2021-03-19 145 瀏覽
今日遠征大埔, 聽聞大埔多好野食, 搭巴士去到林村河畔落車, 見對面馬路有間叫果子 Life Café好似幾吸引就入左去 鋪頭入面好光鮮同乾淨,座位又坐得好舒服,枱與枱之間有一定嘅距離,一啲都唔迫。牆上又掛上幾幅好大好有異國風情嘅壁畫,別有一番風味。一般café都係西餐多, 呢間主要係食馬來西亞菜, menu超多選擇 因為樣樣都好吸引, 而且價錢唔貴, 所以今餐點既份量比較多 軟殼蟹火山包 呢個包我會用震撼黎形容 份量好大,真係似火山爆發爆啲料出黎 麵包淋滿新加坡炒辣汁,微辣惹味.. 軟殼蟹炸得好酥脆..仲有啲蟹膏 仲有青口..蝦..同好多蜆..海鮮份量好足料 火山包焗得好脆..脆卜卜麵包點埋啲汁汁真係冇得頂 藍碟花椰漿飯 藍色嘅椰漿飯十分吸睛,少女心出晒嚟 自選三餸點左南乳雞翼..咖哩牛腩.. 惹味沙嗲雞肉串燒 雞翼煎得好靚皮好脆,好香南乳味,唔會太咸 咖喱有啲椰香味,牛腩好淋 串燒啲沙嗲汁香濃惹味,雞肉都嫩唔會乾 三餸都係濃味野,不過就算淨係食椰漿飯,都食得出有淡淡的椰汁味,唔係剩係得顏色,呢個飯完全滿足到視覺同味覺 森巴醬通菜係跟椰漿飯加配,雖然係跟餐,但係份量都唔少,通菜
因為樣樣都好吸引, 而且價錢唔貴, 所以今餐點既份量比較多
軟殼蟹火山包 呢個包我會用震撼黎形容
軟殼蟹炸得好酥脆..仲有啲蟹膏
藍碟花椰漿飯 藍色嘅椰漿飯十分吸睛,少女心出晒嚟
自選三餸點左南乳雞翼..咖哩牛腩.. 惹味沙嗲雞肉串燒
森巴醬通菜係跟椰漿飯加配,雖然係跟餐,但係份量都唔少,通菜鮮嫩,加埋森巴醬微辣惹味,同清爽嘅通菜完全Perfect match,好好送飯
炸蝦餅有四塊,成件上..可以成塊咬好爽,咬落酥脆,蝦肉爽口彈牙,點埋泰式辣醬冇得頂
一口越式炸蝦芝士波 蝦膠包住芝士要趁熱食..咬落去入面啲芝士仲可以拉絲,好邪惡
美祿恐龍🦖美祿飲品夠濃唔會淡,鋪面美祿粉落得超多,飲到最尾都仲有好開心
胚芽奶茶既茶底好香,胚芽份量都唔少
今餐好滿足,而且價錢超親民,下次入黎可以再食
2021-03-18 130 瀏覽
有個住太和既朋友介紹 成日呢度食喇沙今次終於的起心肝尼試 原來粉嶺揸車過尼都幾近一尼就揭去喇沙個版 都有幾多款選擇 仲有一個原隻龍蝦都幾吸睛點知揭後一版發現有晚市特價 海鮮喇沙湯飯 $62 配飯真係未試過 一於試下佢~喇沙湯底的確係幾出色 好夠椰香味 個味有D似新加坡食過K字頭個間喇沙一尼就飲左好多羹 唔會覺得好滯亦唔會口渴 果然無介紹錯大蝦火山包 $128本身以為係咖哩火山包 食落先覺得原來係新加坡辣炒蟹落埋蛋漿個隻醬!即刻加左分~ 火山包入面有3隻蝦3隻青口同埋好多蜆面包粒同埋D海鮮點左醬汁好好味 如果再多D汁就好喇 好開胃三餸蝶豆花椰漿飯 $76呢個飯好繽紛好豐富 南乳雞翼夠味得尼唔會過咸 皮脆肉嫩 豬/雞串燒配上甜甜沙嗲醬 燒得岩岩好一D都唔UN藍色既蝶豆花椰漿飯食落啖啖椰味 幾特別
有個住太和既朋友介紹 成日呢度食喇沙

