2015-08-29 6595 瀏覽
放題的食品普遍質素參差,志在把客人的肚子填得滿滿,就忽略品質上的追求。今天,我終於找到一間值得推介給大家的!為了慶祝投身社會工作一週年,就決定選這間在朋友口中最獲好評的 <極尚大喜屋> ($278 / 1位)。放題分兩個時段開始,晚上18:00或20:45。因為太遲致電訂位的關係,卡位座已經爆滿準時6點到達,已見長長人龍!甫坐下發現餐廳座無虛席,我要馬上下單啊!食物款式比意料中多。刺身方面,特別在於有季節限定的松葉蟹腳。最感驚喜的是創作壽司!( 花之戀 / 黑松露雙色花 / 海葡萄蝦 / 北海道魚子戀人 / 意式龍蝦仔魷魚 / 鵝肝帶子 / 雪之黑毛火腿 / 香草三文魚凱撒 )。<極尚大喜屋> 標榜新鮮即叫即製,的而且確,刺身厚切鮮甜,壽司小巧別緻,賣相和用碟亦見用心,甚為討好❤即使主打壽司刺身,甜品款式亦絕不馬虎 (皇家伯爵可可撻 / 法式燉蛋 / 椰汁糕 / 鮮果白玉咖啡芭菲 / 熱情果桑子餅 / 楊枝甘露 / 芒果糯米糍 / 馬卡龍),可惜可可撻和馬卡龍味道過甜膩,適可而止就好。另外,每人可限取一杯Haagen Dazs雪糕,我選了<皇室奶
花型芥末
刺身
即使主打壽司刺身甜品款式亦絕不馬虎 (皇家伯爵可可撻 / 法式燉蛋 / 椰汁糕 / 鮮果白玉咖啡芭菲 / 熱情果桑子餅 / 楊枝甘露 / 芒果糯米糍 / 馬卡龍),可惜可可撻和馬卡龍味道過甜膩,適可而止就好。另外,每人可限取一杯Haagen Dazs雪糕,我選了<皇室奶茶>口味,奶茶香味芳郁。
這晚,錯單或欠單的情況皆沒有出現,上菜速度亦很快,這一餐很滿足呢~~~

推介分數:
(扣分位: 座位之間的走廊位偏窄,人來人往,坐著時經常不小心被撞到)

溫馨提示: 需預先致電訂座,記下店員提供的訂座編號,並提早15分鐘排隊啊!
2015-08-27
2015-08-23 7406 瀏覽
一個禮拜多前book左黎食週日中午放題。據說這是目前全港口碑最好最hit嘅日式放題店,所以一直很期待。食完後覺得期望過大。之前睇過openrice食評,知道食呢間店,就算訂左位,都要提早10幾分鐘甚至半個鐘黎排隊。但我估中午啲人應該冇咁早去排隊掛。所以只係提前左15分鐘到達。去到時,已經見到約20幾人排緊隊。真不知道排第一嘅人究竟係幾點去到的。炎炎夏日中午,為左唔好遲10分鐘坐低,提前半個鐘係太陽底下排隊,是否值得,見仁見智了。店員大約11點57分開始放人,到我地入去坐低大概係12點10幾分吧。店內都幾大,職員一直帶我地去到店鋪最入邊。位置真係逼。同隔離兩枱兩邊都唔夠一個人行嘅位,其實等於三枱人一齊食飯咁。黎之前最期待係佢地三款刺身--- 鱆紅魚,油甘魚,同池魚王刺身。呢三種魚味道有啲相似,需要細細品嚐才能食出個中不同。鱆紅魚同池魚王喺好少放題店會供應。平日我用肉眼就可以分出呢三種魚,但呢度嘅刺身一上黎,望落去我差啲分唔出油甘魚同池魚王。食落去,真係分唔出呢兩種魚。有啲失望。佢地嘅口感同味道應該係有區別的。睇黎,要食除左三文魚以外嘅魚刺身,都係要去正經日本餐廳。其餘刺身都中規中矩,唔腥

其餘刺身都中規中矩,唔腥,冇雪味。但亦都同好多放題店一樣,有啲刺身(比如今日嘅海螺)未黎得切解凍,仲有冰夾響入邊。香港好多人中意啲刺身越凍越好,但我反而覺得有時刺身太凍會搞到食唔出食物嘅鮮味,淨係得個凍字,但好似唔知自己食緊乜咁。呢度嘅刺身都係如此,太凍了。

然後想講,呢度嘅飲品竟然冇coke zero或light pepsi 呢啲無糖汽水,呢點太差了! 對於我呢啲唔飲甜野嘅人,淨係得烏龍茶可以揀。由於事先就知道呢度冇無糖汽水,黎之前我要自己特登買支帶上黎。宜家放題飲品竟然會冇無糖汽水可以揀,不可思議。

壽司款式的確好多,有幾款唔錯。但有啲其實都幾悶,玻璃蝦壽司加一丁點(真的只係一丁點)蝦膏,係一款;甜蝦壽司加一丁點海膽,又係另一款。啲創作壽司,其實都係靠沙律醬黎吊味。偏偏我係唔中意食沙律醬的。我曾經同職員話希望壽司唔要落沙律醬,但職員話唔得。咁都可以理解嘅,可能呢度食客太多,食品都係流水線咁生產,冇辦法滿足特別要求。不過,之前我喺尖沙咀另一間大熱放題店食時,佢地係可以滿足我壽司唔落沙律醬嘅要求囉。

