銅鑼灣百樂中心開咗間新嘅居酒屋,上星期日夜晚約咗friend一齊去試吓,等我可以#metime下食日本嘢🤤一去到門口,就已經見到有大大個月亮擺設俾大家打卡,旁邊仲有一棵仿櫻花樹,彷彿好似去咗🇯🇵咁🥰日本嘢來講,價錢方面都好實惠,串燒都係一碟兩串兩串咁上,份量啱啱好,同朋友叫左好多嘢食,成枱都係食到舔舔脷,推介大家去食#低溫慢煮燒羊架、#椒鹽粟米、#焦糖燒菠蘿同#手工薯片。羊架經過低溫慢煮,放入口非常之冧,處理得好好冇乜臊味,面頭仲要有啲金箔,非常吸睛😍粟米呢個整法好特別,特別適合鍾意食辣嘅我,辣辣地再加上粟米甜甜地,非常惹味👍🏻菠蘿係我個人食串燒必嗌,燒過菠蘿非常多汁,再加上面頭燒過嘅焦糖,一解之前食咁多嘢嘅膩,喺成餐食到最尾嘅時候,作為一個好好嘅結尾😆手工薯片係最估唔到咁特別嘅,切得好薄,每塊都好似食緊薄薄嘅薯仔咁🤣📍映月 #銅鑼灣 #銅鑼灣美食銅鑼灣耀華街3號百樂中心1樓菜式:#日式 #居酒屋 #串燒#hongkong#hongkongfood#hkg#852 #food #hkfoodie #852food#hkyummy #yummy #hkfoodblogger #hkfo

📍映月 #銅鑼灣 #銅鑼灣美食
銅鑼灣耀華街3號百樂中心1樓

菜式:#日式 #居酒屋 #串燒

#hongkong#hongkongfood#hkg#852 #food #hkfoodie #852food#hkyummy #yummy #hkfoodblogger #hkfood #foodgraphy #hkigdaily #食好西 #吃貨 #吃貨人生 #相機食先 #手機食先

2023-02-26
  • 手工薯片
  • 焦糖燒菠蘿
  • 椒鹽粟米
  • 低溫慢煮燒羊架
2023-03-08 33 瀏覽
樓上鋪一直都係我想試嘅餐廳,因為唔容易俾街外嘅情況騷擾,而今次就試咗一間樓上鋪居酒屋🇯🇵先講講環境,成間居酒屋嘅氛圍非常舒適,而且環境寬敞,店員都好有善,我哋一早book定位,即使早咗少少到店員都好快安排到座位俾我哋。🍢京蔥雞肉串 - 雞肉非常嫩口滑,蔥味香濃🍢蒲燒鰻魚 - 性價比非常高🍢厚切燒牛舌 - 牛舌味偏濃,同隻串燒汁味道好夾🍢燒雞泡魚乾 - 唔係飲開酒嘅我第一次食,好有驚喜!送酒一流🥃🍢椒鹽粟米 - 味道偏辣,辣得好過癮,鍾意食辣嘅冇得輸🍢燒雞翼串 - 雞翼外面個層皮燒到好脆口🍢雞軟骨 - 係我最鍾意嘅菜式,份量非常足夠,雞軟骨非常爽口🍢芝士年糕 - 燒芝士年糕外脆內軟,芝士味道好濃🍢燒杏鮑菇 - 一咬落去啲汁爆曬出嚟🤩

