竟人沒人認識這家尖沙咀——日本家庭料理(愛米飯🍚 朋朋更要去!!他們可以😌免費添飯黯然銷魚飯 $78可能會係最好食的「黯然銷魚飯」😆他們所用的蛋做得半生熟蛋黃一切~「流」一下就出來 而且顏色呈橙紅色 色澤光亮 蛋香非常濃郁🧡米飯一比較黏 味道存在感偏低 讓蛋和鰻魚更突出鰻魚軟身 鹹甜醬汁更鎖在魚身 不會蓋過鰻魚本身的魚香😋芝士吉列豬排 $68才$68??份量也太大了吧~~和手一樣大耶!!我們放了一下再拍 還能拉絲😋芝士 又濃又香有夠下飯的豬🐷炸皮脆肉軟 啾一下就會不小心吃光芝麻手羽先 $18我們把飯都吃光以後才吃 但手羽先(雞翼)還是超脆坐在對面的我 還能夠聽到清脆的咔嚓聲吃起來炸皮偏薄 肉嫩多汁 又香~連芝麻還是脆的明太子雞翼 $18這是個明太子版的餃子🥟吃雞翼不但份量超足!味道還濃郁得😆難怪成為人氣小食之一💗波子汽水「日本製」 $18白桃味的波子汽水🥤不會太甜 桃味淡淡散發女生們都可以輕鬆入口 的一份~荔枝梳打 $28太爽了吧 本來荔枝梳打就已經一大大杯還會附上🇹🇭氣泡水 份量足以多喝一杯😋荔枝梳打就像飲料版一整顆荔枝囗味啫哩喝到一半把梳打水再加進去 味道更清爽下次在尖沙咀不知道想
竟人沒人認識這家尖沙咀——日本家庭料理
(愛米飯🍚 朋朋更要去!!他們可以😌免費添飯
黯然銷魚飯 $78
可能會係最好食的「黯然銷魚飯」😆他們所用的蛋做得半生熟
米飯一比較黏 味道存在感偏低 讓蛋和鰻魚更突出
鰻魚軟身 鹹甜醬汁更鎖在魚身 不會蓋過鰻魚本身的魚香😋
芝士吉列豬排 $68
才$68??份量也太大了吧~~和手一樣大耶!!
我們放了一下再拍 還能拉絲😋芝士 又濃又香有夠下飯的

明太子雞翼 $18
這是個明太子版的餃子🥟吃雞翼
不但份量超足!味道還濃郁得😆
難怪成為人氣小食之一💗
波子汽水「日本製」
波子汽水「日本製」 $18
白桃味的波子汽水🥤不會太甜 桃味淡淡散發
女生們都可以輕鬆入口 的一份~
荔枝梳打
荔枝梳打 $28
太爽了吧 本來荔枝梳打就已經一大大杯
還會附上🇹🇭氣泡水 份量足以多喝一杯😋
荔枝梳打就像飲料版一整顆荔枝囗味啫哩
喝到一半把梳打水再加進去 味道更清爽

下次在尖沙咀不知道想吃什麼又不想太昂貴的話可以直接來這家!!
又可以帶朋友 路另一半~一起來探險找這家😋
2024-05-03
芝麻手羽先
明太子雞翼
波子汽水「日本製」
荔枝梳打
芝士吉列豬排
─ ⊹ ⊱ what we had ⊰ ⊹ ─ᡣ𐭩 黯然銷魚飯 - 4 / 5 $118大大嚿鰻魚 配上偏甜嘅醬汁 煎蛋同埋蔥 送飯一流😋ᡣ𐭩 燒鯖魚 - 4.5 / 5 $88My fav燒鯖魚 in hk😭😭 魚皮燒到好脆 keep到入面啲肉汁 再加埋滿滿嘅蔥 💯🥵🙏🏻ᡣ𐭩 燒牛舌芯 - 4.5 / 5 $58一入口就知道高質 容易咬開 仲要好Juicy👍🏻─ ⊹ ⊱ tldr ⊰ ⊹ ─尖沙咀嘅高質日式食堂味道: 4 / 5價錢: $ 100-200 pp服務: 4 / 5 環境: 3.5 / 5cp value: 4/ 5re-visit: yesss

