2021-12-18 224 瀏覽
好耐之前食過一次荃灣的楚撚記,印象中食物質素都幾唔錯。見西環原來都有一間,今晚訂了枱嚟試下。平日8點幾門口已經排咗幾十人,等緊呢round入座,果然生意唔錯!惹味豉油皇椒鹽海中蝦豉油味椒鹽好惹味,海蝦夠哂新鮮好彈牙,有6大隻!煎得都岩岩好!煎蠔餅見咁多人推介緊係要試下。果然無介紹錯,脆漿調校得夠鬆脆,仲大大份啖啖蠔,送番個白飯都幾唔錯。菠蘿拔絲咕嚕肉差不多每枱都有嗌的一道菜,拔絲微甜,襯埋酸酸甜甜的咕嚕肉,夠哂開胃。腐竹雞蛋糖水沙冰腐竹雞蛋糖水就食得多,腐竹雞蛋糖水沙冰你又食過未?呢個真係好驚喜!配搭聽落奇怪,但原來好好飲!值得試下!下次要試埋華田可力味!兩個人埋單300幾蚊,都OK。今日無試到鑊氣小炒,下次人多一定要試下,應該都幾出色。

惹味豉油皇椒鹽海中蝦

惹味豉油皇椒鹽海中蝦

菠蘿拔絲咕嚕肉

2021-12-14 104 瀏覽
行開西環,知道呢一間小炒店都好出名,既然一場嚟到,🥰當然要試下佢,同朋友都試咗幾味小菜,晚黑都食得好開心😚佢呢度有特色嘅金沙蛋黃九肚魚,🥢鹹蛋黃非常之誘惑,😍香脆嘅表面更加有啖啖蛋香。魚肉夠幼滑,食起身都好鮮美。生炒臘味,🍚糯米飯秋冬必備!既養生又可以暖身。煙韌嘅糯米飯,🍥同埋臘味嘅香非常之match,🥠而且食落去啖啖都係肉粒,好鹹香。菠蘿生炒骨,個汁掛得好靚,而且味道酸酸味味,好開胃。

菠蘿生炒骨,個汁掛得好靚,而且味道酸酸味味,好開胃。
2021-12-10 122 瀏覽
難得休息日,同老婆出去行下街四周圍行下睇下有咩食,見到有間食店好懷舊大排檔feel,小菜都有一段時間沒有食過喇。由於時間算早唔洗點排隊,咁入去試下先。入到去環境不錯,時尚得來帶點懷舊feel。【西楚霸王雞-半隻】一來到霸王雞勁香,表面有勁多炸蒜薑蔥,陣陣香氣飛出來,雞肉肉質鮮嫩,點了甜甜的豉油再加上薑蔥一起食,鮮甜味一流。【西檸煎軟雞】西檸軟雞是我喜歡的菜式之一,檸檬果香酸酸甜甜,非常醒胃,將雞髀肉半煎炸,炸得金黃又香脆,內裡肉質又夠肉汁,不錯。【飛天通菜煲】這個通菜都算多,翠綠的通菜,非常爽口,內裡加了蝦乾蒜頭等調味真是非一般惹味。【生炒腊味糯米飯】這個糯米飯已經唔多地方有得食,仲要係有得叫一碗來試下,一碗熱騰騰的糯米飯送上來,內裡材料十足,糯米炒得都算乾身,粒粒分明,口感煙韌。到最後食完個飯都有個糖水送,原來是蕃薯糖水,超正。