🍢京蔥雞肉串 - 雞肉非常嫩口滑,蔥味香濃

🍢蒲燒鰻魚 - 性價比非常高

🍢厚切燒牛舌 - 牛舌味偏濃,同隻串燒汁味道好夾

🍢椒鹽粟米 - 味道偏辣,辣得好過癮,鍾意食辣嘅冇得輸

🍢燒雞翼串 - 雞翼外面個層皮燒到好脆口

🍢芝士年糕 - 燒芝士年糕外脆內軟,芝士味道好濃

🍢燒杏鮑菇 - 一咬落去啲汁爆曬出嚟🤩

2023-03-07 316 瀏覽
星期五的晚上打算跟朋友一邊吃串燒一邊好好談心 👩‍❤️‍👩無意間找到這間位於銅鑼灣的樓上日本居酒屋 🇯🇵一到達就被它的舒適度驚艷因為餐廳內的桌椅相隔得頗遠 很有私隱度而且沒有像坊間一般居酒屋環境那麼暗這裡反而是明亮的 播著懷舊日文歌加上不同的日本裝飾 例子日本傘 依舊很有日本風情但又不會太嘈雜 🤩打開Menu 串燒方面它的選擇不算太多但熱門的選項都有 🔥最後選了一堆 超飽的 食物份量很多在這裡幾乎每一份串燒都有2串 每串再有幾塊肉這樣算下來其實很便宜 😳🔹️ 蟹膏甲羅燒 $78 🦀 (大推❗️)雖然不是跟爐上 但甲羅燒上桌時還是熱的蟹膏濃味 內有已拆絲蟹肉和很多顆蟹籽最特別的是跟它一起上桌的燒鱈魚片脆脆甜甜的 用它來當沾蟹膏等餡料超有口感👍🏻🔹️ 蘆筍豚肉卷 $48 🥓 (大推❗️)充滿焦香和鹹香的煙肉配上清新的蘆筍非常搭而且這裡採用的蘆筍偏幼身綠嫩 很容易就可以跟豚肉一起咬下去 😋不需要先吃豚肉再吃蘆筍可以一次過吃更有口感😍🔹️ 厚切燒牛舌心 $68一共有2串 每串有3塊大大的厚切燒牛舌心加了蔥花芝麻黑椒粒來燒 外皮微脆但咬下去肉質很嫩😋🔹️ 明太子雞翼 $58 雞翼Size比
星期五的晚上打算跟朋友一邊吃串燒一邊好好談心 👩‍❤️‍👩

但熱門的選項都有 🔥
最後選了一堆 超飽的 食物份量很多
在這裡幾乎每一份串燒都有2串 每串再有幾塊肉
這樣算下來其實很便宜 😳

🔹️ 蟹膏甲羅燒 $78 🦀 (大推❗️)

雖然不是跟爐上 但甲羅燒上桌時還是熱的
蟹膏濃味 內有已拆絲蟹肉和很多顆蟹籽
最特別的是跟它一起上桌的燒鱈魚片
脆脆甜甜的 用它來當沾蟹膏等餡料超有口感👍🏻

🔹️ 蘆筍豚肉卷 $48 🥓 (大推❗️)

充滿焦香和鹹香的煙肉配上清新的蘆筍非常搭

甜蝦刺身味道鮮甜

🔹️ 雞軟骨 $68

這個又害我被嚇到了 份量非常多😅
有一種一直吃到吃不完的感覺
(最後真的吃不下了...抱歉 😵)
雞軟骨味道正常 炸得香脆
如果可以炸得再乾身一點會更好

🔹️ 蒲燒饅魚炒飯 $98

根據我以往吃串燒的經驗是一定要選個炒飯或炒麵
一是只吃串燒會膩
二是吃些澱粉質會更飽 🤣
(我是個經常去串燒店吃個$500都不飽的人🤭)
雖然這次其實很飽
但這份蒲燒饅魚炒飯炒得很有「鑊氣」👍🏻
加了蛋 蔥 木魚 紫菜等配料一起炒讓整個口感很棒 🤗
肥美饅魚的大小也剛好 跟炒飯一起吃不會很突兀

🔹️ 芝士年糕 $38
新鮮炸起的芝士年糕波波一定好吃的
至於芝士方面我跟朋友有不同的看法 (因為喜歡不一樣的芝士)
友人略嫌芝士味不夠濃 (她喜歡元氣那種很濃烈的味道)
但我反而喜歡這種比較有輕盈感芝士

