2023-12-11
🚩本命鐵板燒又黎到我最喜歡嘅鐵板燒環節,臨近年尾真係會有種好好消費,慰勞自己嘅念頭🤭🤭今次同男朋友黎到位於銅鑼灣嘅本命,呢個價錢呢個套餐呢個位置都算幾抵食~同場仲有幾台生日,可以叫廚師預備畫碟都幾靚下😎〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈晚市一人前 $788✨前菜🥗一上嚟就有兩款前菜沙律菜新鮮,有啲柚子酸汁調味食完口腔好Fresh汁煮螺肉有啲似關東煮嘅感覺,不過味道比關東煮甜蘿蔔冇渣,螺肉煮得好軟身,不廢牙✨龍蝦🦞個頭超大嘅龍蝦,眼睛仲亮晶晶👀蝦身起肉用咗蝦頭膏去煎炒,甘香味十足✨鱈魚配雜菌汁🐟好吃到想尖叫‼️鱈魚表面煎得香脆,魚肉滲透獨特嘅香味配搭雜菌汁提鮮而不膩✨北海道帶子配西洋菜忌廉汁🐚帶子不過不失,醬汁真係有種蔬菜嘅清新感✨南非鮑魚配乾瑤柱松葉蟹汁🦀男生拳頭咁大嘅鮑魚👊🏻肉質爽嫩而不韌瑤柱松葉蟹汁調味不重,反而帶出海鮮嘅鮮甜味✨匈牙利鵝肝配黑醋汁🦢超超超厚身的鵝肝((俾個數字我,究竟要跑幾多k先消耗到🥹鵝肝表面油亮亮的,內裡更加入口爆油邪惡但幸運享受著😭😭✨牛舌芯拼日本和牛🐂牛舌芯就係成條牛舌最爽嫩嘅部份配少少Wasabi蒜片已經超好食和牛油花超豐富,入口感覺就係一舊超juicy嘅牛油
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
🌈晚市一人前 $788
✨前菜🥗
一上嚟就有兩款前菜
沙律菜新鮮,有啲柚子酸汁調味
食完口腔好Fresh
汁煮螺肉有啲似關東煮嘅感覺,不過味道比關東煮甜
蘿蔔冇渣,螺肉煮得好軟身,不廢牙
✨龍蝦🦞
個頭超大嘅龍蝦,眼睛仲亮晶晶👀
蝦身起肉用咗蝦頭膏去煎炒,甘香味十足
✨鱈魚配雜菌汁🐟
好吃到想尖叫‼️
鱈魚表面煎得香脆,魚肉滲透獨特嘅香味
配搭雜菌汁提鮮而不膩
✨北海道帶子配西洋菜忌廉汁🐚
帶子不過不失,醬汁真係有種蔬菜嘅清新感
✨南非鮑魚配乾瑤柱松葉蟹汁🦀
男生拳頭咁大嘅鮑魚👊🏻
肉質爽嫩而不韌
瑤柱松葉蟹汁調味不重,反而帶出海鮮嘅鮮甜味
✨匈牙利鵝肝配黑醋汁🦢
超超超厚身的鵝肝((俾個數字我,究竟要跑幾多k先消耗到🥹
鵝肝表面油亮亮的,內裡更加入口爆油
邪惡但幸運享受著😭😭
✨牛舌芯拼日本和牛🐂
牛舌芯就係成條牛舌最爽嫩嘅部份
配少少Wasabi蒜片已經超好食
和牛油花超豐富,入口感覺就係一舊超juicy嘅牛油
增脂之選🤤
✨高菜炒飯🍚
食到呢度其實已經好飽
但個飯都仲食得出好好食,就證明真係好好食((有人明白嗎🥹
飯粒炒得乾身粒粒分明
高菜係成個炒飯嘅調味來源之一
鹹鹹爽爽,所以完全唔會覺得濟
✨焦糖多士🍞
最後一個邪惡登場‼️
多士首先吸滿牛油🧈再鋪上厚厚嘅黃糖
反轉煎至黃糖溶化,攤凍再食多士上面會形成焦糖層
食落超脆超罪惡 ((返屋企要祈禱先搞得掂