2018-02-10 3542 瀏覽
早前,經過中環閣麟街,見到易拉架廣告才得知翡翠中心4樓新開了一間老撾菜餐廳 <Sisombath Restaurant 施心畢老撾餐廳>! 老撾這個地方,我以為在越南,原來是鄰近泰國及越南的寮國! 至於,店名的英文名Sisombath 是老撾皇朝的姓氏,也是店主祖母的姓氏,極具代表性!講真,食泰國菜及越南菜食得多!卻從未試過老撾菜!一於跟好幾位好姊妹去食老撾菜吧!餐廳裝潢簡潔光猛,地方四正;另外,設有露天茶座,以便吸煙的食客!這裡的杯子及碟子都印有漂亮的圖案,連筷子則刻有店名,簡單的餐具也一絲不苟!供應:地道老撾菜,包括:小食 $28~$40、沙律 $58、老撾粉 $48~$78、老撾見求 $58~$68,價錢親民,比預期平!熱奶茶適合入口的水溫,既香且滑!老撾青芒果沙律 $58青芒果多汁帶爽,配有蕃茄、蝦米、花生碎、香葉...等,口感豐富卻不失清新! 綴以白蘿蔔心里美更出色!老撾網狀蝦春卷 $35網狀春卷香脆可口! 滿載爽口彈牙的蝦肉,蘸上自家特製的醬汁,增添風味!是拉差牛油雞翼 $35是拉差是一種調味料的名稱,選用單骨雞翼,方便易食! 烹調後,牛油滲入雞翼,輕帶牛油
 老撾這個地方,我以為在越南,原來是鄰近泰國及越南的寮國!

講真,食泰國菜及越南菜食得多!卻從未試過老撾菜!
一於跟好幾位好姊妹去食老撾菜吧!

熱奶茶
適合入口的水溫,既香且滑!

熱奶茶
老撾青芒果沙律 $58
 綴以白蘿蔔心里美更出色!
老撾網狀蝦春卷 $35
網狀春卷香脆可口!
 滿載爽口彈牙的蝦肉,蘸上自家特製的醬汁,增添風味!
老撾網狀蝦春卷
是拉差牛油雞翼 $35
是拉差是一種調味料的名稱,選用單骨雞翼,方便易食!
 烹調後,牛油滲入雞翼,輕帶牛油味,被那霸道的香辣味道掩蓋!

老撾海鮮粉 $78
湯底味道鮮美而不濃膩!湯粉吸收湯底精華更開胃!
配上蝦及丸,加上大量香葉,風味十足!令人一試愛上!
推介之選!

老撾海鮮粉
白咖哩素菜見求 $58
原來「見求」即是「白飯」,混合了紫米,帶有嚼勁,拌勻香辣的白咖哩,刺激味蕾!
 旁邊外型獨特的是酥炸珊瑚菇,還有迷你的泰國矮瓜,其他配料有蕃茄、薯仔、雞髀菇及紅椒等!富有特色!
白咖哩素菜見求
2017-11-17
老撾網狀蝦春卷
老撾海鮮粉
去完AIA走到中環處覓食,早前無意看到這間新餐廳,主打老撾菜,即刻令我好想去試下!香港人鐘意去旅行,身邊去過老撾的人話我食完再去TRY 下。之前見有睇過報導講係老撾皇族後代型廚,大SELL 家鄉菜,試下佢買的輕食。位置:其實在扶手天橋下,威靈頓街交界的一座商業大廈,唔難搵。環境:裝修輕鬆型格路線,滿畫有一些老撾特色的插圖,感覺清新。食物:簡單輕食,粉麵,飯,小食及飲品為主。不過份量不是很多,所以男仔去食應該要叫多一些。。。2個人黎試黎SHARE,叫了以下的:老撾豬頸肉100%全米湯粉東南亞地區湯粉的湯底多為好濃郁,充滿香料味,老撾的也不例外,之前看過也們說湯底是以牛為主,有牛骨及牛筋煲8小時,當然東南亞香料唔少得,香葉香茅味好濃,湯式湯褐色的,味道偏咸,不過配上掛湯的米粉,煮得剛好。全米粉食落比其他普通米粉無咁硬,感覺好像米香重些。配料豬頸肉有些失望,因有些靱及簿,未有啖啖肉的感覺,配料有些南瓜,蘿蔔,青豆,香料等,配牛骨湯一齊吃都好味。是拉差牛油雞翼很多人也叫這個,也趁熱鬧,單骨雞翼食落更易食,見佢話辣食落又唔會,甜甜辣辣才是,因為有是拉差辣醬,炸得好香脆,味道偏甜,其實好啱配啤酒老

