因為有海港城現金卷,所以就試試裏面嘅壽喜燒餐廳。餐廳闊落,對正維港景,非常舒服。店內服務很好,店員會主動加水,幫手影相等。留意電話預約需時(打左幾次先有人聽),所以建議大家網上預約。今次試左兩個set。每個set包前菜、麵豉湯、白飯、兩個和牛部位嘅壽喜燒及甜品。🥗前菜🥗前菜有三款,分別係蒸蛋、薯仔沙律同醋漬金絲瓜。🥚蒸蛋口感嫩滑,完全無水温太熱造成嘅細孔。上面配有青豆、菇同貝柱,令蒸蛋有更多嘅層次。🥔薯仔沙律正常,有少少薯粒同甘荀粒增加口感。🥒醋漬金絲瓜面頭有一啲帶甜味嘅啫喱去平衡酸味。🍚白飯,麵豉湯🍚雖然白飯係最基本嘅嘢,但係絶對係一間日本餐廳嘅靈魂。每一粒米煮到粒粒分明、晶瑩剔透、香甜有嚼勁、真係同一般嘅日本餐廳唔同。麵豉湯相對比較平凡。🍖主菜🍖🥩 壽喜燒A5和牛嚴選部位及野菜盛, $498(4/5)主角嘅兩塊A5牛用左餐廳自製嘅壽喜燒汁去煮。第一塊配左蛋汁同京葱,而第二塊配左洋蔥、香菇、豆腐、蒟蒻麵。充滿牛嘅脂香味,入口即溶。因為壽喜燒汁對我嚟講較重口味,個人較喜歡伴有蛋汁嗰一款。🍦甜品🍦甜品係紅豆雪糕,甜度適中,為呢個和牛午餐劃上句號。整體食物質素、環境、服務質素都唔錯,不過價

🥗前菜🥗

前菜有三款,分別係蒸蛋、薯仔沙律同醋漬金絲瓜。
🥔薯仔沙律正常,有少少薯粒同甘荀粒增加口感。
🥒醋漬金絲瓜面頭有一啲帶甜味嘅啫喱去平衡酸味。

🍚白飯,麵豉湯🍚

🍖主菜🍖

🥩 壽喜燒A5和牛嚴選部位及野菜盛, $498(4/5)

🍦甜品🍦
甜品係紅豆雪糕,甜度適中,為呢個和牛午餐劃上句號。

整體食物質素、環境、服務質素都唔錯,不過價錢始終較貴同食物唔算好特別,所以如果唔係有優惠或慶祝,我都未必會再嚟。

💵使用優惠:海港城dinning A coupon
2021-08-18 1003 瀏覽
Wagyu beef lunch. Good taste. Very excellent service and attentive staff!Not a big restaurant, yet this is very comfortable place to have a get away from noisy crowd during lunch.Japanese style simple design and pristine
2021-08-18
米芝連一星餐廳大概早一個前已經預約晚餐真係好難book呢度環境好好,望住個海食日本嘢最愛吃和牛,和牛好配上蛋汁好juicy 整體來講不錯,環境也很好下次可以試吓過嚟食午餐
米芝連一星餐廳

大概早一個前已經預約晚餐
真係好難book

呢度環境好好,望住個海食日本嘢

最愛吃和牛,和牛好配上蛋汁好juicy

整體來講不錯,環境也很好
下次可以試吓過嚟食午餐
2021-07-30 3333 瀏覽
每次經過見到都好想試晚餐 終於有機會試日山提前半年book先有位 所以我真係好期待呢間d牛肉😋😋😋😋首先入到去環境已經比💯💯 💯枱既位置安排得好有空間 好舒服 加上我哋坐窗邊仲配上海景😍簡直係享受👍🏻👍🏻👍🏻當然食物質素完全無令我哋失望 不枉要提前甘多預約 特別係牛肉口感真係入口即溶 !每個菜既份量都控制得岩岩好 下次有機會一定會再幫襯 好食到係甘推薦朋友黎試👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
每次經過見到都好想試晚餐 終於有機會試日山
提前半年book先有位 所以我真係好期待呢間d牛肉😋😋😋😋

