2023-12-24 65 瀏覽
抵食鐵板燒,每位包十一道菜,用料超新鮮,鍾意食海鮮嘅你更加唔可以錯過。環境 餐牌有$588有$788,差少少價錢,可以食多啲嘢,我哋就揀$788。 命鐵板燒 $𝟽𝟾𝟾/人 包括前菜、南非鮑魚、時令海鮮、銀雪魚、鵝肝、牛舌芯、鹿兒島和牛、炒飯、吸物、炒野菜及甘味。前菜有蘆薈沙律及秋葵飛魚籽,之後就上時令海鮮,都龍蝦🦞、北海道帶子、銀鱈魚、南非鮑魚、鵝肝。龍蝦以海膽烹調,炒香海膽後撈埋一齊,超邪惡😆兩種鮮味爆棚嘅海鮮炒埋一齊確係鮮上加鮮;北海道帶子配西洋菜忌廉汁,以蔬菜汁伴碟唔會搶去主角風頭,新鮮帶子必定係以半生熟呈現,先能保持其軟硬兼備嘅口感;銀鱈魚同樣配蔬菜類嘅雜菌汁,菌汁濃郁配銀鱈魚加煎香嘅紫蘇葉及魚皮更多變化;南非鮑魚大大隻,煮熟後淋上乾瑤柱松葉蟹汁,𝟯者好夾,鮑魚煙煙韌韌配茨汁唔會覺漿口;至於鵝肝配意大利黑醋及焦糖蘋果解油膩。食完海鮮就到主食,有牛舌芯及和牛,配以蒜片解膩,牛舌芯煎至微焦帶少許煙燻口味更香口,和牛就比較肥膩,咁啱我哋呢舊全件都係肥膏,我就會沾比較多嘅𝘄𝗮𝘀𝗮𝗯𝗶 及蒜片一齊食,如果先問客人根據其喜好揀肥/瘦會更好。上炒飯之前會上返以龍蝦殼煲嘅麵豉湯,夠哂鮮又唔會死

餐牌

命鐵板燒 $𝟽𝟾𝟾/人

和牛鵝肝

肉碎蛋炒飯、龍蝦麵豉湯
前菜及甜品
上炒飯之前會上返以龍蝦殼煲嘅麵豉湯,夠哂鮮又唔會死咸。之後就有肉碎蛋炒飯、炒野菜及甘味(甜品),甜品有布甸及砂糖麵包。

肉碎蛋炒飯、龍蝦麵豉湯
前菜及甜品
2023-12-23 537 瀏覽
位於銅鑼灣邊寧頓街的「本命鐵板燒」,係一間日本鐵板燒專門店✨店內裝修簡約舒適,全部都係吧枱座位,能夠近距離欣賞鐵板燒師傅烹調食物雜菜沙律及三文魚籽水雲草前菜係來自日本沖繩的水雲草配三文魚籽,口感獨特,清新開胃澳洲龍蝦及龍蝦膏鐵板燒澳洲龍蝦肉口感彈牙,加咗龍蝦膏一齊烹調 ,每啖都充滿膏香南非鮑魚、乾瑤柱松葉蟹汁鮑魚勁大隻,肉厚帶嚼勁,鮑魚香氣清淡,鮮味十足!配上乾瑤柱松葉蟹汁,一試難忘銀鱈魚配雜菌汁師傅將魚皮煎至香脆可口,配上鮮嫩多汁的銀鱈魚,充滿魚鮮味北海道帆立貝配西洋菜忌廉汁日本北海道帆立貝輕輕煎至半熟,表面金黃色,簡單的以鹽及清酒作調味,更能突顯其鮮味~配上廚師自家製的西洋菜忌廉汁,味道又幾夾匈牙利鵝肝配意大利黑醋及鮮果師傅慢慢煎封鵝肝表面,鎖住肉汁~鵝肝厚切肥美,油脂豐富,勁juicy,香氣獨特,齒頰留香!配上意大利黑醋及鮮果,有助解膩牛舌芯及鹿兒島和牛日本鹿兒島和牛粒,煎到五成剛剛好。入口軟嫩,雪花脂肪分布均勻,牛肉味好濃郁,充滿脂香,勁好食!牛舌芯口感彈牙,味道香濃,頗高質鐵板炒飯日本珍珠米飯炒得粒粒分明,幾有鑊氣,當中配料有雞蛋、香蔥及紅蘿蔔粒等等,味道同口感都好豐富呢龍蝦

