2018-11-03 424 瀏覽
在香港,亞洲菜餐廳開到成巷成市,想吃日本、韓國、台灣、泰國、越南、印尼菜,總有一間在左右,但老撾菜一次都未試過。今晚,終於有機會去一間老撾餐廳,吃了一頓晚餐,感受是驚喜的。由於食物的價錢不算貴,每款大約四、五十元,所以點了很多菜式,有老撾牛肉100%全米湯粉、老撾扎肉墨魚100%全米湯粉、老撾炸魚餅、豬肉炸春卷、老撾網蝦米紙卷、老撾青芒果沙律、是拉差牛油雞翼、老撾燒豬頸肉和老撾凍咖啡。老撾牛肉100%全米湯粉-米粉可以用超正來形容,相當細滑,富米香,而湯底味道具層次,味道有點似越南湯粉,但它多了一份薄荷葉的清香,味道更正,牛肉和牛丸的分量也足夠。老撾扎肉墨魚100%全米湯粉-湯底和牛肉湯粉一樣,墨丸真材實料,而扎肉厚身大塊。老撾炸魚餅-味道帶微辣,魚肉撈上其他香料炸成,香口味美。豬肉炸春卷-網紋脆皮香化,豬肉餡料足,配上醬汁,更添滋味。老撾網蝦米紙卷-米紙包著生菜、青瓜絲和炸蝦,感覺清新。老撾青芒果沙律-與泰式的木瓜沙律味道相似,是不錯的餐前開胃小食。是拉差牛油雞翼-以單骨雞翼製作,雖然說是是拉差,但不算辣,反且牛油味更突出,十分惹味。老撾燒豬頸肉-豬頸肉入口鬆化,富豬味。老撾凍咖啡-

老撾炸魚餅-味道帶微辣,魚肉撈上其他香料炸成,香口味美。

豬肉炸春卷-網紋脆皮香化,豬肉餡料足,配上醬汁,更添滋味。

老撾網蝦米紙卷-米紙包著生菜、青瓜絲和炸蝦,感覺清新。

老撾燒豬頸肉-豬頸肉入口鬆化,富豬味。

老撾凍咖啡-味道較甘,飲完一口有咖啡回香。

• 老撾炸魚餅
  • 拉差牛油雞翼
  • 老撾牛肉100%全米湯粉
說實話,其實是我之前是沒有吃過老撾菜,純粹是在中環覓食是被餐廳名吸引了才會找上門,搜尋下老撾鄰近泰國和越南,飲食文化相近。施心畢是老撾皇朝的姓氏,也是老闆祖母的姓氏,他從小從祖母身上學懂烹調老撾菜,連也特意用上施心畢作為餐廳名。餐廳面積算大,桌子之間的空間很足夠,星期六六時多不算太多人,但聽說平日會比較,先預約會較好。老撾青芒果沙律 $68以為會像平常見慣的泰式青芒果沙律,但此老撾青芒果沙律,單是賣相已經有驚喜,青芒果絲下是紅色的蘿蔔,非常鮮豔奪目,再加上辣椒碎及花生碎,配搭味道甜酸的醬汁,的確是一道適合的開胃菜。老撾網蝦米紙卷 $48網皮春卷和米紙卷相信大部分人都吃過,而這道老撾網蝦米紙卷就是兩者結合而成,透薄煙韌的米紙卷包著炸到脆口的網蝦春卷,再加上爽脆青瓜和新鮮生菜,口感豐富。再點上秘製醬汁,更添一分醒神惹味。老撾薄餅 $58老撾薄餅是以米紙卷及雞蛋烤成,上面扎肉、洋蔥和蘿蔔絲等,再淋上花生辣醬及青番茄醬,另撒了一點麻辣葉,口感香脆中夾著洋蔥和蘿蔔絲,又有扎肉的紮實,味道酸中帶辣又有蛋香。老撾牛肉100%全米湯粉 $78老撾湯粉對老闆來說是帶家鄉風味的Comfort Food,這

老撾青芒果沙律 $68

老撾網蝦米紙卷 $48

老撾薄餅 $58

老撾牛肉100%全米湯粉 $78
老撾湯粉對老闆來說是帶家鄉風味的Comfort Food,這個湯底用的香料不算多,特別在選用比黑豆蔻更有鮮味的綠豆蔻,再加上八角和肉桂熬煮而成,味道清甜,而且湯底煲好後會隔油,牛丸口感紮實爽彈,調味不會太鹹,牛肉取牛柳片而捨肥牛片,牛肉味一樣夠但更健康。