藍色既蝶豆花椰漿飯食落啖啖椰味 幾特別
2021-03-17
  • 喇沙
2021-03-14 103 瀏覽
同朋友行山前食個飯...冇諗過食咩🙊隨便揀一間嚟食,見門口都有唔少人排隊**********南乳雞翼🐔拼香茅豬扒飯🐷($56)南乳雞翼有驚喜😂幾特別,入哂味而且幾濃味雞翼同豬扒唔油,炸到外皮香脆,內裏仍然保持濕潤👍🏻不過成個飯得小小蔥油可以撈飯食,唔係好夠汁如果飯面係隻太陽蛋🍳就正啦🤪**********🐷香茅豬扒喇沙摻摻($56)摻摻即係油麵加米粉米粉唔夠腍、油麵就腍咗小小,兩種麵一齊食嘅感覺差別好大,亦掛唔到湯香茅豬扒有一定厚度,食落唔鞋雖然餐牌寫微辣...個人覺得一啲麵唔辣,椰汁唔夠濃,整體普通**********飲品:柚子蜜👉🏻正常朱古力👉🏻應該再加咗糖水...甜到漏
同朋友行山前食個飯...冇諗過食咩🙊
隨便揀一間嚟食,見門口都有唔少人排隊
**********
南乳雞翼🐔拼香茅豬扒飯🐷($56)

南乳雞翼有驚喜😂
幾特別,入哂味而且幾濃味
雞翼同豬扒唔油,炸到外皮香脆,內裏仍然保持濕潤👍🏻
不過成個飯得小小蔥油可以撈飯食,唔係好夠汁
如果飯面係隻太陽蛋🍳就正啦🤪
**********
🐷香茅豬扒喇沙摻摻($56)

摻摻即係油麵加米粉
香茅豬扒有一定厚度,食落唔鞋
飲品:
柚子蜜👉🏻正常
朱古力👉🏻應該再加咗糖水...甜到漏
2021-02-06
20 分鐘 (堂食)
2021-03-14 128 瀏覽
係太和這條街好多野食,這間cafe算係新新地,今日終於去試一試!!我地有幸坐到卡位,可以慢慢自閉咁食住講!🤣再睇餐牌佢都幾多野食!!其實個藍碟荳花椰漿飯都幾吸引,但今日未太餓就放棄!咖哩牛腩火山包外面多數得個包,佢竟然包咗幾塊薄餅俾你點咖哩食,太正了!!佢啲牛腩係一大舊都幾多㗎,而且牛味十分重,不過略為小汁同相對杰身啲,食到後味唔多汁點了🤣一人套餐 包一個小食同主食連野飲!我地叫咗串燒雞,推薦!!好嫩同超多沙嗲醬好好食!!主食,我地最鍾意都係海南雞喇沙摻摻!!湯底有蝦味而且椰汁味❤️好濃!佢配有米粉同油麵,將經典重現,好特別!!味道唔辣,怕辣嘅朋友有得食!!肉骨茶!佢有成4大舊排骨仲有軟骨,而且好少有地有隻蛋,好入味,料好足!!怕藥材味的朋友可介紹,都幾正㗎!佢寫1至2人份量,我覺得3個人食都夠哂🙈最後仲叫咗八寶芋圓好大碗㗎,有薏米紅豆仙草珍珠超多芋圓!!珍珠同芋圓係十分之有水準,啱晒煙韌一族!!珍珠有黑糖味都好正!!甜品無得輸!!一個人唔好叫,好大碗🙈

我地有幸坐到卡位,可以慢慢自閉咁食住講!🤣

咖哩牛腩火山包

一人套餐

肉骨茶!