雜菜沙律及三文魚籽水雲草

前菜係來自日本沖繩的水雲草配三文魚籽,口感獨特,清新開胃

澳洲龍蝦及龍蝦膏

南非鮑魚、乾瑤柱松葉蟹汁

銀鱈魚配雜菌汁

師傅將魚皮煎至香脆可口,配上鮮嫩多汁的銀鱈魚,充滿魚鮮味

北海道帆立貝配西洋菜忌廉汁

匈牙利鵝肝配意大利黑醋及鮮果

牛舌芯及鹿兒島和牛

鐵板炒飯

龍蝦湯

加咗龍蝦殼一齊熬製嘅龍蝦湯,清甜鮮味

炒雜菜

新鮮芽菜、椰菜及紅蘿蔔絲等等一齊炒,健康美味

甜品 - 奶凍

嫩滑香甜的奶凍,以新鮮牛乳製作,充滿奶香,唔會太甜

日式檸檬茶&菠蘿可爾必思
2023-12-20 83 瀏覽
$444 lunch set 超抵,有鮑魚、蝦、龍蝦、蠔、和牛,湯係用即切蝦殼煮,好有鮮味。師傅手勢 👍 服務 👍 最驚喜就係最後鐵板多士,再配杯咖啡,令人回味! 必定會再去!
2023-12-20
聖誕前夕,同老公來到銅鑼灣的本命食鐵板燒提早慶祝聖誕,餐廳餐牌比較簡單只有2個餐選擇,價錢分別$588 和 $788,每份餐都超過10度菜,價錢相宜,食滿$1500,還會送澳洲龍蝦一隻,目測所有食客都會叫這個$788的鐵板一人前。喜歡食鐵板的原因,除了食材新鮮外,還可以邊睇住師傅烹調過程同埋也會為每一位食客介紹每一度菜的特色,照顧客人的需要。👩🏻‍🍳👨🏻‍🍳❤️✨ 無酒精的飲品價錢好平,就揀了菠蘿可爾必思($28)和百香果梳打($28),2款飲品都是新鮮水果製作,百分百鮮甜。🍍🍹🧊✨ 前菜蘆薈黑醋沙律和柱侯螺頭蘿蔔,沙律菜新鮮爽脆。螺頭肉質較腍又彈牙,白蘿蔔都完全浸入柱侯汁的甜味。🥗☺️👍🏼✨ 南非鮑魚,鮑魚的size厚身大隻,每一隻都在一呼一吸,非常生猛。煮熟後,鮑魚入口爽口彈牙,伴隨鮑魚的有乾瑤柱和松葉蟹汁,令鮑魚味道更昇華。😎👏🏼✨ 銀雪魚,銀雪魚本身就是肉質鮮甜嫩滑的深海魚,師傅先將兩面煎至金黃色,魚的外皮煎至脆身,砌成一隻帆船,很有造型,以野菌醬作為伴碟,味道更香濃。⛵️😍✨ 帆立貝,味道鮮甜,外皮微脆,內裡鮮嫩,令口感豐富。用上西洋菜忌廉汁,令帆立貝的味道更香甜滑溜。😌👏🏼✨ 法

✨ 法式香煎鵝肝,鵝肝大片又夠哂厚身,煎得外脆內軟,而且油香味重,可先第一口味嚐原汁原味的鵝肝,之後再配搭黑醋和紅糖蘋果,味道也食出不同的滋味。個人最喜歡是配上焦糖蘋果的食法,因為餐廳用上日本的蘋果,味道清甜多汁可減低鵝肝的油膩感之餘,仲帶有一種開胃的感覺。食完鵝肝可以食一下石榴籽和龍珠果解一解口腔的油膩感。🪿🍎😚

✨ 西澳洲龍蝦,雖然是食滿一定金額贈送,不過一d都唔細隻,龍蝦的色澤晶瑩帶點粉嫩,睇得出是非常新鮮,師傅用龍蝦膏炒香蝦肉,可謂原汁原味,更加能認真品嚐龍蝦的鮮甜味道。🦞😍