入到去環境不錯,時尚得來帶點懷舊feel。

【西楚霸王雞-半隻】

【西檸煎軟雞】

【飛天通菜煲】

【生炒腊味糯米飯】

到最後食完個飯都有個糖水送,原來是蕃薯糖水,超正。
2021-12-05
2021-11-28 134 瀏覽
西環的楚撚記好近地鐵站,行3分鐘就到。星期日的晚上好多人,建議早點訂位,來到就不用等!先叫了個楚撚記原隻炸豬手,熱辣辣,脆卜卜的外皮,好貼心的已把豬手的肉分好成一份一份的,不用自己再切。肉質鮮嫩,皮脆肉嫩,仲要配上泰式酸辣醬或者蜜糖芥茉醬,兩種風味任君選擇。另外叫呢個椒鹽粟米,用上鹹蛋黃再加上椒鹽粉,鹹鹹香香的。再加上粟米自身的甜味,好好食不愧是招牌之一。另外仲叫呢個金銀蛋浸時蔬,份量十分之多,皮蛋也有一整隻,好抵食!最後仲有甜品,是熱的番薯糖水但是也不馬虎,番薯有兩三舊,糖水仲加了點薑,咁冰涼的天氣食就啱晒!

天氣轉冷❄️冬天一班人嘅飯聚最岩就係去食大排檔打冷🤤 今次嚟到好著名嘅楚撚記,果然都無失望😎平日晚市𝘧𝘶𝘭𝘭到不得了,提早𝘣𝘰𝘰𝘬定位最理想🤪 今次坐到小包廂,環境比出面靜啲宜傾偈😎👍🏻《 黃金椒鹽粟米 🌽 》$65 4.5 / 5最吸引又邪惡嘅黃金蛋黃系列🍳 表面嘅蛋黃香脆可口,厚薄適中👍🏻 鹹香嘅蛋黃外皮,咬落去係香甜嘅粟米🌽 勁在唔乾身仲有粟米汁😋《 楚撚記原隻炸豬手 》$138 4 / 5炸豬手比想像中份量少左啲,皮好脆但肉就偏鞋口,中規中矩唔算特別🤪《 飛天通菜煲 》 $78 4.5 / 5勁有鑊氣嘅通菜煲🤩 一打開煲蓋啲煙攻晒出嚟😍 微辣惹味,通菜爽口👍🏻 食到底汁有啲鹹有飯撈就仲夾👍🏻《 楚撚記黑柏葉爆炒雞腎花 🌶🌶》 $88 3.5 / 5的確係兩個辣椒嘅辣度😍 尤其是黑柏葉索晒辣汁🌶 整碟調味相當唔錯,又係拌飯一流,但青椒洋蔥等配菜佔多過一半,雞腎爽脆但好細粒得好少😗 《 黃金蛋黃炸魚皮 》 $72 5 / 5 🌟🌟🌟🌟🌟𝘔𝘝𝘗是也!🌟 鹹蛋黃同魚皮原來係咁夾🤤 魚皮脆卜卜又夠大塊,份量多,表面仲會食到大大小小嘅鹹蛋黃粒,好甘香😋😋😋《 生炒臘味糯米飯 》 $

