2018-10-25 32 瀏覽
最近都經常食茶記,食到口淡淡,突登黎到中環,睇下有咩特色野食係街見到呢間名叫施心畢既餐廳,個名十分特別之餘,重係香港好少食既類型,我同朋友都忍不住要上去睇下一入到去,覺得環境好舒服、浪漫,廚房重傳出陣陣食物香味,我地真係忍唔著坐低即叫野食呢個士拉差牛油雞翼既味道,包你係香港未食過,野味非常D雞翼重係半隻咁炸,食落都方便d小食我地再叫多左個老撾炸魚餅,老撾既味道真係好特別、香口,食完真係想再叫主菜我叫左一個白咖喱雞肉見求,佢既白咖哩唔會太辣,送飯食一流朋友叫左個老撾雞肉100%全米米粉,佢既湯底同米粉配合得唔錯,米粉食落都彈牙好味最後我叫左個老撾奶茶,茶味濃而且熱辣辣,天氣涼既時候飲真係岩曬怕熱既可以試下呢個荔枝梳打,原粉荔枝加埋有氣梳打,真係透心涼施心畢係一間食完第一次就一定會有第2次既餐廳
呢個士拉差牛油雞翼既味道,包你係香港未食過,野味非常
D雞翼重係半隻咁炸,食落都方便d

施心畢係一間食完第一次就一定會有第2次既餐廳
2018-09-29
5 分鐘 (堂食)
2018-10-23 100 瀏覽
最近想試新野,E先生提出去試老撾菜😯我孤陋寡聞🙈未聽過有老撾菜,上openrice 揾到「施畢心」睇過先知似越南菜同泰國菜,試下先。係威靈頓街,方便容易揾,翡翠中心四樓全層😆我地卜左8:30去到就有位,爆左大半個場,本地同外國人都有😯可惜我地夜左啲,手打蝦餅、雞卷..等都賣晒,侍應姐姐表示每日手打~保証新鮮,所以要食好野既大家要預早少少黎喇✨是拉差牛油雞翼👍🏼⬆️開頭以為似越南既牛油雞翼,原來一啲都唔同,單骨勁方便進食,外皮炸到香脆,再加上酸酸甜甜既汁撈勻而成,越食越開胃。其實我一個人應該食得晒一碟🤤牛肉粉⬆️嘩!好大碗,無論配菜、肉同粉都好足料。米粉亦都係每天即整既,利害!比平時食既米粉更有口感,湯底有濃郁牛肉味,米粉吸入牛肉精華🤣太美味了。而生牛肉最少都有4-5塊,牛丸都有4-5粒,一啲都唔孤寒。雞紅見球⬆️見球?原來係糯米飯既意思,煙煙銀銀配椰香味重既咖哩,估唔到可以甘夾🤣紅咖哩帶小小辣,比起食白咖哩更過癮。同樣足料,分量大。老撾咖啡⬆️俾隻靚杯吸引而叫,同越南滴滴咖啡一樣,杯已加入煉奶,要等佢滴完,再攪勻就飲得。咖啡香一流😍入口滑滑的,好味道。E先生叫左荔枝梳打⬆️,好清甜,大大粒荔枝肉
最近想試新野,E先生提出去試老撾菜😯

是拉差牛油雞翼👍🏼⬆️

牛肉粉⬆️

雞紅見球⬆️

老撾咖啡⬆️

E先生叫左荔枝梳打⬆️,好清甜,大大粒荔枝肉,至少有4-5粒。用上可以回收既杯,為環保出一分力,好抵讚。

臨走中見到廚師真人,上過美女廚房🤣仲幾型仔添🤗

整體來講:分量多,中環區算便宜,而侍應姐姐當日好忙,但服務好好,好健談。下次要早啲黎試下手打蝦餅

2018-10-23 40 瀏覽
同朋友吃下老撾菜,第一次吃,好期待。位於中環真係好方便,係半山扶手電梯附近,好易揾,上到去環境舒服,好寬敞。青芒果沙律, 好清辣, fresh。食落酸酸甜甜又健康。 下層加左紅心蘿蔔。 一次過食到特色同新穎食物好開心。豬肉見求, 好大既一份。 有好多配菜。 隻白咖啡汁超正。是拉差雞翼: 好方便食。 好好味。最特別係杯老撾咖啡, 絕不能錯過。 十分香濃柔軟。 底下有奶(煉奶?),攪拌飲好香好滑。菜式特別易入手,下次會再來。
同朋友吃下老撾菜,第一次吃,好期待。