壽司細細件,讓客人可以試多幾款,呢點值得一贊。
海膽軍艦,海膽賣相麻麻,食落正常,但當然唔會係馬糞海膽咁鮮甜。

除左燒物,第一輪的食物都好快上齊。張枱太細,刺身壽司一下子黎齊後唔夠地方擺,都幾狼狽。要拿拿臨咁食。

但第一輪食物過後,上菜就有啲慢了。試過兩段時間坐係度斋等,冇食物食。熟食,燒物,上菜都有啲耐。耐到差啲以為佢漏單。

燒物質素ok, 至少唔會好似某啲放題店咁油到飛起,至少我覺得佢真係燒出黎嘅,而唔係好似某啲放題店咁係炸出黎。不過,正如下邊有啲食評所講,食完佢地嘅熟食同燒物,會好口渴。
但呢度嘅燒魚麻麻地,燒多春魚同鯖魚都燒到好乾,水分走嗮。

熟食入邊,留下最深刻印象嘅係日式煮牛脷,同新出嘅海鮮pizza. 日式煮牛利好淋,好入味,但牛脷好厚,厚到我有啲懷疑係咪牛嘅另一個部位。海鮮pizza中間醬汁稍嫌太多,但尚算唔錯。我好耐冇食pizza/薄餅之類的,可能因為咁,今日零捨中意呢個食物。
好味的海鮮pizza
牛肉湯烏冬湯底太油,唔中意。

沙律款式有四五款,只試了柚子大蝦沙律,ok。

有款泰式鳳爪,但食落同睇落都似係泡菜鳳爪,而且好咸,仲有款意式番茄凍湯都好咸,都唔好食。
一如既往,我唔食炸野,唔評價佢地嘅天婦羅同炸物。

甜品甜品有8款,每樣都有試,大部分一般般。印象比較深刻的是焦糖燉蛋,同芒果糯米糍。焦糖燉蛋算係最好食的,但都係比唔上酒店的。芒果糯米糍嘅芒果陷比較酸,可惜。 macaron 兩次都比我芝麻味,失望,我想試多一隻味嘛。最後到H牌雪糕,每人限一杯。揀左皇室奶茶同classic milk. 皇室奶茶冇失望。classic milk就令人失望,唔覺有奶味囉。
最後埋單,等好耐!隔離枱同我地一齊交單,唔知點解隔離枱會快過我地好多搞掂。

總括而言,食物嘅選擇同質素,服務都ok嘅,但位置真係逼,枱細,上菜有時快有時慢,好難控制落單速度。入座之前又要排隊排差不多半個鐘。最期待嘅三款魚嘅刺身又冇達到預期。下次我唔會再選擇呢度了,寧願俾多啲錢去舒舒服服咁食酒店buffet,去正經日本餐廳單點食得出魚味嘅刺身

2015-08-23
30 分鐘 (堂食)
今日係我朋友生日,其實我之前已經食過呢間放題,覺得幾好食,於是推介俾我朋友 食呢間放題,要一早book 定位,因為呢間算係幾誇張,就算book 左位,都要準時去排隊入去食,不過呢間放題都算唔錯,佢地係你排隊既時候會免費派飲品。呢間放題選擇都幾多,我朋友一黎就點左好多刺身刺身一大盤壽司我最愛的蟹籽壽司 隔離係海膽壽司燒雞翼 好好味呢度有芝麻雞翼(好味), 芝士年糕,炸雞軟骨最驚喜係呢間放題有馬卡龍食 雖然比唔上出面好貴個d 馬卡龍,但呢間質素都唔差,有幾種味,咬落都有d 煙韌,味道唔錯!其實我地仲有叫到粥,甜粟米,芝士帶子,天婦羅…都好味,如果去既話大家都可以點 最後呢間放題會送每一位一杯哈根daz 雪糕,最新既奶茶味都有提供!至於服務,雖然未到超好服務,但算係冇漏單,執野執得好快,亦會幫我地影左幾次大合照,態度算係唔錯。

呢間放題選擇都幾多,我朋友一黎就點左好多刺身
刺身一大盤
蟹籽和海膽壽司
我最愛的蟹籽壽司
隔離係海膽壽司
好好味
炸物
呢度有芝麻雞翼(好味), 芝士年糕,炸雞軟骨
馬卡龍
最驚喜係呢間放題有馬卡龍食

題外話/補充資料: 整體黎講野食同埋服務都幾好,有機會會再食 :P
2015-08-01
蟹籽和海膽壽司
馬卡龍
  • 燒雞翼,刺身,粟米
2015-08-15 8454 瀏覽
今年其中一餐生日飯,是跟家人去吃放題。我近一年來都吃過不少放題,感覺質素非常參差,但價錢始終比酒店Buffet平,我亦不介意間中放一次題。既然是生日飯,就要選間比較有信譽的,「極尚大喜屋」在朋友間亦有不少好評,揀這間應該可放心的。「極尚大喜屋」每晚分兩場,平日如六點開場,我一定趕不及,八點九又有點遲,於是只有訂星期六 ,也是六點那一場(每位約$278)。週末六時正到達食店門口,只見長長的龍在門外,心想為什麼明明訂了座還要在門外等? 為何不能早點讓客人入座? 不過,以商人立場,門外排晒長龍,的確會引人注目,食店就是這樣利用了客人來做免費宣傳。不過,這晚是生日飯,我心情靚,又只係讓我等了約10分鐘,算你啦!一早訂了卡座,可以坐得較為舒適。坐定後,便開始填紙仔,點食物。按慣例,先食刺身和壽司。雖然得四個人,但仍然點了頗多件刺身,因此,用一條長型的刺身船來裝載,非常震撼。點選的刺身類有池魚、天然赤身、油甘魚、鱆紅魚、三文魚、北海道帶子、北寄貝、響螺片、象拔蚌、甜蝦,以幾款魚類質素較高,厚切且肥美,甜蝦亦很鮮嫩,較為失色的是帶子,細件又好鞋。「海膽軍艦」距離軍艦兩字相去甚遠,賣相亦不夠細心,海膽