《 黃金椒鹽粟米 🌽 》$65 4.5 / 5

《 楚撚記原隻炸豬手 》$138 4 / 5

《 飛天通菜煲 》 $78 4.5 / 5

《 楚撚記黑柏葉爆炒雞腎花 🌶🌶》 $88 3.5 / 5

《 黃金蛋黃炸魚皮 》 $72 5 / 5 🌟🌟🌟🌟🌟

《 生炒臘味糯米飯 》 $ 季節限定 4.5 / 5

入冬必食❄️ 軟糯嘅糯米飯炒完變得更香,加上臘味粒嘅油脂同醬汁,好暖胃😋 花生同蔥花令到更香,口感更佳👍🏻

總括而言「楚撚記」上菜快、款式多,大部分菜式都水準不錯,同埋環境似大排檔,特別有氣氛😎
30 分鐘 (堂食)
  • 黃金椒鹽粟米
  • 黃金蛋黃炸魚皮
  • 生炒臘味糯米飯
2021-11-21 210 瀏覽
今日去咗位於香港大學站隔離嘅楚撚記,平時叫外賣就試得多,但係餐廳長期客滿,今日早咗收工即刻去試下堂食。有啲分店會有自己嘅特色菜,好似西環呢一間就有蠔餅、霸王雞、黑栢葉炒雞腎花,我哋就叫咗地道港式煎蠔餅。蠔餅上面有塊牌仔寫住「請上檯即食」,大家真係要跟足指示,蠔餅好大塊好脆鬆,作為開胃小食或者送飯都一流,而且蠔仔好大粒,就咁食又或者點魚露同埋豆瓣醬都好好食,不愧係分店限定。我哋仲叫咗啫啫唐生菜煲,唐生菜夠翠綠,有蝦醬味,仲落咗蝦乾同辣椒炒。見餐廳poster好吸引,我哋仲叫咗芝士琵琶豆腐,本身都擔心會太膩,結果芝士嘅味道同豆腐出奇地夾,芝士味融合豆腐令佢食落去更加香滑,而豆腐入面仲有少少鯪魚。配菜嘅西蘭花點芝士都好適合。為咗降低罪惡感,我哋叫咗五花茶,清甜得嚟又清熱,而且好大壺好抵飲。食到飽飽,原來餐廳仲有送清補涼做甜品,用料十足之餘清清甜甜,令人感覺好滿足。
港式煎蠔餅

五花茶
清補涼
  • 地道港式煎蠔餅
2021-11-08 182 瀏覽
楚撚記大排檔好多人推介,今日唔洗點排隊便入內一試。香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅 $96呢一個菜式好多人推介,我哋當然都要試吓啦。墨魚餅本身已經打得非常彈牙,入邊仲有粒粒墨魚,同蓮藕粒,口感頓時升級,仲有陣陣黑松露香。呢款墨魚餅喺出面食唔到,係基本墨魚餅嘅進化版。燕麥金沙蝦球 $98鹹蛋黃醬汁,一食就已經停唔到口,好甘香又帶少少甜,蝦球不算好大粒,但粒粒爽口,鹹蛋黃醬沾滿粒粒蝦球,真係好好食,好快就清左碟。蝦球上嘅燕麥可以增加口感,亦令個菜即刻有營左😆蜜椒薯仔牛柳粒 $98炒得非常嘢未,蜜糖黑椒係絕配,用嚟炒牛柳非常好,牛柳同薯仔好似被糖衣包住咁,牛柳嫩又唔韌,薯仔粒亦炒得爽脆,好食。豬油撈飯 $20芫荽,香蔥各一小碗,豉油豬油可按自己喜好添加,拌均一齊食,好香,食完都唔會會覺得很油膩。飯後仲有一碗糖水送,可以揀番薯糖水或清補涼,番薯糖水有薑味又唔太甜,唔錯唔錯。
楚撚記大排檔好多人推介,今日唔洗點排隊便入內一試。

香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅 $96
入邊仲有粒粒墨魚,同蓮藕粒,
口感頓時升級,仲有陣陣黑松露香。
呢款墨魚餅喺出面食唔到,係基本墨魚餅嘅進化版。

燕麥金沙蝦球 $98
鹹蛋黃醬汁,一食就已經停唔到口,
好甘香又帶少少甜,蝦球不算好大粒,
但粒粒爽口,鹹蛋黃醬沾滿粒粒蝦球,
真係好好食,好快就清左碟。
蝦球上嘅燕麥可以增加口感,亦令個菜即刻有營左😆

蜜椒薯仔牛柳粒 $98
炒得非常嘢未,蜜糖黑椒係絕配,
用嚟炒牛柳非常好,
牛柳同薯仔好似被糖衣包住咁,
牛柳嫩又唔韌,薯仔粒亦炒得爽脆,好食。
豬油撈飯 $20
芫荽,香蔥各一小碗,

2021-11-07 121 瀏覽
這間楚撚記大牌檔,是疫情期間開既,一開就已經好多人幫襯,因為試過一次就已經上左隱,實在太好味,好有鑊氣,每一次經過都超級多人等候,今次選擇左外賣,因為堂食無位了,總共叫左三樣野:楚撚沙拉骨$85-肉汁好林,一份有六舊家鄉三絲炒米粉$72-炒得好入味,配菜都幾多頭抽豉油皇銀牙炒麵$68-這個好值得推介,炒得好有鑊氣再送老薑蕃薯糖水-叫左三樣野俾左三碗糖水下次一定會選擇堂食,因為想食煎炸野,即場食會更加好味