這裡的米粉特別在是不另加綠豆粉的全米粉,口感比平常在香港吃到的米粉更煙韌爽滑有彈性。

青檸可樂 $24
用上新鮮青檸,當然夠酸爽。
龍眼梳打 $24
真的只有龍眼肉和梳打水,所以味道較淡不會很甜,怕甜的我覺得可接受。

整體來說,食物頗有特色,味道亦算不錯,環境也讓人感到輕鬆自在,價錢合作,值得試試。
2018-10-11 647 瀏覽
一直都好鍾意食泰國菜同越南菜,因為香料多夠惹味嘛, 但老撾菜我就真係第一次食,當初想嚟,第一印象就係嗰杯老撾咖啡, 因為隻杯好靚囉😅。餐廳位於中環,但價錢卻很親民,可以想像平日lunch應該坐無虛席囉!我地因為唔熟路,所以行到有點熱,所以就先點一杯南薑香茅梳打, 南薑香茅都有溫胃驅寒幫助消化嘅作用,飲完應該開胃哂可以食多啲啦😝😝😝。餐牌其實好多選擇, 風味菜式跟越南有啲相近, 於是我地就先回一碗老撾牛肉100%全米湯粉。湯米粉賣相唔錯,個湯底好鮮甜但唔濃味👍。牛肉半生熟,肉質實在唔會太削😍。而個米粉呢就係成碗粉嘅精髓,因為老闆係用左100%全米做,所以粉條質地結實爽口帶點煙韌,同一般米粉好唔同,我幾鍾意😋😋😋。今晚我同朋友兩個人嚟,而且朋友比較細食所以我都唔敢叫太多野食😅,小食只點了老撾士拉差牛油雞翼,我初時以為佢係似越南嘅牛油雞翼,仲驚太炸太油朋友會驚左添,點知原來佢其實比較似蜜糖雞翼,開半更方便食,蜜糖香甜但雞翼又帶士拉差嘅辣味,好開胃,我覺得我自己已經可以KO一碟啦😝。朋友想食咖哩,所以佢點了紅咖哩🐖頸肉見求,用左紅米飯,健康得嚟亦增加飯嘅煙韌度, 老闆娘話當地人鍾意用手抓飯,

朋友想食咖哩,所以佢點了紅咖哩🐖頸肉見求,用左紅米飯,健康得嚟亦增加飯嘅煙韌度, 老闆娘話當地人鍾意用手抓飯, 所以飯會比較結實同黏糯,而且微涼唔會熱辣辣🤗。豬頸肉切成粗條狀,爽口彈牙,配上辣辣的紅咖哩汁,非常好下飯😋😋😋。廚師為左令大家營養滿分,還特意加了蔬菜拌碟,一碟就有齊哂大家想食嘅野👍!

最後我地一人一杯老撾咖啡

其實我夜晚好少會飲咖啡,怕太醒神😜,不過呢杯老撾咖啡☕,濃郁咖啡味加香甜煉奶,我可唔可以當佢係甜品呢🤔🤭😝,不過我下次一定要食芒果糯米飯囉!
2018-10-09
  • 老撾牛肉100%全米湯粉
2018-10-09 554 瀏覽
雖然沒有去過老撾,亦都唔太認識當地美食,只知道老撾喺越南、泰國附近,飲食文化應該有點相似。最近睇報章有名廚Justin Chan介紹美食,得知他本身經營老撾食店,一向中意試新野既我當然要黎試吓香港少有的老撾菜。餐廳位於中環至半山長電梯旁邊幾就腳~先點一份施心畢豐盛拼盤,有炸魚餅、春卷、網蝦、米紙卷、炸墨魚條。呢份拼盤每樣兩件,兩口子分享就最好不過,當中最鍾意係炸魚餅,軟軟的帶點紅咖哩香味。其他炸物都夠哂香脆~白咖喱豬頸肉見求見求係飯既意思,由白飯、白糯米、紫糯米煮成,有質感~爽彈既豬頸肉配上白咖哩,椰奶香非常惹味。仲有豆角、薯角、小粟米、車厘茄,配菜顏色鮮豔。老撾牛肉100%全米湯粉平時食既米粉米既成份極少,大多係粟米澱粉。而老撾既米粉大多係100%全米成份,黎呢度當然都要試吓啦~全米米粉比較幼滑,帶米香有咬勁。驟眼睇湯底有點似泰國既船麵,但無船麵咁濃味反而較清甜,忍唔住飲左幾口都無口乾,證明真材實料無落味精~ 而米粉亦相當入味配料方面亦非常豐富,除主角牛肉片、牛丸,仲有紅心蘿蔔絲、芽菜、洋蔥,好足料試埋老撾咖啡,杯底加入左煉奶,味道香醇濃厚。
餐廳位於中環至半山長電梯旁邊幾就腳~
其他炸物都夠哂香脆~
白咖喱豬頸肉見求

