位於銅鑼灣鬧市新開既鐵板燒 晚市提供兩個set 分別係「本」 同「命」今次就試左個入門版 都有成11道菜 好豐富 Staff們都非常友善 🙋🏻‍♀️🌼「本」晚市鐵板燒一人前 $588✨前菜 蘆薈沙律、薯仔沙律✨北海道帆立貝巨型帆立貝厚身 煎到金黃色 彈牙鮮甜 忌廉菠菜醬汁又唔會搶左佢既原味👍🏻✨大蝦 師傅將蝦頭既膏混合牛油做成醬汁 再將蝦頭脆到薯片般薄 好香脆 蝦肉彈牙 配上濃濃既醬汁 😍✨甘鯛 師傅煎香外皮(可惜沒有立鱗🥹)魚肉鮮味不帶腥味 配上甘筍忌廉汁 個人覺得有少少淡口✨美國安格斯牛薄燒 薄牛肉卷上蔥花、炸蒜片、洋蔥可沾上不同醬汁調味😋✨黑豚薄餅燒 第一次試用春卷皮包既豚肉 加入炒香既洋蔥 建議沾一點酸汁 美味UP!✨美國SRF極黑和牛半熟的牛柳粒呈嫩紅色 油花平均分佈 入口牛味濃郁✨炒飯 炒得粒粒分明 很有鑊氣 帶咸香✨吸物 當日係奶白色魚湯 幾濃魚味 好飲~~✨炒野菜✨甜品 雪糕 焦糖多士 🍽️ 本命 #銅鑼灣sis📍 銅鑼灣邊寧頓街13號2樓🚆 銅鑼灣F1出口,步行約4分鐘

🌼「本」晚市鐵板燒一人前 $588

✨前菜 蘆薈沙律、薯仔沙律

✨北海道帆立貝

✨大蝦

✨甘鯛

✨美國安格斯牛薄燒
薄牛肉卷上蔥花、炸蒜片、洋蔥
可沾上不同醬汁調味😋

✨黑豚薄餅燒

✨美國SRF極黑和牛

半熟的牛柳粒呈嫩紅色 油花平均分佈 入口牛味濃郁

✨炒飯

炒得粒粒分明 很有鑊氣 帶咸香

✨吸物
當日係奶白色魚湯 幾濃魚味 好飲~~

✨炒野菜

甜品 雪糕 焦糖多士

🍽️ 本命 #銅鑼灣sis
📍 銅鑼灣邊寧頓街13號2樓
🚆 銅鑼灣F1出口,步行約4分鐘
2023-07-04 377 瀏覽
這間位於銅鑼灣的日式鐵板燒餐廳,裝修充滿🇯🇵日式風格,而且環境寬敞舒適,有兩大排吧枱位置,可一邊欣賞師傅手藝,一邊品嚐美食,好適合👫情侶約會、朋友聚會、🎊慶祝等。加上餐廳的晚市鐵板燒價錢好抵,分別係$588和$788,難怪平日晚市都有不少客人光顧✨.晚餐鐵板燒 一人前 「本」$588.🔸前菜沙律菜🥗好新鮮又醒胃;薯仔沙律🥔口感creamy,配上自家製鴨肝醬更香濃惹味。.🔹北海道帆立貝用上北海道帆立貝,大大粒之外,外層香煎微脆,入面肉質鮮嫩,雪白透亮,配上香草忌廉汁味道更提升👍🏻.🔸甘鯛🐟用上立鱗方式烹調,魚皮香脆,魚肉嫩滑,配上自家製甘筍加魚湯製成的醬汁,令到魚肉更鮮味。 .🔹車海老用上大大隻🦐印尼虎蝦,肉厚彈牙又結實,配上蝦膏加牛油製成的醬汁,每口都香濃惹味,真的大滿足。.🔸美國安格斯牛薄燒牛肉薄燒🐮入面包住香蔥和蒜片,牛味香濃,充滿油香之外,加上惹味的香蔥和蒜片,真的忍不住一口接一口。.🔹黑豚薄餅這個有驚喜,係坊間較少有的食法。香脆的春卷皮包住美味又多汁的🐷黑豚肉,加上香蔥和洋蔥,口感和味道層次豐富。.🔸美國SRF極黑和牛厚切的和牛粒🥩肉質鮮嫩,肉味濃郁,充滿肉汁,配上蒜片一起吃更
晚餐鐵板燒 一人前 「本」$588

🔸前菜

🔹北海道帆立貝

🔸甘鯛

🔹車海老

🔸美國安格斯牛薄燒

🔹黑豚薄餅

🔸美國SRF極黑和牛
厚切的和牛粒🥩肉質鮮嫩,肉味濃郁,充滿肉汁,配上蒜片一起吃更美味。

🔹炒飯
炒飯🍚炒得好有鑊氣,粒粒分明,入面還有不少牛肉粒和蔬菜粒。配上漬青瓜和漬蒜頭,即時有去油解膩的感覺。
🔸吸物
用上大量🐟金鯛魚骨、鯖魚煮成🥣奶白色的香濃魚湯,入面還有不少椰菜豆腐等,十分美味。
🔹炒野菜
當然少不了🥬蔬菜,新鮮爽口又健康。
🔸甘味
焦糖多士🍞香脆又香甜,配上冰凍的抺茶雪糕🍦,為完美的一餐作結。