楚撚沙拉骨$85-肉汁好林,一份有六舊

家鄉三絲炒米粉$72-炒得好入味,配菜都幾多

頭抽豉油皇銀牙炒麵$68-這個好值得推介,炒得好有鑊氣

再送老薑蕃薯糖水-叫左三樣野俾左三碗糖水

下次一定會選擇堂食,因為想食煎炸野,即場食會更加好味

外賣自取
2021-11-05 1905 瀏覽
工作後相約了同事一起到西環「楚撚記大排檔 」分店吃晚飯,它位於石塘咀皇后大道西,鄰近港鐵站,突然想起很久沒有吃大排檔,很想懷舊一下,餐廳裝修呈現懷舊風味,還會播放著經典金曲,富舊式風味,環境乾淨,在室內享受大排檔的樂趣!食物亦十分有特色,有豬油撈飯、鍋仔粥、各式鑊氣小炒等,以及西環店限定的霸王雞、煎蠔餅等!招牌菜之一「香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅 」,賣相吸引,有八塊,外表微微金黃,口感豐富,蓮藕爽脆,同時墨魚肉質幼滑,加上黑松露香味十分突出,推介!七味黃金炸一口金磚豆腐 ,外表色澤金黃,一口一粒,外脆內滑的豆腐口感幼嫩滑溜,加上大碟炸蒜,香口又酥脆,惹味非常!大澳蝦膏蒸豬面青 ,豬頸肉的部份,口感爽滑彈牙,豬肉蒸出蝦醬獨有的鹹香味道,加上用了豆卜墊底,盡吸醬汁的精華,惹味送飯一流!腐乳椒絲炒時蔬,選了炒小白菜!,炒得爽口但依然保持鮮嫩翠綠,不會乾身變黃,份量大碟,椒絲帶微辣十分惹味!「楚撚豬油撈飯 」已經很罕見吃得到,按照了傳統做法用砵裝白米,米飯粒粒分明,軟熟保留到水份,豬油聞起來特有的酥香,加上豬油,豉油,葱,芫荽後,層次非常豐富!飯後會送甜品,可以選擇番薯糖水或清補涼,清補涼不會太

飯後會送甜品,可以選擇番薯糖水或清補涼,清補涼不會太甜,材料十足!十分潤口;蕃薯糖水夠熱,番薯甜度剛好,亦都夠薑味,足料十分滿意!

整體而言,食物味道不錯,性價比高,環境裝潢懷舊,有特色主題的一間大排檔,不設有服務費,下次再品嚐更多菜式!
2021-11-03
  • 楚撚豬油撈飯
  • 一口金磚豆腐
  • 香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅
性價比很高的中菜餐廳。這間座落在西環一條橫巷內、距離HKU MTR不到5分鐘步程的大排檔餐廳,已經嘗試訂座幾次都不成功,心裡想說到底人氣有多旺,連平日晚餐時間經過都會有一堆人龍。這天有機會來個Early Dinner,不用排隊就可直入。裝修走懷舊大排檔風格,很有味道,連Background Music都是媽媽年代或小時候的懷舊金曲,非常貼近主題!菜式主要以大排檔小菜為主,平均$90樓下,選擇超多,份量也很大,而且是即叫即製。由於我的用餐時間尚早,也不用等很久。老火菜乾煲豬肺湯(細) $98在家很少喝得到的老火湯,因為需要很多功夫處理豬肺。這個細Size有4碗,非常足料,絕非坊間的味精湯級數,除了豬肺和菜乾外,湯料還有雞腳和豬肉,清甜無油,喝完不會口乾。雖然餐牌寫是3-4人份量,但對於湯怪而言,2人喝2碗湯是很基本吧!鮮人蔘濃湯浸時蔬 $78時蔬種類選擇比外面多很多,應該有超過8款,店員要以Rap的速度介紹,我們就選擇了菠菜。原以為鮮人蔘應該只是Gimmick,感覺比較高級,但原來整個湯底都是滿滿的人蔘味,當堂龍心大悅,太有誠意,而且蔬菜份量很多,我連那幾條人蔘也吃掉,太符合我口味了!西

