2016-02-03 1892 瀏覽
我第一次同朋友一起來,之前常常要排隊,所以,一直沒機會,現在,不用排隊,就約咗2位朋友一起來,我們都是韓食大好者。我好驚訝他地的套餐好多野食又價錢合理 這個就是套餐,成個西餐一樣,但是料同價錢合理,但是,當我燒完吃下去,肉質真是普通,他地材料不好,牛是普通肥牛同西冷去切片,而且不是非常新鮮,豬肉更加差,。 蛋邊幾好,但是吃完再加要加$,不是啊,之前,去開幾間韓燒都免費添加,現在真是什都貴。 我們還叫咗這杯好得意飲品,貴又太甜,我想我下次都不會再幫襯,食物質素太差,侍應少得可憐,經常舉手沒人理。

我好驚訝他地的套餐好多野食又價錢合理
2016-02-03
2015-11-29 4164 瀏覽
試過新麻浦同埋其他韓式燒肉(麻浦及達人燒肉),都係覺得新麻浦最好食!要點兩款肉以上先送前菜。前菜超多款式呀,一啲都唔頹,仲有得無限refill !有辣有唔辣,唔鍾意食辣嘅朋友可以食葉蘿蔔推介!泡菜都未至於好辣,另外有生菜salad, 啲菜係新鮮既,仲配左黑芝麻醬,十分特別!由於得兩個人食,所以只點了兩款肉。個碟雖然細,但都有好多塊肉!點了護心肉及香辣五花肉。兩款都好正!護心肉好juicy, 彈牙得黎唔會好un,包埋生菜食仲正! 個五花肉係無葉既,但係配左香辣汁,起鐘意個汁,令到啲肉好野味又唔會好辣,同埋啲肉切到好薄,好快就熟而且好會燒到脆脆地,好正!!個爐邊蛋都係重點,超好食,啲蛋入面撈左啲泡菜碎,之前食過達人烤肉,佢個爐邊蛋係有得無限refill 但係無泡葉既。新麻浦呢個無得refill但係好食好多!另外值得一提既係服務態度好好!啲店員會教我地點整個蛋又會提我地幾時食得。燒五花肉同埋其他肉用個燒盤係唔同既,佢會主動走過黎幫我地換,佢見個盤燒到黑黑地又會過黎幫我地換,成既都換左3,4次,幾細心!值得一試再試既一間韓燒!
要點兩款肉以上先送前菜。

前菜超多款式呀,一啲都唔頹,仲有得無限refill !

值得一試再試既一間韓燒!
30 分鐘 (堂食)
  • 爐邊烤蛋
  • 護心肉
  • 泡菜
  • 五花肉
2015-11-27 3700 瀏覽
其實從小到大,我都很喜歡吃韓式燒肉的,小時候,不要求質素,吃任食的就夠了;長大後,要求高了,自然要吃些質素好的吧。這天,與超愛吃韓燒的妹妹一同來烤烤吧。先來些前菜吧。個人頗喜歡這份沙律的,因為那個芝麻醬汁吧,而且蔬菜亦新鮮呢;吃烤肉是邪惡的,不得不先吃吃些菜吧。火炙霜降牛肉壽司有選擇能力缺乏症的我,不知點甚麼好,那不如來份套餐吧,套餐價格為HKD$548,當中有火炙霜降牛肉壽司,亦有一份三層架的肉,份量是超多的,夠三位女孩子享用吧。 侍應在我們面前把火炙霜降牛肉炙至半生熟,入口即化,牛味亦濃郁。這便是那個三層架吧,第一層為鮮菇、豬肉香腸、 大蝦、 年糕和金菇;第二層是霜降牛肉和護心肉;第三層則是新麻蒲秘製排骨。這隻蝦很新鮮呢,記得不要烤得太熟呢;至於其他蔬菜類亦新鮮美味呢。第二層是霜降牛肉和護心肉,護心肉比較有嚼勁,肉味亦濃郁;而霜降牛肉則充滿了油香,肉質軟腍,顏色亦鮮,說明了這是十分新鮮的。 吃韓烤,當然少不了秘製排骨吧,排骨經過醃製,份外惹味,而且鹹甜度亦適中,肉質亦軟腍,吃時伴著生菜和泡菜吃,味道是超棒的!! 另外還點了一份海鮮,當中有帶子和芝士生蠔,帶子這樣子燒的確不錯吧。你
先來些前菜吧。
火炙霜降牛肉壽司

你愛芝士生蠔嗎?
套餐中還包了兩杯飲品,這杯是酸梅汽水,妹妹頗喜歡呢,而我一向不太喜歡喝凍飲的。
我還是喝酒吧,選了選後,來了一瓶馬格利酒(HKD98),用來配配烤肉感覺更棒,自己一個喝了整瓶,這次真的飲飽食醉吧。
除了有蛋圍邊外,當然少不了的是芝士(+HKD58)吧!!!!
超愛這些芝士喔,真的很美味!!
套餐中還包了一份韓冰,我們選了棉花糖冰,雖然簡單,但味道不錯,冰粒幼細,當中的朱古力醬滲進了冰中,變成了朱古力冰,吃得很滋味呢!

