2015-01-16 14097 瀏覽
極愛日本菜的朋友生日,特登預約定例牌爆滿的極尚大喜屋,讓她吃放題吃個滿足。已經提早15分鐘去到,希望開定位等壽星女,結果都要等成半個鐘先入到。入面都幾逼,環境唔算好好,姑且試下啲食物啦。都係一般食放題常見的食物,刺身壽司串燒冷盤沙律熱食炸物鍋物等,選擇都幾多,值得一讚既係侍應的質素:極少漏單+非常齊單。食放題叫十件黎五件就基本啦,但係極尚大喜屋唔單止黎齊,仲要魚生大部份都係厚切,份量有多無少,所以真係食咁多叫咁多啦。除此之外,相信呢度愛歡迎既原因係佢地既魚生都好新鮮,不但不會吝嗇魚生的份量,亦很克制壽司飯的大小。換言之,飯小魚生多,食多幾件都得。呢度既壽司亦都好特別,創意壽司好多都係獨家研造,過下口癮食兩舊都唔錯!熱食方面就無食太多,不過呢度既天婦羅幾吸引,炸粉唔算厚,筆者相信大家食天婦羅最怕係粉多過餡。所以不妨試下呢度既天婦羅,有另類口感呢熱食方面亦都可以試下牛柳粒,蒜香味濃,牛柳亦唔會太老,不過油就多左少少啦。牛舌都係唔錯的選擇,幾軟熟,而且幾滑幾入味。當然,黎到一定要試咖哩蟹啦,有幾何食放題會食到咁特別既野呢。咖哩唔會好辣,而且食落口甜甜地,好開胃,用黎送飯更是一流!

入面都幾逼,環境唔算好好,姑且試下啲食物啦。

粉多過餡。所以不妨試下呢度既天婦羅,有另類口感呢

2015-01-06 14138 瀏覽
晚上6:00一行10人到尖沙咀極尚食第一輪的放題, 時間為6:00-8:30pm 成人口$278+10%。 menu分2本organizer形式送上, 提供多種類選擇, 壽司, sashimi, 天婦羅, 烏冬, 沙律, 串燒, 甜品及飲品。本人本來對日式放題沒有好感, 今次或多或少會有改觀。首先,sashimi的分量及賣相絕對會令你嘩一聲, 很興奮。一共order了3round, 這是第一round而且所有食物很快到齊, 沒有任何漏單情況出現, 員工服務態度也不錯, 值得一讚。由於吃得太開心, 所以也忘了拍照其他食物。總的來說, 以每人$300價錢, 吃足多過2小時是物超所值, 但不要對食物抱有高的期望,說真的, 每款sashimi是沒有任何應有的鮮味, 是淡的, 醬油也頗鹹。但以食物的賣相及與朋友的聚一聚來說, 算是不錯的選擇。如要數當日最好味的食物, 應該是烏冬吧! 煙un有口感!

本人本來對日式放題沒有好感, 今次或多或少會有改觀。

首先,sashimi的分量及賣相絕對會令你嘩一聲
Sashimi 10人分量之第1round
燒羊架5件
燒牛舌
由於吃得太開心, 所以也忘了拍照其他食物。

如要數當日最好味的食物, 應該是烏冬吧! 煙un有口感!
2015-01-03
朋友聚會,聽講極尚好掂,好好食,所以大家決定試下。因為是星期五,就大家放工,所以訂了第二場8:45。從openrice得知好多人食,我們也不敢太遲,8點半到已經排了二、三十人,在我們等候期間,隊尾已轉彎,實在太恐怖了。所以建議有心想食嘅人就派個人早啲去排隊喇。等等等,終於等到9點左右,才能入坐餓咗成晚,六個人坐低就打算分頭點野食,又得一支筆,於是我地好聰明咁拎出自己嘅私家筆畫野食,點知個服務員收紙果時同我地講:「你地唔可以用其他筆咖,因為可能會甩色,又或者會睇得唔清楚,我地唔負責咖」然後就俾返叠紙要我地再寫過!雖然係咁,但啲野食的確唔錯魚生好新鮮,每樣叫16件就真係黎到8成,而且冰底夠厚,食到尾都無水浸嘅情況壽司有好多選擇,飯底唔算多,可以食多幾件都得火炙壽司選擇多,不過略嫌燒得唔夠,另外穴子原來即係鰻魚,正燒物一般,普通貨,無特別影沙律有太多選擇,味道差不多最後甜品每樣點了一份上圖全為芝士蛋糕,不過唔同口味囉。下圖分別係朱古力慕絲,太甜!白酒啫喱,怪味!芒果布丁,千祈唔好試!當然有傳聞中嘅H字頭雪糕啦,不過每人限食一杯。總結9點坐低,搞一輪再到有野食都9點半,10點半叫我地埋單,10
朋友聚會,聽講極尚好掂,好好食,所以大家決定試下。
因為是星期五,就大家放工,所以訂了第二場8:45。
所以建議有心想食嘅人就派個人早啲去排隊喇。

