今晚去左海港城日山食飯~仲可以順便用埋海港城食滿$1500用$500 cuopon!但大家記得早d book位話要海景啊因為我冇講低所以冇左望住個令景食飯😭😭入去餐廳前好似有個竹林走廊~🤣好有feel餐牌有幾個set dinner同一d散叫嘢~我同男朋友分別叫左一個set同散叫~(🌟我覺得今樣好d~因為set其實好幾樣都一樣,反而佢散叫d飯好出色!不容錯過!)🌟以下係竹set($888)🌟和牛刺身 & 時令果凍 & 大葉和牛春卷 和牛刺身好清新你會食到淡淡牛味~但又5會太「漏」時令果凍入面係酸梅好開胃~春卷入面係碎和牛比一般牛更濃🌟A5和牛壽司(3件)1⃣️ 第一件係和牛包住d海膽救命勁好味!!!d海膽好新鮮而當你口入面ge熱力溶化牛的脂肪個種口感比拖羅不相伯仲但就冇咁heavy個質感~2⃣️第二件係火炙和牛擺入口ge油份充滿口~真係好正!~但就冇拖羅停留咁耐同油3⃣️最後係蔥吞拿壽司lee個就冇咩特別啦~🌟時令魚伴春野菜我5記得左條魚係咩😂😂😂😂但係鮮甜ge冇咩特別🌟壽喜燒A5和牛(2片)你5好以為得兩塊好少~其實好滯因為佢會幫你用蛋醬煮~而d牛又好大片~d大蔥/洋蔥/粉絲吸收了d肉汁好入味!🥰

今晚去左海港城日山食飯~
但大家記得早d book位話要海景啊
因為我冇講低
所以冇左望住個令景食飯😭😭
入去餐廳前
好似有個竹林走廊~🤣
好有feel

餐牌有幾個set dinner
同一d散叫嘢~
我同男朋友分別叫左一個set同散叫~

🌟以下係竹set($888)

🌟和牛刺身 & 時令果凍 & 大葉和牛春卷
和牛刺身好清新
你會食到淡淡牛味~
但又5會太「漏」
時令果凍入面係酸梅好開胃~
春卷入面係碎和牛
比一般牛更濃

🌟A5和牛壽司(3件)
1⃣️ 第一件係和牛包住d海膽
救命勁好味!!!
d海膽好新鮮
而當你口入面ge熱力溶化牛的脂肪
個種口感比拖羅不相伯仲
但就冇咁heavy個質感~
2⃣️第二件係火炙和牛
擺入口ge油份充滿口~
真係好正!~
但就冇拖羅停留咁耐同油
3⃣️最後係蔥吞拿壽司
lee個就冇咩特別啦~

🌟時令魚伴春野菜
我5記得左條魚係咩😂😂😂😂
但係鮮甜ge
冇咩特別

🌟壽喜燒A5和牛(2片)
你5好以為得兩塊好少~
其實好滯
因為佢會幫你用蛋醬煮~
而d牛又好大片~

d大蔥/洋蔥/粉絲吸收了d肉汁好入味!🥰
超滿足

🌟稻庭烏冬(熱)
千萬5好以為係頹嘢
因為佢個湯底係用牛骨煲!
所以我建議叫熱有湯飲!!

🌟時令甜品
我當晚係柚子芒果芝士蛋糕
芒果有d太酸
相對上甜品有d失色~
講完set我地仲散叫左d嘢!

🌟和牛餃子($68)
好味的!!
以lee個價錢黎講性價比高!

🌟A5和牛海膽飯($368)
OMG勁好味!!!
d海膽好新鮮!!
夾埋d飯同牛度你會覺得好fresh
即刻冇咁heavy!
d牛煮得剛好
5會太熟
你咬落去d肉汁會爆出黎
d飯粒係加左d菇入面
非常入味並5係普通白飯!
係有汁!!
超推!!!幸福的感覺~😍😍😍
我地仲叫多個甜品😂