首先入到去環境已經比💯💯 💯

2021-07-24 2513 瀏覽
刺身沙律#大葉和牛春卷壽喜燒:A5和牛嚴選部份(3片)日本國產米,潰物,味噌甜品(當日):柚子雪糕配蜜瓜卷蛋🧛🏻:午市同晚市 前菜唔一樣 不過我自己個人比較鍾意午市個前菜 比較特別 晚市大葉和牛春卷 即叫即做 熱辣辣 食落類似薯容嘅和牛而主菜同晏晝係一樣 今次唔同嘅係 今次用左鹿兒島嘅A5和牛 而上一次為宮崎A5和牛 雪花次比較好 同上一次一樣 分兩次上 而煮之前都會比食客打左卡先 佢地先會煮日山·晚市套餐($538/1人)前菜:時令果凍刺身沙律大葉和牛春卷燒物:燒A5和牛扒配日式芥末酸汁日本國產米,潰物,味噌甜品(當日):柚子雪糕🧛🏻:燒牛扒方面 除左日式芥未酸汁之外 佢地仲有一個黑松露汁都幾特別 日式芥未酸汁 係適合啲比較鍾意清新啲嘅食客 而黑松露汁係適合啲比較鍾意濃味嘅食客 Rating5👍🏻為滿)味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻抵食:👍🏻👍🏻👍🏻🧛🏻:小編都幾鍾意依間餐廳 因為要預約關係 環境都比較清靜 枱與枱距離相隔都比較遠 幾適合同另一半慶祝去📍:日山 (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈3樓
[日山晚餐]日山 Hiyama
女朋友生日 原本book咗aqua 不過佢唔太鍾意食西餐比較鍾意食純正日本菜 之後就試吓book返日山 因為上次食完都覺得幾好食 又好好彩嗰日有人cancel 成功由waiting list補上 為左試唔同嘅嘢 我地嗌咗兩款唔同嘅set dinner

日山·梅($738/1)

前菜:
#時令果凍
#刺身沙律
#大葉和牛春卷

壽喜燒:
A5和牛嚴選部份(3片)
日本國產米,潰物,味噌

甜品(當日):
柚子雪糕配蜜瓜卷蛋

晚市大葉和牛春卷 即叫即做 熱辣辣 食落類似薯容嘅和牛

日山·晚市套餐($538/1人)

前菜:

5👍🏻為滿)
味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
抵食:👍🏻👍🏻👍🏻

📍:日山 (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈3樓
2021-07-22 1972 瀏覽
好耐無食sukiyaki了,前後香港幾間有名既sukiyaki 都拜訪過,咁啱真係唔未必有機會試日山。最主要嘅原因,都係因為太難book。適逢朋友生日,係好友嘅幫助下我哋一人四行去食日山嘅晚餐。因為朋友生日嘅關係,大家都唔想煩嗌咩,所以就各自嗌咗王牌嘅「松」。食完前菜之後,就到戲肉,印象中係有兩片A5黑毛和牛,有專人服侍,服務分有100分,但以價錢來講,我個人就覺得CP值唔算太高。不過喺海港城來講,有靚景、有專人服侍,都算係一個慶祝生日嘅好地方

