2022-02-02 350 瀏覽
薄燒A5和牛海膽飯 - 日山我暫時只係食過兩次,上次係食壽喜燒,今次就試吓呢個和牛海膽飯。(P.S.呢個飯係要節日或者假期先有)盒飯一嚟到好香,唔好以為係和牛既香氣,其實黑松露味,佢應該係加左黑松露油。打開個飯盒,好靚好精美😍底層係白飯,白飯上面鋪咗蛋絲,然後再鋪上燒左既A5和牛片,再加左兩款魚子醬同埋海膽。和牛入口即溶,好肥美,正👍🏻呢個飯我覺得好多層次,有和牛嘅油香,又有魚子醬同海膽增加鮮味,仲有黑松露嘅香氣,飯裏面都有調味料,應該係柚子醬油,因為有少少酸酸地,所以有咁多油份嘅嘢都唔覺得膩。我覺得呢個飯好食過壽喜燒,真心推介!
東京本店連續十一年獲得米芝蓮一星 2019年於海港城開設分店 座位寬闊舒服 仲可以飽覽海景🤟🏻 不過呢到壽喜燒唔係席前燒 亦有90分鐘用餐時間限制 由於booking好full所以都會被staff趕 🥩壽喜燒 A5 和牛嚴選部位 及野菜盛 $498served w/ 日本米飯 漬物 麵豉湯 甜點-前菜-· 梅酒啫喱 配車厘茄· 薄燒和牛卷· 蟹肉蒸蛋三款前菜味道都唔錯;其中和牛輕輕炙過保持生得黎重牛味 油脂亦豐富 有入口會溶既口感 好好食🤩 配搭酸酸地既醬汁好夾;蟹肉蒸蛋入面既蟹肉好鮮甜 蛋亦好嫩滑🤓-壽喜燒-· 肩胛· 西冷和牛選用肩胛同西冷兩個部位;肩胛煮到5成熟 加入蛋汁 豆腐 大蔥 配上白飯 與西冷相比呢個牛味重啲 脂肪分佈均勻 蛋汁有令牛肉更滑身 醬汁入味唔會過鹹😋;西冷正常會煮至7成熟(我食完肩胛覺得佢既5成都有啲熟所以request咗再生少少) 有青豆以及冬菇 配上蒟蒻麵 西冷部位油脂更加重更加香😍 只係略嫌脂肪分佈得有啲不均 底下既蒟蒻麵質地爽口 索哂牛同醬汁既味;小建議係如果整體有多啲份量既蔬菜就好了😶-甜品-· 柚子雪糕柚子味幾天然 奶香亦好出 不過有冰粒—————

🥩壽喜燒 A5 和牛嚴選部位 及野菜盛 $498

🤑 cp value? 7.4/10
🤩 revisit? 7.5/10
—————————————————————
📍日山 ʜɪʏᴀᴍᴀ
Shop OTE302, 3/F, Ocean Terminal, Harbour City, 3-27 Canton Road, Tsim Sha Tsui Tsim Sha Tsui
和牛西冷
2022-01-22 343 瀏覽
終於嚟到日山試吓,一間喺東京連續10年米芝蓮餐廳,最出名就係食壽喜燒。壽喜燒 - 鹿兒島A5和牛2片(牛肩胛、西冷) 野菜5款 前菜 日本月光米、漬物、麵豉湯及甜品前菜有3款:梅酒果凍 - 梅酒果凍入面有粒車厘茄,一咬開嘅時候瞬間爆炸,酒味唔算濃,酸酸甜甜好開胃。和牛漢堡 - 少少一塊牛漢堡,下面係豆腐,份量啱啱好一啖搞掂!蟹肉蒸蛋 - 蟹肉sauce扒咗係蒸蛋上面,蒸蛋本身有少少堅魚高湯味,所以兩隻溝埋一齊食有鮮味出嚟,蒸蛋算滑,不過以我標準未夠滑,所以覺得一般。壽喜燒有2片和牛及5款野菜:第一片和牛係牛肩胛,底層係豆腐,中間係和牛,頂層係京蔥,然後浸住生雞蛋一起食。牛肩胛肉質好嫩,又淋,不過呢隻生雞蛋蛋味唔夠濃。第二片和牛係西冷,底層係洋蔥及芋絲,中間係和牛,頂層係甜豆及冬菇。西冷肉味較濃,牛脂好香,因為無蛋漿,所以味道較濃烈,仲好食😋甜品係柚子雪芭,一啖K.O.宜家可以用海港城美食優惠卷,所以更加抵食!