🔹 菠蘿可爾必思 & 百香果梳打 $28
估唔到甘大杯,兩杯果味🍹都好香濃,清新解膩。
今次同朋友黎到宜間新開位於銅鑼灣既鐵板燒,佢地既晚市套餐有兩款,【本 】$588一人 同【 命】$788一人。我地就食左晚餐鐵板燒一人前 $588套餐。首先店員會送上前菜,有沙律同薯蓉。沙律汁酸甜開胃。除左各種酒之外,餐廳仲有幾款特飲選擇。我同朋友就飲左百香果梳打同菠蘿卡爾必思。跟住師傅就會放好接住落黎會食到既食材係我地面前。海鮮方面有北海道帆立貝,車海老同甘鯛。帆立貝肉質厚實,煎到金黃半熟,彈牙又鮮甜,配忌廉菠菜汁。用立鱗燒既方法燒完既甘鯛既魚皮食落脆卜卜,魚肉無骨又厚又嫩滑,配甘荀魚湯忌廉汁更鮮美。車海老大大隻,用左蝦頭既膏同牛油去煎,煎完勁香,蝦肉爽口彈牙,十分惹味。接住落黎就到肉類喇。有黑豚生薑薄餅燒,十分特別,係用煎到脆口既薄餅皮包住豚肉同洋蔥食,外脆內軟,層次豐富。鹿兒島野崎和牛薄燒就係薄牛肉包住香蔥,洋蔥同蒜片咁食,食落口感好有趣,牛肉片好嫩滑軟稔最後既和牛粒,一口食落去係濃郁既牛味同油香,五成熟岩岩好。食完海鮮同肉,仲有炒到好香口既炒飯,炒野菜同魚湯,諗住食飽飽但係仲有甜品😂。甜品係香煎焦糖面包,熱辣辣又脆卜卜,配上凍冰冰既柚子雪芭,真係大滿足!。。本命銅鑼灣邊寧頓街1

本命
銅鑼灣邊寧頓街13號2樓

晚市吃鐵板燒,基乎都要過千元起跳😳,價錢絕不便宜。最近網上看到有間銅鑼灣鐵板燒,晚市只需$588/位,價格超貼地😍,馬上約媽媽來試試囉~ 餐廳環境寬敞,有兩個用餐區,多位師傅駐場,格局與一般鐵板燒無異,氛圍感十足😆,絕對沒將貨就價哦! 「 晚市鐵板燒🍽️$588/位 」 除了環境不錯,食物份量也好足料,用貼地價就可以感受到鐵板料理,真的很不錯呢(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)!! 包括: 前菜、北海道帆立貝、甘鯛、大蝦、美國安格斯牛肉薄燒、黑豚薄餅、美國SRF極黑和牛、炒飯、吸物、炒野菜 和 甜品✨。菜式超多,要預2小時才可以吃完呀~ 帆立貝大大顆,厚肉彈牙,配忌廉菠菜汁🥬,也不錯。 甘鯛🐟燒得非常好,魚鱗香脆,魚肉好鮮嫩。 虎蝦🦐肉厚大隻,配上香草牛油🧈和蝦膏醬,好好吃的! 美國安格斯牛肉薄燒🥩,牛肉捲著香蔥和蒜,香氣十足,好惹味呢~ 黑豚薄餅🐽,好有驚喜😆! 有點像北京烤鴨的感覺,但是脆皮版的~ 美國SRF極黑和牛,厚切和牛,肉汁豐富,油香四溢,五成熟的口感好棒哦~ 炒飯🍚炒得好有鑊氣,鹹香十足😙,乾身又入味。 最後有我至愛的焦糖砂糖多士🍯和柚子雪葩,配在一起好好吃(≧▽≦)! 服務質素超好,食物又多

「 晚市鐵板燒🍽️$588/位 」

菜式超多,要預2小時才可以吃完呀~

帆立貝大大顆,厚肉彈牙,配忌廉菠菜汁🥬,也不錯。

甘鯛🐟燒得非常好,魚鱗香脆,魚肉好鮮嫩。

虎蝦🦐肉厚大隻,配上香草牛油🧈和蝦膏醬,好好吃的!

炒飯🍚炒得好有鑊氣,鹹香十足😙,乾身又入味。

服務質素超好,食物又多,好值得一試呀!!
2023-06-28
2023-06-27 58 瀏覽
Duck哥🦆身邊好多Foodie朋友都推介我去試下銅鑼灣間“本命鐵板燒”🥰,其實我真係好想去㗎,但係一直book唔到枱🥲,幾經波折之下,終於book到今日啦,咁難先book到,梗係要帶老婆去試下啦😆。餐廳裝修簡潔企理,座位舒適闊落,空間感十足🥰。晚市提供2️⃣個set,分別是每位$588 及每位$788。我哋今次試嘅,已經有3️⃣款海鮮及3️⃣款肉,再加上炒飯、炒菜及甜品,真抵食😋。本 $588前菜沙律菜🥗新鮮,簡簡單單混合醋汁,味道清新又醒胃🥰。漬鯖魚🐟味道微酸帶魚香味,配上蔥絲及紅蘿蔔絲🥕一齊食,味道更豐富😋。北海道帆立貝大大粒帆立貝表面煎到金黃色🟡,肉質柔軟濕潤味道鮮甜,底層放有菠菜忌廉汁🟢,除咗令擺盤外觀更靚之外,味道跟帆立貝都好夾😍。甘鯛魚皮炸過食落脆卜卜😋,魚肉就非常嫩滑濕潤,魚味🐟夠香又帶陣陣油香,配上自家製嘅甘筍🥕魚湯忌廉汁,鮮上加鮮,十分好食😋。大蝦大蝦🦐有一個手掌✋️嘅size,肉厚質感結實又爽彈,非常新鮮😍。煎香後蘸上由蝦膏製成嘅醬汁,更覺蝦味香濃味道鮮甜😋。鹿兒島野崎和牛薄燒和牛片🐃油花分佈好平均😍,師傅👨‍🍳會按照客人想要嘅熟成度先煎香🥰,再卷包入蔥花及炸香嘅蒜片。和牛🐃

