2015-08-16 2617 瀏覽
我吃韓式烤肉的次數不多,所以也不懂得分那些是比較好,只要起來口感跟味道都不錯我就覺得很好了。我們點的是一個二人套餐,有飲料跟甜品的。最喜歡韓國菜的地方是他們總會提供很多配菜,例如有泡菜、醃蘿蔔、拌菜等等,很開胃也可以化解肉的油膩。火炙牛肉壽司雖然架勢十足(會在你面前烤),但味道普通,始於是式料理嘛,所以我不太懂為什麼要有這一道,直接給我兩塊肉我會更開心。烤肉還不錯,肉質和味道都合格,雖然我分不清是那部分的肉XD。再來就是爐邊蛋,這是我第一次吃,蛋漿應該有特別調味,還加了點泡菜,我覺得挺特別的。雖然店員沒有幫我們烤肉(可能我們看起來是會烤,但我們實際上只是在亂烤),但有主動幫我們換爐網,服務還可以。跟餐還有沙律,但那個芝麻醬怪怪的。最後到我們最期待的甜品了,我們點了藍莓芝士雪花冰(名字好像是這樣)。一上來就覺得很足料,急不可待的試了口,雪花冰真的像是雪花一樣,口感很綿密,甜甜的,配料芝士蛋糕和藍莓也不錯。惟他們幫我們收了爐,店裡的冷氣也開很大,我們又在吃冰,愈吃愈冷,且是由內至外的冷,吃剩三分之一我們便放棄了。付了賬站起來後才覺得很飽,還算是滿足的一餐。

我們點的是一個二人套餐,有飲料跟甜品的。

跟餐還有沙律,但那個芝麻醬怪怪的。

付了賬站起來後才覺得很飽,還算是滿足的一餐。

2015-07-26 3832 瀏覽
第一次打食評HAHA呢間韓燒餐廳係我食過最韓味嘅餐廳期待左好耐 我係比佢個爐邊蛋吸引黎食初初入去個陣聽到有限時個半鐘,好驚會燒唔切但我地一入到去落完ORDER等左10分鐘多啲啲肉就送上黎啦等緊個時亦都有幾款前菜送比我地食個沙律真係超正 甜甜地 沙律啲菜都好爽口KIMCHI同個個海帶都好好味最好係可以任加前菜之後就要講佢嘅肉個牛肋排好入味  唔會好咸 燒完又唔會好"UN" 唔乾包住生菜再加啲辣醬真係ICHIBAN到個辣護心肉 真糸大大力推 好有口感 辣辣地好易入口 又唔油去到呢間野真係要食個護心肉!!!同朋友另外仲叫左個章魚飯同埋燉牛排骨個牛排骨真係好香 熱辣辣 好軟熟好入味 又唔會好辣用個湯汁黎撈飯好正另外個章魚飯都唔錯 有埋蛋比你撈 好多配料 不過章魚可以再多啲HAHA好大碗 值回票價 加埋佢比你嘅專用飯醬 真係啖啖味啲員工好好 我地兩個女仔唔識燒個塊豬肩肉 佢地仲幫我地燒同埋剪又可以聽住韓文歌BBQ 對中意追韓星嘅我真係一大享受下次要再試下佢嘅其他肉!!雖然要等位同埋有小小貴 但係係真係好好味 仲好過去食韓燒放題食到飽死 啲肉又一樣味
黑毛豬肩肉 辣護心肉 秘製牛肋排 燉牛排骨 章魚石鍋拌飯
第一次打食評HAHA
呢間韓燒餐廳係我食過最韓味嘅餐廳
期待左好耐 我係比佢個爐邊蛋吸引黎食
初初入去個陣聽到有限時個半鐘,好驚會燒唔切
但我地一入到去落完ORDER等左10分鐘多啲啲肉就送上黎啦
等緊個時亦都有幾款前菜送比我地食
個沙律真係超正 甜甜地 沙律啲菜都好爽口
KIMCHI同個個海帶都好好味
最好係可以任加前菜
之後就要講佢嘅肉
個牛肋排好入味  唔會好咸 燒完又唔會好"UN" 唔乾
包住生菜再加啲辣醬真係ICHIBAN
去到呢間野真係要食個護心肉!!!
同朋友另外仲叫左個章魚飯同埋燉牛排骨
個牛排骨真係好香 熱辣辣 好軟熟好入味 又唔會好辣
用個湯汁黎撈飯好正
好大碗 值回票價 加埋佢比你嘅專用飯醬 真係啖啖味

又可以聽住韓文歌BBQ 對中意追韓星嘅我真係一大享受
下次要再試下佢嘅其他肉!!