見求係飯既意思,由白飯、白糯米、紫糯米煮成,有質感~
爽彈既豬頸肉配上白咖哩,椰奶香非常惹味。
仲有豆角、薯角、小粟米、車厘茄,配菜顏色鮮豔。

老撾牛肉100%全米湯粉
全米米粉比較幼滑,帶米香有咬勁。
而米粉亦相當入味

老撾牛肉100%全米湯粉
試埋老撾咖啡,杯底加入左煉奶,味道香醇濃厚。

2018-10-08 408 瀏覽
係香港呢個美食天堂, 咩多國菜東南亞菜都有齊, 老撾菜又真係未聽過未食過wor. 今次我就帶蝦子餅去試新野。一去到就發現個裝修真係好熱帶地區feel。 有d似新加坡。用左碗麵做logo呀。 餐廳既家具都印有呢個logo. 應該食麵出名d。 因為餐廳位於中環, 專做寫字樓生意。我地特登係星期日既7點幾去食, 避開人潮。是拉差牛油雞翼單骨雞翼加左蜜糖, 咬落香氣四溢, 加上炸蒜脆卜卜既口感, 令人食指大動。 $48蚊一份既雞翼可以食到全新既口味, 正。老撾100%全米雞肉湯粉 $68餐廳共有4款秘製湯底配搭不同既湯粉。 呢碗米粉用左椰子雞做湯底, 椰香十足, 湯底濃郁, 有掛麵既效果。 因為湯粉用100%米漿製造, 米味比較強, 食落好滿足。 我係椰子喜好者, 呢個湯底令我清哂成碗麵。 另外, 蝦子餅好鍾意食蛋, 佢要左全熟蛋。 已經夜晚了, 我地試唔到出名既老撾咖啡, 怕訓唔著。 蝦子餅就叫左杯凍奶茶。 茶香十分濃, 飲落十分順喉。 凍南薑香芧水南薑帶有少許薑辣 配合清幽既新鮮香芧, 十分match.
. 今次我就帶蝦子餅去試新野。

一去到就發現個裝修真係好熱帶地區feel。 有d似新加坡。

因為餐廳位於中環, 專做寫字樓生意。
我地特登係星期日既7點幾去食, 避開人潮。

老撾100%全米雞肉湯粉 $68

另外, 蝦子餅好鍾意食蛋, 佢要左全熟蛋。

凍南薑香芧水
南薑帶有少許薑辣 配合清幽既新鮮香芧, 十分match.
2018-10-07
  • 老撾雞肉100%全米湯粉
6天前 5 瀏覽
2人行中環揾食~食D特别D先雖然舖仔細細係4/F~但胃食嘅人㸃都揾到~店仔可以容納十幾張枱菜單選擇唔算多但勝在有特式老撾豬頸肉100%全米湯粉~湯底有香料、香葉、芽菜、椰菜絲、指天椒、炸蒜、豬頸肉、米粉~湯底食落同泰式好唔一樣~一邊食一邊有香料香味好有特色~燒豬頸肉好入味肉質鮮嫩~老撾雞肉100%全米湯粉~椰汁湯底配香葉、椰菜絲、芽菜、指天椒、炸蒜、雞肉、米粉~湯底食落好香椰香配雞肉味道好夾午餐跟餐送熱飲~簡咗老撾咖啡比起越南咖啡冇咁苦~加煉奶滑D一齊飲帶有甜味易入口紅奶茶味道偏淡~都係港式奶茶比較好飲
2人行中環揾食~食D特别D先

