2021-08-14 49 瀏覽
係附近番工咁啱見到呢間餐廳新開,又見平時咁keep住要排隊🤣所以就去試下!我地叫左兩個lunch set!炙燒魚生丼左口魚,吞拿魚腩,帆立貝,三文魚,鰻魚,鱈魚灸燒左嘅魚生油脂更豐富,味道更出!特別係吞拿魚腩同鱈魚,火灸完令食材味道更濃,食到佢地魚油嘅香味!佢地嘅鰻魚都唔錯,肉質嫩得黎又有彈性,食得出用料唔錯。壽司set 赤身,左口魚,油甘魚,甜蝦,帆立貝,三文魚食得出用料新鮮,入面最中意佢地嘅左口魚,帆立貝同甜蝦。 左口魚油脂豐富,食落好滿足! 帆立貝同甜蝦都都好鮮甜,夠新鮮🤓
我地叫左兩個lunch set!

炙燒魚生丼

左口魚,吞拿魚腩,帆立貝,三文魚,鰻魚,鱈魚

壽司set

赤身,左口魚,油甘魚,甜蝦,帆立貝,三文魚
2021-08-14 34 瀏覽
朋友介紹我嚟左呢間尖沙咀隱世日本料理😍一入到餐廳感覺好舒服好乾淨👍🏻值得試👍🏻樓底好高,天花掛住一舊舊雲☁️好得意先嚟前菜:鰈魚刺身🐟鰈魚配上清新嘅柚子汁,好開胃😋之後叫左天婦羅粟米黎試🌽好香口惹味酥炸鰈魚仔炸得好香脆,肉質好嫩滑,炸粉調味剛剛好,唔會太咸😚另外,汁燒魷魚筒🦑係我最愛❤️ 魷魚彈牙有咬口,食落唔會太韌,配上醬汁燒到好好食👏🏻汁燒魷魚筒🦑係我最愛❤️ 魷魚彈牙有咬口,食落唔會太韌,配上醬汁燒到好好食👏🏻汁煮銀雪魚🐠大大件炆到好林骨膠原十足!岩哂女孩子✨隔離舊蘿蔔都炆得好甜好入味😍海膽蟹肉炒飯炒得好出色,飯粒炒到粒粒分明好彈牙,同埋加咗好多蟹肉同香菇碎🍄正!令到個飯有好多唔同嘅口感👍🏻汁煮銀雪魚🐠大大件炆到好林骨膠原十足!隔離舊蘿蔔都炆得好甜好入味😍甜品係蕨餅,口感好特別,有啲似食緊啫喱,配埋黃豆粉好食,又唔會過甜😝餐廳服務算係唔錯,價錢亦算扺食。呢個價錢有咁嘅質素 下次一定會再嚟試😋甜品係蕨餅,口感好特別有啲似食緊啫喱,配埋黃豆粉好食但唔會過甜😝餐廳服務算唔錯,價錢亦算扺食。呢個價錢有咁嘅質素 下次一定會再嚟😋
朋友介紹我嚟左呢間尖沙咀隱世日本料理😍