等等等,終於等到9點左右,才能入坐

雖然係咁,但啲野食的確唔錯

壽司有好多選擇,飯底唔算多,可以食多幾件都得

火炙壽司選擇多,不過略嫌燒得唔夠,另外穴子原來即係鰻魚,正

燒物一般,普通貨,無特別影

沙律有太多選擇,味道差不多

最後甜品每樣點了一份
上圖全為芝士蛋糕,不過唔同口味囉。

當然有傳聞中嘅H字頭雪糕啦,不過每人限食一杯。

總結9點坐低,搞一輪再到有野食都9點半,10點半叫我地埋單,10點9就last order,加埋之前企街嘅時間,同埋呢個價錢,我俾多少少錢去食自助餐仲好啦,起碼可以食多幾杯H記雪糕嘛
2015-01-02
  • 刺身
2015-01-03 12671 瀏覽
今次寫的這家的放題店還算可接受,這店的招來手法有點像"三木",訂了檯也得在街上等候,感覺上好像好虛陷,門口有橫伸和正面招牌,但向正大街的入口就細得異常,如果四個人一齊平排行就有機會過不到;入到內裏發現地方甚大,但坐坐安排仍然非常擠迫,或者四個人坐一個卡位還算可接受,但當晚我們十人被安排在一個U型卡位,當然要另加坐櫈,否則有人要站着吃,情況如何不便再寫,大家自行花錢去看看吧,因為之前寫了不少的"食評",其實一直都沒有用'食家'的心態去評論任何一間食肆,而一直都只用一種記敍式的寫法,希望盡量將個人在食肆的經歷,以報告的形式,反影出食肆的服務水評,食品質素和手法等,以供大家分享,但無奈『開飯』這平台的編輯即對一些真實的報導提出質疑,要求修改,甚至不予刊登,使一些事實的真相無法公諸於世,當中有些食肆沒有哭臉,只有笑臉而笑臉中又多是一些只寫一兩篇'食評'的筆者,而沒有哭臉的原因是哭臉文章沒有登出,為了盡力保持我個人的原則和風格,雖不能完全寫出真相但也要盡量表達,所以迫不得已就改變一下方式,至於這店的服務質素,就以放題店來說,可謂水準甚高,雖然結賬時有點混亂,只要記緊查單,問題應該不大,但一直的接單和食物遞送速度等都算令人滿意,甩單的情況是有,但絕不嚴重。
食品種類也不少,只是不知為何聲稱是日式放題,但點餐紙內即有雲吞雞和辣酒煮花螺及咖喱炒蟹等中式和泰式食品,試了咖喱蟹和辣酒煮花螺,兩個味道都偏淡,無辣味,咖喱也不香,做日本料理放題竟有這些菜式,我總覺得格格不入。
餐牌內有幾款沙律,隨便點了兩款,蔬菜新鮮程度只感覺一般,汁醬材料的味道完全一樣,當中一個據稱是黑松露帶子,帶子新鮮程度一般,却完全只是視覺上見到有些黑松露,但入口也感受不到黑松露的香味,純粹想食點菜疏還可以,不要有期望。
然而刺身的新鮮程度也令人滿意,比起三木,確勝十倍;壽司也算可接受,造型賣相十分精緻,飯團大小恰當,材料尚算新鮮,只是部份如蟹膏、海膽等的用料就偏為吝嗇,兼且壽司飯有點兒鬆散。
值得一試的是牛肉窩,湯底濃郁,牛肉肥瘦適中,上檯時湯窩熱騰騰,而牛肉和蛋都是較生,若想食熟一些的話可利用熱湯浸久一點,即時一灼即食,牛肉夾雜蛋香入口香濃味美,口感潤滑。
天婦羅也可一試,勝在真正即叫即做,漿粉也不算太厚,入口香脆而不油膩,醮上混入羅白蓉的天婦羅汁也夠清香,蝦肉新鮮清爽,冬菇就略嫌削一點,其餘蔬菜如南瓜和番薯等也算清甜。
其餘熟食方面就非常一般,串燒的水準頗為強差人意,或者是我味覺有問題吧,完全食不到任何味道,口感甚乾;而燒羊架就有點過熟,入口略韌,也吃不到羊味;燒元貝汁醬太多,只吃到濃濃沙律漿的甜酸味,很困難才可找到那切碎了的元貝肉。
牛肉窩
咖喱蟹
燒元貝
沙律
串燒
辣酒煮花螺
燒羊架
2014-12-07
20 分鐘 (堂食)
生日
牛肉窩
2015-01-02 10885 瀏覽
記得早年日式放題剛在香港興起但還未普及時, 宅女有貪新鮮吃過幾次, 不過那時水準極差, 價格又貴, 令個人對放題的印象實在麻麻. 不過近年一間大喜屋標榜刺身食材用料不馬虎, 價格更只低至二百多元一位, 隨即掀起了一陣放題熱潮, 訂位起碼要一個月之前, 更不斷有餐廳仿傚, 但要數人氣最盛的還是大喜屋, 分店連開數間. 最近得知大喜屋在尖沙咀居然再開多一間名叫''極尚大喜屋'', 同樣亦是做放題, 但食材更"極尚''. 聽得實在太心動, 便把心一橫決定再試試看.大喜屋算是近年日式放題做得最有聲有色的一個連鎖集團, 分店至今有三間, 分別位於中環, 尖沙咀和銅鑼灣. 而這家同樣位在尖沙咀的極尚大喜屋就跟尖沙咀大喜屋分店只差一街之隔. 早巳聽聞過餐廳訂座甚艱難, 因此早在兩個多星期前巳打電話去訂, 原來晚市放題有分兩場, 分別是晚上6PM-8:30PM, 及8:45PM - 11:15PM. 不過6時的早巳滿座, 唯有先預留8:45PM那場, 反正選在星期五晚, 周末不用上班, 吃晚一點也可以吧.等了兩個星期終於來到了! 宅女跟妹妹兩人在晚上8:15PM到埗, 怎知道門口巳有條長長的人龍, 本
等了兩個星期終於來到了! 宅女跟妹妹兩人在晚上8:15PM到埗, 怎知道門口巳有條長長的人龍, 本來以為這些是給沒訂位的食客來排隊的, 怎知道一問之下原來排著隊的全都是巳訂座的, 就是等著入座!! 呆呆的等到8:45PM左右, 店員開始為食客預先登記人數, 便可以魚貫入場了.
店員帶領著我倆走到餐廳的盡頭, 經過內裡的地方發現真的幾大, 不過相對上座位亦非常的密集, 整個場地基本上只有一條狹窄的通道往來, 兩邊盡是人背人的座位, 也有一些較舒適一點的卡座但為數不多. 雖然地方是頗大不過看來完全沒有寬敞的感覺. 而且場內亦相當嘈雜, 幾乎可以跟''大排檔''相比. 像我倆坐在盡頭的一個二人位, 旁邊正好是一大群公司職員聚會, 人數起碼有廿多個, 整晚就是不斷的在聽他們在歡呼, 基本上宅女是很難用正常分貝跟妹妹談到半句話. 當然這個可能是個別例子, 但觀看當晚其他區域也是比一般餐廳嘈吵, 如果想傾計的話建議閣下還是飯後另覓地方好了.
坐下來後侍應便派上兩本餐牌, 打開來原來內裡全是點菜紙來的. 食物以A/B/C...來分類別, 共有11大類. 當中包括了最基本的刺身, 創作壽司, 江戶前壽司, 火炙壽司, 卷物/手卷/軍艦, 一品料理, 燒物, 炸物, 天婦羅, 沙律, 甜品及飲品類. 每個類別都有由四款至十多款不等, 而且食物都算是大路款, 像雪花牛肉窩, 烏冬, 煮花螺, 燒雞翼都有, 當中也不缺一些創意配搭, 例如壽司就有加了黑松露油甘魚, 或是柚子胡椒鱆紅魚等等, 要吃得飽絕對不是問題. 像我們兩個人其實吃了餐牌的五,六成左右都巳經很飽了.

