2021-08-03 27 瀏覽
見到尖沙咀新開左一間日本料理✨晴空✨~同朋友去試下😍餐廳環境好光猛,坐得舒適~我哋叫咗幾樣嘢食~試試佢🤗首先有鰈魚刺身,好新鮮。肉質爽口,好鮮味😋隻碟都好日式☺️除咗刺身,我哋仲叫咗酥炸碟魚仔,酥脆可口,唔油膩,點埋蛋黃醬食,味道都好夾👍🏻因為我同朋友都好鍾意食魚,我哋仲叫咗啲汁煮銀雪魚✨成碟魚都好入味,但係肉質都依然好鮮嫩~入口即溶嘅感覺👍🏻推介!另外有粟米天婦羅🌽第一次試。粟米好濕潤,唔會好乾~外層天婦羅皮好薄好脆。碟底下仲有椒鹽可以點,令味道更加突出。我哋仲叫咗汁燒魷魚筒🦑,同埋海膽蟹肉炒飯🦀汁燒魷魚筒維持一般好味嘅水準👍🏻海膽蟹肉炒飯都係誠意之作,鍾意佢加咗冬菇,可以吊一吊個味道,更加突出😋甜品都好正~鍾意食日本料理嘅朋友可以試吓呢間新餐廳🥰
見到尖沙咀新開左一間日本料理✨晴空✨~
同朋友去試下😍
餐廳環境好光猛,坐得舒適~

我哋叫咗幾樣嘢食~試試佢🤗
首先有鰈魚刺身,好新鮮。肉質爽口,好鮮味😋隻碟都好日式☺️

我哋仲叫咗汁燒魷魚筒🦑,同埋海膽蟹肉炒飯🦀
汁燒魷魚筒維持一般好味嘅水準👍🏻

甜品都好正~
鍾意食日本料理嘅朋友可以試吓呢間新餐廳🥰

2021-08-03 30 瀏覽
今日去尖沙咀見客,見完都差不多午飯時間,所以係尖沙咀附近食埋飯先返公司,原本諗住去韓國街搵下有咩韓國野食,點知俾我見到間日本料理餐廳,全落地玻璃,外觀好有日本feel, 木系裝修加紅日富士山logo, 真係被濃濃日本氣色吸引住, 對腳忍唔住行左入去。午餐set 都有幾多選擇,我就叫左一個炙燒魚生飯丼,包括有前菜日式沙律,蔬菜新鮮加上油醋,好fresh好開胃。 之後仲有加蟹肉茶碗蒸,茶碗來到時仲熱辣辣,蒸蛋係超級滑,面頭既蟹肉令到整碗蛋都好鮮味,蛋內仲有冬菇及帶子粒。丼飯魚生排列好靚好有心機, 包括有三文魚,吞拿魚,鰻魚,帶子,油甘魚,左口魚,中間有冬菇絲,雞蛋絲,蟹柳絲,食落每款魚生都新鮮肥美, 食材用料上盛,跟餐仲有一碗麵豉湯。最後仲會送有一個甜品 -日式蕨餅, 口感QQ地,加入黑糖醬既蕨餅更加香。留意到依度既壽司師傅會用心介紹壽司set每一款既壽司給客人,服務真係幾窩心。