✨ 牛舌心,餐廳選用牛舌最厚最中心最粉紅色的位置,牛舌花帶點煙韌多汁,點些芥辣連蒜片食,味道濃香帶點清新。👅🐮

✨ 鹿兒島和牛,牛肉的雪花均勻,而且油脂香濃,塊塊入口即溶,回味無窮。🥩🥰

✨ 炒飯,炒得夠哂乾身,粒粒飯粒分明,加入了和牛碎一起炒,飯的牛味突出,非常美味。🍚🥩🔥

✨ 野菜炒,連同香菇、椰菜、芽菜,簡單一炒,即上碟已經很好食了。🥗🍄

✨ 吸物,龍蝦味噌湯,用上剛材在鐵板上炒熱的龍蝦,再熬製約一小時,湯吸入了龍蝦精華,味道帶點鮮味。🦞🍲

甜品,同新鮮麵包製作的紅糖脆多士,每一口都有「咔嚓」的聲音,味道香脆可口。另一款牛奶布丁,由上了北海道的牛乳新鮮製作,而且味道甜滑。🥪🍮🥛

整體而言,這餐鐵板燒除了滿足到味覺外,連視覺也睇到很開心。一餐有成14度菜,抵食又豐富。🤩👏🏼👏🏼
2023-12-19 59 瀏覽
本命鐵板燒位於銅鑼灣,開業無耐已經聽唔少好評;店內全counter座位舒服有空間感,可以一邊欣賞師傅熟練手勢一邊品嚐美食!今次初訪同朋友試左$788套餐,鮑魚、鵝肝、和牛等用料上乘,性價比都幾高,整體用餐體驗都非常滿意😍🔸前菜沙律菜加入蘆薈味道更清甜,另外亦有秋葵配水雲及三文魚子,黏黏口感加上酸甜味道非常開胃🔸澳洲龍蝦以自身蝦膏煎香龍蝦肉,肉質彈牙而且鮮味濃郁,每一口都係濃濃蝦香,而且份量好多好滿足🥹🦞🔸南非鮑魚鮑魚煎過後口感彈牙唔會過分煙靭,獨有味道香濃不油膩,配上一個味道較清新嘅瑤柱松葉蟹汁,味道融和🔸時令海鮮是日海鮮係北海道帆立貝,煎香後保持鮮嫩口感,鮮味十足,跟旁邊西洋菜忌廉汁味道意外地配合,係一個好新穎既配搭!🔸銀鱈魚魚肉嫩滑,魚皮煎得非常香脆,加上雜菌汁更能提鮮🔸鵝肝用上匈牙利鵝肝,慢慢煎至至外脆內軟,鵝肝油份逼出,油香加上幼滑口感真係好高質🥰伴有意大利黑醋中和油份,旁邊亦有焦糖青蘋果同生果去減低油膩感🔸鹿兒島和牛、牛舌芯師傅會先問客人生熟程度喜好,同朋友都揀左medium rare去帶出本身牛味。鹿兒島和牛肉質軟稔味道香口,油份剛剛好脂香四溢😍牛舌芯口感較彈牙,牛味更濃郁

🔸前菜

🔸澳洲龍蝦

🔸南非鮑魚

🔸時令海鮮

🔸銀鱈魚
魚肉嫩滑,魚皮煎得非常香脆,加上雜菌汁更能提鮮

🔸鵝肝

🔸鹿兒島和牛、牛舌芯
師傅會先問客人生熟程度喜好,同朋友都揀左medium rare去帶出本身牛味。鹿兒島和牛肉質軟稔味道香口,油份剛剛好脂香四溢😍牛舌芯口感較彈牙,牛味更濃郁,兩份都好好食!

🔸炒飯、炒野菜
炒飯粒粒分明有蛋香,裡面加上高菜、蘿蔔粒、蔥花等鹹香味十足🍚師傅會另外炒一碟野菜,健康食材都可以炒得好香🥕

🔸吸物
用上剛才既龍蝦頭熬製味噌湯,每一口都有蝦鮮味,亦可中和油膩感

🔸甜品
第一個甜品焦糖多士充滿牛油香氣,脆脆焦糖鋪滿表面,邪惡又滿足🤤另一甜品奶凍口感軟滑,甜度剛剛好
2023-12-19 387 瀏覽
人間煙火,就是被鐵板燒吸入魂魄。(1)直奔主題,蔬菜省略。Cheers~(2)澳洲龍蝦龍蝦本身肉質便緊實有彈性,鐵板香煎蝦膏,白酒揮發,令質感更Q彈嫩滑,每一口都有奶油香。 (3)南非鮑魚看到乾瑤柱松葉蟹醬,有一點似曾相識。(酒樓宴菜的乾瑤柱扒豆苗)但是,燒製過後的鮑魚帶焦香,爽彈無比,醬汁更加潤飾整道菜,口感變得溫和。 (4)銀鱈魚有銀鱈魚的套餐,略勝一籌。廚師使用「立鱗燒」,整個動作有如行雲流水。若口味重的人,可配搭野菌汁。 (5)鵝肝鵝肝非常易熟,油分亦非常豐腴。焦糖蘋果置底,亦有兩款莓果用來解膩。 (6)時令海鮮:帆立貝西洋菜泥與帆立貝配搭新奇。 (7)牛舌芯(8)鹿兒島和牛 (9)炒飯有和牛粒、高麗菜、蔥粒,以及雞蛋等材料。雖然看似平平無奇,但粒粒分明的米飯在舌尖上跳動,十分暖和及滿足。 (10)吸物:龍蝦湯將剩餘的龍蝦頭殼,令味噌湯層次遞增。將食材的各個部位精雕細琢,毫不浪費。 (11)炒野菜貫徹日式風味,材料有芽菜、草菇、紅蘿蔔絲及芝麻粒。 (12)焦糖多士(13)牛奶奶凍如果奶凍換成了雪糕,配上焦糖多士更能完美作結。
人間煙火,就是被鐵板燒吸入魂魄。

