東歐餐廳

Ivan The Kozak
2020-12-07 239 瀏覽
Have been at this restaurant few time. Want to mention that taste of the dumplings and pelmeni is the same like my grandmother did (she is Ukrainian). The dough is tender and melting in the mouth. They make best chicken Kiev I ate in my life, very soft meet and juicy. You can see all food is homemade. About desserts I tried only honey cake, was delicious. Atmosphere is just like at my grandma home, warm and traditional. Service is fast.
  • Chicken Kiev
  • honey cake
2020-12-06 233 瀏覽
喺香港好難搵到烏克蘭菜,特登bk左位放工去試下。餐廳裝修充滿異國風情,黎之前做左功課,叫左三款唔少人推介嘅菜式。 羅宋湯係烏克蘭國湯,正宗烏克蘭羅宋湯同本地餐廳羅宋湯有分別,呢到除左用肉湯、蔬菜仲加左紅菜頭,面頭仲有酸忌廉,比平時港式羅宋湯清淡同埋冇辛辣感,味道柔和。招牌芝士焗牛脷盅一上枱有d失望,個酥皮可以用慘不忍睹黎形容未食已經扣左分😔🙈,可能店員見酥皮無形狀可言無幫我地再剪細,牛脷切成一粒粒份量唔少食落厚身好淋,芝士食到有blue cheese味道。 等左好一段時間地道香燒豬肋骨終於上枱,火焰瞬間即逝,好彩一上枱預備好相機錄低整個過程打卡一流,有4條豬肋骨好淋好輕易就肉骨分離,加左刁草所以有獨特嘅香味。成餐整體味道不俗但略欠驚喜😬,未食過東歐菜嘅朋友都可以黎試下。

2020-12-04 331 瀏覽
📍 東歐餐廳中環雲咸街63號巴力大廈1樓係香港比較少食到烏克蘭菜🇺🇦呢間東歐餐廳既裝飾掛畫同枱櫈都好有特色 就好似去左俄羅斯甘 尼緊冬天就好啱大家去食❄️🔖訂枱記得起碼早2個月訂 好full ❗️今次嗌得太多肉 食肉獸🙈✨最特別係招牌芝士焗牛脷盅👍🏻💰$98好似酥皮湯甘 入面就係芝士牛脷 食落幾特別!肉質吾會好韌 又吾會好漏 份量好足夠!個酥皮可以做得鬆脆d就好 食落似餅乾✨香燒豬肋骨💰$198味道比較普通 不推薦大家試 呢個價錢吾抵食 上菜會用vodka火燒 要影相就把握個10秒啦📸肉質幾淋 份量3大件 都足夠2人share✨俄國宮庭焙鹿肉💰$228第一次食鹿肉 但味道好入味 煮得好淋 有d似牛腩既口感 出面未必有得食 值得試下!✨羅宋湯,三文魚湯 💰$68 羅宋湯唔似平時飲開中式既酸酸辣辣味 主要飲到清清地既蕃茄同紅菜頭味 幾開胃!三文魚湯就比較鮮甜同足料
📍 東歐餐廳

