2012-02-14 33 瀏覽
今朝一早買完餸就上街巿留上食早餐,不過係冇女嘅情人節嘅早上第一餐就令我覺得咁灰。完來名氣大唔代表好好食,而且唔平因冇套餐。茶酒茶味好淡,冇味完全唔似港式茶。好似外國用茶包沖嗰d火煺奄烈沙嗲牛肉餐肉丁沙嗲汁好好但牛肉硬到暈,好似嗰d買番嚟的零食咁,冇味又嚡。講番起嗰隻零食都係叫楽園唔明點解塊餐肉可以切到咁薄?但煎得幾香,茶餐廳小有。不過老實講,咁簿都煎得唔香就大鑊我好似食個餐咁叫,要$56

茶酒
茶味好淡,冇味完全唔似港式茶。好似外國用茶包沖嗰d

火煺奄烈
沙嗲牛肉餐肉丁
Not Bad
Not Bad

我好似食個餐咁叫,要$56
2012-02-14
$56 (早餐)
2011-11-15 57 瀏覽
比朋友拉左去呢度食lunch~因為佢想試個奶茶紅豆冰...好多人,不過好快搵到位,D人好似打仗咁!朋友叫左奶茶紅豆冰同炸豬扒飯我唔飲奶茶所以只叫普通紅豆冰同沙爹米另叫左個沙爹牛西多士等左OK耐先有2杯飲品,見到咁多人都預左~朋友話個奶茶無乜特別有D失望我個普通紅豆冰真係仲普通過普通茶餐廰炸豬扒飯真係乾到...叫左沙爹汁但唔知去晒邊?我個米D牛肉鞋,湯又無味,食左幾啖已經唔想食...最後黎埋個沙爹牛西多士!真係唔知邊個發明?好似特登要搵D特別野去賣咁個味道錯到黎晒譜!!咸同甜撞埋係可以好好食但一定唔係咁既味,成個西多士撞到變左無味2個人食街市大排檔食左百0蚊食完係咁鬧個朋友咁好介紹!??
比朋友拉左去呢度食lunch~因為佢想試個奶茶紅豆冰...
好多人,不過好快搵到位,D人好似打仗咁!
朋友叫左奶茶紅豆冰同炸豬扒飯
我唔飲奶茶所以只叫普通紅豆冰同沙爹米
另叫左個沙爹牛西多士
等左OK耐先有2杯飲品,見到咁多人都預左~
朋友話個奶茶無乜特別有D失望
我個普通紅豆冰真係仲普通過普通茶餐廰
炸豬扒飯真係乾到...叫左沙爹汁但唔知去晒邊?
我個米D牛肉鞋,湯又無味,食左幾啖已經唔想食...
最後黎埋個沙爹牛西多士!
真係唔知邊個發明?好似特登要搵D特別野去賣咁

個味道錯到黎晒譜!!咸同甜撞埋係可以好好食
但一定唔係咁既味,成個西多士撞到變左無味
2個人食街市大排檔食左百0蚊
食完係咁鬧個朋友咁好介紹!??
2011-11-12
因為唔係住係九龍城 , 所以每次都要突登去九龍城先可以食到.每一次都會帶住滿足走.因為最普通既食物經過佢地好好既對待.就會變得令人心癢癢.....成日都想去食..9月10日一個人去食...叫左凍檸茶 (少甜) , 餐旦面 , 炸雞亦.凍檸茶 (少甜) - 一直都唔係最好 , 只係個人喜好. 餐旦面 - 餐肉不夠脆 , 旦黃穿了 , 公仔面再唔係以前的雞汁伊面 (印象中係 ). 因為面沒有以前彈牙,咬下去係有少少淋. 炸雞亦 - 以前炸到漲卜卜 , 依家好乾身.其實文叔只係負責樓面工作 , 但點解文叔走去享福時.食物愈來愈差.\?????希望以後有所改善啦.....因為真係有好多人未試過"最好"既樂園.....
每一次都會帶住滿足走.
因為最普通既食物經過佢地好好既對待.
就會變得令人心癢癢.....成日都想去食..

9月10日一個人去食...
叫左凍檸茶 (少甜) , 餐旦面 , 炸雞亦.