(1)直奔主題,蔬菜省略。
菠蘿可爾必思🍍

(5)鵝肝
鵝肝

(6)時令海鮮:帆立貝
帆立貝
西洋菜泥與帆立貝配搭新奇。

(7)牛舌芯
(8)鹿兒島和牛
牛舌芯  &  鹿兒島和牛

(9)炒飯
炒飯

(10)吸物:龍蝦湯

(11)炒野菜
貫徹日式風味,材料有芽菜、草菇、紅蘿蔔絲及芝麻粒。

(12)焦糖多士
焦糖多士

(13)牛奶奶凍
如果奶凍換成了雪糕,配上焦糖多士更能完美作結。
熟成梅酒
牛舌芯  &  鹿兒島和牛
炒飯
焦糖多士
  • 牛舌芯
位於銅鑼灣嘅本命鐵板燒最近推出好抵食套餐,環境有兩張大bar 枱好闊落,結合西式和式裝潢,鐵板燒除咗味道,近距離觀賞師傅烹調過程都係一種享受,調味煎炒等工序活現眼前📸係視覺同味覺嘅享受🤌🏻澳洲龍蝦 Australian Lobster煮前仲郁緊好新鮮,龍蝦肉質爽彈,配搭蝦膏加白酒嘅秘製醬汁濃而不膩,非常滿足😌🤌🏻南非鮑魚 South African Abalone鮑魚香煎至表面呈金黃色加以切片,切後吸收乾瑤柱、松葉蟹醬嘅精華,入口彈牙,仲保留到鮑魚嘅甜味同松葉蟹鮮味😎🤌🏻香煎銀鱈魚 Black Cod魚肉同魚皮分離,輕輕將銀鱈魚🐟肉煮熟,再將魚皮煎至極其香脆,銀鱈魚肉肉質嫩滑,魚油香氣四溢,配上野菌汁食用🤌🏻匈牙利鵝肝 Hungary Foie Gras 本身好少食內臟,但呢個鵝肝脂肪含量高,似奶油質感,做到入口即溶,師傅亦加入酸甜嘅莓果同焦糖蘋果做中和油脂🙌🏻🤌🏻北海道帆立貝 Hokkaido Scallop 帆立貝大粒彈牙,表面燒至微焦配上較清淡冬瓜蜆肉湯,感覺好清新🤌🏻牛舌心&鹿兒島和牛 Beef Tongue & Kagoshima Wagyu厚切牛舌心多汁,配上秘製柚子醬味道

🤌🏻澳洲龍蝦 Australian Lobster

🤌🏻南非鮑魚 South African Abalone

🤌🏻香煎銀鱈魚 Black Cod

🤌🏻匈牙利鵝肝 Hungary Foie Gras

🤌🏻北海道帆立貝 Hokkaido Scallop

厚切牛舌心多汁,配上秘製柚子醬味道好夾🥢和牛油花豐富,我地揀五成熟,食落同鵝肝一樣都係入口即溶,牛香味超級濃郁,配合伴碟嘅炸蒜片一齊食,好香口

🤌🏻日式炒飯&日式炒野菜 Fried Rice & Assorted Vegetables
每次都覺得好食,炒到粒粒分明好乾身,仲加咗和牛粒、高麗菜、蔥粒等炒,野菜就有菇類、紅蘿蔔

🤌🏻龍蝦湯 Lobster Soup(★ 8.5/10)
師傅用剩底嘅蝦頭同蝦殼熬湯,一啲唔浪費😎

🤌🏻焦糖多士
&焦糖雞蛋布甸 Caramel Toast Pudding
將麵包煎到外脆內軟,配上黃糖同牛油混合而成嘅焦糖醬,經烤製產生一種微焦,普通一塊白麵整到好食,好似平時bbq味道🤣布甸則口感絲滑

🚩本命鐵板燒
銅鑼灣邊寧頓街13號2樓

#addifoodie #addifoodie銅鑼灣
#foodie #hongkongfood #drawing #香港美食 #吃喝好去處 #週末好去處 #goodfood #周圍食 #香港插畫 #情侶美食 #HKcouple #hongko ngdraw #foodiecouple #愛情插畫 #香港探店 #本命鐵板燒
2023-11-21
本命鐵板燒位於銅鑼灣利園附近 位置便利店內有約25個bar台位置 每個位置都對住鐵板燒枱🔥全部都可以一邊目睹師傅手藝一邊品嚐美食 👩‍🍳🧑‍🍳***主要提供「本」($588)及「命」($788) 2個套餐當日揀左「命」套餐 足足有成13道菜!!!命。鐵板燒一人前 ($788+1)《前菜》🌟蕃茄沙律沙律上面放上清甜既蘆薈 加上黑醋汁 非常開胃🌟螺肉頭用上日式醬油烹調 螺肉頭煮到非常腍而蘿蔔吸晒所有醬汁 非常入味 超甜!!! 😋《🐚西洋菜忌廉汁煎帆立貝》北海道帆立貝新鮮大粒 煎到面層焦脆 而咬落去 入面口感似刺身 好鮮甜🤩沾上由師傅特製既西洋菜忌廉汁 味道更有層次 🆙🆙《🐟雜菌汁煎銀鱈魚》師傅將魚皮煎至脆皮 再將魚皮插係銀鱈魚肉上 造型十分精緻~📸見住師傅整呢道菜 非常賞心悅目!! 魚皮脆口 食落去卜卜聲而銀鱈魚魚肉滑嫩 配上雜菌汁 出奇地夾《🦞龍蝦》食材新鮮 龍蝦蝦肉彈牙 啖啖肉!! 🤩加上用龍蝦蝦膏整成醬汁烹調 更帶出鮮甜味《南非鮑魚》未煮前見到鮑魚仲旭下旭下 非常新鮮生猛將鮑魚燒熟切片 上碟之後再淋上瑤柱松葉蟹汁 🦀🦀醬汁非常特別 比較少見呢個配搭令鮑魚味道昇華 而且鮑魚爽口 時間控
本命鐵板燒位於銅鑼灣利園附近 位置便利
店內有約25個bar台位置 每個位置都對住鐵板燒枱🔥
全部都可以一邊目睹師傅手藝一邊品嚐美食 👩‍🍳🧑‍🍳

***

主要提供「本」($588)及「命」($788) 2個套餐
當日揀左「命」套餐 足足有成13道菜!!!