菜單選擇唔算多但勝在有特式

老撾豬頸肉100%全米浯湯粉
紅奶茶味道偏淡~都係港式奶茶比較好飲
老撾豬頸肉100%全米浯湯粉
2018-11-10 11 瀏覽
適逢萬聖節,梗係要去蘭貴坊撞下鬼,但撞鬼之前,我地選擇醫飽個肚先,安心上路,於是我地黎到呢間施心畢老撾餐廳。一聽個名就知係食老撾菜!泰國越南菜就食得多,係佢地隔離既寮國,老撾菜就未試過,所以一聽到個名就決定今晚揀佢。小店簡約,但桌子夠大,坐得適舒。這晚人客不多,佔了一張四人枱。老撾札肉墨丸100%全米湯粉施心畢湯粉最大既特點,係以100%全米整成,比普通米粉煙韌,夾起米粉不易斷開,湯底清甜,比泰國菜越南菜用的香料較少,很健康的感覺。札肉和墨丸也彈牙,整碗份量不少,我地就share食再另嗌小食。是拉差牛油雞翼是日最愛是拉差牛油雞翼。是拉差名字很特別,所以特登上網搜尋是什麼,原來是拉差是泰國的一個地方,是拉差辣椒醬最初是泰國餐館用在海鮮菜餚上,其後,被美國加州大量生產並廣泛流傳使用。雞翼充滿牛油香味,再加上是拉差,雖然說是辣椒醬,但甜味居多,酸甜少辣既味道,外面惹味內裡嫩滑,令人不自覺食完一件又一件。施心畢更將雞翼切開成為單骨,食落方便好多,岩晒我們這些淑女。網蝦春卷網狀的春卷皮炸至金黃,食落去比平常春卷皮更穌更脆,入面蝦肉彈牙,分量足夠,邪惡感與滿足感兼備。施心畢豐盛拼盤豐盛拼盤款式多,
適逢萬聖節,梗係要去蘭貴坊撞下鬼
,但撞鬼之前,我地選擇醫飽個肚先,安心上路

施心畢湯粉最大既特點,係以100%全米整成,比普通米粉煙韌
,夾起米粉不易斷開,湯底清甜

是拉差牛油雞翼

是日最愛是拉差牛油雞翼。

是拉差名字很特別

施心畢豐盛拼盤
豐盛拼盤款式多,其中一樣特別既係素春卷,
內餡係蘿蔔蓉,外脆內軟,原來係幾夾。
除此之外,還有剛才的網蝦春卷(上菜先發現哈)、
豬春卷、
魚餅、
炸蝦片、
米紙卷
。另提供兩款醬汁,一款沙嗲,一款酸甜醬,香口開胃兩種味道任君選擇。喜歡煎炸食物或者一班人特別適合

芒果黑白糯米飯
一般芒果糯米飯是用白糯米整成,而施心畢為左入紫米,令糯米飯口感更豐富更多層次
,營養價值更高,沾著甜甜的椰汁,十分美味
,只是芒果略為酸了

龍眼梳打
龍眼梳打係用新鮮既龍眼,食落特別甜同大粒,加埋有氣既梳打,酸酸甜甜,非常喜歡。

青檸可樂
青檸可樂

Menu
2018-10-31
2018-11-09 8 瀏覽
我不嬲鐘意食米粉,朋友介紹我呢間餐廳話d米粉好香好好味,昨日去開中環開會一於試下。首先叫左個小食拼盤,有幾款不同的春卷,夠香脆,有紙米卷,無咁熱氣我較鐘意,味道較淡要點醬汁一齊食,魚餅好香魚味夠彈牙,仲有特色蝦片,拼盤就係好在咩都可以試曬。主菜點丄個豬頸肉咖哩飯,豬頸肉入口爽身,味道夠入味,咖哩夠濃烈好香我最期待的米粉來了,牛肉米粉除左牛肉仲有牛丸,濃底好重香料好濃郁,米粉係00%米造真係寧舒香,口感條條分明,真係好好味,平時細食的我竟然可以食曬一大碗,就知我真係好鐘意呢,下次來中環開會一定要再來。

