位都有~
職員仲會好專業咁話你知點樣飲先啱~
沖泡嘅時間都有指定~所以佢地都會不時過黎幫你沖
之後仲會比返未飲嘅茶葉您拎走😍
返到屋企可以再沖👍🏼👍🏼

總結全餐飯嘅食後感😌👇🏻
欣圖軒嘅侍餐服務真係勁好,比起好多米芝連一星餐廳真係有過之而無不及👍🏼✨🧡🧡
印象最深刻嘅係,當我地同職員講「唔該」,佢哋都會話唔駛客氣👍🏼😌我真係第一次遇到呢啲咁有禮貌嘅職員😆
佢嘅環境好高雅~但又唔會令你食得好拘謹😬幾好~
餐廳外嘅景又靚!所以慶祝食飯都勁啱
但我自己就覺得食物今次唔太啱我個人口味🙈
或者下次會試吓食中午點心,可能會有新嘅體會😁
  • 奶皇鳳梨芝麻棗
  • 飄香荷葉飯
2021-11-21 1425 瀏覽
餐廳用餐環境寧靜,背景播着古箏音樂,看着維港海景,氣氛一流。 第一個令我驚喜的是餐廳的儀式感,從玉器餐具到餐桌佈局,都充滿高貴感覺。侍應馬上放好六種調味料,三種不同辣度的辣椒醬,甜酸鹹醬汁,已經整齊排列好。喝一口龍井,食一粒琥珀核桃,開開胃,迎接美滿的一餐。餐廳點心唔單止美味,睇得出係擺盤上花了好多心思。務求滿足一眾相機食先嘅客人。每一個點心或菜式影相都好靚。必點點心推介精緻海鮮金魚餃 $96 虎紋造型深得我心🤣花膠燉響螺湯 $300花膠咁大塊,真係好回味🤤脆釀鮮蟹蓋 $278呢個好味😋估唔到有咁多蟹肉😍滿滿的楊枝甘露 $98芒果既甜,柚子嘅酸,完美平衡,加上出場好靚,必點😎———————其他點心,略為普通香芋火鴨雪山包 $87花膠竹笙灌湯餃 $178XO醬蟹鉗粉絲煲 $430欣圖軒的用餐氣氛,服務絕對是中菜餐廳中首屈一指。最後埋單有信用卡優惠,有85折😂覺得賺多了🥰特別鳴謝Otto, Joyce 專業迅速的服務😉歡迎去我IG Follow 我,有更多美食分享🥰IG : Eat_Ho_D

喝一口龍井,食一粒琥珀核桃,開開胃,迎接美滿的一餐。

必點點心推介

精緻海鮮金魚餃 $96

虎紋造型深得我心🤣

花膠燉響螺湯 $300

花膠咁大塊,真係好回味🤤

脆釀鮮蟹蓋 $278

呢個好味😋估唔到有咁多蟹肉😍滿滿的

楊枝甘露 $98

芒果既甜,柚子嘅酸,完美平衡,加上出場好靚,必點😎

———————

其他點心,略為普通

香芋火鴨雪山包 $87

花膠竹笙灌湯餃 $178

XO醬蟹鉗粉絲煲 $430

特別鳴謝Otto, Joyce 專業迅速的服務😉

歡迎去我IG Follow 我,有更多美食分享🥰

IG : Eat_Ho_D
2021-11-20 1228 瀏覽
香港真係有好多品質好同出名嘅食店!今日同朋友嚟呢間屬名牌酒店的中餐廳吃飯,感覺自己就被高級了般呢度嘅裝修同餐碗擺置都係走高貴路綫,侍應們的服務可稱為貼心,適當時候收碟和斟茶。連去洗手間都帶你一點路,連洗手間清潔員工都十分有禮。但來這裡吃飯要預很充裕時間,因網上寫中午營業時間到2:30便以為所有食物都會上得很快很快,我編排自己下個行程太接近,以至有少許趕。始終來吃一頓高級午餐都要預慢慢細味第一道菜係鮑魚海鮮芋盒~呢個係我成餐飯最鍾意嘅餸,鮑魚固然想像中煙靭煮得腍和入味。我和朋友都超中意平日一盅2件的點心炸芋角,而欣圖軒呢個芋盒真係做得好好,裡面芋頭很有芋香而且很creamy 出面炸得很鬆脆但皮又不厚,完全是喜歡芋角的人會感覺十分讚的一道菜。再上的蝦餃和紫菜素餃~蝦餃皮薄,裏面幾多蝦,ok。而紫菜素餃平日較少吃到,味道清清淡淡也不錯。另想講,盛著點心的白色(玻璃?)蒸籠感覺很別緻。湯~我們沒有upgrade 只飲套餐提供的粉葛湯,味道就是家中煲的湯般,但我略嫌不夠濃!柚子脆香海鱸~配上一片炸魚皮鹹蛋黃和有柚子香的煎魚,無論味道,口感和配搭都覺得好夾。魚煎得多皮香脆但魚肉依然滑嫩。因有柚子清
香港真係有好多品質好同出名嘅食店!

第一道菜係鮑魚海鮮芋盒~

柚子脆香海鱸~配上一片炸魚皮鹹蛋黃和有柚子香的煎魚,無論味道,口感和配搭都覺得好夾。魚煎得多皮香脆但魚肉依然滑嫩。因有柚子清香又會令鹹蛋黃炸魚皮唔覺太濃味!

蒜片雜菌爆牛肩肉~蒜片切得很薄很靚,炸得恰好,雜菌很香,牛肩肉做得ok。

飯跟我想像中以為會十分乾身不同,但味道和口感也ok。

甜品的棗糕很不錯,不會太重棗味,而木瓜雪耳糖水普通。

最後想說,小碟的炒合桃十分好味,讓我愛吃的朋友和我請侍應給我們多一碟了

總括來講,很好的服務,食物質素和味道中上!
2021-11-12
午餐