2023-11-21 33 瀏覽
呢日男朋友帶我黎銅鑼灣呢間餐廳食呢個鐵板燒一人前(命,呢個鐵板燒簡直係性價比嘅天花板,呢個價錢可以食到咁高質嘅食材,有南非鮑魚、時令海鮮、銀鱈魚、鵝肝、牛舌芯、鹿兒島和牛、炒飯、吸物、炒椰菜同甜品,超級豐富,仲可以品嚐到勁高貴嘅食材。大大粒既燒帶子!燒銀鱈魚。坐喺吧枱面前,睇住師傅精心炮製每一道菜,再聽佢講解,然之後再慢慢品嚐每一啖嘅美食,簡直係人生一大享受。今次仲有呢個澳洲龍蝦,啲肉勁爽口鮮甜,蝦殼仲會拎去煲龍蝦湯,超級鮮甜。啲鮑魚新鮮到仲識郁嘅,燒完之後超香。好肥美既鵝肝。牛舌芯同鹿兒島和牛。

大大粒既燒帶子!

燒銀鱈魚。

啲鮑魚新鮮到仲識郁嘅,燒完之後超香。

好肥美既鵝肝。
牛舌芯同鹿兒島和牛。
  • 北海道帆立貝
  • 鹿兒島野崎和牛薄燒
2023-11-20 21 瀏覽
今晚黎食鐵板燒,揀左晩餐鐵板燒一人前前菜沙律、漬物南非鮑魚配珧柱松葉蟹汁,令鮑魚層次感豐富,入口嘅鮑魚,質感柔軟。時令海鮮帶子配東瓜蜆肉湯,這樣配搭帶子更清甜。香煎龍蝦銀鱈魚將煎香嘅魚皮,放在銀鱈魚肉上。魚肉煎香質感滑。鵝肝紅匈牙利鵝肝配意大利黑醋,放在焦糖青蘋果上(青蘋果同黑醋都能解油膩感)鹿兒島和牛、牛舌和牛5成熟,入口感到油份香,熟嘅程度啱啱好,沾一沾芥末,能解和牛油膩感。牛舌質感比較爽,夾埋炸蒜片食,食落香脆。龍蝦麵豉湯用龍蝦殼熬製嘅麵豉湯,龍蝦湯飲落質感濃厚。香菜炒飯洋蔥粒、紅蘿蔔粒、香菜、蛋、葱粒,香氣撲鼻。炒野菜野菜爽口能清清味蕾。焦糖多士、開心果雪糕又係令人滿足嘅甜點。兩杯冇酒精飲品菠蘿可爾必思百香果梳打
今晚黎食鐵板燒,揀左
晩餐鐵板燒一人前
沙律、漬物

南非鮑魚配
珧柱松葉蟹汁,令鮑魚層次感豐富,入口嘅鮑魚,質感柔軟。

時令海鮮
帶子配
東瓜蜆肉湯,這樣配搭帶子更清甜。

香煎龍蝦

銀鱈魚
將煎香嘅魚皮,放在銀鱈魚肉上。
魚肉煎香質感滑。

鵝肝

鹿兒島和牛、牛舌

龍蝦麵豉湯
用龍蝦殼熬製嘅麵豉湯,龍蝦湯飲落質感濃厚。

香菜炒飯
洋蔥粒、紅蘿蔔粒、香菜、蛋、葱粒,香氣撲鼻。

炒野菜
野菜爽口能清清味蕾。

焦糖多士、開心果雪糕
又係令人滿足嘅甜點。

兩杯冇酒精飲品
菠蘿可爾必思
百香果梳打
黎到銅鑼灣食鐵板燒,就應該要黎試一試本命鐵板燒❤️ 食材選料尚盛,價錢同材料絕對成正比,非常豐富新鮮。今次我地就食左$788位既鐵板燒晚餐。𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥✨ 前菜由前菜開始已經感受到餐廳對客人既態度同對食材既認真程度👍 前菜包括沙律同煮鯖魚蘿蔔沙津味道唔係單純既沙津醋,帶有甜品既啫哩同沙律菜一齊食非常好食✌🏻鯖魚同蘿蔔入常入味,如果你話佢唔係前菜我都會相信✨ 龍蝦🦞大大隻既龍蝦放係鐵板上面烹調,本身就係一種享受❤️ 龍蝦肉口感彈牙,鮮甜,醬汁味道啱啱好,唔會太濃,無搶走龍蝦本身既鮮味。✨ 帆立貝新鮮大粒既帆立貝,經由鐵板煎得兩邊金黃就已經可以上碟。厚實彈牙,口感一流!特別係既餐廳配上冬瓜醬,味道非常夾,好有趣既組合☺️✨ 南非鮑魚係放上鐵板前仲係見到南非鮑好生猛咁活動緊燒熟後既鮑魚爽口彈牙,其鮮味係一般食鮑魚無得比。食材身鮮就真係唔需要多餘既調味。✨ 銀雪魚煎得香脆既銀雪魚,最值得欣賞既係廚師細心將魚皮片出黎煎得香脆!再用佢插係魚肉中間做個擺盤,非常有心思❤️ 好食又好睇。✨ 鵝肝香港少有可以食到如此高品質既鵝肝~鵝肝既油非常香,油膩感種,非常飽滿!配埋焦糖青蘋同少量水果作解膩之用

𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥

✨ 前菜

由前菜開始已經感受到餐廳對客人既態度同對食材既認真程度👍

前菜包括沙律同煮鯖魚蘿蔔

✨ 龍蝦🦞

✨ 帆立貝

特別係既餐廳配上冬瓜醬,味道非常夾,好有趣既組合☺️

✨ 南非鮑魚

係放上鐵板前仲係見到南非鮑好生猛咁活動緊

✨ 銀雪魚

✨ 鵝肝

香港少有可以食到如此高品質既鵝肝~
鵝肝既油非常香,油膩感種,非常飽滿!
配埋焦糖青蘋同少量水果作解膩之用。

✨ 牛舌芯

厚切牛舌芯一向都係牛舌既天花板,經廚師精心處理,再加少少淮鹽,味道非常好。

✨ 鹿見島和牛

5成熟既厚燒鹿兒島和牛,一放入口就已經感受到牛油味係口度化開既感覺。而呢種感覺你仲可以享受多兩次✌🏻

✨ 炒飯

鐵板燒其中一個最精彩既部分可能就係睇住廚師係鐵板上面炒飯同炒菜既感覺😆每粒飯都炒得非常乾身,均勻。呢種都係鐵板燒既好處之一。

✨ 炒野菜

野菜都係揀左口感比較清爽既種類,食落唔會有油膩感,而且口感好爽。

✨ 湯

用上最開頭既龍蝦殼煮成既麵豉湯。味道濃郁,飲完一啖就好想馬上飲多啖。不過小心睇熱呀!

甜品

甜品方面,有我最愛既開心果雪榚💚
另外再加上用鐵板製作既焦糖麵包多士
So sweet ~

本命鐵板燒

📍 2/F, 13 Pennington St, Causeway Bay

銅鑼灣13品超圓滿鐵板燒(❛◡❛✿) 幾乎搵唔到挑剔嘅地方.ᐟ.ᐟ ✨𝐆𝐑𝐄𝐀𝐓𝐄𝐒𝐓 𝐄𝐝𝐢𝐭𝐢𝐨𝐧 𝐭𝐨 𝐭𝐡𝐞 𝐓𝐞𝐩𝐩𝐚𝐧𝐲𝐚𝐤𝐢 𝐃𝐢𝐧𝐢𝐧𝐠 𝐒𝐜𝐞𝐧𝐞✨位於銅鑼灣嘅本命鐵板燒最近係日式鐵板燒界嶄露頭角🖤餐廳入面兩張大bar枱縱橫全場,結合西式同和式裝潢設計,顧客可以近距離觀賞專業師傅嘅烹調過程,師傅爐火純青嘅技術,將調味、切割、翻身、煎炒等工序有條不紊咁活現眼前。最後配上五顏六色嘅擺碟,為顧客帶嚟視覺同味覺衝擊,就好似睇緊Masterchef 嘅廚藝比賽一樣👨🏻‍🍳店家提供【本】【命】兩個套餐,平啲嘅【本】只需$588 (係銅鑼灣地段算抵食!) ,而今次我試左$788【命】,13款食物有咩食?𝑆𝑒𝑟𝑣𝑖𝑛𝑔 𝑢𝑝 𝑎𝑛 𝑖𝑛𝑐𝑟𝑒𝑑𝑖𝑏𝑙𝑒 𝑟𝑜𝑠𝑡𝑒𝑟 𝑜𝑓 𝑝𝑟𝑒𝑚𝑖𝑢𝑚 𝑖𝑛𝑔𝑟𝑒𝑑𝑖𝑒𝑛𝑡𝑠 𝑠𝑢𝑐ℎ 𝑎𝑠 𝐴𝑢𝑠𝑡𝑟𝑎𝑙𝑖𝑎𝑛 𝑙𝑜𝑏𝑠𝑡𝑒𝑟, 𝑆𝑜𝑢𝑡ℎ 𝐴𝑓𝑟𝑖𝑐𝑎𝑛 𝑎𝑏𝑎𝑙𝑜𝑛𝑒 𝑎𝑛𝑑 𝐻𝑢𝑛𝑔𝑎𝑟𝑦 𝑓𝑜𝑖𝑒 𝑔𝑟𝑎𝑠, 𝑡ℎ𝑒 𝑒𝑥𝑝𝑒𝑟𝑖𝑒𝑛𝑐𝑒 𝑖𝑛 @honmei.teppanyaki 𝑖𝑠 𝑡𝑟𝑢𝑙𝑦 𝑎 𝑓𝑒𝑎𝑠𝑡 𝑓𝑜𝑟 𝑎𝑙𝑙 𝑡ℎ𝑒

