2024-03-10 473 瀏覽
茶餐廳的沙嗲牛肉麵絕對是一道令人難以抗拒的美食。樂園的沙牛更是在沙嗲牛肉麵界中響噹噹的存在著。首先,我最喜歡點的是炸雞扒沙嗲牛汁蛋撈丁。充滿濃厚沙嗲香氣的醬汁,配上充滿麻油香氣的出前一丁麵,再配上一份炸雞扒。不過要注意的是,這個撈麵是沙牛汁,裡面沒有牛肉。沙嗲汁是有明顯濃郁花生醬味,是我很喜歡的口味。炸雞扒則較為不突出,炸粉漿偏硬。沙嗲牛肉麵我們選了紅腸和炒蛋,同樣的沙嗲汁配上牛肉和即食麵湯,成為一個湯麵的選擇。沙嗲湯麵沒有撈麵濃郁,但依然夠味,同樣出色。但是牛肉則像是沒有用鬆肉粉加以處理,呈現廋牛肉片最原始的質感,有些人可能會喜歡有處理過的牛肉,更有茶餐廳風味,有可能會認為樂園的牛肉較「鞋口」,但喜歡自然牛肉質感的人應該會喜歡。最後,奶油脆豬也是必點!充滿著香脆的口感和豐富牛油的麵包,麵包外皮烤得酥脆,一咬下去發出悅耳的卡滋聲,再加上滿滿的煉奶淋在表面,讓人欲罷不能。

奶油脆豬
  • 沙嗲牛肉麵
  • 奶油脆豬
  • 沙嗲牛汁蛋撈丁
2024-03-06 270 瀏覽
喺附近做嘢之後搵地方食午餐,醒起九龍城街市上面有出名嘅沙爹牛肉麵,趁佢未收工就去試試。上到去唔駛等位,坐低之後姐姐比個QR code自己落單,都幾多自選項,加加減減咩都有得揀。餐廳不設套餐得散叫,咁食茶檔當然要試埋奶茶,都正常價錢。沙爹牛肉麵 牛肉無落鬆肉粉,唔係食落滑鬆身,係有咬口有肉味,我幾鐘意。個汁唔係極濃味,但掛麵又幾好食。凍奶茶好飲,茶記出品的味,不過叫少甜都覺得甜。然後友人見我打卡,佢極力推介我食炸豬扒,但我小鳥胃,留番下次encore!

沙爹牛肉麵

凍奶茶
好飲,茶記出品的味,不過叫少甜都覺得甜。

沙爹牛肉麵配凍奶茶
2024-03-05
沙爹牛肉麵配凍奶茶
  • 沙嗲牛肉麵
2024-03-05 192 瀏覽
食物:4/5 環境:3/5 服務:4/5 性價比:4/5 食物: 初試九龍城街市名物樂園。去得茶檔/茶記必試沙爹嘔。叫左個沙爹嘔米幾好食, 有肉味, 肉質口感正常。另加碎牛蛋多士一定要叫烘底一定要叫烘底一定要叫烘底! 牛筋麵又唔錯。 環境: 同普遍熟食中心環境一樣麻麻, 坐得迫要搭枱. 相信大家肯黎食都接受左。 服務: 正常, 會主動埋位落單。 性價比: 飲品要另計$1x~2x 一杯例喝奶茶。午市都多人黎食, 想試既話建議12點左右好黎, 12:30開始爆場了
食物:4/5
環境:3/5
服務:4/5
性價比:4/5

服務: 正常, 會主動埋位落單。

樂園 (九龍城)地址: 九龍城衙前圍道100號九龍城市政大廈3樓6號舖💰 沙嗲牛肉西多士 - $38💰 奶茶紅豆冰 - $27💰 雪菜肉絲米 - $33嚟到九龍城,有一間嘢係必食嘅,位於市政大廈上面嘅一間茶檔,今次叫咗佢兩樣招牌,再加一份米粉,勁有驚喜🤤沙嗲牛肉西多士,西多士外脆內軟,裏面夾住勁多沙嗲牛肉,牛肉非常嫩滑可口,必食港味茶點!😍奶茶紅豆冰,紅豆超級足料,配上茶味極濃嘅順滑奶茶,非常有特色,必點!雪菜肉絲米粉係最有驚喜嘅野,米粉非常爽蛋,亦都幾厚身,配上超級多嘅雪菜同埋肉絲,口感非常豐富,食完非常滿足!🤪
樂園 (九龍城)