一早訂了卡座,可以坐得較為舒適。

坐定後,便開始填紙仔,點食物。按慣例,先食刺身壽司
海膽軍艦
「海膽軍艦」距離軍艦兩字相去甚遠,賣相亦不夠細心,海膽份量小,一陣風般便吹得走。
卷物: 牛油果軟殼蟹卷和鰻魚芝士卷
卷物: 牛油果軟殼蟹卷和鰻魚芝士卷,也是比較的式,質素普通。

幾款串燒: 鹽燒牛舌、鹽燒海蝦、鹽燒雞翼、燒有機菠蘿、燒香草羊鞍、北海道帆立貝,以牛舌、雞翼和帆立貝較為可取。
卷物: 牛油果軟殼蟹卷和鰻魚芝士卷
鹽燒海蝦
鹽燒雞翼
一品料理: 蒜片炒牛柳粒、辣酒煮花螺、蒜茸露筍炒珊瑚蚌,花螺一點辣味都沒有。
辣酒煮花螺
大蝦天婦羅,炸得尚算香脆鬆化,質素可以接受。
大蝦天婦羅
甜品有法式焦糖燉蛋、楊枝甘露布丁、Tiramisu等,還可選多款Haagen-Dazs雪糕
甜品
飲品方面,除了汽水和果汁外,還有這款韓國海特啤,亦有清酒供應,但要加錢 (每支由$88起)
韓國海特啤
小評:

放題來說,這店的質素已是較好的一間,尤其刺身類最為滿意,串燒和一品料理則只屬一般。服務方面,上菜快,準確度達百份之九十,亦經常換碟,態度令人滿意。以價錢$270多元來說,定價是略貴的,但如果喜歡吃放題的朋友,這間仍應該一試。
鹽燒海蝦
2015-07-04
2015-08-10 7835 瀏覽
好早已經聽過哩間放題好味又抵食. 所以一早BOOK定位同媽媽和男友一起去吃!BOOK左6:00...好在我地提早15分鐘排隊, 因為唔洗一陣間...條人龍已經去到街尾6:00準時放人入去...一入到去, 店員們好大聲咁用歡迎我地.一開波當然係叫刺身盤啦, 刺身擺盤好令, 刺身切得好厚又新鮮. 正!! 重點係有我最既北海道帶子刺身之後仲叫左好多壽司同熟食, 壽司全部都細細件...I LIKE!! 唔怕食幾舊就飽曬~!熟食素質也是很不錯, 絕不馬虎. 尤其是燒帆立貝....粒肉真材實料一大粒, 唔係用冰鮮細粒帶子扮, 好好味!!!另外我最欣賞戲飲品有罐裝烏龍茶!! 唔似其他任食餐廳, 永遠只得有氣勁甜飲品塞飽你個肚最後不得不提就係拒地既甜點. 一點也不馬虎!! 尤其是我最愛cream burlee~!!! 真係見到有雲哩拿籽架!!! 其他甜點一樣精緻美味. 完全唔似其他放題既甜點.店員手腳快, 無咩點漏單, 食物素質不錯. 希望貴餐廳可以保持質量, 才能確保有回頭客!我會再光顧的

店員手腳快, 無咩點漏單, 食物素質不錯.