豬肉見求, 好大既一份。 有好多配菜。 隻白咖啡汁超正。

是拉差雞翼: 好方便食。 好好味。

菜式特別易入手,下次會再來。

2018-10-23 46 瀏覽
中環呢一個咁繁榮嘅地區有一間比較特色嘅老撾菜,重點係全米嘅湯粉,平時周圍食越南菜、泰國菜都冇聽過完全用100%米製造嘅米粉,因為成本應該都會好貴!老撾牛100%全米湯粉 $78老撾豬頸肉100%全米湯粉$78兩碗粉嘅湯底都係比較清新,不會食到重的味精味道,牛就冇咩特別,反而豬頸肉切得比較厚身,都好爽口。網蝦春卷$48呢隻春卷同平時中式嘅好唔同,佢個表面係有啲網民,所以食落去比較爽脆同埋鬆化一點!同埋裏面嘅蝦粒都好彈牙!南疆香茅水$19香茅味道比較清新,打俾唔落糖其實都幾好飲,因為份量已經好足夠。龍眼梳打$24龍眼味道甜香十足,不過不是一種死甜,所以飲落去唔會飲人更口渴。

老撾牛100%全米湯粉 $78
老撾豬頸肉100%全米湯粉$78

網蝦春卷$48

南疆香茅水$19

龍眼梳打$24
2018-10-23 31 瀏覽
有屋企人係中環嗰邊返工,放工之後就同佢去食一間老撾才到老撾呢個地方其實係幾個國家附近,所以會見到佢嘅菜式有少少似越南泰國之類嘅食品。老撾海鮮100%全米湯粉$88裏面有多種唔同嘅海鮮,包括青口及魷魚等,口感彈牙,最特別嘅就係佢個份係用全米製作,同出面嚡颯颯嗰啲係完全唔同。夾起上嚟同埋食起上嚟都比較有彈性同埋煙韌。施心畢豐食拼盤$88呢個拼盤最好就係每樣野都可以嘗試少少,有魚、蝦、雞、豬、米紙卷。各有各特色,香脆嘅有,爽口嘅都有,最重要係調味比較香,而且唔會好重味精嘅味道。蠔油雞翼$48蠔油雞翼幾特別,蠔油比較清淡,有啲甜甜地嘅香味,而且外皮都有少少香脆,食落去裏面保留着應有嘅肉汁。老撾咖啡$19唔係我飲,所以唔知味道,但係聽講幾特別。荔枝梳打$24荔枝嘅味道就比較清新,荔枝味道比較濃郁,甜味十足。

老撾海鮮100%全米湯粉$88

蠔油雞翼$48

老撾咖啡$19
唔係我飲,所以唔知味道,但係聽講幾特別。

荔枝梳打$24
荔枝嘅味道就比較清新,荔枝味道比較濃郁,甜味十足。

在香港,泰國和越南菜餐廳的數量不少,但老撾菜館卻真是少之又少。這一家老撾菜餐廳是在openrice見過介紹,於是決定和男友一試。老撾地處泰國、越南、柬甫寨、緬甸和雲南等地旁邊。菜式味道也有點像集百家之大成,但又有自己的特色。我們點了一款小食,兩個主菜和兩杯凍飲。1️⃣是拉差牛油雞翼ᴴᴷ$48這個小食頗驚喜的,雞翼外面均勻地鋪滿一層醬汁,味道甜甜地辣辣地;一咬開有‘索索’聲,好香脆,雞翼裡面熟度剛剛好,肉質保持嫩滑。而且,店主很細心的將雞翼切開,變成單骨,讓人可以更方便進食。2️⃣白咖喱豬頸肉見求ᴴᴷ$78所謂見求其實是米飯🍚的意思,呢個飯店主用的不只是我們常吃的米,而是以1:1:1的白糯米、紫糯米和白米混合而成,口感更煙韌更有層次。不要以為咖喱一定辣才好吃,其實這個咖喱汁的香料和椰香更為突出,帶少許椰甜。另一個主角—豬頸肉則是用厚切的,啖啖肉,這對食肉獸就更適合不過啦!雖然厚厚一件,但因為是豬頸肉部分,所以仍然是爽口的。另外,還有幾塊炸薯角和蔬菜。整個份量是挺多的,但價錢却不高。👍🏻👍🏻3️⃣老撾牛肉100%全米湯粉ᴴᴷ$78全米粉顧名思義就是成分是100個巴仙米成分的米粉,口感吃下去真的比平常溝