─ ⊹ ⊱ what we had ⊰ ⊹ ─

環境: 3.5 / 5
cp value: 4/ 5
re-visit: yesss
2024-09-08 0 瀏覽
雙重黯然銷魚飯用上雙倍的鰻魚,鮮嫩多汁,肉質滑順,搭配特製的醬汁,帶有濃郁的甜味和燒烤香氣,讓人一口接一口,欲罷不能。米飯的質地適中,粒粒分明,吸收了鰻魚醬汁的香味,讓每一口飯都充滿風味,搭配鰻魚相得益彰。煎蛋的滑嫩口感為整道菜增添了層次感,與鰻魚的濃郁相互平衡,讓口感更加豐富而多變。新鮮的蔥花增添了菜品的香氣和清新感,為整道菜帶來了一絲清爽的味道,讓人感覺不會過於油膩。這道飯的組合非常和諧,鰻魚的鮮美、煎蛋的滑嫩和米飯的香氣相互交融,讓人享受到豐富的口感和風味。自家製玉子牛肉漢堡配炸幼薯條,結合了豐富口感和美味。牛肉漢堡豐厚多汁,肉質彈牙,搭配適量的調味料,讓每一口都充滿肉香,非常美味。玉子蛋的加入,為漢堡增添了獨特的風味與口感,滑嫩的蛋黃與牛肉相互融合,增添了濃郁的香氣。蔬菜配料包括粟米、車厘茄及西蘭花,能夠平衡肉類的油膩感,增加整體的清新感,讓口感更加豐富。配搭外脆內軟的炸幼薯條,金黃酥脆,和漢堡一起享用,為整體用餐體驗增添了更多的口感層次。熱情果梳打熱情果梳打是一款清新爽口的飲品,熱情果的香氣濃郁,酸甜的味道非常提神,搭配梳打水的清爽,讓人一飲而盡。這款飲品非常適合炎熱的天氣,

熱情果梳打熱情果梳打是一款清新爽口的飲品,熱情果的香氣濃郁,酸甜的味道非常提神,搭配梳打水的清爽,讓人一飲而盡。這款飲品非常適合炎熱的天氣,能有效解渴,帶來清新的感覺,尤其是在享用漢堡時,能很好地中和油膩感。
2024-09-07 27 瀏覽
路過柯士甸大廈地下,無意間發現有城市奇景,大廈與大廈之間構成一個天井,令我完成一幅坐井觀天圖!更有趣是天井附近有間「東京天井食堂」,於是順便嘗味。天井牛丼~安坐天井吃天井牛丼,別具風味,牛肉軟滑,鮮美肉汁和金黃蛋黃淘飯吃,是很棒的味道。牛肉壽喜燒配和式定食~壽喜燒醬汁味道帶點微甜,鮮而不膩,牛肉與菇菌吸收後,更提鮮、令胃口大開!自家製芝士牛肉漢堡~一份鬆軟多汁的牛肉肉餅,肉味濃郁,蘸些自家製漢堡醬汁,味道與口感蠻好的。波子汽水~很有玩味的白桃味的波子汽水,不會太甜,有清淡桃香味。荔枝梳打~ 荔枝味道清甜,非常冰涼清爽。午餐份量很足夠,因此不用添飯了!