希望貴餐廳可以保持質量, 才能確保有回頭客!
我會再光顧的
2015-08-06
  • 燒帆立貝
  • 刺身拼盤
  • 焦糖燉蛋
2015-07-30 10359 瀏覽
7月8日才第一次食,當時四人去,落單時你一言、我一語食得太「朽較」,想再細心品嚐,所以月內忍唔住要黎多一次,今次兩個人食,落單配合好重要,因枱面唔大,堆滿滿的話都唔知從何入口,不得不題炸物嘅一口芝士,外表吉列內心軟軟令人感動,種類繁多,只好吃一口,否則錯過其他美食,1800呢round座無虛席,果然係得獎食店
2015-07-29
燒有機菠蘿
Haagen-Dazs
  • 鹽燒海蝦
2015-07-26 10993 瀏覽
同朋友早兩星期已經BOOK定位,好期待今次的放題,各人都留定肚呢!哈哈!訂了6點,我地5:45已到,確保不用等位。一開始就點魚生,相信每枱一個魚生拼盤一定唔走得!魚生真係無令我地失望,果然好新鮮,之後都再添一 round, 呢次都真係抵晒!哈哈!之後叫咗好多燒物,羊鞍,牛柳粒,燒帶子等等都不過不失呢個咖喱蟹有D辣, 無咩特別呢最後反而甜品有D驚喜!原本見外貌平平,但係都好好食!我最鍾意食甜品的呢!仲有新出的奶茶味 Hagen Dazs 雪糕,可惜每人只有一杯!講真食物質素都好OK,兩個鐘大家傾下食下好快就夠鐘,而且都食到好飽,但係講真環境太逼,坐得都唔係好舒服,環境較嘈,如果想同朋友傾計並唔係好選擇走的時候見到外面大排長龍,如果要等位的話,我未必會再來呢!
訂了6點,我地5:45已到,確保不用等位。
一開始就點魚生,相信每枱一個魚生拼盤一定唔走得!
魚生拼盤
之後叫咗好多燒物,羊鞍,牛柳粒,燒帶子等等都不過不失
咖喱蟹
呢個咖喱蟹有D辣, 無咩特別呢
奶茶 Haagen-Dazs
朱古力撻
甜品
走的時候見到外面大排長龍,如果要等位的話,我未必會再來呢!
燒菠蘿,薵司
燒帶子
2015-07-21
  • 魚生
  • 羊鞍
  • 甜品
2015-07-17 18033 瀏覽
有朋自遠方來,招待來自上海的朋友,選址不可失禮。曾有一段日子港滬兩邊走,上海可是另一個美食之都。無論是本幫菜、或是中、西、意、法、日菜,都不乏水準之作。我倆深知上海美食水準之高,因此在食方面費煞思量,生怕會令這位好友失望。   既是有小朋友的飯局,日式放題最合適的了。美食眾多,總有稱心合意的,也不用刻意遷就小孩口味。嚐過不少日式放題,大喜屋的質素最為穩定,也是有口皆碑的。這次,決定試試大喜屋的進階版本 - 極尚大喜屋。只需多付數十元,便可嚐到較名貴的食材如海膽、燒帆立貝,也有創作壽司供應,甜品的款式更多,而且還Haagen-Dazs雪糕呢!(每人只限一杯)訂位方面,由於極尚價格較高,訂位也較容易,訂不到大喜屋時可試訂極尚碰碰運氣吧!       上海友人甫一到埗,便已見識到此放題的厲害。時為第二輪晚市時段,食客竟要在尖沙咀鬧市上排隊,真有夠誇張的!那長長的人龍足有數十多人,大家都無半點怨言,要知道大喜屋一位難求呢!      天氣炎熱的關係,侍應會為等候的食客提供冰凍飲品,很是貼心的服務。為加快入座的安排,侍應會逐一為食客作提前登記,因此入座異常的順暢。       入座了,跟一般放題
有朋自遠方來,
招待來自上海的朋友,選址不可失禮。
曾有一段日子港滬兩邊走,上海可是另一個美食之都。
無論是本幫菜、或是中、西、意、法、日菜,都不乏水準之作。
極尚大喜屋 - 大喜屋的高端版本

既是有小朋友的飯局,日式放題最合適的了。
美食眾多,總有稱心合意的,也不用刻意遷就小孩口味。
嚐過不少日式放題,大喜屋的質素最為穩定,也是有口皆碑的。

這次,決定試試大喜屋的進階版本 - 極尚大喜屋
只需多付數十元,便可嚐到較名貴的食材如海膽、燒帆立貝,

上海友人甫一到埗,便已見識到此放題厲害

入座了,跟一般放題無異,予人擠迫之感。
雖然人流眾多,但侍應很快便安排好座位,不消一會,店內每桌都已擠滿了食客。
入座前快速環視店內環境,跟大喜屋相比,極尚大喜屋多了份雅致感,用色也柔和得多。
絲絨布面沙發無疑是舒服得多,雖然始終不脫放題食場之感,但感覺確是比大喜屋高端一點

四人桌的桌面不算大,中間只以透明玻璃間隔開鄰座的食桌,
可以「偷窺」鄰桌點選了甚麼美食,但感覺就沒有任何私隱可言。
女生總是八卦,忍不住偷看鄰桌在吃些甚麼,總是被老公喝止,對此玻璃真是又愛又恨呢!

食具一應俱全,還有一大本點餐紙,也有日本鼓油、日式芥辣,難得不是獨立包裝的劣質貨色。
服務也是值得一讚的,侍應即使多忙碌也保持禮貌,而且大喜屋是少數能保持不會漏單放題
日本鼓油

既是日式放題,選餐紙自然是多得嚇人
壽司刺身、手卷、創作壽司、小食、料理、炸物、鍋物、甜品......
吃過多次放題,我倆早已見怪不怪了,但這些餐紙可令上海友人大開眼界了。
飲品方面除了汽水外,
也有樂天果汁、烏龍茶和啤酒供應,
個人較喜歡樂天的飲品,特別是檸檬紅茶口味的。

刺身拼盤可是這兒的名物,上桌時已令友人驚嘆不已
新鮮不在話下,魚類刺身厚切得很、海貝類鮮美爽甜、甜蝦完美無瑕
因此每桌食客在首輪總會點很多刺身,務求拼砌出最精美吸睛的擺盤來。
刺身拼盤