適逢朋友生日,係好友嘅幫助下我哋一人四行去食日山嘅晚餐。

2021-07-20 1903 瀏覽
無論食物質素、環境舒適度及服務態度真係非常讃。性價比高。除午餐外還點了和牛餃子,有濃濃牛香味,入口嫩滑。推薦一定要食和牛餐,牛肉入口即溶。今期還可以用海運商場之dining coupon
今期還可以用海運商場之dining coupon
2021-07-19 1033 瀏覽
一直知道好full都差不多早一個月去訂位。同朋友一直只留意影相好靚,去到睇menu先發現主要係食和牛。但我地都係唔食牛嘅人~所以就揀咗豚同魚。好精緻一set前菜,茶碗蒸。以淡味為主,白酒啫喱初頭以為入面粒車厘茄會好奇怪,竟然比相像中好食。刺身非常之新鮮!好鮮味又有口感。本身唔太食生嘢嘅我都覺得好食!去到主菜,慢煮豚肉切好晒一片片非常易入口。煮得好淋好軟,而且份量都多。另外煎鱸魚皮煎得好香脆,魚肉好滑,完全唔會有腥味。我依啲唔食魚嘅人都食左一舊。最後仲有個柚子雪葩,清香爽口。酸酸甜甜好岩做飯後甜品!食物都唔會太多調味去保留原有味道。服務態度好好,好貼心咁幫我地加熱茶,又會禮貌地詢問食客覺得食物岩唔岩口味,有無食物敏感等等。
最後仲有個柚子雪葩,清香爽口。酸酸甜甜好岩做飯後甜品
2021-07-10 1304 瀏覽
為咗一品嚐呢度嘅晚餐,我係一個半月前訂位,而且係8:15pm 入座嗰隻,不嬲我都係早到,當然準時出席,但係原來真係要準時先可以入座,本身要求左要坐窗口位,結果要臨時坐住係一間VIP房,食咗兩道菜先可以轉返出海景枱,雖然佢哋嘅解釋唔係好接受到,但係之後嘅安排不錯!講返食物先,我地二人係叫咗:1)日山.松2)日山.梅3)雞泡魚干好彩冇聽佢哋醫師叫兩個松嘅餐,除非你真係好大食,其實因為好多肥牛,又滑又有啲滑溜,真係冇可能食到兩個餐囉,好彩我哋揀咗一個梅餐,其實只係少咗一份烏冬,同埋前菜唔同,當然牛嘅部份都唔同啦!係相片嚟都睇得出唔同嘅部位嘅分別,多啲肥膏嘅就會特別滑溜一啲而且絕對係入口即溶,完全唔同食法!其他嘅所有菜式都真係色香味俱全,其實呢我都幾難忘嘅就係薄燒牛,淨係睇相都好想即刻食啦😂😂😂用埋優惠券真係抵啲嘅!期待下一次試其他菜式,又或者四人同行就送多一支sake其中最窩心嘅地方絕對就係佢會幫你整埋,以免超過時限影響牛質嘅食物質素
1)日山.松
2)日山.梅
3)雞泡魚干

2021-06-16
5 分鐘 (堂食)
  • 雞泡魚乾
2021-07-08 1323 瀏覽
餐廳食物方面整體質素非常高🤩👍今次試了晚市套餐日山·梅和A5 和牛韃靼,當中印象最深刻的是🥩A5和牛嚴選部位牛肉油花分佈均勻,生熟都拿捏得非常準確,不愧是一級的日本料理🇯🇵👏入口有即溶的感覺,亦有濃郁和牛油香,下次絕對會再encore😍 第一片和牛配上內有雞蛋黃的特製壽喜燒醬汁,而第二片和牛使用洋蔥烤煮,各有特色😋✨🥩A5 和牛韃靼生牛肉肉質細嫩,口感清爽,味道鮮美😋 配上炸蓮藕片絕對是perfect match😘

🥩A5和牛嚴選部位

🥩A5 和牛韃靼
2021-07-04 1468 瀏覽
一開始揀餐廳嘅時候冇留意原來日山來頭好勁- 連續多年拿到米之蓮一星的頭銜, 大約一個月前book位, 主要是因為可以用海港城coupon, 打算試不同的餐廳今次吃了午餐 , 跟友人選了兩款不同的午餐share, 分別是A5和牛薄燒海膽飯和嚴選2部位和牛壽喜燒. 前菜的刺身非常新鮮, 有驚喜, 尤其是牡丹蝦, 口感彈牙, 另一前菜蒸蛋跟其他店口感不太一樣, 很滑很有蛋香味.主菜部份, A5和牛薄燒海膽飯, 幾片和牛上有魚子醬, 和牛沒壽喜燒嚴選部位那樣好吃, 也是大約medium的口感, 反而比較欣賞海膽的部份, 非常有鮮味.然後是我覺得必吃的A5和牛壽喜燒嚴選部位, 首先服務員會先給未煮的肉給你拍照, 然後再拿進廚房製作, 加上壽喜燒汁和日本蛋, 服務員也很細心的幫我們分了兩份. 和牛的部份真是入口即溶, 而且相當有牛的鮮味, 生熟程度剛好, 配上日本蛋非常的夾.最後是柚子sobert作為甜品, 這個甜品也相當有驚喜, 柚子的清新帶來另一衝擊, sobert上有少許柚子粒.每上一道菜服務員也會簡略講解一下, 唯一要改善的地方是服務員沒有經常加茶水. 下次還是會再幫襯的 😋