更有趣是天井附近有間「東京天井食堂」,於是順便嘗味。

自家製芝士牛肉漢堡

荔枝梳打~ 荔枝味道清甜,非常冰涼清爽。
荔枝梳打&波子汽水

午餐份量很足夠,因此不用添飯了!
2024-09-07
荔枝梳打&波子汽水
2024-09-06 0 瀏覽
—井中日料—。蒲燒鰻魚定食(半條)鰻魚幾滑,半條都比想像中大,想像到嘅味道~。芝士吉列豬排本唔鍾意食炸物,但比圖吸引到。上枱都幾大份,炸得幾乾身無油膩感。見得到嘅芝士拉絲,調味適中好食,可惜豬扒肉太扁,冇乜肉感,都值得一試。。10種椰菜應該係即叫即炒,食得出冇太多調味,反而有各種菜嘅清甜,定食套餐加配埋,大碗好抵食。雞軟骨串(鹽燒)不錯,可以揀鹽燒或者醬燒。老闆同客人有傾有講,小店人情味,地方淺窄,天氣熱會坐得無得咁舒服。
—井中日料—
。蒲燒鰻魚定食(半條)
鰻魚幾滑,半條都比想像中大,想像到嘅味道~
。芝士吉列豬排
。10種椰菜
。雞軟骨串(鹽燒)
不錯,可以揀鹽燒或者醬燒。

• 芝士吉列豬扒
相隔近一年,突然有啲掛住呢間位於佐敦近柯士甸路嘅隱世天井食堂,決定趁上星期定休日跟朋友再嚟探老闆。上次嚟過後,阿叔一直都好鍾意呢度嘅氛圍。雖然佢哋面積唔大,計埋室外位置可能都係得十零個位左右,但簡簡單單嘅日式裝潢,人情味滿滿嘅菜式同埋大眾化嘅價錢就令人好容易聯想起漫畫中嘅深宵食堂。🐖芝士吉列豬排($68)超大份嘅豬排,面頭炸至金黃色,唔單止外脆內軟,入面就夾有極多芝士,輕輕一夾就可以做出拉絲效果。🍚特色天井貓飯 ($48)同行朋友嘅極力推介,果然無介紹錯。貓飯面頭放滿木魚花,食之前記得撈均牛油、鰹魚醬油,好有風味嘅日式家庭料理。🐂天井漢堡排 ($98)上次嚟食唔到,今次嚟之前專登DM老闆留定。漢堡扒即叫即煎,肉味香濃,肉汁又夠多,配飯食一流。🐓免治雞肉棒($36)口感層次極豐富嘅雞肉棒,食到粒粒雞軟骨,配上曉蛋蛋黃汁,質感更幼滑。順帶一提,小店宜家剛剛拎埋酒牌,撞正天時暑熱嘅天氣,飲番杯透心涼嘅啤酒就啱晒喇!🍻

🐖芝士吉列豬排($68)

🍚特色天井貓飯 ($48)

🐂天井漢堡排 ($98)

🐓免治雞肉棒($36)

1K
2024-06-26 592 瀏覽
東京天井食堂 (尖沙咀)尖沙咀柯士甸路15A柯士甸大廈地下D號舖**自家制芝士牛肉漢堡**這個自製的芝士牛肉漢堡是這次用餐的亮點。麵包是新鮮出爐,酥脆可口。牛肉做得恰到好處,既多汁鮮嫩,又帶有些微煙燻風味。加上融化的芝士,口感濃郁甘醇。搭配脆嫩的生菜和酸甜的醬汁,與麵包的組合格外和諧。這個漢堡可以說是對這次用餐增色不少。**配天井貓飯定食**整套定食相當豐富,包含了特色的貓飯、味噌湯、前菜和甜點。貓飯在日本家庭的簡單飯食料理,在連載漫畫[深夜食堂]中的第三夜登場。炮製方法將牛油放入珍珠米熱飯,讓其慢慢融化,加入適量秘制鰹魚醬油和海苔絲,最後灑上刨得薄薄的木魚花,完成!吃起來彈牙爽口,營養均衡。味噌湯汁香濃郁,湯頭醇厚,配料新鮮,既暖胃又養顏。前菜精心擺盤,色香味俱佳,開胃不膩。甜點則是精緻的芒果糯米糍,口感柔軟細緻,恰到好處的甜度,是用餐後的完美點綴。整個定食的搭配非常得當,各個菜品都有自己的特色,但又能很好地協調在一起,讓人回味無窮。**Asahi大啤酒**這款Asahi大啤酒口感清爽醇厚,氣泡適中,能夠很好地解腻提神,非常適合搭配整個用餐過程。**香脆手羽先**手羽先皮脆肉嫩,入口
東京天井食堂 (尖沙咀)