褪去吃串燒那麼大魚大肉的罪惡感

如果喜歡比較安靜居酒屋的人
推薦你們來這間餐廳 😊

2023-03-07 48 瀏覽
銅鑼灣有間新開嘅居酒屋🏮有各式串燒,刺身,小食和清酒環境和氛圍都適合和朋友一起放鬆仲有個打卡位唔錯唔錯😝店員見到你差唔多食完先會上下一道菜唔會一次過上晒好貼心🥰蒲燒鰻魚炒飯💛💛💛💛💛啖啖鰻魚個醬汁少少甜 幾好食白飯粒粒分明刺身拼盤💛💛💛💛💛三文魚,帶子,甜蝦好新鮮三文魚好厚啊😍帶子鮮甜椒鹽粟米💛💛💛💛有啲似避風塘口味,少少辣嘅 好惹味雞泡魚乾💛💛💛💛上枱嘅時候好香仲熱辣辣㗎燒牛舌心💛💛💛💛💛超級厚切一串等於出邊啲舖頭食兩串咁😱好爽口翠玉瓜💛💛💛💛好鮮甜多汁京蔥雞肉串💛💛💛💛好大舊 醬汁夠入味
銅鑼灣有間新開嘅居酒屋🏮
有各式串燒,刺身,小食和清酒
環境和氛圍都適合和朋友一起放鬆

刺身拼盤💛💛💛💛💛
三文魚,帶子,甜蝦
好新鮮三文魚好厚啊😍帶子鮮甜

椒鹽粟米💛💛💛💛
有啲似避風塘口味,少少辣嘅 好惹味

雞泡魚乾💛💛💛💛

好鮮甜多汁

京蔥雞肉串💛💛💛💛
好大舊 醬汁夠入味
2023-03-06 33 瀏覽
同朋友去銅鑼灣行街,之後去百樂中心嗰度食飯,嗰度開咗一間新嘅居酒屋,價錢都好優惠,佢哋一碟係有兩串串燒,所以一大班朋友都叫咗嘢食share 😗小編推介咗燒明太子,下面仲有啲玉子燒添,另外燒鰻魚啖啖肉,亦都一食唔到有骨,仲有蘆筍豚肉卷,豬肉包住蘆筍,好juice, 炸薯片一啲油膩嘅感覺都冇,而且好新鮮即炸,仲有椒鹽粟米🌽,同平時嗰啲好唔同,好夠辣,食得好過癮😝,厚燒牛舌,真係好夠厚身🙃,最後就係燒菠蘿,好Juice同好甜😉

2023-03-06 52 瀏覽
朋友話想試銅鑼灣有一間新開日本餐廳,日本野當然奉陪啦~一出電梯已有打咭位,櫻花下月亮~ 另門口掛滿猫猫面具,甚有特色。餐廳好日本風,天花掛上幾把日式紙傘。 三點刺身拼盤   $168 刺身有三文魚、甜蝦、北海道帶子。刺身新鮮鮮甜。燒雞泡魚干   $78 金黃色魚干味道鮮甜,咬落陣陣魚香味散發於口腔,配上沙律醬食,更惹味。唐揚炸雞   $78炸雞即炸即上枱,熱辣辣~  雞肉嫩滑,粉漿好薄,炸得酥脆可口。嚟到居酒屋,點少得食串燒~  京蔥雞肉串(2串) $38、蒲燒鰻魚(2串) $58雞皮燒得香脆,雞肉有肉汁嫩滑,配上京蔥一齊食,味道更好。燒牛肉串(2串) $38牛肉燒得唔錯,肉質嫰。點了兩份,但有一串份量偏細。盧筍豚肉卷 (2串) $48、雞腎串(2串) $48豚肉煎到金黃香脆,內裡盧筍脆嫰,加少少七味粉,不錯。蟹膏甲羅燒  $78蟹蓋內裡充滿的蟹籽同蟹膏,加上少少蟹肉同蔥花。蟹膏味道濃郁,蟹籽鮮甜,增加口感。就咁食略嫌有點咸,但配上鱈魚片食,味道剛好。炸軟殼蟹   $68軟殼蟹是我必點菜式,軟殼蟹蟹身飽滿,炸得甘香酥脆,外脆內軟,大滿足。妝女昆布冷烏冬   $68 昆布醬油是比較清淡。
朋友話想試銅鑼灣有一間新開日本餐廳,日本野當然奉陪啦~
餐廳好日本風,天花掛上幾把日式紙傘。

三點刺身拼盤   $168
三點刺身拼盤
刺身有三文魚、甜蝦、北海道帶子。刺身新鮮鮮甜。

燒雞泡魚干   $78
燒雞泡魚干

唐揚炸雞   $78
唐揚炸雞

嚟到居酒屋,點少得食串燒~
京蔥雞肉串(2串) $38、蒲燒鰻魚(2串) $58
京蔥雞肉串(2串)
蒲燒鰻魚(2串)
雞皮燒得香脆,雞肉有肉汁嫩滑,配上京蔥一齊食,味道更好。

