2023-05-09 47 瀏覽
本.晚餐鐵板燒😎$588/位套餐包括:前菜、北海道帆立貝、大蝦🦐甘鯛、鹿兒島野崎和牛薄燒、薩摩赤雞🐔黑豚薄餅燒、炒飯、吸物、炒野菜同甜品🍨命.晚餐鐵板燒😙$788/位套餐包括:前菜、鵝肝、南非鮑魚、銀雪魚🐟牛舌芯、日本和牛薄燒、鹿兒島和牛🐮炒飯、吸物、炒野菜同甜品😋飲品:百香果梳打🍹$28日式檸檬茶🍋$28食完前菜同沙律🥗師傅就先煮南非鮑魚😙鮑魚好大隻,仲識郁,夠晒新鮮😌肉質鮮嫩,爽滑彈牙👍之後就品嚐北海道帆立貝😚配上菠菜忌廉汁,確實令帆立貝鮮味無比😛師傅先將銀雪魚嘅皮同肉分開😇魚肉煎到金黃色,仍保留軟嫩多汁嘅口感🤤魚皮就煎至卜卜脆,香脆可口😝另外甘鯛魚肉就用油炸方式烹調😌炸到外層鬆脆,內𥚃肉嫩幼滑😋配上甘筍忌廉汁,更令味道有所昇華😙大蝦亦非常美味,鮮甜爽口😉加上蝦膏調製嘅醬汁,特別惹味😋鵝肝口感細膩滑潤😎整個口腔都充滿着油香味😁見到雪花牛肉嘅油脂分佈🤤就已經知道呢兩片日本和牛有幾咁吸引😍師傅輕輕一煎,中間再放入蒜片同香蔥😚入口即化嘅口感,確實令人回味無窮🥰另外鹿兒島和牛都好正😘肥瘦均勻,肉汁豐富,牛味濃郁😉牛舌芯口感軟嫩,多汁又有嚼勁😌薩摩赤雞肉質非常飽滿🐔香嫩多汁,配上獨特嘅醬汁😝
本.晚餐鐵板燒😎$588/位
套餐包括:
前菜、北海道帆立貝、大蝦🦐
甘鯛、鹿兒島野崎和牛薄燒、薩摩赤雞🐔
黑豚薄餅燒、炒飯、吸物、炒野菜同甜品🍨

命.晚餐鐵板燒😙$788/位
套餐包括:
前菜、鵝肝、南非鮑魚、銀雪魚🐟
牛舌芯、日本和牛薄燒、鹿兒島和牛🐮
炒飯、吸物、炒野菜同甜品😋

飲品:
百香果梳打🍹$28
日式檸檬茶🍋$28

食完前菜同沙律🥗
師傅就先煮南非鮑魚😙
鮑魚好大隻,仲識郁,夠晒新鮮😌
肉質鮮嫩,爽滑彈牙👍
之後就品嚐北海道帆立貝😚
配上菠菜忌廉汁,確實令帆立貝鮮味無比😛

師傅先將銀雪魚嘅皮同肉分開😇
魚肉煎到金黃色,仍保留軟嫩多汁嘅口感🤤
魚皮就煎至卜卜脆,香脆可口😝
另外甘鯛魚肉就用油炸方式烹調😌
炸到外層鬆脆,內𥚃肉嫩幼滑😋
配上甘筍忌廉汁,更令味道有所昇華😙
大蝦亦非常美味,鮮甜爽口😉
加上蝦膏調製嘅醬汁,特別惹味😋
鵝肝口感細膩滑潤😎
整個口腔都充滿着油香味😁

見到雪花牛肉嘅油脂分佈🤤
就已經知道呢兩片日本和牛有幾咁吸引😍
師傅輕輕一煎,中間再放入蒜片同香蔥😚
入口即化嘅口感,確實令人回味無窮🥰
另外鹿兒島和牛都好正😘
肥瘦均勻,肉汁豐富,牛味濃郁😉
牛舌芯口感軟嫩,多汁又有嚼勁😌

薩摩赤雞肉質非常飽滿🐔
香嫩多汁,配上獨特嘅醬汁😝
帶有少少辣,但又辣得幾過癮🌶️
黑豚薄餅燒,餅皮包住煎香咗嘅黑豚肉🐽
加埋洋蔥,味道帶甜,口感酥脆😏

每次食鐵板燒都會期待個嘅炒飯😎
炒飯炒到粒粒分明,用料講究😜
加上師傅嘅炒功,更讓人賞心悅目🥳
食完炒飯,師傅上埋炒野菜同魚湯😚
魚湯好鮮甜,每一啖湯都散發著濃濃嘅魚香味🐟

最後當然就係食甜品😛
有柚子雪糕同埋開心果雪糕🍦
仲有熱辣辣嘅焦糖多士😋
今餐實在好豐富🤩
難怪經常座無虛席😌
嚟之前最好都係預約咗先😆

本命 (銅鑼灣)