2個人黎試黎SHARE,叫了以下的:

老撾青芒果沙律
朋友好想試,賣相靚之餘,因青芒果都唔係度度都有,因多賣青木瓜,青芒果帶有獨有酸甜清新味道,沙律原全可以突出番佢嘅原味,帶有咸香,如果大碟些就好了!

拼盤(蝦餅,魚餅,米紙卷,豬肉春卷,素菜春卷,網狀蝦春卷)
忘記了這個叫什麼拼盤,諗住咩都試下,UM。。。預期想像到的味道,唔太有驚喜,跟平時食的泰式拼盤差唔多,但件頭唔大件,所以唔仔細講,不過有得試哂咁多樣野都係開心嘅,配2個醬汁。店員補充米紙卷中間脆脆的,要先食,蔬菜的清新,一解飽滯感。

可以一試嘅小店,要支持多元化唔同嘅菜式@香港!
拼盤
2018-01-24
  • 是拉差牛油雞翼
老撾菜。初體驗 焦點食評
2017-12-16 3429 瀏覽
她問:「有無興趣食老撾菜?」我抓抓頭,老撾?究竟是甚麼地方?立即上網找資料,原來它即是寮國,東南亞一個內陸國家,毗鄰泰國、越南、緬甸和柬埔寨。那老撾菜有何特色呢?小妹的好奇心又在作祟,於是回覆老友:「我去!我去!」走到餐廳門外,已嗅到濃烈的香草味,抬頭一看,色彩繽紛的招牌呈現眼前。咦!是碗麵喎,莫非麵食是這裏的主打?餐廳裝修簡潔,沒太多花巧的佈置,令環境看起來更廣闊和明亮。原來外面還有露天座位,方便吸煙的食客抖抖氣。安頓過後,店員先端來一杯清水。嘩!那個深藍色杯子印有金色圖案,高貴典雅,就連花花碟子也美極了,甚有特色。朋友端來筷子,發現上面竟然刻有餐廳名字,想不到店家連這些細節也很注重,可見他們的用心經營。餐牌簡簡單單只有兩頁,所有菜式全日供應,主要分為小食、沙律、老撾粉和老撾見求,價錢由$28至$78不等,經濟抵食。小妹對「老撾見求」全不知曉,細問下才知見求即是當地的「飯」。先來一道老撾青芒果沙律($58),用料非常豐富。除了切成幼條的青芒果,還有爽口的青瓜、多汁的番茄、甘脆的心裏美蘿蔔。面頭再灑些蝦米乾、花生碎和香草葉,倍添芬芳。不過說到此菜的靈魂,莫過於那個酸咪咪的醬汁,層次複雜
她問:「有無興趣食老撾菜?」我抓抓頭,老撾?究竟是甚麼地方?立即上網找資料,原來它即是寮國東南亞一個內陸國家毗鄰泰國、越南、緬甸和柬埔寨。那老撾菜有何特色呢?小妹的好奇心又在作祟,於是回覆老友:「我去!我去!」
走到餐廳門外,已嗅到濃烈的香草味,抬頭一看,色彩繽紛的招牌呈現眼前。咦!是碗麵喎,莫非麵食是這裏的主打?餐廳裝修簡潔沒太多花巧的佈置令環境看起來更廣闊和明亮。原來外面還有露天座位,方便吸煙的食客抖抖氣。
餐牌簡簡單單只有兩頁,所有菜式全日供應,主要分為小食沙律老撾粉老撾見求,價錢由$28至$78不等,經濟抵食。小妹對「老撾見求」全不知曉,細問下才知見求即是當地的「飯」。