最後仲叫咗八寶芋圓
  • 沙嗲雞肉串燒
  • 檸檬薏米水
2021-03-11 125 瀏覽
疫情好轉,晚市重開,當然要周圍搵下野食啦,早幾日去左太和搵朋友,佢話呢間幾好食,所以今日就專程入嚟試下。星期五晚黎到,岩岩好仲有最後一張卡位,望下個餐牌,見到二人餐都幾抵食,我地就揀左春卷同墨魚餅,馬拉盞炒通菜,香煎豬頸肉鮮蝦撈麵同海鮮喇沙摻摻,凍薑蜜奶茶同青檸梳打。但見到牆身既介紹,又好想食火山包,所以又忍唔住叫左個軟殼蟹火山包。春卷幾香脆,熱辣辣,好食!不過墨魚餅相對就比較普通。個菜炒得幾香,雖然係用馬拉盞抄,但一啲都唔辣,用個窩上菜,會冇咁快凍!豬頸肉就正常發揮,如果唔想食湯麵類,有得選配撈麵都係唔錯嘅選擇。海鮮喇沙值得推介,夠椰香味,唔辣,有蛋、豆卜、魚片、蝦同蜆,幾豐富~最後梗係要介紹吓個火山包啦,店員提醒我哋火山包啱啱整好熱辣辣食最好食!原來個包都幾大個,隻軟殼蟹大大隻,仲有青口,蜆,蝦既配菜,好多餸!移開隻軟殼蟹望一望,個包中間仲好多汁~軟殼蟹香脆又有蟹膏,個包索左啲汁好好味,不過如果個汁可以再辣少少會更好!

2021-03-09 246 瀏覽
餐單見到火山包既相好吸引,有咖哩牛腩、大蝦同軟殼蟹,我地揀左軟殼蟹火山包。個醬原來唔係咖哩醬,係新加坡胡椒辣蟹既果種醬,味道不錯,入面除左有軟殼蟹,亦有其他不同的海鮮。另一個主食要左個三餸藍蝶花椰漿飯,藍色飯好吸睛,亦夠椰漿味。三餸要左鯖魚、牛串同炸雞,三樣既味道都唔錯,尤其係牛串好嫩!另外加左碗細既肉骨茶湯,舊豬骨煲到好冧好易咬,好味!最後當然唔少得食喇沙啦!我地叫左個一人套餐,小食要馬鈴薯炸蝦卷,幾脆,蝦都爽口。海鮮喇沙摻摻都幾足料,湯底可以再濃味d。飲品要左杯熱檸檬薏米水,真係用薏米煲的!👍🏻
三餸藍蝶花椰漿飯
海鮮喇沙摻摻
2021-03-06
海鮮喇沙摻摻
2021-03-09 91 瀏覽
睇過啲舊相,原來2年前依個時候去緊新加坡旅行😣好掛住喇沙同海南雞飯🥲又比我上網搵到依間有齊2款野嘅餐廳,一於同埋男朋友一齊去試試佢入到去,環境有啲似cafe都幾舒服架同埋都幾好坐😝我見佢有下午茶時間,如果本來過黎飲杯野放空下都唔錯架同男朋友一人叫左一個小食,2個都好好食🥰你地一定要試下⚪️白雲酸辣鳯爪酸度同辣岩岩好😍唔會太辣,連我依啲唔係好食到辣嘅都食到,仲要覺得好爽好好味😆⚪️香煎豬頸肉超級香口嘅選擇,而且食晒成碟都唔會太油😆配埋酸辣汁真係好好味🙈男朋友清左舒半碟咁濟⚪️走地海南雞飯睇相都feel到啲雞好滑身,係我好掛住嘅海南雞飯呀😆再配埋油飯,好滿足⚪️海皇海鮮喇沙摻摻依個真心大推,好足料嘅海鮮😝(蝦、蜆、青口等等)湯底係好濃嘅椰漿味😍完全滿足左我想食喇沙嘅慾望⚪️軟殼蟹火山包呢個係店員推介俾我哋嘅,佢個醬汁比較濃,好適合一啲重口味嘅朋友😍而且佢個軟殼蟹都炸得好脆😝唔錯唔錯