2023-05-09 637 瀏覽
銅鑼灣|本命 •鐵板燒 Honmei .銅鑼灣食肆臨立,今晚比我搵到間近期新開,性價比嘅鐵板燒店,價錢親民,真係人人有鐵板食😂😂.價錢親民,但店內環境絕對優質😎 以吧枱式設計,可以跟廚師互動,望住廚師烹調每一道菜,香氣直接攻陷你味覺,未食先滿足😎.餐廳以「本」「命」兩個套餐為主,我地揀左本,因為都非常豐富😍😍.「本」晚餐鐵板燒$588/人飲品都好抵,非酒精飲品都係$28起😂.前菜🔺田園沙律 沙律以車厘茄蘆薈粒、配上胡麻醬做成,口感清新,作為開胃作非法適合😍.🔺北海道帆立貝帆立貝厚身鮮味,香草蒜茸牛油煎封,以配上菠菜忌廉汁,入口彈牙鮮甜🫰🏻.🔺甘鯛鯛魚皮煎得香脆,真正皮脆肉嫩,配上甘荀魚湯忌廉汁,令到魚味更加提升😎.🔺車海老大蝦虎蝦大隻爽口彈牙,肉質鮮甜爽嫩,醬汁用蝦膏煮成,沾回醬汁,入口甘甜美味😋.🔺薩摩赤雞雞皮香脆,雞肉保持嫩滑,而且充滿肉汁,沾上蜜糖辣汁,味道更加醒神🫰🏻.🔺黑豚薄餅燒豚肉煎至微脆,再用春卷皮包住煎香 中間夾上洋蔥🧅薑絲,春卷皮煎得顏色甘黃香脆,豚肉夾上洋蔥🧅薑絲,非常香口,不油膩,非常好食😋.🔺鹿兒島野崎和牛薄燒薄燒和牛再卷住大量洋蔥🧅同香蔥,記得一啖放入口,牛脂
銅鑼灣|本命 •鐵板燒 Honmei
價錢親民,但店內環境絕對優質😎
「本」晚餐鐵板燒$588/人
🔺車海老大蝦
🔺薩摩赤雞
🔺黑豚薄餅燒
🔺鹿兒島野崎和牛薄燒
薄燒和牛再卷住大量洋蔥🧅同香蔥,記得一啖放入口,牛脂豐富,回味無窮😍
🔺炒飯
以高麗菜、雜菌炒飯,飯粒乾爽不油膩,成碗食晒😂😂
🔺魚湯
🔺炒野菜
尾聲
🔺焦糖多士配雪糕,多士原塊以蕉糖封煎再切開八條,放一陣口感更脆。
再跟球柚子雪芭,完美配搭😎
📍本命 •鐵板燒 Honmei

2023-05-08
  • 黑豚薄餅燒
  • 北海道帆立貝
  • 薩摩赤雞
  • 炒飯
🥳俾我發現到一間好抵食嘅銅鑼灣日式鐵板餐廳!今次想為大家介紹一下新開張嘅本命鐵板燒。佢哋嘅晚市一人前套餐性價比超高,$588「本」或$788「命」兩款有生猛海鮮、有極上和牛,而且可以欣賞師父即場製作美食,真係好高級嘅享受😋我哋揀咗「命」鐵板燒晚餐($788),因為裏面有齊晒我鍾意嘅食材🥰🥗先嚟日式野菜蘆薈沙律,酸酸甜甜好開胃!🐟前菜係鯖魚麵豉煮,蘿蔔同魚得好入味,而且個汁好鮮甜。🐟銀雪魚一向都係我好鍾意嘅食物,師父控制得火侯好好,兩邊金黃香脆,但係肉質依然保持滑溜多多汁,魚皮仲脆卜卜。✨鮑魚好大隻同新鮮,天然嘅海水味唔使加任何調味已經好好食。肉質鮮嫩無比,勁彈牙!🍎大大件嘅鵝肝煎到兩面金黃,真係睇見都吸引,師父教可以直接食一半,充分感受油香同埋嫩滑嘅質感,另一半就配埋用焦糖包裹住嘅蘋果一齊食,脆甜嘅蘋果中和咗鵝肝嘅邪惡,多重口感真係令人好回味呀!😻🤩到今晚嘅主角和牛出場啦🫶🏻所有牛嘅肉質都好靚,❄️雪花般嘅油花分布非常均勻!🐂燒牛舌芯好爽口彈牙而且牛味濃郁😻🐂鹿兒島肉眼薄燒牛味好濃郁,裏面包滿咗蒜片、洋蔥同埋香蔥一齊食,入口蒜香爆發配牛脂香滑嘅牛肉,口感層次豐富,真係好正!🐂牛三角腩由於

🥗先嚟日式野菜蘆薈沙律,酸酸甜甜好開胃!
🐟前菜係鯖魚麵豉煮,蘿蔔同魚得好入味,而且個汁好鮮甜。

🐂燒牛舌芯
好爽口彈牙而且牛味濃郁😻

🐂鹿兒島肉眼薄燒

🐂牛三角腩
由於呢個脂肪比較重,如果七成熟嘅話會比較好啲,不過我都係鍾意五成熟😆因為入口即溶嘅感覺好滿足!

🍚炒飯用咗洋蔥紅蘿蔔,同埋牛肉粒一齊炒,好香口好惹味!

🥬炒野菜有椰菜、芽菜、紅蘿蔔同冬菇,爽脆清甜!

🐟吸物係我最愛嘅𩶘魚湯,非常濃郁鮮甜💓師父話佢哋每一早都用幾斤𩶘魚熬煮呢個湯㗎!

