2024-03-22 70 瀏覽
和朋友打算吃另外一家的,结果关门所以就近来吃了这家,听说也很出名。菜品:跟着大家的推荐,点了鸡肉见求,猪颈肉汤面,芒果糯米饭还有个沙拉。出品还可以环境:夜店+东南亚各种混合,蛮有特色的但是不知道为什么有点卫生间的味道,时有时无的服务:在结账之前一切正常,结账的时候我用的八达通,看到屏幕上已经出现绿色的勾,我就以为ok了准备走,结果戴眼镜的那位男老板or服务员说,没结成功,拉住我生气质问“想走?!”他可能以为我听不懂粤语,但是我还没反应过来要生气,好声好气继续等,没两秒就出来了收款成功的单据。 我不知道他是出于歧视还是什么原因,这个态度让我非常不舒服,这家店还有10%服务费。我不确定他是否无理推断我有逃单嫌疑,如果是结账比较慢或者不成功都可以礼貌提出。我也在此回答一下当时那位男服务员 我想走的问题 不仅是想走,以后也不会来,也会告诉大家店家真实的服务态度和用餐体验之前大家说茶餐厅的阿姨们态度不好,但是我接触到的没有一个不好的,都待人相当耐心。美好的周五和朋友吃饭却得到了这种体验,实在是让人不快。
环境:夜店+东南亚各种混合,蛮有特色的
但是不知道为什么有点卫生间的味道,时有时无的
美好的周五和朋友吃饭却得到了这种体验,实在是让人不快。
2024-03-03 201 瀏覽
sunday afternoon , came with platter a ; all sort small dishes ,the oyster egg with eggplant cubes fresh in a nice texture ,fried chicken sinatal were not too dry & good along with the purple rice ,spring roll & the pork minced ;wrapped with lettuces of the side bites ,the sauce of salad and itself which so refreshing ,good portion overall there also the fish ,friendly service with the theme of this place
sunday afternoon ,

2024-03-03
  • 老撾網狀蝦春卷
  • 南薑香茅水
2024-02-20 290 瀏覽
單點叫咗個白咖喱豬頸肉飯。 我最鍾意係佢豬頸肉醃得好入味,而且每一條都係肥瘦均勻,偶爾食到一啲燶邊,感覺非常精彩!至於飯係present咗嘅紫米飯,口感比較黏稠,同我想像中東南亞印度菜一般嘅飯爽口有啲分別,都算係見識!價錢方便一個飯單點$78,都幾貴。因為成日想試新嘢,所以見到老撾菜就覺得有啲特別。入到去成個餐牌見到見求兩個字原來係解「飯」嘅意思,幾有趣。不過有個朋友去過老撾就話呢一啲完全都唔係當地會食到嘅嘢。

2024-02-09 304 瀏覽
日前去中環AIA遊樂場,事前隨友人去食老撾菜。其實老撾菜,跟泰菜和越南菜差唔多,我最終揀咗牛三寶湯米粉,和一份芝麻糕。先講個牛三寶米粉,集牛腩、牛肉和牛丸,餸和米粉的份量都多,米粉係用全白米造,食晒一碗都好飽。味道不錯,同越南牛肉粉差唔多,都附埋啲香葉。至於,個芝麻糕好香,喜歡芝麻嘅朋友一定鍾意食。雖然係樓上舖,但見食客都不少!間餐廳食品踏實,價格相宜!我會再幫襯☺️☺️☺️