餐廳裝修簡潔企理,座位舒適闊落,空間感十足🥰。晚市提供2️⃣個set,分別是[本]每位$588 及[命]每位$788。我哋今次試嘅[本],已經有3️⃣款海鮮及3️⃣款肉,再加上炒飯、炒菜及甜品,真抵食😋。

本 $588

前菜

北海道帆立貝

甘鯛

大蝦

鹿兒島野崎和牛薄燒
和牛片🐃油花分佈好平均😍,師傅👨‍🍳會按照客人想要嘅熟成度先煎香🥰,再卷包入蔥花及炸香嘅蒜片。和牛🐃肉質軟腍無筋,一口咬下,牛香味、油香味及蔥蒜香味响口腔內爆出🤤,感覺勁滿足😋。

黑豚薄餅
豚肉🐖加薑汁,用薄餅包住豚肉及洋蔥再煎香,薄餅皮🌮香脆,內層肉香混雜薑味及洋蔥香,口感層次分明,味道好夾之餘又好食😋。

美國SRF極黑和牛
師傅👨‍🍳同樣會按照客人想要嘅熟成度嚟煎🥰,厚切和牛肉質鮮嫩,口感絕佳😋。

吸物
魚湯🐟熬成奶白色⚪️,味道鮮甜,再加上熱辣辣🔥,零舍暖胃🥰。

炒飯
飯炒🍚得粒粒分明,每一啖都充滿蛋🥚、牛肉🐂及蔥花香味。

炒野菜
野菜🥬新鮮,炒得香口,調味啱啱好😋。

甘味
焦糖多士🧇,煎得脆口焦香,甜甜哋好味。蜜桃雪葩,蜜桃🍑味道清香,食完冰涼嘅雪葩,正好為呢餐作一個完美嘅結束☺️。

菠蘿可爾必思 / 百香果梳打 $28
估唔到飲品都咁抵,而且仲要大大杯,菠蘿🍍可爾必思入面勁多菠蘿🍍;百香果梳打就酸酸甜甜,解膩一流😋。

總括而言,$588食到咁高質素嘅鐵板燒真心係抵,餐廳有兩個鐵板燒吧枱,但抽風系統一流,完全無油煙味;另外餐廳店員服務真係無咩好挑剔,真心一流,所有嘢都咁好,唔怪得咁多去食啦。

最後Duck哥🦆溫馨提示:如果大家想去食,記得要預早少少訂位呀。

2023-06-20
2023-06-26 132 瀏覽
星期日午餐去咗CWB利苑2期附近嘅 @honmei.teppanyaki 食 Teppanyaki 廚師鐵板 🔥🔥🔥,平日中午好難抽到2個鐘慢慢嘆,weekend去就最fit啦🤗🤗🤗 12點開門由waitress帶入座 🕛🕛🕛,望住個廚師準備食材,我哋就食住沙律 🥗🥗🥗 等開波 ~ 😊😊😊呢間提供3款Lunch Set 📝📝📝 選擇 (不設 A-La-Carte),每款分別有不同海鮮🦞🦐🐠🦪 及肉食🥩🍖🍗,分別都配上湯、沙律、炒野菜、炒飯、甜品,今次我哋揀咗個特選套餐 $444 x 2 = 888(2人起) 另收加一服務費, 算平~ 落單後傾陣計,望嚟望去睇吓環境 👁👁好快大約5分鐘左右就準備好一碟碟食材俾廚師即場煎俾我哋食 🧑🏻‍🍳🧑🏻‍🍳🧑🏻‍🍳 今餐我覺得睇先至係重點👀👀👀,望住個師傅逐樣餸煎出嚟已經值回票價 😃😃😃 我就忙到不得了係度不停影,不停轉mode 📸🎥📸🎥是次鐵板燒次序 :1.)南非鮑魚 🇿🇦🇿🇦🇿🇦 表演鐵板脫殻.炆鮑魚 👍👍👍 夠”林”夠味 😋😋😋 同埋超新鮮,拎出嚟時仍然會唷 😱2.)煎蠔 🦪🦪🦪 (時令菜色)香煎生蠔,香口有蠔味,脆口d會更正 😬😬😬3.)大蝦

是次鐵板燒次序 :
3.)大蝦 🦐🦐🦐 一蝦全食,蝦多肉彈牙,就連個蝦頭都煎脆咗食得 ⭐️ ⭐️ ⭐️
4.)鹿兒島和牛 🥩🥩🥩 估計係2.)A1/2咁上下,肉味濃d~ 😋😋😋
5.)炒野菜 🥬🥬🥬 清清地中和下~
6.)炒飯 🍚🍚🍚 話說係用日本米炒嘅什錦炒飯,ok嘅,但冇咩驚喜 😐😐😐
7.)煎麵包 🍞🍞🍞 蜜糖煎方包,配埋個日式開心果雪糕 一齊食(店員推介),好正!😍😍😍

