2024-01-16 655 瀏覽
之前都有喺網上留意到東京天井食堂,冇錯真系一座大廈天井下面,小店嘅鰻魚飯頗為有名,聽朋友介紹完就黎到試試,一路食感覺到老闆嘅用心❤️✿ 雞皮包餃子 $48雞皮包餃子系日本人頗中意嘅一道菜式,亦吾系間間日式餐廳都有,雞皮被煎至香脆可口,裡面餃子肉質結實🥟同雞皮呢個組合好夾。✿ 手作免治雞肉棒配蛋黃汁 $38手作免治雞肉棒果然同一般免治雞肉棒吾同,肉質比起一般日本餐廳更結實,食到一粒粒雞軟骨粒🐔拌以蛋黃汁更美味🧡✿ 黯然銷魚飯 $118黯然銷魂飯就食得多,黯然銷魚飯真系第一次食啊🤣有蔥花、煎蛋、鰻魚、飯,鰻魚沾滿鰻魚汁🤎口感軟稔,欣賞佢完全冇魚骨👍🏼煎蛋原來系新紀元曉蛋使用,蛋香味濃郁🥚同蔥花、日本醬油撈勻充滿日式風味。✿ 牛肉壽喜燒配和式定食 $128牛肉壽喜燒牛肉油脂豐富🐮醬汁香甜,搭配冬菇、金菇等日式野菜,野菜吸收壽喜燒汁味道層次更提升。麵豉湯吾會話太鹹,溏心蛋蛋香明顯🧡

✿ 雞皮包餃子 $48

午餐
雞皮包餃子
手作免治雞肉棒配蛋黃汁
2024-01-14 98 瀏覽
唔會令人失望嘅鰻魚飯.小店位於尖沙咀的一角,冇華麗的裝潢但帶有日本深宵食堂的感覺好耐之前嚟過,鰻魚飯的味道一試難忘😋😋.事隔一段時間再訪,感覺完全冇變!蒲燒鰻魚外脆內暖,夠厚身而且完全冇骨。一啖飯再配上一啖鰻魚,甜而不膩,絕對係prefect~~.牛肉壽喜燒牛肉嘅份量偏多,吸滿壽喜燒湯嘅精華!湯不太咸又不太甜,冇搶到牛肉嘅味道,配合得剛剛好!.雞皮餃子雞皮處理得好好,煎炸過程已經將油分完全迫晒出嚟,入口完全冇油膩感!讚!值得再訪的隱世小店
唔會令人失望嘅鰻魚飯
小店位於尖沙咀的一角,冇華麗的裝潢但帶有日本深宵食堂的感覺
好耐之前嚟過,鰻魚飯的味道一試難忘😋😋
事隔一段時間再訪,感覺完全冇變!

牛肉壽喜燒

雞皮餃子

值得再訪的隱世小店
2024-01-13
2023-12-20 92 瀏覽
今天原本想去兩餸飯,誰知兩間兩餸飯想有很多學生排隊,無謂跟學生爭飯食,行入一條小巷,發現了一間隱世日本小店。周圍環境有點暗。叫了鰻魚炒飯,價格便宜,只需$78. 天氣寒冷,適合配上一碗熱騰騰的味噌湯和炒飯。鰻魚炒飯有多種材料,口感豐富,炒得幾香。
2023-12-14 457 瀏覽
呢間係尖沙咀嘅隱世小店,個位超得意要穿過條長走廊,入去一個天井嘅位置,好似行咗入去日本咁🎑餐廳成個佈置同埋格局都非常之有日本風味,嘢食都係一等一嘅好食!每次去到去到尖沙咀,人少少諗唔到食咩就會食呢間🥰所以今次應該係再再再再再訪先啱😂依間真係一間好有溫度嘅小店,老闆都係超級nice~嘢食完全感受到煮嘅人嘅用心!☺️✨雙重黯然銷魚飯 $158👍🏻👍🏻👍🏻呢個係有雙倍嘅鰻魚份量,因為個蒲燒鰻魚真係好好食🤩燒得剛剛好,超級香口,加埋大大隻流心嘅太陽蛋,同埋啲蔥花點綴,色香味俱全!最緊要白飯任添🤣咁好食嘅鰻魚可以送兩碗飯!✨牛肉壽喜燒配和式定食 $128👍🏻👍🏻👍🏻壽喜燒甜甜嘅醬汁加埋隻生雞蛋,連洋蔥同野菌煮,超級好送飯!仲有味噌湯、前菜、甜品😋嗰日嘅前菜係糖心蛋,紅豆大福,大福要讚,超級煙韌!佢嘅午市都係超級抵食!食物依然高質,價錢仲要再平啲🥹如果喺附近返工我一定日日食!!!