壽喜燒 - 鹿兒島A5和牛2片(牛肩胛、西冷)
野菜5款
前菜
日本月光米、漬物、麵豉湯及甜品

前菜有3款:

壽喜燒有2片和牛及5款野菜:

甜品係柚子雪芭,一啖K.O.

宜家可以用海港城美食優惠卷,所以更加抵食!

2022-01-11 607 瀏覽
一直未能訂到位,週末來海港城碰碰運氣,沒想到週六竟然walk-in到最後一台。運氣爆棚店舖入口有一段長長竹林步道,完全還原日本風情,讓人置身日本,彌補疫情無法出行的遺憾吧。我地兩個人叫左一個海膽和牛set,一個海鱸魚牛油果set。前菜係一份半生和牛卷,一份蟹肉茶碗蒸和一個番茄梅子凍。和牛卷入口即化,番茄梅子凍非常清爽開胃,對比起來茶碗蒸略顯遜色。刺身盤是帶子,牡丹蝦,味道新鮮,帶子非常出色,完全cream既感覺。兩份main course都色香味俱佳,海鱸魚魚皮香脆,陪牛油果醬竟然意外好食,十分清爽,配搭越光米,滿口生香!最後甜品係柚子雪葩,唔算好甜但柚子風味十足,有埋柚皮添!因為是walk-in,所以未能提前給店員表示有人生日,我悄悄給服務姐姐說男朋友過生日,沒想到最後貼心送上了馬卡龍,服務滿分。下次想再次嘗試壽喜燒!

最後甜品係柚子雪葩,唔算好甜但柚子風味十足,有埋柚皮添!

下次想再次嘗試壽喜燒!

2022-01-11 380 瀏覽
日山 Hiyama一直都知呢間餐廳好full,所以早個幾月前就打去訂位。 好好彩比我訂得切,比個驚喜男朋友!但唔好彩既係當日落毛毛雨,成個維港灣景都睇唔到 T.T 不過唔緊要,我最期望既都係食物!! 日山餐廳設計非常好,入口有條石磚竹路既走廊,分隔開用餐區域同接待處,提高客人用餐既私隱度。而餐廳裝潢都以日本木系風格,十分寬敞舒適。我地兩個人叫咗兩份主食。包括:山椒鰻魚飯 $288壽喜燒A5和牛嚴選部位及野菜盛 $498首先講下鰻魚飯,鰻魚唔算係好肥美,但肉質軟嫩。而廚師冇用過多既鰻魚汁,令鰻魚飯唔會太膩。鰻魚上面亦都放咗幾塊山椒葉,加埋鰻魚食又有另一種味道。日山員工好細心,係我地食完鰻魚飯之後,先上下一道主菜,和牛壽喜燒。係上菜之前,佢地會拎將會料理既A5和牛比食客過目,打過卡先,再拎返去比廚師料理。整體黎講,和牛唔算入口即溶,但牛肉味好濃郁。牛肉雖然好厚身,但完全唔會韌,每啖咬落去都滲出好濃既牛肉味同油脂香,加埋蛋汁一齊食,非常滑溜。加埋白飯一齊食,非常滿足。
日山 Hiyama

我地兩個人叫咗兩份主食。包括:
山椒鰻魚飯 $288
壽喜燒A5和牛嚴選部位及野菜盛 $498

2022-01-10 364 瀏覽
下半埸主角出場了🥳非常漂亮的和牛片會在你面前show off 先。謀殺了不少相片。跟著便有專人負責烹調。首先出場是蛋汁加大蔥,好讓你和白飯一起享用。真的美味非常跟隨是配野菜的和牛片,好讓你真正品嚐和牛的嫩滑味美。再來一個烏冬及麵豉湯加醃菜。烏冬湯底充滿忌廉香味,真的很吸引。超滿足的大餐到尾聲了,好味的綠茶蛋糕出嚟啦!新的一年就這樣富貴地開始🎉😍
下半埸主角出場了🥳