🌟流心抹茶撻($68)
佢會配住個紅豆雪糕
雪糕好高質!
真係粒粒紅豆
並5係人工味道!
配住熱辣辣tart好夾!
🌟🌟留意佢係冇提供免費水嫁
但我建議叫茶!($38)
我地為左冇咁油
分別叫左玄米茶同煎茶
佢會幫你refill熱水
比起叫一支still water or sparkling water($60)
性價比高d
❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
極推啊!!
好好味啊!!!
但記得要book海景位!
咁就更加錦上添花啦!❤️
btw服務態度都超好!!!讚!
2020-06-21 0 瀏覽
日山響3樓LCX嘅盡頭,呢個位睇海景真係一流!食飯前二日打電話去查詢星期六有無lunch set先, 職員服務超好好貼心問,因為最近海港城都好多人,需唔需要幫手訂枱,禁我就毫不猶豫決定試吓先。餐廳門面好靚好好彩被安排到坐響窗邊位Interior 前菜: 凍蕃茄白酒啫喱,菜同茶碗蒸朋友揀咗一份$488 既和牛sukiyaki野菜盛,職員介紹喺鹿兒島和牛。一共3大片牛分左2個唔同既部位。職員會俾你影咗相先,然後再攞走幫你烹調,咁就確保唔會煮得太過熟或者過生啦。我就揀咗A5和牛牛扒配日式芥末酸汁個牛都ok,不過個人prefer 壽喜燒多啲包左一個柚子雪糕,雪糕有柚子粒,感覺都幾清新,因為食咗一個豐盛嘅午餐,雪糕份量好細,剛剛好。今餐試到壽喜燒好滿意
餐廳門面好靚

好好彩被安排到坐響窗邊位

Interior

前菜: 凍蕃茄白酒啫喱,菜同茶碗蒸

A5和牛steak

我就揀咗A5和牛牛扒配日式芥末酸汁
個牛都ok,不過個人prefer 壽喜燒多啲
柚子雪糕

今餐試到壽喜燒好滿意

A5和牛steak
柚子雪糕
2020-06-05 2556 瀏覽
一年一度男朋友諗爆頭帶我慶祝生日的日子又來啦 一如以往 作為日迷,今年都係想食日本野。男朋友決定帶我來到海港城嘅日山食壽喜燒 疫情嚴峻,大家都唔想去太逼的嘅地方或者食太多生冷野,呢度自然成為我哋嘅最佳選擇。一到門口見到長長嘅竹林走廊,親切的店員已經即刻過來為我們帶位。坐在窗口附近,欣賞住海景食飯。由於第一次來食 咩都想試下,我倆都決定叫dinner set <日山。松>。後來我哋發現其實當日食既野同menu上都有啲出入,大家係點菜之前都可以問問店員。前菜:和牛春卷、生牛肉洋蔥卷、龍吐珠啫喱首先由最清淡的龍吐珠啫喱開始食,龍吐珠帶微酸,啱晒我哋開開胃。生牛肉洋蔥卷伴上薑蓉,微辣的感覺加上生牛肉剛剛好。和牛春卷就無乜特別生牛肉他他賣相十分可愛!仲以為上面有隻迷你煎蛋,其實係鵪鶉蛋黃加山芋,傍邊係蕃薯乾同蓮藕乾配生牛肉食。撈好的生牛肉軟滑 配埋脆脆的蕃薯和蓮藕,好食!刺身:新鮮唔會有腥味,油甘魚同牡丹蝦都係我嘅最愛🧡清酒煮鮑魚:汁煮鮑魚配想清清地嘅清酒汁,一般但夠𣺉香煎帶子:帶子用牛油煎到半生熟,上面嘅紫菜質地好似小老闆😂夾埋都幾好食,仲切好一嚿嚿魚湯:唔係好識欣賞日式魚湯,
一年一度男朋友諗爆頭帶我慶祝生日的日子又來啦

前菜:和牛春卷、生牛肉洋蔥卷、龍吐珠啫喱

生牛肉他他

刺身:新鮮唔會有腥味,油甘魚同牡丹蝦都係我嘅最愛🧡
清酒煮鮑魚:汁煮鮑魚配想清清地嘅清酒汁,一般但夠𣺉
魚湯:唔係好識欣賞日式魚湯,有好大陣菜味,但用了新鮮,魚同菜都清甜