同男朋友一人叫左一個小食,2個都好好食🥰你地一定要試下

⚪️白雲酸辣鳯爪

⚪️香煎豬頸肉

⚪️走地海南雞飯

⚪️海皇海鮮喇沙摻摻

⚪️軟殼蟹火山包

2021-03-08 62 瀏覽
星期六入完大埔玩就出發去食東南亞菜啦呢間環境都唔錯,幾乾淨企理Menue選擇好多~~有好多晚市餐揀,有一人有二人餐食物賣相都非常唔錯望落好吸引💛今次叫咗佢推薦嘅軟殼蟹火山包 $198 個包真係好大份呢個包係用咗新加坡辣醬 並唔係普通咖喱汁 食落去都幾惹味 軟殼蟹食到有蟹膏味除咗軟殼蟹外 仲有三隻蝦同貝殼類海鮮💛一人晚市套餐 $86包小食主食同$22飲品 小食: 馬鈴薯蝦卷 主食:海鮮喇沙摻摻飲品: 黑糖珍珠鮮奶 (加左$6)個麵原來有兩粗幼兩款在一碗~~幾大碗 海鮮份量都多 推薦個黑糖珍珠鮮奶 可以同出面奶茶店有得比!💛串燒拼盤 $86款款都好好食 好味道推介!兩個人食左呢d野表示好飽多d人食會好d
星期六入完大埔玩就出發去食東南亞菜啦
呢間環境都唔錯,幾乾淨企理

Menue選擇好多~~有好多晚市餐揀,有一人有二人餐
食物賣相都非常唔錯

💛一人晚市套餐 $86
包小食主食同$22飲品
小食: 馬鈴薯蝦卷
主食:海鮮喇沙摻摻
飲品: 黑糖珍珠鮮奶 (加左$6)

個麵原來有兩粗幼兩款在一碗~~幾大碗 海鮮份量都多
推薦個黑糖珍珠鮮奶 可以同出面奶茶店有得比!

💛串燒拼盤 $86
款款都好好食 好味道
推介!

兩個人食左呢d野表示好飽
多d人食會好d

2021-03-08 86 瀏覽
Happy Friday想食近近地又特別啲,就同老公嚟果子食星馬菜軟殼蟹火山包火山包一出場已經好吸睛,海鮮嘅份量都幾多,有軟殼蟹、大蝦、青口同埋蜆肉,職員好友善咁介紹啲海鮮係用炒辣椒螃蟹嘅醬汁嚟煮。軟殼蟹炸得酥脆香口,醬汁香辣濃郁,兩者嘅味道非常融洽!火山包焗得脆卜卜,沾滿醬汁之後更加係好食到停唔到口印尼炒飯第一次食印尼炒飯,惹味得嚟又唔會過鹹;伴碟嘅小食非常豐富,有串燒、大蝦、蝦片同煎蛋等,又幾有風味!絲網春卷跟餐小食揀咗絲網春卷,啲皮夠薄脆,新鮮炸氣入面熱辣辣,點埋啲酸辣醬食,唔錯肉骨茶好有驚喜!果子嘅肉骨茶係馬來西亞派嘅,藥材味較重,甘甜得嚟又帶有肉香,一飲就知唔係味精湯!啲材料煲得好入味,唔洗點醬都好好食,天氣凍啲再嚟食一定正上加正!!黑糖珍珠鮮奶跟餐飲品揀咗黑糖珍珠鮮奶,唔會太甜,幾好。美祿恐龍冰凍美祿加埋啲美祿粉,次次都飲佢