**自家制芝士牛肉漢堡**

**配天井貓飯定食**
整套定食相當豐富,包含了特色的貓飯、味噌湯、前菜和甜點。

炮製方法

味噌湯汁香濃郁,湯頭醇厚,配料新鮮,既暖胃又養顏。

前菜精心擺盤,色香味俱佳,開胃不膩。

**Asahi大啤酒**

**香脆手羽先**
手羽先皮脆肉嫩,入口即化,醬汁鹹香可口,是非常不錯的下酒菜。
2024-06-24 558 瀏覽
黯然銷魚飯 $118鰻魚好大兩條,超抵食,煮得岩岩好,醬汁索曬入條大鰻魚,嫩到入口即溶既程度。半熟蛋好似溫泉蛋咁滑,撈飯幾正,配埋醬汁拌勻黎食。而且珍珠米又香,軟硬適中。
芝士吉列豬排 $68份豬排超大份量,一定要趁熱食,咁先可以食到芝士拉絲咁。吉列豬排煎炸到剛剛好,外脆內軟,夾左好多芝士,點沙律醬好夾!可以就咁食成份豬排都飽。不過我想試試佢個「貓飯」拌飯食。特色天井貓飯 $48碗灑滿柴魚片的「貓飯」,其實是關東地區才有的限定口味。將柴/鰹魚片撒在飯上就是貓飯,一般還會加點醬油。柴魚片又香脆又有動感,紫菜的脆軟口感和醬油的鹹甜味道使得貓飯更加開胃。貓飯有唔同脆脆口感層次。
荔枝梳打 $28幾清甜,濃郁的荔枝味道,如果唔倒入水會淡淡地爽口,唔倒曬入去直接飲可能會濃d荔枝味。波子汽水 $18好想飲多支,清爽清甜的口感好解暑。同埋同d飯鹹甜交替真係太正,一路食飯一路飲,fresh!會想刺激多氣泡d可以選擇波子汽水。

黯然銷魚飯 $118

芝士吉列豬排 $68

特色天井貓飯

特色天井貓飯 $48

荔枝梳打 $28

波子汽水 $18

特色天井貓飯
2024-06-16 311 瀏覽
呢排日日都落雨,無聊在家重温了電影《迷失東京》,令我回想起上年幫襯過既東京天井食堂。打個電話俾老友,很快約好下星期二訪。今次平日7點幾去食個dinner,係門口等位時已留意到店內擺設與上年到訪時不一樣,陳列著幾支清酒,櫥窗還貼上了asahi啤酒的手寫宣傳單張。等左大約15分鐘,店主便親自招呼我們入座。甫一坐下,便先點了2杯啤酒。上次試咗鰻魚,今次就試下佢個牛肉壽喜燒。沾上蛋漿的牛肉好香好香,配上熱騰騰的珍珠米,本身諗住減肥都忍唔住加咗碗飯(免費添飯喎大佬)同行友人是星爺的忠粉,不假思索點了黯然燒魚飯,評語言簡意賅:啖啖肉,個汁夠哂惹味。仲叫左幾串串燒,配上啤酒。雞軟骨最正。一個字:爽!人到中年,雖然談不上有什麼成就,但仍然能捧着肚腩和兄弟談天說地小酌一杯,已教我心滿意足。下次再來希望可以飲一杯suntory whisky。