2015-07-24
黑毛豬肩肉 辣護心肉 秘製牛肋排 燉牛排骨 章魚石鍋拌飯
  • 護心肉
  • 燉牛排骨
  • 秘製牛肋排
2015-07-06 5099 瀏覽
韓風既威力真叫人麻木… 見呢間d食文評都幾好,本應滿帶期望的與家人一行5人嚟試下韓風食晚餐,結果…一…肚…氣…(一)服務態度差:嚟到餐廳,我們5人的沒有5位卡坐,明明入面大把吉枱,仲叫我地坐門口位,要有一位坐冇櫈背的,家人已有不滿,算,我想“韓”就是這樣。結果只是坐後一張枱。用餐時,明明枱上有鐘叫人,但㩒極都冇人應,招手都冇人理,頂!(二)食物價錢與質量不合理:我們叫了牛/豬套餐2,寫3-4人份量,但真實係2人都唔會夠食囉,再叫了份黑毛豬肩肉,嘩,仲離譜,menu個圖係已切一條條的,上枱變成一塊咁多,就百幾銀,唔係化…(三)環境衛生差,仲限時:食已差,地方又窄又熱,最離譜仲要限時,我唔係食放題喎,d食物係生架,要燒架,order d野都未到,就要我地埋單,即係趕客啦。基於以上種種既離譜,不但我唔會再嚟,仲要叫埋襯朋戚友不要來!尤於太激氣,相都唔想影,嗱嗱淋食完走!

尤於太激氣,相都唔想影,嗱嗱淋食完走!
2015-07-04
2015-07-04 4718 瀏覽
第一次打食評 失望而回之前正係食過任食既韓燒 未試過呢種韓燒店 見佢咁多好評又好想試下 於是就即興walk in去 7點幾去到等左25-30分鐘左右就有位入左去之後不幸個位係角位 另本來既熱氣更加熱未開始有爐已經焗到不得了點左店入面最出名既護心肉+霜降牛肉+紅豆冰叫2碟肉類可以送一次爐邊蛋 一開始就上灑d前菜(免費+可refill) d前菜都好好食 有泡菜+黑芝麻醬沙律(全晚最好味)海帶 生菜 洋蔥 蘿蔔等等泡菜覺得好入味 而且又5太軟5太硬沙律就覺得隻醬好新奇 未試過  但味道好夾 完全5會覺得古怪雖然好熱但都覺得值得(呢一刻)於是就好期待主菜既來臨由於個刻無諗過打食評 無特等影d肉擺到好遠但係可以清楚咁睇到 其實5算好大碟 中間位置紅色個個就係霜降牛肉150g/$198但只係得⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯7塊 姐係每塊$30度😢護心肉就同預期一樣 十幾件諗住成$200 既肉會好好味  第一時間燒黎食 結果大失所望😔 好一般 肉汁係ok既 但係口感5太好 佢無加到調味料 但係都食5到好濃既肉味 點左d醬汁先好味d 但肉既質感同多少都會令我覺得物非所值  好普通之後就試護心肉 肉質其實無咩特別
第一次打食評
入左去之後不幸個位係角位 另本來既熱氣更加熱
未開始有爐已經焗到不得了
點左店入面最出名既護心肉+霜降牛肉+紅豆冰
叫2碟肉類可以送一次爐邊蛋