2018-11-08 17 瀏覽
在友人帶領下第一次吃老撾菜。餐廳位於中環,來客絡繹不絕,四位店員不停地來來回回,忙碌非常。素聞老撾人喜食糯米,所以這個太陽蛋飯,不僅僅是白米,還有糯米在裡面。餐廳將飯盛在一種叫做“迪普考”的竹編小飯簍裡上桌。配上碎肉,是一種頗具老撾民族特色的萊肴。將魚肉、豬肉、雞肉、牛肉等剁細,拌以香菜、魚露等多種作料製成,味道鮮美獨特。這家餐廳的100%全米米粉的湯汁很鮮美,配上一些爽口而不太幹的豬頸肉,再加豆芽和配菜,味道極佳。感覺整體飲食受泰餐影響較大,但比泰餐清淡些。
2018-11-07 15 瀏覽
泰國菜,日本菜,韓國菜,越南菜都有食过,想食吓啲新嘢,咁啱有個同事前幾日係中環食個一間叫施心畢嘅老撾菜,叫我可以去食吓,於是放工約埋太太係地鉄站等,然後慢慢拍住拖行去間歺聽到。去到歺聽門口,嗰侍應好熱情地招待我倆坐係一個好靜嘅角落。又俾埋歺牌又介紹有啲乜嘢好食,睇咗個歺牌一陣,叫左一個施心畢特色素菜米纸卷,一個老撾蠔油雞翼同埋老撾燒豬頸肉,加多個頭盤係老撾青芒果沙律,重有兩杯飲料,係無糖豆漿同凍青檸可樂。先來过老撾青芒果沙律先,芒果絲切得非常幼,配埋青瓜粒同番茄仔加埋嗰特別沙律汁,特別清新,味道有少少棘,好開胃,跟住係嗰特色素菜米紙卷,米纸特別薄,沾少少自家制醬汁,好正。蠔油雞翼和燒豬頸肉都跟住來,豬頸肉好香,外脆内軟,加埋嗰汁,勁好味,雞翼比嗰師傅炸得好脆,出蠔油味好濃,真係停唔到口,下次要再食吓其他不同嘅餸先。

嗰侍應好熱情地招待我倆坐係一個好靜嘅角落

。又俾埋歺牌又介紹有啲乜嘢好食,睇咗個歺牌一陣

,叫左一個施心畢特色素菜米纸卷,

一個老撾蠔油雞翼

同埋老撾燒豬頸肉

,加多個頭盤係老撾青芒果沙律

加埋嗰汁,勁好味,雞翼比嗰師傅炸得好脆

,出蠔油味好濃,真係停唔到口,下次要再食吓其他不同嘅餸先。
2018-11-07 14 瀏覽
約左friend去蘭桂芳happy hour,嚮附近搵隨便間餐廳食飽後再直落,經過翡翠中心見到有間施心畢老撾餐廳,見未食過咪試吓囉。我未去過老撾,不知當地情況,但餐廳格局很平實,有著一份簡樸感覺。見老闆極力推介紙米卷,一口氣點了鮮蝦及札肉兩種口味,外層煙韌,咬落爽口兼有陣陣簿荷淡香,很清新士拉差蜜糖雞翼好好味,而且餐廳先將中翼開邊後才處理,細件左方便一眾女士;同時亦讓內層更容易入味。呢碟紅咖哩雞見球,份量十足,如果冇男士在場一定食唔晒。可能是order少辣的關係,就算平時不吃辣,也會被淡淡咖喱香吸引。豬頸肉沙津跟熟口熟面的沙律不一樣,我想這是地道特色吧! 沒有了沙律醬,換來原味樸實。最後,叫左碗材料豐富的海鮮粉,我最印象深的是它的湯底,鮮味濃郁,正!