下次再來希望可以飲一杯suntory whisky。
落個飯漏單漏左大半個鐘其實無問題,聽完你同個侍應講話清哂單,好聲好氣問你係未漏左你第一時間話唔係,但同我講三分鐘整返比我。大佬啊你都幾十歲人錯未認囉,漏單又話自己無漏,三分鐘煮得起咁點解要個客等咁耐?個豬扒飯就一早上左,諗住等埋一齊食等左大半個鐘凍哂起埋冷鋼,仲可以臨走問得出口d野好無食你無野啊嗎?天井食堂個名解坐井觀天?不知所謂👎一句唔好意思都無,好少可食餐飯食到咁嬲,第一次上黎寫食評就係因為你地餐廳,香港平民味道賣日本價錢,食物真係好普通但坐又坐到唔舒服,如果可以重新選擇去一次都謙多。
2024-06-08
2024-06-04 329 瀏覽
#852hkfood尖沙咀 呢間東京天井食堂自己一直bookmark咗好耐!雖然個位置係有少少難搵,不過食過佢哋嘅食物覺得幾難搵都係值得㗎!🌟雙重黯然銷魚飯 $158‼️呢個真係大出色!面頭隻煎蛋完全係畫龍點睛,蛋汁連同肥美嘅鰻魚一齊食,一啖擺入口真係好味到言語無法形容!因為係雙重鰻魚,食晒啲飯仲剩咗好多鰻魚🤣同埋鰻魚啲骨唔明顯,每嚿肥美入晒味!醬汁香甜,送飯真係一流👍🏻🌟蛋黃漢堡丼 $118‼️朋友叫嘅呢款同樣咁吸引!漢堡比想像中厚身,入面仲保存到大量肉汁!另外有啲洋葱喺入面增加口感,配合黑椒汁,一樣咁正!🌟芝士吉列豬扒 $68‼️非常邪惡🤣🤣新鮮熱辣,拎起仲有超強搵拉絲😍炸粉唔厚,香脆無比!連埋啲雜菜絲一齊食仲可以解膩~🌟豚肉味噌湯 $78‼️因為自己係湯怪,居然見到呢度有款豚肉味噌湯,平時都好少見,即試!湯品上枱,估佢唔到係咁足料!真係好有日本食堂嘅味道,入面有大量嘅蔬菜、豚肉同菇類,如果就咁叫呢碗湯再加個白飯一齊食更加正🫶🏻東京天井食堂 (尖沙咀)尖沙咀柯士甸路15A柯士甸大廈地下D號舖
#852hkfood尖沙咀

🌟雙重黯然銷魚飯 $158

🌟蛋黃漢堡丼 $118

另外有啲洋葱喺入面增加口感,配合黑椒汁,一樣咁正!

🌟芝士吉列豬扒 $68

🌟豚肉味噌湯 $78

東京天井食堂 (尖沙咀)
尖沙咀柯士甸路15A柯士甸大廈地下D號舖
Bookmark左呢間日式料理好耐,原來喺係尖沙咀一個平時唔會行過嘅隱蔽位,鋪頭比較細不過就係因為咁更加有日本深宵食堂嘅feel😍🌟黯然銷魚飯 ($118) 🍽️ 8/10係呢度嘅signature! 鰻魚燒到表面好焦香,加埋甜甜哋嘅鰻魚汁仲有一隻好靚嘅太陽蛋嘅蛋汁撈埋一齊好好味,連嗰白飯都係珍珠米特別香🥰 雖然係簡單嘅料理但係整得好好😙芝士吉列豬扒 ($68) +白飯($20)/ 猫飯($48) 🍽️7.3/10唔係好多地方食到吉列豬扒入面包芝士🥹 拎起嘅時候有滿滿嘅拉絲效果,不過食落比較薄身同埋豬扒比較硬啲有啲失望🥲 猫飯姐係加左牛油🧈、鰹魚醬油、海苔絲、同埋木魚花喺面頭,望落幾吸引,不過食落比想像中乾身味道唔係好濃郁,建議叫番白飯😛🌟酥炸生蠔🦪 ($48) 3隻 🍽️8.2/10呢個高質!岩岩炸起熱辣辣,蠔好juicy好味😋🌟鹽燒牛舌心👅 ($58) 🍽️8.6/10呢個勁正!牛舌心好厚身,入面帶啲粉嫩,咬落去係冧得黎又同時有咬口,係我最鍾意嘅牛舌質地🤤📍東京天井食堂 尖沙咀柯士甸路15A柯士甸大廈地下D號舖🍽️ 7.9/10