雙重黯然銷魚飯

✨雙重黯然銷魚飯 $158👍🏻👍🏻👍🏻

✨牛肉壽喜燒配和式定食 $128👍🏻👍🏻👍🏻
品😋嗰日嘅前菜係糖心蛋,紅豆大福,大福要讚,超級煙韌!

雙重黯然銷魚飯
2023-12-14 78 瀏覽
尋找呢間小店,有少少難度,經過門口好幾次,都找不到它,最后由一個入囗,經過一條小巷才到達,小店係响天井裡面,店舖唔大,裡面有三、四張小檯,好有日本街頭小店感覺。今日遲咗食晏,所以唔多人,叫咗兩個定食同小吃。蒲燒鰻魚飯定食,鰻魚燒得好香,魚上淋滿醬汁,加上好多蔥花同雞蛋配上珍珠米飯(雞蛋要加配),令我回味無窮😋因為鰻魚係我至愛🥰東京牛肉定食(已配有日本蛋),牛肉用洋蔥和醬汁煮成,味道同口感都唔錯,配蛋同飯吃,非常滋味。仲有一個味噌湯,夠熱,好味!蒜香雜菌炒野菜,椰菜好爽脆,加埋其他雜菜和木魚片 ,將整個菜鮮味提升。仲有煎餃子,雖然係好普通一樣嘢,但佢外皮少少脆,但保留到好多肉汁,值得一贊👍

2023-12-07 173 瀏覽
今日試左間係天井O既隱世日式小店.望望個裝修, 係有日式FEEL, 有深夜食堂FEEL.門口寫住免費添飯, 咁就唔怕唔夠飽.見到入面宣傳貓飯. 咁就試下貓飯啦嗌左個手製芝士牛肉漢堡扒SET, 再加貓飯個SET 有沙律有味噌湯有扒有貓飯有黑糖大福蟹籽青瓜沙律幾清新, 味噌湯就正常發揮個漢堡扒厚厚地,口感幾好, 唔會韌, 加埋芝士, 個口感仲豐富而貓飯個味道咁特別, 第一次試牛油豉油撈飯, 有埋D 木魚片同紫菜, 口感更有層次另外一樣就係天井牛丼, 有隻蛋黃係面夠哂搶眼就咁食D 牛肉有D咸, 不過撈埋蛋汁同飯食就O岩O岩好再EXTRA 嗌左個芝士吉烈豬扒, 炸到脆卜卜, 小小拉絲流心O既感覺是正正的店員送左碟OFF MENU O既燒雞骨腸比我地試味個皮脆脆地, 有肉汁, 亦是好食的. 唔知下次黎到會唔會有得嗌呢?

今日試左間係天井O既隱世日式小店.
望望個裝修, 係有日式FEEL, 有深夜食堂FEEL.
門口寫住免費添飯, 咁就唔怕唔夠飽.