命。鐵板燒一人前 ($788+1)

《前菜》

沾上由師傅特製既西洋菜忌廉汁 味道更有層次 🆙🆙

《🐟雜菌汁煎銀鱈魚》

師傅將魚皮煎至脆皮
再將魚皮插係銀鱈魚肉上 造型十分精緻~📸
見住師傅整呢道菜 非常賞心悅目!!
魚皮脆口 食落去卜卜聲

《🪿匈牙利鵝肝》

鵝肝非常厚身 煎到焦脆 灑上意大利黑醋
再配上焦糖蘋果食🍎 非常美味😋
仲貼心地上配搭不同生果作解膩之用🍇🍓

《🐄🐮和牛。牛舌芯》

鹿兒島和牛煮到五成熟 肉質中間呈現粉紅色
入口融化 滿口油脂 食完好掛住日本!!
牛舌芯厚實彈牙 口感一流!! 👅👅
搭配蒜片及WASABI 可以減低和牛既油脂感

《🍚炒飯。🥗炒野菜》

和牛粒 x 雞蛋 x 蔥花炒成飯 炒飯粒粒分明

性價比相當高!!!🤑
環境亦都好適合節日慶祝 黎緊聖誕未諗到去邊慶祝既話🎄🎅🏻
\ 本命鐵板燒 / 會係個唔錯既選擇~~~~~~❤️
2023-12-14 80 瀏覽
節日前夕,當然要搵餐豐富既慶祝下。入座既時候已經全院滿座,座位有限,想食鐵板燒真係最好預約。全部座位都係師傅係你面前製作鐵板燒。套餐內容豐富,龍蝦,鮑魚,銀鱈魚,帆立貝,鵝肝,和牛,陣容鼎盛。澳洲龍蝦即場拆肉,龍蝦勁爽口,亦唔會浪費龍蝦膏,做埋醬汁,味道更香濃。之後仲會用龍蝦頭的部分做湯,提升龍蝦的體驗。銀鱈魚配野菌汁將魚皮魚肉分離,然後插在魚肉上,加上野菌汁點綴,賣相好睇。銀鱈魚肉金黃,魚皮香脆,以野菌汁帶出鮮味。南非鮑魚會配乾瑤柱蟹汁,同平時鐵板燒食到既鮑魚好唔同。鮑魚爽口彈牙,乾瑤柱蟹汁雖然來得溫和,卻又提升鮑魚的味道。北海道帆立貝帆立貝金黃色,入口一咬,香濃的味道出晒嚟。配番西洋菜忌廉汁,帶出creamy感覺,都幾夾。匈牙利鵝肝鵝肝肥美,意大利黑醋係一個唔錯既選擇,可以減膩。但焦糖蘋果絕對有驚喜,好食又可以解膩。和牛 牛舌心牛肉部分會有和牛同牛舌心,前者口感豐富,後者爽嫩。可加蒜片芥末,或餐廳會提供柚子鹽,柚子醋和蕃茄酸汁。食到尾仲有炒菜炒飯,焦糖多士同朱古力雪糕,非常滿足。
節日前夕,當然要搵餐豐富既慶祝下。

入座既時候已經全院滿座,座位有限,想食鐵板燒真係最好預約。

全部座位都係師傅係你面前製作鐵板燒。

澳洲龍蝦

銀鱈魚配野菌汁

北海道帆立貝

匈牙利鵝肝

和牛 牛舌心

食到尾仲有炒菜炒飯,焦糖多士同朱古力雪糕,非常滿足。
2023-12-11
2023-12-12 42 瀏覽
香港鐵板燒餐廳人均消費動輒要過千,位於銅鑼灣的本命鐵板燒算是價格比較相宜的選擇,晚市套餐只需$588。⁡👉🏻食物: 4/5⁡▪️北海道帆立貝大大粒、鮮甜🤤⁡▪️甘鯛魚皮煎得香脆,魚肉嫩滑。配甘荀汁,整體略為淡。⁡▪️大蝦醬汁混入蝦膏,正常發揮,略嫌蝦香不夠突岀。⁡▪️黑豚薄餅💯💯💯💯💯最有驚喜的一道菜!算餐廳獨有菜式!🤤用春卷薄皮包著豚肉生薑燒,再於鐵板上烘一烘,外層微脆,非常有特色!⁡▪️牛欣賞一個菜單可以嘗到不同口感的牛!美國SRF極黑和牛粒厚身但肉質軟腍,美國安格斯牛薄燒包上蒜片葱花,兩款都屬正常水平。⁡▪️焦糖多士配開心果雪糕💯💯💯💯💯美食總是邪惡😈看到師傅一羹羮白糖灑在麵包上,邪惡至極!多士煎得香甜可口🤩再配上開心果雪糕,口裡說不身體卻很誠實,一口接一口瞬間就吃完整份甜品🤭

