2021-02-28
放假要去大埔呢頭搞啲嘢,開返晚市決定食埋嘢先返歸。呢到嘅嘢食幾平,抵食夾好味。新加坡火山包:軟殼蟹($168)呢一味好香,又軟殼蟹、蝦、蜆同埋麵包。個汁有少少辣,好惹味!軟殼蟹香脆,麵包軟淋淋,放耐咗比較濕,趁熱食會更加好!藍蝶花椰漿飯($76)自選三餸,我揀咗去殼蝦、香煎豬頸肉同埋咖喱牛腩。個椰漿飯超好食,一放入口勁大陣椰香,搞到我係咁食啲飯。藍蝶花除咗靚之外仲有好多功效。啲配菜同肉都唔錯,調味適中。 一日晚市套餐 ($86)海南雞喇沙摻摻 (+$10) 我哋又想食海南雞飯又想試喇沙摻摻,所以叫咗呢個。海南雞係去骨嘅,啖啖肉好方便,啲雞好滑好彈牙。個湯底都好夠味,唔會太辣。摻摻即係油麵加米粉,每一啖有齊粗幼嘅口感。惹味沙嗲牛肉串燒2串呢個沙嗲醬一啲都唔辣,入面有啲花生仲有啲甜。牛肉多汁香滑。追加:細碗肉骨茶 (+$18)有好多嘢想試,所以叫個細肉骨茶過下口癮。藥材味唔太濃,但係都夠甘甜。棉花糖朱古力 (+$0)個餐包一杯$22以內嘅嘢飲。棉花糖份量都好多,令到朱古力冇咁單調。
新加坡火山包:軟殼蟹($168)
藍蝶花椰漿飯($76)
一日晚市套餐 ($86)
海南雞喇沙摻摻 (+$10)
惹味沙嗲牛肉串燒2串
呢個沙嗲醬一啲都唔辣,入面有啲花生仲有啲甜。牛肉多汁香滑。
追加:細碗肉骨茶 (+$18)
棉花糖朱古力 (+$0)