老火菜乾煲豬肺湯(細) $98
鮮人蔘濃湯浸時蔬

鮮人蔘濃湯浸時蔬 $78
西楚霸王雞(半隻)

西楚霸王雞(半隻) $128
賣相吸引,鋪滿炸蒜和蔥絲,惹味度爆燈。雞肉嫩滑鮮味,雞油很香,忍不住連雞皮也一起吃掉。要挑骨頭的話就是有少少雞骨碎,也明白是很難避免的。但由於外形與炸蒜差不多,要小心慢吃。
鮮人蔘濃湯浸時蔬
西楚霸王雞(半隻)
2021-11-02 123 瀏覽
話說在土瓜灣吃過一次之後,留下美好印象。某日過去香港工作,找個時間再次來到西環總店,仍然是那親切的環境,熟悉的味道。呢間比土瓜灣店大幾倍。分幾個區域,每個區域有唔同嘅主題。主區有懷舊大排檔特色,裝橫典雅似六七十年代。VIP房另一種格調,仿佛進入古時代,天花掛上古代燈籠。還有一個火鍋區,裝橫比較有現代感。金沙蛋黃九肚魚$86要趁熱食,外皮炸到好香脆,而里面的九肚魚又保持軟淋嫩滑,碰撞出鮮明的對比。菠蘿拔絲咕嚕肉$99金黃色的咕嚕肉,酸酸甜甜好開胃。配上精緻的伴碟,原來仲有三塊叮叮糖,好有童年回憶。魚香茄子煲$82即叫即煲,上枱仍然熱辣辣,香氣撲鼻,仲有啲鹹香味。即刻想叫碗白飯。華田可力沙冰$33/杯華田味勁濃香,沙冰帶來冰涼嘅感覺,消滯又解渴。糖水:免費免加一之餘,兼送糖水,有番薯糖水同清補涼,服務非常到位,進餐感覺良好,不過,記得要預先訂位。茶位:免費。免加一。

呢間比土瓜灣店大幾倍。分幾個區域,每個區域有唔同嘅主題。

金沙蛋黃九肚魚$86

菠蘿拔絲咕嚕肉$99

魚香茄子煲$82

華田可力沙冰$33/杯
華田味勁濃香,沙冰帶來冰涼嘅感覺,消滯又解渴。

糖水:免費

茶位:免費。免加一。
2021-11-02 128 瀏覽
其實我一直幾鍾意食中式小炒,因為食起身好有鑊氣🤪之前有frd介紹過呢間黃店,所以今次朋友聚會即刻諗起佢🤣@chor_land 有3間分店,但全部對我黎講全部唔算就腳🤣得西環分店叫做近少少同埋方便去🤣🤣~~~🐙香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅($95)🪄8.5/10成餐飯最驚喜同埋最好食都係佢🥰煎得啱啱好,夠香口(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)食到粒粒蓮藕,口感豐富🤩雖然好食,但食落偏油🤭所以最好食之前拎紙巾印一印~.🦐燕麥金沙蝦球($98)🪄7.2/10燕麥配蝦球出面比較少見❤️有口感得黎又好似冇咁熱氣 (自己咁覺得😇)幾鍾意食佢個醬,但味道食落又未去到驚艷.🐮酥炸黑松露味牛丸($95)🪄7/10估唔到黑松露味牛丸又ok喎🤣唔會好奇怪不過略嫌黑松露未夠香牛丸入面仲有流心芝士😈😈所以餐廳好貼心咁插牌提醒熱食要小心😝.🐷脆皮炸大腸-鳳梨底($88)🪄7.6/10同出面見到有啲唔同,有啲似片皮鴨🤣外脆內軟又冇豬騷味,就算凍左都好食😋有塊菠蘿墊底食起黎冇咁膩.🐔啫啫田雞煲($99) 🪄6.8/10味道不過不失,但得幾舊田雞唔夠肥美,所以冇乜肉食😐.🌿金銀蛋浸娃娃菜($63) 🪄6.7/10菜同配料都超多😮😮但可能煲得唔夠
其實我一直幾鍾意食中式小炒,因為食起身好有鑊氣🤪
之前有frd介紹過呢間黃店,所以今次朋友聚會即刻諗起佢🤣