和牛肩肉

和牛西冷片

專人烹煮

首先出場是蛋汁加大蔥,好讓你和白飯一起享用。真的美味非常

蛋汁和大葱

跟隨是配野菜的和牛片,好讓你真正品嚐和牛的嫩滑味美。

和牛配野菜

烏冬

麵豉湯

超滿足的大餐到尾聲了,好味的綠茶蛋糕出嚟啦!
綠茶蛋糕

新的一年就這樣富貴地開始🎉😍

新一年開始就安排一家三口團聚。是次選擇了富貴一些,到尖沙咀日山吃壽喜燒。我們分別選擇了 松.竹·梅三份套餐。松:包括前菜,牛肉他他,刺身。 燒和牛及貝類料理。竹:有前菜,和牛壽司及煮物。梅:只有前菜。前菜來了。那梅子凍真的很好味😋跟著是和牛他他。如果和西式比較就會淡味一些。再來就是刺身(蝦,拖羅及海膽)及壽司(和牛及時令魚生)和牛很油滑而冇根。燒和牛很香口,正一外脆內軟。香煎魚則皮脆肉滑🥰再來是北寄貝,可能是新鮮關係,真的很嫩滑。現在只是半場已經有飽的感覺。但主角將會出場🤗

我們分別選擇了 松.竹·梅三份套餐。

2052 瀏覽

松:包括前菜,牛肉他他,刺身
燒和牛及貝類料理。
竹:有前菜,和牛壽司及煮物。
梅:只有前菜。

松,竹,梅的前菜

前菜來了。那梅子凍真的很好味😋

和牛他他

跟著是和牛他他。如果和西式比較就會淡味一些。

刺身及壽司

再來就是刺身(蝦,拖羅及海膽)
壽司(和牛及時令魚生)
和牛很油滑而冇根。

燒和牛及香煎魚

燒和牛很香口,正一外脆內軟。
香煎魚則皮脆肉滑🥰

北寄貝

再來是北寄貝,可能是新鮮關係,真的很嫩滑。

現在只是半場已經有飽的感覺。但主角將會出場🤗

2022-01-03
2022-01-10 249 瀏覽
鍾意食壽喜燒既你, 一定聽過<日山>呢個名, 佢係日本嘅米芝蓮餐廳, 喺香港都好出名!今次終於有機會食到尖沙咀呢間, 果真名不虛傳我哋點了最貴dinner set 松 ($1438)每位. 當中有前菜, 和牛他他, 刺身三品, 蠔, 三片A5和牛壽喜燒, 另可選烏冬或飯, 最後再配埋甜品👍🏻 成個set非常豐富😎肉~全部都係肉真係好飽😅和牛真入口即溶,而且牛味十足, 口感亦係一流. 心定會一試愛上想再食🤤建議大家必需早一個月前book定位, 因為十分爆場! 亦可request 坐window seat, 嘆住靚海景食飯先夠🥩餐廳: 日山🧆地址: 尖沙咀海港城海運大廈3樓

🥩餐廳: 日山
🧆地址: 尖沙咀海港城海運大廈3樓

慶祝紀念
紀念日
  • A5和牛
2022-01-05 282 瀏覽
日山-日本過江龍壽喜燒想食左好耐喇,襯新年長假去食😋,竟然又卜到lunch time🤩,明明卜個時話冇海景睇,點知就坐左海邊位。😂😂🐂壽喜燒A5和牛嚴選部位及野菜盛 🥩lunch set 有跟前菜 味噌湯同甜品廚師煮之前會放碟生牛肉俾你打卡📸,跟住會講解番塊牛係咩部位💁🏻‍♂️呢2塊分別係肩鉀位同西冷部位。打完個靚靚卡就會拎去壽喜燒,放番埋張枱就變左一碟medium熟成野牛肉野菜盛🍄🥦。會跟埋生雞蛋俾你點黎食。食落口估唔到塊牛咁厚身,首先試沾雞蛋🥚,牛既肉質都好好,夠嫩,但牛味唔係濃,帶少少牛脂香,個人覺得咩都唔沾黎食就最好,可以食到壽喜燒同牛本身既味👍。甜品方面有柚子雪葩,好味。
日山-日本過江龍壽喜燒