一入到餐廳感覺好舒服好乾淨👍🏻值得試👍🏻
樓底好高,天花掛住一舊舊雲☁️好得意

先嚟前菜:鰈魚刺身🐟鰈魚配上清新嘅柚子汁,好開胃😋

之後叫左天婦羅粟米黎試🌽好香口惹味

汁煮銀雪魚🐠
大大件炆到好林骨膠原十足!岩哂女孩子✨
隔離舊蘿蔔都炆得好甜好入味😍

餐廳服務算係唔錯,價錢亦算扺食。

餐廳服務算唔錯,價錢亦算扺食。
呢個價錢有咁嘅質素 下次一定會再嚟😋
2021-08-14 39 瀏覽
今日係尖沙咀行街,朋友突然話好想食日本料理,最後聽左朋友推介左晴空食omakase~今次係我地第一次食omakase, 呢度有2個價錢menu選擇,今次我地試左「晴」既menu, 估唔到都可以好飽。前菜有3款:海鮮他他:上碟美美的,好吸引,食落口都知新鮮鮫蝶魚配酸汁:第一次食呢隻魚,肉質爽口,配酸汁好夾,唔會太酸又幾醒胃和食方面有燒鯖魚同汁燒魚,2隻魚熟度都煮得剛好,唔會鞋口,好滑嫩。另外仲有大拖羅,加埋下面既香葉同新鮮既wasabi,成個味道好夾。到期待左好耐既壽司上場,有中拖羅、左口魚、馬糞海膽、銀雪魚、帶子柚子皮同金目鯛。值得一讚係馬糞海膽,入口即溶,帶子亦都唔錯,大大隻。一食都知新鮮。最後係日本哈密瓜都好香好甜,一咬爆汁。如果想食omakase既朋友,不妨都可以黎試下,唔會令你失望!
前菜有3款:
海鮮他他:上碟美美的,好吸引,食落口都知新鮮
最後係日本哈密瓜都好香好甜,一咬爆汁。

2021-08-14 32 瀏覽
前幾日行開尖沙咀韓國街諗住去食韓國嘢點知見到有間新開既日本野就入去試吓😊佢哋有Omakase 亦有散叫,因為第一次幫襯,我只係散叫左壽司試吓先,食物超高汁,魚生好新鮮好味,下次一定再嚟試佢嘅Omakase 😋 師父們亦好健談,過咗一個好開心嘅夜晚☺️
2021-08-14 28 瀏覽
呢間日本餐廳有 omakase 食Counter 都整得好雅緻不過我今次係食 a la carte刺身、壽司同和食樣樣都好味 😋服務員妹妹都相當殷勤【雲・6 種刺身盛合】刺身用長碟擺放好有氣勢由左起係赤身、帆立貝、油甘魚、三文魚、甜蝦同章紅魚刺身新鮮肥厚,每樣都有兩至三件最鍾意鮮甜嘅帆立貝同甜蝦~【燒三文魚沙律】三文魚燒到魚皮脆卜卜充滿油香而不膩配沙律雜菜好夾係有心思之作 🥗【開運・寿司 12 貫盛合】盛合嘅取名為「幸福」、「開運」同「招福」我哋呢個壽司盛合真係有個開運牌仔 🍀頭先試咗赤身刺身而家就有中拖同大拖羅,入口油潤美味北海道海膽有兩層,超滿足呀!【炸豆腐魚餅】豆腐魚餅外脆內軟面頭大量爽脆蟹籽係惹味嘅小食 🤤【唐揚東京灣小池魚】池魚仔炸到色澤黃金調味啱啱好唔會過鹹滴少少檸檬汁更加好食食食吓就清哂成碟 🤣 【天婦羅・清湯稻庭烏冬】天婦羅非常豐富 🍤有蝦同帆立貝天婦羅兩款海鮮仲有南瓜、菇等等個稻庭烏冬都勁高質滑嘟嘟好有咬口餐廳掛咗好多日本風景畫真係有少少置身東京咁 ❤️
呢間日本餐廳有 omakase 食
Counter 都整得好雅緻
不過我今次係食 a la carte
刺身壽司同和食樣樣都好味 😋
服務員妹妹都相當殷勤

【雲・6 種刺身盛合】
刺身用長碟擺放好有氣勢
由左起係赤身、帆立貝、油甘魚、三文魚、甜蝦同章紅魚
刺身新鮮肥厚,每樣都有兩至三件
最鍾意鮮甜嘅帆立貝同甜蝦~

【燒三文魚沙律】
三文魚燒到魚皮脆卜卜
充滿油香而不膩
配沙律雜菜好夾
係有心思之作 🥗

【開運・寿司 12 貫盛合】
盛合嘅取名為「幸福」、「開運」同「招福」
我哋呢個壽司盛合真係有個開運牌仔 🍀
頭先試咗赤身刺身
而家就有中拖同大拖羅,入口油潤美味
北海道海膽有兩層,超滿足呀!

