2018-12-03 1678 瀏覽
老撾菜,真系未食過,什麼泰國,越南,緬甸,都好熟悉了,朋友今天約我去中環食老撾菜,聽到都開心,又有新意思,唔洗我諗。原來昵間野老細系明星,晤怪得岩岩見到個身影咁熟悉,好似在電視上見過...哈哈飲杯野先,香茅冰+凍奶茶,潤潤喉龍,開始今天的美食之旅。今天向老撾出發,未去過也要了解下人地食咩。白咖哩雞見求,好特別的名字,見求即系老撾的飯,呢度系用左紅米一齊整,好健康,白咖哩非常特別,晤辣,但有一種獨特的香味,撈飯食勁好味。另一個系白咖哩豬頸肉見求豬頸肉燒得好爽,好入味,有一d胡椒在上面調味,配菜方面睇得又食得。網蝦米子卷絕對要食同出面d米紙卷不同,佢d米粉系熱辣辣,好新鮮的,仲要好大卷,極有口感,咬落去的時候包住菜同粉皮,好爽脆!口感層次十分豐富。點上特制的麻醬,好昧到一個點。食到中間,見到有類似九層塔的香料葉,好特別!肚已經飽,但嘴仲想食。我地又叫左個小食拼盤,有魚餅,蝦餅,米紙卷,春卷又分素春卷,豬肉春卷,蝦春卷,超級豐富,可以試到很多種小食,另外配有生菜,可以將春卷包住食,另有一番風味!

飲杯野先,香茅冰+凍奶茶,潤潤喉龍,開始今天的美食之旅。
今天向老撾出發,未去過也要了解下人地食咩。

另一個系白咖哩豬頸肉見求

網蝦米子卷絕對要食

肚已經飽,但嘴仲想食。

• 老撾網狀蝦春卷
  • 白咖哩雞肉見求
  • 白咖哩豬頸肉見求
  • 老撾網蝦米紙卷
  • 施心畢豐食拼盤
2018-11-03 2014 瀏覽
在香港,亞洲菜餐廳開到成巷成市,想吃日本、韓國、台灣、泰國、越南、印尼菜,總有一間在左右,但老撾菜一次都未試過。今晚,終於有機會去一間老撾餐廳,吃了一頓晚餐,感受是驚喜的。由於食物的價錢不算貴,每款大約四、五十元,所以點了很多菜式,有老撾牛肉100%全米湯粉、老撾扎肉墨魚100%全米湯粉、老撾炸魚餅、豬肉炸春卷、老撾網蝦米紙卷、老撾青芒果沙律、是拉差牛油雞翼、老撾燒豬頸肉和老撾凍咖啡。老撾牛肉100%全米湯粉-米粉可以用超正來形容,相當細滑,富米香,而湯底味道具層次,味道有點似越南湯粉,但它多了一份薄荷葉的清香,味道更正,牛肉和牛丸的分量也足夠。老撾扎肉墨魚100%全米湯粉-湯底和牛肉湯粉一樣,墨丸真材實料,而扎肉厚身大塊。老撾炸魚餅-味道帶微辣,魚肉撈上其他香料炸成,香口味美。豬肉炸春卷-網紋脆皮香化,豬肉餡料足,配上醬汁,更添滋味。老撾網蝦米紙卷-米紙包著生菜、青瓜絲和炸蝦,感覺清新。老撾青芒果沙律-與泰式的木瓜沙律味道相似,是不錯的餐前開胃小食。是拉差牛油雞翼-以單骨雞翼製作,雖然說是是拉差,但不算辣,反且牛油味更突出,十分惹味。老撾燒豬頸肉-豬頸肉入口鬆化,富豬味。老撾凍咖啡-