至於,個芝麻糕好香,喜歡芝麻嘅朋友一定鍾意食。

牛三寶湯米粉
芝麻糕
2024-02-08
牛三寶湯米粉
芝麻糕
2024-01-31 346 瀏覽
今日第一次去食老撾菜,講真,我初時以為係泰式餐廳😅老板娘好熱情,令到餐廳氣氛好開心。餐牌選擇多,價錢以中環來講叫做中間啦。我今日叫左:香茅妹豬扒檬粉 $78南薑香茅水 加$3豬扒檬細細碟啱曬女士食,本身已經落左酸汁,好方便,而且味道唔錯喎😋香茅飲品好清新好特別,我估計係低卡路里飲品,飲完一啲都罪惡感都無😂埋單連加一$89.1,食物質素唔錯,又坐得舒服,食完又唔趕人走,所以我都會向大家推介呀👍🏻👍🏻

餐牌選擇多,價錢以中環來講叫做中間啦。

我今日叫左:
香茅妹豬扒檬粉 $78
南薑香茅水 加$3

2024-01-25
2024-01-11 488 瀏覽
沒有人的香港,勁多人的中環,幸運地不用等位,一黎有位,中環餐廳一間。中午食了面加飲品。妹豬全米耶汁米線,加老𢰸啡。地方有FEEL,唔似茶餐廳,少少位,有咕𠱸,有裝(蝴蝶),咕𠱸唔污糟,食客有品不吵吵。電視故意播LAOS電視廣告。讚: 嗰啡,好味道,唔同街邊買的。下單小心紅豆冰不是紅豆水,老闆會提醒,優。面: 就是可惜的,送餐太快,超水准。BUT,看圖,全碟餸都係凍,可惜sad,冷盤?全部肉和蔬菜都要灌入米湯先入到口。可惜,少人也這,未能介絡banker 們黎聚,自己回頭也小機。

中午食了面加飲品。

妹豬全米耶汁米線,加老𢰸啡。

電視故意播LAOS電視廣告。

面: 就是可惜的,送餐太快,超水准。

妹豬椰子粉凍老撾咖啡
2024-01-11
經過半山電梯時,留意到威靈頓街有老撾菜餐廳,趁假期帶屋企人一齊嚟試吓新菜式😆店名施心畢係姓氏,店內裝飾充滿東南亞風情,電視亦播放老撾歌曲MV (MV男主角都幾青靚白淨😍)。當晚雖然只有老闆娘及廚師二人,不過上菜速度都好快,老闆娘好客又風趣,詳盡介紹不同菜式,又會提醒客人菜式份量偏多,唔夠先再點🥰 餐廳有不少素食提供,素食朋友不妨嚟試吓🌱🥥是冧彈雞全米椰子湯粉($78),🐥是冧彈雞係炸雞,好香脆,最出色係椰子湯粉,米粉係自家製,口感不錯,湯底充滿椰子香味,好味到連湯都飲埋,推介😋👍🏽🍆鄉下茄子炆牛腩煎粉($98)係晚市先有嘅菜式,撕開煎粉配生菜及牛腩食,牛腩炆得軟腍入味,醬汁亦好味😋🥭香芒鮮蝦米紙卷($58),內裏亦有包裹米粉老闆娘表示甜品剛蒸好,點了斑蘭味及黑芝麻味($24/2pc),椰汁糕微暖,以粘米粉及木薯粉製作,味道香而唔會過甜,好滿足🥰

鄉下茄子炆牛腩煎粉

是冧彈雞全米椰子湯粉
香芒鮮蝦米紙卷
椰汁榚
2023-12-28 304 瀏覽
呢間老撾餐廳嘅菜單我睇咗,直頭係五光十色,吸引到我唔少👀。首先,我要大讚下佢們嗰碗'是冧彈雞全米湯粉',湯頭幽香濃郁,米粉滑溜真係食落有層次,再加埋有椰子嘅甜味,真係解香濃、清新之間嘅味蕾迷局🍜!再講吓嗰'扎肉鮮蝦米紙捲',足料嘅餡料配上薄薄嘅米紙,一啖咬落去鮮味四溢,脆滑 texture mix得好好,食嘅時候仲感到唔少新鮮蔬菜嘅爽口,果然係嚟到都要試吓嘅小食!最後話下嗰'砵仔蠔餅',次次見到蠔都會心郁郁嘅試,但呢個略嫌油膩,係啲非我杯茶,下次可能會skip咗佢。整體嚟講,呢間老撾餐廳嘅服務態度真係貼心,食物新鮮過癮,而且每一道菜都好有本地特色,可以話係頗有探險精神嘅食客嘅福音🙌!这次嘅體驗,真係喺味覺上旅行咗一圈老撾,有機會真係要再嚟試下其他菜色!🌶️🥢🌿