Overall, 今餐係集視覺與味覺享受嘅一餐 😇😇😇 Bravo 👏🏻👏🏻👏🏻

• 大蝦
  • 南非鮑魚
  • 蜜糖烤麵包配開心果雪糕
在銅鑼灣以幾百蚊就可以歎到高水準鐵板燒,絕對是意外驚喜!新餐廳 本命 佔地逾千呎,高級日式裝潢,設兩張加長鐵板吧枱,可以盡情欣賞師傅精妙的烹調手法,色香味官感大滿足!晚市主打一人套餐,包括588元的「本」和788元的「命」兩款,分別可以品嘗到12道菜式!我們各自都選擇了「命」套餐🅕🅞🅞🅓&🅕🅔🅔 「命」- HK$898 pp✦前菜: 鯖魚蘿蔔,沙律✦銀鱈魚:師傅香煎完再起皮,刀工一絕,魚皮香脆,魚肉外焦香内滑嫩~✦南非鮑魚: 肥美大隻,爽口彈牙,點上酸汁或番茄辣汁都非常惹味✦北海道帶子:厚身鮮甜,下面墊有菠菜忌廉汁,搭配清新✦鵝肝:外皮香脆,入口即溶,肥厚靚樣,脂香滿溢,搭配藍莓橘子,焦糖青蘋果,中和油感~✦牛舌心:爽口濃香,配上炸蒜片和山葵,滋味十足!✦鹿兒島和牛:可選想要的熟度,medium最適合,和鵝肝一樣,入口即溶,但外層又焦脆可口!和牛脂香久久縈繞在口腔中,好味到令人難以忘懷!✦炒飯:師傅會貼心咨詢有否葱花洋葱等忌口,炒得粒粒金黃鬆化~配有小碟腌黃瓜和蒜粒送飯~✦魚湯:醇柔鮮甜✦炒野菜✦甜品:焦糖牛油麵包配開心果雪糕,一熱一凍,一脆一滑,完美落幕~✦菠蘿可爾必思 + $28✦

🅕🅞🅞🅓&🅕🅔🅔 「命」- HK$898 pp
✦前菜: 鯖魚蘿蔔,沙律

✦北海道帶子:厚身鮮甜,下面墊有菠菜忌廉汁,搭配清新

✦牛舌心:爽口濃香,配上炸蒜片和山葵,滋味十足!

✦魚湯:醇柔鮮甜

✦炒野菜

✦菠蘿可爾必思 + $28

✦青檸梳打 + $28

💁 🅢🅔🅡🅥🅘🅒🅔 🛎
服務貼心,主動有禮,整個用餐體驗都非常愉快~
2023-06-18 55 瀏覽
📍本命鐵板燒 - 銅鑼灣又係紀念日嘅來臨🥰好sweet嘅男朋友話我火哋未試過坐係到真正食一餐鐵板燒🔥於是乎慶祝紀念日嘅呢一晚🌃book左銅鑼灣嘅高質鐵板燒同我一齊慶祝❤️真係好開心呀!餐廳位於利園附近嘅樓上舖😊一上到去就見到裝修好有日式風格🎏侍應安排我哋坐係鐵板前面😎見到廚師已經做緊預備功夫🔪我哋揀$588一位嘅[本]套餐💁🏻‍♀️💁🏻‍♂️有前菜🥗海鮮🦐肉🥩炒飯🔥同甜品🍨非常豐富!侍應好快手咁上左前菜🥗沙律同埋蘸料😋前菜方面係鯖魚大根🐟涷食嘅鯖魚係第一次!食落唔腥不但只仲引出晒佢嘅鮮味🌊咸香味十足!有少少日式crossover潮式魚飯嘅感覺🤤蘿蔔好軟好入味超juicy爆汁!我即刻想偷埋男朋友嗰舊食🤣沙律都好有心思🥗醋嘅酸成功引發食慾嘅同時😳廚師好有心思係上面加左蘆薈🪴令到成個沙律酸中帶甜🥗開胃嘅同時感覺仍然清新✨蘸料方面包括左玫瑰鹽🌹蘿蔔蓉加柚子酸汁🍊同埋蕃茄辣醬🍅玫瑰鹽用黎點肉調起肉味冇得彈!酸汁用黎襯托海鮮特別fresh✨最令我驚喜嘅係個蕃茄辣醬!入口係滿滿蕃茄香🍅隨之而黎係充滿後勁嘅辣🌶好特別!當前菜同沙律都食得咁上下嘅時候👨🏻‍🍳廚師終於大顯身手!成個烹調過程就如同一個表演一樣😳完
📍本命鐵板燒 - 銅鑼灣

當前菜同沙律都食得咁上下嘅時候👨🏻‍🍳廚師終於大顯身手!成個烹調過程就如同一個表演一樣😳完成菜式後👨🏻‍🍳廚師都非常細心介紹菜式❤️令到我們更了解食法同材料😋

第一道菜係帶子配蒜蓉菠菜basil忌廉汁🤤帶子大大粒!上菜嘅時候已經切成一口一啖嘅size😍入口第一感覺首先享受到菠菜同蒜蓉嘅汁嘅香濃🧄跟著feel到帶子嘅肉質😌再跟著帶子入面嘅鮮味一涌而出🌊香濃嘅汁完全冇蓋過鮮味嘅帶子🤤

第二道菜係車海老大蝦 🦐廚師首先用拆出黎嘅蝦膏同香草牛油一齊整左醬汁😋再將每隻蝦蝦尾一段留低再將蝦身切一半🤤最後淋上蝦膏醬汁!彈牙有口感嘅蝦配上香濃嘅汁認真絕配👍🏻蝦身肉感超級厚!特別係蝦尾個段食落好厚身😝