新麻蒲 BBQ Shin Mapo BBQ

銅鑼灣波斯富街24-30號寶漢大廈2樓

2561 6268

請支持一下小妹,給我一個like

2015-11-22 2913 瀏覽
今日同朋友去食新麻蒲 叫左個2人set 個到大部分都係oppa~小菜個d不算多種類 不過勝左好味爐邊蛋有分有泡菜 同無泡菜個人喜歡無泡菜個邊仲叫左個芝士飯 好好味 不過好有罪惡感 同朋友share 就岩岩好 蝦好大隻 都算新鮮 肉類都好有味 最後食左個藍莓乳酪冰 太甜 麻麻地~
今日同朋友去食新麻蒲
叫左個2人set
個到大部分都係oppa~
小菜個d不算多種類
不過勝左好味
爐邊蛋有分有泡菜 同無泡菜
個人喜歡無泡菜個邊

蝦好大隻 都算新鮮 肉類都好有味

最後食左個藍莓乳酪冰
太甜 麻麻地~
20 分鐘 (堂食)
2015-11-13 3022 瀏覽
係CWB真係有好多餐廳..所以唔洗擔心搵唔到野食.哈哈.而且有好多餐廳都大有來頭.今次就去呢間係韓國好出名既新麻蒲 BBQ.係去之前都有見到D雜誌講佢既威水史.所以就更加想去試下啦.如果係3~4個人去食.一定要點個套餐!雖然係個套餐.不過每樣主角既份量都唔多,唔洗怕食唔哂.同時亦都唔會飽.呢個就係我叫既套餐啦.個套餐包左一份牛霜降肉120g,新麻浦秘製牛五花肉150g,新麻浦護心肉150g,新麻浦五花肉150g,特選什錦拚盤(年糕,蘑姑,豬肉腸仔,大蝦),同埋火炙霜降牛肉壽司.如果係幾個女仔去食既話.可以叫一個套餐再加D面,飯之類.又唔洗怕食唔哂,又可以試多D野唔同既野食.BTW, 值得一提既野係.去到新麻蒲,一定要叫返份護心肉,聽講一隻成年既豬,只係得100~200g左右既護心肉.味道又確實唔錯!!!正如我所講,一個套餐係唔夠,所以我同D朋友都叫左D面食.反而D面食既份量唔會好少.1份可以夠2個人share嫁!!最後想講既就係個爐邊蛋, 因為食食下好易會miss左佢.大概燒左2 round野食.就可以食得.味道都幾正.
係CWB真係有好多餐廳..
所以唔洗擔心搵唔到野食.哈哈.
而且有好多餐廳都大有來頭.
今次就去呢間係韓國好出名既新麻蒲 BBQ.

係去之前都有見到D雜誌講佢既威水史.
所以就更加想去試下啦.
如果係3~4個人去食.一定要點個套餐!
雖然係個套餐.不過每樣主角既份量都唔多,
唔洗怕食唔哂.
同時亦都唔會飽.
呢個就係我叫既套餐啦.
新麻浦護心肉150g,新麻浦五花肉150g,

如果係幾個女仔去食既話.可以叫一個套餐再加D面,飯之類.
又唔洗怕食唔哂,又可以試多D野唔同既野食.

BTW, 值得一提既野係.去到新麻蒲,一定要叫返份護心肉,
聽講一隻成年既豬,只係得100~200g左右既護心肉.
味道又確實唔錯!!!

正如我所講,一個套餐係唔夠,
所以我同D朋友都叫左D面食.
反而D面食既份量唔會好少.
1份可以夠2個人share嫁!!
最後想講既就係個爐邊蛋, 因為食食下好易會miss左佢.
大概燒左2 round野食.就可以食得.
味道都幾正.
2015-09-18
午餐
  • 新麻浦護心肉
2015-11-07 3718 瀏覽
有400間店的新麻蒲,原來已經打進香港,前些子沒有留意,若非朋友相約,不知道就在就腳的銅鑼灣,周日晚,一行三人,早早預約,韓吃去!七時到達,門外十多人在等位,幸好有訂位。門前店內,依然有Halloween的裝飾,想必若是早一兩天光顧,更熱鬧好玩。全店以二至四人的卡位為主,桌上碗筷丶金色餐牌,韓味十足!相信正宗。食品琳瑯滿目,似乎套餐最實惠,選了海鮮+豬/牛肉二人套餐,三人分吃,亦已經足夠。無限追加的前菜先到麻醬沙律美味,辣醬牙菜爽口,海帶味帶甜,洋蔥絲半生熟,酸甜醒胃,泡菜新鮮肉厚。亦備有三款汁醬以醮燒烤食品,每人一碟辣椒鼓油,另分用韓式甜辣醬及蒜鹽油各一碟。用的是明火烤爐,我們主要用此網燒,奇怪,原來內藏水份。先到的是 火山泡菜炒飯見差不多枱枱有點選,出場觸目,整個鐡板原個上,下面以木板隔熱,混了芝士及雞蛋的pancake半生非熟透,滿鋪鐵板,而淡紅色的泡菜炒飯堆成小山丘在中央,頂頭是一條條粗粒芝士。放下食品,男侍應員隨即燒起火槍,用明火把芝士熔化,亦在班㦸上加熱,令其全熟。我們亦如打鐵趁熱,馬上分吃火山泡飯,熱騰騰的煙霧瀰漫,透出泡菜之香,吃一口,芝香辣味,雞蛋軟滑,米飯腍而不爛,

七時到達,門外十多人在等位,幸好有訂位。

無限追加的前菜先到
新鮮泡菜
用的是明火烤爐,我們主要用此網燒,奇怪,原來內藏水份。

先到的是 火山泡菜炒飯
火山泡菜炒飯

我們亦如打鐵趁熱,馬上分吃火山泡飯,熱騰騰的煙霧瀰漫,透出泡菜之香,吃一口,芝香辣味,雞蛋軟滑,米飯腍而不爛,反而有些焦香,鹹甜味道不濃,微辣清淡,以香為主,口味獨特,值得一試。