我們點了一款小食,兩個主菜和兩杯凍飲。

1️⃣是拉差牛油雞翼ᴴᴷ$48

2️⃣白咖喱豬頸肉見求ᴴᴷ$78

3️⃣老撾牛肉100%全米湯粉ᴴᴷ$78
全米粉顧名思義就是成分是100個巴仙米成分的米粉,口感吃下去真的比平常溝了綠豆粉更煙韌爽滑。有薄切的牛柳和牛丸味道不錯。如果湯底能少點油膩感更好。

另外,我倆還點了兩杯凍飲,冰凍又解渴。

4️⃣青檸梳打ᴴᴷ$24 5️⃣青檸雪碧ᴴᴷ$24

食咁多野連加一大約二百幾蚊,在中環真的是少見。想試下老撾菜的朋友仔可以一試。

2018-10-11
  • 白咖哩豬頸肉見求
2018-10-22 34 瀏覽
好特別嘅一個老撾菜,佢嘅味道其實同越南差唔多,但係佢就比較特別喺香港非常之少機會可以食到。雖然我唔知佢正唔正宗,但係食落去嘅味道幾啱我口味。呢一個牛肉湯米粉,其實我本身就唔想食米粉,想問下會唔會有其他嘅面可以轉到,但係佢呢一度嘅米粉係標榜100%純米粉,所以我就試一試。估唔到試咗落去同出面嗰啲米粉好唔同,佢呢一種米粉比較淋,啲唔會有嗰種硬梆梆嘅感覺而且更加容易吸收到湯嘅精華。另外重點想講一講嘅就係佢個湯底,一飲落去嗰種牛嘅味道好明顯係經過長時間嘅熬製,係純牛肉嘅湯底。佢比起越南嘅湯底更純正,因為佢唔會有香料嘅味道,值得一試。一個青芒果沙律用上嘅芒果係比較淋,但係佢都非常之高技術可以切到一絲絲,食落去會比較淋,味道香而特別。

2018-10-21 39 瀏覽
香港唔少泰國、越南餐廳,「老撾」第一體驗。仲要老闆「施心畢」係老撾皇朝後代,去到施心畢餐廳,終於可以體驗正宗老撾菜中環半山自動扶梯翡翠中心4樓門口壁畫好有特色裝修濃厚地道東南亞餐廳中環區價錢算幾平醬料齊全施心畢豬肉炸春卷 $38網狀春卷皮鬆脆香口,不帶點油膩,可以用生菜包春卷,清新與香口更取一個平衡點士拉差牛油雞翼 $48單骨雞翼炸得香脆好惹味,牛油味中帶甜味老撾海鮮粉 $88先呷一啖湯,十分鮮味,湯底用海鮮熬製,自然鮮味十足,加上香料,味道鮮味帶香料味,有老撾特色米粉100%全米製成,舍有米香,100%米粉質地較軟身,而且比較吸湯麵算幾多配料,有蝦、魷魚、魚餅、花枝丸