最討我歡心的是魚類刺身油甘魚淡紅色的肉身表面油亮亮,足見油分甚高,每口都充斥著魚油的香氣,甘甜又肥美。厚切的三文魚雖不是魚腩部位,但表面魚脂均勻,新鮮的關係肉質嫩滑鮮美,放題中的上品。池魚王是少有出現在放題食桌的,實在難得!魚味甘美帶甜,肉質爽脆而不帶腥氣。天然赤身也是罕有的美味,天然赤身即是吞拿(tuna),我是甚少點選這個的,這種刺身味道有好有差,視乎來貨和價格,但既是極尚大喜屋,便放膽一試吧! 果然入口沒有酸腥之氣,鮮美一般,但入口少渣,以放題來說可以收貨了。
上海友人則大讚貝類和甜蝦刺身,有好些還是他們首次吃到的。北海道帶子厚身而富口感,味道鮮甜。赤貝有爽脆的口感,海水味重,而象拔蚌比赤貝口感更爽彈,最得上海友人歡心。天使蝦和甜蝦各有各捧場客,我喜歡甜蝦的鮮甜,蝦頭內的蝦膏十分澎湃。友人喜歡玻璃蝦軟綿而肉厚,上海友人們對這兒的刺身讚不絕口,也就追加了好幾回刺身呢!
貝類和甜蝦刺身

大家都太沉醉於刺身的鮮美當中,
接下來點選的便是店的另一主打 - 創作壽司了。

不要錯過海膽花之卷鰻魚芝士卷三文魚花之戀
除了造型極具美感外,食材的搭配也很完美,用的都是較優質的食材。
胃納有限的關係只可以淺嚐,但全都味道不錯,也引得友人用手機拍不停。

除了創作壽司外,海膽軍艦是絕不可以錯過的。

海膽成本太高,一般不會出現在放題暢吃名單當中。
海膽軍艦
既然極尚是隨便任吃,就可不用客氣了,鄰桌可是點了十數件而面不改容呢!
供應的海膽絕不失禮,雖是個兒較小的鹽水海膽,可是新鮮得紋理清晰可見的。
入口有海膽獨有的甜香,軍艦造得小小的,不會太飽肚,多點幾件也不會內疚!
火炙壽司看似平凡,但味道其實相當不錯,微微的焦香為壽司帶來另一種風味呢。
手卷雖是飽肚之物,但蔥拖羅手卷卻是不可錯過,蔥拖羅軟綿鮮美的口感,一定要試!
火炙壽司
蔥拖羅手卷

吃了不少刺物身壽司,雖已半飽,
但怒食的鬥志依然在燃燒,我們要向其他料理進發了!
燒物方面,當然是向友人推介燒牛舌燒海蝦燒雞翼吧!
雖是大路選擇,但這兒的燒物一向不俗,火候拿捏準繩,不會過熟失卻食材的原味。

特愛這兒的燒牛舌,只以海鹽、黑椒輕醃,美味在於厚身的牛舌被鎖住肉汁,入口彈牙而滿有牛香。
燒雞翼只以鹽燒,雞皮香脆,肉嫩有汁。燒海蝦新鮮之餘肉質爽彈,大大隻啖啖肉,總是美味之選。
燒牛舌
燒海蝦

炸物也有不少必食之選,
向友人推介了炸芝士年糕,金黃的外皮微脆又帶點煙靱,內裏的半溶芝士黏黏膩膩,友人大讚十分香口惹味。那芝麻雞翼以五香粉香炸,香惹得來脆感十足,也是不可錯過的。相對而言,烤豬肋骨、蒜片牛柳粒一類料理就被比下去了,雖然味道不差,但也不算出色,寧可預留胃納嘗嘗較有特色的美食吧!
炸芝士年糕、芝麻雞翼

不過,也不是所有配角都不值一試的,
像這瑤柱海鮮粥便備受友人擁戴了,雖不是靚瑤柱,但以小柱貝作料,有淡淡的海貝鮮香,甜甜的粥底也算綿滑,分吃了一小碗後便被友人一家吃光了。
瑤柱海鮮粥

至於小孩的口味又如何? 他似乎很喜歡溫泉蛋燒菠蘿,也許在內地安全的蛋實不多見,更何況是可半熟食用的蛋呢?完熟而甜美的燒菠蘿在內地也不易找到,怪不得孩子吃得津津有味吧。
溫泉蛋

美食的選擇委實太多,
不可能一一吃遍,最後發現竟差點漏掉了燒帆立貝!以野菜粒、沙律醬香焗而成的,碩大的帆立貝充滿烤海貝的香氣,肥美又鮮香,配合惹味醬汁,實在令人欲罷不能!
燒帆立貝

美食當前,可是胃納有限,
友人已棄筷投降了,這時侍應識趣地遞來壓軸點餐紙 - Haagen-Dazs雪糕!

限點一杯的關係,一定要精挑細選!
結果被我發現限定口味 - 皇家奶茶
限定口味 - 皇家奶茶

這口味當時市面仍未推出呢,竟可在放題搶閘先嚐,so lucky!
這皇家奶茶茶香特別濃郁,雪糕一如既往的綿滑,
吃完這杯超有驚喜的雪糕,才正式宣告投降。
(離開後才想起,友人一直嚷着要點甜品,最後竟忘了點呢......)