2023-09-10 1033 瀏覽
✍︎︎老撾菜係泰國mix越南菜見求意思指由白飯 白糯米 紫糯米煮成,口感比較濕黏,但有咬口🐷白咖喱香茅豬扒見求 $78豬扒軟得嚟仲好Juice白咖哩但就比較流質🍳老撾甲拋豬肉碎太陽見求 $78豬肉碎份量頗多唔食辣嘅少爺仔都食到❥中環地段嚟講,算係經濟實惠選擇👍🏼••••••••••••••••••••••••••••••🔎施心畢老撾餐廳 中環威靈頓街98號翡翠中心4樓••••••••••••••••••••••••••••••
✍︎︎
老撾菜係泰國mix越南菜

🐷白咖喱香茅豬扒見求 $78
豬扒軟得嚟仲好Juice
白咖哩但就比較流質

🍳老撾甲拋豬肉碎太陽見求 $78
豬肉碎份量頗多
唔食辣嘅少爺仔都食到

❥中環地段嚟講,算係經濟實惠選擇👍🏼
🔎施心畢老撾餐廳
中環威靈頓街98號翡翠中心4樓
2023-09-06 735 瀏覽
認真地說,什麼是老撾菜式?係咪泰菜+越南+緬甸+柬埔寨的混合菜式?其實我都搞唔清🙈咁啱行開中環唸住揾好嘢食,又咁啱經過樓下見到十幾人個頭向上望,人嘅自然反應梗係跟住望嫁呀👀點知見到個招牌“老撾”二個字吸引左我,而且又未试過,所以咪試下佢囉。。。入到去,環境都幾好feel,幾特別,裡面有椰樹裝飾,有種泰國熱情感覺,再加上唔知咩語言嘅music 🎶都幾正 服務員都好nice, 都會簡單介紹下,套餐上有唔啱食的都會可以改配搭,埋單又多謝前亦多谢後,仲會比優惠咭集印花for下次優惠,好識留客做生意我特別喜歡炒肉碎,好好味,炒得唔乾,配紅米飯一流,冇得輸河魚好鮮味,之前都擔心會有泥味或腥味,但經過香矛味變得更有魚味酸肉腸+香矛腸,製法令肉質外脆卜卜內好juicy ,令人有種食唔停的感覺青木瓜沙律,好清涼感,打開了我嘅胃口整體,性價比高,一定會再試,比個👍 like

我特別喜歡炒肉碎,好好味,炒得唔乾,配紅米飯一流,冇得輸

青木瓜沙律,好清涼感,打開了我嘅胃口

整體,性價比高,一定會再試,比個👍 like

2023-08-06 818 瀏覽
每日返工最煩惱嘅就係諗晏晝食咩,而呢間老撾菜係我同同事都會不斷encore 再encore嘅☺️🍗紅咖喱雞肉見求($78)見求嘅意思係飯,而餐廳提供嘅係紅米飯,亦都有住糯米嘅風味,煙煙韌韌。而佢嘅紅咖哩都無我想像嘅辣,亦帶小小甜酸嘅味道。另外,佢地嘅雞亦都好淋,無平時最怕嘅雞胸好「鞋」嘅感覺,每一舊都啖啖肉😋🐖白咖哩香茅豬扒見求($78)白咖哩有著淡淡嘅椰香味,一啲都唔就辣,啱晒食唔到辣但又想的食咖哩香味嘅我😍而香茅豬扒嘅肉質亦都好鮮嫩,咬勁啱啱好☺️值得一題,每個餐都有好好食嘅配菜,包括茄子、青瓜同薯角,撈埋啲咖哩汁💯😋