見到入面宣傳貓飯. 咁就試下貓飯啦

嗌左個手製芝士牛肉漢堡扒SET, 再加貓飯
個SET 有沙律有味噌湯有扒有貓飯有黑糖大福

蟹籽青瓜沙律幾清新, 味噌湯就正常發揮

另外一樣就係天井牛丼, 有隻蛋黃係面夠哂搶眼

就咁食D 牛肉有D咸, 不過撈埋蛋汁同飯食就O岩O岩好

是正正的

店員送左碟OFF MENU O既燒雞骨腸比我地試味
個皮脆脆地, 有肉汁, 亦是好食的.
唔知下次黎到會唔會有得嗌呢?
  • 芝士吉列豬扒
2023-12-06 73 瀏覽
話說今日行過尖沙咀,見倒人行左入喱條後行. 八掛行入去望下. 發現左喱間天井食堂,就bookmark 左佢🙊 今日終於可以食倒喇. ☺️蛋黃漢堡丼係超厚身既漢堡扒, 估計約2-3cm 厚, 咬落充滿肉汁. 好juicy 呀😝 切開個流心蛋, 撈埋d 飯一齊食, 好creamy🥰黯然銷魚飯店舖NO.1 緊係要試下佢啦🧡 其實佢係鰻魚飯黎既. 鰻魚咬落口感彈牙,燒得啱啱好. 表皮掛滿燒汁. 個汁甜甜咸咸咁, 好惹味😆芝士吉烈豬扒新鮮滾熱辣炸起既吉豬,夾起已經見倒炸粉與豬扒中間超多芝士. 拉晒絲咁。 要趁熱食喇😋依家只要follow 社交平台就會有呢個甜品送, 冰冰涼涼咁。 幾好食嫁☺️

蛋黃漢堡丼

芝士吉烈豬扒

尖沙咀有多餐廳.但好多都係連鎖或遊客店.有時候一個人想簡單食真係唔知食咩好.於是就去Bookmark已久既隱世店.因為真係要搵一搵😂 (帖尾有教學)餐廳位置隱藏係鬧市中大廈既天井之下.係聯威餐廳隔離.由柯士甸路行到一個不起眼既大廈入口.抬頭見到鐵閘上張貼既”天井食堂”穿過少暗既入口廊眼前別有洞天.天井之下的餐廳就在眼前😮.➿牛肉壽喜燒配和式定食想暖胃就叫左牛肉壽喜燒定食.因為無做research 之後先發現出名係手打漢堡國鰻魚飯😂但見到壽喜燒煮好後用上日本新紀元曉蛋.蛋香甘甜濃厚配牛肉好食. 重有菇.洋蔥.雜菌等定食有麵豉湯.中華沙律.同飯.見到深夜食堂中著名ge貓飯. 加$20升🤣係一個肥仔飯.日本白米底下加入牛油.白飯既餘溫令🧈融化.再拌鰹魚醬油.海苔絲同木魚片.一放入口係樸實窩心.推介大家試貓飯➿ 餃子雞翼 原本唔知會咁飽又加左個餃子雞翼.比想像中大件.入面餡料飽滿.雞皮處理得單薄香脆.口感好好.食埋甜品更加飽🤡 聽講午市套餐會更加優惠如果想試多幾款不妨去試一試或者夜晚同朋友一齊去食.餐廳會有季節限定料理🦀--➿餃子雞翼 ʜᴋᴅ 𝟺𝟾➿牛肉壽喜燒配和式定食 ʜᴋᴅ 𝟷𝟸𝟾--(.

➿牛肉壽喜燒配和式定食
🤔  推薦指數: 8/10
2023-08-22
  • 貓飯
2023-11-21 65 瀏覽
餐廳要穿過一條巷,一個唔留意就會錯過入口,真•隱世,餐廳係喺兩幢大廈之間嘅天井,有種日本深夜食堂嘅感覺,餐廳除咗主食之外,仲有串燒同小食,我由幾年前疫情已經開始幫襯,係一間值得回頭嘅餐廳—————————————————————🍴 牛肉壽喜燒配和式定食 ($128) 牛肉嘅份量好多,壽喜燒汁比較濃,和式定食包括有飯、味噌湯、前菜、甜品,我另外升級咗貓飯,貓飯係將牛油放入珍珠米飯,仲有鰹魚醬油、海苔絲、木魚,牛油嘅味道好香濃,感覺唔錯,但唔係特別到一定要試,好奇嘅朋友都可以一試~😋 美味指數: 8/10—————————————————————🍴 自家製玉子牛肉漢堡 ($128) 牛肉漢堡每日限量10個,漢堡肉汁juicy,醬汁好濃,上面嘅煎蛋係流心,蛋味濃,建議配白飯食😋 美味指數: 8.5/10
—————————————————————
🍴 牛肉壽喜燒配和式定食 ($128)
😋 美味指數: 8/10