這裡飲品都是無限任點.
像品方面都算幾多選擇, 除了有百事七喜烏龍茶之外, 亦有幾款韓國飲品包括蘆薈汁, 芒果汁, 忌廉溝鮮奶. 想再HIGH一點的, 都有兩款啤酒分別是韓國HITE啤跟藍冰任飲, 算是幾划算. 想豪一豪的話, 餐廳也有供應幾款另外付款的清酒, 由HK$88-HK$1028不等. 不過既然是來吃大件夾抵食的放題, 宅女還是點些不同付款的好了. 巨蜂提子汁是道地盒裝, 入口其實是偏淡的提子味, 而蘆薈汁就沒想像中那麼甜. 基本上我們整頓飯都喝了各3-4盒/瓶, 也算不錯.

刺身
放題, 最關心的當然是刺身這一環了. 這裡的刺身選擇都算多, 除了基本款如三文魚, 北寄貝, 甜蝦, 油甘魚, 玉子, 螺片之外, 也有北海道來的帶子, 針魚, 鱆紅魚, 象拔蚌, 天使蝦等等, 還有說是店招牌的池魚王, 總共有多達14款. 素聞這裡的甜蝦其實才是重點所在, 因此主打的就是大量的甜蝦, 其餘的只隨量點幾片試試. 等了不用十分鐘刺身便上來了, 雖然刺身的數量還是跟我們點的有少許出入, 但這盤作為第一輪的話我倆也應該夠吃, 而且擺放也不會太馬虎, 看看還個個松樹盤景陪襯呢!
首先吃的當然是期待巳久的甜蝦了! 上來有廿多隻, 每隻的件頭果然幾大隻, 而且蝦身圓渾厚身, 入口質地帶黏身但不乏咬口, 鮮甜度可以接受, 而且蝦頭還有不少蝦膏, 以放題來說這種甜蝦的積素巳算不錯了. 再來是三文魚, 每件切得較厚身, 吃起來夠油潤, 合格; 北海道帶子說是來自北海道, 不過原來一顆很小的, 大約只有一個壹元那麼大而巳, 而且一顆再切開, 入口不夠肉厚, 鮮甜度一般; 另外象拔蚌也是很小片, 不過都算彈牙有爽勁. 反而池魚王, 油甘魚, 北寄貝水準就只屬普通, 驚喜不大. 但有感第一輪的刺身一般質素一般都比較好. 我們刺身其實點了三輪, 除了甜蝦一直能保持水準之外, 其他都覺得比第一輪的遜色一點, 不過整體來說放題有這質素巳算不俗了.

再來是壽司創作
壽司創作共有八款, 但因為知道壽司米飯較多會容易飽肚, 所以都不敢點太多, 只點了數款較有特色的來試試. 先來的是鵝肝帶子, 上來的只見帶子比刺身時大件一點, 也較厚身, 上方放了一小堆鵝肝再抹上醬油, 看來幾吸引. 入口有著濃濃的醬油味, 早巳蓋過了帶子的味道, 而鵝肝也不算突出, 不過仍能嚐到少許的甘甜, 幸好不算好大件, 整體來說普通; 龍蝦沙律黃金船用了腐皮包著龍蝦沙律, 賣相有趣. 入口腐皮十分薄身, 內裡的沙律其實不算好多, 有點一PAT的感覺, 內裡是有一小塊蝦肉, 但不知是不是真的是龍蝦了, 反正整個黃金船其實是沙律醬比較搶味, 這款吃一次就夠. 而海膽三色花原來是用了片吞拿魚包著壽司飯, 上方再放著三文魚碎跟海膽, 小小一顆入口有著三個不同的鮮甜味, 海膽味道雖然不算非常鮮味但也算可接受, 這個不錯.

壽司江戶前
江戶前壽司同樣也有八款選擇. 接下來還是吃件簡單一點的三文魚好了. 上來的質素明顯沒有第一輪刺身那麼好. 入口魚油脂也不算好豐盛, 水準跟板X的幾元一件那些差不多; 黑松露油甘魚一入口便有著濃郁的油香, 本來質素普通的油甘魚即時變得不簡單, 上方那小堆黑松露油應記一功; 龍蝦膏甜蝦做成小小一球, 飯上放上捲縮著的甜蝦, 中間放有一丁點的龍蝦膏. 蝦膏有點融化的狀態, 但入口仍算帶點甘味, 跟黏黏的甜蝦也算對味; 海膽赤蝦的蝦比想像中大片, 雖然宅女不太愛熟了的蝦, 但這個吃起來也算爽脆, 配上丁點融了的海膽, 也算是OK吧.

再來是火炙壽司跟軍艦
火炙壽司也有八款, 當中有三文魚腩跟宅女最愛的海鹽左口魚邊, 當然兩款都要點來試試了. 前者不算肥厚, 但炙燒過後還是可以迫出些少油份, 入口肉質還算棉香; 而後者的左口魚邊都頗大片, 不過略嫌燒得不夠火喉, 只見到邊位有幾點黑焦而已, 其實左口魚邊都夠厚肉又夠油潤的, 如果可以燒多一點應該會更好吃; 穴子不算大片亦未夠肥美, 不過肉質也有彈性, 配著濃濃的醬油味道還是幾像樣的; 軍艦方面就有三款包括海膽, 蟹子, 芥辣八爪魚, 但要數最回本的當然是海膽了! 上來的軍艦內只放了一小片迷你尺寸的海膽, 而且更有點融化的狀態, 入口未至於鮮甜, 味道較弱, 不過又未算是很差, 如果是放題任食的話這個質素也是無可口非, 可以接受吧.

沙律
沙律類選擇出奇的較多, 總共有達十二款之多. 除了有什錦魚生沙律, 蟹子沙律等大路款式之外, 更有泰式鳳爪, 甜酸蘿蔔, 三文魚皮漬及生果等小食. 宅女倆個對沙律類興趣不大, 只略略點了兩款試試. 先來的是柚子大蝦沙律. 上來的是一人份, 份量是真的只夠一人吃. 柚子碎上放了幾顆切粒的熟蝦, 大蝦當然就說不上, 吃起來也有點乾, 而柚子有部份是苦的, 底下的菜也未夠爽脆, 這個點一次就夠了; 而餐廳推介的意式黑松露帶子沙律, 也是要了一人份, 一小碗內放了2片非常薄身的帶子, 再加點黑松露醬, 基本上有有黑松露醬的沙律, 失敗率都會較少的. 這個當然也是, 把醬混在生菜中同吃的確幾香, 算是OK.