2021-07-21
60 分鐘 (堂食)
早前和家人去韓國街買韓國小菜時發現在皇悦卓越酒店地下開了一家新的日式料理餐廳🗼以晴空為名,令我聯想起東京的晴空塔,2022年就是晴空塔建成十週年,真希望那個時候能再去感受一下東京的熱鬧繁華。簡單看過菜單後覺得不錯就約了朋友數天後放工來吃晚餐🥢 餐廳門面採用日本的代表木系建築🪵落地玻璃窗旁都配上障子紙門,將用餐空間和繁囂街外分割開。進門就會看到一個木櫃放著各式日本酒和特色酒具,餐桌椅都採用同一色系木紋,感覺和諧🪑店內亦設有壽司吧檯,有7個板前位置,雖然全店不大,共有約30個位,但有3位師傅在吧檯負責出品,令人相當有信心。 ☀️Omakase - Hare 晴 $800 🐟海鮮他他 7.5/10下單後很快就準備好這道前菜,正式踏入是次晴空大海之旅。角切刺身都是來自當季盛產的日本鮮魚,經過火灸後帶點脂香味。吃完後有點意猶未盡之感,更期待接下來的美饌。 鰈魚薄切 8/10第一道上場的刺身是鰈魚,師傅刀功精湛🔪薄得帶點晶瑩剔透,把魚片攤開後就如同葉片在湖中浮游,雪白的魚肉入口脆嫩爽口。醬汁帶鹹中帶酸,恰好提昇了魚的鮮味🤭 煙燻鯖魚 7/10令人意想不到的第二款刺身,平時多數以鹽燒來處理,今天油脂豐
☀️Omakase - Hare 晴 $800
🐟海鮮他他 7.5/10
鰈魚薄切 8/10
鰈魚薄切
煙燻鯖魚 7/10
令人意想不到的第二款刺身,平時多數以鹽燒來處理,今天油脂豐富的鯖魚經煙燻後味道更香😙木屑的焦香味滲進魚肉內。煙燻過程不會過火,令味道濃重時卻不嗆喉。
火灸拖羅紫蘇葉紫菜卷 8.5/10
經過火槍燒製的拖羅放在紫蘇葉和紫菜上🔥再加了山葵,減輕了拖羅的油膩感,拖羅質感鬆軟,魚油豐腴,入口即化,俘虜了我的嘴巴,今日的MVP👍
火灸拖羅紫蘇葉紫菜卷
🦐鐵板燒虎蝦 7.5/10
上完三款刺身後來了一款熱食,虎蝦肉經過鐵板燒後分成三段放在同樣燒過的茄子上🍆蝦肉實淨但油感較多,茄子外脆內軟。底下還放有炸過的洋蔥,相當香脆惹味🧅
燒茄子
炸洋蔥
🍱漬物小碟
準備上握壽司前店員先奉上漬物讓客人在壽司之間可以清一清口腔轉換口味,有牛蒡漬、鮮淮山、蕎頭漬和青瓜等,但漬物的味道偏濃。
漬物小碟
🍣握壽司
分成2輪上菜,打頭陣的是深海池魚、拖羅、油甘魚和北寄貝。
握壽司
池魚的肉厚刺少,脂厚油香和鮮嫩肥美,入口後齒頰留香😊
池魚
拖羅鮮味而富魚油香,是本店的招牌所在,很多道菜也有上拖羅,有火灸有角切也有原塊😚
拖羅
油甘魚肉眼可見白裏透紅,入口細滑柔軟,風味鮮甜得來肥而不膩☺
油甘魚
北寄貝口感甘甜爽滑,肉質肥厚,比魚肉多了點嚼勁,配合醋飯更可口😉
北寄貝
壓軸出場的是海膽和金目鯛,海膽有點甘甜,而且滑膩有點粘的感覺,在口中包圍了飯粒,鮮味像炸裂一樣🤯
海膽和金目鯛
海膽
金目鯛的肉質嫩彈,有濃甜香郁之感,是時令產品,油脂含量適中🥳
金目鯛