🍗紅咖喱雞肉見求($78)

🐖白咖哩香茅豬扒見求($78)
而香茅豬扒嘅肉質亦都好鮮嫩,咬勁啱啱好☺️

2023-07-30 868 瀏覽
老撾未去過,老撾菜都未食過。見中環有間香港少有嘅老撾餐廳,就去試吓~▪️手打墨魚丸全米椰子湯粉🍜墨魚丸有好多粒,不過口感偏淋,唔夠彈牙。全米即係100%用米造,所以充滿米香,而且口感比平時嘅米粉煙韌。椰子湯底濃厚,帶有甜味▪️白咖哩雞肉見求🍛白咖哩椰汁味比較出,唔辣。雞肉都算嫩滑。飯係紫米飯,煙煙韌韌。另外配菜有炸薯角、茄子等,幾豐富▪️是拉差牛油醬雞翼🐥雞翼係單骨雞翼,每隻沾滿是拉差牛油醬,辣辣哋幾惹味▪️青椰綠茶🥥🍵椰汁係分開上,可以自己決定倒幾多落綠茶度,而且味道唔甜整體感覺偏向似越南菜泰國菜,不過就冇咁重口味施心畢老撾餐廳📍中環威靈頓街98號翡翠中心4樓

▪️手打墨魚丸全米椰子湯粉🍜

▪️白咖哩雞肉見求🍛

▪️是拉差牛油醬雞翼🐥
雞翼係單骨雞翼,每隻沾滿是拉差牛油醬,辣辣哋幾惹味

▪️青椰綠茶🥥🍵
椰汁係分開上,可以自己決定倒幾多落綠茶度,而且味道唔甜

整體感覺偏向似越南菜泰國菜,不過就冇咁重口味

施心畢老撾餐廳
📍中環威靈頓街98號翡翠中心4樓
手打墨魚丸全米椰子湯粉
白咖哩雞肉見求
是拉差牛油醬雞翼
青椰綠茶
是拉差牛油醬雞翼
2023-07-21 533 瀏覽
#中環美食 我嘅 #中環 canteen #施心畢老撾餐廳中環 #抵食 #平民美食 而且重係 #老撾 菜 不過因為都係 #東南亞 所以同 #泰菜 🇹🇭 #越南菜 🇻🇳 差唔多噉 但大家都可以一試我哋嗌咗永遠都必嗌嘅是冧彈雞全米椰子湯粉💃小心唔係雞肉全米湯粉 完全兩個級數🥸佢嘅 #椰子 湯真係好出色 今次一入口淡味咗少少但都飲晒成碗湯😍啲雞係煎得好好食 外軟內軟 連埋啲肉汁🤩同份量食落都夠另外嗌豬頸肉就鐘意淋嘅話就會好鐘意🐖之前疫情晚市都得一兩枱客(特別係中環比較多人wfh)嗰陣都好擔心會捱唔住 但而家見到陸續回復 希望可以更多人去試啦🥹📍 施心畢老撾餐廳中環威靈頓街98號翡翠中心4樓#中環 #中環美食推介 #hkig #hkfoodie #hkfood #eat #food #東南亞美食 #中環食極唔肥
#中環美食
我嘅 #中環 canteen #施心畢老撾餐廳