芝士焗牛脷盅
羅宋湯
  • 正宗烏克蘭羅宋湯
  • 俄國宮廷焙鹿肉
同朋友一齊去過俄羅斯旅行,所以我哋都好想喺香港食下俄羅斯菜回味下☺️☺ (呢度係主打烏克蘭 & 俄羅斯菜) 呢間餐廳真係太受歡迎啦,要提早一個月預訂先食到!📍正宗烏克蘭羅宋湯($68):羅宋湯由紅菜頭、洋蔥、薯仔等蔬菜及豬骨熬煮而成,望落係好靚嘅紫紅色,溝埋sour cream一齊飲味道好鮮甜,不過味道對我嚟講清淡咗啲,加返少少鹽會更好飲好食指數:4/5📍烏克蘭香煎薯餅🥔($78):比想像中普通😂 配埋sour cream一齊食可以中和返個油膩感,味道正路,不過性價比麻麻好食指數:3.5/5📍招牌芝士焗牛脷盅🐂($98):上菜嘅時候盅上面蓋咗一塊酥皮,侍應會幫手剪開,用嚟配搭牛脷一齊食。牛脷粒粒都好厚身,但係又整到好淋,配埋芝士洋蔥汁同酥皮一齊食真係一流呀🤩🤩 好食到連唔多食牛脷嘅朋友都忍唔住係咁食😼 不愧係招牌菜,必食呀👍🏼👍🏼👍🏼好食指數:5/5📍俄國宮廷焙鹿肉🦌($228):喺香港真係好難得可以食到鹿肉,所以一於叫嚟試下!鹿肉經廚師以紅酒燉煮完之後,食落甜甜哋好入味,咬落去嘅質感就好似瘦嘅燜牛腩咁,肉質比較粗糙,而且會食到一陣特別嘅味道(鹿味?) 而一齊燉煮嘅蘑菇同薯仔亦都好入味😋

📍正宗烏克蘭羅宋湯($68):

📍招牌芝士焗牛脷盅🐂($98):

好食指數:5/5

📍俄國宮廷焙鹿肉🦌($228):
俄國宮廷焙鹿肉

喺香港真係好難得可以食到鹿肉,所以一於叫嚟試下!鹿肉經廚師以紅酒燉煮完之後,食落甜甜哋好入味,咬落去嘅質感就好似瘦嘅燜牛腩咁,肉質比較粗糙,而且會食到一陣特別嘅味道(鹿味?) 而一齊燉煮嘅蘑菇同薯仔亦都好入味😋 唔錯,值得一試

好食指數:4/5

🌸 呢間餐廳餐廳嘅桌椅以及裝飾擺設都好有東歐特色,其中一面牆上面仲掛咗烏克蘭首都基輔市嘅風景畫,所以我一行入去嗰下就好似去咗東歐嘅小餐廳咁,完全感受到異國風情呀😆

抵食指數:4/5
環境指數:4.5/5
推介指數:4.5/5

2020-11-02
午餐
俄國宮廷焙鹿肉
2020-11-25 285 瀏覽
☻ 中環 東歐餐廳 💛 2020.10.29❦ 環境 💮 💮 💮❦ 食物 💮 💮 💮❦ 服務 💮 💮 💮❦ 抵食 💮 💮老實講今次喺第一次試烏克蘭菜 可能期望太大所以有少少失望 不過一試無妨嘅店內放滿濃厚東歐風味嘅裝飾品非常吸睛呀 環境較細感覺有啲迫 好在座位都幾闊落唔會好侷促食物方面性價比普通 豬肋骨打卡一流但火燒後有啲燶同老左少少 反正外表平平無奇嘅牛脷盅好香好淋超好味呀😋◈ 推薦菜色: 招牌芝士焗牛脷盅地址: 中環雲咸街63號巴力大廈1樓
☻ 中環 東歐餐廳 💛 2020.10.29

◈ 推薦菜色: 招牌芝士焗牛脷盅

地址: 中環雲咸街63號巴力大廈1樓
2020-10-29
  • 烏克蘭香煎薯餅
服務態度同食物質素都好好🤤特別推薦海鮮磨菇卷,招牌炸雞扒店內氣氛好特別好有特色Staff仲幫我地影響,一定會繼續支持,菜單好有特色,🖐五星級享受,☝️一流既餐廳。
服務態度同食物質素都好好🤤
特別推薦海鮮磨菇卷,招牌炸雞
店內氣氛好特別好有特色