先來一道老撾青芒果沙律($58),用料非常豐富。除了切成幼條的青芒果,還有爽口的青瓜、多汁的番茄、甘脆的心裏美蘿蔔。面頭再灑些蝦米乾花生碎香草葉,倍添芬芳。不過說到此菜的靈魂,莫過於那個酸咪咪的醬汁,層次複雜,醒神開胃。
是拉差牛油雞翼($35)緊接出場,觀其賣相滿載東南亞風情,很有夏日的感覺。原來廚師已將之一分為二,單骨雞翼吃起來非常方便。想不到雞翼外皮如此脆卜卜而且辣勁十足非常刺激。吃過一根覺得不夠喉,再試另一邊,這次劑些青檸汁同吃,更加清新。
小妹喜愛香口食物,急不及待品嚐老撾網狀蝦春卷($35)。金黃色的春卷一客四件,即叫即炸,入口酥脆熱辣辣春卷內包著的蝦膠富彈性混入香草的關係香上加香。店家還會奉上蔬菜,生怕上火的話,不妨包著春卷一起來吃。
雖然試過幾款小食,說到底,還是需要一點粉麵,肚子才夠踏實。老撾海鮮粉($78)大大碗,貫徹餐廳的風格,面頭放了很多香葉。本以為湯底甚濃,卻出乎意料地清澈鮮甜,誘人一啖一啖喝下去。至於粉條雪白滑溜,吸收了配料的味道,毫不單調。海鮮配料種類繁多,包括魷魚等,還有魚餅墨魚丸豆卜⋯⋯吃掉一碗,實在滿足。
一施不苟 焦點食評
2017-12-05 2785 瀏覽
從飲食雜誌睇到「Sisombath」嘅介紹,賣老撾菜,超冷門喎,咁啱就開晌中環,就晒我啦,真喺要會一會見識吓咩叫老撾菜。不過,從雜誌嘅文章,已概略了解到由於老撾就晌越南泰國隔離,所以其菜式都近似呢兩個國家。餐廳位處一商廈,一出電梯就喺餐廳,門面無過多裝潢,單單主要就喺餐廳嘅標誌。入內裝修設計亦非常簡單,水泥地、不鏽鋼枱、木櫈,柱位有啲塗鴉,感覺帶點粗獷味。由於三邊都喺偌大玻璃窗,採光十足,見外面好似有啲露天位,不過,又未見有客人坐出面,所以,都唔知開放未。餐牌午市跟晚市唔知有無分別,而午市嘅餐牌好簡單,底面兩頁紙睇晒,10款小食、4款沙律、4款老撾粉、4款老撾見求(即喺白咖喱飯),可加錢配冷熱飲品及無糖豆漿。不過,雜誌介紹嘅牛皮醬沙律就未見有供應,未知喺咪只得晚市先有!是拉差牛油雞翼 $35啲小食唔貴,定價都喺$28-$40,所以,點一客雞翼,一客6隻,都喺做成單骨雞翼,食起嚟較方便。雞翼以牛油及泰國是拉差辣醬做,故色澤艷紅,入口頗有辣勁,都幾惹味。最好晌餐牌標示隻辣椒公仔俾佢,因為,都真喺越食越辣。老撾雞肉粉 $58老撾粉只有4款口味,雞牛海鮮及素菜,友人揀咗雞肉粉,雖然叫雞肉粉,其
是拉差牛油雞翼 $35

老撾雞肉粉 $58

老撾粉只有4款口味,雞牛海鮮及素菜,友人揀咗雞肉粉,雖然叫雞肉粉,其實雞肉都喺大配角之一,餸料仲有其他丸類、豆卜、銀芽、蘿蔔……等等,材料算幾豐富。無詳細問朋友覺得點,但見佢清晒成碗粉,應該唔差得去邊。
老撾雞肉粉
老撾牛肉粉 $68