🐂壽喜燒A5和牛嚴選部位及野菜盛 🥩
lunch set 有跟前菜 味噌湯同甜品

甜品方面有柚子雪葩,好味。
▾ 位於LCX靚景壽喜燒餐廳😊餐牌有唔同價位既套餐可以選擇 套餐以外既其他食物都唔錯✨✨▾🦀蟹肉豆腐 $𝟔𝟖感覺比較中式既前菜😂 蟹味唔特別濃 個人覺得可skip🙈🐠雞泡魚干 $𝟔𝟖都係覺得比較失色嘅小菜 食落有少少乾 而且燒得唔夠香🥲🥗🦐🐟雜錦刺身沙律伴日山醬汁 $𝟏𝟔𝟖睇落平平無奇嘅沙律都有驚喜 刺身數量同菜都成正比 蝦/各種魚類刺身都好新鮮!!! 配埋少少酸酸地嘅自製醬汁好開胃!!!💙🐖🍊慢煮黑豚鞍伴柚子胡椒 $𝟐𝟔𝟖有驚喜⚠️ 慢煮完既豚肉仲保留到肉汁 食落好juicy 好少食到咁滑既豚肉☺️☺️!!!本身塊豚肉肉味已經好濃 唔需要特別調味都覺得好好食!🍚🐟北海道海膽金槍魚飯 $𝟓𝟑𝟖只可以講海膽同金槍魚完全對得住呢個價錢😋😋😋😋海膽嘅新鮮程度令人震驚🤩🤩🤩🤩而金槍魚更加係入口即溶 份量完全無吝嗇🤪美中不足係覺得啲飯太濕 口感差少少🙈✨🐮晚市套餐 $𝟓𝟑𝟖▹前菜 🥗 ▾時令果凍 ▾刺身沙律 ▾大葉和牛春卷和牛春卷有少少太油 前菜比較鍾意清淡啲嘅小點 而其他兩項係正常發揮🙈 ▹主食🍖 ▾燒A5和牛扒伴日式芥末酸汁 ▾稻庭烏冬(熱)兩款都好好食! 原本以為和牛係上到枱先燒 但係原來已經燒

🦀蟹肉豆腐 $𝟔𝟖

刺身沙律
▾大葉和牛春卷

▹主食🍖
▾燒A5和牛扒伴日式芥末酸汁
▾稻庭烏冬(熱)
兩款都好好食! 原本以為和牛係上到枱先燒 但係原來已經燒好先攞出嚟🙈叫左5️⃣成熟既和牛 食落入口即溶 牛脂味好濃🤩🤩覺得唔使蛋汁都好好食😳😳

而稻庭烏冬係更加有驚喜 湯底係牛骨濃湯 飲咗兩啖唔小心飲晒成碗湯😂牛骨湯經過長時間烹調 飲落好香濃 再配埋滑滑嘅烏冬 💯💯💯

▹甜點🍦
▾柚子雪芭
酸酸甜甜既雪芭 好適合平衡返牛嘅油膩感😛

✦整體✦
餐廳大約有一半嘅位都係可以望到海景 餐廳服務態度食物質素都好好 係慶祝節日最好選擇😚

╼ ╾
💰 $ 𝟼𝟶𝟶-𝟾𝟶𝟶 𝘱.𝘱 (𝟹 𝚙𝚙𝚕 • 𝚍𝚒𝚗𝚗𝚎𝚛)

🔎 日山🔍
📍尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈3樓OTE302號舖
📍沙田正街18-19號新城市廣場一期6樓631號舖