🌟黯然銷魚飯 ($118) 🍽️ 8/10

🌟酥炸生蠔🦪 ($48) 3隻 🍽️8.2/10
呢個高質!岩岩炸起熱辣辣,蠔好juicy好味😋

🌟鹽燒牛舌心👅 ($58) 🍽️8.6/10

📍東京天井食堂
🍽️ 7.9/10
2024-04-27 304 瀏覽
💥到尖沙咀不能錯過的東京天井食堂!💥鰻魚定食🍣絕對讓你大呼過癮!新鮮烤制的鰻魚,肉質鮮嫩,香氣四溢,再配上獨特的醬汁,簡直美味至極!🍱口感細膩,入口即化,絕對會讓你一吃就停不下來!🤤餃子雞翼🍗也絕對是另一道美味佳餚!香脆可口,口感豐富,一口咬下去,簡直是味蕾的狂歡!檸檬紅茶🍋選用新鮮的檸檬和紅茶,酸甜可口,清新的口感絕對能讓你舒緩一天的疲勞。#尖沙咀美食 #東京天井食堂 #蒲燒鰻魚定食 #餃子雞翼 #鮮檸檬紅茶 #美食打卡 #日式美食 #不容錯過的美食
💥到尖沙咀不能錯過的東京天井食堂!💥

鰻魚定食🍣
口感細膩,入口即化,絕對會讓你一吃就停不下來!🤤

餃子雞翼🍗

檸檬紅茶🍋

2024-04-25 193 瀏覽
今日去咗尖沙咀一間完全唔起眼嘅小店 我諗唔睇Openrice真係唔會知道呢度有間餐廳仔我哋純粹想搵個地方坐低 所以叫咗幾款小食過下口癮為主雞皮餃子 雞皮炸到好香脆 包埋裏面嘅餃子肉又有肉汁 食落好好味燒雞翼 雞翼外皮燒到夠乾身 鹹鹹香香又香脆 香脆 內裏又Juicy 係高質嘅燒雞翼蒲燒鰻魚(半條) 本身我哋以為會跟埋飯 但係原來定食係要額外加錢 但係味道都算唔錯焦糖燒菠蘿 食完鹹食就試甜食 菠蘿外皮有咗層香脆嘅焦糖 加埋咬落去爆汁嘅新鮮菠蘿 非常好味

我哋純粹想搵個地方坐低 所以叫咗幾款小食過下口癮為主

2024-04-16 208 瀏覽
去到尖沙咀因為有工作要做,無意中發現附近有間食日式料理嘅餐廳,發現裝修牆畫都好有日式感覺!是日推介雞皮包餃子🥟$48好巧功夫的小食,一口咬落去口感不但有肉汁還做到外脆,味道方面ok!明太子雞翼$48必食嘅雞翼,啖啖明太子,雞翼包住明太子一齊食,又香又脆。黯然銷魚飯$118(蔥花、煎蛋、鰻魚、飯)成隻手咁大嘅鰻魚,見到都想食,肉質加上鰻魚燒汁好好味😋白飯仲可以任加😍日本米加上蔥花蛋一齊食,另有一風味!下次可以再試試自家製芝士🧀牛肉漢堡
是日推介雞皮包餃子🥟$48
明太子雞翼$48
必食嘅雞翼,啖啖明太子,雞翼包住明太子一齊食,又香又脆。
黯然銷魚飯$118
(蔥花、煎蛋、鰻魚、飯)
下次可以再試試自家製芝士🧀牛肉漢堡