得西環分店叫做近少少同埋方便去🤣🤣

~~~

🐙香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅($95)🪄8.5/10
成餐飯最驚喜同埋最好食都係佢🥰
煎得啱啱好,夠香口(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
食到粒粒蓮藕,口感豐富🤩

雖然好食,但食落偏油🤭
所以最好食之前拎紙巾印一印~

🦐燕麥金沙蝦球($98)🪄7.2/10
燕麥配蝦球出面比較少見❤️
有口感得黎又好似冇咁熱氣 (自己咁覺得😇)
幾鍾意食佢個醬,但味道食落又未去到驚艷

🐮酥炸黑松露味牛丸($95)🪄7/10
估唔到黑松露味牛丸又ok喎🤣唔會好奇怪
不過略嫌黑松露未夠香
牛丸入面仲有流心芝士😈😈
所以餐廳好貼心咁插牌提醒熱食要小心😝

🐷脆皮炸大腸-鳳梨底($88)🪄7.6/10
同出面見到有啲唔同,有啲似片皮鴨🤣
外脆內軟又冇豬騷味,就算凍左都好食😋
有塊菠蘿墊底食起黎冇咁膩

🐔啫啫田雞煲($99) 🪄6.8/10
味道不過不失,但得幾舊
田雞唔夠肥美,所以冇乜肉食😐

🌿金銀蛋浸娃娃菜($63) 🪄6.7/10
菜同配料都超多😮😮
但可能煲得唔夠耐,所以啲菜唔夠唔入味
食起黎有草青味🤧🤧

🎋楚撚記小炒王($88)🪄5/10
雖然小炒王不嬲都鹹,但鹹到有啲過份🥴
就算撈飯食都搞唔掂,覺得自己就黎鈉中毒🤢
但佢配料係幾多嘅🧐

~~~

⭐️回頭指數🌕🌕🌖🌑🌑
大部份菜式都係$100樓下💰同時份量十足
我地4個人食人均$160,好抵食👍🏻
而且有好多特色大排檔菜式,一定會encore試曬佢地🤗

另外食完飯仲送糖水😚呢日係蕃薯糖水🍠
好好味😆有啲似屋企嘅味道😝

2021-10-30 109 瀏覽
今次嚟到總店西環嘅楚撚記,想食頭圍嘅一定要5:00入座,總店環境大啲裝修報置一樣咁懷舊。#椒鹽鮮魷呢款份量都好多,每塊鮮魷都𠝹到一刀刀,好靚。炸粉夠薄身,再脆啲更正!呢款送酒一流!#飛天通菜煲煲仔上菜可以keep到餸既保溫度,就算冬天黎食都食到暖苙苙嘅感覺,🧡份量都係勁多,少少辣食落好滿足。#魚香茄子煲 呢款係去親大排檔都必叫!送飯一流!呢款又係唔可以輕視佢勁多既茄子,味道岩岩好唔會好重口味!#豬油撈飯出面都好少有呢個飯食。呢款真係必食!所有配料都係俾你自己落。有蔥、芫荽、豉油、豬油。豬油勁香,一個人一定要食一碗飯!🥰野飲試咗Asahi 生啤同埋竹蓆茅根紅蘿蔔馬蹄水,呢度野飲選擇都好多。