🏃‍♂️環境舒適度: 𝟝 / 𝟝
💵ℂℙ值:𝟜 / 𝟝
👀回頭率:𝟜 / 𝟝
2022-01-02 352 瀏覽
午餐來一嘗,早一個月前訂座,去到職員服務態度一流,而且安排了海邊座位,非常貼心。是次試了和牛漢堡和海膽和牛飯,配搭了幾款前菜和甜品。前菜幾特別,蟹味茶碗蒸真係啖啖都好重蟹味,好正,而有個梅子啫喱酸酸甜甜好開胃。刺身方面當日就有帶子赤海蝦和吞拿魚,樣樣都十分鮮甜。海膽和牛飯擺設好靚,飯的份量亦比想像中多,和牛偏向入口即溶,配搭新鮮唔會苦的海膽,真係啖啖都好滋味。而和牛漢堡亦是有別於西式的,肉質偏淋,做到入口即溶嘅感覺。炸番薯條都好脆好好食,最後甜品是柚子雪糕,食落柚子味好重好清新,正。是次因為有海港城優惠券所以光顧,如果而平日的午餐來說就比較貴。

2021-12-18
午餐
2021-12-30 339 瀏覽
終於book到「日山」🇯🇵,喺日本食過「日山」呢間東京連續11年既米芝蓮一星⭐️餐廳🥇~ 壽喜燒,已經覺得好好食😋,嚟到香港,當然都要再試一試,看看加入咗適合香港人既口味及款色,有甚麼吸引之處🤩以簡簡單單的竹林🎋🌿作兩旁的裝飾,營造出清幽高雅的氣氛,「日山」的招牌就正正在中央,真的有點氣派🤩。 服務員💁🏻‍♂️帶我們入座🛋,4個人被安排坐在一間向海景的大房,嘩,太好了,簡直媲美在日本🇯🇵用膳時那間房的空間感,應該還大一點吧,當然香港🇭🇰還配有靚靚的景觀🌌🌃🎋4個人都試「竹」餐🎋🤩 ~ 💁🏻‍♂️服務員細心講解每道菜式,品嚐的先後次序🥢,服務態度非常好👍🏻👍🏻梅酒蕃茄🍅果凍 ~ 用梅酒🥃製成果凍,裡面配以甜甜的🍅,好清新和牛沙律🥗 ~ 柚子汁既清新帶出和牛的鮮美 A5 和牛壽司 ~ 分別配以海膽、鵝肝及一件劍魚,還以柚子脆片作點綴,又靚又好味😋仲有靚靚~🐟魚料理,但忘記了個名🤪,賣相好靚,有櫻花蝦,卷成一朵花咁🌺主角A5和牛壽喜燒🥩出場: 以2款配菜烹調,第一款以生雞蛋🥚大蔥;第二款以冬菇,芋絲及大蒜🧄,唯一跟日本不同的是👨‍🍳不是在你面前烹調,而是在房外面,大概因為是香港的土地問題,以及人手

和牛沙律🥗 ~ 柚子汁既清新帶出和牛的鮮美

主角A5和牛壽喜燒🥩出場: 以2款配菜烹調,第一款以生雞蛋🥚大蔥;第二款以冬菇,芋絲及大蒜🧄,唯一跟日本不同的是👨‍🍳不是在你面前烹調,而是在房外面,大概因為是香港的土地問題,以及人手不足夠😉

稻庭烏冬,當然跟平日在街上買的截然不同,這款稻庭烏冬,麵質幼細,口感一流,湯似是用牛油🧈奶品為主,好滑🍜

甜品是跟「La Graine 」合作的一件抹茶蛋糕🍰、配以士多啤梨🍓及香印提子😋 好美味!