【炸豆腐魚餅】

滑嘟嘟好有咬口

餐廳掛咗好多日本風景畫
真係有少少置身東京咁 ❤️
2021-08-14 223 瀏覽
朋友知道我們喜歡吃日本菜,就推介了這間給我,來到原來位於尖沙咀韓國街好方便,有吧桌可看到師傅制作,因已滿就坐其他位置。叫了個空的omakase和一個小食。 唐揚東京灣小池魚,炸得不油身之餘入面魚身保持到,好惹味配沙律醬最好。磯煮鮑魚配干醬,鮑魚爽口,干醬夠濃好香。𩶘魚薄切鮮甜少厚身,濃香魚香。北海道象拔蚌,待應講加了白松露油,不用沾其他醬汁食都可以,味道好新鮮散發淡淡松露香。 沙甸魚卷,魚味濃,配上芝麻香的小卷味道倍增。紫蘇葉拖羅,加上微燒和芥末漬幾特別,最尾仲用紫菜包起一齊食。北海道紫海膽勁鮮甜又新鮮,而且仲有三文魚子,拖羅蓉令到味道更豐富。汁煮鰤魚鮫,底部蘿蔔和旁邊的菇吸了魚汁和醬汁十分入味,魚質嫩滑,頂部的青椒食帶點辣更惹味。 牛油煮蝦,蝦吸了牛油好惹味,底部仲有片瓜吸了蝦和牛油的香味好食。壽司有6件,其中銀鱈魚,北寄貝有輕炙帶點微燒味好香,啖啖都是新鮮刺身味配手握壽司不錯,當然啖啖拖羅碎的手卷都十分好味。吸物好鮮甜清新,剛食完不少食物飲湯剛好。最後是好甜的蜜瓜和自家制蕨餅不太甜剛好。

2021-08-14 29 瀏覽
自從食過omakase之後成日都找不同餐廳來吃,聽到這間價錢不貴而且質素高的餐廳就決定找天來試試。入到去都幾舒服而且上面有一片片雲好靚好襯間餐廳名字。有晴和空選擇就叫了空$1180再加一個炸小吃。 磯煮鮑魚彈牙,配上醬汁味道濃郁。𩶘魚薄切,醬汁有點酸幾開胃,魚身軟熟不錯。翠玉瓜牛油煮蝦,沒想到這樣配都不錯,脆玉瓜和蝦好爽口,牛油好香,味道剛好。汁煮鰤魚鮫,鰤魚厚身竟保持到軟熟,配菜入味帶點甜香。 這裡的北海道紫海膽的確要一提,完全食到鮮甜新鮮,份量激多,中間仲配有三文魚子和拖羅蓉。酥炸鰈魚仔,鰈魚已經起片,肉嫩惹味,魚頭仲有少少肉當然不會放過。紫蘇葉拖羅,紫菜做底,紫菜脆口配上拖羅軟熟幾特別,味道好清新又啖啖魚香。沙甸魚卷,第一次好特別,中間爽口配菜再加沙甸魚濃郁魚香。 北海道象拔蚌好爽口,味道有點特別原來加了白松露油令到味道再濃郁。握壽司有6款和一個手卷,都好新鮮,其中以海膽的鮮甜,牡丹蝦大隻厚身爽口更難忘。差不多到尾聲就到蜆湯好大隻,飲落去好鮮,仲有朵小花作裝飾。甜品是蜜瓜和蕨餅作尾聲。