老撾炸魚餅-味道帶微辣,魚肉撈上其他香料炸成,香口味美。

豬肉炸春卷-網紋脆皮香化,豬肉餡料足,配上醬汁,更添滋味。

老撾網蝦米紙卷-米紙包著生菜、青瓜絲和炸蝦,感覺清新。

老撾燒豬頸肉-豬頸肉入口鬆化,富豬味。

老撾凍咖啡-味道較甘,飲完一口有咖啡回香。

• 老撾炸魚餅
  • 拉差牛油雞翼
  • 老撾牛肉100%全米湯粉
2018-11-02 232 瀏覽
星期五的晚上,約了和友人相聚。住大西北的筆者實在不熟悉對面海的環境,經友人的推薦,穿街過巷來到這家「施心畢老撾餐廳」。不知是剛開業還是地點較偏僻的關係,即使正值晚巿時段也不過是坐了寥寥數人。不過這樣也好,變相可以和友人大聊特聊。筆者踏足中環的日子少之又少,印象中甲級商業區的消費水平也頗高的。翻開「施心畢」的餐牌一看,菜式價錢大都在40-80元之間,如此親民的定價令筆者很驚喜。雖然未能分清老撾菜和平日所吃的越南菜有何等分別,但反正都是同一地域,就一試當地名菜——米紙卷。包在米紙上的第一層是生菜和青瓜這些菜蔬類,霎眼看下去這幾件卷物都是主綠色,感覺好fresh好健康。米紙卷口感層次豐富。第一口吃到的是青瓜生菜的爽甜,然後是包在中間的米粉,還有主角網蝦春卷的咸脆惹味。蘸上碟邊的醬汁佐食,味道更濃郁。老撾菜果然有意思,這牛油雞翼和筆者吃過的牛油雞翼是截然不同。雞翼入口有一股濃烈的孜然味道,有一刻誤以為是夾了羊肉。炸雞翼配上灑在面上的炸蒜和醬汁,味道甚濃。若愛清淡口味的朋友可能會較抗拒。筆者欣賞餐廳肯花費時間工序把雞翼處理成單骨,令食客進食更方便。筆者點餐時,好奇上網查了什麼是全米米粉。原來全米
星期五的晚上,約了和友人相聚

。不過這樣也好,變相可以和友人大聊特聊。

筆者踏足中環的日子少之又少
,如此親民的定價令筆者很驚喜。

老撾網蝦米紙卷

,感覺好fresh好健康。

米紙卷口感層次豐富
。蘸上碟邊的醬汁佐食,味道更濃郁。
是拉差牛油雞翼

老撾菜果然有意思
,這牛油雞翼和筆者吃過的牛油雞翼是截然不同。

雞翼入口有一股濃烈的孜然味道,有一刻誤以為是夾了羊肉

老撾豬頸肉100%全米湯粉

筆者點餐時,好奇上網查了什麼是全米米粉
。原來全米米粉標榜的是沒有加入玉米粉。(如果找到的資料是有誤,煩請大家指正
。)

全米米粉夾起來偏硬身,吃了數小口感覺口感較為韌些
。寫此篇食評時再查了一次全米米粉的資料,原來過度泡水和烹調會令米粉變碎
。筆者回想起米粉夾起來都是長長的,看來廚房員工都頗為掌握米粉煮法

