2020-12-27 70 瀏覽
臨近聖誕約咗朋友喺大埔一間果子Cafe度食星馬菜既lunch。一入到去覺得環境好乾淨企理,有幾幅色彩繽紛嘅話掛咗係牆,配合埋聖誕裝飾,成間鋪都好colorful,心情都靚d。一行二人,叫左兩個主食,分別係肉骨茶飯同香茅豬扒湯麵🍜。肉骨茶飯嘅性價比係好高,因為佢份量好多,味道濃郁,當天氣凍既時候飲,即刻覺得個人溫暖咗好多。飲肉骨茶係必備油炸鬼,將油炸鬼浸喺湯度,索曬肉骨茶嘅精華,很讚👍🏿👍🏿而豬骨嘅肉質係好鬆軟,將豬肉點有少少酒味既醬,送飯簡直一流呀❤️至於香茅豬扒湯麵,豬扒份量都好大,而且味道足夠,麵質適中,唔會太淋或者太硬,煮得剛剛好。另外我哋仲帶咗兩款小食添,絲網春卷同炸蝦,個人比較喜歡絲網春卷,因為內餡調味啱啱好,以外表炸得好脆,完全可以再encore👍🏿我哋仲叫咗兩款特色飲品,係好清新既薄荷青檸梳打同香橙梳打,簡直大滿足呀!
2020-12-27 57 瀏覽
大埔美食五花八門,但新馬菜既選擇唔算多,一於試下呢間果子cafe既lunch啦我地兩個人叫左香茅豬扒湯麵同肉骨茶飯,加$15或者$20就可以配到唔同款式嘅小食,我地加咗香脆吉列蝦同絲網春卷。仲叫咗兩款特飲添,分別係香橙梳打同薄荷青檸梳打。香茅豬扒醃得入味而且肉質鬆軟,唔會太實,麵質係彈牙,湯底唔係味精湯,所以唔會蓋過豬扒嘅味。至於肉骨茶飯,材料好充足,有蛋,豆卜同豬骨。一上菜,已經聞到好香嘅藥材味,一飲落去不得了,係勁濃郁,連粒蛋都入味,豬骨既肉因為熬左一段時間所以好容易拆肉,再配埋飯食,好好味呀炸既小食都係即炸,熱辣辣,仲要香脆,點埋泰式辣醬,係完美嘅配搭兩款特色飲品都係好fresh,唔會死甜,食完炸野,再飲下,簡直係完美嘅ending

2020-12-20
2020-12-27 53 瀏覽
今日同朋友去咗太和食飯,朋友話有間新加坡菜都幾好食嘅,所以就入左去食。我哋叫咗個海鮮喇沙摻摻同埋印尼炒飯。個喇沙摻摻椰汁味夠濃幾正,而且小辣好爽。海鮮都多而且新鮮,魚片豆卜好味!佢米粉撈油面好爽口,口感好特別!呢個印尼炒飯有勁大隻荷包蛋,d蛋汁留落去d醬油飯到流曬口水!佢d蝦幫我地mok左殼好方便,點左d印尼醬剌剌地幾好味!蝦片爽口,d沙爹雞串燒都幾好食,肉質鮮嫩,而且肥肉唔多。我叫左個紅棗牛蒡茶,牛蒡少少澀既味道但勝在紅棗夠甜!朋友叫左美祿恐龍,佢有啲美祿粉係上面好特別。我哋仲叫咗個絲綢春卷,佢出面係網狀嘅,脆脆地,入面有好多芋頭蓉,外脆內軟好好食!整體黎講,野食好食但價錢唔貴,勝價比高!

我叫左個紅棗牛蒡茶,牛蒡少少澀既味道但勝在紅棗夠甜!

朋友叫左美祿恐龍,佢有啲美祿粉係上面好特別。

整體黎講,野食好食但價錢唔貴,勝價比高!
太和嘅果子由佢地開業到依家年半有多,都食左幾次。今次再去食嘅時候,質素依然保持得好好。裝潢似café嘅風格,位置舒適。而且地下,枱面等都非常乾淨。主食叫左喇沙豬頸肉摻摻,佢地嘅喇沙湯底好濃郁,好香。而且飲落一D都唔 搶喉。摻摻就係米粉同油麵,一碗麵有兩種口感,好特別。豬頸肉份量都幾多,大大件,肉質軟嫰,味道不錯。另外一個主食就叫左印尼炒飯,有兩串沙嗲雞肉串燒,幾隻蝦,仲有幾塊大蝦片。印尼炒飯粒粒分明,仲有少少水份,幾有咬口,有粟米青豆等材料一齊炒成。沙嗲雞肉串燒偏甜,面頭嘅醬有好多花生粒,好好食!蝦麵幾鮮味,大蝦片唔算好鹹,仲好香脆。Lunch set加配小食一個叫左春卷,另一個就叫左森巴醬通菜,春卷好香脆,皮夠薄。餡嘅調味都不錯;森巴醬通菜,通菜好嫰,冇渣。森巴醬有D鹹鹹地,辣辣地,好惹味。飲品就叫左一杯ice mocha,微香嘅咖啡味,都幾滑,面頭仲有cream。一杯薄荷青檸梳打,好清新。之後都會繼續食呢間咁高質素嘅食店!