• 老撾網蝦米紙卷
2018-11-05 15 瀏覽
每次跟朋友gathering來來去去多數係烚吓烚吓、放題或buffet、鋸扒、星泰越食品......循環無限loop....,因為咁大家專誠搜羅一下無食過的美食,最終我地揀左食老撾菜。菜式、食材方便,感覺有點像泰國菜,也有點像越南菜,可能是跟地理位置有關吧! 一向有吃泰國菜的我,當然容易接受及欣賞啦!👉豐盛小食拼盤 ---包含六種小食蝦片/蝦/豬/素春卷/魚餅/米紙卷,很豐富呢!👉海鮮粉 ---有齊大蝦、青口、魷魚、蝦片及豆卜,材料吸引又夠大碗。最特別的是湯底,跟平時吃的不一樣,很惹味。👉紅咖哩雞見球 ---有不同辣度可揀,不吃辣的可選白咖喱。紅米飯單食會有點硬身,淋上少辣紅咖哩汁卻是十分煙韌,入口啖啖咖哩香,很醒胃!👉蝦米紙米卷 ---簿簿一層半透粉皮,包著生菜、蝦條及米粉,很爽口,不論冷暖熱食都一樣可口,正!

• 老撾網蝦米紙卷
  • 紅咖喱豬頸肉見求
2018-11-04 30 瀏覽
成日行街食飯唔係老銅就油尖旺,你唔悶我都悶啦,友人今日就sd左個post比我,話去食老撾皇帝餐喎!係咁既,呢間餐廳既老闆Justin係老撾皇族既親信既後代,耳濡目染下,老闆細個就學識點煮老撾菜。老撾,姐係寮國,係緬甸同越南附近,係一個佛教國家,之前比法國佔領過,係法國殖民地黎。(補充反,老撾,bno or特區護照都要簽證的,但去中環就唔洗既)我地搭lift上到黎翡翠中心既4樓,見到個門口個waiting area好colourful,餐廳內部用左不銹鋼既枱,同木既櫈,係香港既餐廳就比較小呢d配搭,好似置身於異國咁。菜式方面,就著重於香料既味道,冇泰國果d咁濃烈,會温和d咁話,咁我地就一於try try佢。餐牌都幾多選擇,我地叫左幾樣,包括: 施心畢豬肉炸春卷($38)Sisombath Netted Pork Spring Roll用咗網狀春卷皮,口感比普通春卷皮更脆,值得一讚嘅係,個面炸得好乾身,一d都唔油!而入面既餡料係豬肉碎,咸咸地都幾好味。點返酸辣醬,包埋生菜食,一脆一軟,非常balance。是拉差牛油雞翼($48)Sriracha Butter Chicken Wings雞翼

施心畢豬肉炸春卷

施心畢豬肉炸春卷($38)

是拉差牛油雞翼

是拉差牛油雞翼($48)
Sriracha Butter Chicken Wings
雞翼專登拆成單骨雞翼,方便食用。食落個面就甜嘅,帶有糖膠嘅口感,但肉質又帶微咸,原來係加入左是拉差醬炸香,唔怪得咁惹味!真心推介!

老撾扎肉米紙卷

老撾扎肉米紙卷($48)
Laos Pork Sausage Rice Paper Roll
米紙比一般越式米紙厚,但較落口感更厚實,米味亦比較濃郁。裏面包有米粉、蔬菜及扎肉,蔬菜食落幾清新,無青草味,點埋個特制芝麻醬,好夾!

老撾海鮮100%全米湯粉

老撾海鮮100%全米湯粉($88)
Laos Seafood Soup
比佢吸引嘅原因係佢用上100%全米做嘅米粉,係老撾出品嘅米粉,比我地平時食到嘅更掛湯,食落亦比較飽肚。湯底飲落都幾濃郁,原來用左牛骨、香茅、八角、綠豆蔻等等煲成,唔怪得咁有風味。至於配料都豐富,包括魚餅、墨魚、魷魚、豆卜、大蝦同蝦片,非常足料。

老撾咖啡

老撾咖啡($17)
Laos Coffee
黎到個樣非常似越南咖啡,都係滴漏形式上枱!但最明顯個分別係,越南咖啡會落煉奶,味道偏甜,相反呢個就黎得比較清,咖啡味唔算濃,齋啡都幾易入口,幾特別嘅體驗。

荔枝梳打

荔枝梳打($24)
Litchi Soda
飲落比想像中淡身,荔枝味不太濃,但係清清地,食完d味濃嘅野又幾岩嘅!

總括黎講,性價比非常高嘅老䙤餐廳,位於中環區,味道高質素之餘,價錢都好大眾化!而且餐廳環境好寬敞,坐得舒服,幾適合同朋友傾計聚會。
2018-11-03
施心畢豬肉炸春卷