櫻花蝦拖羅手卷 7/10
老是常出現的拖羅在櫻花蝦的咸香下帶出了更多鮮味,脆身的紫菜令飽肚感覺有所消退,就算吃了不少飯也不覺滯。
櫻花蝦拖羅手卷

🦀蟹肉元貝湯 8/10
吸物也有驚喜,清淡有鮮味,蟹肉有大有細,咬下有濃香蟹味,元貝雖小卻很彈牙。
蟹肉元貝湯

🍈北海道蜜瓜 10/10
來到最後的甜品,竟然是當造的北海道蜜瓜,由果肉可見糖化程度甚高。一片蜜瓜已經分成3塊,用小叉拿起入口後轉瞬即溶,非常清甜,飯後餘韵甚為漫長㊗️
北海道蜜瓜
櫻花蝦拖羅手卷
蟹肉元貝湯
北海道蜜瓜
2021-08-02 9 瀏覽
下雨天,不妨在室內享受溫暖發辦吧🥰每一件細緻用心,驚喜呈現,雨天,也能為你帶上好心情~🥢海鮮他他鮮美嘅牡丹蝦用金箔悉心點綴,碗碟仲有好多豐富魚粒,生之鮮甜,熟之甘香。🐠鰈魚酸汁小卷放入口中,伴著酸汁,更加開胃。🐡鰓魚兩食 上邊係刺身 下邊係燒過表面 食落厚切鮮甜,帶出魚嘅鮮味。🌿紫蘇葉配拖羅肥美嘅拖羅同清新嘅紫蘇葉,原來加埋脆口紫菜更加搭配,一啖咬落去,爽脆之餘更可食到芥末麻香。🥘汁煮鰓魚鮫秘制醬汁,令嫩滑魚鮫更加香甜。🦐牡丹蝦配蝦膏甜美的蝦膏,爽滑嘅牡丹蝦,必定係壽司中最愛。

🥢海鮮他他

🐠鰈魚酸汁
小卷放入口中,伴著酸汁,更加開胃。

🐡鰓魚兩食 上邊係刺身 下邊係燒過表面
食落厚切鮮甜,帶出魚嘅鮮味。

🌿紫蘇葉配拖羅

🥘汁煮鰓魚鮫
秘制醬汁,令嫩滑魚鮫更加香甜。

🦐牡丹蝦配蝦膏
甜美的蝦膏,爽滑嘅牡丹蝦,必定係壽司中最愛。
2021-08-01 21 瀏覽
初探一間新日本菜的時候最好就是試他們的廚師發辦,因為最能考驗店家入貨和師傅的功力,而且不用苦惱在芸芸菜式去配搭,節省時間😎 呢到有兩款omakase,價錢分別是$800和$1000,刺身會多兩點,和食會多一道,當然可以單點食物,有一品料理、壽司盛合、燒物(如:喜之次、鰻魚、鯖魚等)Hare $800/人前菜首先送上兩碗海鮮他他,角切魚生上加上一朵食用花,甜菊花味道清甜,整體外觀好靚😍魚生口感偏爽口,加上蟹籽再更添層次刺身嚐味分先後次序,由淡至濃,鰈魚本身肉質堅韌有嚼勁,但慢慢細嘗,清淡得黎又有鮮味,持久悠長,配上酸汁,魚鮮味更突出👍🏻第二道刺身是煙燻鯖魚,煙燻後有獨特的香味,本身有豐富脂肪,入口肉質細嫩可口☺️第三道是火灸拖羅,豐腴的魚身一食落真係有入口即溶的感覺,脂香中帶甘香,真係好令人回味🤤鐵板燒虎蝦好少omakase熱食會送上燒虎蝦🙈非常揼本,蝦肉爽彈,仲有燒過茄子,都幾juicy,有點似食緊大啡菇壽司六貫分別是池魚、拖羅、油甘魚、北寄貝、海膽同火灸金目鯛,深海池魚魚肉爽囗,魚味慢慢滲出,我最鍾意都係食海膽😋色澤不錯,有甜度同口感creamy,重點係份量好多!拖羅手卷手卷內除左拖羅