🍬甜品有脆脆焦糖牛油多士配雪糕,我哋揀咗白桃雪芭同紅豆雪糕,全部都好好味,好特別呀!
2023-05-08 40 瀏覽
最近銅鑼灣開左間鐵板燒我一直都好想去食,今次見佢又唔係好貴見佢都只係$588位既晚市套餐有成11道菜式前菜佢有沙律🥗同埋鯖魚酸酸甜甜,作為前菜特別開胃👍🏻🔸甘鯛配海膽南瓜忌廉汁呢個魚佢用油炸到個魚皮好似海膽咁,炸到脆卜卜,我平時唔食魚皮既我都好鍾意食🔸北海道帶子配波菜汁北海道帶子超大粒,再配上波菜汁一齊食好完美😍🔸印尼虎蝦配蝦頭龍蝦汁🍤呢個印尼虎蝦佢係用咗佢本身自己個蝦頭黎整個龍蝦汁,虎蝦好爽口彈牙,勁入味👍🏻🔸鹿兒島野崎和牛薄燒用左A4和牛黎包住左洋蔥同埋蔥,我其實唔食洋蔥🧅既,但佢整到好爽口,完全唔覺得佢面係洋蔥嚟嘅,另外牛肉廚師會根據返你想要幾多成熟黎整,所以鍾意食熟嘅牛肉都唔會怕🔸黑豚薄燒餅呢個同牛薄燒一樣入面都係洋蔥🧅黎既,不過外面係一塊薄餅皮,食落都幾正🔸香煎雞扒配蜜糖辣汁呢個雞扒個皮佢煎到勁香脆,食落脆卜卜,雞肉肉質鮮嫩,再配上蜜糖辣汁好夾,又唔會特別太辣🔸炒飯材料有紅蘿蔔,洋蔥🧅,蔥,鹹酸菜,雞蛋🥚,廚師炒到粒粒分明👍🏻🔸魚湯好鮮甜,材料都好多🔸蔬菜好新鮮,份量唔會好多,岩岩好👍🏻🔸甜品🍧多士配抹茶雪糕🍦甜甜既多士配上抹茶雪糕好夾,一啖甜一苦澀味道👅🔸飲品🥤$28蚊一大

最近銅鑼灣開左間鐵板燒
我一直都好想去食,今次見佢又唔係好貴
見佢都只係$588位既晚市套餐
有成11道菜式

前菜佢有沙律🥗同埋鯖魚
酸酸甜甜,作為前菜特別開胃👍🏻

🔸甘鯛配海膽南瓜忌廉汁

🔸北海道帶子配波菜汁
北海道帶子超大粒,再配上波菜汁一齊食好完美😍

🔸印尼虎蝦配蝦頭龍蝦汁🍤

🔸鹿兒島野崎和牛薄燒

🔸黑豚薄燒餅

🔸香煎雞扒配蜜糖辣汁

🔸炒飯

🔸魚湯
好鮮甜,材料都好多

🔸蔬菜
好新鮮,份量唔會好多,岩岩好👍🏻

🔸甜品🍧

🔸飲品🥤
$28蚊一大杯,足夠飲成晚,菠蘿🍍特飲超級好飲
2023-05-06 582 瀏覽
今次同大家介紹一間抵食、高質,CP值高鐵板燒🔥利用簡單調味,務求令食客吃到食材原味❗️餐鐵板燒一人前 $588/per headStarter 前菜 - 蘆薈蔬菜沙律先食前菜開開胃🥗蔬菜新鮮而且夠凍,沙律醋加蜜糖🍯 唔會太酸,微甜好fresh ❗️🐠鯖魚麵豉甜麵豉醬突出蘿蔔清甜,蘿蔔味濃郁,好食👍🏻🐟スナッパー Amadat 甘鯛尖椒配甘鯛,加上甘筍汁、菊花🌼 配搭新鮮✨甘鯛外皮魚鱗炸得酥脆香口,魚肉嫩滑🐠蘸清甜甘筍汁、尖椒同吃,剛好中和油膩感❗️🍤車海老 Prawn 大蝦鐵板燒最吸引就係望住廚師表演👨🏻‍🍳動作純熟、流利,有系統地烹調食材🧂廚師用蝦膏香煎大蝦,傳來陣陣香氣🤤大蝦煎得乾身,配上濃郁蝦膏夠晒惹味🧛🏻‍♀️二小姐連蝦頭都可以食埋🍤北海道産ホタテ + fokKaldo Scalloy 北海道帆立貝繼續食海鮮😍以為綠色醬汁係菠菜,原來係忌廉basil 🌱帶子大粒、爽口彈牙,忌廉basil 醬汁能帶出帆立貝鮮味,啖啖肉❗️正😍サモエドチキン Satsuma Chicken 薩摩赤雞日本🇯🇵薩摩雞出名雞味濃郁~香煎雞扒伴 蜜糖辣汁🐔雞肉外脆內嫩,醬汁微甜帶辣🌶️簡簡單單吃到雞的原味,好食👍🏻黒