啲雞係煎得好好食 外軟內軟 連埋啲肉汁🤩同份量食落都夠

另外嗌豬頸肉就鐘意淋嘅話就會好鐘意🐖

📍 施心畢老撾餐廳
中環威靈頓街98號翡翠中心4樓

2023-07-19 370 瀏覽
老撾都未去過,心思思想試下係咩味道. 飲品我地點左 👇🏻青椰綠茶 🍵& 青椰咖啡⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️椰汁係分開上嫁, 可以自已調較比例. 飲落去一d 都唔甜. 啱晒女仔飲, 0負擔🫶🏻主食我地揀左👇🏻白咖哩豬頭肉見求🐷⭐️⭐️⭐️⭐️豬頸似燒得啱啱好,好juicy白咖哩個味有d 似白汁. 最正係d飯. 個質感好似糯米飯, 有糯米飯既焾性但又可以食倒一粒粒飯既質感😌小食我地揀左兩款👇🏻左: 蠔餅🦪⭐️⭐️⭐️蛋漿脆脆地, 上面仲有d 蝦片 同炸過既草. 幾好食. 可惜d 蠔比較少. 🥹右:網蝦米紙卷⭐️⭐️⭐️⭐️入面d 網蝦炸得好脆, 配埋青瓜, 好FRESH🥒
老撾都未去過,心思思想試下係咩味道.

飲品我地點左 👇🏻
青椰綠茶  &  青椰咖啡

青椰綠茶 🍵& 青椰咖啡
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

主食我地揀左👇🏻
白咖哩豬頭肉見求

白咖哩豬頭肉見求🐷
⭐️⭐️⭐️⭐️
豬頸似燒得啱啱好,好juicy

小食我地揀左兩款👇🏻

蠔餅  & 網蝦米紙卷

左: 蠔餅🦪
⭐️⭐️⭐️

右:網蝦米紙卷
⭐️⭐️⭐️⭐️
入面d 網蝦炸得好脆, 配埋青瓜, 好FRESH🥒

青椰綠茶  &  青椰咖啡
白咖哩豬頭肉見求
蠔餅  & 網蝦米紙卷
  • 白咖哩豬頸肉見求
  • 青椰咖啡
————————————————————————施心畢老撾餐廳地址:中環威靈頓街98號翡翠中心4樓老撾餐廳好特別,菜色豐富,menu上更有老闆娘🤣味道美味,服務態度親切,環境舒適,值得一試的特別餐廳🍴老闆娘十分好客熱情🟠推薦食物 Recommended 🔹是冧彈雞全米湯粉配椰子湯($78):名字十分有趣,湯頭濃郁,米粉爽滑,配上清甜的椰子湯更加美味🍜🥥🔸扎肉鮮蝦米紙捲($58):米紙薄脆,餡料鮮美,🍤🌯裡面的麵十分足料🔹砵仔蠔餅($72):外脆內軟,蠔味十足,🦪有些油膩不太適合口味清淡的人🟡不推薦食物 Not Recommended 🔹無 No🟠員工 Waiters老闆娘服務態度親切熱情,能夠提供專業的餐點介紹和建議🟡環境 Environment 裝潢簡約舒適,燈光柔和舒適,氣氛愉悅🟠總評分 Overall (8/10)#ezukokofood #ezukokocentral #ezukoko中環#ezukokolaos #ezukoko老撾#foodiehk #foodie #hkfood #美食 #食好西 #隱世美食 #施心畢老撾餐廳 #中環美食 #冧彈雞 #扎肉鮮蝦米紙捲 #砵仔
————————————————————————

砵仔蠔餅

🟡不推薦食物 Not Recommended
🔹無 No

🟠員工 Waiters
老闆娘服務態度親切熱情,能夠提供專業的餐點介紹和建議

🟡環境 Environment
裝潢簡約舒適,燈光柔和舒適,氣氛愉悅

🟠總評分 Overall (8/10)

#ezukokolaos #ezukoko老撾
#foodiehk #foodie #hkfood #美食 #食好西 #隱世美食 #施心畢老撾餐廳 #中環美食 #冧彈雞 #扎肉鮮蝦米紙捲 #砵仔蠔餅 #美食推薦 #香港美食
是冧彈雞全米湯粉配椰子湯