中環半山自動扶梯翡翠中心4樓

門口壁畫好有特色

裝修濃厚地道東南亞餐廳

中環區價錢算幾平

醬料齊全

施心畢豬肉炸春卷 $38

士拉差牛油雞翼 $48
單骨雞翼炸得香脆好惹味,牛油味中帶甜味

老撾海鮮粉 $88

麵算幾多配料,有蝦、魷魚、魚餅、花枝丸
  • 老撾海鮮100%全米湯粉
2018-10-21 33 瀏覽
中法意西泰韓日越菜都聽過同食過,但老撾菜真係聽都未聽過,食都未食過。有見及此,經過一晚上網搵資料,發現喺中環有一間餐廳食老撾菜,即管去試一試先!由於未食過老撾菜,所以份量叫得比較多,總共有兩款主菜同小菜。老撾燒豬頸肉非常厚身,外皮少少脆身,唔會燒到非常乾身,依然保持juicy。第二款小菜係是拉差牛油雞翼。單骨雞翼令我用筷子就食到,非常方便。味道方面,雞翼香脆可口,牛油味頗香,味道亦酸酸辣辣,鍾意雞翼既我真係食極唔停。女朋友叫咗老撾牛肉100%全米湯粉,食完之後發覺100%全米湯粉有彈性同煙韌。湯底方面冇乜味精,比較清甜,加上豐富嘅配料例如牛丸、芽菜、椰菜絲,最後食晒之餘仲飲埋個湯。我就叫左老撾豬肉碎太陽見求。餐廳採用紅米飯,非常健康。太陽蛋煎得非常靚仔,加上肉碎,送飯的確一流。肉碎亦唔會過鹹。整體來講,份量非常大,健康嘅同時味道仍然唔錯。我同女朋友一人一杯飲品,青檸梳打偏淡。奶茶非常香滑,甜度適中。對比其他國家嘅菜式,老撾菜嘅價錢比較平,味道風味似泰國越南菜。既然想食泰國越南菜,why not老撾菜。

2018-09-30
  • 老撾牛肉100%全米湯粉
2018-10-21 28 瀏覽
聽朋友講幾次Lunch都咁多人食唔到~決定夜晚約埋放工嘅朋友,一齊睇吓食唔食到~好彩~夜晚係無咁爆嘅~店員安排我哋到4人窗口位老實講~我未食過老撾餐一心諗住佢係一間越南嘢~睇完mune之後,都仍然覺得佢好似越南嘢有好多嘢都想食~但夜晚嘅關係,好似有幾樣都買晒好似蝦餅,雞卷,尤魚都賣晒lu~我叫咗 老撾牛肉100%全米湯粉咪以為佢淨係得牛~仲有牛丸豆卜同好多配料亦唔會因為多配料而減少米粉同牛肉嘅份量~好大碗~好多~佢啲米粉仲係自己整好有心機啊~食落質感係唔同啲架~幾有口感~牛肉都幾好味~而朋友就叫咗 白咖喱豬頸肉見求~又幾靚喎~豬頸肉好厚身~好豐富~好多料~啲飯亦都唔係就咁普通用白飯~朋友話ok幾好食~我亦試咗小小~好香茅味~唔太濃呢個老撾網狀蝦春卷~好好味~咬落“索索”聲~好脆,加埋佢啲醬汁再用生菜包住嚟食~好夾,好好味是拉差牛油雞翼~一般牛油雞翼係都係表面炸咗一層脆脆嘅~又估唔到佢唔係喎~好似有啲蜜糖咁,又有啲蒜喺面~幾特別嘅味道~同埋佢將啲雞翼切開一半嚟整,唔洗我哋食得咁狼狽為咗想試晒大部分小食~所以就叫咗施心畢豐盛拼盤,一次過食晒~我哋仲叫咗2個沙律老撾豬頸肉沙律,好多料~個醬汁
聽朋友講幾次Lunch都咁多人食唔到~
決定夜晚約埋放工嘅朋友,一齊睇吓食唔食到~