燒牛肉串(2串) $38
燒牛肉串(2串)
牛肉燒得唔錯,肉質嫰。點了兩份,但有一串份量偏細。

盧筍豚肉卷 (2串) $48、雞腎串(2串) $48
盧筍豚肉卷 (2串)
雞腎串(2串)
豚肉煎到金黃香脆,內裡盧筍脆嫰,加少少七味粉,不錯。

蟹膏甲羅燒  $78
蟹膏甲羅燒
就咁食略嫌有點咸,但配上鱈魚片食,味道剛好。

炸軟殼蟹   $68

昆布冷烏冬   $68
昆布冷烏冬
昆布醬油是比較清淡。

焦糖菠蘿   $28
焦糖菠蘿
菠蘿燒得唔夠亁,但超吸甜。
2023-02-26
三點刺身拼盤
燒雞泡魚干
唐揚炸雞
京蔥雞肉串(2串)
蒲燒鰻魚(2串)
燒牛肉串(2串)
盧筍豚肉卷 (2串)
雞腎串(2串)
2023-03-06 14 瀏覽
今日晚餐好友帶我去一間日式串燒舖,環境佈置到非常日式,周圍都打卡位,真係點影都靚🤭黎呢度當然要食燒物,呢度全部係即叫既燒,上枱熱辣辣,我地叫左蘆筍豚肉卷(2串)$48:豚肉包住蘆筍,好夾,冇咁油膩京蔥雞肉卷(2串)$38:個蔥大粒、甜甜地好好味-夜干$118:成條上,燒得好香脆,我朋友連骨都拆埋,真係得番隻碟🤣燒牛舌心$68:好淋,口感超正味噌蟹甲羅燒$78:蟹蓋上面配左d蟹子, 入口即溶好好味,推介👍蒲燒饅魚(2串)$58:一啖全部放入口,成個口都係饅魚,厚肉,口腔超豐滿既感覺好好味另外我地仲叫左昆布冷烏冬$69同埋芥辣章魚$48,開頭諗住唔會太飽,但食下食下就飽喇🤣

蘆筍豚肉卷(2串)$48:豚肉包住蘆筍,好夾,冇咁油膩

京蔥雞肉卷(2串)$38:個蔥大粒、甜甜地好好味

燒牛舌心$68:好淋,口感超正

2023-03-05
精緻擺盤同設計食物成間舖頭唔算好大,不過設計好有心機如同日式高檔嘅居酒屋🏮前菜要了一個海帶開胃冷盤酸甜滋味的味道串燒都好吸引~而且佢地一份,係有2串,唔係一串雞翼燒到啱啱好,超級多汁又爽皮的外表鰻魚炒飯熱辣辣的飯炒得正好,而且唔會太鹹鹹味平衡,鰻魚滿滿,醬料搭配正好日式豆腐熱辣辣又脆脆地醬燒魷魚🦑呢度魷魚係一大條,原條!!!最鍾意呢個彈牙爽口的感覺仲有呢度嘅醬汁調味刺身都有選擇,不過今次就未食下次再同朋友過去,仲有100蚊現金卷送呀
精緻擺盤同設計食物
成間舖頭唔算好大,不過設計好有心機
如同日式高檔嘅居酒屋🏮