從米粉的配料,可以猜想其湯底大概用了香茅、乾葱等熬製而成。淺嘗一口,香茅味甚強烈

筆者頗喜歡米粉湯中的豬頸肉
。豬頸肉很有咬口,十分爽滑,一點也沒有「鞋口」
。但略嫌有點羶味。
老撾咖啡

同行友人點了一杯老撾咖啡,杯子盛器非常精緻

吃罷才惡補回知識,了解何謂老撾菜
。原來老撾菜是強調食材的原味,辣度亦較一般的越南菜低
。經過今晚一宴,筆者又增進了不少知識呢
2018-11-02
老撾豬頸肉100%全米湯粉
說實話,其實是我之前是沒有吃過老撾菜,純粹是在中環覓食是被餐廳名吸引了才會找上門,搜尋下老撾鄰近泰國和越南,飲食文化相近。施心畢是老撾皇朝的姓氏,也是老闆祖母的姓氏,他從小從祖母身上學懂烹調老撾菜,連也特意用上施心畢作為餐廳名。餐廳面積算大,桌子之間的空間很足夠,星期六六時多不算太多人,但聽說平日會比較,先預約會較好。老撾青芒果沙律 $68以為會像平常見慣的泰式青芒果沙律,但此老撾青芒果沙律,單是賣相已經有驚喜,青芒果絲下是紅色的蘿蔔,非常鮮豔奪目,再加上辣椒碎及花生碎,配搭味道甜酸的醬汁,的確是一道適合的開胃菜。老撾網蝦米紙卷 $48網皮春卷和米紙卷相信大部分人都吃過,而這道老撾網蝦米紙卷就是兩者結合而成,透薄煙韌的米紙卷包著炸到脆口的網蝦春卷,再加上爽脆青瓜和新鮮生菜,口感豐富。再點上秘製醬汁,更添一分醒神惹味。老撾薄餅 $58老撾薄餅是以米紙卷及雞蛋烤成,上面扎肉、洋蔥和蘿蔔絲等,再淋上花生辣醬及青番茄醬,另撒了一點麻辣葉,口感香脆中夾著洋蔥和蘿蔔絲,又有扎肉的紮實,味道酸中帶辣又有蛋香。老撾牛肉100%全米湯粉 $78老撾湯粉對老闆來說是帶家鄉風味的Comfort Food,這

老撾青芒果沙律 $68

老撾網蝦米紙卷 $48

老撾薄餅 $58

老撾牛肉100%全米湯粉 $78
老撾湯粉對老闆來說是帶家鄉風味的Comfort Food,這個湯底用的香料不算多,特別在選用比黑豆蔻更有鮮味的綠豆蔻,再加上八角和肉桂熬煮而成,味道清甜,而且湯底煲好後會隔油,牛丸口感紮實爽彈,調味不會太鹹,牛肉取牛柳片而捨肥牛片,牛肉味一樣夠但更健康。

這裡的米粉特別在是不另加綠豆粉的全米粉,口感比平常在香港吃到的米粉更煙韌爽滑有彈性。

青檸可樂 $24
用上新鮮青檸,當然夠酸爽。
龍眼梳打 $24
真的只有龍眼肉和梳打水,所以味道較淡不會很甜,怕甜的我覺得可接受。

整體來說,食物頗有特色,味道亦算不錯,環境也讓人感到輕鬆自在,價錢合作,值得試試。
2018-10-11 1442 瀏覽
一直都好鍾意食泰國菜同越南菜,因為香料多夠惹味嘛, 但老撾菜我就真係第一次食,當初想嚟,第一印象就係嗰杯老撾咖啡, 因為隻杯好靚囉😅。餐廳位於中環,但價錢卻很親民,可以想像平日lunch應該坐無虛席囉!我地因為唔熟路,所以行到有點熱,所以就先點一杯南薑香茅梳打, 南薑香茅都有溫胃驅寒幫助消化嘅作用,飲完應該開胃哂可以食多啲啦😝😝😝。餐牌其實好多選擇, 風味菜式跟越南有啲相近, 於是我地就先回一碗老撾牛肉100%全米湯粉。湯米粉賣相唔錯,個湯底好鮮甜但唔濃味👍。牛肉半生熟,肉質實在唔會太削😍。而個米粉呢就係成碗粉嘅精髓,因為老闆係用左100%全米做,所以粉條質地結實爽口帶點煙韌,同一般米粉好唔同,我幾鍾意😋😋😋。今晚我同朋友兩個人嚟,而且朋友比較細食所以我都唔敢叫太多野食😅,小食只點了老撾士拉差牛油雞翼,我初時以為佢係似越南嘅牛油雞翼,仲驚太炸太油朋友會驚左添,點知原來佢其實比較似蜜糖雞翼,開半更方便食,蜜糖香甜但雞翼又帶士拉差嘅辣味,好開胃,我覺得我自己已經可以KO一碟啦😝。朋友想食咖哩,所以佢點了紅咖哩🐖頸肉見求,用左紅米飯,健康得嚟亦增加飯嘅煙韌度, 老闆娘話當地人鍾意用手抓飯,