Hare $800/人
前菜

刺身

壽司六貫

拖羅手卷
手卷內除左拖羅仲加左櫻花蝦,充滿櫻花蝦香氣,而且增添一份咸香

元貝湯
看似好清,但味道相當清甜,因為湯內仲有蟹肉🤣比起出面常用麵豉湯為好,味道唔會好咸,飲落好舒服好暖胃

時令水果
北海道蜜瓜色澤似鹹蛋黃,每一口都嫩滑多汁,直接在嘴裏融化一樣,非常完美地作結

服務態度好好,店員有禮貌,雖然客人都好多,但服務周到,不錯omakase體驗
2021-07-19
2021-08-01 139 瀏覽
尖沙咀最近開咗間壽司店雖然由地鐵站行過去要大約8分鐘但係幾好似幾高質所以就決定咗去試下炸富山灣小白蝦細細隻嘅可愛小蝦炸到口感香酥味道清清地小池魚同樣係炸物冇炸富山灣小白蝦咁脆不過魚身就相對甜一啲晴空寶石卷相信係餐廳既招牌菜用料非常豐富有三文魚子,海膽,三文魚,吞拿魚等等顏色配搭亦夠曬搶眼原隻龍蝦炒飯係今晚既主食用紅蘿蔔等蔬菜粒炒成嘅飯龍蝦煮熟再拆肉放係飯面連殼一齊上夠曬吸精蕨餅日本傳統小食加入黑糖醬同黃豆粉夠曬消暑呀
尖沙咀最近開咗間壽司

不過魚身就相對甜一啲

晴空寶石卷
相信係餐廳既招牌菜
用料非常豐富
有三文魚子,海膽,三文魚,吞拿魚等等
顏色配搭亦夠曬搶眼

日本傳統小食
加入黑糖醬同黃豆粉
夠曬消暑呀

2021-08-01 49 瀏覽
點了三個Lunch Set:1️⃣豪華海の宝石丼 $1202️⃣炙燒魚生丼 $1403️⃣晴空特選チラシ丼 $160Lunch Set全部都包括沙律🥗、麵豉湯🍵和自家製蕨餅廚師👨‍🍳很有誠意丼飯都有匹配的漬物和菇🍄等配料而且刺身量超多👍都是厚切🤩還非常新鮮😋新張期內還送火炙大拖羅壽司每人一件😍😍地方不算大,但裝修明亮,天花懸著的「白雲」有點好笑但又完美呼應「晴空」這個招牌,簡單中見心思呢!我們會再來啦😉😉😉
點了三個Lunch Set:

1️⃣豪華海の宝石丼 $120

2️⃣炙燒魚生丼 $140

3️⃣晴空特選チラシ丼 $160

Lunch Set全部都包括沙律🥗、麵豉湯🍵和自家製蕨餅

廚師👨‍🍳很有誠意

新張期內還送火炙大拖羅壽司
每人一件😍😍

我們會再來啦😉😉😉
2021-08-01 43 瀏覽
今日同男朋友慶祝一周年, 佢帶左我去食呢間新開嘅OMAKASE, 叫左一個omakase set同單點左兩個壽司, 佢啲價錢係尖沙咀黎講非常親民呀!晴 Hare Omakase Course ($800)前菜 - 前菜係一個雞泡魚魚乾漬物, 酸酸地非常開胃, 雞泡魚乾又唔會好硬好韌, 唔錯刺身三點 - 跟住就有一款刺身, 係鰈魚 配酸汁, 師傅話呢款用左酸汁所以建議唔洗點豉油~啲鰈魚好新鮮同埋油脂唔算多, 食落口好fresh~然後有個熟食- 煙燻鯖魚, 呢個鯖魚好嫩滑同鮮甜架炙燒厚切拖羅- 燒過嘅拖羅上面有啲鹽、wasabi、同有半塊紫蘇葉,最後用仲脆卜卜嘅紫菜包住, 個調味啱啱好 好正, 軟唸唸嘅拖羅同脆卞嘅紫菜好夾🥰汁煮油甘魚、白蔥- omakase個套餐入面仲有個熱食, 食咁多生冷野中間有啲熱野暖下胃非常舒服~個油甘魚煮得啱啱好 肉質嫩滑 唔會太熟或者好dry😝正壽司 - 之後上埋set入面嘅壽司6件, 有真雕、蝴蝶北寄貝、白蝦、北海道海膽同拖羅, 全部都超新鮮好香魚油味架🤤我最鍾意係真雕、海膽、白蝦(其實仲有拖羅,不過今晚已經食左幾款拖羅所以唔列埋入黎🤣)吞拿魚手捲 - 個手捲

晴 Hare Omakase Course ($800)