一行四人,人均只是二百多
這實在讓友人開了眼界,就價錢和質素而言,大喜屋是完勝了。
及後即使再嚐酒店自助餐、地道街頭美食,始終不如今天這一頓。
也難怪這些年來大喜屋會成為本地日式放題之首了,它的異彩,確實是無店能及呢!
2015-06-27
溫泉蛋
燒帆立貝
限定口味 - 皇家奶茶
2015-07-09 13160 瀏覽
店員態度出奇地好,仲會主動幫我換碟,而且無愈叫愈走,無漏單,抵讚!真的即叫即整喔!刺身好!壽司好!惟不能太寄望係海膽壽司上。串燒,天婦羅都好食!惟燒扇貝,太多醬,好膩,所以只食粒扇貝!甜品,一人一杯哈根大師,而且味道自選!楊枝甘露,細細杯,微酸,幫助消化 雪米chi就只有綠茶,中間係紅豆黎 希望可以保持水準!
刺身好!壽司好!惟不能太寄望係海膽壽司上。
雪米chi就只有綠茶,中間係紅豆黎

希望可以保持水準!
2015-06-22
  • 甜蝦
經過這店經常是晚上8點多或者9點多, 好多時逄週末晚都現長龍, 終於在這六月的最後一天, 即興唔book就咁walk in撞運氣試一次, 結果是我們座到一張最後的枱, 服務的待應動作好快, 而開頭的一粒鐘可能係佢地捱打嘅一粒鐘, 雖然是這樣但他們依然還能應對不同嘅問題, 明顯係訓練有素, 座位實在是很細,很小, 個枱面放完魚生嘅大盤後基本上剩下嘅空間不多, 講番食物:魚生基本上全部都新鮮, 只是size比正常的細, 大概是正常size的2/3吧, 帶子鮮味鮮得有點過份, 赤貝肉同樣有鮮味亦有口感, 但天使蝦則又比較淡味,壽司全部size都偏細大概一口size, 而因為是一口SIZE基本上一啪入口已經好難再細分各種材料嘅味道, 壽司米OK, 沒有太黏, 軍艦同手卷的紫菜因為濕氣完全不脆口之餘, 受潮了! 食紫菜食到要用牙拉斷佢都好少有啦, 火灸壽司都有不錯的表現,沙律即使點兩種口味, 其實只是沙律嘅主角轉換一下吧, 意式同泰式漿汁都相當類似, 似乎沙律是比較弱的一環, 同時亦因為本人對沙律是比較有要求的那一類客人,天婦羅 只有蝦是OK的, 天婦羅汁比較淡口無論是甜或者咸味都是不足! 炸芝
炸芝士炸得幾好, 表面嘅麵飽糠的炸色剛剛好, 一咬下去暖暖嘅芝士溶液緩緩流入口內, 不過這炸芝士吃不了太多, 一件剛好是一日能吃嘅份量吧!
燒物的牛舌例牌的試, 唔太差但因為切得比較簿不夠口感,
燒羊架醃味充足, 肉質夠淋身, 沾面嘅香料,黑椒也相當足夠, 喜歡濃味的食友定必滿意!
燒芝士帆立具則覺得放面嘅MAYO SAUCE占了一半, 另外這樣焗的話隻帆立具會缩水得幾緊要, 反而燒菠蘿又真係幾好食, 菠蘿肉無乜渣多汁, 雖然菠蘿汁沒有太甜,
一品料理點了黑椒牛柳, 夠淋夠黑椒味,
炸墨魚咀, 這個墨魚咀被炸衣保護住組織仍然軟淋Juicy,
露筍炒珊瑚蚌這個則太細碟了, 露筍太幼沒有口感, 珊瑚蚌則無論用中式配料, 西式配料炒一樣咁好食!
2015-06-30
10 分鐘 (堂食)
2015-06-12 18697 瀏覽
食過大喜屋,質素一向有保證,聽人話極尚好味d就試下。最中意食三文魚腩刺身,甜蝦都幾好味,覺得油甘魚一般丫 象拔蚌食落有點腥味 唔知係咪原本係甘定無甘鮮...因為好少食象拔蚌。刺身整體都好味的。芝士件糕覺得加左燒汁係上面唔係甘夾 反而襯沙律醬。不過如果轉沙律醬都係擠係旁邊好d, 因為唔係個個食。相反蟹棒壽司加沙律醬怪怪的,唔加比較好。服務:上菜、收碟好快,一直有人加熱茶(可能甘岩近茶位啦😅)每人限一杯既Haagen-Dazs雪糕好多我中意既味道,一定要記得食!呢餐最愛都係刺身。
食過大喜屋,質素一向有保證,聽人話極尚好味d就試下。
相反蟹棒壽司加沙律醬怪怪的,唔加比較好。
服務:上菜、收碟好快,一直有人加熱茶(可能甘岩近茶位啦😅)