整體而言,今次的晚餐雖然比較昂貴🤑🤑,但物有所值,無論是環境、服務質素、食物品質,我哋都非常之滿意👍🏻👍🏻

2021-12-04
2021-12-30 261 瀏覽
We can’t go to Japan but we miss Japanese food so much so this Christmas, me and my friend went to this restaurant again to celebrate this festival season. The most important thing is that my friend can use her harbour city coupons in this restaurant. We ordered the sukiyaki set as it is the most famous dish. To begin with, we got a set of entree which included jelly with cherry tomato, yam with minced sauce and steamed egg. Let’s start with the jelly with cherry tomato, the jelly is sour which

We ordered the sukiyaki set as it is the most famous dish. To begin with, we got a set of entree which included jelly with cherry tomato, yam with minced sauce and steamed egg. Let’s start with the jelly with cherry tomato, the jelly is sour which helps to refresh our palate. I love the yam, it was served in a small ball and the texture was soft , the minced sauce was yummy and meaty. The steamed egg was my favourite too, the egg was so smooth and full of seafood.

After awhile, the beef came. Unfortunately, they couldn’t cook it in front of us but the staff showed us the beef before they cook them.

The beef was delicious, it tasted so good with the raw egg mixture and soya sauce. The beef just melted in my mouth.

Then the next piece was cooked with some vegetables. I didn’t eat it with the egg mixture this time because I want to try the original flavour. It was just as good!

To finish off, we had the yuzu sorbet which refresh our palate again.
2021-12-22
來自東京🇯🇵連續11年米芝蓮一星 人氣壽喜燒店!網上流傳超難訂檯嘅餐廳,我早係一個月前訂位,揀咗Lunch時間嚟一試佢地最出名嘅日本A5和牛壽喜燒!一入門口就經過條竹林通道,呢個signature 打卡位一影就實知去咗邊間餐廳。今次我地三人行,揀咗三個lunch set。先上頭盤,一共有三款:🍴梅子蕃茄啫喱、肉醬牛蒡、蟹肉茶碗蒸最驚艷嘅係梅子蕃茄啫喱,大推薦👍🏻蕃茄已剝皮,充滿甜味,梅子啫喱酸酸甜甜,好開胃。蟹肉茶碗蒸嘅蟹肉充滿鮮味😋🍴北海道海膽雜錦魚生飯[限定]海膽、三文魚、吞拿魚、甜蝦、魷魚、蟹籽、仲有幾款知其好味而不知其名嘅刺身魚🤣好味!不過對比之後果兩個主菜,呢個就比下去了。🍴燒A5和牛扒拌日式芥末酸汁醬汁上咗兩款,蛋黃松露醬+日式芥末酸汁,個人大推蛋黃松露醬!配上入口即溶嘅和牛扒,味道一絕!必食之選!🍴壽喜燒A5和牛嚴選部位及野菜盛全餐最期待嘅一刻!侍應會先將未煮嘅和牛上檯比你影相,影完之後會係餐廳中央即時烹調。只得兩塊,老實說真係唔夠喉,只因佢太好食!呢個嘅入口即溶比和牛扒溶得更快!壽喜燒汁味道剛剛好,唔會太甜。必食首選!🍴柚子雪芭柚子味好清香,一口食落去可以即時消滯。價錢
來自東京🇯🇵連續11年米芝蓮一星 人氣壽喜燒店!

今次我地三人行,揀咗三個lunch set。

先上頭盤,一共有三款:
🍴梅子蕃茄啫喱、肉醬牛蒡、蟹肉茶碗蒸

🍴北海道海膽雜錦魚生飯[限定]