2021-08-12 183 瀏覽
約朋友食飯係Openrice搵餐廳,亂打亂撞book左呢間新開既日本餐廳,去到既時候發現佢係垃圾桶附近就已經感覺麻麻,條街一地臭水,已經扣左分,入到去發現唔爆場(weekend) 已經心諗有d不妙,不過個老闆娘好主動好積極咁介紹自己間餐廳,知道原來新開未太多人知,所以人少d唔奇,老闆係咁sell Omakase, 話銅鑼灣$1600既野佢呢度$1000食到,anyway, 無理到佢自己散叫. 食物一d d ok, 我叫個沙律個汁太鹹🤦🏻‍♂️,叫個剌身盛八款,結果黎左七款(我都係寫呢篇文時睇相先發現)少左個牡丹蝦,刺身個螺片硬到咬唔入🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️,不過值得一讚既係個燒鰻魚,堅好食😋,「「同佢話新開張,送左兩件壽司,都ok的。」」(有提及送左兩件壽司,也有相)如果店主有緣睇到呢篇野,個人少少意見,個裝修唔掂,主要係燈既色調,我明店主想有種晴空既感覺,但個藍白色調唔係好啱日本餐廳,用返暖調會好好多!
2021-08-12 46 瀏覽
尖沙嘴新開咗間日本餐廳,師傅之前喺藏到做,質素有保證😁 呢到晚市有平價お任せ食,分別係晴($880)同埋空($1180),我就揀咗$880嗰款嚟試吓。前菜水母配酸汁 爽口又清新嘅口感,配上酸汁好醒胃。刺身3点鮫鰈魚配酸汁、蔥 平時食炙燒版本油脂豐富,刺身反而味道清甜。煙燻鯖魚 以為鯖魚平平無奇,但個煙燻令佢昇華不少,食落口滿滿煙燻香氣。紫蘇葉拖羅 超正油香,有紫蘇葉同山葵漬中和一下,油而不膩,加埋卜卜脆紫菜,記得快啲食😆和食汁燒鰤魚鮫 煮得軟腍入味,而且魚肉仲好嫩。握り寿司6貫中拖羅、油甘魚、牡丹蝦、炙燒活北寄貝、馬糞海膽、炙燒銀鱈魚 中拖羅食落介乎中拖同大拖之間,魚香、油香兼備,最重要係無!筋!另外馬糞海膽好creamy而且超鮮甜,呢個價錢嚟講係超班。手巻き吞拿魚茸手卷 魚香唔錯,魚茸同飯嘅比例啱啱好。吸物蟹肉清湯 充滿海鮮嘅甜味,清清哋作結一流。デザート蕨餅、赤肉蜜瓜 蕨餅煙韌香口,赤肉蜜瓜又甜又多汁😌整體嚟講,呢個地段、呢個價錢、呢個質素,出色👍🏻如果你鍾意睇我嘅食評,不妨關注我,支持吓我,謝謝你☺️💕