Staff仲幫我地影響,
一定會繼續支持,
菜單好有特色,
🖐五星級享受,☝️一流既餐廳。

海鮮磨菇卷
海鮮磨菇卷
  • 馳名基輔炸雞扒
2020-11-18 314 瀏覽
🇺🇦「東歐餐廳」係! 東!歐!餐!廳!啊!好記得睇ʏᴇʟʟᴏᴡᴏᴘᴇɴʀɪᴄᴇ嘅第二集就係介紹佢!已經好想即刻去試但因為一路聽講佢都full booking 又聽聞午餐可以直接walk in所以有日lunch去咗試又真係lunch唔洗排隊呢聽朋友講佢8月份book dinner到11月見食到😂🔥.𝚂𝚎𝚝 𝙻𝚞𝚗𝚌𝚑 $𝟷𝟷𝟾-𝟷𝟹𝟾❶ 羅宋湯𝑜𝑟南瓜湯𝑜𝑟 蔬菜湯❷ 沙律❸ 主菜(四揀一)❹ 花茶 𝑜𝑟 TEA 𝑜𝑟 Coffee.🧆𝐺𝑒𝑜𝑟𝑔𝑖𝑎𝑛 𝑠𝑡𝑦𝑙𝑒 𝐶ℎ𝑖𝑐𝑘𝑒𝑛 𝑤𝑖𝑡ℎ ℎ𝑜𝑚𝑒𝑚𝑎𝑑𝑒 𝑠𝑎𝑢𝑐𝑒 $𝟷𝟸𝟾🐟𝐺𝑟𝑖𝑙𝑙𝑒𝑑 𝐶𝑜𝑏𝑏𝑒𝑟 𝑓𝑖𝑠ℎ 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑐ℎ𝑒𝑒𝑠𝑒 𝑠𝑎𝑢𝑐𝑒 $𝟷𝟷𝟾.我同朋友一個叫咗𝙰一個叫咗𝙲𝚂𝚎𝚝 𝙲 嘅魚有驚喜燒得幾好食 條魚又幾滑不過個雞就唔夠魚有驚喜羅宋湯同蔬菜湯都係偏清淡有啲似港式嘅茶餐廳會飲到嘅佢個沙律嘅蔬菜都係蔬菜湯嗰啲🥗唔係平時西餐廳食到嘅沙律都幾有東歐風情講真係中環Lunch呢個價錢包咁多嘢都抵嘅.認真地說幾鍾意呢度嘅環境雖然係中環但入到去好似真係去咗另一個國家咁算唔算另類𝚜𝚝𝚊𝚢𝚌𝚊𝚝𝚒𝚘𝚗😂記得打過電話去問Lunch
🇺🇦「東歐餐廳」
係! 東!歐!餐!廳!啊!
好記得睇ʏᴇʟʟᴏᴡᴏᴘᴇɴʀɪᴄᴇ嘅第二集
聽朋友講佢8月份book dinner到11月見食到😂🔥
𝚂𝚎𝚝 𝙻𝚞𝚗𝚌𝚑 $𝟷𝟷𝟾-𝟷𝟹𝟾
❶ 羅宋湯𝑜𝑟南瓜湯𝑜𝑟 蔬菜湯
❷ 沙律
❸ 主菜(四揀一)
❹ 花茶 𝑜𝑟 TEA 𝑜𝑟 Coffee
聽講佢地嘅牛脷都幾好食
但係而家要訂到八月啦
睇吓會唔會有機會下次再試佢地晚餐🍷
2020-06-04
  • Grilled Cobber Fish with Cheese sauce
2020-11-17 394 瀏覽
說到東歐菜、俄羅斯菜,在香港找一間正宗的好像不多,簡直是屈指可數🧐而Ivan The Kodak 可說是難得一間有正宗烏克蘭菜的餐廳🇺🇦.正宗烏克蘭羅宋湯🥣我告訴你們這才是真真正正的羅宋湯❗️我們平時去餐廳喝的所謂羅宋湯只是雜菜湯😒這碗由紅菜頭熬製的羅宋湯,湯裡有著大量的紅椰菜及面頭的忌廉,雖然味道不濃,但有紅菜頭的清甜😋.招牌芝士焗牛脷盅🐮覆蓋在盅上的酥皮,拿開後就是味道香濃的芝士牛脷🤤建議將酥皮沾上芝士後再夾牛脷一起吃😋.地道香燒豬肋骨🐷上菜後,侍應隨即在豬肋骨上點火🔥燒過後的豬肋骨充滿焦香🤤味道帶點甜,質感鬆軟,入口一咬即化😋.老實說正宗的東歐菜我起碼有十年沒吃過,到現在可以再吃可說是難得👍🏼真的值得再次光顧再試試其他地道菜色😝

