2020-12-27
適逢聖誕節,我地就提早去左東歐餐廳預先慶祝一下。相信好多人都聽過東歐餐廳,佢地主打烏克蘭🇺🇦嘅正宗菜式,連廚師都係由烏克蘭請返黎嚟㗎! 餐廳嘅裝修都好有歐洲風味,靠牆坐嘅話就好似係當地風景前面用餐咁🏞,未去過東歐嘅我地都好期待啊!.正宗烏克蘭羅宋湯 Borsch 🍲 $68首先必叫依個正宗烏克蘭羅宋湯。我估絕大部分香港人都飲過羅宋湯,但佢唔係香港人發明,更加唔係俄羅斯人發明 (因為羅宋湯既英文名亦叫Russian Borsche),而係烏克蘭人🇺🇦發明。依個正宗嘅烏克蘭羅宋湯入面有大量嘅紅菜頭、椰菜、洋蔥🧄,中間仲有一抹酸忌廉。以為咁多紅菜頭會令個湯好酸?咁你就錯啦!🙅🏻♀️ 佢同我地平時係茶餐廳以蕃茄🍅(其實係茄膏🥫)為主嘅羅宋湯唔同,唔會一味得個酸字,反而係以紅菜頭嘅清甜為主。啖啖蔬菜絲之餘,最後飲到底仲有豬肉㗎!.招牌芝士焗牛脷盅 $98Ox Tongue, vegetables and cheese grilled in clay pot凍冰冰就先叫個熱盤暖下肚啦! 招牌芝士焗牛脷盅都係必點菜式之一!侍應上菜好快手就打開咗上面嘅酥皮仲幫我地切開咗, 所以影唔切相。外形嚟講,睇落
正宗烏克蘭羅宋湯 Borsch 🍲 $68
招牌芝士焗牛脷盅 $98
凍冰冰就先叫個熱盤暖下肚啦! 招牌芝士焗牛脷盅都係必點菜式之一!侍應上菜好快手就打開咗上面嘅酥皮仲幫我地切開咗, 所以影唔切相。外形嚟講,睇落份量都幾細,而且酥皮同個盅完完整整咁分開咗,同我地想像中會好似酥皮湯痴住好唔同。首先試下舊牛脷啦,盅入面有滿滿嘅芝士🧀,牛脷好淋好嫩滑,同日本嘅燒牛舌完全唔同,咬落去淋到好似炆牛腩咁,但佢又保留到牛脷嘅纖維同質感。再試下配埋酥皮、芝士同原粒蘑菇,一次過食到唔同口感,好好味! 而且雖然睇落細細盅,但入面應該都有八至十塊牛脷,加埋芝士,其實食落都好飽肚。
馳名基輔炸雞扒 $198
Chicken Kiev
主菜我地就叫咗馳名基輔炸雞扒,用雞肉包着牛油再蘸麵包糠炸。睇其他食評講,切開雞肉後會見到融化的牛油流出,我地當日食可能太遲切開佢,無見到牛油流出,但雞肉都幾juicy,肉質嫩滑,唔會乾柴,再配埋蘑菇汁就Perfect啦!外層亦炸得相當酥脆!而側邊嘅伴碟薯片亦唔可以睇小,薯片厚身,仲係即叫即炸,熱辣辣、脆卜卜,如果有多啲蘑菇汁蘸嚟食就更加好啦!
Velvet Brown Ale 330ml 🍺 $58
Nalivka 🍷 $68
另外我地叫咗兩杯酒飲下,Velvet Brown Ale有獨特嘅焦糖味,好香甜,第一啖飲落唔似飲緊酒,慢慢先會有些微酒香散發出來。Nalivka係東歐特色飲品,有啲似凍飲嘅mulled wine,即香料酒,同樣同水果、香料同酒精混合而成,Nalivka入口較甜,但仍然品嘗到八角等香料嘅味道。不過由於係凍飲,飲到尾味道會被冰塊沖淡,所以最好都係快啲飲~
未食過東歐菜黎講,味道都幾好味,唔會話太濃味,絕對值得一試。亦睇得出老闆幾熱愛自己嘅家鄉,勢要將烏克蘭🇺🇦嘅美食都帶嚟香港,俾我哋香港人試😋。
老闆好好人又幫我地影相,又會問下客人意見。餐廳侍應都好多,上菜都好快,而且見佢地都密密手幫客人收碟,雖然態度唔差,但就俾到人一種催你食完快啲走既感覺。我地仲想食埋啲薯片嘅時候,有侍應話咁快就伸隻手過嚟想收埋隻碟,而我地都唔係食得好耐,落單同埋單走人都係差唔多45分鐘嘅事,食西餐嚟講都算係幾趕急,都明白依個時勢有生意就盡做,做得幾多得幾多,所以大家如果用完餐都唔係霸住張枱咁耐啦!
烏克蘭香煎薯餅、地道香燒豬肋骨、各或傳統餃子我哋通通都想試啊!希望疫症過後,我哋都可以再嚟東歐餐廳試埋其他菜式啦😭!
Follow us on Instagram - Foodastics