地址: 九龍城衙前圍道100號九龍城市政大廈3樓6號舖

💰 沙嗲牛肉西多士 - $38
💰 奶茶紅豆冰 - $27
💰 雪菜肉絲米 - $33

2024-01-15 504 瀏覽
九龍城街市樂園,馳名沙爹牛肉西多士$38,本身餐牌寫製作需時,要20至30分鐘,但由於是平日午飯時間,好多人也食正餐,所以食物好快就上枱,牛肉方面唔夠滑,唔夠淋身,而且啲肉比較碎,味道賣相還可以,包也香口炸到脹脹的,但可能本身期待過高,有啲失望. 還是覺得之前太子食過果間沙爹牛肉西多士好味,雖然出餐比較耐.
2023-12-25 373 瀏覽
走進這家餐廳,空氣中瀰漫著濃濃的沙嗲香氣,簡直係勾魂攝魄!先來說說鹹牛蛋沙嗲通粉,啖啖通粉夾帶著微辣沙嗲同鹹香蛋黃,口感一流,真係夠晒滋味。再試下雪菜肉絲米,湯頭鮮甜得嚟唔膩口,食落去涮嘴得滯。至於煎蝦米腸粉,又香又脆嘅腸粉,加上蝦米嗰啲鮮味,完美咁融合埋一齊,真係啱哂媽媽口味。奄列嘛,滑溜溜嘅雞柳配合香香草,嗰份新鮮感係瞬間點燃咗我嘅味蕾!😋反而最後,嗰杯招牌奶茶同鴛鴦呢,茶味夠正,啖啖都係暖笠笠嘅香濃回甘,啱晒收尾。食物味美價錢又相宜,真係啱晒大家族一齊嚟歎,落區一定要試吓!散發著本土風情嘅美味,每啖都話你知,呢度嘅食物,真係港式味道100%!🥰🍲🎉

2023-11-29 498 瀏覽
今日仨隨意行去咗九龍城,因為未去過九龍城熟食中心,隨意行上去。都唔知原來樂園營業至3pm, 怱怱order 沙嗲牛肉麵,沙嗲豬扒蛋撈麵,阿華田西多士。冇叫嘢飲因冇跟餐的,另點要$21/杯似乎性價比唔高。沙嗲湯底可以但牛肉偏韌。驚喜係件炸豬扒,好好食。Juicy 唔會炸至乾身,下次要再encore. 阿華田西多士,有阿華田脆脆,夾心是阿華田醬,好食但係膩的。原以為唔夠食但食完西多士已飽。自己攞碗仔,攞水杯,要services 就唔好去。
自己攞碗仔,攞水杯,要services 就唔好去。
2023-11-29
5 分鐘 (外賣送餐)
  • 炸豬扒公仔麵
  • 炸豬扒
2023-11-17 602 瀏覽
閒日早上經過街市呢頭,見到呢間咁多OPENRICE 正評,一於試下係真唔係。全部QR code落單,應該全日都係果張餐牌,所有嘢食都係唔跟餐,飲嘢另外計。叫咗沙嗲牛通,加$8要埋炒蛋,另外叫咗茶走茶走味道OK,茶味濃,但杯茶唔熱,致命傷沙嗲牛味道濃,牛肉量都多,但9成都係靭炒蛋正常嘢。想要隻碟自己分開啲餸,樓面串串貢同我講呢到無碟😂😂心諗,無碟做咩食肆埋單 $59 。絕對無下次,呢個價錢附近大把好過佢P.S 臨走見到米奇老鼠係廚房跑出嚟,不過街市有是常識吧🥶
叫咗沙嗲牛通,加$8要埋炒蛋,另外叫咗茶走
茶走味道OK,茶味濃,但杯茶唔熱,致命傷
沙嗲牛味道濃,牛肉量都多,但9成都係靭
炒蛋正常嘢。
埋單 $59 。
絕對無下次,呢個價錢附近大把好過佢