前菜  -  刺身
A5和牛薄燒海膽飯
A5和牛嚴選2部份
甜品  -  柚子sobert
2021-06-26 11649 瀏覽
日山係東京有好悠久歷史,連續十年榮獲米芝蓮榮譽。太耐無飛太掛住東京既壽喜燒所以決定去試一次。留意假日訂位大約要預一個月。.套餐:壽喜燒A5嚴選部位2片及野菜盛 💲598⭐️ 4/5一場黎到壽喜燒既專門店,無試其他睇落都都好吸引既套餐直接叫左兩個A5和牛火鍋。套餐包括1️⃣前菜:菠菜不過不失2️⃣頭盤:梅酒蕃茄啫喱,好味口感清新,有驚艷感。3️⃣蒸蛋:正常水準4️⃣刺身:時日有吞拿魚、帶子、牡丹蝦。零期望下吞拿魚水準不俗,都幾高油脂。5️⃣主菜:A5 和牛壽喜燒兩吃。牛用左肩胛部位好高油脂,但分佈唔多平均。個人唔係好食得咁多脂肪,老實講我無食哂淨番都好多脂肪部位,幾浪費。我比較鍾意 #人形町今半 個幾片牛因為脂肪分佈平均好多 (見舊post)。一食係傳統壽喜燒汁牛+日本蛋食法,二食係牛+各款蔬菜。兩食有唔同感覺但都好好味🤤。6️⃣漬物、日本飯、豚肉麵豉湯正常發揮7️⃣甜品:柚子soba,清甜好味.🔸係日本壽喜燒食有專人負責烹調,唔需要自己動手。每檯都會分配到一個獨立服務員係客人面前煮,要一檯客人食完先去下一檯。仲另外有人專門負責執碟清潔,唔會同一個人做埋分工精細。但香港日山就係先俾碟牛你影張相,拎走再俾另一個人係好遠
套餐:壽喜燒A5嚴選部位2片及野菜盛 💲598
⭐️ 4/5
1️⃣前菜:菠菜不過不失
2️⃣頭盤:梅酒蕃茄啫喱,好味口感清新,有驚艷感。
3️⃣蒸蛋:正常水準
6️⃣漬物、日本飯、豚肉麵豉湯正常發揮
7️⃣甜品:柚子soba,清甜好味
🔸係日本壽喜燒食有專人負責烹調,唔需要自己動手。每檯都會分配到一個獨立服務員係客人面前煮,要一檯客人食完先去下一檯。仲另外有人專門負責執碟清潔,唔會同一個人做埋分工精細。但香港日山就係先俾碟牛你影張相,拎走再俾另一個人係好遠位置,一個人好忙碌煮哂全場既壽喜燒。可能香港人工貴,但咁就欠缺左少少風味。不過午市套餐價錢唔算貴,可以一戰。
A5 和牛
柚子soba
A5 和牛
2021-06-26 1425 瀏覽
日山,連續10年奪米芝蓮一星🌟壽喜燒界名氣非常。餐廳裝修為日式風格加簡約舒適,門口竹林更是打卡熱點。前菜:菠菜沙律,金瓜絲,茶碗蒸。 侍應有禮貌,服務好,先介紹要食沙律為首選,之後就食金瓜絲(酸酸味味好開胃),茶碗蒸非常到位(有鮮味有甜味非常滑嘟嘟,濃厚度剛剛好)。主菜:壽喜燒A5和牛嚴選部位及野菜盛。 薄燒A5和牛海膽飯今次壽喜燒A5和牛係來自鹿兒島嘅黑毛和牛,師傅烹調得非常好,呢兩塊和牛非常滑嫩。相反薄燒A5和牛海膽飯就比下去了,飯量感覺相對少。沒有特別(海膽顏色是偏深色,但很鮮味)。刺身:新鮮正常,甜美嘅。套餐還配有漬物,飯,麵豉湯及甜品。PS: 記得用Harbour City 禮卷。
日山,連續10年奪米芝蓮一星🌟
前菜:菠菜沙律,金瓜絲,茶碗蒸。
主菜:壽喜燒A5和牛嚴選部位及野菜盛。
薄燒A5和牛海膽飯
刺身:新鮮正常,甜美嘅。
套餐還配有漬物,飯,麵豉湯及甜品
PS: 記得用Harbour City 禮卷。
1926 瀏覽
2021-06-26
用餐優惠
優惠券
2021-06-26 2716 瀏覽
話說 我5月尾打去book 6月份lunch time 時間都full曬 我覺得係coupon效應 我就落咗waiting list 幸運有人cancel booking 咁我就可以去食啦☺️環境不俗 對住個海 有天然光 可惜我唔係坐窗邊位🥲 平日set lunch有以上幾款 公眾假期會貴少少 同埋個Menu有啲分別 今次就揀咗Sukiyaki 同燒和牛嗰set 為咗要用到張coupon 我叫多咗杯mock tail(Mango, lemon, 仲有一樣材料唔記得咗) 杯飲品其實好多冰 但估佢唔到 就算溶咗冰之後 個味道都仲喺度 唔會覺得淡咗 同埋杯野係酸味味 好開胃 好啱配我點嘅set lunch(因為食咗兩三嚿燒牛之後 就覺得好漏)侍應哥哥每上一碟菜 都會同你講解佢係咩嚟 但我已經唔記得佢介紹塊牛係屬於咩部位下單侍應問我哋係咪share食 我話係佢就分咗以下兩碗俾我之前我食過一間好出名嘅 喺中環 實說這個set牛的份量只有2塊 而中環嗰間係有4塊 但我同老公一致認為日山好食一點 因為這個Sukiyaki冇咁甜 中環嗰間 無論牛同配菜都係偏甜 不過中環嗰間就唔會咁樣上菜 牛還牛 蔬菜還