小弟就揀牛肉粉, 但跟越南生牛河好唔同,牛骨湯無越南牛河嘅牛骨湯咁濃重,相反多咗少少香料味,啲生牛肉嫩滑得嚟有肉香,加上又有唔少配料,如牛丸、牛筋、豆卜……等等;而米粉聽店員介紹,喺晌番老撾嘅粉麵廠攞貨,夠地道,真喺又幾有米香,口感都比較有韌勁,兼且份量十足,食完一碗真喺超飽。
老撾牛肉粉
臨走,見佢哋有啲單張,拎咗張嚟八一八,原來,佢哋設立呢間餐廳仲有另一個目的,就喺培訓年青人加入廚師巳行列,真喺有心、有力
中環各食肆嘅午市都好旺,呢度都唔例外,不過,始終喺食粉麵,翻枱都算幾快,要等亦唔需要等好耐。晌中環返工嘅朋友,又多一個選擇喇。
2017-12-02 1894 瀏覽
朋友說,中環新開了一間老撾菜餐廳 - Sisombath Restaurant施心畢老撾餐廳。老撾,是一個相對陌生且遙遠的國度。翻查地圖,始知其鄰近泰國和越南。據說,Sisombath 是老撾皇朝的姓氏,是店主祖母的姓氏,是一間有故事的餐廳。Happy Friday,聽故事,吃老撾菜。一看餐牌,在中環區來說,定價較為貼地。小妹,要來了一杯老撾滴漏咖啡。深藍色花紋的茶杯和碟子,很有古早的味道。 老撾滴漏咖啡,無疑有著越南滴漏咖啡的影子。黑古勒突的咖啡,很香,很濃。杯底,有甜甜的花奶。 老撾青芒果沙律$58,加入了不少健康且美味的元素,清爽惹味之選。幼條狀的青芒果鮮嫩多汁,伴入香甜蕃茄、鹹香蝦米、香脆花生碎,以及香葉,口感食味層次豐富多變。墊底伴碟的,更用上了含有豐富維他命C及E的白蘿蔔心里美。 老撾網狀蝦春卷$35,蝦春卷炸得酥脆香口不在話下,內裏包著鮮美的蝦肉。吃時,蘸上自家特製的醬汁,更是滋味無窮。為了消減飲炸物的熱氣,以及兼顧均衡飲飲食健康,大廚更準備了一小籃生菜伴吃,也有心里美蘿蔔乾和紅蘿蔔條伴吃。 是拉差牛油雞翼$35,選用單骨雞翼,牛油味不算太過突出,相反,入口十分香辣嗆喉,
是拉差牛油雞翼$35,選用單骨雞翼,牛油味不算太過突出,相反,入口十分香辣嗆喉,香料味道也十分濃烈霸道。
老撾菜,與泰國菜和越南菜頗為相似。一時三刻,小妹實在分不出它們有何分別。好奇地向侍應姐姐討教,方知大家的飲食文化相近,也喜用香料入饌。只是,老撾菜每道菜只會用選三至四款香料,味道相對溫和,盡現食材的真味。

聽完講解,再吃這一碗老撾海鮮粉$78,才對老撾菜多了一分的認識和了解。這一碗海鮮粉的餸料,除了大量香菜外,還有蝦和兩款丸。不過,這碗粉的精華所在,是湯和粉啊﹗
呷一口海鮮湯,鮮甜無比,且帶幽幽香葉的味兒,教人為之神魂顛簸。粉,浸在湯了一段時間了,入口仍是嫩滑富咬口了嚼勁,好好吃。
白咖哩素菜見求$58,所謂「見求」,即「白飯也」。白飯粒內,混雜了紫米,吃起來繞富咬口和嚼勁,再混入香辣的白咖哩同吃,更是一絕。咖哩飯的配料,有酥炸珊瑚菇、泰國矮瓜、蕃茄、薯仔、雞髀菇和紅椒等,色彩配搭鮮,味美又健康。
2017-11-17
1天前 5 瀏覽
約了朋友和同事出街吃飯,本打算吃台灣菜,但去到已大排長龍,我們只好到同座的另一食肆看,那處門口不多人,只等一張四人枱,便決定吃這間!因午飯時間緊迫,中環四處又多人,再揀就沒飯吃了。很幸運地安排坐窗口位。窗台的位置,放了餐具和調味品,方便客人取用。枱面和坐位很夠大,枱和枱的距離又夠濶,裝修簡約和陳舊。我們趕時間,只看了簡單餐牌就落單了。伙計告訴 : <見求>,即是<飯>的意思。同事吃的《老撾牛肉100%全米湯粉》第一時間上枱。牛肉可揀七成熟或全熟,同事揀了全熟。她說湯底很有特式,但牛肉是雪藏,牛丸兩粒,配料是芽菜、豆卜、香葉等等。湯粉竟似湯麵。值65分。我吃的《白咖哩雞肉見求》份量很充足。賣相算精美。雞肉是炸的。汁太多而且過稀過鹹,薯條不夠脆,健康紫米飯反而OK。朋友吃的見求遲遲不見,我們追問時,伙計說飯要逐碟煮,所以較耐,如吃湯粉一分鐘就可煮出來。這個是藉口?朋友的見求終於來了!等超過20分鐘!朋友說 : 白咖哩汁香味足,味太鹹又太多。紫米有味飯都不錯。豬頸肉夠冧,味道略濃。其他配菜一般,長青豆太生,好似無煮過。補充 : 熱奶茶冲得不錯。這裡午餐時間可訂