第三道菜炸甘鯛🐟呢道菜係師傅最顯功架嘅一道菜😋視覺效果驚人🌟師傅好有技巧咁利用鐵板將甘鯛塊皮同魚鱗燒到佢地卜卜脆🤩塊塊魚皮都企係到🕴賣相超吸引食落超級正!卜卜脆嘅魚皮油香味十足🫧估唔到魚鱗同魚皮都可以咁美味👍🏻認真大開眼界!雖然塊皮半煎炸到脆卜卜😋但係魚肉仍然十分juicy🌊甘鯛魚肉配上甘荀魚湯忌廉汁🐟魚湯嘅鮮味同魚肉嘅鮮味混合一齊 鮮上加鮮✨食到我哋舔舔俐😋

再落黎係豚肉山薑燒薄餅卷🐖又脆又煙韌嘅春卷皮包住豚肉!洋蔥🧅薑,🫚超爆汁!配搭豚肉肉香特別出色😋男朋友鐘意點柚子酸汁🍊佢覺得成件事更加fresh✨不過我就鐘意點蕃茄辣醬🍅覺得點完似日式西式fusion菜😌有另一番風味👍🏻

下一道菜係和牛薄燒又係超出色🥩牛肉片捲住炸蒜片🧄蔥🌱洋蔥🧅一啖放落口😋第一時間就feel到濃濃牛油嘅香氣🤤加上炸蒜片同洋蔥嘅香🧄成件事真係好夾!估唔到食完和牛薄燒又有和牛粒等緊我哋🐂五成熟和牛粒啱啱好😍咬落去非常容易咬開再爆汁🌊如果話和牛薄燒係食佢嘅油香🫧和牛粒就係食佢嘅肉香🤤用黎配蒜片真係好!好!好!好!正!😆

廚師整炒飯嘅途中👨🏻‍💼👩🏻‍💼侍應就上左個魚湯俾我們品嚐😋魚湯熬成奶白色🍵鮮!甜!香!三種要素集齊晒💯熱辣辣飲落去特別舒服😌細問之下發現原來係用甘鯛魚骨同𩶘魚黎煲🔥唔怪之得咁鮮甜啦✨

飲完個湯師傅就已經炒好個飯🍚炒飯材料夠晒多😋每一啖都滿滿嘅材料 認真大滿足!炒飯之後就係炒雜菜🥬芽菜超級多汁!椰菜爽口!整體好有鑊氣👍🏻

最後就係甜品焦糖多士加開心果味雪糕🍨焦糖多士火候啱啱好🧇焦糖完全冇燶到!多士入口脆身🍞配埋個開心果雪糕一齊食特別正!雪糕真係有開心果粒係入面😁所以開心果味特別濃郁!用黎做咁豐富嘅一餐嘅句號就再合適不過了🥰

$588食到咁多高質食物又可以睇住鐵板燒廚師烹調嘅過程👨🏻‍🍳好似睇緊煮食表演咁CP值真係非常高👍🏻而且環境舒適😌絕對推薦情侶黎呢到拍拖食好西!氣氛一流❤️

T-able指數:4.8/5
市區來講呢個價錢可以食到晚市嘅鐵板燒絕對係超值🤭🤭🤭好多時低價位嘅鐵板燒都會cut緊啲菜式但係呢間冇cut不特止 仲做到超足😆前菜 海鮮 肉類 湯 炒野菜 炒飯 甜品 雪糕一樣都冇少🥰師傅都好用心解釋每一道菜嘅煮法同配搭😘海鮮有帶子、甘鯛同大蝦🦞食得出肉質係新鮮嘅自己尤其喜歡帶子 味道同視覺都一流👍🏻甘鯛皮亦燒得香脆肉類總共兩款 分別係西班牙保濕豬同豚肉薄燒薄餅👍🏻西班牙保濕豬係超驚艷🥰睇圖都見到勁Juicy用料好好 見師傅冇乜調味 都已經好好食👍🏻薄燒有返咁上下水準👍🏻炒飯除咗一般嘅配料 仲有用到高菜味道幾香幾特別❤️最後嘅焦糖多士配埋開心果雪糕😍😍超級夾 以呢個價錢嚟講完全係超出曬我預期👍🏻👍🏻👍🏻一定會再回訪——————————————————

市區來講呢個價錢可以食到晚市嘅鐵板燒
絕對係超值🤭🤭🤭
好多時低價位嘅鐵板燒都會cut緊啲菜式
但係呢間冇cut不特止 仲做到超足😆
前菜 海鮮 肉類 湯 炒野菜 炒飯 甜品 雪糕
一樣都冇少🥰
師傅都好用心解釋每一道菜嘅煮法同配搭😘

海鮮有帶子、甘鯛同大蝦🦞
食得出肉質係新鮮嘅

• 黑豚薄餅燒
  • 西班牙保濕豬
  • 炒飯
  • 甘鯛
見呢間最近好熱門🤭openrice 零負評🥹價錢合理🙏🏻就揀左同K小編食佢人生第一間席前鐵板燒😚環境幾闊落有兩邊L型枱圍住師傅席前坐👏🏻服務好到位!但最緊要都係食物質素~晚餐有兩個價錢$588/$788,我地叫左個入門級$588💞都有11品!性價比好高🥹師傅首先show哂所有食材比你睇,每道菜都會同你介紹❤️烹調時間都岩岩好,照顧到唔同客人!⭐️前菜 (有機會唔同)1️⃣沙律、凍食汁煮蘿蔔配螺肉頭盤已經有水準!沙律新鮮,開胃dressing, 蘿蔔甜無渣,螺肉淋身好入味👍🏻2️⃣甘鯛配甘筍忌廉汁外皮煎到起鱗香脆,魚肉嫩滑配埋個creamy忌廉汁match! Plating 有辣椒絲點綴~3️⃣北海道帆立貝配菠菜baso 忌廉汁好有心思擺盤,用鹽托起帆立貝殼,肉質嫩口,菠菜忌廉汁味道唔會太搶,好味!4️⃣大蝦配蝦膏汁超級超級彈牙爽口!好耐無食咁彈牙嘅蝦!蝦膏汁令蝦味更鮮甜!師傅功架好!5️⃣黑豚薄餅係用生薑燒方法煮,薄餅少脆口,味道正常發揮~6️⃣美國安格斯牛薄燒5成熟,牛肉包住炸蒜片,洋蔥&青蔥,口感幾好唔錯!7️⃣美國SRF極黑和牛雖然唔係日本和牛!但絕對唔遜色!師傅掌握5成熟嘅肉質岩岩好!粉嫩牛味濃👍🏻油脂感無日