其實食到呢度已經七成飽😂終於嚟到主菜壽喜燒

A5黑毛和牛
每人會有一塊西冷同肉眼,肉色鮮紅油脂分布平均

店員會將肉攞到較遠嘅位置煮,煮好先送上枱。
冇咁肥嗰塊,配上京蔥同蛋汁上

而油脂較重嗰塊配上唔同嘅蔬菜,壽喜燒汁味道會更濃烈。不過整體兩塊都冇特別𣺉,可能對米芝連期望太高,反而覺得一般。

套餐可選配飯或者烏冬,我哋兩個人叫咗一個飯加一個冷烏冬,果然冇錯😛壽喜燒當然配飯係最夾,但食到最後比較漏,來一個冷稻庭烏冬最適合不過。

甜品:清酒布甸不過不失

總括嚟講,全餐都不過不失。壽喜燒反而覺得正常,如果大家主力係食肉,我更推薦中環的sukiyaki mori! 但如果大家唔想淨係食牛肉咁單調,呢度嘅套餐絕對可以滿足大家嘅貪心☺️
2020-05-30 2709 瀏覽
今日去了日山食壽喜燒,疫情下去唔到日本,在香港都要試吓有冇日本嘅感受。日山的booking好full,差不多兩星期前先Book到今日去食,今日試嘅係lunch,佢有其他唔係壽喜燒,不過一心想食,便叫兩set和老婆自私食,前菜除梅酒番茄啫喱比較特別,另外兩小碟一般,之後到主菜壽喜燒和牛,牛望落去幾靚,一片特選部位,一片牛肩肉,佢哋同日式唔同係令一邊燒,唔係好似日本咁係自己張枱燒,不過無緊要,最緊要好食,兩片牛質地一般,特選部位睇落去靚,不過有啲煤,牛肩肉有咬口,不過唔係好牛味,燒汁如果香港人可能可以,不過比起日本帶甜和入味黎講就唔同層次,感覺一般,份量也比較少,試一次無防個種。
壽喜燒
2020-05-30
2020-05-30 1611 瀏覽
明明係OpenRice 訂左位都話無window seat點餐既時候已經同左經理講明唔要生雞蛋結果嚟到都係有。 算,我照要。order左果汁,食到最後個經理先話唔記得咗落單 呢個經理嘅服務真心麻麻。。。前菜冇咩特別叫咗壽喜燒同埋魚生飯對壽喜燒嘅牛充滿期待,結果無太大驚喜,沒有入口即溶的感覺,沒有日本的感覺魚生飯 好少魚生,海膽唔夠新鮮,完全唔值呢個價錢 3xx 甜品係雪糕或者雪ba, 桃汁同蘋果汁唔錯埋單一千鬆啲,整體來講,食物同服務都唔值呢個價錢呢唔會再去
明明係OpenRice 訂左位都話無window seat

order左果汁,食到最後個經理先話唔記得咗落單
呢個經理嘅服務真心麻麻。。。

前菜冇咩特別

叫咗壽喜燒同埋魚生飯

魚生飯 好少魚生,海膽唔夠新鮮,完全唔值呢個價錢 3xx

甜品係雪糕或者雪ba, 桃汁同蘋果汁唔錯

埋單一千鬆啲,整體來講,食物同服務都唔值呢個價錢呢

唔會再去
2020-05-26 2073 瀏覽
同朋友黎食咗個午餐,裝修以及環境都好靚。Sukiyaki 日本過江龍米芝蓮,當然係要來試吓佢嘅sukiyaki。Lunch set 得一個sukiyaki set $468前菜有蒸蛋,菠菜仲有一樣唔記得。都幾好食。重頭戲當然係和牛,佢有兩個部位。不過令我有啲詫異嘅係,原來唔係係我哋張枱上面燒。而家得一個鍋,侍應會幫你拎出去。呢個令我有啲唔開心。所以連啲配菜都冇得自己揀。整體來講,和牛當然好好食。不過我比較中2喺自己面前整。因為佢一次過上晒鍋物。所以食到中間,配菜都已經開始凍。我同朋友都覺得呢個價錢可以有更好嘅水準同嘢食提供。
同朋友黎食咗個午餐,裝修以及環境都好靚。

前菜有蒸蛋,菠菜仲有一樣唔記得。都幾好食。

我同朋友都覺得呢個價錢可以有更好嘅水準同嘢食提供。
2020-05-13
2020-05-23 1923 瀏覽
之前已經好想食,但次次都book 唔到枱,今次終於walk in. 大約七點已經入坐,睇得出餐廳好注重清潔,而且服務好貼心。 即使沒有訂座,工作人員也盡量安排入座,令到整體氣氛好暢快。今次就試咗個套餐,一份套餐包三片唔同種類嘅牛肉,有頭盆有麵豉湯同埋飯。員工喺烹調牛肉之前會攞出嚟俾客人欣賞可以拍照,拍照完畢後員工會拎入廚房為客人烹調。下次一定會再嚟,實在太好味啦!衣份係兩人份量既牛肉,肉既顏色好鮮美,侍應對牛肉講解十分清楚,解釋係邊一個部位同邊一個地區牛肉。每一片牛肉都係唔同時候上,員工也會講解牛肉的食法。牛肉口感咬落去是感覺身處在日本,勾起我想去旅行的感覺

下次一定會再嚟,實在太好味啦!