—————————————————————
🍴 自家製玉子牛肉漢堡 ($128)
😋 美味指數: 8.5/10
2023-11-20
🤩懶人免拆🦀️勁量大閘蟹膏·肉和式料理🇯🇵 牛舌爽彈 連炒椰菜都好有驚喜😍拉➡️睇menu🐭 米奇老豬Vol. 410 🐷[東京天井食堂]上年夏天第一次去試食都幾熱今次入秋之後去 舒服好多 😍最近再次獲邀去試新出嘅3⃣️款蟹料理🦀️大家記住抓住大閘蟹嘅尾巴快d去食啊😋.🐖🐖《大閘蟹粉蟹肉蟹膏甲羅燒 特上和式定食》🐖🐖 🛑8.6/10🛑💰$300💰甲羅燒蟹味超濃 🦀️有好多膏d蟹肉已經預先人手拆好曬🤤連個蟹鉗都起左殼 海水味鹹香重定食嘅珍珠米有𡁻口撈埋d蟹醬真心一流 😍炸蟹棒炸衣薄脆 口感似魚蛋好彈牙不過唔覺有蟹味/蟹肉🥹和菓子甜餅餡料似蓮蓉 皮微脆甜到連老豬都頂唔順😂.🐖🐖《大閘蟹粉 拌 巑崎烏冬》🐖🐖 🛑8.2/10🛑💰$238💰本身以為呢個都係日式嘅味道點知呢個加左d蟹醋調味之後竟然有京滬菜嘅感覺😯烏冬幾彈牙 🦷美中不足係拌醬過於稀身有d似蟹嘅蛋花湯 (?)私心許願烏冬可以更乾身比客人直接加隻生蛋撈入個蟹醬到 🤭可能更滑溜 更凸顯蟹味~.🐖🐖《雜菌炒野菜》🐖🐖 🛑8.5/10🛑💰$88💰用黑椒、鰹魚片調味 唔油膩反而提鮮惹味 超開胃😋西蘭花、粟米仔好脆身炒椰菜爽甜得來無草青味 🥬.🐖🐖《燒牛舌

拉➡️睇menu

點知呢個加左d蟹醋調味之後
竟然有京滬菜嘅感覺😯
烏冬幾彈牙 🦷
美中不足係拌醬過於稀身
有d似蟹嘅蛋花湯 (?)
私心許願烏冬可以更乾身
比客人直接加隻生蛋撈入個蟹醬到 🤭
可能更滑溜 更凸顯蟹味~
🐖🐖《雜菌炒野菜》🐖🐖
🛑8.5/10🛑💰$88💰
用黑椒、鰹魚片調味 唔油膩
反而提鮮惹味 超開胃😋
西蘭花、粟米仔好脆身
炒椰菜爽甜得來無草青味 🥬
🐖🐖《燒牛舌芯》🐖🐖
🛑8.3/10🛑💰$58💰
大家睇相都見係極度厚!
上次食完今次都要encore✅
雖然今次好似落鹽重手左
但肉質超爽口彈牙 🦷 正啊!

❣️🐭總評分🐷❣️
味道:8.4/10
服務:7.8/10 (上菜速度略慢)
環境:7.8/10
CP值:✴️ 中 ✴️ (雖然定價偏高,但始終人手拆蟹真心花功夫同時間)
ENCORE:✅ (全部!同埋之前食過嘅鰻魚飯😋)