餐鐵板燒一人前 $588/per head

Starter 前菜 - 蘆薈蔬菜沙律

🐠鯖魚麵豉

甜麵豉醬突出蘿蔔清甜,蘿蔔味濃郁,好食👍🏻

🐟スナッパー Amadat 甘鯛

尖椒配甘鯛,加上甘筍汁、菊花🌼 配搭新鮮✨

🍤車海老 Prawn 大蝦

廚師用蝦膏香煎大蝦,傳來陣陣香氣🤤

繼續食海鮮😍以為綠色醬汁係菠菜,原來係忌廉basil 🌱

サモエドチキン Satsuma Chicken 薩摩赤雞

黒豚パンケーキ焼き Kurobuta Pancake Yakt 黑豚薄餅燒

春卷皮包裹薄薄黑豚肉,菜式設計新穎~豚肉軟嫩,加埋清爽洋蔥🧅口感豐富而味道清甜✨

鹿児島のざき牛薄焼 Kagoshima Wagyu
Sficed Sef 鹿兒島野崎和牛薄焼

薄燒牛肉煎得香口,今次唔加洋蔥,而係香蔥、金蒜片🧄惹味非常❗️

チャーハン Fred Rice 炒飯

廚師繼續表演其精湛廚藝👨🏻‍🍳好精彩👏🏻
炒飯香氣撲鼻,飯粒乾身而充滿蛋香~好夠鑊氣👍🏻

食完六道主菜🧛🏻‍♀️二小姐都開始飽,但都食得晒成碗炒飯,正✨

スープ Soup 吸物
鱲魚湯呈奶白色,味道鮮美~

野菜炒为Vegetables炒野菜
甘い Dessert 甘味

焦糖多士配雪糕🍦成為今晚完美嘅句號~
好少鐵板燒一次過可以食齊雞🐔牛🐮豬🐷食材新鮮好食,呢個價錢絕對抵食,推介❗️

熱情果梳打 /菠蘿可爾必思$28
2023-04-19
📍銅鑼灣𝙲𝚊𝚞𝚜𝚎𝚠𝚊𝚢 𝙱𝚊𝚢❝新開鐵板燒🔥性價比高! 9道席前板燒菜式✨和牛薄燒 · 甘鯛立鱗燒 超滿意!👍🏻❞係香港印象中淨係食過1次有師博係面前即煮既tappanyaki 今次算係第2次!🤭我覺得呢間性價比極高!😍今次我試dinner 發現原來lunch($298/$498)仲抵!😳我同男友一致認為幾高質 推介!🤣👍🏻🥢Dinner Tappanyaki • 本 $588 pp. (4/5)有以下9道鐵板燒菜式 仲有前菜既汁煮鯖魚&沙律同飯後既魚湯🥗🍲超滿足😋(晚市另外仲有$788 set)▪️北海道帆立貝▪️大蝦▪️甘鯛▪️鹿兒島野崎和牛薄燒 ▪️薩摩赤雞 ▪️黑豚薄餅燒▪️炒飯▪️炒野菜▪️焦糖多士3款海鮮都好正又新鮮➡️🐚帆立貝厚身大粒 配菠菜忌廉汁💚! 🦐大蝦爽口彈牙 配蝦頭蝦膏 香口鮮味! 🐟最中意係甘鯛立鱗燒 係食過最好食既立鱗燒!😍魚鱗豎起脆卜卜 魚肉超滑又juicy 配上筍甜既甘筍魚湯醬🤤正! 再來3款肉類➡️🐮和牛薄燒捲入大量香蔥同炸蒜片🧄和牛輕輕一燒 入口即化 油脂爆發! 🐔燒雞雞皮香脆肉質嫩滑juicy 配蜜糖辣醬🍯好惹味! 🐷黑豚薄餅燒夠特別 薄餅脆身 包住生薑汁豚肉同洋蔥🧅
📍銅鑼灣𝙲𝚊𝚞𝚜𝚎𝚠𝚊𝚢 𝙱𝚊𝚢

▪️炒野菜
▪️焦糖多士

3款海鮮都好正又新鮮➡

再來3款肉類➡

香菜炒飯同炒菜就一般冇咩特別~

甘口

最後係好期待既焦糖多士🤤🍞塗上牛油砂糖 煎到焦香又脆口 雪糕仲有開心果同柚子2款揀🍨開心果奶味較重💚而柚子香甜fresh🍊感覺配吐司更夾!

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍本命
銅鑼灣邊寧頓街13號2樓

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_銅鑼灣

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_日本菜
  • 甘鯛
  • 黑豚薄餅燒
  • 大蝦
  • 薩摩赤雞
  • 北海道帆立貝
  • 甘味
最近同友人去左行街 平時佢好少食鐵板燒 今次帶左佢去呢間新開無耐 @honmei.teppanyaki 鐵板燒食晚餐🤣呢到既晚市套餐有兩個價位 $588/$788 食材新鮮 係cwb黎講性價比真系好高👍🏻呢到環境闊落 有多個鐵板燒位 我地當日係假期去 都坐滿人 想食記得提早訂座!▫️前菜當日既前菜系啫喱黑醋沙律 爽口新鮮 黑醋酸酸地 配合埋冰涼既啫喱同沙律菜 好開胃既前菜!再來是蘿蔔鯖魚 鮮味十足 軟嫩無骨👍🏻▫️北海道帆立貝 用左菠菜忌廉汁煮既帆立貝 大大粒 味道好creamy ▫️大蝦 大蝦蝦頭膏拆出嚟炒香 大蝦彈牙爽口 蝦膏味濃郁 配埋面層既辣椒乾 出色之作🤣▫️甘鯛甘鯛嘅魚鱗炸到脆卜卜💓魚肉嫩滑無比 配埋甘荀忌廉南瓜蓉一齊食 味道更鮮甜🥰▫️ 鹿兒島野崎和牛薄燒我地簡左5成熟 可以配搭配Wasabi一齊食 口感更刺激🥰和牛煎得粉嫩嫩滑 裡面包住蒜片、洋蔥同香蔥 和牛入口即溶🙌🏻好重油脂牛香味 口感好豐富!▫️薩摩赤雞雞肉肥美啖啖肉👍🏻配埋特製既蜜糖辣汁 好特別🙌🏻▫️黑豚薄餅燒呢款用薄餅皮包住豚肉 口感似煎餃子🥟薄餅皮幾香脆 略厚左啲 用生薑汁炒豚肉 裡面包住埋洋蔥 香口惹味💓▫️ 炒飯 ▫️魚