一杯薄荷青檸梳打,好清新。

之後都會繼續食呢間咁高質素嘅食店!
2020-12-19
5 分鐘 (堂食)
There are very few Malaysian Restos in Taipo but I really enjoy eating Laksa so I have been to this place a few times.Their laksa is very special since the dish is mixed with 2 types of noodles (rice vermicelli and oil noodles). I like the noodle texture. Seafood is fresh.The nasi goreng is also nice. The rice is filled with soy sauce but not salty. The chicken skewers are a bit spicy but then they are delicious.Spring rolls are really awesome. They are very crispy outside and the inner part of

Spring rolls are really awesome. They are very crispy outside and the inner part of the spring rolls are filled with taro!

If you order a drink, don’t forget to order Milo Dinosaur. It’s a very unique Malaysian/ Singapore’s drink, with milo power on top of the drink. I have only see. a few restos in Hong Kong serving this drink.

大埔踩單車到這家餐廳短暫停留,剛好是下午茶時間,感覺有驚喜,很抵食,好吃不貴。剌唦是新加坡style的本地口味,一點不辣。鳳爪好吃,想再來一盤。紅豆薏米水有驚喜,甜度剛剛好,美味!
南乳雞翼剌唦
小食酸辣鳳爪
肉骨茶
2020-12-06
5 分鐘 (堂食)
南乳雞翼剌唦
小食酸辣鳳爪
肉骨茶
  • 黑糖珍珠鮮奶
  • 白雲酸辣鳳爪
  • 肉骨茶飯
  • 小食拼盤
今日難得入大埔,下午茶就去左呢間星馬餐廳「果子LifeCafé」。餐廳裝修簡約,以木紋同柔和既米色為主。.📌「細海鮮喇沙摻摻」$42喇沙將就香港人口味完全不辣,所以湯底唔夠味唔夠濃,帶有微微既椰漿味,加入蝦、蜆、魚片、豆卜、芽菜同埋半隻雞蛋煮成。麵用左新加坡傳統摻摻,即係油麵同米粉兩溝,口感豐富。.📌「細咖喱牛腩飯」$35牛腩炆得夠淋夠入味,個汁偏甜,食落完全唔辣!正常發揮!.📌「紅豆薏米水」 (下午茶餐+$6)比想像中好飲!.📌「可樂」(下午茶餐+$6).Overall嚟講,一般!係附近經過既話可以試下,但係唔洗山長水遠得登入嚟食🤭🤫.食物:6.5/10環境:8/10抵食度:8/10回頭度:6.5/10.

📌「細海鮮喇沙摻摻」$42

📌「細咖喱牛腩飯」$35

牛腩炆得夠淋夠入味,
個汁偏甜,食落完全唔辣!正常發揮!
📌「紅豆薏米水」 (下午茶餐+$6)
比想像中好飲!
📌「可樂」(下午茶餐+$6)
Overall嚟講,一般!係附近經過既話可以試下,
但係唔洗山長水遠得登入嚟食🤭🤫
食物:6.5/10
環境:8/10
抵食度:8/10
回頭度:6.5/10
2020-10-28 282 瀏覽
好耐假期冇去玩,今次入大埔踩單車&搵野食。大埔都有唔少餐廳,今次又過來再食果子的海南雞。餐廳係比較舒適的 café 設計。等左一陣先入到來,2個人都有卡位。鐘意佢既海南雞,啲雞幾滑。唔似出面泰國果啲浸過味。佢地職員話新加坡海南雞係食返雞本身既原汁原味。檸檬意米水都幾濃,唔錯。朋友就食左豬扒喇沙,小辣幾香椰漿味,佢都覺得唔錯。不過冇影相,哈哈。埋單只係百零蚊,真係好抵食。下次入來踩單車,會encore.

餐廳係比較舒適的 café 設計。
等左一陣先入到來,2個人都有卡位。

檸檬意米水都幾濃,唔錯。

埋單只係百零蚊,真係好抵食。

下次入來踩單車,會encore.