前菜要了一個海帶開胃冷盤
酸甜滋味的味道

串燒都好吸引~
而且佢地一份,係有2串,唔係一串
雞翼燒到啱啱好,超級多汁又爽皮的外表

鰻魚炒飯
熱辣辣的飯炒得正好,而且唔會太鹹
鹹味平衡,鰻魚滿滿,醬料搭配正好

日式豆腐熱辣辣又脆脆地

醬燒魷魚🦑
呢度魷魚係一大條,原條!!!
最鍾意呢個彈牙爽口的感覺
仲有呢度嘅醬汁調味
刺身都有選擇,不過今次就未食
下次再同朋友過去,仲有100蚊現金卷送呀
做完Facial, 正好撞正朋友放工時間, 即興一齊食個dinner。路過收到張傳單得知百樂中心樓上舖新開咗間日本料理餐廳, 正好今晚一試。餐廳整潔企理, 部份大檯有屏障阻隔, 幾有私隱度。可能新開張關係, 食物選擇唔算多, 串燒、小食、主食、幾款刺身, 樣樣有d。暫時未有drinks list, 暫只提供罐裝汽水。雖然刺身款式少, 但極欣賞厚切, 而且份量多, 超滿足!三文魚刺身: 新鮮、厚切有魚香, 魚質不是煤煤的那種油甘魚刺身: 魚味濃郁細膩, 同樣厚切, 口感幾有彈性。蟹膏甲羅燒: 蟹膏為常溫, 加入了大量蟹籽, 配上脆片, 伴上蟹膏入口, 平衡到濃郁嘅鹹香鮮味, 而蟹籽令口感更為豐富有層次。雞軟骨: 炸得香脆不油, 每粒沒有多餘嘅肉連帶, 香脆嘅外層加上內裡爽脆, 點上沙律醬食, 味道提升, 忍不住一口接一口。炸軟殼蟹: 同樣為炸物, 酥脆不油, 軟殼薄脆, 配沙律醬食, 香口惹味。椒鹽粟米: 原本意為係傳統加淮鹽作調味, 但原來係以炸蒜同埋辣椒粒炒起, 粟米切件, 每口都香辣惹味, 愛辣嘅我都覺得辣得近乎噴火。厚切牛舌心: 估唔到$68有兩串嘅份量, 好抵食! 表面平均沾上
餐廳整潔企理, 部份大檯有屏障阻隔, 幾有私隱度。
雖然刺身款式少, 但極欣賞厚切, 而且份量多, 超滿足!
三文魚刺身: 新鮮、厚切有魚香, 魚質不是煤煤的那種
油甘魚刺身: 魚味濃郁細膩, 同樣厚切, 口感幾有彈性。
雞軟骨
椒鹽粟米
厚切牛舌心: 估唔到$68有兩串嘅份量, 好抵食! 表面平均沾上薄薄甜醬汁, 牛舌心厚切爽口, 內裡keep到粉嫩, 火喉掌握得不錯! 但每串都有一件較煙韌, 如果切返細件少少可能會避免到。
厚切牛舌心
焦糖菠蘿: 厚切菠蘿, 香甜多汁, 面層有層焦糖薄脆, 當作飯後甜品一流!
2023-03-03
雞軟骨
椒鹽粟米
厚切牛舌心
  • 刺身
2023-03-05 51 瀏覽
銅鑼灣新開嘅日式居酒屋喺百樂中心一樓!餐牌有刺身、串燒、炸物、鍋物及慢煮等!以日式裝潢,坐位濶落舒適。邊聽住經典日文歌食,氛圍感十足!🦪生蠔🦪令和之怪物 $108/隻 巨型嘅令和之怪物,每隻都有我嘅手板咁大!肉質肥美厚實,爽脆口感遇上鮮甜海水味!加埋小小特製醬汁令蠔味更提升!🦀味噌蟹甲羅燒🦀$78  粒粒蟹籽伴帶有味噌香味嘅羅燒,蟹膏爆滿,暖笠笠嘅蟹膏口感軟綿細滑,配上鱈魚乾一齊食簡直無得彈!🥩低溫慢煮燒封門柳 $248上枱美美嘅慢煮封門柳~色澤亮麗!慢煮果然肉質特別軟嫩,肉味香濃,脂香四溢!配埋黑松露汁更顯牛肉鮮味!🥚免治雞肉棒 $48 :滿滿蟹籽木魚絲嘅免治雞肉棒,食落口感豐富!配埋温泉蛋食更香更滑!🍢掦出豆腐 $48:炸到甘香嘅豆付,外皮鬆脆,內裡軟嫩!可配埋醬油一齊食更添滋味!🥒翠玉瓜 $28 :汁燒仍保留翠肉瓜水份,相當唔錯!🥚玉子燒 $28  :玉子上有燒過嘅芝士,味道好夾!🍠黃金甜薯 $28:一口軟綿綿甜薯加埋最愛嘅蜜糖一齊燒簡宜完美!🍜昆布冷烏冬 $68 :最後以清爽嘅冷烏涼作結尾!大滿足!🍍菠蘿$28:作為甜品嘅焦糖燒菠蘿外脆肉軟,酸酸甜甜又多汁! 映月地址 📍:銅鑼

🦪生蠔🦪令和之怪物 $108/隻

🦀味噌蟹甲羅燒🦀$78

🥩低溫慢煮燒封門柳 $248
🥒翠玉瓜 $28 :汁燒仍保留翠肉瓜水份,相當唔錯!
🥚玉子燒 $28  :玉子上有燒過嘅芝士,味道好夾!
🍜昆布冷烏冬 $68 :最後以清爽嘅冷烏涼作結尾!大滿足!

