2021-07-31
楚撚記大排檔(2.8/5) 🌕🌕🌖🌑🌑推薦程度:🔥🔥🔥 (5🔥為最高)經常聽到依個名,相信大家都唔會陌生,良心💛大排檔值得支持,無先前預約的情況下,大概7點半🕢左右到,有位可以直接入去,不過要8點半🕣要交位。我哋當中有人未到,店員則推遲到8點9要交位。入座後,我們拿拿聲拎餐牌叫嘢食,等待的時候,環看四周,這裏裝修環境周圍以綠色做主題,有當年懷舊的感覺,但無時間給我們一一細賞。酥炸黑松露芝心手工乒乓球牛丸 (2.5/5) 🌕🌕🌗🌑🌑8點鐘終於到了第一碟餸:酥炸黑松露芝心手工乒乓球牛丸($95),賣相差,一份大概有8-10粒,一來到大家都開始食,始乎大家都肚餓,連影相都未影得切,大概每粒$9.5-$12。好唔好食?一般啦,黑松露爆醬的確唔差,價錢絕對貴,性價比就麻麻哋,下次唔會叫。3碗靚仔(白飯)都到了,店員問我們有沒有野要追加,跟住店員叫我們埋單結帳,提我們要8點半前離開交位。聽到這個消息😱,我們質疑交位時間突然推早,距離8點半只有不足半小時,還有3個餸未到😱。金沙蛋黃九肚魚(4/5) 🌕🌕🌕🌕🌑十分鐘左右後,金沙蛋黃九肚魚($95)和楚撚記小抄王($92)到了。金沙蛋黃九肚魚有驚喜,用
推薦程度:🔥🔥🔥 (5🔥為最高)
酥炸黑松露芝心手工乒乓球牛丸
酥炸黑松露芝心手工乒乓球牛丸 (2.5/5) 🌕🌕🌗🌑🌑
金沙蛋黃九肚魚(4/5) 🌕🌕🌕🌕🌑
十分鐘左右後,金沙蛋黃九肚魚($95)和楚撚記小抄王($92)到了。金沙蛋黃九肚魚有驚喜,用蛋黃炸出嚟,賣相幾好,又夠脆,蛋黃炸特別香口同好夾,一份大概有8-10件,每件$9.5-$12,唔大件,一口食到,性價比都偏高。蛋黃炸又不算是新奇,同九肚魚好夾,值得一試。
楚撚記小抄王(1.5/5) 🌕🌗🌑🌑🌑
楚撚記小抄王,如圖所示,就是將蝦米、腰果、韭菜等抄成一碟。價錢算偏貴,超多韭菜,食極都有,對比下其他料相對少,味道方面就一般。食到咩味?韭菜味。食完成口都是韭菜味。個人麻麻地,下次唔會叫。如果你係韭菜控,你應該會喜歡,可以一試。
沙爹粉絲金菇牛肉煲(3.5/5) 🌕🌕🌕🌗🌑
最後一樣餸都到了:沙爹粉絲金菇牛肉煲($88),價錢方面可以接受,唔算貴。賣相都唔差,令我們急不及待去食。牛肉大概有8-10件,多金菇和粉絲,味道又幾好,沙爹醬夠濃,整個煲味道夠出,送飯一流。差唔多價錢,份量比出面酒樓少。眼見距離8點半不足10分鐘,根本沒有時間給我們慢慢品嘗,本身煲又好熱,所以我們食得都幾急。
沙爹粉絲金菇牛肉煲
楚撚記大排檔是一間良心💛大排檔,可以值得一試,不過大家要記住、記住、記住要提前預約。如果你walk in 無提前訂位、想即興食的話可以唔洗黎,費事你去到得少少時間又食得咁急啦。
題外話/補充資料:
餐廳每枱都有提供消毒酒精搓手液,不過一至兩位餐廳員工沒有正確佩戴口罩