呢餐最愛都係刺身
2015-06-09
  • 三文魚
2015-06-09 16479 瀏覽
神級之作講到日本放題不得不提極尚大喜屋同成班友人叫到成枱都係野食刺身既種類多油甘魚帶子甜蝦 全部鮮味十足另外我好欣賞炸蠔唔多粉而且炸得唔老 蠔仲有本身既海水味不過要食既話最好bk定枱事關都好多人想walk in想食最後準備一下
神級之作
不過要食既話最好bk定枱
事關都好多人想walk in
想食最後準備一下
2015-06-03
5 分鐘 (堂食)
2015-06-07 15234 瀏覽
當日經過該店門口,發覺有個甚麼openrice 推介嘅牌,吸引左我地入去食嘢,一試佢嘅虛實。由於下午有成3個鐘頭食,所以我地都慢慢點,先嚟當然係刺身啦,點了一陣就到枱,賣相幾好,盤刺身三個字.新鮮。(推介甜蝦、象拔蚌。)題外話,order紙度有個叫天然赤身,即係吞拿魚魚背位(我地無知,經職員友善講解,)。壽司我們點了好多款,推介海膽軍艦、曼聯(鰻魚)芝士卷、三文魚腩壽司。天婦羅趁熱食,脆口!但有2、3件我地放了一陣先食(攤凍哂),難免影響口感。燒菠蘿超好食!分開點了3次,甜品賣相精緻(可惜食到中途我地已經掛住食無影到相,到我地再醒起已經食到尾聲)。仲有我的摯愛 HAAGEN DAZS,有6、7款口味,可惜一人限食一杯,失望。。。。總的來說,呢間嘢嘅賣點係性價比,以2佰幾蚊食到咁多種類嘅嘢食,食物質素方面响同類型嘅食店嚟講又係最好,今次放題絕對滿意。

)。
燒菠蘿超好食!分開點了3次,
仲有我的摯愛 HAAGEN DAZS

,有6、7款口味,可惜一人限食一杯,失望。。。。
2015-05-24
  • 象拔蚌
  • 海膽軍艦
  • 燒菠蘿!!!
  • haagen dazs雪榚
2015-06-01 14456 瀏覽
這間極尚已經可以說是我們家的飯堂了!因為媽媽尤其喜歡在這裡食飯和聚會,每逢有家中成員生日喜慶幾乎都是在這裡慶祝,因為在這裡開餐,食物種類款式都非常多,無論是刺身或熟食,都好容易找到喜歡的,而且成品質素不錯,怪不得這裡長期爆滿啦!每次訂座我預早很多去訂位,否則是訂不到的!今次母親節又選擇了來這裡食放題!不過今次訂位時已講明要落500蚊訂金才可,否則無得預留座位,此舉怕是有人放鴿子吧!就這樣,當日來到人山人海的,熱熱鬧鬧的極尚大喜屋,今次我們揀了午時放題,因為午時放題有三小時任食,由12點到三點,而晚上就只有兩小時,下午來食可以慢慢食,傾下計,比較適合我們這班已經大個女,所以都和媽媽分開住的一家人,聚下,食下,玩笑下!來這裡媽媽最喜歡就是吃刺身!總之,就是吃生的,新鮮的,原汁原味的!所以三文魚刺身啦,甜蝦刺身啦,油甘魚刺身啦,象拔蚌刺身啦,都一一上桌。在這個魚缸般大的玻璃盤子上以整齊和令人讚嘆的姿態所給奉上~這是5人量呀!見到甜蝦特別的多,那是因為好吃喔!來極尚必食之選第一位,甜蝦是也!已被剝好殼的甜蝦隻隻如中指般的大小,嫩滑無比的蝦肉,入口甜度就如食甜品的滋味,加上大頭蝦內蝦膏爆多,見到

每次訂座我預早很多去訂位,否則是訂不到的!

來這裡媽媽最喜歡就是吃刺身!總之,就是吃生的,新鮮的,原汁原味的!所以三文魚刺身啦,甜蝦刺身啦,油甘魚刺身啦,象拔蚌刺身啦,都一一上桌。在這個魚缸般大的玻璃盤子上以整齊和令人讚嘆的姿態所給奉上~這是5人量呀!見到甜蝦特別的多,那是因為好吃喔!來極尚必食之選第一位,甜蝦是也!已被剝好殼的甜蝦隻隻如中指般的大小,嫩滑無比的蝦肉,入口甜度就如食甜品的滋味,加上大頭蝦內蝦膏爆多,見到黑壓壓的顏色嗎?那個就是了!從頭到尾都是瑰寶呢!

所以,這個蝦嘛,嘻嘻,我們可是不停的點了又點的,不過蝦膏的膽固醇有一定的高喇,也不要過份地食喔!

另一個我們這麽喜歡來極尚的原因,就是這裡有得食的,別家未必有,別家無得食的,這裡都應該有!就好似必食之選第二位:帶子刺身,我們家除了我,大家都十分喜歡食,可以一人吃上十粒也未夠喉的,她們常說別家放題也是二百多,極尚不過是貴一點點,就可以食到較多款式和較名貴的食材,點計都着數啲喎!

刺身嘛,我不吃的,也說不出味道來,可以每當我看見她們吃的滿足狀,想必是很不錯嘛!

好了,到必食之選第三位囉,海胆軍艦是也!不好意思,也是生的囉!極尚的海胆軍艦上準頗高,完全不像在食放題呢!在去到料理店的感覺^^

首先,大小剛好的軍艦可以一口吃掉,這樣可以在口腔內完全的由紫菜到飯的軟硬到醋的份量到海胆的味道都一次過感受!而且看到每一個立體感十足脹鼓鼓的海胆形態嗎?

這是因為每個軍艦的飯只佔一半,而另一半則是由兩至三片的海胆所形成,所以厚厚的海胆肉令人睇見已經好想食了!而且每一團海胆都非常新鮮,從它形狀是一顆一顆的就可看出一二來!加上味道超甜混合着淡淡的海水味,感覺在口中融化了,寫下寫下都好想再食呀!