👉🏻食物: 4/5

▪️北海道帆立貝
大大粒、鮮甜🤤

▪️甘鯛
魚皮煎得香脆,魚肉嫩滑。配甘荀汁,整體略為淡。

▪️大蝦
醬汁混入蝦膏,正常發揮,略嫌蝦香不夠突岀。

▪️黑豚薄餅

▪️牛

▪️焦糖多士配開心果雪糕
呢間位於銅鑼灣嘅日式鐵板燒可以算係性價比數一數二高嘅餐廳🥰$788就可以食盡13品美食,仲要有齊鵝肝、海鮮同和牛,依家全單滿$1500仲每人送半隻龍蝦🦞😍真係抵到爛!🤣😋餐廳入面兩張大bar,食客可以近距離觀賞專業師傅嘅烹調過程,都真係好正🤓✨晚餐鐵板燒一人前 $788🌟前菜前菜有沙律同螺肉煮大根,沙律菜清新開胃,螺肉好腍,而且蘿蔔好入味🥰🌟南非鮑魚師傅將鮑魚香煎到表面呈金黃色,配上乾瑤柱松葉蟹醬,入口飽魚肉質彈牙,而且仲會食到松葉蟹淡淡嘅鮮味✨🌟北海道帆立貝帆立貝大大粒,表面煎到焦香,入口鮮甜彈牙,配上creamy嘅青醬有清新嘅感覺☺️🌟澳洲龍蝦🦞每人有半隻龍蝦😚半隻都大大隻,廚師會拆肉,再用蝦膏煎熟✨每件蝦肉都沾滿蝦膏,望落金黃色,食落肉質新鮮爽口😍鮮味十足🥰🌟銀鱈魚🐟師傅將魚肉同魚皮分離,先將銀鱈魚肉煎到金黃色,再將魚皮煎到香脆,送喺魚肉上面,配上野菌汁,望落賣相一流✨銀鱈魚肉肉質嫩滑,魚油味重,同creamy嘅野菌汁好夾☺️🌟鵝肝鵝肝厚身又大件,廚師煎到焦香,食落入口即溶,油脂充斥住成個口腔🤤另外配上焦糖蘋果同莓果可以配埋一齊食,解膩之餘突出鵝肝嘅香甜🥰🌟牛舌芯好難得鐵板燒有埋牛舌

晚餐鐵板燒一人前 $788

🌟前菜

🌟南非鮑魚

🌟北海道帆立貝

🌟澳洲龍蝦🦞

🌟銀鱈魚🐟

🌟鵝肝

🌟牛舌芯
好難得鐵板燒有埋牛舌芯食😋牛舌芯充滿油脂香,而且好軟嫩🤓

🌟鹿兒島和牛🐮
最正真係呢道菜🥹❤️和牛厚身得嚟油脂分佈平均,紋花好靚✨我哋叫咗三成熟,廚師煎到外焦脆內粉嫩,一咬真係有入口即溶嘅感覺,成口都係肉汁同油脂💦配埋蒜片同鹽一齊食口感更豐富🥰

🌟炒飯
超有鑊氣嘅炒飯🤓廚師用日本珍珠米,加入蛋、洋蔥粒、蔥同和牛粒炒成,入口乾爽有鑊氣,飯粒係粒粒分明😚食完都已經超飽🤣

🌟吸物
師傅用剩底嘅蝦殼熬湯,誠意十足✨飲落好重蝦嘅鮮味,而且唔腥😋

🌟炒野菜
有椰菜同芽菜等,食落芽菜清爽解膩🤓

🌟甘味
最後仲有焦糖多士同牛乳布甸🤤焦糖多士金黃色,食落香脆而且充滿焦糖味,牛乳布甸奶味重得嚟好軟滑,為呢一餐做咗個靚總結🤓

2023-12-11 25 瀏覽
臨近聖誕節,又同朋友面傾吓偈,佢最鍾意食鐵板燒,今晚就喺銅鑼灣搵一間海陸空鐵板燒俾佢試吓,餐廳主要分兩個區域,今晚我哋坐喺木系做主題吧枱✨餐飯成個感覺闊落舒服,今晚試咗佢地$788 set最近做緊優惠仲送龍蝦🦞難怪全場爆滿🫢前菜一坐低店員會安排蘆薈沙律,另外前菜係汁煮海螺大根澳洲龍蝦隻龍蝦非常吸睛,蝦肉質豐腴,師傅用上牛油煎香更添香味配上龍蝦蝦膏更鮮味十足南非鮑魚鮑魚非常大隻,配埋乾瑤柱松葉蟹汁,更加突顯鮑魚嘅鮮甜北海道帆立貝西洋菜忌廉汁帆立貝火候師傅控制得好好,帆立貝外層金黃。朝香內層仍然非常鮮嫩,而且汁醬非常用心思用咗比較少見嘅西洋菜忌廉汁銀雪魚配雜菌汁將銀鱈魚煎封,然後用鍋蓋焗煮,肉質滑溜,銀鱈魚魚皮煎到薄脆,脆卜卜好好味匈牙利鵝肝 配法國紅酒汁鵝肝鮮嫩,加埋紅酒汁唔會好膩,另外最鍾意佢哋個焦糖蘋果,焦糖化後形成薄薄一層脆皮一咬落去加埋蘋果,非常鮮甜終於到咗和牛環節,套餐牛舌芯 同埋日本和牛最後食埋炒雜菜炒飯同埋甜品 甜品係超級邪惡嘅焦糖多士,食落口唔會好甜,但脆脆脹卜卜焦香味十足食到停唔到口啊,食完居然仲有雪糕🤣飽到捧住個肚📍本命鐵板燒Teppanyaki Honmei銅鑼灣邊