▫️前菜

雞肉肥美啖啖肉👍🏻配埋特製既蜜糖辣汁 好特別🙌🏻

▫️黑豚薄餅燒

▫️ 炒飯 ▫️魚湯▫️炒野菜 ▫️甘味
-魚湯味道濃郁 飲完之後暖笠笠😍
-炒飯用左高菜去炒 裏面有日本蛋、紅蘿蔔粒同香蔥 炒得粒粒分明 好乾爽香口無比 大讚💓
-炒野菜有椰菜、紅蘿蔔絲、冬菇片同芽菜 口感爽脆
-最後師傅整左個焦糖牛油麵包🥰大愛!上碟後放涼一陣 面層個啲砂糖結左焦 外脆內軟!
-食埋最後既開心果雪糕 濃郁無比 大滿足🥰
2023-04-30
  • 鹿兒島野崎和牛薄燒
今次同2老去咗銅鑼灣新開嘅@honmei.teppanyaki佢哋係之前 #草根食串燒 介紹過燒烤堂嘅姐妹店特登帶埋老媽子去食佢人生第一次嘅鐵板燒🔥晚市有2個set,「本」($588) /「命」($788).📍「本」($588) 鐵板燒套餐一共12品,包括前菜、海鮮、雞、豬、牛、飯同甜品❥前菜沙律🥗+蘿蔔炆牛舌,牛舌又香又軟腍,唔錯👍🏻 ❥北海道帆立貝帆立貝煎香表面,中間嫩軟,配搭菠菜忌廉汁幾好味 ❥車海老蝦肉大隻過手板🦐,爽口彈牙又鮮味加上蝦膏同蒜香牛油更加香❥甘鯛鯛魚立鱗做得好香脆,魚肉滑溜🐟配咗個魚湯南瓜忌廉汁,好好食😋!❥鹿兒島野崎和牛薄燒和牛薄燒點咗3成熟🥩,肉質juicy細嫩包住蔥蒜入口好香❥薩摩赤雞雞皮煎到焦香薄脆,雞肉都幾滑🐓配埋蜜糖辣汁更加香❥黑豚薄餅燒薄餅皮包住黑豚片,賣相成隻餃子咁🥟外層微脆,豚肉煎到好香🐖,唔錯❥和牛炒飯炒飯粒粒分明,食到牛肉香,而且唔油膩🍚❥魚湯味道溫和清甜❥炒野菜❥甜品(焦糖多士+紅豆雪糕)焦糖脆面略為唔夠厚同脆身,可以再邪惡啲紅豆雪糕香甜,最後用個凍冰冰嘅甜品作結好正❣️食物款式唔算有大驚喜,同大部分鐵板燒相似可以話係少咗啲個人特色,不過味道
佢哋係之前 #草根食串燒 介紹過燒烤堂嘅姐妹店
特登帶埋老媽子去食佢人生第一次嘅鐵板燒🔥
晚市有2個set,「本」($588) /「命」($788)
📍「本」($588)
鐵板燒套餐一共12品,包括前菜、海鮮、雞、豬、牛、飯同甜品
❥前菜
沙律🥗+蘿蔔炆牛舌,牛舌又香又軟腍,唔錯👍🏻

❥北海道帆立貝
帆立貝煎香表面,中間嫩軟,配搭菠菜忌廉汁幾好味
❥車海老
蝦肉大隻過手板🦐,爽口彈牙又鮮味
加上蝦膏同蒜香牛油更加香
❥甘鯛
鯛魚立鱗做得好香脆,魚肉滑溜🐟
配咗個魚湯南瓜忌廉汁,好好食😋!
❥鹿兒島野崎和牛薄燒
和牛薄燒點咗3成熟🥩,肉質juicy細嫩
包住蔥蒜入口好香
❥薩摩赤雞
雞皮煎到焦香薄脆,雞肉都幾滑🐓
配埋蜜糖辣汁更加香
❥黑豚薄餅燒
薄餅皮包住黑豚片,賣相成隻餃子咁🥟
外層微脆,豚肉煎到好香🐖,唔錯
❥和牛炒飯
炒飯粒粒分明,食到牛肉香,而且唔油膩🍚
❥魚湯
味道溫和清甜
❥炒野菜