好彩~夜晚係無咁爆嘅~

店員安排我哋到4人窗口位

老實講~我未食過老撾餐

一心諗住佢係一間越南嘢~
睇完mune之後,都仍然覺得佢好似越南嘢

有好多嘢都想食~
但夜晚嘅關係,好似有幾樣都買晒

好似蝦餅,雞卷,尤魚都賣晒lu~

我叫咗 老撾牛肉100%全米湯粉

咪以為佢淨係得牛~仲有牛丸豆卜同好多配料
亦唔會因為多配料而減少米粉同牛肉嘅份量~
好大碗~好多~佢啲米粉仲係自己整

好有心機啊~食落質感係唔同啲架~
幾有口感~牛肉都幾好味~

而朋友就叫咗 白咖喱豬頸肉見求~

又幾靚喎~豬頸肉好厚身~
好豐富~好多料~啲飯亦都唔係就咁普通用白飯~
朋友話ok幾好食~我亦試咗小小~
好香茅味~唔太濃

呢個老撾網狀蝦春卷~好好味~
咬落“索索”聲~好脆,加埋佢啲醬汁
再用生菜包住嚟食~好夾,好好味

是拉差牛油雞翼~
一般牛油雞翼係都係表面炸咗一層脆脆嘅~
同埋佢將啲雞翼切開一半嚟整,唔洗我哋食得咁狼狽

為咗想試晒大部分小食~
所以就叫咗施心畢豐盛拼盤,一次過食晒~

我哋仲叫咗2個沙律

老撾豬頸肉沙律,好多料~
個醬汁有啲辣~食落好刺激~

呢個係老撾青芒果沙律~
清得嚟又帶小小辣味~

朋友叫咗 老撾咖啡~等佢滴啲咖啡出嚟
佢話好滑好好飲~
最衰我唔飲得咖啡~
唔係我都叫

我就叫咗龍眼梳打~唔太甜~
有淡淡啲龍眼味~“不”啲龍眼肉上嚟食
龍眼肉吸咗梳打啲氣泡,變咗泡泡龍眼肉
好好味

整體嚟過都好好味~仲好抵食~
唔怪得Lunch咁爆

夜晚雖然有啲賣晒~下次Lunch嚟啦唯有~
  • 老撾牛肉100%全米湯粉
  • 老撾咖啡
  • 老撾青芒果沙律
  • 老撾網蝦米紙卷
2018-10-19 45 瀏覽
今天和妹妹去最近中環大熱的老撾菜吃晚餐,施心畢老撾餐廳是一間很正宗又道地的老撾菜,今晚還是第一次吃,妹妹和我說她和中環公司的同事常常去幫襯,而下午常常爆滿的,好吧,我們今晚要吃過痛快的!首先我們叫了最出名的小食,就是拉差牛油翼,妹妹強烈推介說這個雞翼,同事們常常吃的,原來一件有6隻,味道又香又濃,以為很辣,原來一点也不辣,外層很很,又脆,真約很有特色!網蝦米紙卷又香又脆,沾中酸辣汁很開胃,我們停不了口!我們又怎可决少一個青芒果沙律,青芒絲很爽口,酸酸辣辣,我的胃口大開!主菜扎肉墨丸粉用上自家製的湯底,伴着全米米粉煙煙靭靭,口感一流,墨丸又彈又爽口,感覺真不錯!再來一個豬頸肉白見球,用上香濃的豬頸肉,加白咖喱,再加上茄子,豆角,和又香又脆的薯角,加上紅飯,我們吃到停不了口!飯後又怎能缺少老撾咖啡,比越南咖啡更要香濃幼滑,伴着咖啡,感覺真的十分幸福呀!

網蝦米紙卷又香又脆,沾中酸辣汁很開胃,我們停不了口!

2018-09-18
1 分鐘 (堂食)
2018-10-19 119 瀏覽
晚餐雖不是太滿座,但有D食材仲要因爲lunchtime太受歡迎已賣哂,無得叫,所以叫之前要問下老闆。白咖哩雞肉見求白咖哩雞肉見求,見求即是紫米。而白咖哩很重椰汁味,加配菜及糯米飯一起吃,味道很夾。紫米蛋白質比一般米高出許多,也是很好的抗氧化劑來源,而且對貧血者來說也是很好補血米素雞太陽蛋首先,個太陽非常吸引!😆🍳素雞適合愛吃素的我,口感超好的。顏色好漂亮,菜式也好健康。是一道口感有層次又開胃的素菜,营养价值较高、又多钙。調味料有九層塔、蒜頭、小辣椒、青檸檬、香茅。老撾燒雞肉卷沙律($68)對於鍾意食淡口味嘅我,十分滿意。呢款沙律好特別,比起其他一般的沙律多甜酸汁非常開胃,而且沙律食材本身質素唔錯,全部菜都好新鮮爽甜。而且豬頸肉唔係平常食到一細片片,而係一嚿嚿厚切的豬頸肉,肉質豐富,十分有咬感