環境不俗 對住個海 有天然光 可惜我唔係坐窗邊位🥲
1904 瀏覽

下單侍應問我哋係咪share食 我話係佢就分咗以下兩碗俾我
之前我食過一間好出名嘅 喺中環 實說這個set牛的份量只有2塊 而中環嗰間係有4塊 但我同老公一致認為日山好食一點 因為這個Sukiyaki冇咁甜 中環嗰間 無論牛同配菜都係偏甜 不過中環嗰間就唔會咁樣上菜 牛還牛 蔬菜還蔬菜 蛋漿分開另上 飯嘅份量好少 但可以同侍應講加飯 佢哋無限量供應 而日山就成碗飯上比你 有冇得免費追加飯就唔清楚

四百幾蚊一個set得幾嚿牛 覺得好似好貴 但我想講我食咗兩三夠已經覺得好漏🙃🙂 上菜後 我移動隻碟影相 發現隻碟係熱的👍🏻👍🏻 但唔好彩嘅係我頭上有個風口位 唔快啲食啲嘢會凍哂 我同老公一致認為佢好食過Sukiyaki 當然我哋都偏向牛係用燒嘅形式去烹調 仲有佢個醬汁 一個係燒汁 一個係黑松露蛋漿 本人好鍾意黑松露嗰隻味 點牛之餘仲攞嚟送飯

最後用柚子雪糕做結尾 我估係自家製 食食吓都有好幾塊冰 甜品偏甜 所以覺得佢一般

用餐完畢後 餐廳上一層係公眾露天平台 個view睇晒成個維港 正!
原價1100埋單 特別鳴謝我🐢蜜醒咗我幾張Coupon 最後半價埋單🤩

service 環境 食物質素 lunch set價算抵食 未試過嘅 值得一試
2021-06-18
用餐優惠
優惠券
2021-06-22 1205 瀏覽
寶貝大個喇,生日飯要特別喎,佢要求日山,嘩。。。價錢其次,要bk到位先得架打去餐廳問,店員問完我想幾時之後就話比我知邊日打嚟bk啦!聽完要早一個月,唯有mark低月曆提自己終於bk到。。餐廳分兩輪11點半同1點半,我地揀咗11點半,唔洗食早餐其實選擇唔多,我地兩個就分別揀了。。。基本上呢餐服務同質數都有返咁上下,90分鐘用餐時間係夠嘅,都可以品嚐到佢食物嘅正味道不過要咁耐之前bk位,我應該唔會再有下次喇

不過要咁耐之前bk位,我應該唔會再有下次喇
漬物,蒸蛋
壽喜牛
海膽牛丼
第一塊送飯,非常林,唔太好牛嘅我,食落去好濃嘅牛味。。。
第二塊加埋醬汁少少甜,同埋塾底嘅唔知咩好爽味
2021-06-14
慶祝紀念