正宗烏克蘭羅宋湯🥣

招牌芝士焗牛脷盅🐮
地道香燒豬肋骨

地道香燒豬肋骨🐷
地道香燒豬肋骨
2020-11-15 358 瀏覽
好耐之前已經提早一個月book左 可惜後尾同公公生日飯撞左期就再book兩個月後😅跟住又無啦啦比人停左晚市 拖到最近終於食到啦🥺餐廳裝修好有東歐氣息 同男朋友嗌左三個好多人推介既菜:1️⃣招牌芝士焗牛脷盅超好味又暖胃🥰望落細細個盅但其實有好多粒牛脷!牛脷超腍 配埋芝士同一啲都唔油既酥皮真係冇得輸!2️⃣馳名基輔炸雞扒之前睇杜生介紹見到切開係會噴汁😂今次雖然冇 不過依然有好邪惡既牛油流出黎 雞肉幾嫩不過調味比較單調 薯片比較硬身 個人都係鐘意食薯條多啲😜3️⃣地道香燒豬肋骨打卡一流既火焰豬肋骨 係遠處見到黎緊一定要準備手機拍片!對於冇乜飲酒既我黎講酒味都幾濃 有少少苦不過幾特別😆肉唔會痴骨 不過有部分燒得勁既會燶左同比較嚡 但整體都唔錯 值得推薦比大家 最緊要係黃店💛
跟住又無啦啦比人停左晚市
最緊要係黃店💛
慶祝紀念
紀念日
2020-11-15 327 瀏覽
早排睇到Yellopenrice介紹已經覺得好吸引,加上香港絕少烏克蘭餐廳,就決定早一個Book定位同朋友去試吓👍🏻餐廳位於LKF附近,入面既佈置同用餐餐具都富有異國色彩,無得去旅行,唯有幻想下自己去左外國啦😂今次我地2個人嗌左3款菜式加素羅素湯,整體都幾唔錯架!👍🏻用料豐富,有紅腰豆,椰菜,西芹,蕃茄等等,我相信細食朋友飲完依碗湯都半飽了。👍🏻用左紅菜頭同蕃茄而製,有茄紅素同時又滿滿抗氧化物,好味仲好健康添喎。👍🏻羅宋湯可以揀傳統有豬肉同素,可能係素既關係,減少左油膩感,不過味道依然濃郁嘅!可改善地方:熱啲就好啦😣雞扒捲成一個波咁,中間夾住牛油然後拎去炸,切開一半,啲牛油隨即流晒出黎🤪邪惡但又幾特別幾好味喎。👍🏻炸皮薄,食落脆口但唔會好似厚到KxC果啲咁。👍🏻肉質Keep住鮮嫩,配埋牛油香味,雖然好肥但真係忍唔到口。👍🏻佢個磨菇配汁真係要大讚,好重菇味😍本人大推。👍🏻炸薯片,脆加薄身,正正。依個豬肉餃子就無乜特別啦😣皮身較厚,鍾意飽肚既朋友可以一試,而入面就包住豬肉,配埋酸乳酪汁,食落就無咁膩👍🏻同埋餃子送到黎既時候只係微溫,熱啲就好啲啦😭👍🏻蕃茄汁香濃,夠晒入味👍🏻椰菜捲住一大嚿豬