印尼炒飯
絲網春卷

肉骨茶

黑糖珍珠鮮奶
跟餐飲品揀咗黑糖珍珠鮮奶,唔會太甜,幾好。
美祿恐龍
冰凍美祿加埋啲美祿粉,次次都飲佢
2021-03-07 87 瀏覽
放假天氣不錯又和男朋友來了大埔走走晚餐時間 經過這一間 — 果子感覺不錯 便決定試一試餐點選擇不少有單點也有晚市套餐新加坡軟殼蟹火山包這款菜式份量十足 不單止有香脆的軟殼蟹還有大蝦、青口和蜆 很豐富鬆軟的麵包配上新加坡醬汁 夠惹味 不錯不錯香茅豬扒喇沙掺掺軟熟的豬扒帶香茅香配料還有雞蛋、魚片和豆卜等麵條則有粗麵和麵線 夠正宗配埋帶耶香的喇沙湯底 好味道串燒拼盤牛肉、雞肉和豬肉各兩串以帶花生粒的沙嗲汁調味 但略嫌肉質較硬旁邊還有豬頸肉 配上酸汁黑糖珍珠奶茶要讚一讚這裡的黑糖珍珠奶茶可以小糖最適合像我這種不太喜歡喝甜的人黑糖奶茶味道濃郁 珍珠彈牙不知不覺就把整杯喝光 正呀檸檬薏米水自家製的薏米水也不會很甜配上檸檬更開胃 排毒養顏之選
放假天氣不錯
又和男朋友來了大埔走走
晚餐時間 經過這一間 — 果子
感覺不錯 便決定試一試

餐點選擇不少
有單點也有晚市套餐

新加坡軟殼蟹火山包
這款菜式份量十足 不單止有香脆的軟殼蟹
還有大蝦、青口和蜆 很豐富
鬆軟的麵包配上新加坡醬汁 夠惹味 不錯不錯

香茅豬扒喇沙掺掺
軟熟的豬扒帶香茅香
配料還有雞蛋、魚片和豆卜等
麵條則有粗麵和麵線 夠正宗
配埋帶耶香的喇沙湯底 好味道

串燒拼盤
牛肉、雞肉和豬肉各兩串
以帶花生粒的沙嗲汁調味 但略嫌肉質較硬

黑糖奶茶味道濃郁 珍珠彈牙
不知不覺就把整杯喝光 正呀

自家製的薏米水也不會很甜
配上檸檬更開胃 排毒養顏之選
咖哩牛腩火山包巨型麵包包裹住咖哩牛腩係入面仲送左幾粒脆脆麵包方薄餅同幾粒豆腐卜係咖哩牛腩底可以用黎吸咖哩汁,所以咖哩汁唔多吸曬就無喇牛腩質地唔錯又夠入味藍蝶豆花椰汁飯配三餸曾經瘋魔香港一時的藍色碟豆花終於連椰汁飯都要加上佢哋啦藍色的飯不太常見令到擺碟上更加色彩繽紛牛串豬頸肉同雞翼配埋花生青瓜魚乾同辣醬真係一個大雜燴肉食系的各位讀者值得一試星洲麥皮蝦新加坡既美食搬到黎香港解一解去唔到旅行既癮都好份量不少有8隻以上甜甜的加上麥皮帶出多重口感馬拉盞生菜用一個小鐵鍋上菜如果次次叫通菜覺得悶的朋友生菜都可以吸到唔少味襯熱辣辣上菜的時候食,更加野味小肉骨茶跟餐既小肉骨菜藥材味唔太濃比較適合我的口味小小碗送飯不錯熱檸檬薏米水,凍紅豆薏米水食得飽飽叫番兩杯甜味野飲熱檸檬薏米水都算係經典配搭見到有紅豆薏米水的配搭今次都落單一試紅豆為成杯凍飲帶出應有的甜味都係一款不錯的餐飲之選總結店面光猛服務有禮餐牌選擇豐富,一次不能盡錄留待各位去發掘自己喜歡的菜式
咖哩牛腩火山包