再來試試炸物跟煮物
炸物跟天婦羅選擇反而不算好多, 每類只有4款而已. 前者點了芝士年糕, 等了良久才上來, 不過炸出來的圓碌碌漲卜卜也呈現著金黃色, 也算像樣. 夾開來試試外皮炸得香脆薄身, 中間果然有很多芝士年糕, 不過質地太軟淋, 口感不對勁; 天婦羅就當然來個最有看頭的炸蝦了. 也是等了非常久才到. 不過蝦都算大隻, 炸漿也不太厚身, 入口香脆, 中間的蝦肉還算有彈性, 可惜的是油份有點多. 煮物方面要了雪花牛肉鍋, 用了個迷你小鍋上陣, 沒有附熱爐, 但內裡的牛肉跟蛋都還是血紅色未熟的. 雖然說生牛肉在香港也算普遍, 但在放題地方吃這麼生的...就有點怕了. 幸好底下還是帶點熱度, 唯有浸在鍋底過一陣子才吃. 不過湯底其實都算OK的, 而且鍋內配料又幾豐富, 有幾棵菜, 豆腐等等.

最後便來一輪燒物吧
這裡的燒物都有十二款, 有牛舌, 雞軟骨, 海蝦, 想吃得飽一點, 亦有豬肋骨跟羊鞍等等. 不過宅女吃到這裡其實巳有點飽, 所以只淺嘗了幾款而已. 先來當然是牛舌了, 上來的當然不是厚燒了, 牛舌表面洒了不少黑椒, 入口都算有點彈性, 燒得剛剛好, 也是個可以''安哥''的款式; 川燒毛茄表面加了不少七味粉, 吃起來是更香口, 不過份量下得有點多以致太咸了, 但其實燒過的毛茄是不錯的; 記得曾經在巳結業的''一壽司放題''上狂吃燒蕃薯仔, 這晚當然也要來兩串回味一下, 入口中間仍是軟棉粉嫩, 不過外皮燒得不夠脆, 如果燒多丁點時間效果必會更理想; 最後也來一塊燒菠蘿吧. 小小的一片燒得剛好, 入口甜得來帶點微酸, 能替脾胃暫時鬆一鬆.

甜品
最後的甜品環節, 芝士餅佔去了九款甜品的一半, 有藍莓的, 亦有熱情果的, 另外也有黑森林慕絲跟芒果布甸, 也居然有馬卡龍, 還有紅豆綠茶雪米糍. 而HAAGEN-DAZS雪糕杯則是每人一杯, 口味亦是根據當晚來貨而定. 我們這晚有少見的香蕉口味, 不過入口蕉味不強, 宅女覺得麻麻地. 其他幾款甜品亦是馬馬虎虎的水準, 尤其馬卡龍吃起來太脆太碎, 以為在吃餅乾; 雪米糍也只是外購獨立包裝的那種, 皮硬得牙都差點甩掉. 整體來說甜品的水準其實跟平常去''唱K''吃自助餐甜品質素不遑多讓.

時間不知不覺的原來巳到10:45左右了, 侍應巳預先逐枱走來跟我們埋單.

這裡星期一至星期三每位只是HK$258, 但星期四至日每位就要HK$278, 兩個人盛惠HK$61X. 每人差不多三百左右吧.

始終是放題, 吃得當然是非常飽. 比較滿意的還是刺身那一環, 壽司也算OK的, 其他尚算合格, 甜品方面就不願多提, 幸好還有一杯哈根大師補救.

感覺第一輪下單時上菜的速度算幾快的, 而且也沒多漏單, 食物質素亦較好. 不過再來到第二及第三輪下單時, 速度明顯就慢了下來, 尤其第三輪的燒物宅女要催了兩次才到.

不過值得一提的是照顧我們跟附近幾枱的一個女侍應態度超好的, 而且也常會露出大大的笑容, 這個實在是侍應界中非常少見的友善態度, 如果每一間餐廳都能有一位這樣的侍應, 用餐的愉快度必會大增.

聖誕節
  • 刺身類
  • 燒物
2014-12-18 11407 瀏覽
一個星期前book定位,今晚同美女s一齊去食極尚大喜屋真係未食先興奮 食1800-2030第一輪,未到六點已經去到極尚樓下排隊,但都好多人黎排。如果想早啲入到去,就記住要早啲排喇😁入到去,二話不說,當然點刺身先啦!今晚點左兩輪,第一轉叫左三文魚,吞拿魚,甜蝦,天使蝦,象扙蚌 ,螺片,赤貝,鮑片同帶子真係寫幾多件黎足咁多件,正!味道方面,三文魚厚切,魚味好濃帶子係必食,一般放題未必有得供應帶子雖然係一開二,但都好好味!甜蝦好大隻。天使蝦相反就有少少雪味,叫左一轉就冇再encore 其他都正正常常第二轉加叫左希靈魚,同其他放題一樣,極腥極尚大喜屋嘅創作壽司,配搭特別,加上又細細件,吾會太容易飽花之戀同鵝肝帶子壽司係比較好味雖然粒鵝肝細到就快睇吾到,哈哈~海膽軍艦好好食!每塊壽司都鋪滿海膽,一啲都吾吝嗇,讚雖然不是馬糞,但都好新鮮,其中一個必食回位本以上嗰款火灸壽司都好好食! (雖然忘記叫咩名)燒菠蘿夠清甜!串燒日本小甜薯都係必食!夠甜又夠粉!呢個可以不試~不太特別食到尾段,侍應會每枱派發一張HD雪糕紙有vanilla,chocolate, coffee,cookies n cream同季節
一個星期前book定位,今晚同美女s一齊去食極尚大喜屋
真係未食先興奮

真係寫幾多件黎足咁多件,正!
味道方面,三文魚厚切,魚味好濃

帶子係必食,一般放題未必有得供應

其他都正正常常
第二轉加叫左希靈魚,同其他放題一樣,極腥

極尚大喜屋嘅創作壽司,配搭特別,加上又細細件,吾會太容易飽

花之戀同鵝肝帶子壽司係比較好味
雖然粒鵝肝細到就快睇吾到,哈哈~

海膽軍艦好好食!每塊壽司都鋪滿海膽,一啲都吾吝嗇,讚
雖然不是馬糞,但都好新鮮,其中一個必食回位本

以上嗰款火灸壽司都好好食!
(雖然忘記叫咩名)

燒菠蘿夠清甜!串燒日本小甜薯都係必食!夠甜又夠粉!