我們趕時間,只看了簡單餐牌就落單了。
伙計告訴 : <見求>,即是<飯>的意思。

白咖啡雞肉見求

補充 : 熱奶茶冲得不錯。

這裡午餐時間可訂位。

2天前
3天前 5 瀏覽
因為同屋企人去大館行,所以先會去中環呢類貴區食。。 去openrice搵到呢間越南/泰國餐廳,睇個餐牌又唔算貴,不妨一試。上到去先知原來係大台綜藝節目入面試食既廚師真係好靚仔 見佢淨係坐係度以為做生招牌,原來都唔係。。。。。多order佢就會去煮,仲會試味。我地3個人叫左牛肉米,雞肉米,炸蝦餅同埋札肉米紙卷,兩杯凍咖啡。。 芒果晏晝已經無晒,無得食芒果糯米飯個店員好主張環保,佢話d菜係自己種,一次唔好叫咁多野食,可以分開幾次叫,我地都分左3次叫野食。。 哈哈。。 同埋問咩答咩,服務好好!牛肉米粉個湯底係牛肉煮的,咁又真係好香牛肉味,我嫌牛肉un 左少少;牛丸好彈牙,又夠味,比出面好食。米粉係勁正,出面真係食唔到。。因為好煙韌,無好行果d粉味。雞肉米粉個湯底係椰子雞湯,個湯底超正,家姐係飲晒成碗湯,share 左少少比我。。但係我已經想食佢果個。。 可惜我唔鐘意食雞肉。。無食過雞肉,所以不作評論。炸蝦餅好熱好脆,真係有蝦肉,又厚,應該真係手打。。跟果個醬有少少酸,應該都係自己整。。我覺得加唔加醬食都好正!最敗北係札肉米紙卷,因為d菜有點兒苦,成個卷又無咩味,所以個醬又唔係好夠用。。 凍咖
真係好靚仔

米粉係勁正,出面真係食唔到。。因為好煙韌,無好行果d粉味。

雞肉米粉個湯底係椰子雞湯,個湯底超正,家姐係飲晒成碗湯

凍咖啡睇起黎比較深色,以為無咩奶,但係飲落去其實係岩岩好,又唔多冰,就算我食得慢。。最後都唔會變水溝咖啡咁。。 雖然呢度係主張環保,但係佢地用紙杯裝野飲,就有點奇怪。。。。。。。

5天前 11 瀏覽
朋友介紹下第一次接觸老撾菜式在香港真是比較偏門少見的菜式,確實要試一試😚😚餐廳位於中環,店名很特別,”Sisombath” 施心畢原來是用上老撾皇朝的姓氏,亦是店主祖母的姓氏,好有意義和代表性 餐廳裝修簡潔光猛,食物分別有沙律、老撾粉、小食等午飯時間就點了這裡有名🐶老撾雞肉粉(椰汁湯底) 配無糖豆漿($68) + 🐶是拉差牛油雞翼($48)呢到既老撾湯粉用上100%全米湯粉,即是不另加綠豆粉的全米粉,口感真的比一般米粉煙韌爽滑而家點雞肉粉湯底用上香甜濃郁的椰汁湯,十分獨特,配上雞肉,難得地夾!是拉差牛油雞翼以單骨上碟,沾上獨特甜甜辣辣醬汁,好開胃!😋呢間老撾餐廳老闆能滿足港人口味又能保留大部分老撾食物的傳統特色確實難得一試的好餐廳!👍🏻
朋友介紹下第一次接觸老撾菜式
在香港真是比較偏門少見的菜式,確實要試一試😚😚
餐廳位於中環,店名很特別,”Sisombath” 施心畢