海鮮+豬/牛肉套餐
套餐燒烤食品份量不少,照片中最下方是雞脾菇,向上移左方就是鎮店的新麻蒲護心肉,右方是韓妹至愛的香辣八爪魚,繼而是特級霜降牛肉,小碟內的是芝士生蠔,兩只帶子是特製黃油製,遠方有具殻類的蜆及青口,而尾端是兩片南瓜。

霜降牛肉
果然有韓國人主場,一位說韓文、頗高大的男侍應在剛開始時,像示範式的替我們放上食物,見那霜降牛肉,脂肪分佈豐富,碰一下,質感冰涼硬淨,烤熟後,又果然軟腍滋味。

中央小錫蝶內,芝士片下是一顆生蠔,待芝士全部溶化後便可吃,蠔仔並不大只但肥美,配以芝士滑溜得無法形容!

新麻蒲護心肉
新麻蒲護心肉是店之主打,是橫隔膜及肝之間的肉,一只豬只有200g,當然必試,其貎不揚,與一般豬肉無異,但肉質果然煙靱無筋,嫩而有嚼勁,調味亦出色。
加添甜辣醬,以生菜包著吃,韓式風味,集爽甜辣香於一身。

香辣八爪魚
香辣八爪魚
香辣八爪魚以豐富的辣醬浸醃著,自當全身沾滿辣汁,幸好韓式辣醬,甜多辣少,容易入口,
八爪魚頭大爪長,脹卜的魚頭汁多味甜,而爪腳就香囗惹味。
韓式烤爐,四周的芝士蛋漿少不了,泡菜餡料可見,需時烹煮,要有耐心,烹熟後既滑且香,確實好吃。

喝了一杯 香蕉草莓馬格利
香蕉草莓馬格利
粉紅佳人,外型討好,如奶昔般起泡,內有草莓小粒,味道清甜自然,新鮮果汁之味。

性價比中上,食品選材不錯,調味亦好,服務無特別問題,以5分作滿分計,整體3.5至4分。
2015-11-01
火山泡菜炒飯
香蕉草莓馬格利
2015-10-21 2978 瀏覽
海鮮+豬肉套餐 ( 7/10 ) $698/3-4人人頭消費約:$250-300-呢個set係新出嘅,海鮮有芝士生蠔、特製黃油醬帶子、硯貝、海蚌、香辣八瓜魚,豬肉有特級霜降牛肉、護心肉。除左呢啲,仲有鮑魚雞參湯。我地另外叫左菠蘿沙冰,加入raspberry味伏特加,味道挺清新,完全無藥水味,份量大,足夠2人share,夏天飲真係不錯!食物整體不差,比預期中好食,半年無食過嚕,真心進步左👍呢個set個人覺得好食嘅並非肉類,而係海鮮,樣樣都好鮮甜!牛油帶子富濃濃牛油香,鮮味無俾牛油味覆蓋,好正。芝士生蠔係我第二最愛,將兩者一齊放入網上燒,芝士溶後會有牽絲效果,包住鮮甜嘅生蠔食真係好好味!蜆味道都不錯!肉類相對比較失色,質素一般無乜特別,同半年前食比係有進步嘅,醃得入味左,筋無以前咁多,但仲有進步嘅空間!整體okay嘅,推薦海鮮!
海鮮+豬肉套餐 ( 7/10 ) $698/3-4人
人頭消費約:$250-300

整體okay嘅,推薦海鮮!
2015-10-18 2710 瀏覽
新麻蒲 BBQ香港近來越開越多韓國燒烤餐廳,每間都各有特色,由於韓風在香港越來越盛行,不少年青人都熱愛追捧韓國明星,令韓國餐廳在香港的地位越來越高。今次,我與兩位熱愛韓風的友人到銅鑼灣的新麻蒲吃韓國燒烤,因為聽說餐廳推出了新套餐,而且質素不錯,一於來嚐一嚐。一坐下,有禮的店員便把前菜及配料等等送上枱,單單是前菜便差不多放滿整張枱了。海鮮+牛肉套餐 $698 (3-4人)這個是新推出的套餐,套餐超豐富,包括芝士生蠔、大蝦、特製黃油醬帶子、硯貝、海蚌、香辣八爪魚、新麻蒲護心肉、特級霜降牛肉、人參鮑魚雞湯、沙律等。人蔘鮑魚雞湯真是大碗到不得了,真材實料,裏面有整隻鮑魚,一整隻人蔘雞,非常足料,而且湯底味道不錯,調味足夠,人蔘雞肉質不會過於鞋身,肉質較嫩,人蔘味濃郁,我們三個人飲這碗人蔘雞湯都飲不完,實在太太太太太大碗了。接着我們便開始燒烤,首先我們燒特製黃油醬帶子,三隻帶子都非常大隻,而且餐廳的調味剛剛好,帶子味道鮮甜味美,配上蔥絲,鮮味更為突出,而且帶子肉質彈牙,嫩滑無比。然後,我們便開始燒特級霜降牛肉,特級霜降牛肉肉味尚算香濃,脂肪分布比例不錯,肉質嫩滑juicy,不過略嫌調味不太足夠。