𝑆𝑒𝑟𝑣𝑖𝑛𝑔 𝑢𝑝 𝑎𝑛 𝑖𝑛𝑐𝑟𝑒𝑑𝑖𝑏𝑙𝑒 𝑟𝑜𝑠𝑡𝑒𝑟 𝑜𝑓 𝑝𝑟𝑒𝑚𝑖𝑢𝑚 𝑖𝑛𝑔𝑟𝑒𝑑𝑖𝑒𝑛𝑡𝑠 𝑠𝑢𝑐ℎ 𝑎𝑠 𝐴𝑢𝑠𝑡𝑟𝑎𝑙𝑖𝑎𝑛 𝑙𝑜𝑏𝑠𝑡𝑒𝑟, 𝑆𝑜𝑢𝑡ℎ 𝐴𝑓𝑟𝑖𝑐𝑎𝑛 𝑎𝑏𝑎𝑙𝑜𝑛𝑒 𝑎𝑛𝑑 𝐻𝑢𝑛𝑔𝑎𝑟𝑦 𝑓𝑜𝑖𝑒 𝑔𝑟𝑎𝑠, 𝑡ℎ𝑒 𝑒𝑥𝑝𝑒𝑟𝑖𝑒𝑛𝑐𝑒 𝑖𝑛 @honmei.teppanyaki 𝑖𝑠 𝑡𝑟𝑢𝑙𝑦 𝑎 𝑓𝑒𝑎𝑠𝑡 𝑓𝑜𝑟 𝑎𝑙𝑙 𝑡ℎ𝑒 𝑠𝑒𝑛𝑠𝑒𝑠! 13-𝑐𝑜𝑢𝑟𝑠𝑒 𝑠𝑒𝑡 ($788) 𝑏𝑒𝑔𝑖𝑛𝑠 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑙𝑜𝑏𝑠𝑡𝑒𝑟 𝑎𝑛𝑑 𝑓𝑜𝑙𝑙𝑜𝑤𝑠 𝑡ℎ𝑟𝑜𝑢𝑔ℎ 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑎𝑏𝑎𝑙𝑜𝑛𝑒, 𝑏𝑙𝑎𝑐𝑘 𝑐𝑜𝑑, 𝑓𝑜𝑖𝑒 𝑔𝑟𝑎𝑠, 𝑠𝑐𝑎𝑙𝑙𝑜𝑝, 𝑏𝑒𝑒𝑓 𝑡𝑜𝑛𝑔𝑢𝑒 & 𝑤𝑎𝑔𝑦𝑢, 𝑏𝑒𝑓𝑜𝑟𝑒 𝑓𝑖𝑛𝑖𝑠ℎ𝑖𝑛𝑔 𝑜𝑓𝑓 𝑤/ 𝑓𝑟𝑖𝑒𝑑 𝑟𝑖𝑐𝑒 & 𝑐𝑎𝑟𝑎𝑚𝑒𝑙 𝑡𝑜𝑎𝑠𝑡 𝑎𝑠 𝑑𝑒𝑠𝑠𝑒𝑟𝑡.

南非鮑魚 𝑆𝑜𝑢𝑡ℎ 𝐴𝑓𝑟𝑖𝑐𝑎𝑛 𝐴𝑏𝑎𝑙𝑜𝑛𝑒 (🌟9/10)
師傅將鮑魚香煎至表面呈金黃色,而且預先切片,完美吸收乾瑤柱松葉蟹醬嘅精華,入口彈牙仲食出鮑魚嘅甜味同松葉蟹嘅鮮味

香煎銀鱈魚 𝐵𝑙𝑎𝑐𝑘 𝐶𝑜𝑑 (🌟9/10)
師傅仔細咁將魚肉同魚皮分離,然後善用鐵板上唔同溫度嘅特性先將銀鱈魚肉煮熟,然後再將魚皮煎到極其香脆後插喺魚肉上面,好似一件藝術品。銀鱈魚肉肉質嫩滑,魚油香氣四溢,配埋野菌汁仲好好味添~

澳洲龍蝦🦞𝐴𝑢𝑠𝑡𝑟𝑎𝑙𝑖𝑎𝑛 𝐿𝑜𝑏𝑠𝑡𝑒𝑟 (🌟9.5/10)
每人有半隻!師傅將佢哋煮熟之前,仲見到啲腳郁吓郁吓,睇落好新鮮!龍蝦肉質爽彈,配搭蝦膏加白酒嘅秘製醬汁,濃而不膩,非常滿足🥰

匈牙利鵝肝 𝐻𝑢𝑛𝑔𝑎𝑟𝑦 𝐹𝑜𝑖𝑒 𝐺𝑟𝑎𝑠 (🌟8.5/10)
匈牙利鵝肝脂肪含量極高,有奶油般質感,完美呈現入口即溶嘅感覺。師傅亦好細心加入酸甜嘅莓果同焦糖蘋果,消除油脂帶嚟嘅膩感~

北海道帆立貝 𝐻𝑜𝑘𝑘𝑎𝑖𝑑𝑜 𝑆𝑐𝑎𝑙𝑙𝑜𝑝 (🌟9/10)
帆立貝大粒又彈牙,表面燒至微焦,配上較清淡嘅冬瓜蜆肉湯,更加突顥帆立貝本身嘅原汁原味

牛舌心 & 鹿兒島和牛 𝐵𝑒𝑒𝑓 𝑇𝑜𝑛𝑔𝑢𝑒 & 𝐾𝑎𝑔𝑜𝑠ℎ𝑖𝑚𝑎 𝑊𝑎𝑔𝑦𝑢 (🌟9/10)
厚切牛舌心雖然需要多啲時間咀嚼,但係咬落非常多汁,配上秘製柚子醬味道更加正!和牛油花豐富,脂肪均勻。師傅推薦五至七成熟,食落果然同鵝肝一樣都係入口即溶,而且牛香味超級濃郁,配合伴碟嘅炸蒜片一齊食,好香口~

日式炒飯 & 日式炒野菜 𝐹𝑟𝑖𝑒𝑑 𝑅𝑖𝑐𝑒 & 𝐴𝑠𝑠𝑜𝑟𝑡𝑒𝑑 𝑉𝑒𝑔𝑒𝑡𝑎𝑏𝑙𝑒𝑠 (🌟9.5/10)
師傅炒飯技術極高超,每粒米飯完全做到粒粒分明,乾身而唔黏口,個碗底係無多餘嘅油!! 加入咗和牛粒、高麗菜、蔥粒同雞蛋等炒...好夠鑊氣。而炒野菜就有菇類同紅蘿蔔幫助消化~

龍蝦湯 𝐿𝑜𝑏𝑠𝑡𝑒𝑟 𝑆𝑜𝑢𝑝 (🌟8.5/10)
師傅用剛才剩底嘅蝦頭同蝦殼熬湯,鮮甜又唔腥!