凍檸茶 (少甜) - 一直都唔係最好 , 只係個人喜好.
炸雞亦 - 以前炸到漲卜卜 , 依家好乾身.

其實文叔只係負責樓面工作 , 但點解文叔走去享福時.
食物愈來愈差.\?????

希望以後有所改善啦.....
因為真係有好多人未試過"最好"既樂園.....
2011-09-10
樂園是在我讀高中的時候同學帶我來吃的, 之前寫過一篇樂園的食評這幾年的九月開課日總會想起這裡, 發現我這幾年的九月總會坐車來吃一次, 大概就是因為懷念以前讀書的時光吧早兩天來了這邊, 點的不是他們的招牌沙爹牛西多跟紅豆奶茶, 而是我一向到這裡會點的東西我不愛吃紅豆, 也沒有特別愛喝奶茶, 每次來只會點凍檸茶紅茶香濃不澀, 檸檬也給得多, 少甜的凍檸茶永遠是我最愛點的飲料心血來潮想吃番茄炒蛋, 之前其實沒吃過. 不過這個炒蛋應該沒什麼下調味料, 一整個很淡但蛋炒得很滑嫩, 番茄粒也不會酸, 淡淡的其實也不錯吃, 到最後自己也沒有自己下鹽巴不過下次再來當然也不會再叫了每次來到會點的雪菜肉絲米粉, 最愛吃這裡的新鮮雪菜, 不會像罐頭貨的澀和鹹是天然的雪菜味道, 吃起來不會霉霉的, 很好吃!肉絲不會煮到很柴, 米粉蠻多的軟硬也很適中以前文叔在樂園的時候總會提著裝沙爹汁的鐵壺, 問說要不要加沙爹汁, 加了會很好吃每次來到這邊我總是會記得他說的這一句文叔現在不在店了, 要個沙爹汁都要叫了好幾次店員才記得拿給我, 也不是像以前提著壺倒給我了可幸的是味道都一樣惹味, 不加沙爹汁的米粉就不是我到樂園吃的
再訪這樂園
凍檸茶
我不愛吃紅豆, 也沒有特別愛喝奶茶, 每次來只會點凍檸茶
番茄炒蛋
不過下次再來當然也不會再叫了
新鮮雪菜做的雪菜肉絲米
是天然的雪菜味道, 吃起來不會霉霉的, 很好吃!
肉絲不會煮到很柴, 米粉蠻多的軟硬也很適中
想念文叔以前拿著沙爹汁的情景
每次來到這邊我總是會記得他說的這一句
可幸的是味道都一樣惹味, 不加沙爹汁的米粉就不是我到樂園吃的米粉味道了
炸雞排
炸雞也是必點的一項, 雞排裹上混入蔥粒的炸粉, 趁熱吃一整個就是美味!
炸層不會油, 就算放涼了吃起來也不會覺得油膩. 外層也非常脆身, 是很乾爽的那種脆層, 混入蔥粒增加不少香氣
還是很好吃
裡面的雞肉嫩滑多汁, 很有醃料的蒜香跟外面炸層的蔥香, 跟台式炸雞排是另一種味道但我也好喜歡這個炸雞

一邊吃的時候腦裡全是以前的情景, 跟兩個同學一邊吃一邊的哈拉, 渡過了一個忙裡偷閒的午餐時間
有很多的事, 有很多的人, 曾經在自己的生命中上演過, 參與了自己生命中一個很重要的位置
到後來因為各種的誤會跟堅持, 人和事都會轉變, 身邊的朋友或許會因為某些原因而離開自己
但, 我會抓緊現在所擁有的人和事, 珍惜現在走向更好的美來
我會記著以前跟妳們在一起的所有點滴, 希望以後能帶著他來這邊分享我的美食樂園