甜品(焦糖多士+紅豆雪糕)
焦糖脆面略為唔夠厚同脆身,可以再邪惡啲
紅豆雪糕香甜,最後用個凍冰冰嘅甜品作結好正❣️
食物款式唔算有大驚喜,同大部分鐵板燒相似
可以話係少咗啲個人特色,不過味道唔錯,而且服務好好👍🏻
2023-04-27 51 瀏覽
銅鑼灣親民價鐵板燒 鐵板燒一人前有十二品 食完荷包唔會痛😎😎🫧前菜蘆薈粒酸汁沙律 酸酸甜甜好開胃蘿蔔漬鯖魚🫧北海道帆立貝帆立貝肥美鮮甜 配上菠菜忌廉汁幾夾🫧甘鯛甘鯛皮炸到脆卜卜 魚肉鮮嫩無比 配搭甘荀忌廉汁更香甜🫧大蝦師傅將蝦頭膏拆下灑落蝦身 蝦膏味濃厚 啖啖滋味😋🫧薩摩赤雞肉質嫩滑 蘸上蜜糖辣汁非常惹味🫧黑豚薄餅燒超驚喜的一道菜色❣️薄餅皮捲着豚肉 恍如餃子皮一樣 外脆內軟 juicy到不行😝🫧鹿兒島野崎和牛薄燒和牛點了五成熟 包裹着蔥蒜香氣撲鼻😮‍💨🫧吸物魚湯奶白色 味道清甜🫧炒飯炒飯粒粒分明🫧炒野菜🫧甘味焦糖多士配益力多雪糕冰火交融 完美作結❣️
🫧前菜
🫧甘味
焦糖多士配益力多雪糕
冰火交融 完美作結❣️
2023-04-24 336 瀏覽
餐廳只有14個座位, 2邊各有一張風格不同嘅鐵板燒長枱, 可以坐定定睇住師傅烹調食物。𓊈本 ✧ 晚餐鐵板燒 ✧ 一人前 $𝟻𝟾𝟾𓊉𓆹 前菜蘆薈粒沙律配胡麻醬, 味道酸酸甜甜好開胃。另一款前菜係麵豉鯖魚, 肉質爽口。𓆹北海道帆立貝帆立貝大大粒, 煎得金黃, 肉質爽彈, 味道鮮甜, 蘸點埋下面嘅菠菜忌廉汁, 味道更 creamy。𓆹 甘鯛師傅將甘鯛嘅魚鱗炸到脆卜卜, 魚肉鮮嫩, 一啖有唔同口感, 配埋甘荀南瓜蓉一齊食, 味道更鮮甜。𓆹 大蝦師傅將蝦頭膏拆出嚟炒香, 然後倒去蝦身一齊煮, 陣陣蝦膏味, 大蝦肉質好爽滑彈牙, 每一啖都係享受!𓆹 薩摩赤雞薩摩赤雞好肥美, 啖啖肉, 煎香充滿油脂感, 側邊配有蜜糖辣汁, 好特別。𓆹 黑豚薄餅燒口感有少少似煎餃子, 薄餅皮幾香脆, 裡面包住黑豚同洋蔥。𓆹 鹿兒島野崎和牛薄燒和牛煎得粉嫩嫩, 裡面包住蒜片, 洋蔥同香蔥, 口感好豐富, 和牛入口即溶, 好重油脂香味, 好好食!𓆹 吸物魚湯味道好濃郁, 裡面有軟綿綿嘅娃娃菜, 飲完之後暖笠笠。𓆹 炒飯炒飯有肉碎, 蛋, 紅蘿蔔粒同香蔥, 炒得粒粒分明。𓆹 炒野菜野菜有椰菜, 紅蘿蔔絲同芽菜。𓆹 甘味焦糖

𓊈本 ✧ 晚餐鐵板燒 ✧ 一人前 $𝟻𝟾𝟾𓊉

𓆹 前菜

𓆹北海道帆立貝

𓆹 甘鯛

𓆹 大蝦

𓆹 薩摩赤雞

𓆹 黑豚薄餅燒
口感有少少似煎餃子, 薄餅皮幾香脆, 裡面包住黑豚同洋蔥。

𓆹 鹿兒島野崎和牛薄燒

𓆹 吸物
魚湯味道好濃郁, 裡面有軟綿綿嘅娃娃菜, 飲完之後暖笠笠。

𓆹 炒飯
炒飯有肉碎, 蛋, 紅蘿蔔粒同香蔥, 炒得粒粒分明。

𓆹 炒野菜
野菜有椰菜, 紅蘿蔔絲同芽菜。

𓆹 甘味
焦糖牛油麵包真係不得了, 外脆內軟, 甜甜地, 好好味! 另外, 益力多味雪葩酸酸地, 作為結尾真係大滿足!

𓊈生啤 $𝟸𝟾𓊉
一邊飲生啤一邊食鐵板燒好爽!

𓊈百香果梳打 $𝟸𝟾𓊉
百香果梳打好大杯, 味道唔會太甜。

𓇊 整體嘅食物都整得好好, 環境幾舒適, 性價比好高, 值得推介!
2023-04-23 73 瀏覽
呢排都食左好幾餐#鉄板焼き今次黎到四月一先開業的#本命鐵板燒晚市套餐588/788 價錢親民我地就食左788 另外叫左支#Sake好食的鐵板燒除左食材要夠新鮮再昇華一級的就係調味同心思三款牛都好有水準 牛舌 薄燒鹿兒島牛 同 厚切牛扒肉味濃 三款不同質感 難分高下🤤🥩鐵板燒的鮑魚係最令人wow係咁短時間將新鮮仲郁緊的活鮑魚煮到嫩滑彈牙 好考工架另外深得我心的係炒飯 粒粒分明而乾身大鑊炒好難炒到咁好食!整體係性價比好高而且好有水準🫶🏻📍本命 鉄板焼
呢排都食左好幾餐#鉄板焼き
今次黎到四月一先開業的#本命鐵板燒
晚市套餐588/788 價錢親民
我地就食左788 另外叫左支#Sake