焦糖多士🍞 & 焦糖雞蛋布甸 𝐶𝑎𝑟𝑎𝑚𝑒𝑙 𝑇𝑜𝑎𝑠𝑡 (🌟9/10) & 𝑃𝑢𝑑𝑑𝑖𝑛𝑔 (🌟7.5/10)
我一向都鍾意焦糖系列甜品🧡麵包外層酥脆,內層柔軟,黃糖同牛油混合而成嘅焦糖醬經烤製產生一種微焦嘅味道,將普通一塊白麵包整到極好食🤤布甸則口感絲滑~

本命鐵板燒
  • 鹿兒島和牛
  • 牛舌心
  • 銀鱈魚
2023-11-13 23 瀏覽
呢間日式鐵板燒非常高質晚餐鐵板燒$588起廚師即席烹調而且擺盤精緻用心成個用餐過程都超打卡呀📸-一人前晚餐鐵板燒($788)🔸前菜 有沙律同薯蓉沙律菜新鮮爽口面頭加咗蒟蒻色彩繽紛之無餘,口感仲好豐富喔!🔸南非鮑魚咬落非常爽口一啲都唔韌配搭咗瑤柱松葉蟹汁鮮味加倍提升呀❤️🔸時分海鮮當日係澳洲龍蝦同北海道帆立貝龍蝦鮮甜爽彈配上餐廳嘅蕃茄酸辣汁味道更具層次😋而帆立貝厚身鮮嫩大大粒,好有咬口呀!配上冬瓜蜆肉湯汁鮮美齒頰留香🥰🔸銀雪魚兩邊煎得金黃香脆入口充滿焦香同魚脂香味面頭嘅魚皮更加係無懈可擊口感好似食緊薯片非常香脆美味喔👍🏻🔸鵝肝採用匈牙利鵝肝連埋焦糖蘋果一齊食唔算太羶兼且唔會好膩呀❣️🔸鹿兒島和牛油花分布平均肉味香濃又有油脂香咬落肉質軟嫩有入口即溶之感喔💕🔸炒飯有牛肉粒、日本蛋同蔥花飯粒炒得粒粒分明又香口採用日本米,用料高質💯🔸吸物呢個麵豉湯加咗頭先嘅龍蝦殼熬煮鹹鮮味十足🤤🔸炒野菜落咗牛油去炒菜邪惡好味!🔸牛油焦糖多士金黃香脆唔會太甜膩👍🏻🔸紅豆雞蛋布甸布甸Q彈滑溜配上香濃綿密嘅紅豆🫘作為飯後甜品非常完美呀💯
呢間日式鐵板燒非常高質
晚餐鐵板燒$588起
廚師即席烹調
而且擺盤精緻用心
成個用餐過程都超打卡呀📸
一人前晚餐鐵板燒($788)

🔸前菜
有沙律同薯蓉
沙律菜新鮮爽口
面頭加咗蒟蒻
色彩繽紛之無餘,口感仲好豐富喔!

🔸南非鮑魚

龍蝦鮮甜爽彈
配上餐廳嘅蕃茄酸辣汁
味道更具層次😋
而帆立貝厚身鮮嫩
大大粒,好有咬口呀!
配上冬瓜蜆肉湯汁

肉味香濃又有油脂香
咬落肉質軟嫩
有入口即溶之感喔💕

🔸炒飯
有牛肉粒、日本蛋同蔥花
飯粒炒得粒粒分明又香口
採用日本米,用料高質💯

🔸吸物

布甸Q彈滑溜
配上香濃綿密嘅紅豆🫘
作為飯後甜品
非常完美呀💯
本命鐵板燒 裝修係日式居酒屋嘅風格✨,鐵板燒晚餐有$588嘅「本」及$788嘅「命」,食物質素高,海鮮好正,性價比極高🤟🏻:-1️⃣「命 dinner set🍽($788/1)」(菜式按當日menu作準)🔸前菜 Appetizer:菜沙律及蛋薯仔沙律 🥗🔸澳汌龍蝦醬汁 Lobster:醬汁用龍蝦頭膏煮成,龍蝦肉爽彈,超香牛油香味、好鮮甜🔸 南非鮑魚 Abalone:口感好軟腍,好嫩🔸 北海道帆立貝配冬瓜蓉蜆汁 Scallop:帆立貝超厚肉!熟度岩岩好🔸 銀鱈魚 Fish fillet 🐟: 魚皮煎得香脆,喜鮮嫩多汁🔸鵝肝 Foie Gras:好厚嘅匈牙利鵝肝,重油香,底面煎至香脆,内裏creamy,配上香甜嘅焦糖青蘋果🍏🔸 牛舌芯 Beef tongue: 厚切牛舌超爽口,高質🔸 鹿兒島和牛 Grilled Japanese wagyu :牛肉入口即化,超重油香超juicy!!! 🔸炒飯 Fried Rice:炒有鑊氣,蛋香十足,仲有牛肉粒🔸 吸物 Miso soup with lobster:鮮龍蝦肉味增湯🔸甘味:牛油焦糖多士香甜可口!仲有個布甸🍮,兩個甜品太邪惡了!
「命」,食物質素高,海鮮好正,性價比極高🤟🏻:
1️⃣「命 dinner set🍽($788/1)」
(菜式按當日menu作準)
🔸前菜 Appetizer:菜沙律及蛋薯仔沙律 🥗
🔸 南非鮑魚 Abalone:口感好軟腍,好嫩
🔸 牛舌芯 Beef tongue: 厚切牛舌超爽口,高質
2023-11-08 425 瀏覽
想搵餐廳慶祝🎉鐵板燒都係一個唔錯選擇,銅鑼灣邊寧頓街就有一間鐵板燒餐廳 - 本命,晚市有$588/$788套餐,今次叫嘅$788套餐非常豐富,可以食到用料好靚嘅龍蝦、鮑魚、和牛、鵝肝等,係其他地方大多要過千蚊,而且師傅嘅手勢同食材配搭都幾好,性價比好高🤑🤑可以bookmark一下🫶🏼前菜分別有雜菜沙律同軟綿嘅薯仔沙律🥔清清地開下胃。澳洲龍蝦師傅先煎香龍蝦殼🦞龍蝦超大隻😍😍起肉之後啖啖肉而且勁爽彈。龍蝦膏炒香之後做成甘香醬汁,除咗龍蝦膏嘅香味之餘亦不失龍蝦肉本身嘅鮮味😋😋南非鮑魚厚肉嘅鮑魚好新鮮彈牙🤩生熟度剛好,配以清清地嘅瑤柱蟹肉汁,鮮味加倍😙😙銀鱈魚銀鱈魚表面焦香,內裡肉質鮮嫩到不得了👏🏻👏🏻師傅控制得啱啱好👍🏻面頭插上煎到香脆嘅魚皮,再加上蘑菇汁,並非常見但效果幾好嘅配搭。帶子帆立貝大隻彈牙鮮甜,表面煎至微脆,內裡依然保持鮮嫩。底下配冬瓜蜆湯,幾清甜😚😚鵝肝師傅先用火槍火光熊熊地🔥烹製焦糖蘋果,再將鵝肝煎到外面焦脆,入口即溶,油花瘋狂爆發💦非常邪惡😈😈盡顯師傅嘅功架。側邊放咗啲水果粒可以稍稍解膩。牛舌芯、鹿兒島和牛同樣係邪惡嘢,牛舌芯超級爽彈,而且食到唔少油香,口感好好😋😋和牛入口