新麻蒲 BBQ
海鮮+牛肉套餐 $698 (3-4人)
要說到最喜愛的,一定是香辣八爪魚,八爪魚的外層燒到微脆,味道甜甜辣辣的,調味非常足夠,好惹味呀!看着八爪魚的身軀慢慢縮小,感覺過癮,香味四溢,大家一定要試試這個香辣八爪魚。
新麻蒲的招牌護心肉肉質嫩滑,調味足夠,質感有點爽脆,外層燒至微脆,果然不錯!
海蚌及蜆貝
這兩款貝類海鮮size不算大,但味道挺新鮮。
火炙霜降牛肉壽司 $68/4件
淨係睇住佢用火槍燒的畫面已經流哂口水,好香好吸引呀,半熟的牛肉油脂四溢,滋再係牛肉壽司上面淋上和風芥末醬,味道更滋味。

總括來說,新麻蒲的食物質素高,服務態度ok,套餐份量超多,四個人係完全夠食,我地仲食唔哂添...
2015-10-13
  • 霜降牛肉
2015-10-18 2573 瀏覽
麻蒲bbq原本見到餐牌覺得佢比較貴我地2個人點左豬肉套餐2人份($368+10%)但前菜、沙律可任refill就抵哂啦第一層有芝士腸、烤菇、南瓜、年糕、大蝦等等年糕烤完好脆👍🏻好食蝦都好好味 夠大隻南瓜就比較失色 塊南瓜燒完好硬第二層:.護心肉、五花肉呢度護心肉超正!不得不試第三層:秘製豬排骨好大塊個人認為麻蒲爐邊蛋比起某間有名既烤肉店更為好食👍🏻本來以為會吾夠食點知燒到一半已經飽到想嘔不過今餐真係正 店員服務態度又好真係乜都抵哂美中不足既係爐邊蛋如果要refill就要加錢($28)一round實在不夠食😣如果爐邊蛋有得免費refill就好了

麻蒲bbq
原本見到餐牌覺得佢比較貴
我地2個人點左豬肉套餐2人份($368+10%)
但前菜、沙律可任refill就抵哂啦

前菜

第一層有芝士腸、烤菇、南瓜、年糕、大蝦等等
年糕烤完好脆👍🏻好食
蝦都好好味 夠大隻

南瓜就比較失色 塊南瓜燒完好硬

第二層:.護心肉、五花肉
呢度護心肉超正!不得不試

第三層:秘製豬排骨
好大塊

個人認為麻蒲爐邊蛋比起某間有名既烤肉店更為好食👍🏻
本來以為會吾夠食

點知燒到一半已經飽到想嘔
不過今餐真係正 店員服務態度又好

真係乜都抵哂

美中不足既係爐邊蛋如果要refill就要加錢($28)
一round實在不夠食😣
如果爐邊蛋有得免費refill就好了
2015-10-17
  • 護心肉
  • 沙律
  • 爐邊烤蛋
  • 泡菜
2015-10-16 1744 瀏覽
今日去了新麻蒲食韓燒 叫了中秋海鮮套餐 加火炙霜降牛肉壽司首先到係參雞湯 雖然人参味就唔叫濃 但個湯好好味入面有少量飯 同份量唔少既配料 包括雞 香菇等 仲畀我搵到一粒鮑魚仔呢個打頭陣係唔錯既之後上埋海鮮燒肉拼盤 睇已經流哂口水啦特別推介八爪魚 同帶子 八爪魚好惹味 醬汁少少辣 令人一口接一口 而且帶子好大粒 店員不時會幫忙 所以d食物燒得剛剛好唔會overcook同乾 仲有芝士蠔 蝦等等 食到一半已經飽飽地 而爐邊蛋就好多配料 不過我都係鍾意泡菜蛋多d而牛肉壽司 有驚喜 本身以為好普通 但係經店員用火槍燒一燒 加埋壽司上既醬汁 牛肉麵同飯都好好味 即刻飽食多件而最後飲品就我唔鍾意個味
今日去了新麻蒲食韓燒 叫了中秋海鮮套餐 加火炙霜降牛肉壽司

食到一半已經飽飽地
而爐邊蛋就好多配料 不過我都係鍾意泡菜蛋多d

而最後飲品就
我唔鍾意個味
最近光顧了一間份量足又便宜的韓燒店,韓流的熱潮再加上便宜抵吃的關係吧,我們在7點多來到「新麻蒲」,已經人山人海。幸好已預先訂座,不用walk-in等位。餐廳裝潢走韓式大眾化新派燒肉店風格,一進店氣氛熱鬧嘈吵,大部份店員為韓國人,亦有不少韓國食客,感覺味身在韓國一樣。唯餐廳的抽風設備麻麻,未吃已感到四周滿是韓燒的油煙味,來臨時要有心理準備:全身上下被油煙「洗禮」。主餐牌鑲嵌銅片的封面設計特別,銅片上刻有韓文,感覺置身於正宗的韓燒店。店員先送上四款韓國泡菜,分別是最普遍的蒜辣大白菜、醋蘿蔔片、洋蔥圈及海帶。四款當中最喜歡酸甜的海帶,馬上大開食慾而且又能清腸胃。另外,還有一盤鮮綠的芝麻醬沙律,雖然是贈食亦絕不馬虎,新鮮的蕃茄蔬菜爽脆清甜,微微酸的芝麻醬份量可以再少放一點,不過我們也把這道前菜吃光。餐牌提供9款套餐,方便你我這類懶惰客人,不想多想,隨便挑一款都能吃到豐富的韓燒大餐。我們點了特別的「滿韓全食」(HK$820),說特別因平時的韓燒皆為直接於爐上烤燒,這套餐特別之處在於用石板燒。由於石板韓燒需時,為了稍為「醫肚」讓胃口填補一下,店員先為客人端上已於包括於套餐內的 “火山芝士泡菜炒飯”
最近光顧了一間份量足又便宜的韓燒店,