前菜
一坐低店員會安排蘆薈沙律,另外前菜係汁煮海螺大根

澳洲龍蝦

南非鮑魚
鮑魚非常大隻,配埋乾瑤柱松葉蟹汁,更加突顯鮑魚嘅鮮甜

北海道帆立貝西洋菜忌廉汁

銀雪魚配雜菌汁

匈牙利鵝肝 配法國紅酒汁

終於到咗和牛環節,套餐牛舌芯 同埋日本和牛

最後食埋炒雜菜炒飯同埋甜品

📍本命鐵板燒Teppanyaki Honmei
銅鑼灣邊寧頓街13號2樓

2023-12-11 91 瀏覽
🚩本命鐵板燒又黎到我最喜歡嘅鐵板燒環節,臨近年尾真係會有種好好消費,慰勞自己嘅念頭🤭🤭今次同男朋友黎到位於銅鑼灣嘅本命,呢個價錢呢個套餐呢個位置都算幾抵食~同場仲有幾台生日,可以叫廚師預備畫碟都幾靚下😎〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈晚市一人前 $788✨前菜🥗一上嚟就有兩款前菜沙律菜新鮮,有啲柚子酸汁調味食完口腔好Fresh汁煮螺肉有啲似關東煮嘅感覺,不過味道比關東煮甜蘿蔔冇渣,螺肉煮得好軟身,不廢牙✨龍蝦🦞個頭超大嘅龍蝦,眼睛仲亮晶晶👀蝦身起肉用咗蝦頭膏去煎炒,甘香味十足✨鱈魚配雜菌汁🐟好吃到想尖叫‼️鱈魚表面煎得香脆,魚肉滲透獨特嘅香味配搭雜菌汁提鮮而不膩✨北海道帶子配西洋菜忌廉汁🐚帶子不過不失,醬汁真係有種蔬菜嘅清新感✨南非鮑魚配乾瑤柱松葉蟹汁🦀男生拳頭咁大嘅鮑魚👊🏻肉質爽嫩而不韌瑤柱松葉蟹汁調味不重,反而帶出海鮮嘅鮮甜味✨匈牙利鵝肝配黑醋汁🦢超超超厚身的鵝肝((俾個數字我,究竟要跑幾多k先消耗到🥹鵝肝表面油亮亮的,內裡更加入口爆油邪惡但幸運享受著😭😭✨牛舌芯拼日本和牛🐂牛舌芯就係成條牛舌最爽嫩嘅部份配少少Wasabi蒜片已經超好食和牛油花超豐富,入口感覺就係一舊超juicy嘅牛油
🚩本命鐵板燒
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
🌈晚市一人前 $788

✨前菜🥗
一上嚟就有兩款前菜
沙律菜新鮮,有啲柚子酸汁調味
食完口腔好Fresh

汁煮螺肉有啲似關東煮嘅感覺,不過味道比關東煮甜
蘿蔔冇渣,螺肉煮得好軟身,不廢牙

✨龍蝦🦞
個頭超大嘅龍蝦,眼睛仲亮晶晶👀
蝦身起肉用咗蝦頭膏去煎炒,甘香味十足

✨鱈魚配雜菌汁🐟
好吃到想尖叫‼️
鱈魚表面煎得香脆,魚肉滲透獨特嘅香味
配搭雜菌汁提鮮而不膩

✨北海道帶子配西洋菜忌廉汁🐚
帶子不過不失,醬汁真係有種蔬菜嘅清新感

✨南非鮑魚配乾瑤柱松葉蟹汁🦀
男生拳頭咁大嘅鮑魚👊🏻
肉質爽嫩而不韌
瑤柱松葉蟹汁調味不重,反而帶出海鮮嘅鮮甜味

✨匈牙利鵝肝配黑醋汁🦢
超超超厚身的鵝肝((俾個數字我,究竟要跑幾多k先消耗到🥹
鵝肝表面油亮亮的,內裡更加入口爆油
邪惡但幸運享受著😭😭

✨牛舌芯拼日本和牛🐂
牛舌芯就係成條牛舌最爽嫩嘅部份
配少少Wasabi蒜片已經超好食
和牛油花超豐富,入口感覺就係一舊超juicy嘅牛油
增脂之選🤤

✨高菜炒飯🍚
食到呢度其實已經好飽
但個飯都仲食得出好好食,就證明真係好好食((有人明白嗎🥹
飯粒炒得乾身粒粒分明
高菜係成個炒飯嘅調味來源之一
鹹鹹爽爽,所以完全唔會覺得濟