前菜
分別有雜菜沙律同軟綿嘅薯仔沙律🥔清清地開下胃。

澳洲龍蝦

南非鮑魚

帶子

鵝肝

牛舌芯、鹿兒島和牛
同樣係邪惡嘢,牛舌芯超級爽彈,而且食到唔少油香,口感好好😋😋和牛入口油脂爆發,做到外焦內juicy,肥但令人滿足🤣🤣

吸物
炒飯粒粒分明夠香口乾身,夾雜不少醃菜,鹹鹹酸酸好惹味😛😛一開頭嘅龍蝦頭用嚟熬湯,仲有少少龍蝦肉可以食😍湯頭味道鮮甜。

炒野菜
幾清爽,可以稍為解膩。

甘味
甜品環節嚟個焦糖多士🍞將整餐嘅滿足同邪惡程度再拉高🤪焦糖味好香。另外嘅雞蛋布丁就相對普通。

青檸梳打、菠蘿可爾必思
另外單點嘅飲品,超級大杯,好清爽,可以邊食邊飲。

人均消費:$850
推介指數(10分為滿分):8分

2023-11-07
2023-11-05 46 瀏覽
想食下好野又唔想太破費Teppanyaki絕對係一個好選擇,呢度dinner set最平$588 per person就有,揀左呢個$788嘅試吓,好多野食,兩個人食消費過$1,500仲送龍蝦🦞前菜海鮮😋龍蝦調味做得非常好銀雪魚嘅油香味好正 鮑魚個sauce感覺有點中式,好食嘅鵝刊同蘋果非常搭配,中和左油膩感🥩 湯同炒飯,食到呢度其實已經好飽,但都係冇停口😂甜品好豐富嘅一餐,價錢合理,食生日飯嘅好地方!

海鮮😋

龍蝦調味做得非常好

銀雪魚嘅油香味好正

鮑魚個sauce感覺有點中式,好食嘅

鵝刊同蘋果非常搭配,中和左油膩感

🥩

湯同炒飯,食到呢度其實已經好飽,但都係冇停口😂

甜品

好豐富嘅一餐,價錢合理,食生日飯嘅好地方!
2023-10-24 66 瀏覽
臨近生日,男朋友帶我去咗食鐵板燒去慶祝吓😋餐廳相當有格調,環境舒適,有兩張大吧枱可以望住師傅烹調料理✅命 晚市鐵板燒$788食物嘅份量非常豐富,晚市嚟講性價比好高👍🏻👍🏻🔸前菜薯仔沙律口感綿密;田園沙律入邊加咗蘆薈粒,口感更清新🥗🔸南非鮑魚平時嘅鮑魚多數都係配濃味嘅醬汁,呢款配瑤柱松葉蟹汁反而覺得幾有新鮮感,淡味嘅醬汁反而突顯翻鮑魚原有的鮮味,鮑魚口感彈牙,非常新鮮🔸時令海鮮時令海鮮係澳洲龍蝦🦞龍蝦鮮甜彈牙,蝦膏嘅味道好突出,另外蝦頭攞咗去煲湯😋一蝦兩食🔸銀鱈魚銀鱈魚嘅魚皮燒得非常脆,好似薯片咁呀🐟魚肉嫩滑就咁食已經好好味,如果想變化多啲可以加隔離嘅野菌汁🔸帆立貝帆立貝煎到兩面金,配上日本冬瓜蓉蜆肉湯🔸鵝肝油份十足,配焦糖蘋果食無咁油膩又有新意,食完仲有生果解膩🔸牛舌芯食之後師傅會問幾成熟,牛舌芯口感彈牙🔸鹿島和牛油脂感極強,油份係口腔中散發🔸炒飯平時嘅炒飯比較少加肉,加咗會增加炒飯味道,飯粒分明夠乾身,每次食鐵板燒都好期待炒飯🔸吸物加咗蝦頭煲過,味道鮮甜咗🔸炒野菜用咗日本椰菜🥬鍾意食菜嘅我食埋男朋友個份🤣🔸甜品焦糖多士&布甸有兩款甜品做尾聲好滿足😌🐻總結店員服務好好👍🏻環境又正!性價