朋友想食咖哩,所以佢點了紅咖哩🐖頸肉見求,用左紅米飯,健康得嚟亦增加飯嘅煙韌度, 老闆娘話當地人鍾意用手抓飯, 所以飯會比較結實同黏糯,而且微涼唔會熱辣辣🤗。豬頸肉切成粗條狀,爽口彈牙,配上辣辣的紅咖哩汁,非常好下飯😋😋😋。廚師為左令大家營養滿分,還特意加了蔬菜拌碟,一碟就有齊哂大家想食嘅野👍!

最後我地一人一杯老撾咖啡

其實我夜晚好少會飲咖啡,怕太醒神😜,不過呢杯老撾咖啡☕,濃郁咖啡味加香甜煉奶,我可唔可以當佢係甜品呢🤔🤭😝,不過我下次一定要食芒果糯米飯囉!
2018-10-09
  • 是拉差牛油雞翼
  • 老撾牛肉100%全米湯粉
2019-01-05 42 瀏覽
70幾蚊一碗普通野 真心唔好食 湯底完全唔得 芽菜少 米粉唔彈牙 冇乜配料 仲有湯面d香料成碗都係 點食面啊 香茅多到啖啖面都有幾條 牛肉叫要半生熟 出到黎硬過紙皮 d肉老過你啊嫲好 食到我頂住個胃 仲有杯凍奶茶都好難飲 d雞翼好似浸軟過既咕嚕肉 總之呢間越南餐廳好唔掂
2018-12-19 120 瀏覽
係openrice見到老撾菜覺得幾特別,而且又好似好多好評咁,所以就決定一試,點知就完全中伏。其實黎到見到都無咩客已經覺得有d奇怪,夜晚7點都可以得果1台客。咁唔理啦,諗住人少少靜靜地食個飯都幾好呀,當包場。叫左碗牛肉全米湯粉,非常大碗,但個湯底完全無味。d米粉食得出係超級市場最cheap果種米粉,咬落口感極差,感覺超鞋,同樣地又係無味。牛肉係好多既,不過無味又鞋。諗住枱面有d調味料可以落下,竟然倒唔出。諗住食唔落都飲杯野呀,竟然連杯青檸梳打都無咩味,好似溝左水咁。最經典係後來我見到有人叫左杯招牌奶茶,咁岩佢個水機又擺係出面,我睇住佢加水落杯奶茶度。最後好似無食過野咁就離開左,真心未食過一餐咁差既飯。

最後好似無食過野咁就離開左,真心未食過一餐咁差既飯。
諗左好耐,究竟老撾喺邊呢?老撾其實係一個國家嚟嘅,咁國家當然有個國家的特別菜式啦,唔知係咪因為同泰國馬來西亞嗰啲都近,所以老撾菜某程度上同泰國菜都幾似。見到佢個餐牌成大張相都係老撾湯粉,當然要是返一碗啦!個湯底好特別,又未去到泰國船面嗰種咁濃,但係聽得來又有啲甜味,最重要係佢個面河粉嘅棉質非常彈牙,好似食緊蒟蒻粉絲咁,好好味!肉類處理得非常唔錯,呢個豬頸肉就咁用肉眼都睇得出佢有幾咁油脂分明,而且唔會熟到好老,超原軟!另外叫咗個我最鍾意食嘅辣肉碎炒飯加隻煎蛋,佢個飯竟然係糯米啊!而且頭先都講過肉類處理得唔錯,所以肉碎嘅質感都係好軟熟,辣味唔會太勁啱啱好~相對地呢個牛油雞翼比較奇怪,因為叫咗辣味,所以感覺上佢似係辣雞翼多過牛油雞翼,如果牛油味再重啲就好啦。叫咗個紅奶茶,佢嘅感覺就係好似泰式奶茶但係冇咗煉奶嘅味道,唔會太甜,襯返佢個糯米飯食成件事好夾,亦都可以沖走嗰種飽滯感。