還是第一次寫這種食評...很不錯的一個抒發文, 可能打風天, 心情變得有點悶
喜歡有人看的懂我寫什麼吧
再訪這樂園
凍檸茶
新鮮雪菜做的雪菜肉絲米
炸雞排
還是很好吃
想念文叔以前拿著沙爹汁的情景
2011-08-17 28 瀏覽
雖然坐底時仲未夠12點半,已經座滿八成枱。兩個人照慣例叫咗:蕃茄炒蛋+米粉底+沙嗲汁叉燒煎蛋飯2杯凍奶茶炸雞翼好彩好快有得食,不過除咗奶茶保持水準外,其他食物好似馬虎咗:炒蛋過老、叉燒的份量少咗,連雞翼都炸得唔夠耐。阿仔忽然間記起當年文叔仲睇舖時,人未坐底已經複述你會想叫的order。咁高的服務水準,今日已經揾唔番。下次會避開繁忙時段,希望D食物能夠保持往日的水準。

蕃茄炒蛋+米粉底+沙嗲汁
叉燒煎蛋飯
2杯凍奶茶
炸雞

好彩好快有得食,不過除咗奶茶保持水準外
,其他食物好似馬虎咗:炒蛋過老
、叉燒的份量少咗
,連雞翼都炸得唔夠耐

下次會避開繁忙時段,希望D食物能夠保持往日的水準。
2011-08-15
  • 凍奶茶,米粉+沙嗲汁
(非會員)
2011-07-10 32 瀏覽
好幾個月無去過星期六再去返 唔洗等位就有得坐了叫左炸雞扒麵加沙爹牛肉 再整杯紅豆冰奶茶好快就黎左D野食黎錯左米粉都算 雞扒有D涼左 D皮有D硬 好似炸好左一陣 沙爹無左以前既香 牛肉又老晒 都唔知攪咩紅豆冰奶茶 紅豆無咩特別 但杯茶無左茶香....以前佢個茶膽好正架雖則好似無咩加價不過咁既價錢 去普通茶餐廳都得事豆去左邊啊 快D返黎坐陣啦
好幾個月無去過

雖則好似無咩加價
不過咁既價錢 去普通茶餐廳都得

事豆去左邊啊 快D返黎坐陣啦
2011-07-09
1 分鐘 (堂食)
這裡的招牌食物已有很多人介紹過了,倒想介紹一下他們對食客的服務。叫了正常的西多士,卻因服務員弄錯,將鄰桌的珈央西多給了我,我切開才發現有錯,我本身不吃咖央,但基於不想浪費食物,亦不想這一點點小事阻礙服務員工作(到過這裡食東西的人都知這店人手極不足,服務員未必有時間'show'你),故自己將內裡的咖央撥走就好了。切好了後那位調亂了2份西多的服務員走來跟我說不好意思,弄錯了2份西多,你們的咖央西多需要加回5元,我老公因不想跟服務員爲了五元而爭拗所以同意他加錢,我亦不想在當時做潑婦所以沒有出聲,但我想藉著文字去表達我對此的不滿。我們不在當時岀聲並不表示那位服務員的做法是對的,你弄錯給我們還要我們付出代價去彌補你的錯失,這是沒有道理的,我還沒有向你討回我叫的正常西多士而你卻向我討差價,我覺得有點過份。不知樂園的負責人會否到openrice看看食客對自己店的comment,真希望他能看到並好好教育及指示員工在某些事情上的適當做法,不要令食客感到失望和反感,食物雖好,但服務質素亦好重要的。

2011-07-02
2011-05-12 41 瀏覽
九龍城街市的"樂園",差不多光顧了十年,是時候再出個食評,來回顧一下。由以前例必在街市二樓的"榮記燒臘",打包叉燒上去樂園,點杯奶茶,叫個豬扒加沙嗲牛肉通粉,再在隔離的馬仔叫個水餃,恃著年輕,吃極也是保持三十寸腰,每一次上到街市,也吃得如此放肆。當年是看過蔡瀾先生,在其專欄內經常提及這間樂園,由看著文章來潮拜,到後來漸漸成為熟客,每次來到,老闆文叔也親切招呼,笑面迎人。每次也會問:係咪照舊凍奶茶?事實上我在樂園,大部份時間是喝凍奶茶。後來二樓燒味檔結業,再吃不到其叉燒,而文叔亦在上年開始不見了。由其一家人接手,併手抵足打理。很少喝熱檸茶,每處地方的檸茶,味道也差不多,除非大家用的茶葉有所不同,或者檸檬方面出了問題。前度"事頭婆"個孫大婚之喜,作為一個港英仔,殖民年代的繁華盛世景像,再一次在腦海浮現。喝著冰凍的香滑,帶有茶甘的奶茶,暗地裏向W & K祝福。奶茶同他倆其實沒舍關係。嗒著一口茶,也是對昔日港英年代之眷戀吧。只是當年殖民地年代,中西合壁的社會之下,衍生出一些既有西方特色,亦有本土風味的獨有味道,正如豉油西餐,和這杯港式奶茶一樣。如今回歸十多年,港人視野越來越狹窄,未來的日子,再

