間唔中都想食下大排檔既鑊氣小炒,呢間楚撚記真係久仰大名,想食好耐,開業至今都人龍不斷,除左野食好味抵食之外,仲要係黃店黎🤩好少大排檔係黃店。今次黎嗌左幾款小菜,款款都冇令我失望,唔怪之得咁多人幫襯,不過記得黎食既話最好預先訂左位先,如果唔係黎到都唔知要排幾耐隊先有得食。  要注意呢度有限制用膳時間一個半鐘頭,如果係想慢慢食慢慢坐同朋友吹下水既話就未必啱la。不過呢度既野食真係覺得係高質過出面一般大排檔,價錢又唔算特別貴,仲要最後每人會送一碗糖水😍有得揀熱既蕃薯糖水或者凍既清補涼,食完啲煎炸炒既熱氣野,飲翻碗即刻感覺清熱左。1️⃣香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅($96)一咬落有少少汁,勁彈牙食到粒粒墨魚肉,仲有陣陣黑松露味🤤加埋一啲蓮藕粒粒增加成個墨魚餅既口感。呢個可以話係傳統既墨魚餅既進化版!其他地方都食唔到呢種味道。  2⃣️燕麥金沙蝦球($98) 蝦全部剝曬殼,比鹹蛋黃包住,面頭仲有啲燕麥片,多一層脆脆既口感👍  3⃣️難忘漁港蝦醬骨(海山骨)($98)第一次食呢到菜,其他地方好似冇乜見過。一食落口,真係驚呆左😳蝦醬味道真係諗唔到咁濃。而且豬扒炸完之後依然好juicy,肉質夠厚。  4⃣️蜜椒薯仔牛柳粒

1️⃣香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅($96)

2⃣️燕麥金沙蝦球($98)

3⃣️難忘漁港蝦醬骨(海山骨)($98)

4⃣️蜜椒薯仔牛柳粒($98)
好惹味😌甜甜地配合埋黑椒既香味,入曬啲薯仔粒同埋牛柳粒到。牛柳粒唔會好韌,最驚喜都係啲薯仔粒,冇諗過可以炒得咁入味。

5⃣️飛天通菜煲($78)
夠鑊氣🔥炒個通菜既時候個煲仲有啲滋滋聲,熱辣辣果然最正!

6⃣️菠蘿拔絲咕嚕肉(梅頭)($99)
酸酸甜甜,而且醬汁真係好夠味,咕嚕肉大大件淡淡肉,而且冇骨!食多幾件都唔覺膩😋

7⃣️避風塘鮮魷($95)
呢個真係唔係大排檔既話點都食唔多咁有鑊氣既小炒🔥鮮魷大大隻仲幾滑身,配合埋面頭一堆炸蒜、椒鹽、辣椒,一啖食落口真係超熱氣但係真係超好食😋

8⃣️七味黃金炸一口金磚豆腐($68)
豆腐炸得好脆,入面好滑身好嫩。外層係真係一咬就斷開既,然後入面啲豆腐仲係熱辣辣勁軟滑😍暫時係我食過炸得最好食既一口豆腐。
香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅
燕麥金沙蝦球
難忘漁港蝦醬骨(海山骨)
飛天通菜煲
菠蘿拔絲咕嚕肉
避風塘鮮魷
七味黃金炸一口金磚豆腐
香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅
燕麥金沙蝦球
難忘漁港蝦醬骨(海山骨)
飛天通菜煲
菠蘿拔絲咕嚕肉