今次我地2個人嗌左3款菜式加素羅素湯,整體都幾唔錯架!
正完烏克蘭羅宋湯(素)

可改善地方:熱啲就好啦😣

馳名基輔炸雞扒

👍🏻炸皮薄,食落脆口但唔會好似厚到KxC果啲咁。
👍🏻佢個磨菇配汁真係要大讚,好重菇味😍本人大推。
👍🏻炸薯片,脆加薄身,正正。

傳統豬肉餃子

家常椰菜卷

👍🏻蕃茄汁香濃,夠晒入味
👍🏻椰菜捲住一大嚿豬肉,肉食朋友應該會幾鍾意既,豬肉入面加入少許甘荀,增加口感

可改善地方:都係唔夠熱🧐

小麥Soda+Cranberry  Juice

前面既係wheat soda,都幾香小麥味,飲飲下覺得有少少似黑糖味,不過個人認為略甜,所以無飲晒。

紅色既係Cranberry juice,係朋友點既,我試左一啖,都係好甜😂同埋係我唔鍾意既藥水味,嗯⋯⋯不過口味因人而異,我朋友就飲晒既🤪

總括黎講,食物質款中上,不過希望可以改善食物溫度啦,同埋建議有興趣既朋友可以約多人食,因為款式多,份量雖然唔係好大,但係偏肉類,少少地都幾飽架。

2020-11-14
正完烏克蘭羅宋湯(素)
家常椰菜卷
2020-11-14 285 瀏覽
lunch set選擇唔多,又幾有特色我哋就嗌咗兩個set shareBorscht soup🥣好特別嘅味道好多洋蔥啊依樣嗰樣, not my type🤫Braised Duck Breast with apple $118 🦆不禁再講多次:好特別嘅味道食落好油用咗蘋果去煮,我就唔係鐘意依個配搭真係唔係好識欣賞🥶如果自己一個人食晒成兜,真係頂唔順🤭Pork Ribs marinated in Honey and Soy Sauce $138 依個好味雖然個豬少少鞋🤏🏻但係個汁好惹味配埋個飯好香好好食飲品:Rose Honey Ummmmmmmmm糖水嚟嘅啲食物唔係唔好食只係有啲特別,我唔係好啱食⛑
lunch set選擇唔多,又幾有特色
我哋就嗌咗兩個set share

Borscht soup🥣
好特別嘅味道
好多洋蔥啊依樣嗰樣, not my type🤫

不禁再講多次:好特別嘅味道
食落好油
用咗蘋果去煮,我就唔係鐘意依個配搭
真係唔係好識欣賞🥶如果自己一個人食晒成兜,真係頂唔順🤭
依個好味
雖然個豬少少鞋🤏🏻但係個汁好惹味
配埋個飯好香好好食

飲品:Rose Honey
Ummmmmmmmm糖水嚟嘅
啲食物唔係唔好食
只係有啲特別,我唔係好啱食⛑
2020-09-16
午餐
2020-11-11 8629 瀏覽
自從俾杜生加持左之後,至少都要提早一個月先會book到岩心水嘅時間,既然朋友生日,就大條道理食高價餐廳了焗蘋果鴨胸($238)好驚喜!鴨胸除咗好林唔洗咬好多下之外,仲要唔乾身!平時食鴨胸都會好dry咁,但今次可能因為本身鴨胸質素好,再加上又唔太酸又唔太甜嘅紅莓醬,口感岩岩好好而且燒蘋果都好甜好好味酥皮燴牛仔肉($188)等左20分鐘,點知黎左另一碟俄國牛柳絲,因為太想食酥皮,所以超時都等埋佢!(Sorry for out fo) 今次嘅酥皮都唔同平時,偏向餅乾嘅質感,比較硬身。燴牛仔肉就如同想像一樣咁林~味道唔會特別燶味。不過感覺份量就略嫌細份左啲啲正宗烏克蘭羅宋湯($68)嗰一舊芝士令個湯再綿滑一點味道都係偏甜,冇咩酸味,而且唔辣。幾特別蜜糖蛋糕($88)好得意啊~佢地畫左隻豬第一啖食嘅時候覺得超級甜,但食食下習慣咗就覺得都幾好~面層係穀物脆片嗰啲,下面再有cream同蛋糕。食埋呢個甜品就夠飽了~總括而言,餐廳嘅食物質素好好,但如果價錢可以平少少就好了