馬拉盞生菜
用一個小鐵鍋上菜
如果次次叫通菜覺得悶的朋友
生菜都可以吸到唔少味
襯熱辣辣上菜的時候食,更加野味

小肉骨茶
跟餐既小肉骨菜藥材味唔太濃
比較適合我的口味
小小碗送飯不錯

熱檸檬薏米水,凍紅豆薏米水
食得飽飽叫番兩杯甜味野飲
都係一款不錯的餐飲之選

總結
店面光猛
服務有禮
餐牌選擇豐富,一次不能盡錄
留待各位去發掘自己喜歡的菜式
呢間鋪主打馬來西亞🇲🇾同新加坡🇸🇬菜😍鍾意食新加坡辣炒蟹嘅,必定鍾意食呢個包❤️味道相似,用相同嘅醬去做底,再配搭海鮮,我今次揀嘅係軟殼蟹原來不單只有軟殼蟹🤤仲有大青口、蝦🦐蜆軟殼蟹炸至金黃色,十分香脆可口麵包🥯剛焗完岀爐,超級脆,要襯熱食麵包配搭辣蟹醬,十分惹味,醬再加咗少少蛋花不過呢個包係唔辣嘅好少地方有呢個包😆晚餐set菠蘿🍍海鮮炒飯 $86+$8菠蘿是新鮮的,幾fresh味道配2隻蝦炒飯味道幾好食😋外表金黃套餐配一少食南乳雞翼 2隻,十分入味必食串燒👍🏻👍🏻😆2串雞2串牛岀面食,有時會燒得好乾呢個仍然保持肉質好juicy🤤個沙醬十分重花生🥜超好食😋套餐加$22配森巴醬通菜套餐加$6配黑糖珍奶🧋
呢間鋪主打馬來西亞🇲🇾同新加坡🇸🇬菜😍

原來不單只有軟殼蟹🤤仲有大青口、蝦🦐蜆
軟殼蟹炸至金黃色,十分香脆可口
麵包🥯剛焗完岀爐,超級脆,要襯熱食
麵包配搭辣蟹醬,十分惹味,醬再加咗少少蛋花
不過呢個包係唔辣嘅
好少地方有呢個包😆

晚餐set
菠蘿🍍海鮮炒飯 $86+$8
菠蘿是新鮮的,幾fresh味道

配2隻蝦
炒飯味道幾好食😋外表金黃

套餐配一少食
南乳雞翼 2隻,十分入味

必食串燒👍🏻👍🏻😆
2串雞
2串牛
岀面食,有時會燒得好乾
呢個仍然保持肉質好juicy🤤
個沙醬十分重花生🥜超好食😋

套餐加$22配森巴醬通菜
套餐加$6配黑糖珍奶🧋

夜晚出到大埔唔知食咩好,行行下見到呢間食馬拉菜既就入咗去😻一開始就俾menu既第一版吸引咗 加埋未試過 所以即刻叫咗個軟殼蟹火山包😻😻勁大個包!勁豐富!裡面有好多蜆 青口個啲海鮮 好入味 個包撈埋啲汁食好惹味 個醬汁好特別 令人一試難忘 同埋個包外脆內軟 真係一啖食完又一啖!軟殼蟹炸得好脆再嗌多咗個肉骨茶第一次試肉骨茶 好好味!佢有少少藥材味 而且味道有啲清甜 仲有啲肉香味 好足料 食到豬骨仲有叫咗串沙嗲雞肉串燒好juicy而且雞肉好軟熟 讚!另外仲叫咗個芝士波波外面係蝦 入面係芝士😻😻好邪惡但好好食!仲嗌咗個海南街雞飯 配三款汁黑醬油 酸酸地既汁 姜容啲雞好滑 嗌咗兩杯野飲藍莓乳酪冰沙同埋紅棗桂圓水兩杯都唔會太甜 幾好幾好!值得一試啊!同埋要多多支持小店😸😸👏🏻

夜晚出到大埔唔知食咩好,行行下見到呢間食馬拉菜既就入咗去😻

勁大個包!勁豐富!裡面有好多蜆 青口個啲海鮮 好入味
個包撈埋啲汁食好惹味 個醬汁好特別 令人一試難忘
同埋個包外脆內軟 真係一啖食完又一啖!
軟殼蟹炸得好脆

再嗌多咗個肉骨茶

仲有叫咗串沙嗲雞肉串燒
好juicy而且雞肉好軟熟 讚!