⭐️前菜 (有機會唔同)
1️⃣沙律、凍食汁煮蘿蔔配螺肉

2️⃣甘鯛配甘筍忌廉汁

3️⃣北海道帆立貝配菠菜baso 忌廉汁

4️⃣大蝦配蝦膏汁

5️⃣黑豚薄餅
係用生薑燒方法煮,薄餅少脆口,味道正常發揮~

6️⃣美國安格斯牛薄燒
5成熟,牛肉包住炸蒜片,洋蔥&青蔥,口感幾好唔錯!

7️⃣美國SRF極黑和牛
雖然唔係日本和牛!但絕對唔遜色!師傅掌握5成熟嘅肉質岩岩好!粉嫩牛味濃👍🏻油脂感無日本和牛咁重反而無咁油膩!欣賞!炸蒜片好似薯片咁好食!

8️⃣ 鐵板炒飯
有和牛粒嘅炒飯,啖啖都有肉!粒粒分明!食哂!配埋漬物好開胃!

9️⃣吸物
係魚湯!估唔到!通常都係普通麵豉湯,但呢個魚湯一飲有驚喜!濃郁,唔會好腥味,用左薑balance, 幾飽都飲哂

🔟炒什菜
特別鍾意芽菜炒得好爽口,唔會好油~

1️⃣1️⃣甜品
焦糖多士配開心果雪糕
Toast 脆身唔會過甜!開心果雪糕超好味!有少少果碎,perfect match! 超完滿!特別欣賞waitress 等我地食埋個飯同湯先上雪糕,貼心!

飲品:
菠蘿可爾必思($28)
青檸梳打 ($28)
飲品真係超抵飲!平時鐵板燒店都係飲品overpriced, 但佢地勁大杯!仲要好飲!鍾意菠蘿可爾必思係有好多菠蘿肉🫶

全個用餐過程基本上幾乎無咩挑剔!唯一要挑係枱前有3款汁,無介紹點食法但好minor~is ok! 不得不再讚服務真一流!上菜速度剛好,店員好細心,上完一道菜會將碟放番正中,廁所會guide你去,好sweet,收碟添菜時機恰到好處💖推介大家去試試✌️✌️✌️

2023-06-11 49 瀏覽
聽講呢間新開既,同埋話幾抵食,所以趁佢加價之前黎試吓啦今日同朋友黎食嗰餐係$588🤤 我覺得都幾抵食,除咗享受視覺效果,仲有美食🤭沙律 - 新鮮翠綠的沙律菜清涼,有少少多汁的車厘茄,加果醋酸酸甜甜,好開胃評分:/5北海道帆立貝 - 加埋啲菠菜忌廉汁,煮到剛剛好,更突顯佢嘅鮮味🤤評分:/5大蝦 - 師傅太厲害了,佢嘅巧手用叉子同刀輕鬆的幫隻蝦拆殻同埋整嗰內臟出嚟,呢嗰功夫都好似一個表演咁🤭 佢拆咗個蝦頭,再把蝦頭部分的膏擠出來備用🤤 見到都想食🤤然後將大蝦煎至金黃再拌入蝦膏煎封,蝦肉飽滿爽彈,鮮味無窮加埋檸檬🍋 就上得碟🤤呢嗰真係好好食‼️評分:/5甘鯛 - 配埋南瓜海膽,嗰汁都好正,仲有佢嗰魚皮都食得,脆卜卜好好食🤤評分:/5鹿兒島野崎和牛薄燒 - 師傅會先細心詢問客人可接受牛肉的生熟度,以頂級的鹿兒島野崎和牛包裹著香蔥和脆炸蒜片。和牛薄燒有著豐溢的油脂,如怕膩的吃前可加一點山葵 (Wasabi)中和肥膩感。這次選擇了半成熟的和牛薄燒,和牛香味出眾,流出白濃鮮甜的肉汁,大愛嗰牛煎得好好食 評分:/5薩摩赤雞 - 雞皮被煎至金黃香脆,雞肉嫩滑多汁 配埋蜜糖辣汁,點咗醬好食啲🤤評分:/5黑豚
聽講呢間新開既,同埋話幾抵食,所以趁佢加價之前黎試吓啦

呢嗰真係好好食‼️

評分:

黑豚薄餅燒 - 佢係用薄餅皮捲住豚肉🤔係鐵板燒嚟講就第一次食,都幾特別🤗

評分:

炒飯 - 粒粒分明,都好夠味,不過前面既野食太好味,炒飯已經食唔落❤️

評分:

湯 -雪白的魚湯加入豆腐粒和本菇粒,味道鮮甜
評分:

焦糖多士🍞 肥嘅嘢一定好食嘅定律😂真係估佢唔到, 好簡單嘅材料,只需要牛油同糖就做到,包面脆卜卜

評分:

總括黎講: 餐廳環境舒適,設兩個廚師吧枱區域,讓每位客人都可邊吃邊欣賞席前料理。店員招呼周到又細心,會主動收取碟子,好客有禮。晚市一個價錢已享盡海、陸、空美食,性價比極高,值得一試。

整體味道指數:😋😋😋😋😋/5

• 鹿兒島野崎和牛薄燒
  • 薩摩赤雞
  • 大蝦
2023-06-11 45 瀏覽
📋 睌餐鐵板燒一人前 $588/位◼️ Starter 前菜▫️ 蘆薈粒沙律配胡麻醬▫️ 麵豉漬鯖魚◼️主菜▫️Hokkaido Scallop 北海道帆立貝 -大大粒帆立貝表面煎香再配菠菜忌廉汁💕▫️Prawn 大蝦 -蝦肉爽口彈牙配上蝦膏汁,鮮味更加濃郁▫️Amadai 甘鯛 -表皮很酥脆,再配上南瓜海膽,味道很鮮甜。▫️Kagoshima wagyu Sliced Beef 鹿兒島野崎和牛薄燒 -和牛配上蒜片、洋蔥粒等令口感更加豐富爽口,和牛入口即溶🤤肉汁滿滿。▫️ Satsuma Chicken 薩摩赤雞▫️ kurobuta Pancake Yaki 黑豚薄餅燒 -使用薄餅皮包住豚肉。▫️ Fried Rice 炒飯▫️ Soup 吸物 -濃郁的魚湯配上豆腐白菜。▫️ Vegetables炒野菜 -蔬菜口感爽甘甜。◼️甜品▫️ 雪糕▫️焦糖吐司 -吃起來香甜酥軟😍💁🏻‍♀️銅鑼灣這個價錢性價比實在太高,完全食得超級飽😂食物都很有質素,會再光顧💕推介沒有太多budget的情侶們,節日來慶祝也是不錯的選擇。🏘設有兩張很大的鐵板枱,環境闊落。🤵🏻🤵🏻‍♀️服務質素很好📍 地址:銅鑼灣邊寧頓街13號2樓
📋 睌餐鐵板燒一人前 $588/位

◼️ Starter 前菜
▫️ 蘆薈粒沙律配胡麻醬
▫️ 麵豉漬鯖魚

◼️主菜
▫️ Satsuma Chicken 薩摩赤雞
▫️ Fried Rice 炒飯
▫️ Soup 吸物 -濃郁的魚湯配上豆腐白菜。
▫️ Vegetables炒野菜 -蔬菜口感爽甘甜。

◼️甜品
▫️ 雪糕
▫️焦糖吐司 -吃起來香甜酥軟😍

🏘設有兩張很大的鐵板枱,環境闊落。

🤵🏻🤵🏻‍♀️服務質素很好

📍 地址:銅鑼灣邊寧頓街13號2樓
2023-06-11 48 瀏覽
呢間開業大概3個月,位於銅鑼灣既鐵板燒,晚市套餐有兩款,【本 】$588 ,【 命】$788,價錢相當親民。⭐️晚餐鐵板燒 一人前 $588♥前菜沙律汁酸甜開胃,漬物鹹左少少。♥北海道帆立貝帆立貝肉厚,煎到半熟,入口鮮甜,配埋忌廉菠菜汁幾夾。♥甘鯛用立鱗燒既方法,令魚皮食落脆卜卜,魚肉嫩滑,配埋甘荀魚湯忌廉汁更提鮮。♥大蝦蝦肉爽口彈牙,配上用蝦頭既膏同牛油整成既汁加添惹味,個汁稀左少少🤏🏻但好好食🤤♥黑豚薄餅特別既菜式,薄餅皮煎至脆口,包住豚肉同洋蔥,外脆內軟,層次豐富。♥美國安格斯牛薄燒薄薄既牛肉化包住香蔥同蒜片,充滿油脂感同牛味。♥美國SRF極黑和牛一咬落去充斥住濃濃既牛味同油香,口感軟稔多汁,五成熟岩岩好。♥炒飯炒飯做到粒粒分明,仲加左和牛碎,🐻睇住師傅由開始到炒完,賞心悅目。♥吸物🐟 立魚湯鮮甜,魚味濃,一解油膩。♥炒野菜有椰菜、芽菜、蘿蔔絲同菇。♥甘味焦糖面包熱辣辣脆卜卜,配上凍冰冰既開心果雪糕,大滿足! 雪糕香滑,奶味濃,開心果味都出,仲有d果仁碎🤭💬用餐時間係每節計而唔係計入座時間第一節係18:00-20:00,要準時18:00入座,如果唔係會食得好急