餐廳裝修簡潔光猛,食物分別有沙律、老撾粉、小食等
是拉差牛油雞翼以單骨上碟,沾上獨特甜甜辣辣醬汁,好開胃!😋
確實難得一試的好餐廳!👍🏻

2018-07-11 15 瀏覽
估唔到喺中環都可以食到老撾菜,就係位於威靈頓街翡翠中心樓上啦,lunch係有lunch set ! 我覺得有啲似越南菜咁,有牛肉,雞同海鮮米線可以選擇,仲有咖喱飯!個lunch set 仲包杯嘢飲,有老撾咖啡,同埋仲有香茅薑茶!呢碟係白咖喱雞飯,原來老撾咖喱雞飯係有咁多餸菜,估唔到仲有炸薯角呢杯係老撾咖啡,佢係用煉奶,所以比普通咖啡甜少少,賣相都幾精緻試吓個牛肉米線先,味道就一般,湯底只係微熱,如果熱啲更加好食呢碗係扎肉墨魚餅米線,不過我見到只係有墨魚丸😝😝味道尚可不過呢度環境都算幾歡堂,因為喺樓上所以都唔太需要等位,尚算不錯。
呢碗係扎肉墨魚餅米線,不過我見到只係有墨魚丸😝😝味道尚可
2018-07-11
2018-06-25 52 瀏覽
最近電視又出新一輯美女廚房,其中一位評判陳希裕Justin好吸睛,上網一睇原來佢有老撾皇族血統,又跟過米芝蓮大廚學廚,今年年頭係中環開左間餐廳,所以決定要黎試一試。地點餐廳位於翡翠中心,係正半山自動電梯底,非常方便,附近好多寫字樓,吸引左好多上班一族黎食lunch。裝修餐廳只有簡單裝修,有東南亞大排檔既原始風味。牆上貼左老闆既海報,亦都有不同既菜式名稱。枱同枱中間既空間都適中,唔會太迫。食物種類午市主食有老撾100%全米湯粉/老撾見求(飯)/老撾沙律,另外有幾款小食/老撾米紙卷,都有唔少款式。由於新店開張,午市主食附送熱飲,相信只係限時優惠。落單及等候時間午市都幾多人,可以電話訂枱,當日早上電話訂左兩位,但搵唔到我地個紀錄,店員都好快速係5分鐘內安排過另一張枱俾我地。我地點左老撾牛肉100%全米湯粉,老撾雞肉100%全米湯粉,老撾咖啡同南薑香茅水。老撾牛肉100%全米湯粉餐牌寫老撾湯粉有四種湯底,以為要揀,原來係每種唔同配料已經set 好跟咩湯底,牛肉湯粉係跟牛肉湯,老撾湯粉同平時食開既越南粉唔同,湯底濃味d,但唔算超重牛味,每碗湯粉有大概3-4塊牛肉同2-3粒牛丸,仲有豆卜等等材料,

地點

裝修

食物種類

落單及等候時間

老撾牛肉100%全米湯粉
餐牌寫老撾湯粉有四種湯底,以為要揀,原來係每種唔同配料已經set 好跟咩湯底,牛肉湯粉係跟牛肉湯,老撾湯粉同平時食開既越南粉唔同,湯底濃味d,但唔算超重牛味,每碗湯粉有大概3-4塊牛肉同2-3粒牛丸,仲有豆卜等等材料,口感十足。牛肉係厚切既,好似鮮牛肉既口感,牛丸就係普通牛丸,唔算特別。可惜食到最後既時候有一隻2cm 長仲有腳既小昆蟲浮左係碗湯上面,店員即時提議整過一碗俾我,但我已經食飽,同埋都無乜胃口,所以就婉拒了。
老撾牛肉100%全米湯粉