映月
  • 掦出豆腐
  • 免治雞肉棒
  • 味噌蟹甲羅燒
  • 低溫慢煮燒封門柳
🐷話要慶祝情人節,又知我掛住日本,就試下銅鑼灣新開的映月✨️低溫慢煮燒封門柳牛部分最濃的部位,再加上入口軟嫩又不失口感,再配黑松露醬汁令肉質味道提升,慢煮封門柳保持肉質味道。金箔在旁,更令封門柳增添豪華感😝✨️炸軟殼蟹酥炸軟殼蟹再配美乃滋,簡直係佐酒良品,外脆內嫩,當中炸粉也是薄薄炸到金黃色👍✨️清酒煮蜆清酒經過煮熱後味道更加香濃,放入新鮮的蜆實在是絕配,而且令蜆更鮮甜✨️京蔥雞肉串鮮嫩多汁的雞腿肉夾雜著蔥香,鹽烤過後,肉質爆香,味道又帶有大蔥的香甜✨️三點刺身拼盤連平時不愛吃油甘魚的🐷都話油甘魚好正,刺身够肥美,而且鮮甜👍✨️味噌蟹甲羅燒蟹蓋裡滿滿的蟹膏,鹹甜適中、鮮味濃郁,不論配鮮魚棒同蟹籽作匙羹食,脆脆再配濃郁蟹膏👍✨️蒲燒鰻魚炒飯蒲燒鰻魚淋上日式醬料配上香噴噴的炒飯,炒出粒粒分明、而且也有鰻魚的味道✨️汁燒魷魚味道香濃, 而且帶有些少甜味,魷魚口感Q彈‼想要辣也有七味粉在旁👍重點,魷魚的長度像我的手😝富有日本居酒屋裝潢,老闆受深夜食堂啓發,希望有地方讓客人食燒烤又可以飲返兩杯🍻
🐷話要慶祝情人節,又知我掛住日本,就試下銅鑼灣新開的映月

✨️低溫慢煮燒封門柳

• 清酒煮蜆
  • 炸軟殼蟹
  • 低溫慢煮封門柳
2023-03-03 65 瀏覽
最近因為要去銅鑼灣做嘢,因而發現附近開了這間新餐廳。今日同同事路經附近,所以決定入到間餐廳品嚐一下。一入到餐廳,發現內裏嘅裝潢充滿日式風味,有很多色彩裝飾打卡靚位。由於今次我哋一行只有兩個,所以我哋只選擇了五個小食及一款湯烏冬,一齊試食。天婦羅軟殼蟹軟殼蟹不太油,頗大隻,能夠吃到蟹肉,炸得香口。小肥牛牛肉串牛肉串味道可口,肉質嫩滑,肥瘦均勻。共有兩串,二人份量啱啱好!椒鹽翠玉瓜串翠玉瓜串加上適量椒鹽喺面之後,味道不淡不濃,而且爽脆可口!豚肉卷串燒豚肉肉質燒到啱啱好,唔會個火,而且配上燒汁,食落去味道相當夾!天婦羅雞軟骨天婦羅雞軟骨香脆可口,炸得火候啱啱好,唔會太油膩!映月招牌温泉蛋湯烏冬因我最喜歡溫泉蛋,所以點了個溫泉蛋烏冬 。烏冬口感很煙韌,湯底味道適中。烏冬加入海燥,令到烏冬更加有彈牙口感!總括而言,餐廳相當闊落,而且坐得舒服。店員同老闆都好親切友善,會經常同我地傾吓計及介紹餐廳食物。

天婦羅軟殼蟹
軟殼蟹不太油,頗大隻,能夠吃到蟹肉,炸得香口。

小肥牛牛肉串

椒鹽翠玉瓜串
翠玉瓜串加上適量椒鹽喺面之後,味道不淡不濃,而且爽脆可口!