韓流的熱潮再加上便宜抵吃的關係吧,

我們在7點多來到「新麻蒲」,已經人山人海。

幸好已預先訂座,不用walk-in等位。
餐廳裝潢走韓式大眾化新派燒肉店風格,一進店氣氛熱鬧嘈吵,

大部份店員為韓國人,亦有不少韓國食客,感覺味身在韓國一樣。

唯餐廳的抽風設備麻麻,未吃已感到四周滿是韓燒的油煙味,

來臨時要有心理準備:全身上下被油煙「洗禮」。
主餐牌鑲嵌銅片的封面設計特別,

銅片上刻有韓文,感覺置身於正宗的韓燒店。
店員先送上四款韓國泡菜,

分別是最普遍的蒜辣大白菜、醋蘿蔔片、洋蔥圈及海帶。

四款當中最喜歡酸甜的海帶,馬上大開食慾而且又能清腸胃。
另外,還有一盤鮮綠的芝麻醬沙律,

雖然是贈食亦絕不馬虎,新鮮的蕃茄蔬菜爽脆清甜,

微微酸的芝麻醬份量可以再少放一點,

不過我們也把這道前菜吃光。
餐牌提供9款套餐,方便你我這類懶惰客人,

不想多想,隨便挑一款都能吃到豐富的韓燒大餐。
我們點了特別的「滿韓全食」(HK$820),

說特別因平時的韓燒皆為直接於爐上烤燒,

這套餐特別之處在於用石板燒。
由於石板韓燒需時,為了稍為「醫肚」讓胃口填補一下,

店員先為客人端上已於包括於套餐內的 “火山芝士泡菜炒飯”。
店員在我們面前把芝士燒溶及攬伴泡菜飯,

讓每口米飯都被芝士蛋包裹,芝味十足。

飯的份量亦不少,足夠3-4人分享。
「滿韓全食」套餐包括多款肉類及海鮮,

濟州黑毛豬五花肉150g、特級霜降牛肉250g、

春川辣味烤雞200g、章魚、鮑魚、大蝦煙肉卷、干貝,

餐牌形容足夠3至4人享用。

石板燒一整個放在火爐上烤,不過我們看它良久也沒什「動靜」,

反而店員不時來回為我們視察進度,感覺有如貴賓式款待。

店員說石板燒爐板厚身,製作過程還需注意烤燒技巧,

因此點這套餐的客人都會獲派一位店員幫忙把食物烤熟。
最快可以吃的是芝士蛋,

跟以往吃到在爐邊烤的韓燒芝士蛋不同,

這款是把雞蛋及芝士放在洋蔥內烤熟,

大家吃到軟綿綿的芝士絲外,還有一抹洋蔥的辛甜。
抽氣系统的配備麻麻,而且爐火的溫度有點慢,

大家未吃已薰得一身油煙。

可能是每個廂座的爐火有異,

我們巧合坐了爐火較慢的位置,又遇上需大爐火的石板燒,

大家就變了三只「長頸鹿」。
唯一讓我感興趣的是肉類及海鮮一邊慢煮,一邊滲出油及水份,

額外的汁醬就由石板旁的小溝流出,

讓肉類能烤得乾身,不會濕淋淋。

等到我們把泡菜都吃光,終於「有肉食」喇!
濟州黑毛豬五花肉在烤煮的過程已滲出油份,

吃下時感覺不算油膩,滿有濃郁的豬肉味,

比在烤爐燒的更能鎖住肉汁。

特級霜降牛肉沒有任何醃料,

吃到有牛肉原味,同時也帶冷藏味,

牛肉軟稔亦有滲出油香,

怕油膩可沾上韓式辣椒醬或配以生菜葉包一起進食。
本來還滿期待大蝦煙肉卷,

由於火的溫度不夠大的關係,

慢熱式煮法令蝦烤熟時已變身乾身,

唯一驚喜是蝦已剝殼,整個煙肉卷都是啖啖肉。
最令大家回味的是燒章魚,

已醃製的章魚味道不太咸,帶一略辣味,

店員把章魚烤得軟身,帶嚼勁,

份量大槪是半只章魚吧,3-4人套餐每人吃一點這份量亦足夠,

推薦這個值得單點番吃。
另外還有春川辣味烤雞,這款店員會留待最後才燒,

醃料味濃,而且吃不出雞味,沒有很受大家歡迎。

我們還有吃了鮑魚、干貝,只是火爐溫度太弱,

海鮮烤熟時,已變到太乾身。
我們還試了這杯cranberry and pineapple cocktail,

吃韓燒食到熱騰騰時,來一杯酒精冷飲,可以醒醒神!