還有很多不同款式的食物,可是經過了一輪刺身壽司的狂攻之下,我們幾個女人仔也吃不了很多,就是也點了些熟食也就作罷。要數值得一試的熟食呢,天婦羅會是不錯的選擇,因為好小失準喔!我們總會食勻大蝦呀,茄子呀,冬菇呀,蟹棒呀,尤其是蕃薯,我媽媽必要要吃上5個才可呢!天婦羅都做得皮薄,看得見通透,吃起來才不會太膩,而且吃到原材料真實的味道~

4色沙律各有特色,口感清新開胃,蟹子沙律就是大衆口味啦,青瓜絲夠青脆,大蝦沙律配上柚子肉,酸酸的很是好吃!

烤羊鞍也是保持到一貫的水準,就是夠香,肉質夠嫩,食起來就是有點草原風味呢!

至於咖喱蟹,也滿辣的,香濃有至的咖喱汁混着蛋白絲,蟹膏也不少,蟹細隻恰好就是一個人的份量了~
母親節
  • 海膽軍艦
  • 羊架
今次食評會分開兩part: 食物同服務壽司灸燒三文魚、海鹽左口魚邊 : 魚脂微微燒過更帶香 入口即溶黑松露油甘魚 : 雖然係比較新派既配搭 但係油甘魚腩既魚脂 加上黑松露醬 係口入面香味四溢 所以都推介下 三文魚就下面刺身會詳講下品 : 海膽三色花 入到口 海膽極腥 又苦 仲有一股不知名既膠味 另外唔知點解好臭 成舊野就係散發住一陣味話你知 佢極唔新鮮 完!刺身帶子、油甘魚、池魚、鱆紅魚 : 聽聞帶子味道鮮甜 所以一早被家人清空 無緣品嘗 / 鱆紅魚、油甘魚同池魚 由於冇咩油脂既關係 所以佢地做新鮮彈牙、唔腥、有魚味 係放題黎講已經算係高質下品 : 三文魚無油香同鮮味 基本上你合埋眼就唔會知自己食緊三文魚 / 海老 雖然係粗身咋 但係一啲鮮甜都冇 / 吞拿魚(赤身)極-多-筋 又腥 完全唔建議點 炸物茄子天婦羅 : 茄子juicy 南瓜、冬菇同海老都可以 略嫌海老有D鹹 另外炸粉算薄 可以清楚睇到入面係咩食材 咬落香脆 算係上品下品 : 芝麻雞翼雖然皮脆 芝麻又香 但好鹹 同埋翼尖位一咬就食到燶味 證明炸到過左火 / 芝士年糕 外皮好好好好硬 唔係脆身輕輕一咬就碎果種 已經失敗左一半
今次食評會分開兩part: 食物同服務

壽司
灸燒三文魚、海鹽左口魚邊 : 魚脂微微燒過更帶香 入口即溶

黑松露油甘魚

茄子天婦羅

下品 : 芝麻雞翼雖然皮脆 芝麻又香 但好鹹 同埋翼尖位一咬就食到燶味 證明炸到過左火 / 芝士年糕 外皮好好好好硬 唔係脆身輕輕一咬就碎果種 已經失敗左一半 另外裡面層皮好厚又唔煙韌 芝士冇香味 失敗中既失敗 / 一口芝士 無味又硬 不試也罷

甜品 (其實放題食既甜品就唔好要求太多)
濃情朱古力慕絲 : 有朱古力香味 唔會齋甜 係硬身左D 不過算好味

中規中矩 : 焦糖燉蛋 有糖片係面不過唔焦唔脆 蛋唔香 唔難食不過唔出色 / Tiramisu cream唔香 下層蛋糕唔濕冇酒香同咖啡香 不過唔係難食 / Earl Grey 朱古力撻 上面係金色朱古力波 下面就係朱古力cream咁 其實味道就OK 只係我個人黎講唔係太中意伯爵茶味 撻皮好硬身 / 楊枝甘露 微酸 入面既生果完全唔香 但唔算難食

下品 : 檸檬撻 好酸 酸到我打左個震 撻皮硬身 / 芒果糯米糍 芒果肉酸到喊 皮又硬又厚 唔值一試

有哈根大師雪糕 標準化味道 所以唔會評級

我地一家人就坐卡位 咁上面就滴水滴到落梳化度 媽咪即時投訴啦梗係 咁就嗌比果個人知
有一個金毛短髮女經理就有D唔耐煩咁答左句: "黎緊~拎緊紙巾抹啦"
行到黎果陣 佢就黑住面好大力用極速既速度抹D水 完全冇道歉
咁媽咪都不禁示弱 就用串串地既口吻話: "直情應該要換位啦" 竟然 個女經理完全冇應過 扮聽唔到就走左去 一連串既動作 我會解讀為佢嫌我地麻煩 咁既態度真係豈有此理

另外有個紮馬尾女經理 捧餐時對住D食物打喊露 唔太衛生咁 不過埋單時佢態度良好 算啦

啲小職員表現反而唔錯 有個紮賓辮化行妝既女士 態度殷勤友善 眼明手快 笑容幾好

另外有一個好後生既雪糕哥哥 專門負責派雪糕紙 介紹有咩雪糕味同埋邊隻味係限定咁 笑容燦爛 態度好友善

2015-05-26
  • 海鹽左口魚邊
  • 灸燒三文魚
  • 黑松露油甘魚
  • 帶子、油甘魚、池魚、鱆紅魚刺身
  • 茄子天婦羅
  • 濃情朱古力慕絲