豬頸肉老撾湯粉

辣肉碎飯

牛油雞翼

豬頸肉老撾湯粉
辣肉碎飯
2018-12-05 97 瀏覽
第一次吃老撾菜,也是第一次吃稱作見求的老撾飯。紅咖喱素菜見求,有一大堆蔬菜,雖然都是普通的材料,但好看之餘,伴咖喱亦好吃。紅咖喱帶酸,幾開胃。飯很黏,帶煙韌,像糯米飯。要是配上椰漿和芒果,就變成甜品了。紅奶茶不錯,茶夠濃。服務亦不俗,店員有禮。上菜時,不小心把匙羹掉進友人的飲品中,店員立即給友人的換了另一杯。在中環吃到連加一都不過$80的午餐,坐得舒適又不會被催促還枱,算是物有所值。下次可以試米粉。
第一次吃老撾菜,也是第一次吃稱作見求的老撾飯。

2018-12-03 95 瀏覽
朋友約食老撾菜,打左個突,好多年前去過旅行,對食過啲咩真係無咩印象,所以覺得應該無咩好野食先係,點知今日都俾左幾新鮮既感覺我,不錯不錯!先黎個隨 lunch 附送既老撾咖啡,超甜,同越南咖啡差唔多味,好似食緊咖啡糖咁,都香既,但係用鍊奶真係太甜。 南薑香芧水反而有少少太淡味,只有少少薑味。朋友叫既老撾雞肉100%全米湯粉,佢話好好味,我試左一啖湯,幾特別竟然係有少少酸味,好有椰香味,好開胃。我叫左個紅咖哩雞肉見求,其實係紅米飯咁解,雞有雞味,都好足料,食完飽到嘔,抵食!紅咖哩其實似蕃茄汁味,少少辣,食唔出咩咖哩味,不過味道是 ok 的。奇怪係佢有啲薯塊係度,好搞笑好特別,唔太夾,不過幾有新鮮感丫。 朋友叫既白咖哩佢話味道都可以,不過都係食唔出咖哩味,不過老撾菜我地識條鐵咩,可能咁就係佢地既特色呢~總括黎講,大件夾抵食又有新鮮感,不錯。

南薑香芧水反而有少少太淡味,只有少少薑味。

總括黎講,大件夾抵食又有新鮮感,不錯。
2018-12-02 88 瀏覽
第一次食老撾菜 我諗應該係同泰國菜、越南菜差唔多 所以都好期待🌟老撾海鮮100%全米湯粉 $88賣相同越南粉差唔多 都係有啲香葉喺面頭 有芽菜、九層塔、薄荷葉 粉方面雖然唔知點解要強調100%全米湯粉 不過食落同平時嘅米粉真係有唔同 煙韌有彈性 唔會一夾就散 仲有陣陣米香味 而配料都好豐富 有蝦、青口、豆卜、魷魚、蝦片 不過湯底就覺得比較淡🌟是拉差牛油雞翼 $48呢度嘅牛油雞翼係單骨雞翼 所以食落去都比較方便 呢度嘅牛油雞翼同越南牛油雞翼好唔同 帶有一啲甜 所以比較似蜜糖牛油雞翼 不過食落唔會好膩 好想瘋狂咁食🌟施心畢豐盛拼盤 $88有蝦片、春卷、米紙卷、魚餅 蝦餅就當日賣晒 試唔到 蝦片淋左 湯粉嗰啲好食好多 春卷入邊應該係菜 可以中和下清新下 米紙卷脹卜卜 入邊好多餡 加埋個汁食 好清新嘅感覺🌟龍眼梳打荔枝梳打$25有果肉 有四粒 龍眼個杯仲要多兩粒😂 兩杯都唔太甜 幾好飲