唯一是不喝酒精類人士,就會覺得酒精太濃嚕~

我們3個大食客合力把「滿韓全食」吃完,也感到超飽,

餐牌形容足夠3至4人享用的份量預算也適合。

新麻蒲算是每人不到3百元也能吃飽的韓燒,

而且食物質素也不錯,

只是抽氣系統及爐火溫度的控制絕對有改善的空間。

2015-09-21
2015-10-05 1995 瀏覽
燒肉是B女的至愛,今晚試間新燒肉店。「新麻蒲」於韓國已經有多達4百多間分店,屬韓國燒肉的龍頭大哥之一。新麻蒲進駐香港不久已開了2間分店,人氣不錯。星期五晚光顧銅鑼灣店,七點鐘去到已經人山人海, 不少客人在等位,幸好已預先訂座。這烤肉店要人齊方能入座,認真巴閉。餐廳裝潢為韓國大眾化新派燒肉店的風格,氣氛熱鬧嘈吵,絕對不是那種韓式高級燒肉店、也不是尖沙咀金巴利街傳統韓式家庭小店的形式。食客中有不少韓國型男型女,再加上店員大部份是韓國人,而且幾靚仔!(但老公話缺少了韓國靚女女侍應……)讓食客猶如置身於韓國一樣。主餐牌設計相當特別,封面鑲嵌了一塊薄薄的銅片,上面刻有許多韓國文字,相信設計與韓國總店一樣。時近中秋節,當然揀選餐廳特別推介的中秋節套餐($698)(濟州海鮮 + 牛/豬肉套餐)。這款套餐包括了多種食品,餐牌形容足夠3至4人享用。首先送上四款韓國泡菜,分別為最普遍的蒜辣大白菜,其餘三款是醋蘿蔔片、洋蔥圈及海帶;另外尚有一小盤芝麻醬沙律。送上的四款泡菜並不是我們喜愛的款式,反而那一小盤芝麻醬沙律則十分討我歡心,除了芝麻醬之外,又混和了微微帶酸的沙律醋,配合新鮮蔬菜的爽脆清甜,實在是一道十
送上的四款泡菜並不是我們喜愛的款式,反而那一小盤芝麻醬沙律則十分討我歡心,除了芝麻醬之外,又混和了微微帶酸的沙律醋,配合新鮮蔬菜的爽脆清甜,實在是一道十分開胃的前菜。
有別於香港其他新派韓式烤肉店,差不多每一間都有爐邊烤蛋,原來「新麻蒲」是唯一在韓國擁有爐邊蛋專利的烤肉店。其蛋漿又有特別配方,另外加進冬菇片、紅、黄、綠椒及大量芝士粒,單看賣相已經口水流不停。
爐邊芝士
芝士容易燒焦,所以要小心注意火力及留意變化。
這個爐邊芝士終於食得!!芝士拉絲正!小妹超愛芝土,這個爐邉芝士味道較清淡, 多吃也不覺得膩。
套餐包括了鮑魚蔘雞湯,主餐牌中是找不到的因為我點的是中秋特套餐,中秋佳節當然豐富些。
鮑魚蔘雞湯
在淡黃色的雞湯內,有各種各樣的湯料,包括雞肉、大蔥、紅棗、冬菇、蛋皮、糯米,當然包括重點推介,兩隻來自濟洲的連殼鮮鮑魚。雖然說是蔘雞湯,但可能人蔘份量太少,找來找去也找不到半條人蔘。論湯底味道,較傳統的韓國人蔘雞湯專門店清淡, 屬於清甜的類型。湯底沒有了那層肥厚雞油,因此顏色不夠奶黄奶白;糯米及人蔘份量也相對較少。但反而較合我們一家三口的口味。
鮮鮑魚的背部剔了花紋,既增添美感,又使鮑魚更加軟霖、方便嘴嚼。鮑魚軟韌有嚼勁、充滿鮮味,論味道比一般街市經常買到的大連鮑魚好吃,只比南非鮮鮑差一點點;但肉質卻甚至比南非鮮鮑更軟身。
餐檯上有一個小小的守則說明,教導我們正確的烤肉方法:少油的肉類及海鮮應該用網盤,至於多油的肉類則應該用烤盤。餐廳一開始提供網盤,如果需要轉用烤盤,須要向服務員提出,但侍應們實在太忙碌了,所以最終我們也沒有轉烤盤,由頭到尾都是採用網盤。其實兩者最大的分別,在於用網盤烤油份多的肉類時,肥脂會滴在網盤下面的火爐內,產生火舌燒燶肉類。
這個中秋套餐共有兩盤燒烤食物,食物種類豐富,賣相超吸引。海鮮類包括三隻蝦、三隻半殼帶子、一小砵青口仔、一小砵蜆仔及兩隻芝士焗蠔。
濟州海鮮
烤肉則包括特級霜降牛肉、新麻浦護心豬肉及一份香辣八爪魚。
用來蘸烤肉的醬料共有五款,分別是韓式辣椒豉油(帶一點點醋酸味)、麻油鹽、胡椒鹽、韓式酸辣醬以及較辣的韓式香辣醬,用來配搭不同的肉類或海鮮。