焗蘋果鴨胸($238)
而且燒蘋果都好甜好好味

酥皮燴牛仔肉($188)

正宗烏克蘭羅宋湯($68)
嗰一舊芝士令個湯再綿滑一點
味道都係偏甜,冇咩酸味,而且唔辣。幾特別

蜜糖蛋糕($88)
好得意啊~佢地畫左隻豬
第一啖食嘅時候覺得超級甜,但食食下習慣咗就覺得都幾好~

總括而言,餐廳嘅食物質素好好,但如果價錢可以平少少就好了

2020-11-05
2020-11-10 505 瀏覽
第一次食俄國菜🤣都好期待係咩味道咩菜式,黎到餐廳成個環境設計都好靚,選擇幾多又兔肉又鹿肉咁😦不過我都係食返招牌最穩陣既野🤣🤣🤣原本6月book8月食得但又宵禁零無得食🤭🤭再book就係11月🤧👉🏻👈🏻真係誇張!果晚都幾爆場,如果想食一係預早book位一係早啲去walkin 撞撞彩喇😋☝🏻☝🏻☝🏻招牌芝士焗牛脷盅$98☝🏻☝🏻☝🏻店員會幫你剪開個酥皮面,盅細細但裡面有好多舊正正方方既牛脷🤤🤤好稔好juicy 😭而牛脷又比好多好多芝士纏住😍微微拉絲,鹹香鹹香好好食😍😍酥皮有別於食開既港式酥皮咁鬆脆,呢到係比較硬同厚身,有少少似餅乾🧐☝🏻☝🏻☝🏻馳名基輔炸雞扒$188☝🏻☝🏻☝🏻唔知以為係炸蠔🤣🤣切開係大量!!係大量!!牛油爆出黎🤪熱辣辣炸得好香脆!雞肉唔鞋,就咁食都夠味幾juicy😌旁邊係真·薯仔整既薯片,少少燶但更香口😋就咁食無咩味,點點蘑菇醬就差唔多,但總體偏向油膩🙈☝🏻☝🏻☝🏻海鮮蘑菇卷$98☝🏻☝🏻☝🏻原來又係炸既🙈脆漿薄依然香脆可口,裡面塞左好多野,但唔係好分到有啲咩🤣🤣淨係知有蝦有西芹有三色椒之類,就咁睇海鮮唔多🤪少伏呢個Um...所有野食係好味既,不過似普通西餐唔特別囉🤧以呢