• 喇沙摻摻
  • 海南雞飯
2020-10-14 261 瀏覽
今日難得入大埔,決定唔食連鎖餐廳,經朋友介紹最後決定咗果子呢一間餐廳!原因朋友話好好食嘅馬來西亞嘢到達時夜晚6點,人流唔算多,只坐滿六成,本來都有啲擔心,但係見到個餐牌選擇多太吸引,裏面好多都係卡位,都坐得幾舒服!點左個二人餐,二人餐和兩個單人餐,價錢只差二十幾,但係多一個菜點左我最愛的喇沙,仲有得配南乳雞翼🥰🥰🥰不過個海南雞飯就一般,雞件我略嫌有點油另外叫咗兩個小食,雖然個串燒有啲普通,但係柞薯蝦就好好食唔使加錢仲包括$22特飲,我哋點左美祿恐龍,紅豆珍珠奶茶,都唔差㗎下次可以再嚟試埋個火山麵包☺️☺️❤️

點左我最愛的喇沙,仲有得配南乳雞翼🥰🥰🥰
不過個海南雞飯就一般,雞件我略嫌有點油

另外叫咗兩個小食,雖然個串燒有啲普通,但係柞薯蝦就好好食

下次可以再嚟試埋個火山麵包☺️☺️❤️

2020-10-10 241 瀏覽
每星期六都嚟大埔,御xx是首選;皆因質素高價錢平,成為我家大埔食堂不過食得多都嫌棄,唯有轉場試新嘢searching 睇食評,搵到呢間位置於街尾,唔使等位,門面睇落都唔差;入去試吓侍應安排卡位,咁啱坐近厨房門口; 親眼見到一盤熟雞放係地下,我家老爺大聲話咁樣擺食材,好彩無叫海南雞飯🤬🤬🤬侍應幫我哋落完單入厨房跟另一人講左兩句,反應好快即時搬走;不過係搬去另一邊厨房門後面地下😰總之唔俾你直望到就得,可惜我坐之位置望到門隙😳😳😳再過多1x分鐘就搬返上台面,點解唔一早就搬呢🤯🤯🤯咁樣處理食材,眼不見為乾淨🤭越式豬扒碌霖撈烏冬$52講返味道,烏冬底有酸汁撈埋一齊還可以;不過烏冬咁樣食唔啱胃口😣咖哩吉列豬扒飯$54⋯⋯豬扒較硬😟無下次🤢🤢🤮

不過食得多都嫌棄,唯有轉場試新嘢

searching 睇食評,搵到呢間

位置於街尾,唔使等位,門面睇落都唔差;入去試吓

侍應安排卡位,咁啱坐近厨房門口;

總之唔俾你直望到就得,可惜我坐之位置望到門隙😳😳😳

再過多1x分鐘就搬返上台面,點解唔一早就搬呢🤯🤯🤯

咁樣處理食材,眼不見為乾淨🤭

越式豬扒碌霖撈烏冬$52

咖哩吉列豬扒飯$54⋯⋯豬扒較硬😟

無下次🤢🤢🤮
2020-10-10
2020-08-17 537 瀏覽
下午茶 去咗太和望下餐牌都好抵食 試一試😊下午3點平日唔洗等位人唔多,職員有禮貌! 叫咗一碗哪沙海鮮面 ✨細細碗女仔食夠飽男仔可能唔夠不過下午茶算係呢個分量上菜時間很快!10分鐘內碗面味道很好😊個湯好濃好飲 我飲晒!😋😋😋海鮮有蝦、兩粒蜆加豆腐干、魚旦、雞蛋下次會試其他款下午茶餐都是30-40 元仲有凍飲、特飲要加錢呢間主打馬來新加坡菜式 很有風味裝修走舒適文青風格很不錯 👍🏻空間大坐得舒服又唔迫Like ! 下次再試下其他餐
下午茶 去咗太和
望下餐牌都好抵食

試一試😊
下午3點平日唔洗等位
人唔多,職員有禮貌!