前度"事頭婆"個孫大婚之喜,作為一個港英仔,殖民年代的繁華盛世景像,再一次在腦海浮現。喝著冰凍的香滑,帶有茶甘的奶茶,暗地裏向W & K祝福。奶茶同他倆其實沒舍關係。嗒著一口茶,也是對昔日港英年代之眷戀吧。只是當年殖民地年代,中西合壁的社會之下,衍生出一些既有西方特色,亦有本土風味的獨有味道,正如豉油西餐,和這杯港式奶茶一樣。如今回歸十多年,港人視野越來越狹窄,未來的日子,再難以出現這一類產物了。
沙嗲牛肉奶油多,是樂園兩款招牌合一之作,如果吃不慣忽鹹忽甜的話,會覺得此西多士很怪。奶油混合上沙嗲牛肉,未吃過者一邊會覺得好奇,一邊或會覺得:吓?乜兩樣野夾架咩?
金黃的多士外層,內裏的沙嗲牛肉,兩種不同味道交叉感染,雖然談不上擦出什麼火花,但很特別。起碼不會惹人反感。
炸豬扒曾是店自慢,連日本遊客也拿著旅遊書的介紹來吃,今日的炸豬扒,味道明顯不及從前,香料味比以前的輕手,肉質亦沒有以前的鬆化,兼再沒有香甜肉汁。看見其中一道自己喜歡的味道正在退步,心裡還是感到可惜。
反而另一款名物 - 沙嗲牛肉,與雪菜肉絲,還是保持一貫水準。牛肉沒有被鬆肉粉鬆弛過,沙嗲汁濃惹深厚,每次來也一定要求加多點沙嗲汁。
雪菜用的是新鮮貨色,味道特別香甜,這已是取勝之道。
後文叔之時代,沒有文叔的招呼,總是不慣,作為老主顧,還須去習慣。但炸豬扒的味道不及昔日,是改不了的事實。

好像捧著一隊球會,戰績一落千丈,由爭標份子變成中型班,或要踢護級戰。不過球迷是一生一世,任他們點差,也是繼續追隨下去。

食店與食客之間的關係,則沒有球迷的愚忠,眼光比較現實一點,一有什麼差弛就永不回頭,希望"樂園"仝人,能夠守著文叔早年打來的江山,繼續為九龍城一眾街坊服務。
2K
2011-04-05 24 瀏覽
5-4-2011近兩年無嚟, 趁放假嚟一嚟, 但食完發覺唔使再嚟.熱奶茶: 唔滑, 茶味怪, 澀澀哋, 唔得.沙爹牛麵: 沙爹牛都係咁, 但麵底腍的, 唔得.餐腸麵: 朋友話「ok 啦」.奶油多: 三個字講晒 --「無誠意」.埋單每人 $32, 後會無期.更多相片及苦水 @ http://locusttunghok.blogspot.com/2011/04/blog-post_05.html
5-4-2011

近兩年無嚟, 趁放假嚟一嚟, 但食完發覺唔使再嚟.

熱奶茶: 唔滑, 茶味怪, 澀澀哋, 唔得.

沙爹牛麵: 沙爹牛都係咁, 但麵底腍的, 唔得.

餐腸麵: 朋友話「ok 啦」.

奶油多: 三個字講晒 --「無誠意」.

埋單每人 $32, 後會無期.