每一片牛肉都係唔同時候上,員工也會講解牛肉的食法。
牛肉口感咬落去是感覺身處在日本,勾起我想去旅行的感覺
2020-05-15
2020-05-10 3429 瀏覽
S u k i y a k i 🌸⁣最近好掛住日本既美食 🥺 難得同屋企人去外出食飯 就選擇咗日山 ⛰ ⁣⁣/竹 $880/⁣呢個都算試到幾多菜色 前菜野菜煮和牛壽司 同埋重點既 壽喜燒‼️⁣成個 set 最鍾意西冷部分既壽喜燒 🧡 肉質好柔軟而且肉味十足 一食落去就有好濃既肉香 點埋生蛋食真係好 perfect 🤣 ⁣食完肉仲可以將剩下既蛋汁拎去撈飯 🥚🍚⁣唯一問題係套餐唔算好多野食 如果好大食既話有機會要再 a la carte 😆⁣⁣整體黎講想試sukiyaki 有想睇下海景都可以來試試 不過 CP值唔算非常高 🙈⁣
S u k i y a k i 🌸⁣

/竹 $880/⁣
食完肉仲可以將剩下既蛋汁拎去撈飯 🥚🍚⁣

2020-05-08 2058 瀏覽
I had such high hopes for Hiyama when I heard this michelin-starred sukiyaki restaurant in Japan was going to open a branch in HK, but it turned out to be a quite disappointing experience...As a huge meat lover, it was supposed to be great to see beef in all courses of the meal, right from the appetizers. However, these raw beef/beef sashi appetizers weren’t as flavorful or fresh as I expected. To be even more blunt, they were tasteless. Didn’t fulfill the purpose of being a refreshing start of

As a huge meat lover, it was supposed to be great to see beef in all courses of the meal, right from the appetizers. However, these raw beef/beef sashi appetizers weren’t as flavorful or fresh as I expected. To be even more blunt, they were tasteless. Didn’t fulfill the purpose of being a refreshing start of the meal at all.

Yet, here comes the most disappointing part of the meal, also the ‘climax’ of the sukiyaki experience.

In my opinion, sukiyaki must be served smoking hot and it’s important for the chef to prepare it at or next to your table, so that everything could be served right after it’s done. However, the way Hiyama did it was serving the beef for us to take a few pictures, then took them to the corner of the dining room to cook.

So when the beef was served, its temperature has already gone down.

This matcha lava tart was the best part of the meal. Extremely rich in matcha flavor, it actually tasted bitter in the beginning then eventually became sweet later on.

As a whole, Hiyama does not live up to its fame in my opinion. It has everything else on par (location, price, view, service etc), just not the food.
  • Matcha  lava  tart
2020-05-07 3501 瀏覽
每次經過呢間餐廳都比佢既門口吸引住,好想入去試下😍不過之前一直都冇咁既機會😅竟然今日終於可以入去食返餐,真係好驚喜😍😍😍佢個門口真係好靚,入到去要先經過一條兩邊擺曬竹葉既走廊,入到去非常光猛,配合埋佢嗰種日系既設計,環境真係一流😍😍入到去先知到原來另一半超細心特登book左個海景位,不過張枱既擺法就有啲奇怪😂兩個人平排坐對住個海食野😂我估應該係因為餐廳係疫情既policy要放少啲枱先會咁擺,正常應該唔會咁座😂雖然有啲奇怪,不過全程都可以望住個海食野都真係幾享受😍雖然嗰條欄杆有啲礙眼😂午餐相對晚餐比較抵食,雖然午市套餐都有佢既招牌菜壽喜燒食,不過都唔算平,寧願留返夜晚再黎先食🙈我地一人叫左一個餐,我叫左個銀鱈魚西京燒,另一半就叫左個燒汁燉和牛😛套餐包前菜,茶碗蒸,湯同甜品,都算幾多野食。首先黎左個前菜,係梅子蕃茄果凍,炸豆腐餅同茶碗蒸。梅子蕃茄果凍食落好清甜好開胃,估唔到呢個配搭會咁夾😍豆腐餅雖然係炸,但系佢個汁可以做到一啲油都冇,真系要佩服日本菜既精緻度可以做到幾犀利😂茶碗蒸加左蟹肉一齊,好甜好滑,真係冇得彈😍到上主菜,侍應特別強調米飯係日本既越光米,食落真係好香😍剩係用漬物送飯都可以

到上主菜,侍應特別強調米飯係日本既越光米,食落真係好香😍剩係用漬物送飯都可以食幾碗😛不過點都要食下個主菜既😅銀鱈魚真係好正,西京燒既味道做得非常出色,食到有好香既味噌味道,甜味岩岩好,唔點沙律醬都好好食,唔會覺得好滯。魚皮燒到脆脆的,成件事真係好香好好食。個沙律都唔可以忽視,佢用既菜唔同一般平時餐廳用既椰菜絲,佢用左幾種唔同既菜好似大根,春菊等等,再配埋佢個自家制醬汁,真系超正😍唯一有啲失色既係啲酸既沙律汁放左系啲魚隔離,流左少少去啲魚度,如果搵啲野隔一隔就更加好。