⭐️晚餐鐵板燒 一人前 $588

♥前菜
沙律汁酸甜開胃,漬物鹹左少少。

♥北海道帆立貝
帆立貝肉厚,煎到半熟,入口鮮甜,配埋忌廉菠菜汁幾夾。

♥甘鯛

♥大蝦

♥黑豚薄餅

♥美國安格斯牛薄燒
薄薄既牛肉化包住香蔥同蒜片,充滿油脂感同牛味。

♥美國SRF極黑和牛

♥炒飯

♥吸物🐟
立魚湯鮮甜,魚味濃,一解油膩。

♥炒野菜
有椰菜、芽菜、蘿蔔絲同菇。

♥甘味
焦糖面包熱辣辣脆卜卜,配上凍冰冰既開心果雪糕,大滿足!
雪糕香滑,奶味濃,開心果味都出,仲有d果仁碎🤭

💬用餐時間係每節計而唔係計入座時間
2023-06-09 750 瀏覽
銅鑼灣新鐵板燒 本命終於又係開心星期五🥹🥂介紹返銅呢間新開業無耐既鐵板燒餐廳~本命,依家晚市佢地提供 「本」同「命」2款 set , 價錢分別係$588/$788 我地就先試個入門版「本」先~ 本- $588/pax前菜:汁煮螺頭/蔬菜沙律螺頭肉質爽脆,清新開胃配埋沙律食一流~📍帆立貝配菠菜忌廉汁帆立貝大而肥美,煎得外焦裡嫩,搭配上菠菜忌廉汁,口感又再豐富咗📍虎蝦配香草牛油和蝦頭膏虎蝦肉厚彈牙,以香草牛油煎香,再淋上濃郁的蝦頭膏,味道超鮮美📍甘鯛配甘荀魚湯忌廉汁採用立鱗燒做法,將魚皮炸到片片企立,入口超香脆;魚肉依然保持嫩滑多汁,配埋甘荀魚湯忌廉汁更顯鮮甜📍美國安格斯牛薄燒師傅將牛肉切成薄片,捲上蔥花、洋蔥和炸蒜片,煎至五成熟,入口即化。可以選擇用岩鹽、日式酸汁或芥末來調味,各有風味。📍黑豚肉生姜卷黑豚肉以生姜汁和洋蔥炒香,再用春卷皮包裹起來,煎至金黃色。咬下去有豬肉的香氣和生姜的辛香,口感豐富。📍美國SRF極黑和牛呢個係套餐中最高級的牛肉,來自美國的Snake River Farms牧場,肉質細嫩多汁,油花分佈均勻。師傅將牛肉切成小塊,煎至三成熟,保留了最佳的口感。吃起來油香四溢,肉
銅鑼灣新鐵板燒 本命

本- $588/pax

前菜:汁煮螺頭/蔬菜沙律
螺頭肉質爽脆,清新開胃配埋沙律食一流~

📍帆立貝配菠菜忌廉汁

📍虎蝦配香草牛油和蝦頭膏

📍甘鯛配甘荀魚湯忌廉汁

📍美國安格斯牛薄燒

📍黑豚肉生姜卷

📍美國SRF極黑和牛
呢個係套餐中最高級的牛肉,來自美國的Snake River Farms牧場,肉質細嫩多汁,油花分佈均勻。師傅將牛肉切成小塊,煎至三成熟,保留了最佳的口感。吃起來油香四溢,肉味十足,令人回味無窮。

📍和牛炒飯
和牛炒飯有和牛碎肉、紅蘿蔔粒、雞蛋和蔥花,師傅炒得鑊氣十足,飯粒分明

📍魚濃湯
用魚骨熬製,加入了菇菌和娃娃菜,湯頭好清甜

📍炒野菜
係高麗菜、雜菌和芽菜

📍甜品/飲品
甜品有牛油多士同開心果雪糕。每次都期待呢道小食~師傅將麵包煎至焦糖色,外脆內軟,好治癒!配埋開心果雪糕正呀/最後仲有檸檬茶,黎到既時候嚇一嚇,因為實在超大杯~~

#大口在銅鑼灣#銅鑼灣美食#打卡餐廳#打卡美食#銅鑼灣鐵板燒#鑼鑼灣新餐廳
#topcitybiteshk#hkfoodie#hongkongfood#hongkonger#hkrestaurant#hkfood#hkig#like4like#followme#photooftheday#foodoftheday#ufoodphoto
2023-06-06 150 瀏覽
@honmei.teppanyaki exquisite and aromatic 💫 every dish prepared and grilled on the iron plate 🔥 while watching the chef's skillful cooking and knife skills 🔪@honmei.teppanyaki 鐵板燒 每碟高級精緻 聲色味俱全 💫一邊食材隨著鐵板熱力傳來嘅香氣 🔥一邊睇住廚師舞動鐵鏟 🔪 烹調純熟 刀工利落「本」鐵板餐 HKD$588 per person x 2 🥗 前菜 starter 蘆薈沙律 爽脆清涼 配柚子醋清新 蘆薈爽甜醬漬螺頭鮮甜 蘿蔔清甜入味前菜酸酸甜甜 好開胃🐚 北海道帆立貝 hokkaido scallops帆立貝大粒厚身 鮮甜肥美 蒜蓉牛油煎香 🧈 配羅勒菠菜汁 茴香香氣十足 🌿🦐 車海老大蝦 prawn師傅先將大蝦剝殼挑腸 🔪 刀法純熟俐落大蝦爽口彈牙 用蝦膏牛油煎香 🧈 鮮味香口🐟 甘鯛 amadai魚皮煎到立體 金黃酥脆 食落卡滋卡滋 ✨魚肉嫩滑 魚湯甘筍汁鮮甜 🥕 配青椒辛辣甘香 🫑🐄 鹿兒島野崎和

一邊食材隨著鐵板熱力傳來嘅香氣 🔥

🐟 甘鯛 amadai
魚皮煎到立體 金黃酥脆 食落卡滋卡滋 ✨
魚肉嫩滑 魚湯甘筍汁鮮甜 🥕 配青椒辛辣甘香 🫑

甘調

🐄 鹿兒島野崎和牛薄燒 kagoshima wagu sliced beef
師傅會問要幾成熟 揀咗 medium

配蜜糖香辣汁 甜甜地 好惹味

薩摩赤雞

🐖 黑豚薄餅燒 kurobuta pancake yaki
豚肉煎香 加薑汁同洋蔥炒 🧅
再用春卷皮包住 有啲似soft tortilla 🌮 柔軟煙靭
煎到微脆 外脆內軟 層次豐富

黑豚薄餅燒