啲鰈魚好新鮮同埋油脂唔算多, 食落口好fresh~
然後有個熟食- 煙燻鯖魚, 呢個鯖魚好嫩滑同鮮甜架

吞拿魚手捲 - 個手捲入面除左有海量嘅呑拿魚溶之外, 仲有啲櫻花蝦同芝麻 除左賣相靚仔之外 佢地嘅味道都好夾架

吸物 - 之後上嘅熱湯係清酒煮蜆黎, 估唔到佢個咁足料呀☺️湯好清甜, 蜆都有兩隻~

甜品 - 今日嘅甜品係蜜瓜蕨餅😍師傅話佢地個蕨餅係自己做嘅 真係好有心機呀😋自從無得去旅行都好耐無食咁好食嘅蕨餅啦🥲

依家新張期間仲會每位送一件大拖羅壽司添🤩好驚喜呀😋件超級肥美嘅拖羅上面擺左啲炸蔥令成件事清爽啲無咁膩👍🏻
晴空海之寶石特卷

我地仲單點左一個寶石卷, 佢有齊晒我最愛嘅海膽、吞拿魚容同埋魚子三樣野,啖啖都爆多料 真係一試難忘😩睇返相都想再食過架
招福  六貫炙燒壽司盛合

總括黎講 呢度嘅食物算係中低價位,唔會食左人隻車😎慶祝節日去食好適合,質素都好高~ 仲有得外賣添 我都要考慮下下次外賣個寶石捲黎食啦🤤🤤🤤
2021-07-01
晴空海之寶石特卷
招福  六貫炙燒壽司盛合
星期日喺尖沙咀行完街原本想食韓國嘢,但行下行下又覺得太熱,所以最終轉戰日本菜🇯🇵。估唔到韓國街入面有間幾養眼嘅日本餐廳,「晴空日本料理」門面好光猛,再加上店員見我哋喺門口睇餐牌之際,就主動出嚟介紹。餐廳環境幾舒服,簡簡單單嘅裝修,光線充足,有高枱亦有普通枱,而且仲見到「富士山」添🗻。本身有諗過食Omakase,但第一次嚟都係先單點試吓質素如何😛。燒三文魚沙律($80),🥗沙律同三文魚刺身成日食,但燒三文魚就比較少見。三文魚連魚皮,肉身偏薄,燒起上嚟好脆。我本身唔食魚皮,但都建議一定要食埋佢,先食得到份魚油香。炸豆腐魚餅($50),魚餅個樣看似普通,不過內有乾坤。佢唔似一般魚餅(即係魚蛋)咁彈牙🍢,反而入面真係加咗豆腐,所以口感特別得意。鮪魚腹筋($80),🐟拖羅筋細細粒,邊皮位經煎香,魚肉帶點筋帶點肥,幾有咬口。最為突出嘅係個醬汁,有蔥粒有洋蔥粒,鹹香味濃,惹味。汁煮獅魚($128),嗯…,朋友指定要食…,原來係獅魚鮫🙈,好多骨要噒,唔係好啱我。不過個汁同樣幾好味,所以我食咗少少魚肉,原來呢個部位嘅肉都幾滑。章紅魚薄切($130),章紅魚又名間八,魚片每塊厚薄均勻,肉質細嫩,味道鮮甜,
燒三文魚沙律
炸豆腐魚餅
鮪魚腹筋
汁煮獅魚
章紅魚薄切
章紅魚薄切($130),章紅魚又名間八,魚片每塊厚薄均勻,肉質細嫩,味道鮮甜,脂肪含量適中。即使唔係厚切,都已經令人回味。伴旁有明太子,夾埋一齊食微微辣🌶,又係另一番風味。
海膽蟹肉炒飯
海膽蟹肉炒飯($150),哇呢個炒飯不得了,超好食😋。器皿用上一個大蟹殼,其實比普通飯碗還要大。炒飯熱辣辣送上,但並無濕氣,飯粒用上珍珠米,每粒大而分明🍚。餸料除咗有鮮甜海膽之外,蟹肉仲滲透喺成個飯入面,每啖都有蟹絲🦀,當中嘅黑椒味亦幾突出,將鮮味帶咗出嚟。
櫻花蝦香蔥吞拿魚腩手卷
櫻花蝦香蔥吞拿魚腩手卷($85),一場嚟度當然要試埋壽司類嘅出品🍣。手卷影完相就要即刻食喇,如果唔係紫菜好快就淋。我認為手卷略為的骰,不過幸好每個部份都唔錯,魚蓉軟綿,櫻花蝦更能發揮畫龍點睛嘅作用🦐,好香。
總括嚟講,晴空日本料理嘅出品幾有質素,同居酒屋唔同,反而更接近廚師發辦嘅級數👨🏻‍🍳。呢度嘅Omakase賣緊$800或$1,000,算係業界中較相宜嘅選擇😉。呢日有幸同老闆娘傾偈,感受到佢樣樣嘢親力親為,值得支持啊💪!
2021-07-04
燒三文魚沙律
鮪魚腹筋
章紅魚薄切
海膽蟹肉炒飯
唔鍾意book枱嘅我,今日差啲入唔到晴空,事源大部份枱已經比人book哂,侍應妹妹細心研究之下,終於讓咗兩張吧枱位比我哋,好彩😅第一次食,匆匆忙忙去食,今次特登入去好好享受個午餐,我鐘意坐吧枱,因為可以望住師傅整壽司🍣壽司10件+手卷$280 (拖羅/海膽/油甘魚/帆立貝/牡丹蝦/左口魚邊/季節食材+香葱拖羅蓉手巻)呢間店嘅刺身食材真係好新鮮,師傅仲好細心續件上,認真介紹好有omakase感覺,原來咁食法仲新鮮呀😆😆。男朋友揀左安格斯牛定食 $160佢覺得牛肉味濃,肉質鬆軟可口,但仍然好掛念上次食嘅生燒鰻魚飯定食$170,因為鰻魚燒得皮脆肉嫩,少汁反而試到鰻魚的真味😋😋😋每個set都包沙律,茶碗蒸,麵豉湯同埋甜品。超抵,性價比高,糧尾都可以照幫襯🤣🤣🤣