🌟老撾海鮮100%全米湯粉 $88

🌟是拉差牛油雞翼 $48

🌟施心畢豐盛拼盤 $88

🌟龍眼梳打荔枝梳打$25
有果肉 有四粒 龍眼個杯仲要多兩粒😂 兩杯都唔太甜 幾好飲
2018-12-01 130 瀏覽
自從當全職媽媽後 好耐無在中環出沒了 是日與老公辦完正事 拍拖食個午餐再返去先店子在茶木果邊 不難找 餐飲- 無糖豆漿 OK係真心純潔淡薄的味道 比百福山水那些無糖豆漿要淡得多 愛甜愛味道人士就不建議了餐飲- 老撾咖啡店員上餐時有提過有奶 但老公掛住講野無攪拌過直飲 到底才發現奶 佢話個咖啡味係好香既 真實味道有待大家探索是拉差牛油雞翼 $48 賣相係幾吸引 弄成單骨亦容易食 是拉差醬 味道帶點醬油甚或又帶甜 都幾開胃得意喎 但外皮太漿 有點像濕了水的咕嚕肉 可惜可惜施心畢豐食拼盤 $88 有魚餅/ 蝦片/ 蝦/ 豬/ 素春卷/ 米紙卷 還備有生菜解油解膩 蝦片厚度剛好 有點像米餅但又有蝦香 春卷外皮淋左少少 但內餡好食既 中上啦 魚餅都算彈牙 加埋醬汁即時加分 米紙卷好爽口清新 拼盤整體表現理想老撾雞肉100%全米湯粉 $68雞肉皮香肉嫩 唔係無味雞件 全米湯粉好好味 粗於米粉幼於米線 入口彈牙帶米香 同個椰香湯底好夾 加埋豆卜 芽菜等 口感又更有層次老撾牛肉100%全米湯粉 $78湯底較雞那個清 帶著陣陣牛香 老公話各有特色店子都算多選擇 食物有特色 會再來既
店子在茶木果邊 不難找

餐飲-  老撾咖啡
施心畢豐食拼盤
老撾牛肉100%全米湯粉
2018-11-30 86 瀏覽
I had been here about 2.5 months ago. It was my second visit and it was so full during lunch hour on Friday! Luckily I had reserved a table the previous night. I ordered the Laos Chicken Soup which was 椰子雞湯 again, as it was quite good the last time I came. The soup smelt and tasted quite good of coconut, like last time. It was so delicious that I finished most of the soup, Last time I was really thirsty after eating but I was less thirsty this time. Maybe they had reduced their MSG?The chicken,

老撾雞肉100%全米湯粉
The chicken, which was mostly chicken leg, was again not so tender but unlike last time there was skin! It was not a big problem because I could easily remove the skin. However, the 全米湯粉 really sucked. They seemed overcooked and was just 一pat野. It was such a total failure that I had to rate it 1 overall.

Soya Bean Milk
A hot drink was included for free and I chose Healthy Soya Bean Milk (No Sugar) again. Nothing special to talk about.

It was so full and service was very sluggish during our visit. My friend ordered a vegetarian rice and it arrived after I had  almost  finished my whole bowl of noodles, even though I was eating very slowly.

With the rice noodles served like 一pat野, I would never come back again despite the convenient location and not-so-expensive lunch prices.
2018-11-30
2018-11-30 145 瀏覽
今天朋友介紹我來到中環這家名字十分有趣的餐廳,這家聽起來有點冷門的老撾菜餐廳,就在威靈頓街,它們的店名叫「Sisombath」中文又叫「施心畢」。老撾鄰近泰國和越南,飲食文化相近。這店看似平平無奇,背後原來來頭不少,之後在看到報導才知道施心畢是老撾皇族的姓氏,老闆祖母是末代老撾皇族的親信,而老闆是從小從祖母身上學懂烹調老撾菜。餐廳位處一商廈,一出電梯便是餐廳,入內裝修設計簡單樸實,感覺6點粗獷味。店內有大量玻璃窗,採光十足,位置相當寬敞舒適。今次我們和朋友點了的菜包括主食是,紅咖哩豬頸肉見求($78),老撾海鮮100%全米湯粉($88),小食有,老撾網蝦米紙卷($48),最後還有是拉差牛油雞翼($48)先來的是小食是拉差牛油雞翼,是拉差,一個大家熟悉的辣椒醬名字。吃越南牛肉粉,很多人都會下一點調味,提升惹味。但這次是拉差配上牛油蜜糖後,雞翼香脆可口,雞翼切開半邊食起來也很方便,牛油蜜糖香甜帶點是拉差的微辣,十分惹味。之後的是老撾網蝦米紙卷,這是我第一次試網蝦米紙卷,透薄米紙包剛炸好的香脆網蝦,配以清爽蔬菜,大量米粉,羅勒葉,等等。賣相色彩繽紛,五味紛陳,令人食慾大增,感覺清新,非常開胃