兩隻去殼生蠔分別放在兩個小鐵砵內,表面舖滿了切碎的芝士,將小砵放在網盤上,隨着熱力芝士慢慢溶化、然後開始起泡……終於熟了。
濟州蠔肉的味道比較清淡,海水味也不算濃烈,芝士的味道甚至有點蓋過蠔肉獨有的海水腥味;但依然充滿鮮味,配合芝士同吃味道也不錯。
芝士焗蠔
半殼帶子的尺寸不算大,但配合牛油同烤,也是一種最佳的配搭,與日本爐端燒的風味有點相近。這裡的烤帶子比較特別的地方,是沒有去除裙邊及橙紅色的卵巢/白色的精巢,但廚師依然願意花更多的時間去清洗乾淨這些內臟部分,心思值得一讚。
與帶子及濟州生蠔比較起來,另外的三隻小虎蝦(背脊的蝦殼已經切開,方便進食)、以及半熟的青口仔及蜆仔,味道甜美, 但海鮮味道不夠濃郁。
香辣八爪魚又是另一樣值得推薦的海鮮。八爪魚的尺寸其實也不算很細隻,醃料味道也調較得剛剛好,只帶微微的辣味,沒有掩蓋八爪魚的鮮味。烤熟的八爪魚十分之軟身、微微爽口、又帶有一點嚼勁,配合的輕微的韓式香辣,實在十分惹味可口,可惜只有五隻。
特級霜降牛肉沒有任何醃料,吃的是牛肉原味,牛肉表面的紋理也相當漂亮,看上去也有點似澳洲和牛。燒烤途中看見油脂不停滲出,表面開始有點焦香,烤至七成熟左右,就是最佳的進食時機。
特級霜降牛肉
牛肉的肉質較預計的稍微差了一點點,不太像肉眼扒,反而有點子牛肩胛夾肉,牛肉味濃、但卻需要多一點點嘴嚼,用來蘸韓式辣椒豉油或是最佳的配搭。 如果怕太肥膩的話,也可以沾一些韓式辣椒醬,再用餐廳提供的生菜葉包裹起來一齊進食。但我們始終覺得,還是日式燒肉的A4、A5和牛燒肉最好吃,對食物奄奄尖尖的B女都是有一樣的反應。
新麻浦護心肉,這裡的特色推介。根據餐牌介紹,每一頭豬只有 200 gram 的護心肉,其實是指豬的橫隔膜,不含飽和脂肪酸及脂肪,可以防止動脈硬化。既然如此矜貴,一定要細味品嚐,肉質其實有一點似豬頸肉,爽口、沒有豬肉的膻味。由於已經預先醃制,所以不須蘸任何醬料。與特級霜降牛肉比較起來,這個護心肉更加好吃,我們最愛的B女差不多食了半份(大約有六七小片),反而只食了小半塊牛肉,就已經是最好的證明。
新麻浦護心肉
近年愈開愈多新派韓式烤肉店,價錢比香港的高級韓國烤肉店便宜很多;氣氛又熱鬧,質素也比那些任飲任食的港式韓國自助餐優勝。希望更加多來自韓國的連鎖烤肉店進駐香港,增加市場的競爭,對於我們這些為食一族絕對是一件美事!
2015-09-30
30 分鐘 (堂食)
爐邊芝士
鮑魚蔘雞湯
濟州海鮮
新麻浦護心肉
2015-10-01 1307 瀏覽
雖然中秋節已經同我地say拜拜,但係佢仍然係一個好好嘅藉口俾我哋出去搵嘢食,尤其當我同我班朋友都係勁鍾意出去食嘢嘅人,當然唔會放過呢個好機會啦人哋中秋節鐘意去燒嘢食,但係係呢個又熱又焗,一啲風都冇仲要係酷熱警告嘅日子,我哋梗係唔會出去餵蚊啦,於是諗諗吓,食韓燒都唔錯喎,朋友又話試過呢間OK ,於是就一於一齊去食啦~Book咗枱一上到去就有位,唔駛等,門口帶位個姐姐好好笑容,讚讚~叫左個海鮮set+牛肉,蔘雞湯,仲有一杯大cocktail黎share食,雖然得一個set,但做過功課都知道分量好夠,三個人食岩岩好。頭盤有芝麻醬沙律,同一般西餐廳既沙律差不多,菜都算新鮮~ 而佢個dressing係屬於比較甜的,有d似黑芝麻雪糕既味道,好特別!但我個人鐘意食酸酸地既沙律,呢個就覺得麻麻地la。蔘雞湯味道屬於比較清甜,明顯湯底無落味精,飲落都覺得健康👍 另外仲要非常足料,有大量蔬菜,半隻雞,仲有鮑魚添!主菜上檯!! 見到個set有幾咁豐富! 海鮮有大蝦,八爪魚,蜆,青口,帶子;肉類就有兩款牛肉,整體以海鮮為主。一開始燒左帶子同蜆,帶子隻隻都好大隻,三隻已經舖滿成個爐面睇住d汁滾下滾下,又聞到陣陣

蔘雞湯

海鮮+牛肉set

好新鮮既帶子
蜆肉大大粒

一開始燒左帶子同蜆,帶子隻隻都好大隻,三隻已經舖滿成個爐面
睇住d汁滾下滾下,又聞到陣陣線味,已經好想食!
期間店員仲好細心行埋黎幫我地反轉個網,因為我地用左拱起過面黎燒,好容易漏晒d汁🙈 咁細微既地方都留意到,真係好勁呀!

經過悉心照顧既帶子,最後當然無令我地失望,吸收晒d海水味,食落口熱辣辣,比聞落更加鮮味,一隻真係唔係好夠!

D蜆都好新鮮,可惜我地燒得熟左少少,食落有d乾>< 相信如果唔係一定更好味。

降霜牛肉!!