叫咗一碗哪沙海鮮面 ✨
細細碗女仔食夠飽
男仔可能唔夠
不過下午茶算係呢個分量

上菜時間很快!10分鐘內
碗面味道很好😊個湯好濃好飲

我飲晒!😋😋😋
海鮮有蝦、兩粒蜆加豆腐干、魚旦、雞蛋
下次會試其他款
下午茶餐都是30-40 元

仲有凍飲、特飲要加錢
呢間主打馬來新加坡菜式

很有風味
裝修走舒適文青風格
很不錯 👍🏻空間大

坐得舒服又唔迫

Like ! 下次再試下其他餐

2020-08-17
2020-08-10 418 瀏覽
喺太和附近有好多不同類型嘅餐廳,其中一間主打東南亞菜式。餐廳裝修簡潔明亮,午餐唔算有太多選擇,今日揀左牛肉喇沙摻摻$56主角喇沙湯底色偏黃,加上一片紅油,微辣,帶有椰漿香味,唔算太濃稠,而配料有豆卜、芽菜、魚片。牛肉係火鍋料肥牛,淥得剛剛熟又有牛肉味;摻摻~即係兩溝咁解,一碗有齊米粉和油麵。油麵質地唔錯,麵身又唔會油淰淰,米粉唔碎但冇乜米香味 ,不過連湯一齊食又唔錯。可以再嚟,下次要試吓無骨海南雞飯。
喺太和附近有好多不同類型嘅餐廳,其中一間主打東南亞菜式。
餐廳裝修簡潔明亮,午餐唔算有太多選擇,今日揀左
牛肉喇沙摻摻$56
牛肉係火鍋料肥牛,淥得剛剛熟又有牛肉味;
摻摻~即係兩溝咁解,一碗有齊米粉和油麵。

可以再嚟,下次要試吓無骨海南雞飯。

2020-07-29 343 瀏覽
咩係摻摻呢?其實即係「兩溝」的意思,是混合油麵和米粉啊!我今次就食喇沙雞翼摻摻,雞翼有3隻,尚可啦。而個摻摻呢…我覺得唔太夠味,湯底嘅喇沙味唔夠濃,而且麵同米粉個口感唔多煙韌和爽口,而且比例上我覺得可以平均返d, 因爲我食依碗比較多油麵,而油麵正常又的確比米粉無咁索味,所以呢,如果多d米粉,可能食落會多返d味🤪但我本人對佢選用嗰隻米粉就麻麻😅不過可以講下依度嘅環境,佢有長型梳化,成個感覺都幾舒服又靜靜地,因此我覺得係一個適合同三兩知己食飯傾下計嘅好地方🙂
好恐怖 離哂譜 大家小心食到最尾先發現 真係...會打去食環署 跟進希望店家可改善依個問題真係嚇x死人另叫咗個香茅豬扒飯 豬扒好硬。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
好恐怖 離哂譜 大家小心
食到最尾先發現 真係...

會打去食環署 跟進
希望店家可改善依個問題
真係嚇x死人

另叫咗個香茅豬扒飯 豬扒好硬

。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
秋葵蝦沙律
2020-07-12
35 分鐘 (外賣送餐)
1K
2020-07-02 500 瀏覽
在朋友的介紹下,才知道太和這邊有喇沙吃!二話不說就跟朋友來這裡晚飯啊~~~個人很喜歡某一家連鎖餐廳的海南雞喇沙見到果子也有這款喇沙選擇,就決定試試,比較一下兩店的味道!朋友就選海鮮喇沙摻摻~~~喇沙湯底有很香的椰奶味,唯整體不夠香濃惹味!配菜有半隻雞蛋﹑魚片及豆卜,豆卜的豆味幾香,但不吸湯,所以略淡口~米粉和油麵都較幼身較稔海南雞夠嫩滑,但雞味不夠濃~朋友的海鮮喇沙摻摻,海鮮配料幾豐富,有蝦﹑青口及蜆60多元有這麼多配料,都幾抵食~朋友分了一隻蝦給我吃,惜蝦的肉質不算十分爽口彈牙~~飲品是美祿恐龍美祿味淡了一點之餘,奶味也稍稍重了一點點整體而言,食物及飲品質素中規中矩,未算特別出色座位算寬敞舒適偶爾想在家附近吃喇沙,也可以考慮光顧的!
在朋友的介紹下,才知道太和這邊有喇沙吃!
二話不說就跟朋友來這裡晚飯啊~~~

個人很喜歡某一家連鎖餐廳的海南雞喇沙
見到果子也有這款喇沙選擇,就決定試試,比較一下兩店的味道!
朋友就選海鮮喇沙摻摻~~~
海南雞喇沙摻摻
喇沙湯底有很香的椰奶味,唯整體不夠香濃惹味!
米粉和油麵都較幼身較稔
海南雞夠嫩滑,但雞味不夠濃~
海鮮喇沙摻摻
朋友的海鮮喇沙摻摻,海鮮配料幾豐富,有蝦﹑青口及蜆
60多元有這麼多配料,都幾抵食~
朋友分了一隻蝦給我吃,惜蝦的肉質不算十分爽口彈牙~~
美祿恐龍
飲品是美祿恐龍
美祿味淡了一點之餘,奶味也稍稍重了一點點

整體而言,食物及飲品質素中規中矩,未算特別出色
座位算寬敞舒適
偶爾想在家附近吃喇沙,也可以考慮光顧的!
2020-06-10