好食的鐵板燒除左食材要夠新鮮
再昇華一級的就係調味同心思
三款牛都好有水準 牛舌 薄燒鹿兒島牛 同 厚切牛扒

肉味濃 三款不同質感 難分高下🤤🥩

鐵板燒的鮑魚係最令人wow

係咁短時間將新鮮仲郁緊的活鮑魚煮到嫩滑彈牙 好考工架
另外深得我心的係炒飯 粒粒分明而乾身

大鑊炒好難炒到咁好食!
整體係性價比好高而且好有水準🫶🏻
📍本命 鉄板焼
2023-04-23
  • 牛舌
  • 厚切牛扒
  • 鮑魚
2023-04-20 81 瀏覽
同老公結婚週年食,揀左$788餐,開左支檸檬酒!訂位時要揀埋$588或$788餐或omakase $1200up ! 平日夜晚去,唔算好多人,環境舒服,坐得舒服,工作人員服務態度很好,廚師好有心機製作每一度菜式,而且好貼心,食和牛時老公請廚師幫我走蔥,到炒飯時,廚師落蔥前已經裝起我碗飯😌當然食材新鮮且十分美味😋最初以為老公會唔夠飽,但原來係好飽🤣佢地出最後雪糕/芭菲甜品時,仲喺隻碟度寫Happy Anniversary❤️渡過了愉快的晚上☺️
2023-04-19
慶祝紀念
紀念日
2023-04-19 56 瀏覽
✨晚餐鐵板燒 本晚市套餐有兩款 今次揀左本 套餐好豐富 由前菜到甜品 共有十一道菜 配搭新鮮 ✨前菜沙律 沙律菜車厘茄新鮮爽脆 仲有啲清甜蘆薈粒 醬汁味道偏酸 帶淡淡芥末香 清新開胃蘿蔔漬鯖魚蘿蔔清甜 鯖魚甘香入味✨北海道帆立貝帆立貝鮮甜厚肉 配上菠菜忌廉汁 唔錯✨大蝦用上大大隻嘅虎蝦 爽口彈牙配用上蝦膏蝦油做成醬汁 鮮味十足✨甘鯛甘鯛立鱗燒 用半油炸方法處理魚鱗炸到脆卜卜 魚肉質偏結實嫩滑配搭香滑魚湯甘筍忌廉汁✨鹿兒島野崎和牛薄燒和牛油花分布平均 師傅先煎香和牛表面 再卷住蒜片 蔥花同洋蔥粒 口感豐富和牛肉質軟嫩 油香滿滿 甘香可口✨薩摩赤雞雞扒 雞皮煎得香脆 肉質軟腍配搭蜜糖辣汁 微甜中帶輕微麻辣 幾惹味✨黑豚薄餅燒師父先煎香黑豚肉 卷住炒香左嘅洋蔥再用春卷皮包住 層次豐富配搭幾特別✨炒飯配料有和牛粒 雞蛋 甘筍同洋蔥等炒飯炒得乾爽 飯粒分明 ✨吸物魚湯 奶白色 濃厚鮮甜配料有豆腐同本菇✨炒野菜野菜有椰菜芽菜同甘筍絲口感爽脆✨甘味焦糖多士 配 豆腐雪糕多士薄身 加牛油煎香 再沾上焦糖 焦糖脆卜卜 外脆內軟 簡單好味豆腐雪糕 味道清香 唔太甜總結:食物可以 配搭有特色環境服務唔錯 價
✨晚餐鐵板燒 本

焦糖脆卜卜 外脆內軟 簡單好味
豆腐雪糕 味道清香 唔太甜

總結:食物可以 配搭有特色
環境服務唔錯 價錢可以 性價比唔錯
銅鑼灣· 一生懸「命」の鐵板燒本命📍銅鑼灣邊寧頓街13號2樓➰好歌推介「一生いっしょう そばにいるから ,一生いっしょう そばにいて一生いっしょう 離はな れないように, 一生懸命いっしょうけんめい に」.#虹 #菅田将暉➰啱啱日本旅行返嚟,就見到有報導表示10月起JR PASS全國版即將加價接近一倍,雖然地區版暫時未有消息跟隨,但恐怕不久將來亦會緊隨步伐,對於筆者依批視日本為鄉下嘅旅客可謂影響深重,但背後亦牽涉日本大多數消費物價以至租金亦甚少加價的經濟因素,環環相扣。.以大觀小,有公司加幅跨張,亦有無數餐廳小店以一生懸命精神拼博,務求將自家手藝發揚光大,滿足每位到訪嘅客人。所談甚遠,而筆者今日同朋友嚟到嘅依間餐廳,亦令人聯想到日本嘅職人精神。.餐廳位於銅鑼灣利園約5分鐘路程,甫進入餐廳,就見到兩邊鐵板燒區,侍應好快安排我地就坐。餐廳以木系裝潢為主調,配合柔和燈光令進食環境氣氛放鬆,而且每個座位亦水平線可以欣賞到師傅即席料理嘅手藝,餐廳晚市設有2種餐單,今日我地揀咗入門版高性價比嘅一款。.➰晚餐鐵板燒·本 💲588/1𖥕前菜 ⭐️4.1/5⭐️侍應好快將沙律奉上,新鮮沙律菜配上柚子酸汁啫喱
銅鑼灣· 一生懸「命」の鐵板燒