📍東京天井食堂📍
尖沙咀柯士甸路15A柯士甸大廈地下D號舖
用餐優惠
試食活動
2023-10-02 73 瀏覽
晚上,我到了尖沙咀「東京天井食堂 」餐廳需要穿過一條小窄巷才能找到,,主打日本家庭料理,早前米紙有介紹過,我當然不會放過這機會。餐廳有深宵食堂的感覺,裝修和檯椅宣年代的感覺,店內有八個座位,店外就有四個座位,店內有一幅日本風的的風浪壁畫。我點了「黯然銷魚飯」鰻魚是熱燙燙的,香氣撲鼻 ,我急不及待已經喝一口鰻魚,濃郁的蒲燒香味已經充泝我的口腔,鰻魚的肉質比較煙靭,富口感,我覺得店主落了鰻魚汁份量十分適當,能將鰻魚的鮮味帶出之餘,又不會埋沒鰻魚本來的味道,嫩口的鰻魚真係啖啖肉,再將金黃色蛋液同蔥撈埋飯一齊食,真係一流。整體「黯然銷魚飯」性價比值很高,值得再來!

2023-09-18
嘗試用另一形容詞嚟介紹呢間日式小店,但左諗右諗🤔,「隱世港版深宵食堂」依然係最貼切。😛 小店位於佐敦近柯士甸路,同老闆Nick傾過計,原來佢哋不知不覺已經經營咗8年😲。阿叔初次嚟幫襯,認真都要睇住個google map📍先確保自己無行錯地方。呢度舖頭細細,坐位10零個左右,由於位置夠隱蔽,加上店內日系裝修設計🏮,真係好似漫畫中嘅深宵食堂咁!係呢度,你未必食到最新矜貴嘅日本食材,但每款食物都會附加老闆嘅誠意同人情味。 🐟黯然銷魚飯 ($78)小店嘅招牌菜之一👍🏽!叉燒換上蒲燒鰻魚,加埋蔥花同埋嚟自日本嘅曉蛋🥚,驟眼睇,賣相都真係幾似黯然銷魂飯架!建議食之前,將蛋汁跟蔥花撈均,一次過連鰻魚、飯放入口,既食到鰻魚嘅甜味,又食到濃郁嘅蛋味同嚟自蔥花嘅清香味,一碗誠意十足、好窩心嘅鰻魚飯就係咁簡單!😋😋😋

🐟黯然銷魚飯 ($78)
呢間餐廳主打日本家庭料理,早前睇到米紙嘅片推介就bookmark咗,今次相約同朋友到訪,原本諗住食佢哋嘅鰻魚,不過見到出咗大閘蟹期間限定餐牌,自己平時勁鍾意食蟹,呢一次都冇失望~大閘蟹粉蟹肉蟹膏甲羅燒配特上和式定食 ($300)一上枱就見到超大份甲羅燒,而且真係填滿晒成個蟹蓋😱 而且食到蟹肉一梳梳嘅質感,撈飯一流🥰 最鍾意係呢到用珍珠米,食落粒粒飽滿,撈飯特別開心🫶🏻炸物炸蟹鉗就不過不失~自家製蟹粉牛肉漢堡配和式定食 ($268)都唔錯,店家除咗係牛肉漢堡上面淋滿蟹粉,仲另外附上一份蟹粉,金黃色嘅蟹粉食落好甘香,滿滿蟹肉嘅鮮味,真心超邪惡😈 漢堡做到好厚身,入面唔會好乾,外面煎到微微燒焦超正🤎定食除咗珍珠米,仲會附有前菜中華沙律同麵豉湯,呢兩樣都正常發揮,但甜品黃豆粉蕨餅幾有驚喜💛 食落好軟糯而且加埋黃豆粉好香~除咗定食,自己都叫咗小食🙌🏻 當中較推介嘅係厚燒牛舌芯($58) ,食落有咬口,牛味出,而且呢到係即叫即燒,食落特別熱辣辣😚 免治雞肉棒($38)仲可以點用日本蛋嘅月見汁,不過略嫌雞味未算好濃郁🐣 到訪當日實在太熱,所以都嗌咗嘢飲,推介大家嗌焦糖菠蘿配菠蘿梳打 ($48) 焦糖