✅命 晚市鐵板燒$788
食物嘅份量非常豐富,晚市嚟講性價比好高👍🏻👍🏻
🔸前菜
薯仔沙律口感綿密;田園沙律入邊加咗蘆薈粒,口感更清新🥗
🔸南非鮑魚
🔸時令海鮮
🔸銀鱈魚
🔸帆立貝
帆立貝煎到兩面金,配上日本冬瓜蓉蜆肉湯
🔸鵝肝
油份十足,配焦糖蘋果食無咁油膩又有新意,食完仲有生果解膩
🔸牛舌芯
食之後師傅會問幾成熟,牛舌芯口感彈牙
🔸鹿島和牛
油脂感極強,油份係口腔中散發
🔸炒飯
🔸吸物
加咗蝦頭煲過,味道鮮甜咗
🔸炒野菜
用咗日本椰菜🥬鍾意食菜嘅我食埋男朋友個份🤣
🔸甜品
焦糖多士&布甸
有兩款甜品做尾聲好滿足😌
🐻總結
店員服務好好👍🏻環境又正!性價比高,見到好多人都係黎慶祝生日
💛好味指數:4.6/5
💜回頭指數:4.7/5

📍本命 (銅鑼灣)
銅鑼灣邊寧頓街13號2樓
2023-10-21 48 瀏覽
Teppanyaki Honmei is a solid choice for a memorable meal without the fuss. Dinner Teppanyaki Course 晚餐鐵板燒 $788/ per personStarter 前菜Abalone 南非鮑魚: served with scallop and Chionoecetes opilio sauce 配瑤柱松葉蟹汁Seasonal Seafood 時令海鮮:scallops 帆立貝Black Cod 銀雪魚: served with mixed mushroom sauce 配雜菌汁Foie Gras 鶏肝:served with caramelised apple 🍎 配焦糖蘋果Beef Tongue 牛舌芯Kagoshima Wagyu 鹿兒島和牛 🥩Fried Rice 炒飯 Soup 吸物 🥣Vegetables 炒野菜 🥗Dessert 甘味: French Toast 法式吐司🍞, Egg Flan 雞蛋布甸But here's the clincher: if you spend o

Starter 前菜

Beef Tongue 牛舌芯
Kagoshima Wagyu 鹿兒島和牛 🥩

Fried Rice 炒飯
Soup 吸物 🥣

Vegetables 炒野菜 🥗

But here's the clincher: if you spend over $1,500, you're treated to a FREE Australia lobster! 🦞

Teppanyaki Honmei 本命 (銅鑼灣)
地址🐾:銅鑼灣邊寧頓街13號2樓
好耐冇食過鐵板燒,又喺最就腳嘅銅鑼灣搵到呢間本命! Dinner set menu都係$788@ 又有龍蝦飽魚,又有和牛,看似好抵食,一於嚟試一試。餐廳分咗兩個設計style,一邊係木系style,一邊係暗黑style~ 同樣都係可以睇住廚師表演嘅吧枱位置,食鐵板燒,我自己心目中其中一個主菜,就係可以欣賞埋廚師即席喺你面前烹調,確係一種鐵板燒獨有嘅視覺享受。Dinner set menu好豐富好完整,前菜﹑海鮮﹑和牛﹑炒飯﹑甜品,樣樣都有齊。沙律前菜北海道帆立貝 配 冬瓜蜆肉湯帆立貝兩邊煎得金黃帶脆口,冬瓜蜆肉湯清甜,有提鮮效果!銀雪魚 配 蘑菇汁我會命名為「起飛吧銀雪魚」嘅一道菜,廚師將魚皮起咗出嚟,煎後烘乾,變得薯片般脆口。銀雪魚魚油香濃﹑魚肉嫩滑,成件事加埋太好食了吧~南非鮑魚 配 瑤柱松葉蟹汁大大隻新鮮南非鮑魚,好surprise煎完嘅鮑魚都仲好軟糯口感,完全唔乾,配瑤柱松葉蟹汁又係成功將鮮味level up!龍蝦 配 牛油龍蝦膏醬汁見到廚師碟龍蝦膏已經流晒口水,用龍蝦膏煮出嚟嘅醬汁勁rich仲有少少起沙感覺,加埋煎到金香嘅龍蝦本尊,perfect池~~匈牙利鵝肝拼焦糖蘋果 配

沙律前菜

北海道帆立貝 配 冬瓜蜆肉湯
帆立貝兩邊煎得金黃帶脆口,冬瓜蜆肉湯清甜,有提鮮效果!

銀雪魚 配 蘑菇汁

南非鮑魚 配 瑤柱松葉蟹汁

龍蝦 配 牛油龍蝦膏醬汁

匈牙利鵝肝拼焦糖蘋果 配 意大利黑醋
只要你筷子功夠好,將鵝肝加焦糖蘋果一次過夾起,咬一啖,包你神魂顛倒,超級超級正!!

牛舌芯﹑鹿兒島和牛
厚切牛舌芯﹑鹿兒島和牛煎好再切成一口size,又juicy又有牛香!

龍蝦湯
先前起咗用嘅龍蝦身同頭,就拎去加料煮成呢碗龍蝦湯,鮮味好飲~

炒飯
一餐鐵板燒去到尾聲,唔少得一碟炒得金黃色又粒粒分明嘅炒飯,加上廚師整個炒飯過程,真係好好睇~ 呢個炒飯,唔使講咁多,淨係睇相都知佢咩料啦!