白咖哩雞肉見求
白咖哩雞肉見求

素雞太陽蛋
素雞太陽蛋

老撾燒雞肉卷沙律
老撾燒雞肉卷沙律($68)
老撾燒雞肉卷沙律
2018-10-19 40 瀏覽
對上一次來食是月頭,今日因工作關係要去中環,同事話日本壽司食厭左,我即刻諗起之前食過難忘的老撾菜,就帶左佢地來食啦!同事們都好期待,佢地都表示第一次食老撾菜~豬頸肉紅見球上次來食得知原來見球即係飯,今次當然好型咁向同事介紹啦~佢地叫左個豬頸肉紅見球,原來都幾多配料,除左豬頸肉同飯之外,仲有老撾風味的茄子同炸薯角,真係一次滿足晒啦~是拉差牛油雞翼同上次一樣,加左牛油而製成的雞翼更香,的確令人想一再回味~海鮮粉而我今次就想試下呢度既海鮮粉,當中海鮮都好足料,蝦仔大大隻,老撾的粉果然好有當地特色,粉麵上放了一塊類似炸蝦片的炸物,咬落去香香脆脆,估唔到同湯底咁夾~最後加配太陽蛋是常識吧~總括來說,第二次來食都好彩冇令我失望,同事們都十分滿意。

同事們都好期待,佢地都表示第一次食老撾菜~

豬頸肉紅見球

是拉差牛油雞翼
同上次一樣,加左牛油而製成的雞翼更香,的確令人想一再回味~

海鮮粉

總括來說,第二次來食都好彩冇令我失望,同事們都十分滿意。
2018-09-24
2018-10-19 230 瀏覽
從來無試過老撾菜,真係要見識一下。據了解老撾就晌越南、泰國隔離,所以菜式都近似呢兩個國家。咁「施心畢」又係乜東東呢?? 原來「施心畢」係老撾皇朝嘅姓氏,老闆都係老撾皇朝嘅後代。嘩…是拉差牛油雞翼非常、極之惹味。雖然無一般牛油雞翼咁脆口,但是拉差辣醬帶一點點微酸,味道極之平衡。惹味程度爆燈。雞翼做成單骨,食起嚟較方便老撾網狀蝦春卷油溫剛剛好,春卷完全無油膩感。效果金黃、酥脆。蘸上檸檬魚露一齊食,出色。老撾牛肉100%全米湯粉其實我唔清楚甚麼是100%全米湯粉。但相比起一般米粉,韌度的確強一點。口感有一點點像 Al Dente 意粉。牛骨湯無越南牛河嘅牛骨湯咁濃重,相反多咗少少香料味。生牛肉嫩滑得嚟有肉香。配料有大量銀芽、豆卜,份量夠多。整體價錢合理,食物有質素。

是拉差牛油雞翼
雞翼做成單骨,食起嚟較方便

老撾牛肉100%全米湯粉
牛骨湯無越南牛河嘅牛骨湯咁濃重,相反多咗少少香料味。
生牛肉嫩滑得嚟有肉香。配料有大量銀芽、豆卜,份量夠多。
老撾牛肉100%全米湯粉

整體價錢合理,食物有質素。
2018-10-12
2018-10-18 46 瀏覽
大館參觀之後,想吃一個有味道的小店,記得有個廚子是上過電視,而且很有老撾的家鄉風。一直覺得,老撾這個比較落後的國家也沒有很特色食物,想不到地發現呢…糯米飯是老撾人最愛吃的主食,在食物結構中約佔有70%的比重。可惜今天小店太多人下單沒有甜品喔,真是令人落寞呢。此外,看到資料發現,如今老撾人的飲食文化中,味道清淡的湯粉是常見。我喜愛的食品中名次頗高的一種也就是這清淡的湯粉。正清澈湯底是牛肉河粉的靈魂所在!生牛肉被熱辣辣的湯底輕輕灼熟,既有濃郁牛肉味,又嫩滑口感,實在很好!泰式燒豬頸肉,惹味又開胃,酸辣汁也美味,調較辣度! 酸辣汁為店長自家製的精品,要多欣賞!我們亦點了一份豐盛小食,內有之食物很多,多人的建議叫這個呢,因有很多餐牌內有之的食和美點。