本命
📍銅鑼灣邊寧頓街13號2樓

➰好歌推介
#虹 #菅田将暉

➰晚餐鐵板燒·本 💲588/1
𖥕前菜 ⭐️4.1/5⭐️
侍應好快將沙律奉上,新鮮沙律菜配上柚子酸汁啫喱,開胃之選。
然後再送上一碟蘿蔔牛舌煮,好有驚喜,蘿蔔甘甜入味,吸收湯汁精華,牛舌亦入口軟稔,恰到好處。前菜嘅高水準令人更期待之後菜式嘅水準發揮。
✥甘鯛立鱗燒 ⭐️4.3/5⭐️
師傅將今日嘅食材展現比我地,然後好快埋頭苦幹,進入狀態,首先第一道菜竟然係立鱗燒,實在好驚喜有咁高性價比嘅食材享用,師傅再即席烹調埋魚湯甘荀忌廉汁,將甘鯛立鱗燒放入,整個擺盤鮮艷奪目,立鱗燒入口香脆不在話下,魚肉亦非常滑嫩,配上甘荀汁更加帶出鮮味。
❀北海道帆立貝 ⭐️4.1/5⭐️
接住落嚟嘅一道係北海道帆立貝,師傅手法純熟將帆立貝煎至恰到好處,保持鮮嫩,再接住即刻將炮製醬汁,師傅介紹依款係羅勒菠菜香草忌廉牛油汁,顏色鮮豔之外亦散發陣陣香草牛油香氣,鮮嫩帆立貝配上滋味牛油香草汁理所當然嘅絕配,仲有淡淡嘅羅勒香增添層次。
𖥕大蝦 ⭐️4.1/5⭐️
師傅將原隻大蝦表演去殼,然後將蝦頭嘅蝦膏混和香草牛油汁,再撈勻蝦肉香煎,整體鮮甜惹味,相當有水準。
✥黑豚薄餅燒 ⭐️4.2/5⭐️
師傅拎出豚肉及和牛展示,首先處理黑豚肉,加上洋蔥爆炒之後香氣迫人,師傅再變出花樣,將炒黑豚肉放上薄餅皮捲成捲餅,令到整體味道層次更富豐,係少見嘅鐵板燒菜式。
❀薩摩赤雞 ⭐️4.1/5⭐️
接住係厚切赤雞扒,師傅將佢煎至金黃,然後切粒,方便我地入口,再調配咗一碟蜜糖芥末汁比我地點醬享用,赤雞外脆肉嫩,加上伴醬更為可口。
𖥕鹿兒島野崎和牛薄燒 ⭐️4.2/5⭐️
師傅首先將蔥花及蒜片排成長條狀煎香,再將和牛薄燒捲上,過程賞心悅目一氣呵成,和牛入口即溶,蔥花及蒜片包裹一齊進食增添咬口,令人欲罷不能。
✥炒飯 ⭐️4.1/5⭐️
係我地進食嘅同時,師傅繼續默默埋頭苦幹,將白飯加入各項配料,雞蛋,牛肉粒,整塊鐵板都係師傅嘅表演範圍,難得炒飯軟硬適中,因為鐵板燒好易令飯粒過濕或過硬嘅情況發生,今日依個炒飯好滿意。
炒飯
❀吸物 & 炒野菜 ⭐️4/5⭐️
接住差不多嚟到尾聲,紛紛奉上味噌魚湯及炒野菜,正常水準發揮,平衝一下剛才菜式嘅油膩感。
吸物
炒野菜
𖥕甘味 ⭐️4.2/5⭐️
最後甜品環節亦好有驚喜,師傳最後一次出場為我地炮製焦糖西多士,然後仲有得揀兩款口味嘅雪糕,係筆者好鐘意嘅開心果味,而朋友就揀咗白桃味,提議我地可以將兩者混合一齊食,冰與火之間嘅交融更加滿足,為今餐劃上完美句號。
➰飲品
菠蘿可爾必思💲28/1 ⭐️4.1/5⭐️
百香果梳打💲28/1⭐️4.1/5⭐️
筆者今日揸車,所以無緣把酒盡興,叫左兩杯無酒精飲品亦唔錯,份量非常大杯,百香果梳打清新解膩,朋友點嘅菠羅可爾必思表示仲有菠蘿粒,亦好豐富。
菠蘿可爾必思
➰總結
餐廳新張不久,價格定位係銅鑼灣嚟講算係非常親民,性價比極高,入門版菜式已經可以試到立鱗燒,而且每道菜式亦亳不馬虎認真對待,另外師傅亦好貼心問到客人有無任何食物敏感或食材方面需要更改,而筆者朋友唔鐘意食蔥,師傅亦將所有菜式都為佢處理一份走蔥版,貼心抵讚。筆者非常推薦依間高性價比優質鐵板燒比大家,相信絕對唔會令大家失望。
➿➿➿
#本命 #TeppanyakiHonmei
#銅鑼灣美食 #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger
#食好西 #相機食先 #香港美食

炒野菜
菠蘿可爾必思
  • 甘鯛立鱗燒
2023-04-17 450 瀏覽
銅鑼灣新開左間鐵板燒,雖然我係食晚餐,但見到lunch set好抵食😍$298就食到有和牛同海鮮既日式鐵板燒❣️想平平地食可以lunch黎試試「本」晚餐鐵板燒 $588/人1️⃣前菜慢煮牛肉、田園沙律2️⃣北海道帆立貝3️⃣車海老大蝦4️⃣甘鯛5️⃣薩摩赤雞6️⃣黑豚薄餅燒7️⃣鹿兒島野崎和牛薄燒8️⃣炒飯9️⃣魚湯🔟炒野菜🍞焦糖多士配雪糕海鮮🐟🦐首先最深刻係甘鯛🐟 個魚皮煎到超級脆,外脆內嫩,配埋甜甜哋南瓜海膽忌廉汁,好味👍🏻🐚帆立貝大大配粒菠菜忌廉汁,帶起帶子鮮味,🦐大蝦用蝦膏蝦油煎好惹味,廚師開邊去殼固然好睇,食落亦夠爽口彈牙🙌🏻肉類🥩香煎和牛薄燒包住蔥蒜,咬落油香四溢🤩薩摩赤雞,煎完仍然保持到肉汁,個皮脆卜卜,配辣明太子沙律醬更惹味👻,黑豚薄餅燒好特別,用薄餅皮包住,味道唔錯👍🏻😋其他🥙炒飯好考廚師功架,裡面仲有和牛碎,做到有鑊氣同粒粒分明🤌🏻魚湯清甜有魚味🐟焦糖多士配埋球抹茶雪糕,一冰一熱好正整體由準備到上枱,都見到食材新鮮同師傅手勢純熟,每一道菜都好滿意🥰Overall餐廳位於銅鑼灣中心點,除左鐵板燒,仲有omakase食😍好岩生日、節日慶祝黎食好西🥳或者lunch黎都好抵食,記得要book定位呀

「本」晚餐鐵板燒 $588/人
1️⃣前菜慢煮牛肉、田園沙律