焦糖多士﹑焦糖雞蛋布丁
最後,以甜美作結。

完整又美味嘅一餐鐵板燒,$788@真心超抵食! 想食鐵板燒又唔想洗過千蚊一個人,要bookmark定呢間 – 本命 !
2023-10-19 65 瀏覽
今次係因為慶祝朋友仔生日,所以揀左呢間日式鐵板燒餐廳慶祝,感覺有d特色🤤😝。💸$1795 💁🏼‍♀️人均$800-900整體食物評價:★ ★ ★ ★ ★食物質素好新鮮,餐廳事前功夫準備得好好,真係令食材昇華到變成一道藝術品。服務態度:★ ★ ★ ★ ☆服務員既態度好nice,每道菜式都會特別提示,師傅都好風趣健談🤣。環境氣氛:★ ★ ★ ★ ☆環境設計幾靚,好有日式既設計,特別係可以睇住師傳由煮食到擺盤,係一種另類既視覺享受。🥯食物方面$788 晚市套餐 (前菜+8道菜+甜品)海鮮方面南非鮑魚鮑魚唔韌,仲有種好軟既口感。最特別係用咗江瑤柱松葉蟹汁,令到鮑魚鮮味再昇華之餘,唔會淡而無味🥹。時令海鮮(帶子)帶子嘅味道都好鮮甜🤩,而且配咗冬瓜汁令到帶子甜味更特出😋。銀鱈魚銀鱈魚配野菌醬,由於銀鱈魚味道比較淡,配野菌醬先令味道有味得黎又唔會搶咗銀鱈魚本身嘅鮮味🤓。龍蝦因為餐廳做緊優惠,只要消費$1500或以上就會送龍蝦。龍蝦絕對係新鮮!喺未煮之前仲係郁緊🤩,味道好濃郁。雖然係送既優惠,但一d都唔馬虎。肉食方面鹿兒島和牛+牛舌芯牛肉超香,亦都唔韌🤓。匈牙利鵝肝配意大利黑醋鵝肝超冧,一d都唔膩,反而

💸$1795 💁🏼‍♀️人均$800-900

整體食物評價:★ ★ ★ ★ ★

服務態度:★ ★ ★ ★ ☆

環境氣氛:★ ★ ★ ★ ☆

🥯食物方面

$788 晚市套餐 (前菜+8道菜+甜品

海鮮方面

南非鮑魚

時令海鮮(帶子)
帶子嘅味道都好鮮甜🤩,而且配咗冬瓜汁令到帶子甜味更特出😋。

龍蝦

肉食方面

鹿兒島和牛+牛舌芯
牛肉超香,亦都唔韌🤓。

匈牙利鵝肝配意大利黑醋
鵝肝超冧,一d都唔膩,反而覺得甜甜地🤤,食法係先食鵝肝之後青蘋果再食蜜柑。

炒飯
炒飯超正,作為飯既愛好者見到師傳落左好多隻蛋炒飯😍,味道好香又好食!

炒野菜
野菜比較清淡,可以將先前清一清口腔食過野食既味道,再食炒飯會有更好既口感味道。

龍蝦湯
湯唔似西式龍蝦濃湯,反而似味增湯既味道,但就多左龍蝦既鮮甜味🥹。

甜品:開心果雪糕配吐司
開心果雪糕味道唔會偏甜,作為甜品係一大滿足🤩,另外生日關係餐廳仲會特別準備手畫生日牌😍超有心,只要打電話同餐廳訂番生日牌就得啦~

☕️飲品方面
日式檸檬茶
百香果梳打
2023-10-16 50 瀏覽
而家越來越多間鐵板燒都有呢一種一人前套餐 豐富得來價錢亦都係acceptable,要位於銅鑼灣嘅呢一間本名燒烤,性價比絕對係極之高!👍🏻晚餐鐵板燒一人前✨前菜簡簡單單,但係又見到佢嘅誠意,沙律加入咗蘆薈粒粒更加清新,漢堡肉質juicy,牛味頗重!✨海鮮鐵板燒套餐包含咗鮑魚、北海道帆立貝、龍蝦海鮮作為鐵板燒;鮑魚生熟度剛好,咬落爽身鮮嫩,瑤柱松葉蟹汁滋味無窮;北海道帆立貝好鮮甜,點上冬瓜黑椒醬更為提鮮,龍蝦肉預先拆肉,用上蝦膏去作為醬汁,味道濃郁鮮香;銀鱈魚油份較重食落滋香,雪白嘅魚身煎至金黃,可以點配野菌汁,魚皮極為香口。✨肉質鐵板燒分別有鵝肝、牛舌芯、鹿兒島和牛;匈牙利鵝肝,鵝肝入口即溶、滿腔油溢、份外豐腴,特別加入焦糖青蘋果,中和一下;牛舌芯極為爽嫩,食完之後絕對有一份意猶未盡嘅感覺;鹿兒島和牛牛脂香盛,可以夾上蒜片,及後更有一個蘿蔔漬物更為清爽解油膩。✨吸物、炒飯、炒椰菜、甜品當日為魚湯,飲落鮮香暖胃;炒飯粒粒分明,珍珠米飯帶點煙韌;甜品嘅雞蛋布甸同焦糖麵包絕對係誠意之作!