豚肉卷串燒

天婦羅雞軟骨
天婦羅雞軟骨香脆可口,炸得火候啱啱好,唔會太油膩!

映月招牌温泉蛋湯烏冬

2023-02-14
2023-03-03 24 瀏覽
今次同屋企人一齊食日本美食日本風情滿滿,再加上呢度設計都好唔同呀味道不錯同埋都新鮮配料首先我哋食呢度三點刺身盤全日本新鮮刺身北海道帶子缺貨所以有厚切三文魚同油甘魚仲有日式刺身蝦好鮮甜原味日式鮪魚🐟沙律🥗配上酸甜開胃的醬料仲有新鮮沙律菜呢度串燒都好多選擇燒雞翼,配上燒汁,味道一流水準仲有呢度嘅燒鰻魚,原來個價錢全部一份係有兩串!我本身以為係一串嘅價錢,所以都幾抵食呀甲羅燒配上了佢地的脆片,甜甜地又好爽口配上蟹膏真的好濃郁蟹香鰻魚炒飯食完更加滿足
今次同屋企人一齊食日本美食
日本風情滿滿,再加上呢度設計都好唔同呀
味道不錯同埋都新鮮配料

日式鮪魚🐟沙律🥗
配上酸甜開胃的醬料
仲有新鮮沙律菜

呢度串燒都好多選擇
燒雞翼,配上燒汁,味道一流水準
仲有呢度嘅燒鰻魚,原來個價錢全部一份係有兩串!
我本身以為係一串嘅價錢,所以都幾抵食呀
甲羅燒配上了佢地的脆片,甜甜地又好爽口
配上蟹膏真的好濃郁蟹香
鰻魚炒飯食完更加滿足
2023-03-02 285 瀏覽
🍽️映月📍 地址:銅鑼灣耀華街3 號 百樂中心1 樓新開日式居酒屋🏮門口有個好大既月亮,靚靚既打卡位非常吸睛好岩同朋友仔慢慢食,慢慢傾都唔會比人趕走,談心一流。👉🏻海帶 $28海帶非常入味,酸酸地,做前菜一流。👉🏻手工薯片 $68超薄超脆,醬料也十分好味,就算不沾松露醬也食不停口。👉🏻香燒雞泡魚干 $78出奇不意地好食,原先擔心佢會好硬,但我既擔心係多餘,唔會乾噌噌。👉🏻唐揚炸雞 $78雞脆肉厚皮薄,冇肥膏,正。👉🏻清酒煮蜆 $98超清甜蜆肉,配清酒吃有一點苦澀感,雖然份量不少,但是感覺很快吃光。👉🏻蒲燒鰻魚炒飯 $98廚師精心炮製的鰻魚炒飯。本身看下去似很少,只有煲仔飯的大小,然而吃下三碗才看見煲底。啖啖鰻魚,略鹹,配醬汁炒飯,剛剛好。👉🏻昆布冷烏冬 $68本身以為是湯麵,但是一上菜就震驚了,類似沾麵的吃法,在竹蓆上的烏冬配上小杯烏冬汁爽而不膩,不夠味還可以加其他調味料伴烏冬。 野食整體黎講都超級好食,唔知係唔係我太肚餓,覺得上菜既時間好漫長,如果趕下場既朋友要早少少去到同落單。好味指數: 3.8/5 性價比: 3.5/5環境: 4/5
🍽️映月