招牌芝士牛脷盅

☝🏻☝🏻☝🏻招牌芝士焗牛脷盅$98☝🏻☝🏻☝🏻

☝🏻☝🏻☝🏻馳名基輔炸雞扒$188☝🏻☝🏻☝🏻
海鮮蘑菇卷

☝🏻☝🏻☝🏻海鮮蘑菇卷$98☝🏻☝🏻☝🏻

Um...所有野食係好味既,不過似普通西餐唔特別囉🤧以呢個價錢黎講份量又少,性價比真係唔高🤭🤭我就覺得少少失望喇🤏🏻🙂

2020-11-04
招牌芝士牛脷盅
  • 招牌芝士焗牛脷盅
早前睇左杜生yellow rice既介紹去左呢間正宗東歐菜😄相信大家都聽過!不過可能期望過高,所以食完覺得部分菜色驚喜不大,cp值亦不太高1️⃣正宗烏克蘭羅宋湯($68)有少許酸忌廉加一d雜菜同細細舊排骨肉,味道係比普通羅宋湯酸d,但不至太特別,雜菜同肉既份量亦唔太多。試一次ok,但唔建議叫2️⃣烏克蘭香煎薯餅($88)呢個加咗麵粉整後口感相當煙韌,亦唔會一拮就散,味道配埋好似yogurt既酸忌廉剛好中和左油膩感!整體唔錯!可以一試3️⃣招牌芝士焗牛脷盅($98)本身有塊酥皮蓋住個盅,店員上菜後就放左係個碟到,比我地沾醬食,牛脷係切成細粒,好淋身!味道唔會太咸,好食!仲有d雜菌係個盅到!推介牛脷fans試4️⃣地道香燒豬肋骨($198)上菜後會用vodka火燒,令ribs帶淡酒香,不過火燒後個肉都係唔太熱,雖然肉係幾淋,但味道就幾普通,份量唔多,伴菜只有蕃茄,唔太抵食,唔需要特別試5️⃣烏克蘭風味蜂蜜蛋糕($88)本身小編好抗拒honey cake,但呢個的確做得好好!雖然無咩cream,但成件cake好moist,蜂蜜味唔會太over, 甜味balance得剛好!蛋糕表面既杏仁碎增加口感!推介推介整體黎

1️⃣正宗烏克蘭羅宋湯($68)

2️⃣烏克蘭香煎薯餅($88)

3️⃣招牌芝士焗牛脷盅($98)

4️⃣地道香燒豬肋骨($198)

5️⃣烏克蘭風味蜂蜜蛋糕($88)

整體黎講,無節目講得咁好食,定價都較高。但小食同甜品係唔錯!黃店值得支持。不過小編認為試一次夠,回頭率不大

(5個🌕為滿分)
味道:🌕🌕🌕🌑🌑
服務:🌕🌕🌕🌕🌑
環境:🌕🌕🌕🌗🌑(雖然裝修好有心思,但位置安排有d迫,唔夠舒適,同埋冷氣好大,大家要帶外套)

2020-10-27
2020-11-08 240 瀏覽
以前去過東歐,好懷念餐廳嗰種感覺🥘因為東歐國家比較寒冷,東歐菜嘅特色就係比較温熱同以肉食為主🥰 而中環呢間東歐餐廳亦都比到我一種好溫暖嘅感覺👍🏼餐廳裝修以暖色為主,牆上掛滿以橙黃色為主色調嘅壁畫,有啲東歐教堂嘅感覺🤣 勾起喺當地旅行嘅種種回憶,實在有Surprise 💯菜色方面,最正就係豬肋骨,因為上菜嘅時候,侍應會幫你點火,各位OpenRice嘅朋友記得要快快影相,因為Hold 得10秒左右😂不過可能因為點火嘅關係,豬筋骨會帶一陣凍酒味,香得嚟帶少少苦我哋仲叫左另一個Main,就係炸雞扒,切開有少少肉汁流出黎,但係比較乾身,就冇乜驚喜,正正常常咁,反而係做伴菜嘅薯片好脆口 😋最後有羅宋湯 ($68),同埋牛脷盅 ($98) 食完好暖💯🥰 最有東歐特色嘅可能就係呢兩味菜,冬天最啱食總括來講,間餐廳真係好有東歐特色,比到我好大新鮮感😋 嘢食都色香味俱全😊
以前去過東歐,好懷念餐廳嗰種感覺🥘

地道香燒豬筋骨

馳名基輔炸雞扒

最後有羅宋湯 ($68),同埋牛脷盅 ($98)
食完好暖💯🥰 最有東歐特色嘅可能就係呢兩味菜,冬天最啱食
羅宋湯  +  牛脷盅

2020-10-29