呢個可以不試~不太特別

食到尾段,侍應會每枱派發一張HD雪糕紙
有vanilla,chocolate, coffee,cookies n cream同季節限定味(藍苺)
HD ice cream好難吾好食

季節限定味係大杯啲,有100mL

呢餐很滿足,摸住肚皮走

2014-12-01
10 分鐘 (堂食)
  • 刺身
  • 燒菠蘿
2014-11-21 19209 瀏覽
第100篇食評, 特別留位俾放題, 期望不要太大, 食物, 服務, 價錢....都OK.預定左星期四8:45pm, 預早寺到, 8:15pm 已見人龍, 甘早排都冇用, 因為唔準時入座. 8:55pm先開始安排, 不過都夠時間食, 所以問題不大.店員都主動換碟, 取走食完既碟, 而且冇漏單, 只係太遲叫甜品, 有部份已冇了.刺身: 每款都叫左4件, 全部刺身都好厚身,唔會淋鬆. 三文魚同油金魚肥美. 白身魚同北寄貝, 針魚, 肉質結實. 帶子大隻嫩滑. 針魚, 象拔蚌比較腥.  最正係甜蝦, 又大隻又鮮甜.創意壽司 : 點左3款, 吞拿魚配黑松露, 帶子配鵝肝, 2款味道都幾好, 只係配既貴價食材分量太少, 食唔出. 另外有海膽的超腥, 難以入口.江戶前壽司 : 點左4款, 芒果蝦最好味, 香甜味好配蝦壽司. 甜蝦海膽的也麻麻地. 另一款熟蝦海膽比較好味. 蟹棒味道最正常, 而且大大條好飽肚.天婦羅 : 其實都幾好味, 炸漿算薄, 只係太油, d油勁到碟度有好多. 不過南瓜, 紫蕃薯味道好好, 蝦就好細好細.燒物, 煮物 : 蒜香牛柳粒有牛味又熱辣辣, 好味. 燒帆立貝好好味, 又大隻

8:55pm先開始安排, 不過都夠時間食, 所以問題不大.

燒物, 煮物 :
蒜香牛柳粒有牛味又熱辣辣, 好味. 燒帆立貝好好味, 又大隻厚肉, 食多轉. 串燒牛舌好惹味, 又夠薄身食多d都唔怕膩. 煮物牛舌同樣美味, 質感厚身軟淋, 而且好入味. 值得一讚.

串燒蝦淋哂唔彈牙. 豬肋骨燒過火, 也太難進食. 燒菠蘿太酸啦, 而且不夠熱.

甜品 :

每人一杯haagen - dazs, 2位友人揀左曲奇味 (75ml), 我同另1位揀期間限定藍莓味(100ml).
芝士蛋糕有4款, 最好味係原味既芝士蛋糕
, 其他都怪怪地.

創意壽司
江戶前壽司
燒物, 煮物, 甜品
題外話/補充資料: 店長簽卡簽到我張單都唔見左, 勁奇怪, 仲覺得我唔見左, 跟本就係佢地冇碌/ 唔見左張碌左既單. 不滿此態度.
2014-11-20
江戶前壽司
燒物, 煮物, 甜品
  • 燒物 煮物 甜品
香港有多間日本放題的食店, 放題一向給人的感覺是食物選擇多, 但不講究質素﹑座位狹窄﹑漏單﹑侍應服務態度差等等問題。這間位於尖沙咀加連威老道的『極尚大喜屋』( 即是 The one 斜對面), 人氣極盛, 是「大喜屋」的高檔版, 它們屬同一集團,『極尚大喜屋』標榜是放題新標準。每次路經此處, 也是人如潮湧, 打電話訂座也沒能接通, 很心急想來試一試。終於在上一個星期日成功訂座了,職員還示意只會留位5分鐘, 逾時不侯。這裡有供應午市放題(12:00nn-3:00pm) -成人$238 / 小童$168 ; 晚市放題分兩個時段(6:00pm-8:30pm) / (8:45pm-11:15pm) -成人$258 / 小童$168 (Mon-Wed) / 成人$278 / 小童$168 (Thu-Sun, on / before PH) 我們訂了六點這個時段, 準時到達, 但已見很長的人龍, 訂座了也要排隊等侯安排入座。用餐環境方面: 店內的面積頗大, 能容納眾多食客, 有不少卡座, 座位與座位之間空間感也足夠, 相比「大喜屋」, 這裡的座位寬敞舒適得多。服務方面:每個侍應態度也友善親切, 雖

用餐環境方面: 店內的面積頗大, 能容納眾多食客, 有不少卡座, 座位與座位之間空間感也足夠, 相比「大喜屋」, 這裡的座位寬敞舒適得多。服務方面:每個侍應態度也友善親切, 雖然工作繁忙, 也不會忘記帶著笑容。服務效率高, 有熱誠。
食物種類方面: 點食物紙由A-L合共有12張, 而刺身壽司佔了5張食物紙, 分別是刺身﹑創作壽司﹑江戶前壽司﹑火炙﹑卷物﹑手卷和軍艦系列。其餘是沙律﹑炸物﹑燒物﹑甜品﹑飲品等選擇。最後一張食物紙由職員派發, 每人一客Häagen-Dazs雪糕。

食物質素方面:
刺身】:刺身陣容相當鼎盛, 有14款選擇之多: 池魚﹑油甘魚﹑鱆紅魚﹑三文魚﹑針魚﹑北海道帶子﹑赤貝﹑北寄貝﹑響螺片﹑象拔蚌﹑希靈魚﹑天使蝦﹑甜蝦﹑玉子。而且所有刺身能保持新鮮, 有冰凍的口感; 鄰近座位一家八口, 點了一大盤刺身, 上桌時有冰雕作裝飾, 賣相極具氣勢, 令人垂涎三尺。個人口味覺得最值得推介是甜蝦﹑北海道帶子﹑鱆紅魚等。甜蝦比一般放題吃到的大隻, 鮮甜美味; 北海道帶子是以一大粒帶子切開, 但口感仍然厚實, 入口鮮甜; 鱆紅魚肉質晶瑩, 味道鮮而咬感清爽。另外三文魚也不差, 豐腴鮮美。天使蝦相比甜蝦便沒有吸引力了, 雖然同樣新鮮, 但不及甜蝦鮮甜。