壽司10件+手卷$280

男朋友揀左安格斯牛定食 $160

2021-07-17
用餐優惠
試食活動
  • 刺身,壽司
好耐無去過旅行啦,思鄉深切,唯有用美食麻醉自己!最近新開業嘅晴空日本料理,已經人氣爆燈,午市定食性價比甚高,仲可以一解思鄉情懷!午市定食已經包括有丼飯、沙律、麵豉湯、茶碗蒸及甜品,豐富美味又抵食!新張期內,免費送一件火炙吞拿魚腩壽司給每位客人,正!吞拿魚腩充滿魚油香,唔錯!炙燒魚生丼 $140刺身材料豐富,包括有三文魚、吞拿魚、左口魚裙邊、帆立貝、鰻魚及銀鱈魚!款款新鮮甜美,魚味十足,令人回味無窮!

炙燒魚生丼 $140

同男朋友試下公司附近新開既omakase,驚喜十分!👍我地點左空sora set($1000),以咁高質素既omakase黎講個人認為非常抵食!餐廳員工同師傅都好有禮貌,細心介紹,令到我地成餐都食得好開心,環境又舒服樓底高,空間感十足☺️柚子汁水母海藻:柚子有種清新回甘既味道,人生第一次食水母,幾新奇,非常爽口,海藻同柚子汁既配搭都好食❤️汁煮鮑魚:師傅用鮑魚肝加cream製成肝醬,令口感更香滑,鮑魚唔洗講啦,好彈牙,令人想食完再食❤️北海道白象拔蚌:選用左松露油淋面,好香而鹹鹹地,代替左豉油可以直接沾芥末黎食❤️煙燻鯖魚:燒到外皮焦脆,外熟內生,洋蔥粒加京蔥簡單既調味已經好好味,肉質濕潤,絕不嚡口❤️壽司盛6件:今晚師傅安排左池魚、赤貝、喜知幟、拖羅、赤牡丹蝦同北海道馬糞海膽比我地,每一件都即叫即做,非常新鮮同鮮甜,真係唔會食厭,喜知幟係種深海紅魚,第一次食連埋火炙口感,omg無誇張真係幸福感爆棚,個種油脂感真係無得頂,火炙拖羅係新店開張師傅送,超開心!全部壽司都唔洗沾豉油,調味十足而且可以按照師傅既專業,比我地食到食材最真實既味道❤️甜品:十勝紅豆抹茶奶凍係個好好既結尾,綠茶粉係餐廳自製,奶凍
同男朋友試下公司附近新開既omakase,驚喜十分!👍
甜品:十勝紅豆抹茶奶凍係個好好既結尾,綠茶粉係餐廳自製,奶凍有濃郁既奶滑味,好好味,至於哈蜜瓜亦都好爽口清甜,絕對係好難忘既一餐❤️
總括而言,每碟菜式都非常出眾,1000蚊有呢個高級味覺享受抵到爛,大力推介大家同男女朋友或屋企人黎試下,環境夠靜亦都係個好地方比大家同朋友聚會啊😉😉