2011-04-05
2011-04-03 12 瀏覽
炸西多食就食得多,就係未試過有沙爹牛肉餡嘅炸西多,所以今日咪嚟試吓囉.唉!!特別就特別喇,不過味道就好古怪,一鹹一甜完全配合唔倒,而且沙爹牛肉又嚡又鹹,好鬼難食.咖吔西多士味道ok,不過包皮炸得唔夠外脆內軟.上枱時已經腍哂,差過大家樂同大快活.鴛鴦紅豆冰味道就一般,得個甜字,冇乜茶香,紅豆份量唔多,質感太硬唔夠腍.
2011-04-02
5 分鐘 (堂食)
(非會員)
只係去食一個普通而簡易既早餐, 都令人十分失望,沙嗲鮮牛肉麵 - 首先個麵底唔得, 口感好唔好, 跟住D牛肉就嚡得異常, 實在令我唔想食落去, 但個麵成$18, 唔食又對唔住自己凍奶茶 - 再一次出奇地失望, 無茶味, 老公叫沙嗲鮮牛肉麵 + 鹹牛肉炒蛋, 真係比阿姐嚇親, 佢話+ 鹹牛肉炒蛋要加$$$喎, +$15都唔知得唔得, 真係令人覺得奇怪, 咁你即係想加幾多呢? 我地話OK, 照加啦, 佢話要問下得唔得。唉, 點解唔得先, 都話比$$$咯....最後要+$16......呢個早餐真係好好好好很貴, 貴都算, 但比唔到貴既質素我, 真係唔知 點再去
只係去食一個普通而簡易既早餐, 都令人十分失望,
凍奶茶 - 再一次出奇地失望, 無茶味,
2011-03-05
$40 (早餐)
2011-01-27 19 瀏覽
經過年多漫長的覓食旅程,我們這一個自發性小型小友午餐飯局此時卒之劃上一個完美句號。不捨之情當然是有,但正所謂"天下無不散之筵席",再好的東西,總會有一個終結的時候.....飯局的最終回,地點選在平民市井味十足的"樂園",貫徹我們一向主張"平凡就是美"的尋食風格....很遺憾今天我們其一鐵飯腳劍青小友不能抽身出現,換來的是多樂菲小姐的摯愛及好友鍾Sir。一行四人叫至全枱皆堆滿食物,同樣是繼承了小友飯局之傳統呢....捨棄了喝攪gimmick的甚麼奶茶紅荳冰一類的新奇東西,只叫杯最back to basic的凍奶茶。茶味並沒因下得多冰塊而減退,是十分的難能可貴...文叔已從前線退下來,吃着這阿叔豬扒之時也份外感概。總覺五香粉味沒從前的重手,豬扒亦不及從前的鬆軟。看來它也隨着文叔的淡出而失去光輝....雪菜米是名物之一,而且久未品嘗,自然要將之介紹給新朋友鍾Sir認識。米粉處理得爽口不糊;用上粒粒分明的新鮮雪菜,是入口一點死鹹也沒有;肉絲一條條的毫不含糊,肉香+足,沒加甚麼鬆肉粉處理,是好吃的重點。說到吃此品,在港島區稱霸當數跑馬地的"昌記";若在九龍區內稱王的,應算是這裡吧....這裡的沙

....

文叔已從前線退下來,吃着這阿叔豬扒之時也份外感概
。總覺五香粉味沒從前的重手,豬扒亦不及從前的鬆軟
。看來它也隨着文叔的淡出而失去光輝....
這裡的沙嗲汁一直有水準,濃稠之餘帶香甜惹味,所以沙嗲牛通一直是自己每次來時必吃的。但是次吃到的,沙嗲汁雖是香濃依舊,通粉也是淥得火喉剛好,絕無過軟淰,但牛肉就處理得粗嚡異常,是嚼了兩口便要吐出來的貨色
。真是讓人失望
....
除了對奶茶紅荳冰沒興趣之外,那個大熱創新的沙嗲牛西多士也不能討得自己之歡心 ---- 總覺那種一時大鹹另一時大甜的迴異口味風格是極度的古怪。不過對於愛新奇的多樂菲伉儷來說,卻是能令他們驚為天人了。令小弟有興致的,反而是那件有着極厚身鮮牛油的咖央多士。咖央的那種獨有甜香,配合未溶又將溶的牛油,一口油潤香甜散佈口中,再加上脆口的多士,直令人吃得不知人間何世
....
炒米粉亦是此處掌勺人的拿手絕活 --- 吃起來乾身不油,鑊氣十足。用的材料只是簡單的火腿絲、蛋絲、椰菜絲及葱粒,但好吃的炒米就是要這樣,你說不是嗎 ?
一個完美的終結,是最好不過的了