前菜
水母配酸汁 爽口又清新嘅口感,配上酸汁好醒胃。

刺身3点

和食
汁燒鰤魚鮫 煮得軟腍入味,而且魚肉仲好嫩。

握り寿司6貫
中拖羅、油甘魚、牡丹蝦、炙燒活北寄貝、馬糞海膽、炙燒銀鱈魚
另外馬糞海膽好creamy而且超鮮甜,呢個價錢嚟講係超班。

手巻き
吞拿魚茸手卷 魚香唔錯,魚茸同飯嘅比例啱啱好。

吸物
蟹肉清湯 充滿海鮮嘅甜味,清清哋作結一流。

デザート
蕨餅、赤肉蜜瓜 蕨餅煙韌香口,赤肉蜜瓜又甜又多汁😌

整體嚟講,呢個地段、呢個價錢、呢個質素,出色👍🏻

如果你鍾意睇我嘅食評,不妨關注我,支持吓我,謝謝你☺️💕
2021-08-12 37 瀏覽
今日試下韓國街呢間日本野,叫咗個晴嘅omakase.前菜係水母,下面有海帶碎,個醬汁酸酸地幾好食。第一次食水母,口感幾得意,偏硬身嘅爽脆,都幾好味。另外加咗個粟米天婦羅,都係第一次試,起哂肉,好有新鮮感!刺身3點先有鰈魚薄切,好精緻,肉質晶瑩剔透,好鮮味!跟住有油甘魚,有炙燒同刺身各一舊,炙燒口感會香啲,但兩樣都好好食。再試多個炸鰈魚,外型100 分!好多舊魚肉,炸得好鬆軟,魚味香濃~最後一點刺身係紫蘇葉拖羅 wasabi漬,呢個超好味!油感滿滿嘅拖羅夾埋紫蘇葉嘅香氣真係不得了,估唔到拖羅用紫菜包住食會咁正!和食係燒牛油大蝦,雖然係用牛油整,但檸檬味好濃,好複雜嘅味道,好食!壽司6貫有拖羅,真鯛,北寄貝同牡丹蝦,仲有深海池魚,海膽,雖然要等耐啲,但值得等待的。另外叫多個炙燒壽司6貫,分別有三文魚,大拖羅,鰻魚,右口魚裙邊,銀鱈魚同帆立貝。大拖羅同右口魚都油香十足!手卷係櫻花蝦蔥拖羅蓉手卷,簡單好味~尾聲有大蜆清湯,好清甜,入面個昆布花好靚~最後甜品係密瓜蕨餅~滿足!
今日試下韓國街呢間日本野,叫咗個晴嘅omakase.
另外加咗個粟米天婦羅,都係第一次試,起哂肉,好有新鮮感!
刺身3點先有鰈魚薄切,好精緻,肉質晶瑩剔透,好鮮味!
手卷係櫻花蝦蔥拖羅蓉手卷,簡單好味~
尾聲有大蜆清湯,好清甜,入面個昆布花好靚~
最後甜品係密瓜蕨餅~滿足!
2021-08-12 28 瀏覽
今日放工同朋友去左呢間新開嘅日本料理食晚餐,一入到去,就見到佢個裝修非常新淨,侍應態度非常好,請我哋去吧枱度坐,之後介紹佢哋嘅餐單,餐單上有兩個omakase set,一個叫晴,一個叫空,我同朋友叫左一人一個空既omakase,首先前菜係一個活切水母刺身再配柚子汁再有一d海草嘅配菜,柚子汁,酸酸地非常開胃,幫你打開你嘅味蕾,再配埋佢嘅水母刺身,一食落,有爽既感覺,爽嘅程度完全唔同出邊有加工嘅海蜇,之後第二個前菜,就係汁煮鮑魚,呢個鮑魚上邊有肝醬,而肝醬係用鮑魚提煉出嚟,完全係物盡其用,鮑魚嘅新鮮再配埋肝醬嘅鮮味,完美配搭,食完前菜之後,就到刺身嘅環節,第一味就係蝶魚薄切,蝶魚切得非常薄,晶凝通透,再配佢個酸汁加蔥,帶出咗蝶魚嘅鮮味,第二味刺身係北海道象拔蚌,呢味象拔蚌加左松露油,完全唔使點豉油,都已經夠味,佢個松露油,值得一提係松露味非常香,第三味係北海道活切海膽,呢道菜係成餐飯我最鍾意,首先佢個海膽因為活切所以非常新鮮,海水味特濃,再加埋佢有拖羅魚容,重有三文魚籽鹹味撈埋嚟食,完全每食一啖,都唔想吞一樣,每一啖嘅海膽,都溶於你嘅口中,跟住就到佢個煙燻鯖魚, 呢個魚外邊熟入邊生再加入日本洋蔥一齊食,完全可以帶出個魚味,最後一味刺身係紫菜拖羅,佢配有呢個芥末醬,紫蘇葉,食落口除了感受到拖羅既肥美,紫蘇葉亦帶出清新嘅感覺,食完刺身就到和食部分,當中令我最難忘嘅係汁煮銀雪魚鮫,呢個魚鮫骨膠原豐富,女士們食非常適合,再配有佢個獨有嘅汁煮,令我回味無窮,之後輪到我最期待嘅壽司,佢有6款壽司,包括有,深海池魚壽司、活赤貝壽司、 金箔拖羅壽司、喜知次壽司、燒拖羅壽司、赤牡丹蝦壽司同北海道馬糞海膽壽司,佢有兩款壽司我係極力推介,好特別,第一款係深海池魚壽司,佢既面層有鯊魚骨,一食落口除咗有深海池魚既鮮味,鯊魚骨比我嘅感覺好特別,好爽脆,第二款就係佢嘅赤牡丹蝦壽司,佢蝦面係有蝦膏,呢個設計我非常鍾意,因為蝦膏令到蝦味更加出,整隻蝦非常鮮甜,食完 壽司之後,佢一碗非常清甜嘅蜆肉湯作為鹹點嘅結尾
甜品方面,佢係一個紅豆抹茶奶凍,再加日本哈密瓜,奶凍抹茶味十足,聽講抹茶粉係佢餐廳自制,日本既哈密瓜果然清甜爽口,用佢作為整晚嘅晚餐結尾,令我覺得呢一晚呢餐飯非常完美
總括而言,呢間餐廳我非常滿意,佢哋服務態度非常好,而且師傅會為你介紹每一道菜,仲會問你好唔好食,睇得出佢哋好用心去製作每款食物,環境又坐得舒服,如果你地想用一個貼地啲嘅價錢,食一餐有質素嘅omakase,呢間絕對係你哋嘅選擇。