• 北海道馬糞海膽壽司
  • 燒拖羅壽司
  • 活赤貝壽司
  • 北海活切海膽
2021-07-29 11 瀏覽
開業不久的晴空位於尖沙咀嘅韓國街,環境整潔!店鋪約有20個座位,但Bar位只有7個,想望住師傅握壽司嘅話,真係要預早Book位!午市套餐包括沙律、湯、茶碗蒸同埋甜品,而且價錢只需$100起,定價合理!火炙吞拿魚腩壽司新張期內限定,每位客人都免費送一件火炙吞拿魚腩壽司!燒出了魚油,格外滋味!晴空特選魚生丼 $160店家當日最精選嘅魚生,都盡在這一碗!有海膽、甜蝦、三文魚籽、火炙鰈魚邊、帆立貝、油甘魚、吞拿魚腩等十款新鮮魚貨!甜蝦大大隻仲要軟綿甜美!火炙鰈魚邊油香滿分!油甘魚肥美可口!吞拿魚腩魚味濃郁,帶少少筋,魚味愈嚼愈甜,令人印象深刻!沙律配特製酸汁,酸酸地好開胃!茶碗蒸熱熱辣啱啱蒸起,蛋勁滑!仲有蟹肉絲同埋帶子提鮮,正!麵豉湯濃香好喝!自家製日式蕨餅甜甜地,口感有點煙靭,唔錯!

火炙吞拿魚腩壽司
晴空特選魚生丼 $160
沙律
配特製酸汁,酸酸地好開胃!
茶碗蒸
熱熱辣啱啱蒸起,蛋勁滑!仲有蟹肉絲同埋帶子提鮮,正!
麵豉湯
濃香好喝!
自家製日式蕨餅
甜甜地,口感有點煙靭,唔錯!
2021-07-29 26 瀏覽
尖沙咀開左間好抵食既晚餐omakase, 今日放工黎朝聖😇.▪️前菜水母酢物本身以為係海折啦 點知係唔同既 好爽口既 配埋海帶有好清新開胃既感覺.▪️刺身3點(鰈魚薄切)好新鮮既鰈魚包住海帶蓉 配上香蔥特別清新(赤貝)配上䄂子皮 爽口清香(象拔蚌)香濃黑松露豉油配上鮮甜象拔蚌 口感一流(煙燻鯖魚及紫菜包池魚)又一清新及香濃既配合 仲用上名貴既金箔 擺盤好靚(燒拖羅配紫菜) 搭配大葉包住黎食 十分特別.▪️和食(汁煮獅魚鮫)獅魚餃嫩滑鮮甜 配上羅白 香菇及菜心 甚有驚喜.▪️漬物紅酒喬頭 牛蒡 蒜頭.▪️握壽司6件(大拖羅 油甘魚 火炙金目鯛 火炙北寄貝海膽 牡丹蝦)全部都食得出係十分新鮮 好似岩岩切條魚咁 黎呢度就算唔食omakase都一定要試壽司👍🏻.▪️手卷蔥拖羅手卷▪️吸物 大蜆清湯▪️甜品綠茶奶凍配莰餅咁多野連加一都只係$880,高質抵食
尖沙咀開左間好抵食既晚餐omakase, 今日放工黎朝聖😇
▪️前菜