壽司】:壽司絶不像平常放題貨色, 平常的飯的比例較大, 令人容易飽滯。這裡壽司飯的比例小, 而且款式多, 也有多款創作壽司, 賣相精緻, 亦不乏較昂貴的食材如黑松露﹑鵝肝等。
壽司●江戶前』:點了黑松露油甘魚﹑海膽赤蝦﹑香芒大蝦﹑滋味皇帝蟹棒。黑松露油甘魚, 稍嫌口味太重,蓋過了油甘魚的鮮味 ; 海膽赤蝦 , 海膽夠甜夠鮮, 不帶腥味 ; 香芒大蝦 , 芒果熟透, 美味甜香 ; 蟹棒也很滋味, 每件壽司一口一件, 容易入口,值得一讚。
壽司●火炙』:穴子﹑海鹽左口魚邊放題很少出現的左口魚邊一定必點,左口魚邊油份豐富, 經火炙後入口甘香, 有溶化的感覺, 香味盤旋在口腔, 滋味無窮; 穴子, 即是海鰻, 質地軟熟, 掃上一層燒汁, 醬汁甜鹹兼具。
卷物』: 選了牛油果軟殼蟹卷﹑芥末蜜糖天婦羅蝦卷﹑鰻魚芝士卷﹑三文魚香芒加州卷。牛油果軟殼蟹卷,非常愛吃牛油果, 喜歡其口感香滑, 營養價值高, 配炸過的軟殼蟹, 是最佳的搭配; 芥末蜜糖天婦羅蝦卷 , 口味亦是預期中的討好; 鰻魚芝士卷, 鰻魚蘸上燒汁,中間夾著芝士和青瓜, 味道口感也有層次, 但略嫌芝士份量頗多, 雖有青瓜可以減低膩口感, 但多吃兩件, 便會感覺很膩。 三文魚香芒加州卷,香甜滋味
,吃多幾件也不怕膩,大部份的卷物我們都欣賞。
軍艦』: 只是點選了海膽軍艦。海膽呈鮮橙色, 份量雖沒有想像中多, 但絕對是新鮮貨色, 味道甘甜鮮美,沒有半點腥味。
創作壽司』: 賣相最精緻是這個系列, 八款壽司各點了一件, 用一隻金色帶閃粉的碟盛載食物, 感覺高貴有氣派。創作系列包括花之戀﹑海膽三色花﹑黑松露雙色吞拿魚﹑北海道魚子戀人﹑三文魚親子﹑鵝肝帶子﹑龍蝦沙津黃金船﹑七彩什錦魚生。花之戀﹑三文魚親子比較常見, 其中較出色是海膽三色花, 有海膽﹑吞拿魚等擺放成花形, 入口甘甜; 鵝肝帶子 , 帶子亦是相當新鮮, 上面放一塊小小的鵝肝, 鵝肝的脂香與帶子的鮮味, 兩者互相襯托。 龍蝦沙律黃金船, 用蛋皮包著龍蝦沙律, 沙律美味。

一品料理】:吃了這麼多壽司, 雖然見到黃咖哩炒蟹﹑極尚雲吞雞鍋放題鮮見的食物, 但為免浪費食物, 還是主攻自己較喜愛的燒物﹑天婦羅類。
燒物】: 點了鹽燒牛舌﹑鹽燒雞翼﹑燒有機菠蘿﹑蜜汁燒豬肋骨﹑鹽燒多春魚﹑燒香草羊鞍﹑北海燒帆立貝。鹽燒牛舌, 牛舌太薄身, 口感略韌; 鹽燒雞翼 , 燒到皮很脆 , 香口; 燒有機菠蘿 , 清甜超美味, 是必點之選; 蜜汁燒豬肋骨 , 蜜味香濃, 很不錯; 香草羊鞍, 肉質太腍無彈性, 個人口味不喜歡, 孜然粉味亦重, 沒有羊羶味; 北海燒帆立貝, 一次過點了四隻, 端來時熱辣辣, 以蟹柳加沙律醬為醬汁, 味道非常濃郁。
天婦羅】: 天婦羅蝦﹑日本蕃薯﹑溫室南瓜﹑有機茄子。炸粉算是薄身, 炸成金黃色, 天婦羅香脆而油份不多, 紫色的日本蕃薯是我最喜歡的。
甜品】: 甜品方面也有不少選擇,有開心果馬卡龍﹑藍莓芝士餅﹑熱情果芝士餅﹑Mocha芝士餅﹑黑森林慕絲﹑芒果布甸﹑紅豆綠茶雪米糍。馬卡龍在放題中首次遇見,芝士餅亦因為太飽而沒有機會試到。Häagen-Dazs雪糕每人只限一客, 有雲呢拿﹑朱古力﹑咖啡﹑士多啤梨﹑曲奇選擇, 另加一款季節限定,是晚選擇是藍莓口味。
飲品】: 各式汽水選擇, 較特別的選擇有樂天蘆薈汁, 樂天芒果汁﹑忌廉溝鮮奶等, 啤酒方面亦有韓國hite beer, 藍冰beer等, 如果點清酒就需另外付款。

總括而言, 這次的用餐感受是很滿意的, 將舊有放題的缺點完全抺走: 座位闊落舒適, 就算吃放題也可以有食物質素, 全晚亦沒有漏單錯單的情況, 餐廳確實會根據食物紙上所寫的數量而提供食物, 侍應親切有禮, 動作亦勤快。『極尚大喜屋』重新定義放題新標準, 即使價格比起其他放題略貴, 但也是願意付出多一點換到更好的服務, 就食物質素而言, 其實也是物超所值的。