食埋個燒汁燉和牛,一樣都係超好食🥺估唔到燒汁味道都掩蓋唔到和牛嗰種牛香味,加上係燉既關係真係好軟,接近入口即溶既境界😍燒汁唔會好鹹,送飯食非常夾,有呢道餸再襯埋個咁好食既飯真係食幾多都唔厭🙈而且最估唔到既就係佢份量都唔算少,牛肉既份量仲多過平時茶餐廳啲咖哩牛腩既牛肉😂真係好滿足😍

最後甜品係柚子雪糕,食落都幾清新,不過食食下就感覺有啲似雪凍左既柚子蜜😂

總括黎講,呢餐真系食得好滿足,環境正,服務好,食物質素高,價錢配合佢呢個份量都叫合理。埋單平均一個人$300,可以歎到個咁靚既景,食到啲咁好食既食物,真係值得既。試過佢地既午市定食,真係會搞到人心喐喐想試下夜晚黎食佢地既招牌菜壽喜燒🙈遲啲一定會再黎食過😂

2020-05-04
2020-04-25 2966 瀏覽
提早預訂兩星期 終於試到有日本嚟嘅壽喜燒 午餐四人 叫咗二人壽喜燒五餐 魚生飯定食 同埋日本和牛扒定食壽喜燒係好食既 但唔係好似日本咁有人係你面前整俾你食 佢只係拎兩塊牛俾你望下影下相 然後就拎去煮 有點令人失望其他野食正常 冇驚喜整身諗住再試吓佢既晚飯 但今日赫然發現佢地晚食價錢每個足足加左200蚊 同3月頭比差不多加左三成 太過份了 所以最後決定都係唔幫襯住啦 未去到咁想食同咁好食既程度囉
其他野食正常 冇驚喜
早在兩個星期前已經預訂好!比預期好味,可能因為無得去日本的關係啦⋯⋯不過overall都值9分(10分滿分)尤其是服務態度,非常之細心及有親切。值得欣賞及讚賞!食物質素都好好,價錢方面都唔貴!當然,因人而異!如果想食,可以選擇中午前來。因為lunch set價錢比較相宜,質素都可以保持。魚生飯及壽喜燒非常好味。如果疫情過後,一班人一齊飯局都係我不異之選!
2020-04-10 2322 瀏覽
之前book過幾次都book唔到,終於有機會可以試到。一入去嘅時候係一個竹林巷子,感覺唔錯好靚。叫咗個A5和牛溫泉蛋飯,有前菜小食,味道都唔錯,不過去到主食就好一般。唔係好值呢個價錢,應該都唔會再返嚟
唔係好值呢個價錢,應該都唔會再返嚟

A5和牛溫泉蛋飯午餐
2020-04-07 2053 瀏覽
因喜慶節日,肺炎都出嚟揀一間比較高質嘅日本食店,比預期想像中一般。尤其係個帶子,如果新鮮的話,食落嚟會一梳梳嘅感覺,但係佢似食緊一個普通有味嘅豆腐甘。仲有個湯好鹹。燒肥牛都落蛋漿度,好似以前我細細個我打邊爐咁, 滑就梗係夠滑!但係真係冇乜驚喜!我 寧願 就咁燒出嚟畀我食!服務一流!環境一流! 食物水準一般 !價錢頗貴!
三品刺身秀盤
清酒煮鮑魚
a5黑毛和牛
2020-04-04 1985 瀏覽
記得店舖新張初期,晚飯訂枱至少要三星期。又適逢自己生日月,碰碰運氣,透過網上訂座,十日前就能落實訂位。進入食店後,先要經過「小竹林」才到飯廳。以木系設計,有如置身園林。可能因為訂座關係,能夠坐窗邊,順道欣賞夜景。在疫情期間,這兒都尚算有點人氣,有七成客滿。量體溫、酒精搓手便安坐。與閨密幾經商量,最後決定「松」御膳。女人就是貪吃,御膳內容涵蓋範圍廣泛,一次過大滿足!可惜,凍稻庭烏冬忘了拍照。凍湯汁有別於慣常用的鰹魚汁,這次是有茶味,加入青檸汁後,湯汁真的有驚喜。
前菜:和牛筋煮凍、日式蝦沙律、薄燒和牛卷
和牛他他