(赤貝)
配上䄂子皮 爽口清香
(象拔蚌)
香濃黑松露豉油配上鮮甜象拔蚌 口感一流

(煙燻鯖魚及紫菜包池魚)
又一清新及香濃既配合 仲用上名貴既金箔 擺盤好靚

(燒拖羅配紫菜) 搭配大葉包住黎食 十分特別

▪️和食(汁煮獅魚鮫)
獅魚餃嫩滑鮮甜 配上羅白 香菇及菜心 甚有驚喜

▪️甜品
綠茶奶凍配莰餅

咁多野連加一都只係$880,高質抵食
2021-07-29 7 瀏覽
黎韓國街想食韓國野,意外發現呢度有間新開日本餐廳,晚餐既廚師發辦只係$800/SET起。晚市有散叫/廚師發辦,廚師發辦分兩種餐牌,$800/$1000。我地今晚就試左個$800/SET。.1️⃣前菜 「醋漬水母」即係日本海蜇,配上酸汁滑溜酸爽,好醒胃。.漬物就安排了牛旁、蒜頭、紅酒蕎頭。.2️⃣刺身三點刺身三點好豐富🥰話就話3點,但其實分開3碟,夾埋都有5種種類既刺身食😉.鰈魚角切魚油非常豐富鮮味甘香.赤貝+ 象拔蚌 赤貝配上柚子皮,爽口彈牙鮮味十足。象拔蚌配上黑松露豉油,十分爽口又鮮甜。.煙燻靖魚+池魚卷煙燻鯖魚有一股特殊的風味,加上洋蔥粒更添香氣。池魚卷外面包上紫菜,裡面加上香蔥及青瓜,讓醃漬的酸瓜,紫菜的脆,中和池魚的飽滿油脂,構建出豐富但和諧的層次與口感。.3️⃣和食炙燒拖羅配紫菜拖羅肥厚,入口即溶,而燒拖羅燒後陣陣油香,配紫菜一齊食,好食得難以形容。汁煮鰤魚餃其實鰤魚即是油甘魚,用來做刺身固然美味,但佢既魚腩油份豐沛,用黎汁煮都一樣鮮味無窮。.4️⃣握壽司6貫大拖羅、油甘魚、金目鯛、北寄貝 、牡丹蝦、海膽 壽司分2碟上,先黎4件油脂較豐富既魚壽司,之後再上海膽及牡丹蝦。刺身厚切而且肉質結實有
1️⃣前菜
「醋漬水母」即係日本海蜇,配上酸汁滑溜酸爽,好醒胃。
醋漬水母

漬物就安排了牛旁、蒜頭、紅酒蕎頭。

2️⃣刺身三點

炙燒拖羅配紫菜

汁煮鰤魚餃
汁煮鰤魚餃

4️⃣握壽司6貫
大拖羅、油甘魚、金目鯛、北寄貝 、牡丹蝦、海膽
壽司分2碟上,先黎4件油脂較豐富既魚壽司,之後再上海膽及牡丹蝦。刺身厚切而且肉質結實有彈性,食落有口感且好香的魚鮮味。魚腩肥美甘香,入口即溶,海膽新鮮有份量。
握壽司6貫

5️⃣手卷
蔥拖羅櫻花蝦手卷
拖羅切成小粒富嚼感,加上蔥花香氣未和脆脆的紫菜,點上醬油,簡直一絕。

6️⃣吸物
最後以蜆湯作總結,清甜又富新鮮蜆肉味道。
吸物

7️⃣甜點
紅豆綠茶3.6牛乳布甸
綠茶味道清新且奶味香濃
紅豆綠茶3.6牛乳布甸
題外話/補充資料: 餐廳新開張,晚市都比較靜,但以呢個性價比黎講真係好鬼正,希望之後再黎唔使排長龍。
握壽司6貫