另外最無得頂既就係呢個降霜牛肉,顧名思義佢真係有一層雪花般既油脂分佈係塊肉上面,而且好平均,放上爐面一陣已經有一滴滴油滴落個火度,一直有小火升上黎燒埋另外果面,好簡單就做到外面一層牛肉香,裏面五成熟既效果,咁樣燒牛肉真係perfect!! 食落當然更perfect!

cranberry cocktail

飲品就係呢杯cranberry and pineapple cocktail,賣相幾特別,拎黎果時成杯都係香檳色既沙冰,然後慢慢睇住d酒流落去,漸變成粉紅+香檳,效果好靚,當晚都有唔少人叫左佢~ 不過朋友們都麻麻地飲酒,覺得似藥水味
我就無呢個咁覺啦XD 啖啖都飲到沙冰,到食完飯都未容晒,唔會變晒水,已經做得非常好
 唯一一樣野我覺得可以改善既係,d酒流落去個杯度既時候會滿瀉,漏晒落張檯度搞到痴笠笠,抹都抹唔切。其實加個杯墊已經可以解決問題,可以考慮下~~

行出門口果時大家都非常滿足,環境有氣氛,食物質素又好好,吃貨們過節要過得開心,就係咁簡單
好新鮮既帶子
蜆肉大大粒
降霜牛肉!!
2015-08-20 3502 瀏覽
一早book左同朋友慶祝生日,所以唔使等位。 一開門,一大陣油煙由鋪內汹湧掃均全身,食完由頭髮到腳全身都充斥住浸韓燒味, 雖然每張檯都有1個抽風管,但整間店既抽風勁差😬侍應安排左我地4個女仔坐卡位,無得擺低d重擔,有待改善😑一坐低,侍應趁我地睇menu既時候擺滿成檯前菜,有蘿蔔片,泡菜,海帶,芽菜,生菜,沙律同調味料,(蒜頭要問侍應拎)可以無限添加。order左一個拌飯,首先賣相已經相當靚,增加食慾,生牛肉同生雞蛋,仲有蔬菜撈埋一齊既飯原來係咁好味架,鐘意食牛既朋友千祈唔好錯過喔!套餐既食物會用呢個3層高既架裝住,幾得意,而且每燒完一層,就可以拎開1個碟,夠方便兼慳位!整個套餐中,由於係2人套餐,所以多數每樣都得2件,豬肉香腸點芝士汁係最佳既配搭,而其他烤肉都醃得相當入味,護心肉(少辣)同雞翼特別好食,仲特登將雞翼剪開一半,方便燒熟,細心!套餐包4件壽司,可揀半成熟或全熟,侍應會即席燒俾你睇,我揀左半熟,都唔知自己食緊咩,反而揀全熟既朋友話好食喎!另外,再叫多左1份牛肋排,味道無套餐果d咁濃味,肉質有咬感,都算好食既!套餐包既2杯韓冰,左手邊既唔夠甜亦唔夠檸檬味(得一片薄檸檬),右邊果
一早book左同朋友慶祝生日,所以唔使等位。
韓式生牛肉拌飯
芝味烤肉套餐1
火灸霜降牛肉壽司
秘製牛肋排
套餐包既2杯韓冰,左手邊既唔夠甜亦唔夠檸檬味(得一片薄檸檬),右邊果杯唔夠酸,味道好一般😕,所以再叫左米酒飲!米酒用一個大碗裝住,方便搞均👍
藍天檸檬汽&酸梅汽水
馬格利酒
甜品係套餐包既,最頂既2件麻糬煙韌,黃豆粉下係好幼又冰涼既冰碎,好似雪既質感,配上紅豆,唔會太甜亦唔會凍到打冷陣,真係好好味呀!
為整餐劃上左完美既句號!
韓國紅豆冰抹
題外話/補充資料: 生菜得果4塊,經常要refill,無論係客定係職員都攰喇!
2015-08-16
韓式生牛肉拌飯
芝味烤肉套餐1
馬格利酒
韓國紅豆冰抹
  • 韓國紅豆冰沫
2015-08-17 3176 瀏覽
今日約左個朋友食韓燒,我地book左8點,但7點幾去到就問下有無位先都有位就入左去食^^餐廳好多都一大班人,所以安排左張2人枱比我地,但張枱得一邊坐位,所以我地2個要坐埋一齊我地叫左個2人set新麻蒲芝味烤肉套餐&4件壽司,仲有2杯飲品,叫左檸檬汽水 我地落完單,張枱已經擺滿晒好多好多前菜(泡菜.生菜.沙律..... )好快就黎左個set啦之後有個職員就係我地面前燒霜降牛肉壽司好有肉汁,好好食跟住就開始燒野食,待應周不時會換網,我地唔係好識燒仲掛住傾計,燒焦晒d菜都係去d有oppa燒埋比我地食果d好XD爐邊芝士蛋好好吃^^燒到尾,我地都好濟了之後就上甜品,我地揀左藍莓芝士冰(加$12)我地靜係覺得好甜差唔多就叫我地埋單先,我比信用卡,但佢找返錢比我,原來搞錯左2張單整體:食物不錯環境一般,但我地張枱前面係傳菜位仲要比較迫不過有我最愛kpop><服務不錯,但職員搞錯單,有d不足

但張枱得一邊坐位,所以我地2個要坐埋一齊

好快就黎左個set啦
之後有個職員就係我地面前燒霜降牛肉壽司
好有肉汁,好好食
跟住就開始燒野食,待應周不時會換網,
我地唔係好識燒仲掛住傾計,燒焦晒d菜

都係去d有oppa燒埋比我地食果d好XD
爐邊芝士蛋好好吃^^
燒到尾,我地都好濟了
之後就上甜品,我地揀左藍莓芝士冰(加$12)
藍莓芝士冰
我地靜係覺得好甜

整體:
食物不錯
環境一般,但我地張枱前面係傳菜位仲要比較迫
不過有我最愛kpop><
服務不錯,但職員搞錯單,有d不足

2015-08-13
5 分鐘 (堂食)
  • 燒霜降牛肉壽司