/ /尖沙咀新開日本料理🇯🇵今日行去韓國街呢邊,見到新開左間日本料理裝修環境都好靚,好有日本氣氛於是就同朋友食咗個lunch!呢度有分吧枱同四人枱坐吧枱可以同師傅傾吓計了解一下唔同料理嘅來源、食法等等Sushi 6 pcs $140油甘魚三文魚甜蝦帆立貝左口魚邊鮪腹赤身每一款壽司都好好食😋油香好滑!最鐘意係個左口魚邊好新鮮,啖啖油香!灸燒魚生丼 $140呢個丼飯有好多唔同嘅刺身,三文魚、鮪腹、左口魚邊、帆立貝、鰻魚、銀雪魚,有六種唔同嘅魚生,係我最鍾意食嘅灸燒!個人最鍾意係左口魚邊,好有魚嘅油香!
/ /
尖沙咀新開日本料理🇯🇵
今日行去韓國街呢邊,見到新開左間日本料理
裝修環境都好靚,好有日本氣氛
於是就同朋友食咗個lunch!

呢度有分吧枱同四人枱
坐吧枱可以同師傅傾吓計
了解一下唔同料理嘅來源、食法等等

Sushi 6 pcs $140
左口魚邊
鮪腹赤身
每一款壽司都好好食😋
油香好滑!最鐘意係個左口魚邊
好新鮮,啖啖油香!

灸燒魚生丼 $140
個人最鍾意係左口魚邊,好有魚嘅油香!

2021-08-11 20 瀏覽
一個人在尖沙咀做完嘢,隨心走咗入韓國街(金巴利街),見到呢間門面好骨子嘅日本鋪,見Lunch咁平,試一試啦⋯⋯入去時係下午一點零,座位都算有七成滿㗎!點咗最平之一嘅海之寶石丼(即係角切魚生飯),有埋沙律、蒸蛋、麵豉湯🍵,最尾仲有蕨餅,先至$120魚生切得都好大粒,唔係坊間嗰種頭頭尾尾,好有鮮味,仲好多!講真,飽到食唔晒!*新開張仲送火炙大拖羅壽司,一人一件食呢篇食評時見到其它食友的晚市相,似乎啲嘢仲靚,擇日再去!

入去時係下午一點零,座位都算有七成滿㗎!

魚生切得都好大粒,唔係坊間嗰種頭頭尾尾,好有鮮味,仲好多!

講真,飽到食唔晒!

*新開張仲送火炙大拖羅壽司,一人一件

食呢篇食評時見到其它食友的晚市相,似乎啲嘢仲靚,擇日再去!

2021-08-10 23 瀏覽
餐廳位於尖沙咀,距離地鐵站路程只需要五分鐘左右,地理上十分方便快捷。餐廳是一家新開的日本料理店,內裏裝修新穎,充滿日本的特色,我最欣賞就是壽司師傅在面前,即叫即做這個精髓。前菜三小碟,充滿日本家庭的感覺,味道濃沃,開胃又美味。吞拿魚方面,用料上乘,最重要新鮮,完全沒有腥味,選材認真,值得讚賞。即炸池魚,香脆可口,內裏魚肉汁豐富。最後汁煮料理,香濃美味,絕對是伴飯的佳作。食物質素已是超水準,加上環境又舒適,絕對一流。
食物質素已是超水準,加上環境又舒適,絕對一流。

2021-08-09 34 瀏覽
晴空太靚了, 店內面天花裝滿白雲, 外面太陽勁好, 真係好晴空!!日本字真係好靚!! 呢個茶碗蒸太好食了吧! 裡面有蟹絲同菇, 可惜太遲上菜, 應在沙律時一併上味噌湯, 唔太鹹唔會太甜, 味道岩岩好豬軟骨既3小碟, 核桃+牛蒡+中華海草沙律, 解魚油膩,由上至下分別為真鯛鱲魚、油甘魚、赤身醬油潰、小池魚、帆立貝、拖羅、牡丹蝦、左口魚邊、白海膽、鰈魚、香蔥拖羅蓉卷🍣因為丸2長, 所以分開2張相影XD拖羅好厚肉好肥美! 特登close up佢真鯛鱲魚 白裡透紅好香魚油味前菜沙律

日本字真係好靚!!

味噌湯, 唔太鹹唔會太甜, 味道岩岩好

豬軟骨既3小碟, 核桃+牛蒡+中華海草沙律, 解魚油膩,

因為丸2長, 所以分開2張相影XD