2011-01-14 12 瀏覽
星期六的下午,勁多客,好彩一支箭坐低左即點野食,否則肯定有排呆等。2個人食左以下食品:熱奶茶 - 香濃滑, 正紅豆冰奶茶- 不太甜, 紅豆林甜大粒, 好match, 5覺漏(奶茶=冷熱均好味)炸雞翼 - 一碟3隻, 香口, 甜甜地, 沒有過燶 沙爹牛西多 - 怪怪地, 接受5到, 個人還是喜歡火腿西多粟米沙爹牛飯 - 好食, 栗米細細粒, 好清甜, 牛肉個邊係傳統沙爹牛個味, 同個隻汁, 估佢5到, 好好食雪菜肉絲面 - ok, 面底似福面, 5肯定, 但肯定係嚫仔個陣既茶記味道仲有2樣好想食, 不過無 1)炒米, 星期6不賣 2)咖哩雞, 個日廚房無做為此, 我會從來, 另外, 茶記既傳統味道, 堅好食~

星期六的下午,勁多客,好彩一支箭坐低左即點野食,
否則肯定有排呆等。

2個人食左以下食品:

熱奶茶 - 香濃滑, 正

(奶茶=冷熱均好味)

炸雞翼 - 一碟3隻, 香口, 甜甜地, 沒有過燶

沙爹牛西多 - 怪怪地, 接受5到, 個人還是喜歡火腿西多

為此, 我會從來,
另外, 茶記既傳統味道, 堅好食~

2011-01-08
  • 紅豆冰奶茶
  • 粟米沙爹牛飯
  • 炸雞翼
2010-12-10 9 瀏覽
由於剛吃過點心午餐,已經很飽,既然是日午餐於九龍城,每天不可小的餐後咖啡,預左去熟食街市的樂園先前也品嚐過馳名的咖啡紅豆冰,食後覺得真的很不錯,今次專程再次品嚐,希望水準依然。一般茶餐廳的食物供應,很多撰擇,看見附近食客枱上的食物也不俗,但此區太多美味食物要品嚐,胃容納不下,只好撰擇較喜愛的來吃吧。咖啡紅豆冰味道依然咁好,紅豆大粒而腍甜,咖啡濃度適中,甜味也恰好,不會過淡或過甜,最重要沒有酸味,而且夠冰凍,要求不高的我,覺得很不錯茶餐廳的食物,除了咖啡、奶茶是至愛外,西多士更是自小喜愛食物之一,雖然不餓,但饞嘴的我忍不住叫了一件,同老公分享,咖啡加西多,很地道的配合。西多炸得外型挺身,味道不外是蜜糖漿和牛油,沒有驚喜,但味道也不俗。

2010-12-08
  • 咖啡紅豆冰
2010-12-06 16 瀏覽
好耐之前已經聽過哩間舖出名西多士同紅豆冰,今日慕名而來,試下佢係咪真係咁好味。我地叫晒佢餐牌上打上星星的食品,但其實也不是太多,而且都是大家提及過的食物。奶茶紅豆冰: 沒有什麼特別。茶味不是很濃很特出,紅豆不是很甜,但仍有豆香,唯一是夠凍,可能因為佢D冰夠碎夠多。沙嗲牛肉西多士: 不像一般西多士的只有甜,加上牛肉令西多士的甜味淡了,而且夾著牛肉是一個新嘗試。可惜牛肉沒有牛肉味,而且不是很嫩。雪菜肉絲炸豬扒米: 最普遍的一道。 雪菜鹹,炸豬扒似煎豬扒,而且薄薄的沒有口感。總的來說,食物也不是很特出,是款式有上較新穎。或許因為出名了,質素開始下降。

2010-12-04
  • 沙爹牛西多