#椒鹽鮮魷

#飛天通菜煲

#魚香茄子煲

#豬油撈飯

2021-10-24
2021-10-29 1415 瀏覽
女友小熊係港島做行街,佢發現西環都有楚撚記,店鋪大過屋企樓下間馬頭圍楚撚記,於是訂枱去開餐.訂枱原因係小熊話經過兩三次,次次門口都有客等位,訂定枱隱陣嘛!去到先知西環楚撚記同馬頭圍分店一樣,都係一條橫巷內.由於餐廳面積更大,坐得更舒服,裝修環境更令!一踏入餐廳,冷氣夠涼!原因可能係餐廳間開咗一邊做火鍋.餐廳裝修可以講一絕,一邊有老香港情懷,另一邊係中國風,帶D外地朋友嚟洗塵一流!小熊睇啱炸蠔餅,另外再點金沙黃金白飯魚,炸金磚豆腐同薯仔牛柳粒.再睇睇 menu, 嘩嘩嘩!居然有沙冰!幫襯咁多年D小菜餐廳,從未見過有沙冰提供!頂多咪啤酒荷蘭水!所以見到有沙冰簡直兩眼發光!我叫咗華田呵力沙冰,小熊叫水蜜桃沙冰.蠔餅炸得超鬆脆,蠔仔不單只份量適中,每隻蠔嘅size都唔細.白飯魚每條都包滿咸蛋黃,入口咸蛋味齒頰留香,外脆內軟,送酒一流!同樣地,炸金磚豆腐外脆內軟,滿意.薯仔牛柳粒味道帶甜,薯仔炒得夠冧夠入味,牛柳粒肉嫩,夾自己喜歡甜味嘅胃口.四個小菜都出現一個奇怪現像,望上去份量好似不足,但我同小熊都食淨,份量不足只係假像.沙冰簡直變成主角,首先不論華田呵力定水蜜桃味,味道都超濃郁,沙冰口感又夠

去到先知西環楚撚記同馬頭圍分店一樣,都係一條橫巷內.

由於餐廳面積更大,坐得更舒服,裝修環境更令!

一踏入餐廳,冷氣夠涼!原因可能係餐廳間開咗一邊做火鍋.

我叫咗華田呵力沙冰,小熊叫水蜜桃沙冰.

同樣地,炸金磚豆腐外脆內軟,滿意.

沙冰簡直變成主角,首先不論華田呵力定水蜜桃味,味道都超濃郁,沙冰口感又夠綿,質素好過不少甜品屋.

點解咁正嘅沙冰,馬頭圍楚撚記無出售架!

上) 金沙黃金白飯魚 下) 蜜椒薯仔牛柳粒

上) 水蜜桃沙冰 下) 華田呵力沙冰
  • 華田呵力沙冰
  • 水蜜桃沙冰
2021-10-28 116 瀏覽
八點幾同朋友嚟咗呢間餐廳,多入到爆啊!間舖有兩邊門口,同另一間火鍋店共享店舖,仲以為係我自己去錯地方好多人好熱鬧,好友以前出街食飯嘅氛圍同感覺,好開心。氣氛同普通餐廳好唔一樣,多人d食飯都開心啲!餐廳嘅裝修好有心思,有好多霓虹燈招牌裝飾,模仿舊式大排檔同埋舊式中菜館嘅設計。好耐冇食過大排檔式嘅中菜,價錢比出面餐廳食到嘅中菜實惠好多,真係有大排檔嘅鑊氣,份量都好大!飛天通菜煲大排檔先食到嘅煲仔小菜,上枱咋渣聲臭味爆曬出嚟!份量一啲都唔欺場!對得住個價錢!少少辣嘅馬拉盞去煮香味出晒嚟拔絲咕嚕肉好靚嘅配飾,大嚿拔絲糖喺隔離做裝飾,然後咕嚕肉上面都有幾舊類似叮叮糖嘅糖塊係表面,除咗菠蘿之外仲有用上杏脯。咕嚕肉揸得好靚,醬汁酸甜味道平衡,啱晒用嚟打卡雖然味道都一百分!霸王雞(半隻)一睇就知道隻雞好正,皮滑肉嫩,好年輕嘅小雞。表面放上好多好多咋大蒜,食完之後成個口都係蒜味啊!淋上醬汁之後隻雞嘅味道更加鮮味,肉質好嫩滑!真係好抵食,呢一區有好多餐廳都係西餐,要食到大排檔嘅中菜都唔夠容易,有呢間餐廳就唔使專登過海食下排檔啦!

飛天通菜煲

拔絲咕嚕肉