老撾雞肉100%全米湯粉
朋友食既雞肉湯粉係用白咖啡湯底,非常濃郁,雞肉份量都算多,亦都有豆卜等配料,但雞肉中間無乜味,如果可以醃一醃都好味d。

結論
老撾菜初嘗試,除左有小昆蟲外,其他食物同飲品表現都算中上,店員都主動waive 左牛肉湯粉既收費,係有誠意既表現,希望下次可以去試下晚市,睇下會唔會有驚喜。
2018-06-20
2018-06-01 94 瀏覽
第一次食老撾菜蠻期待的。可能係平日啦,人很少,加埋我張枱,全場只得2枱。餐廳沒有特別裝潢,食物整體尚可,價錢合理,但⋯沒有驚喜。如果想靜靜地同朋友食飯傾計,也許可以考慮。
第一次食老撾菜蠻期待的。
可能係平日啦,人很少,加埋我張枱,全場只得2枱。
餐廳沒有特別裝潢,食物整體尚可,價錢合理,但⋯沒有驚喜。
如果想靜靜地同朋友食飯傾計,也許可以考慮。
2018-05-21
2018-05-28 113 瀏覽
中環lunch 搵食記想食越南野, 0係openrice search 到呢間, 仲可以0係openrice book lunch 位, 去到即刻有得入唔洗等, 坐位都幾闊, 坐得幾舒服同朋友叫左以下食物:-牛肉粉, 佢個湯好濃, 米粉唔係平時食既東莞米粉, 佢似係幼D既米線既質地自己叫左豬頸肉米炒, 個湯同牛肉米差唔多, 都係好濃, 但係佢個豬頸肉明顯比牛肉出色, 好滑同爽口, 味道亦都0岩0岩好, 佢仲有好多芽菜, 香葉, 同埋豆卜, 所以成碗野都好有層次, 好豐富朋友叫左, 雞肉, 個湯同豬牛唔同, 佢係有好香椰汁味, 個人比較鐘意呢個湯, 雞似就冇咩特別另一位朋友叫左飯, 豬頸肉見求, 佢係紅米, 有椰汁, 薯角同埋香菜同豬頸肉, 呢個伋都好好食, 不過有薯角好似有D怪, 但係係好食既~~ 仲叫左個拼盤, 不過覺得個拼盤麻麻地, 可以唔叫叫炒/飯會送杯熱飲, 冷飲加幾蚊試左佢個越南咖啡, 個杯好靚, 味道都好唔錯呀會再去食的!!
中環lunch 搵食記

同朋友叫左以下食物:-

仲叫左個拼盤, 不過覺得個拼盤麻麻地, 可以唔叫

叫炒/飯會送杯熱飲, 冷飲加幾蚊
試左佢個越南咖啡, 個杯好靚, 味道都好唔錯呀

會再去食的!!
2018-05-24 117 瀏覽
朋友帶我去中環老撾餐廳,老撾菜未食過,又有新嘢試!lunch time時間人流唔算多,座位之間有啲距離,幾舒服。老撾小食拼盤- 除咗魚餅之外,仲有豬肉春卷,素菜春卷,網蝦春卷,不過三種春卷體積細小,餡亦份量少,所以唔係好食得出係咩餡。老撾豬頸肉見求見求=飯,長知識了!飯菜色彩繽紛,飯加入紅米,感覺健康!白咖哩香滑,加上豬頸肉厚而不實,好欣賞個豬頸肉!老撾牛肉全米湯粉- 聽說係用牛骨淆製湯底,入口香濃,有啲似冇藥材味嘅肉骨茶,正!老撾雞肉全米湯粉- 雞肉好一般,但個湯底不得了。。香甜濃郁,好似有啲椰漿味,實際係乜就唔知,但個湯好味到我飲哂!老撾豬頸肉全米湯粉- 個湯底再牛肉粉一樣,浸咗湯嘅豬頸肉依然好食!

老撾豬頸肉見求