🍴燒A5和牛扒拌日式芥末酸汁

🍴壽喜燒A5和牛嚴選部位及野菜盛

🍴柚子雪芭
柚子味好清香,一口食落去可以即時消滯。

價錢一早知佢唔平,不過用埋海港城美食A coupon, 埋單大約$1000,認真要一試😋
2021-12-22
  • 壽喜燒A5和牛嚴選部位及野菜盛
2021-12-27 176 瀏覽
《日山》Chill Fat推介:🌕🌕🌕🌕🌑(5🌕最高)日山連續十年榮獲東京米芝蓮一星,黎到香港作為日本過江龍人氣爆棚,最近仲喺沙田度開咗第二間分店,Book位都比較困難,今次因為朋友豪氣請食飯,所以喺大半個月前就Book左尖沙咀店食晚餐,當晚一行三人order左中價位Set…日山。竹 $998+10%@1先付け:-梅酒車厘茄啫喱淡淡梅子味加埋juicy 車厘茄好Fresh…-煙鴨胸小芋青瓜串鴨胸有啲鞋但食到煙熏味,小芋好綿滑…-吉列和牛薯仔波外脆內軟,和牛同薯仔比例啱啱好…-和牛刺身配上酸汁一齊食幾開胃,牛肉好似有低溫處理過,外層有輕微灼熟嘅感覺,令到同平時食嘅黃牛刺身唔同,加重左牛肉本身嘅味道…寿司:舍利口感好似糯米,覺得麻麻,係個人喜好問題,溫度呈常溫而且比較黏…-鯛魚淡味都算爽彈有咬口…-黑松露鵝肝和牛較為好食嘅一件,食到鵝肝嘅香味同松露油散發嘅味道,和牛就係提供一種軟綿綿嘅口感…-馬糞海膽和牛拖羅蓉卷普通海膽無咩鮮味,吾係當造,成件壽司就係有一種好肥好肥但無魚油味嘅感覺…旬魚料理:-火炙金目鯛配櫻花蝦大根茨汁米茄子金目鯛經過火炙魚味更濃,魚肉吾會太老,而米茄子係一種短身嘅茄子,

《日山》

Chill Fat推介:🌕🌕🌕🌕🌑(5🌕最高)

日山。竹 $998+10%@1

先付け:

-梅酒車厘茄啫喱
淡淡梅子味加埋juicy 車厘茄好Fresh…
-煙鴨胸小芋青瓜串
鴨胸有啲鞋但食到煙熏味,小芋好綿滑…
-吉列和牛薯仔波
外脆內軟,和牛同薯仔比例啱啱好…
-和牛刺身

寿司:

-鯛魚
淡味都算爽彈有咬口…
-黑松露鵝肝和牛
-馬糞海膽和牛拖羅蓉卷

旬魚料理:

-火炙金目鯛配櫻花蝦大根茨汁米茄子
金目鯛經過火炙魚味更濃,魚肉吾會太老,而米茄子係一種短身嘅茄子,好似波波咁,配上大根茨汁一齊食好清甜…

烏冬:

-稻庭烏冬
幼身嘅烏冬食落去好爽滑,而湯底係利用牛肉熬煮嘅牛高湯,加上淡忌廉,好濃郁…

甜品

-抹茶卷蛋配時令生果
呢輪係日本士多啤梨季節所以生果有士多啤梨同埋青提,兩款都好好食好甜。但抹茶卷蛋就麻麻哋,錯在用咗檸檬忌廉,過酸嘅忌廉配埋卷蛋一齊食完全遮蓋左本身卷蛋嘅抹茶味,另外試左就咁食抹茶卷蛋個味道都唔係太出,所以感覺唔係太好…

講左前菜、料理同甜品,下一個Post就講重點-壽喜燒すきやき

當晚主食可以選擇涮涮鍋しゃぶしゃぶ或者壽喜燒すきやき,日山出名嘅係壽喜燒,我無理由選擇涮涮鍋架,哈哈!

壽喜燒すきやき:

鹿兒島A5和牛西冷
-當晚特選鹿兒島A5和牛西冷配上野菜五品盛,分別係豆腐、大蔥、冬菇,蜜糖豆同蒟蒻麵。每位有兩大片,職員比左我影相之後就拎去比專人烹調,兩片會分兩次上,第一次會配上北海道赤蛋,牛肉煮到7-8成熟,入口好香滑,真係有入口即溶嘅感覺,配埋好濃蛋味嘅赤蛋,出色!
因為日山係採用關東壽喜燒嘅風味去烹調,所以每次牛肉同埋野菜嘅味道唔會相差太遠,整體上都係偏甜唔過咸…

整體感覺良好,壽喜燒算係有出色嘅表現,其他菜式仍然有進步空間,服務都OK,我嘅職業病成日問問題,職員都無比面色我睇,哈哈!,不過真心吾太易Book,尤其窗邊位因為我梗係望住成個維港,好正!所以想試就快啲去book!

有興趣可以follow我IG喎: Billy.bubu
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日