👍🏻晚餐鐵板燒一人前

✨前菜

✨海鮮鐵板燒

✨肉質鐵板燒

✨吸物、炒飯、炒椰菜、甜品

前菜 -🥗沙律薯泥蛋白- 時令海鮮 -🦞蝦頭膏醬煮鐵板龍蝦用龍蝦頭膏醬煮成為醬汁,再煎香龍蝦,賣相黃金黃金, 食落一流,而且鮮味彈口🉐🥢南非鮑魚新鮮大大鮑魚, 煮之前仲係動, 咬口好腍好滑,配上瑤柱松葉蟹汁,較為偏中式食法,同樣出色🉐🥢帆立貝帆立貝煎到黃金色,外脆內腍,軟滑半熟,配冬瓜蜆汁較清新🉐🐟銀雪魚煎到好香滑,魚皮直頭煎到香脆作裝飾,配野菌醬鮮味十足🥢香煎鵝肝香煎匈牙利鵝肝伴上焦糖青蘋果 比較常見做法但一碟菜式三款食法: 1.淨食--食到好香油脂 2.配上焦糖青蘋果,以甜甜而爽口青蘋果, 增加口感, 令口感豐富3.沾上意大利黑醋汁, 酸酸地味道, 解決鵝肝帶來的油膩碟上都有一此小水果伴菜, 食完鵝肝,以水果清爽中和鵝肝味道, 有種煥然一新感覺🐮鹿兒島和牛到牛肉部份:廚師會問想要幾成熟而我選5成熟--通常最能食出外香內滑質感和牛本來係極重油脂,而且較為腍身同時較擁有香濃牛肉味需要食一口原汁原味.再第二口才配上配料(蒜片、黑椒、芥末等)比較好🐮牛舌芯比起和牛肉質,牛舌芯較爽口口感,非一般牛肉所帶來牛嘅香味🍚炒飯以香蔥,和牛粒,紅蘿蔔粒炒飯, 加入雞蛋令炒飯呈橙黃色,更炒到粒粒分明🥦炒
前菜 -

🥗沙律
薯泥蛋白

- 時令海鮮 -
🦞蝦頭膏醬煮鐵板龍蝦

🥢南非鮑魚
同樣出色🉐

🥢帆立貝
帆立貝煎到黃金色,外脆內腍,軟滑半熟,配冬瓜蜆汁較清新🉐

🐟銀雪魚
煎到好香滑,魚皮直頭煎到香脆作裝飾,配野菌醬鮮味十足

🥢香煎鵝肝
香煎匈牙利鵝肝伴上焦糖青蘋果 比較常見做法
但一碟菜式三款食法:
1.淨食--食到好香油脂
3.沾上意大利黑醋汁, 酸酸地味道, 解決鵝肝帶來的油膩

🐮鹿兒島和牛
到牛肉部份:廚師會問想要幾成熟
而我選5成熟--通常最能食出外香內滑質感
和牛本來係極重油脂,而且較為腍身
同時較擁有香濃牛肉味

🐮牛舌芯
比起和牛肉質,牛舌芯較爽口口感,非一般牛肉所帶來牛嘅香味

🍚炒飯

🥦炒野菜
香口好食

- 吸物 -
🦞龍蝦湯
日本菜式較喜歡以清湯作主菜結尾,嚐嚐湯的芳香,味道較鹹鮮鹹鮮

- 甘味 -
🍞焦糖多士
簡簡單單甜品, 脆卜卜,望住廚師整嘅時候,極到邪惡,甜甜口感,為心裡帶來甜絲絲🉐
💚開心果雪糕
超好食,開心果仁香配焦糖多士,兩樣加埋一口食,冰火交替,同時帶來極大滿足

- 飲品 -
🍋青檸梳打
🍍菠蘿可爾必思

• 大蝦
  • 焦糖多士
2023-10-12 48 瀏覽
-日式鐵板燒來講⋯我真系勁少接觸🫣印象中郁啲都要起碼4位數字以上既價錢先食到⋯今次朋友發現左呢間位於銅鑼灣開業大半年既鐵板燒 話好抵食仲獲得左openrice 8月份好評餐廳十強添😎👍🏻餐廳環境舒服 設有兩邊吧枱區域 每邊大約10個位左右💥一人前「命」$788💥前菜、海鮮、和牛、炒飯、湯、甜品 - (共11款).✳️龍蝦 - 配龍蝦蝦頭膏醬✳️南非鮑魚 - 配瑤柱松葉蟹汁✳️帆立貝帶子 -配冬瓜蓉✳️銀鱈魚 - 配野菌醬✳️匈牙利鵝肝 - 配意大利黑醋✳️鹿兒島和牛、牛舌 配蒜片Wasabi✳️炒雜菜✳️龍蝦湯✳️炒飯✳️焦糖多士✳️焦糖雞蛋布丁呢到晚市人均只需三位數字 😮仲要喺銅鑼灣鬧市喎主要有兩個 Menu - 「本」$588 「命」$788鐵板燒最爽就系可以睇到師傅即席係鐵板上翻炒食材然後食到每一口熱辣辣既美食😋食完十一道菜 飽足感upup 整體都好高質😋👍🏻菜式一道一道出 勁smooth 完全無冷場...
日式鐵板燒來講⋯我真系勁少接觸🫣
印象中郁啲都要起碼4位數字以上既價錢先食到⋯
今次朋友發現左呢間位於銅鑼灣開業大半年既鐵板燒 話好抵食
仲獲得左openrice 8月份好評餐廳十強添😎👍🏻
餐廳環境舒服 設有兩邊吧枱區域 每邊大約10個位左右
💥一人前「命」$788💥
前菜、海鮮、和牛、炒飯、湯、甜品 - (共11款)
✳️龍蝦 - 配龍蝦蝦頭膏醬
✳️南非鮑魚 - 配瑤柱松葉蟹汁
✳️帆立貝帶子 -配冬瓜蓉
✳️銀鱈魚 - 配野菌醬
✳️匈牙利鵝肝 - 配意大利黑醋
✳️鹿兒島和牛、牛舌 配蒜片Wasabi
✳️炒雜菜
✳️龍蝦湯