之後的是老撾網蝦米紙卷,這是我第一次試網蝦米紙卷,透薄米紙包剛炸好的香脆網蝦,配以清爽蔬菜,大量米粉,羅勒葉,等等。賣相色彩繽紛,五味紛陳,令人食慾大增,感覺清新,非常開胃。

之後便朋友的主食老撾海鮮100%全米湯粉,份量很大十分足料,海鮮有大蝦,青口,炸魚餅,魷魚,魚蛋,還配上,豆卜,芽菜和羅勒葉等,材料很豐富,最後還附上兩大塊蝦片。

湯底用海鮮熬製,鮮味十足,整體味道具層次,湯底清甜不油膩,有點像越南湯粉和泰式湯粉之間,店員告訴我們他們的米粉是自家製100%全米做,入口順滑,和外面吃到的米粉有很大分別。
最後便是我的紅咖喱豬頸肉見求,「見求」原來便是紅米飯,非常健康。紅咖喱比我想像中辣十分惹味。豬頸肉燒也得十分好,外皮略脆,肉質鮮嫩,還有豆角、薯角、小粟米、車厘茄,配菜顏色鮮豔。再配上蒜有香葉,味道十分突出,層次豐富,很有10個東南亞的美食都放到一個碟上的感覺。

[IM125]

今次第12食老撾菜!最後結帳($333),有加一服務費,「施心畢」的食物很俱特色,十分有驚喜,味道很特別,環境也讓人感到輕鬆自在,是令難忘的體驗。
前排好多FRD都去越南,我都唔知點解咁HIT,D飛好平咩?咁又引下引下令到我好想食越南野, 搵搵下睇到呢間老撾?!?!!心諗:應該都係越南D FRD? 不妨一吃啵~點左個青芒果沙律,泰式一向都係木瓜,老撾係芒果,有特色!白痴到仲以為係下面粉紅色就係D芒果.....原來味道冇泰式咁火辣,反而食到小清新味道~南薑香茅水較為清淡,大大杯當解下渴~是拉差牛油雞翼- 好重牛油香味!單骨炸到好脆,上面灑上香蒜,視為下酒菜不錯吃!白咖哩豬頸肉見求-一黎到嘩左一聲,因為冇諗過咁多配料~豬頸肉較瘦,比較似豬扒,而旁邊D黃色一粒粒(係咪叫小米)好夾白咖哩汁,不過個人好鍾意白咖哩的我覺得汁多D會仲正,另外汁方面帶酸,應該係老撾特有調味吧!春卷用左網紙去炸,好香脆熱辣辣,,最遲上枱但最快俾我地清哂嘅一碟,冇夾菜比較合適,今晚蔬菜夠多了
前排好多FRD都去越南,我都唔知點解咁HIT,D飛好平咩?
原來味道冇泰式咁火辣,反而食到小清新味道~
南薑香茅水較為清淡,大大杯當解下渴~
是拉差牛油雞翼- 好重牛油香味!
單骨炸到好脆,上面灑上香蒜,視為下酒菜不錯吃!
白咖哩豬頸肉見求-一黎到嘩左一聲,因為冇諗過咁多配料~