P.S 臨走見到米奇老鼠係廚房跑出嚟,不過街市有是常識吧🥶
2023-10-25 651 瀏覽
每次黎樂園都係卡路里同脂肪大解放,今次仲過分到叫左2個西多😂😂😂🔸炸豬扒沙嗲牛汁蛋撈丁沙嗲汁撈埋啲蛋汁,再用公仔麵大啖大啖食真心惹味,炸豬扒今次就失左準,炸得太乾同硬🔸肉鬆西多士肉鬆放面,然後糖醬再到多士入口鬆軟個邊脆脆地,咸香肉鬆再加甜甜既糖醬,又咸又甜好好味, 食到最後仲有花生醬鹹味走返出黎,直頭係味蕾過山車🔸阿華田西多士面層脆脆係阿華田粒粒,本來以為脆卜卜點知疏左氣腍左,入面有阿華田流心醬真係甜到入心,只是我有D頂唔順咁甜🤢好啦又要修心養性一排先

🔸炸豬扒沙嗲牛汁蛋撈丁

🔸肉鬆西多士
肉鬆放面,然後糖醬再到多士

🔸阿華田西多士

好啦又要修心養性一排先
2023-09-22 969 瀏覽
🍞沙嗲牛肉西多士💰$38🍜沙嗲牛麵💰$33.⚡️九龍城街巿樓上嘅熟食檔不嬲頗有名氣,而樂園嘅沙嗲牛西多更係名物,今次就特登去拜訪試下~🤣小店冇得外賣,嗰日係12點左右到達,都排咗10分鐘左右,建議想食要早啲過去,唔係3點半收檔前會爆多人.⚡️沙嗲牛肉西多士炸得超香脆,上枱前已經聞到爆香💖!切落去果然不負眾望外脆內軟,食落唔會有油膩感/油膱味🥰內層沙嗲牛味濃,不過味道冇想像中驚艷😳都係花生醬嘅甜味西多好食啲~.⚡️沙嗲牛麵普通,牛有啲韌,建議可skip🙆🏻‍♀️
🍞沙嗲牛肉西多士
💰$38
🍜沙嗲牛麵
💰$33

沙嗲牛麵
沙嗲牛麵

⚡️沙嗲牛麵普通,牛有啲韌,建議可skip🙆🏻‍♀️
哩間喺九龍城街市熟食檔嘅樂園都幾出名, 其中一樣出名嘅嘢食係沙爹牛肉西多士, 另一樣出名係啲阿姐服務態度好麻麻, 沙爹牛肉西多士之前我出過食評話唔掂, 而另一樣阿姐服務態度每次都可以保持水準~~~差點解我仲要間唔中去幫襯, 就係為咗食佢嘅炸雞扒沙爹牛抄蛋撈丁, 因為真係幾好食, 塊炸雞扒外層炸皮好薄好脆, 雞扒亦唔會炸到好乾好柴, 肉嫩OK, 配合上來好正, 將塊雞扒點啲沙爹汁再食好好味, 而呢間舖啲沙爹汁整得唔錯, 配埋個撈丁搞到我間唔中點都要去翻, 另外間店杯凍奶茶麻麻, 反而凍啡OK, 大家可以一試