2014-11-09
15 分鐘 (堂食)
  • 海鹽左口魚邊
  • 甜蝦
  • 燒有機菠蘿
  • 北海燒帆立貝
  • 日本蕃薯天婦羅
2014-11-03 16618 瀏覽
之前食過大喜屋覺得幾好食, 近排原來有間高級版叫極尚大喜屋, 忍唔住就黎試下啦~人地話好FULL, 因此我早2星期已BOOK 定枱食下午放題. 價錢為$238 + 10% 任食3小時. 比大喜屋貴少少。12點準時入座, 拿拿淋tick 晒d 至愛,但我覺得d 款比大喜屋還要少.刺身竟無吞拿魚, 沙律又無中華沙律.款雖少,但刺身新鮮同厚, 最愛三文魚。刺身我地叫叫左2 轉, 轉轉都30,40 件, 好満足呀!燒物最好味係燒羊架, 燒得好淋, 好入味, 唔鞋口。燒菠羅好正, 超甜! 燒雞翼脆卜卜, 熱la la 好味!天婦羅, 有冬菇, 有茄子, 有蝦, 有南瓜, 不過就差dd, 粉漿唔脆, 上枱已淋身。壽司我推介蟹棒, 鰻魚, 黑松露帶子, d 飯細細舊, 食多幾舊都唔易飽, 正!另外他們有自家創作的壽司, 樣很別緻.呢到比大喜屋吸引係....有haagen dazs食, 一人限叫一杯,今期仲有季節限定既blueberry 味! 正~總括, 呢到環境唔錯, 坐得闊落, 服務OK, 食物新鮮! 讚好~~
價錢為$238 + 10% 任食3小時. 比大喜屋貴少少。
另外他們有自家創作的壽司, 樣很別緻.
2014-10-26
生日
2014-10-24 18706 瀏覽
放假陪媽咪,她說想要吃自助餐。訂不到想要吃的餐廳,就試試來個日式放題了。想不到,因禍得福、驚喜處處!十二點半就到了極尚,客人也差不多坐滿了卡座。幸好他們把最後的卡座都給我們安排了。實在點了太多,未能一一詳述。以下是印象比較深刻的。刺身 – 常見的刺身都有供應。極尚還有天使蝦供應,不過還不及這裡的甜蝦、油甘魚及鱆紅魚好吃!壽司 – 壽司中飯的比例很少(大約這裡2件壽司相等於平常1件的壽司),這樣就可把每款壽司都試試~海膽軍艦及火灸左口魚邊壽司都是必吃。想不到這裡的海膽也頗新鮮!! 更想不到極尚居然供應左口魚邊,這是小妹到某家連鎖壽司店必吃食物! 燒了的左口魚邊充滿油香,就算吃畢,魚油都仍然停在口腔裡!讚讚!!咖哩蟹 – 想不到放題餐廳會供應咖哩蟹,可能未有期望,一嚐的時候簡直是「OMG!!」蟹肉是有的,不削,而最吸引的可算是咖哩汁了! 想不到還挺辣! 難怪侍應都問問我們要不要來個飯來伴咖哩汁進食了~至於他們自家創作的壽司嘛…未試過的確是可試的,樣子很別緻,但沒有其他賣點了。而小妹試過第一輪後未有點第二輪了~
實在點了太多,未能一一詳述。以下是印象比較深刻的。
刺身
壽司壽司中飯的比例很少(大約這裡2件壽司相等於平常1件的壽司),這樣就可把每款壽司都試試~
海膽軍艦及火灸左口魚邊壽司都是必吃。
火灸左口魚邊壽司
海膽軍艦
咖哩蟹
自家創作壽司

羊架
燒帆立貝
題外話/補充資料: 值得一讚的是他們的侍應,收order紙速度、斟茶的速度都很快! 而且非常細心,經常面帶笑容~
2014-10-17
火灸左口魚邊壽司
海膽軍艦
咖哩蟹
羊架
燒帆立貝
由於朋友話同事們勁讚,所以好想試吓,於是就打電話訂位,但這個真的是最困難,電話長期不通,到終於打到都無位,但朋友太想試吧,非常有恆心地去天天打,終於打動上天,打通了。準時到達,但排隊入坐的龍尾已經去到東亞銀行咁濟,嚇我我友人猛問,餐廳好大間嗎?竟可以容立這麼多人?進去是迷底打開了,密密麻麻的坐位,真的有些納悶,我和友人安排的位置在中間行的6人坐位的最外面,如果鄰坐是4位,都幾迫呀,沒地方方放手袋,要攬住吃嗎?而且與鄰坐的貼近程度,比在大家樂等快餐的位便貼得多,手碰手般近,幸好,剛好鄰坐是一對情侶而已,大家就可以各分中間對位的各一張櫈來放手袋。回到食物方面,食物都算幾多選擇, 魚生種類算多都好新鮮, 我朋友倒很滿意,因她愛吃魚生, 但我個人不是非常喜歡吃魚生,所以都是樣樣吃小小,反然喜歡炸物, 特別是那個蕃薯波, 外脆內軟, 但不能多吃, 會很易飽, 餐廳沒甩單,出菜快,收碟亦快,如果食量好的,努力戰鬥必定回本,算很值。但我不是,反而喜歡可以慢慢吃同傾計的地方,所以評價一般至下。那裡的客人大多都是6人以上,環境迫,人多,好嘈,基本上我都聽不到朋友說話,抱著大吃大喝的話這裡絕對是可以的,但
但我不是,反而喜歡可以慢慢吃同傾計的地方,所以評價一般至下。那裡的客人大多都是6人以上,環境迫,人多,好嘈,基本上我都聽不到朋友說話,抱著大吃大喝的話這裡絕對是可以的,但人小就要考慮嘈住食野的滋味。
第一轉影左相,之後沒心機再影,沒相了
2014-09-29
5 分鐘 (堂食)
2014-10-16 14896 瀏覽
上個星期恰巧小妹放假,等左整個星期終於放假指定活動,行街街,'濕平',食玩睇買樣樣齊~~~呢次選擇地點係尖沙咀,一嚟好耐冇嚟,二嚟好多鋪頭岩晒女仔'濕平'準備大出血前,朋友帶左我去左新開一排極尚大喜屋食lunch放題佢就話呢間人氣幾高,應該去試下都無彷,小妹平時食夜晚放題食得多,食晏就真係第一次一上到去侍應就好快安排坐位坐定定,我就二話不說係咁寫野,希望爭取時間食多d野,後尾先知低能左,係12點食到3點,唔洗咁趕,不過我都坐唔到咁耐,趕住'濕平'刺身:油甘,三文,希靈delicious!~帶子好肉地~Sushi:小妹中意食海膽花之戀,海膽蝦,三文魚腩,慢魚cheese卷,蜜糖天婦羅蝦卷利申,手卷冇特別食,因為小妹不嬲覺得手卷同Sushi差唔多,只係Sushi細舊容易食,唔洗用手拎住嚟食另外,軍艦3樣都有叫,正常,同其他鋪頭差唔幾~一品料理:小妹同朋友都愛食辣,佢提意食curry蟹,小妹就叫左忌lim意粉,炒牛粒,煮花螺curry蟹唔辣,可能太食得辣,忌lim意粉正常,隨意粉附送一隻中蝦,哈!叫左2人就真係比岩岩2人份量!炒牛粒,普通啦,冇咩特別~煮花螺,唔辣,幾入味~,可能慣左食咩都唔
上個星期恰巧小妹放假,等左整個星期終於放假

指定活動,行街街,'濕平',食玩睇買樣樣齊~~~

刺身:油甘,三文,希靈delicious!~帶子好肉地~
另外,軍艦3樣都有叫,正常,同其他鋪頭差唔幾~
炒牛粒,普通啦,冇咩特別~煮花螺,唔辣,幾入味~,可能慣左食咩都唔覺辣

salad:柚子大蝦salad,幾清新,多d大蝦會更好,小妹單叫左一款
dessert:仲係晏就又未郁動,冇咩想食佢既胃口,不過都叫左mango pudding過下口,食落正常,同出面味道差唔多
燒物:叫左羊安,帆立貝,青花魚,樣樣都叫左1,驚太多,食唔晒,小妹比較中意食帆立貝,燒得入味,食多多都唔飽好在!
炸物:芝麻雞翼,'由'魚軟骨,唔錯,小妹推薦芝麻雞翼比大家,夠香口!
天婦羅全部叫晒,係冇叫冬菇天婦羅,小妹認為茄子同蕃薯較好味!
drink:小妹由頭到尾烏龍茶,貪佢消脂,朋友開頭mango汁,後來學小妹烏龍茶
ice cream:估唔到係到食到haagen dazs,小妹同朋友要左strawberry,大滿足~