✨焦糖多士🍞
最後一個邪惡登場‼️
多士首先吸滿牛油🧈再鋪上厚厚嘅黃糖
反轉煎至黃糖溶化,攤凍再食多士上面會形成焦糖層

食落超脆超罪惡 ((返屋企要祈禱先搞得掂
2023-12-10 42 瀏覽
今晚跟老公到本命吃鐵板燒老公一直都期待著☺️果然沒有失望餐廳主要有兩張大吧枱師傅烹調食物都是集中於兩張大鐵板上享用鐵板燒其一享受😎就是能近距離觀摩師傅的烹調技術🤭今天就試了《命》一人前鐵板燒每款菜式都配上了師傅獨特的風格🌀南非鮑魚鮑魚很嫩滑,煎完後仍十分彈牙雜菌汁不會喧賓奪主 鮑魚非常鮮味🌀澳洲龍蝦🦞十分新鮮 肉質又彈牙 每人份量都很多醬汁配上蝦膏令鮮味倍增🌀銀鱈魚師傅特意鱈魚皮分開煎香再以裝飾方式放在兩邊都煎得金黃的銀鱈魚上面魚皮十分香脆 鱈魚亦非常嫩滑🌀鵝肝鵝肝配蘋果🍏 非常特別相對以往加面包的吃法配蘋果顯得更加新穎 亦意外地覺得相襯鵝肝濃郁的油脂 配上青甜的蘋果後完全沒有油膩感 而且看似裝飾的莓果都能減油膩感 十分滿意😍🌀牛舌芯+鹿兒島和牛師傅會問先食客對牛喜愛的熟成程度所以不用擔心牛會有太熟情況兩者牛味很濃 但最愛牛舌芯彈牙有口感且十分香口還可按自己喜好加上炸蒜片和wasabi同吃🌀北海道帆立貝😍彈牙又新鮮 帆立貝兩面被煎很金黃顯得十分香口🌀炒飯師傅在鐵板上炒飯亦顯功架 米飯粒粒分明 而且十分夠鑊氣👍🏻🌀龍蝦🦞湯欣賞不浪費食物!師傅以剩低的龍蝦殼和蝦頭熬湯🥣十分鮮甜❗️🌀焦糖多士🍞

今晚跟老公到本命吃鐵板燒
就是能近距離觀摩師傅的烹調技術🤭
今天就試了《命》一人前鐵板燒
每款菜式都配上了師傅獨特的風格

🌀南非鮑魚
鮑魚很嫩滑,煎完後仍十分彈牙
雜菌汁不會喧賓奪主 鮑魚非常鮮味

🌀焦糖多士🍞牛奶布甸🍮
甜品即使未能趁熱吃仍能吃到酥脆
外脆內軟的口感十分驚喜😍布甸濃郁奶味 而且夠滑

2023-12-09 25 瀏覽
晚餐鐵板燒一人前$788天氣涼涼地,好想燒烤但又唔想準備一大輪?Teppanyaki絕對係一個好選擇,舒舒服服嘆著冷氣享受鐵板燒一人前😎一坐低廚師就攞咗一盤好豐盛嘅拼盤,包括有南非鮑魚、澳洲龍蝦、鵝肝、帶子同銀鱈魚,南非鮑魚同龍蝦都係即刻喺魚缸撈出嚟,所以好新鮮好生猛😍 慢慢打完卡就可以開動啦!! 前菜有兩款,分別係蘆薈沙律同埋鯖魚關東煮,呢兩個前菜同鐵板燒好夾,唔使怕冇菜食🥗夠曬fresh!! 新春同聖誕節期間消費滿$1500就會送龍蝦一隻🦞 龍蝦膏會同連龍蝦肉一齊炒,份外鮮甜。另外,龍蝦腳會同麵豉湯一齊煮,冬天飲碗熱湯得特別暖笠笠🔥鮑魚雖然係鐵板燒,但係口感唔會硬同乾,好似清蒸咁juicy!! 加上廚師秘製嘅冬瓜蓉芡汁,令鮮味進一步昇華👍食鐵板燒必點銀鱈魚🐟 因為油脂夠豐富,十分驚喜嘅係銀鱈魚皮係另外煎脆身,再配上蘑菇汁,可減低油膩感!! 鵝肝比想像中厚身,食落每啖都充滿油脂香🤤 配上黑醋同寶石番石榴,大大減輕咗鵝肝嘅油膩感,係好好嘅配搭!! 食咗咁多嘢之後已經有7成飽,仲有炒雜菜,可以清一清個味蕾再食鹿兒島和牛、牛舌心👅 貼心之處係廚師選用新鮮磨嘅山葵配搭和牛,好特別嘅組合,兩者
晚餐鐵板燒一人前$788

食咗咁多嘢之後已經有7成飽,仲有炒雜菜,可以清一清個味蕾再食鹿兒島和牛、牛舌心👅 貼心之處係廚師選用新鮮磨嘅山葵配搭和牛,好特別嘅組合,兩者都係入口即溶化,一試難忘!!

值得一提嘅仲有炒飯,選用日本米配合日本味菜一齊炒,飯粒好彈牙又有嚼勁,啱曬我依個飯桶🍚

最後最驚喜同期待嘅就係焦糖多士🍞 其他舖頭會用白糖而依度廚師選用黃糖,所以燒烤後嘅焦糖燶味係更加香😍 廚師仲好細心咁切一條條再砌成三角立體型好用心,口感有啲似食緊焦糖蝴蝶酥😆 去到呢度唔好以為已經食完,最後仲有奶凍做甜品作結!!

總括而言,本命鐵板燒好適合兩至四人嚟食,廚師仲會同食客有互動,所以好有氣氛😊 平時食鐵板燒會食到全身都一浸油煙味,但係依度完全唔會,回頭率💯 期待下次食澳洲鮑魚餐😎
2023-12-09
  • 炒飯