漢堡做到好厚身,入面唔會好乾,外面煎到微微燒焦超正🤎

到訪當日實在太熱,所以都嗌咗嘢飲,推介大家嗌焦糖菠蘿配菠蘿梳打 ($48) 焦糖菠蘿有4大片,每塊菠蘿都勁甜,而且啱啱上枱嘅時候焦糖面都係即刻燒起,所以嗰種冰火交融嘅感覺超正😍 朋友要嘅熱情果梳打都唔錯,甜度適中🥰

呢到裝修有種日本地道小店vibe,不過因為餐廳面積比較細,所以位置有限,如果到訪最好預訂🙌🏻 而且只有一位廚師主理,所以出餐比較慢,不過食物質素都唔錯,如果想搵一間日本菜都可以一戰🤤
  • 牛舌芯
2023-09-18 62 瀏覽
🍲 牛肉壽喜燒定食 Sukiyaki Set🍖 吉列豬扒 Pork Cutlet🍚 貓飯 Bonito Flakes Rice♡ㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡ🚕 地址주소 : 尖沙咀柯士甸路15A柯士甸大廈地下D舖(침사추이 오스틴 로드 15A 오스틴 맨션 D점 )ㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡ💰價錢 가격 :🍲HKD$118 • 🍖HKD$38 • 🍚HKD$38ㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡ♡🍲 스키야키 정식🍖 돈까스🍚 네코맘마

🍲 牛肉壽喜燒定食 Sukiyaki Set
🍖 吉列豬扒 Pork Cutlet
🍚 貓飯 Bonito Flakes Rice

🚕 地址주소 : 尖沙咀柯士甸路15A柯士甸大廈地下D舖
(침사추이 오스틴 로드 15A 오스틴 맨션 D점 )
💰價錢 가격 :
🍲HKD$118 • 🍖HKD$38 • 🍚HKD$38

🍲 스키야키 정식
🍖 돈까스
🍚 네코맘마
好野多數都係收收埋埋🫢要發現到佢 可能都係需要緣份🙏🏼今次去既呢間食堂 名副其實係大廈既天井位置😲唔行入黎都唔知道 原來入面有間咁地道既日式食堂🥢店舖細細間 可以一眼關七 但亦都因為呢種細令到佢既日式地道風味大增👍🏼彷彿置身日本街頭食店🤩雖然佢店舖細小 但所提供既食物種類亦都唔少唔同既定食 小食都相信可以滿足一番😋➷🪐 黯然銷魚飯黯然銷魚飯係店舖既推薦 咁我地都唔好錯過🤩銷魚飯係鰻魚🐟可以話係開正我地個範🫣叫得黯然 當然唔少得既就係面頭個隻煎蛋🍳係靈魂所在伴隨住甜甜地既鰻魚燒汁 加上蛋汁既蛋黃香😶‍🌫️帶點港式既風味 但又不失鰻魚飯既味道👍🏼值得推介🌟§🪐 牛肉壽喜燒和式定食第一眼最吸精既 竟然係佢中間大大粒橙黃色既蛋黃😍顏色鮮艷 所以會較為突出😆壽喜燒必須要有既蛋黃😋份量都幾多 牛肉同配料都好豐富 到最後又食唔晒😩個人覺得佢壽喜燒汁既味道可以再強啲🤏🏼因為唔係長時間滾住 所以唔怕佢會愈黎愈咸整個定食仲會有前菜 麵豉湯同甜點 你話點食得晒丫🍱§🪐 芝士吉列豬扒吉列豬扒係小食 又係好大塊🫣內裡芝士多到流出黎 仲可以做到拉絲既效果🤩外層炸到金黃脆身 加上入口啖啖芝士🧀️食兩舊飽晒🤰🏻係邪惡 但
好野多數都係收收埋埋🫢要發現到佢 可能都係需要緣份🙏🏼

食店亦都有提供各式各樣既飲品 茶類 梳打 汽水都會有🥤
我比較欣賞佢地誠意既出品 列入可以再encore既食店✌🏼

🧸🌞 𝗖.𝗼𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴𝗯𝗲𝗮𝗿推介指數 👉🏼👉🏼9️⃣🌟
2023-08-31
5 分鐘 (堂食)
溏心蛋