• 炸雞扒沙爹牛汁蛋撈丁
2023-07-17 968 瀏覽
中學時代不時會過來<樂園>食lunch,食過沙嗲牛肉麵,當時仲要加辣油⋯但⋯已經係n年前啦。早前復活節曾到訪<樂園>,但摸門釘過晒營業時間😓 今日終於安排到,就同T先生試試招牌沙牛麵既味道。😇不設派籌,所以要在外面排隊等候。大概等了5-10分鐘,過了3-4組客人就到我地了。全場都係光顧<樂園>,其他店未開門做生意嘛,目測大多數人點沙牛和豬扒⋯📍雪菜沙牛麵 $42可以要求加沙爹牛汁,我地當然會加啦,大概等了10分鐘,麵到。賣相和份量並非想像中的樣子,嗯⋯而沒有雪菜的沙牛係平$10,所以在呢方面有點小失望。牛肉比較鞋口,但食到牛肉味,相信這裡的牛肉並沒有用醃粉作處理;雪菜味幾濃厚,而沙牛汁亦幾濃味⋯整體不錯,但未係驚為天人的😅😅📍沙嗲牛肉西多士 $38製作需時,真係要用上20分鐘以上去整😲 煎好的西多士呈啡黃色,幾好顏色😆 望上去似外脆內嫩⋯ 沙嗲牛肉在麵包內,份量多而且好夠肉汁,非常juicy。牛油融化在麵包表面,再有糖漿配搭,加埋沙牛一齊食,又咸又甜,很特別,亦很飽膩。味道上,我覺得唔錯。真係好多人慕名而來⋯一嚐過來,我和T先生並沒有諗到

📍雪菜沙牛麵 $42

雪菜沙牛麵

📍沙嗲牛肉西多士 $38

沙嗲牛肉西多士

真係好多人慕名而來⋯一嚐過來,我和T先生並沒有諗到要encore,可能味道非期望之中🙄🙄 但我地都叫做食過名物嘛😆😉

事後食評:

2023-07-15
其他
雪菜沙牛麵
2023-06-21 785 瀏覽
⭐️沙爹牛肉西多士西多士配搭沙嗲牛肉 幾特別西多士 脹卜卜 外微脆內軟熟 內餡沙嗲牛偏碎 份量都唔少沙嗲味道幾香 但唔算好濃再加上煉奶同牛油 極度邪惡整體味道又鹹又甜 但又冇乜違和感⭐️奶茶紅豆冰奶茶 茶底幾香濃都唔錯 但奶香少了點 質感較薄紅豆份量多 有接近半杯 味道香甜 腍得黎仲有啲咬口下次應該會飲返咖啡紅豆冰總結:食物可以 未有驚喜兩樣野都感覺冇以前咁好食 環境普通 喺熟食中心入面但都算乾淨企理 服務唔錯 價錢還可以 只有單點冇套餐
⭐️沙爹牛肉西多士

兩樣野都感覺冇以前咁好食
環境普通 喺熟食中心入面
但都算乾淨企理 服務唔錯
價錢還可以 只有單點冇套餐
-我還是挺喜歡香港的街市的不是那種集團性的劃分區域倒更像是「七十二家房客」的攤位「大隱隱於市」理解起來也許就是這麼簡單吧-去到發現還有蔡瀾提筆的「勝過鮑參翅肚」牌匾也許這也是引來一眾食客前來的理由之一吧-雪菜炒米在坊間是比較少見的 居然炒出來不油膩咸香而又清爽 味蕾吃出一種新鮮感耶-把牛肉放入西多士里的創意很新穎黃油流入沙爹醬的口感甜和咸衝刷了兩者的油膩感味道蠻特別-🐷📍:樂園九龍城市政大廈3樓6號鋪
我還是挺喜歡香港的街市的
味道蠻特別
🐷📍:樂園
九龍城市政大廈3樓6號鋪
2023-05-15 593 瀏覽
想食沙嗲牛西多士,但去到賣晒😭😭😭唯有轉戰肉鬆西多好食😋好鬆軟嘅西多又夠蛋香,食落唔係好油,肉鬆都仲係乾身豬扒蛋撈公仔麵正常🙈食到最後比較乾豬扒合格以上但唔算好嫩,同埋要自己切有啲煩💩奶茶紅豆冰🌟大部分甜味都係來自紅豆👍茶味都夠👍好飲😋
想食沙嗲牛西多士,但去到賣晒😭😭😭唯有轉戰肉鬆西多
肉鬆西多

好食😋好鬆軟嘅西多又夠蛋香,食落唔係好油,肉鬆都仲係乾身

豬扒蛋撈公仔麵

正常🙈食到最後比較乾
豬扒合格以上但唔算好嫩,同埋要自己切有啲煩💩

奶茶紅豆冰🌟
大部分甜味都係來自紅豆👍茶味都夠👍好飲😋