另外仲叫咗個芝士波波

外面係蝦 入面係芝士😻😻好邪惡但好好食!

仲嗌咗個海南街雞飯 配三款汁
黑醬油 酸酸地既汁 姜容
啲雞好滑

嗌咗兩杯野飲
藍莓乳酪冰沙同埋紅棗桂圓水
兩杯都唔會太甜 幾好幾好!

值得一試啊!同埋要多多支持小店😸😸👏🏻

2021-03-03 80 瀏覽
由於疫情關係,原來我已經好耐無同朋友夜晚出街食飯。最近終於約到飯腳可以放工之後係大埔食下飯吹下水,今次就揀左依間好近太和站既果子。我地約左夜晚7點,餐廳唔係特別多人唔洗等位,入面裝修比較簡單,都係走平民路線。一打開個餐牌就好有驚喜,平均一個套餐都係$70左右,已經包主食小菜同飲品,如果一個人食飯都係一個唔錯嘅選擇。之前聽人講佢地既新加坡火山包好出名,見到餐牌可以揀配軟殼蟹、牛腩同大蝦。我地嗌左軟殼蟹,上菜個陣先發現佢仲有其他配料,有青口、蝦同蜆,成個海鮮拼盤咁好抵食。個包淋上特製既辣醬汁,非常惹味,個包索晒啲海鮮嘅鮮味。食馬來西亞菜就緊係要食喇沙摻摻啦。摻摻其實本身有「兩溝」既意思,碗麵通常係米粉溝油麵,食起上黎會幾有口感。我地今次揀左個一人套餐,主食係海南雞喇沙摻摻,小食配左南乳雞翼,另外仲加配左個細肉骨茶。首先碟海南雞份量好足,如果係一個人自己食一定食唔晒。D雞肉好滑食落唔會太乾,而且仲好肥美添,我另外都幾鍾意佢個湯底,酸酸甜甜好啱香港人口味。差唔多飲晒成碗,哈哈!南乳雞翼好香口,但係外脆內嫩,而且好Juicy,兩隻完全唔夠!肉骨茶都好香濃,飲得出係下過吓功夫。下次可以叫一大煲飲。

坐左一陣友人話好似未仲夠飽,我地再加多左一份小食拼盤同馬拉盞炒通菜。小食拼盤本身以為好細碟,點知有好多件豬頸肉,每一件都好大塊。另外仲有豬牛雞串燒各兩串,配埋沙嗲汁真係一流。而且無論係豬頸肉定係串燒,個肉質都好juicy!

成個晚餐真係好豐富,希望可以係疫情下再約朋友夜晚食下飯聚下,係忙碌既生活中忙裡偷閒。
2021-02-28 86 瀏覽
平時好少踏足大埔今日約左成班人上去人地屋企玩梗係係附近搵下有咩好野食啦😌雖然叫cafe, 但係食東南亞菜既餐廳海鮮喇沙油麵喇沙個椰汁味好香💕對於唔太食得辣既我黎講,佢個微辣我完全接受到,基本上唔係好食到辣午餐仲包杯野飲,叫左熱檸檬薏米超多薏米,勁足料,而且唔太甜,好健康🤣無骨海南雞飯啲雞真係幾好食,無骨,啖啖肉,又夠嫩,而且一啲都唔油。最愛食雞皮,唔油最好味🤤 識配一定係配油飯,唔駛另外加錢,幾好😍
平時好少踏足大埔
今日約左成班人上去人地屋企玩
梗係係附近搵下有咩好野食啦😌

雖然叫cafe, 但係食東南亞菜既餐廳

海鮮喇沙油麵
喇沙個椰汁味好香💕
午餐仲包杯野飲,叫左熱檸檬薏米
超多薏米,勁足料,而且唔太甜,好健康🤣

無骨海南雞飯