題外話/補充資料: 如果唔太趕時間,可以食盡3hrs,咁就抵晒!
2014-10-07
2014-10-01 18816 瀏覽
「極尚大喜屋日本料理」壽司刺身部份不錯火灼左口魚郡邊壽司,好吃!熟食竟然有咖喱炒蟹及炒東風螺:炸物有點過了火,太燶:串燒類別是做得不錯,中蝦及秋葵都燒得有焦香:
2014-07-09
  • 壽司刺身
  • 串燒
2014-09-28 17314 瀏覽
一直以黎都係大喜屋既Fans...等左咁耐終於book到upgrade既極尚...因為佢地個hotline真係好鬼難打通...個日去到食第二場, 早左3-4個字到條龍已經嚇親人...仲要係個個都book左...一上到去先發現入面真係好大可以坐得哂...不過真係有d迫(但已比大喜屋好...)服務態度真係好好...所有野都好快...魚生黎到仲同我地講想幫魚生影相(唔係我地, sorry, 我地唔夠魚生靚)第一次食池魚, 幾好食...油甘魚, 象拔蚌, 蝦都唔錯...三文魚反而無咩味第一round sushi係呢一碟(左至右): 海膽三色花: 好Liquid既urchin...雖然係入口即溶, 但係無咩creamy既感覺花之戀: 普通, 好一般黑松露雙色吞拿魚: 黑松露好香, 但吞拿魚有d干鵝肝帶子: 鵝肝可以落多d, 唔錯三文魚親子: 無咩特別第二round開始黎料(左至右,上至下):牛油果軟殼蟹卷: 牛油果未熟(無咩味), 同埋卷入面既青瓜差唔多, 如果可以有軟左既牛油果, 口感會更有層次, 而且軟殼蟹太小所以炸完會乾, 而且好苦...芥末蜜糖天婦羅蝦卷: 芥末蜜糖味道太濃, 一入口只係
因為佢地個hotline真係好鬼難打通...

服務態度真係好好...所有野都好快...
魚生
第一次食
池魚, 幾好食...
油甘魚,
象拔蚌,
蝦都唔錯...
三文魚反而無咩味
第一round sushi係呢一碟(左至右):
花之戀: 普通, 好一般
黑松露雙色吞拿魚: 黑松露好香, 但吞拿魚有d干
鵝肝帶子: 鵝肝可以落多d, 唔錯
三文魚親子: 無咩特別
第二round開始黎料(左至右,上至下):

芥末蜜糖天婦羅蝦卷: 芥末蜜糖味道太濃, 一入口只係得一個味道...

鰻魚芝士卷: 鰻魚做得唔錯, 芝士太實好heavy,可以減少份量, 再加vegie to add more crunchiness會好食得多...而家一食落去有食左硬牛油好想嘔咁...

三文魚香芒加州卷: 唯一一個覺得可以接受
, 香芒令到成件加州卷bearable...(其實青瓜都有d苦)
黎到食
urchin...點都要食多幾件...不過真係普通野...
芥辣八爪魚我平時都唔食...但係真係無咩野好食...就食下啦...
點知又幾好食wor, the kick of washabi is perfect.

Last sushi round(左至右):
蟹棒:
一咬d水就湧哂出黎...D水充滿左你個口,完全係一咬就會漏哂D水出黎...
海膽蝦: 無海膽味既??? 太liquid, 漏到周圍都係

魷魚: 太乾, 爭鮮都好味過佢

香芒蝦: Once again, mango save the world...蝦無特別...
黑松露油甘魚: sorry, 我唔想再食啦...

牛柳粒,
牛舌,
辣酒花螺: 好難咬同好咸
燒菠蘿: 開胃, 酸酸甜甜唔會fail

雲吞雞: 食得太多永凍野可是食下呢個, 又有菜又有豆腐
甜品唔係創意料理
香蕉雪糕好好食, 但好甜...甜品係甜嫁啦!! 真係幾好食, 如果有杯水會好d.
飲品有忌廉鮮奶名烏龍茶...我滿意嫁啦
題外話/補充資料: 服務真係好一流...做野快有禮貌... 不過last order後, 真係連飲品都俾唔到(雖然係我問題...)
2014-09-03
20 分鐘 (堂食)
紀念日
2014-09-23 15770 瀏覽
話說我之前已經到兩間大喜屋一遊,呢次我順便到埋極尚大喜屋走一趟!!!呢次我&同事揀左食LUNCH放題,一嚟冇咁爆,二嚟感覺上容易啲訂位!同埋有時間可以12坐到3點!食完順便去對面THE ONE 鬆一鬆題外話~可能皆因做野放LUNCH關係,食起野上嚟會急啲,冇一一盡錄切勿怪責呀!環境望落闊啲,GRAND 啲,ORDER紙都係有本簿,可以打開嚟睇! COLOR同TEXTURE應該同大喜屋分別,呢到本紅色有磨沙感覺,型格!,個人較喜愛!!!第一次LUNCH食放題,唔係好慣同未WARM UP好,食唔到好多野,好快飽~叫左壽司軍艦卷物等,全部細細舊,岩晒一野啪落口,食到紫菜仲趣,正!,試左個出名CURRY蟹,個人覺得唔係超辣,同事就覺得超辣,個人覺得平時食到中辣可以試下~蟹籽沙律正常,不過略厭唔夠蟹籽!!!小左咬口服務出餐方面,有WAITER勤收碟,其他都快送到,壽司方面要等耐啲先嚟.另外飲品大同小異,多左LOTTE,好記得DESSERT多左HAAGEN DAZZS,馬卡龍,我食一杯HAAGEN DAZS夠晒,其他堅係食唔落!

食完順便去對面THE ONE 鬆一鬆題外話~

環境望落闊啲,GRAND 啲,

蟹籽沙律正常,不過略厭唔夠蟹籽!!!小左咬口

題外話/補充資料: 想食晒佢啲DESSERT的話,記得係一開始留定肚,因為男仔冇DESSERT胃
2014-09-19
  • HAAGEN DAZS