📍 地址:銅鑼灣耀華街3 號 百樂中心1 樓
新開日式居酒屋🏮門口有個好大既月亮,靚靚既打卡位非常吸睛
好岩同朋友仔慢慢食,慢慢傾都唔會比人趕走,談心一流。

👉🏻海帶 $28
海帶非常入味,酸酸地,做前菜一流。

👉🏻手工薯片 $68
超薄超脆,醬料也十分好味,就算不沾松露醬也食不停口。

👉🏻香燒雞泡魚干 $78

👉🏻唐揚炸雞 $78
雞脆肉厚皮薄,冇肥膏,正。

👉🏻清酒煮蜆 $98

👉🏻蒲燒鰻魚炒飯 $98

👉🏻昆布冷烏冬 $68

好味指數: 3.8/5
性價比: 3.5/5
環境: 4/5
2023-03-02 22 瀏覽
最近去咗銅鑼灣時代廣場附近新開嘅日式料理【映月】吃晚餐🥢餐廳門口有個打卡位📷有櫻花樹🌸同個發光半月櫈如果抽唔到身 近期未打算出發去日本🗾可以影兩張櫻花相 再食埋個日本料理止癮心靈已經係去咗一次日本旅行餐廳裏面和式裝飾,好似狐狸面具、油紙傘添多兩分日本風情🇯🇵入面座位極度闊落 我先頭以爲呢間係主打串燒預咗係間有D逼嘅居酒屋點知餐廳佔地面積咁大,座位超級濶落,坐得舒服,好適合同朋友邊食飯邊閑聊Menu除咗有好多日式串燒仲有好多下酒菜、刺身、小食同主食🤗有時真佩服朋友的揾食能力可以咁快組團去新開環境靚、菜式選擇多、價錢公道嘅餐廳今次2個人試咗幾款美食 全部都好評等小編精選幾樣特別推介比你地-酒蒸蛤蠣 ($98)-唐揚炸雞($78)-炸軟殼蟹 ($68)-免治雞肉棒 ($48)🐚酒蒸蛤蠣冬天特別想喝熱湯,點呢個肯定合適!有湯飲又有蛤蠣食🐚蛤蠣份量多,粒粒新鮮飽滿清酒分量剛剛好,個湯頭清澈,又有蛤蠣鮮甜每口蛤蠣、湯頭帶清酒香🍶🐔唐揚炸雞鐘意炸物嘅朋友必點👍炸雞炸得外脆内軟,鷄皮炸至金黃色,香脆無比,個鷄皮比起一般炸鷄嘅鷄皮來的薄脆😍香脆鷄皮包裹住嫩滑雞肉,個鷄肉係比坊間用上嘅鷄肉略肥,炸完之後依
最近去咗銅鑼灣時代廣場附近
新開嘅日式料理【映月】吃晚餐🥢

餐廳門口有個打卡位📷
有櫻花樹🌸同個發光半月櫈
如果抽唔到身 近期未打算出發去日本🗾
可以影兩張櫻花相 再食埋個日本料理止癮
心靈已經係去咗一次日本旅行
餐廳裏面和式裝飾,好似狐狸面具、油紙傘添多兩分日本風情🇯🇵
入面座位極度闊落
我先頭以爲呢間係主打串燒
預咗係間有D逼嘅居酒屋
Menu除咗有好多日式串燒
仲有好多下酒菜、刺身、小食同主食🤗有時真佩服朋友的揾食能力
可以咁快組團去新開
環境靚、菜式選擇多、價錢公道嘅餐廳
今次2個人試咗幾款美食 全部都好評
等小編精選幾樣特別推介比你地

-酒蒸蛤蠣 ($98)
-唐揚炸雞($78)
-炸軟殼蟹 ($68)
-免治雞肉棒 ($48)

🐚酒蒸蛤蠣
冬天特別想喝熱湯,點呢個肯定合適!
有湯飲又有蛤蠣食🐚
蛤蠣份量多,粒粒新鮮飽滿
清酒分量剛剛好,個湯頭清澈,又有蛤蠣鮮甜
每口蛤蠣、湯頭帶清酒香🍶
🐔唐揚炸雞
鐘意炸物嘅朋友必點👍
香脆鷄皮包裹住嫩滑雞肉,個鷄肉係比坊間用上嘅鷄肉略肥,炸完之後依然充滿肉汁
配搭伴碟嘅沙律醬食,超有日式風味🇯🇵
🦀炸軟殼蟹
呢度炸物係有一手👍
軟殼蟹特登切開一半,表面面積大咗自然更加香口
半隻上碟 方便食客
軟殼蟹咬落去脆卜卜又唔會覺得油膩
🐔免治雞肉棒
特別推介呢個特色小食👍
雞肉捧上面有大量蟹子木魚絲同沙律醬
雞肉好爽滑,有咬口,一睇就知咁有誠意嘅作品一定係自家製🫶
單食已經夠好味,店家仲特登附上一隻温泉蛋,比我地撈落鷄肉棒,多咗滑溜口感🥚
我對餐單嘅鰻魚感興趣,但果日個lunch已經食咗鰻魚
所以就冇食到
刺身、冷麵都好吸引