一開始就上灑d前菜(免費+可refill)
泡菜覺得好入味 而且又5太軟5太硬
雖然好熱但都覺得值得(呢一刻)
於是就好期待主菜既來臨

由於個刻無諗過打食評 無特等影d肉擺到好遠
但係可以清楚咁睇到 其實5算好大碟
中間位置紅色個個就係霜降牛肉150g/$198
但只係得⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯7塊
姐係每塊$30度😢
護心肉就同預期一樣 十幾件
諗住成$200 既肉會好好味  第一時間燒黎食
之後就試護心肉 肉質其實無咩特別 食5出有幾細嫩 呢個本身加左調味汁 所以好好味 正常肉正常味
但係食完之後覺得呢隻汁食過
同漢陽苑d肉味一樣
但係一碟護心肉+多$50就足夠我任食同味既肉+其他野食(絕非賣廣告)
講完d肉 就食爐邊蛋
蛋入面加左泡菜  令本來無味既蛋餅變好味 但泡菜量較少  於是我後來用前菜個款泡菜汁加埋食
好好味(唯一推薦)
而食既過程中  雖然職員有特別開把風扇係我地附近 但都係熱風  所以就拿拿臨燒灑d 肉關左個爐
順便叫人上甜品
到我地食完灑d肉同d前菜
等左好耐都未黎就決定吹下佢
結果原來無人幫我地落(佢係即點即整 5可以一早order )
但係個職員都馬上幫我地跟翻 仲好快上翻
態度同服務都好好

呢個甜品簡直係地獄上天堂的快感
但只係比棉花冰既冰幼細
算係升級版棉花冰  但係2倍以上既價錢$88
棉花冰無咩味 所以撈埋紅豆加d粉先至會最完美 但配料5足夠令我咁做 但口感好好
抵5抵就真係覺得見人見智 我覺得略貴
但一試無妨 因為2人份量 可以share翻

不過記得要食快d 因為環境太熱。最後個底d變灑湯咁
埋單出去之後成身都係燒烤味+好似幾日無洗頭咁多油😟 食完最好快d返屋企
總括黎講
前菜甜品 我覺得ok
但黎得食韓式料理
個主菜麻麻地又5抵食
真係5會想黎第二次食烤肉
環境好惡劣 太熱 (不幸更熱
但係服務都5錯
2015-07-03
25 分鐘 (堂食)
  • 泡菜
2015-07-02 3985 瀏覽
是日下午本來打算去 Mr. Korea Chicken但去到果時2點幾 撞正佢準備落場 要5點先開(遲下有機會再為Mr. Korea Chicken 打食評 )當然果刻有點失望 但又唔可能等到5點所以同友人去其他地方覓食之後就去左哩度食  一上到去得好少人 唔洗等位好似其他韓國餐廳一樣都播著K-pop既歌  全部都係銀器 好喜歡  點餐後 便會送上凍水 同韓國既arrangement一樣好掛住2年前去韓國既時光  小菜係可以refill架 如果仲想食的話 不用害羞我最中意係右下果個海帶  其他果D都好好食 好開胃我地叫左個部隊鍋有點失望 因為好似自己係屋企煮泡菜麵 冇特色 不過都叫做有部隊鍋既料既~午餐黎講份量尚算OK啦但以價錢黎講真係唔抵食 韓式餃子刀削麵 出乎意料地好食! D麵好彈牙 特別係中間果個汁好正 好好味  份量都好足夠 大家可以一試整體都唔錯幾好食環境同服務都幾好 下次要黎試下烤肉
是日下午本來打算去 Mr. Korea Chicken

有點失望 因為好似自己係屋企煮泡菜麵 冇特色

不過都叫做有部隊鍋既料既~午餐黎講份量尚算OK啦
但以價錢黎講真係唔抵食
韓式餃子刀削麵
韓式餃子刀削麵 出乎意料地好食!

D麵好彈牙 特別係中間果個汁好正 好好味

份量都好足夠 大家可以一試
整體都唔錯幾好食
環境同服務都幾好

下次要黎試下烤肉
2015-06-15
2015-06-19 4503 瀏覽
服務態度同店內冷氣一樣  原來沒有 從來都 沒有話說間餐廳評價唔錯,我同EU先生就黎左感受下韓燒既威力啦,誰不知 就出事啦,間餐廳超高溫,我兩個都熱到冒曬汗咁,咁當然舉手仔叫救命 睇下叫侍應 調調個冷氣啦,而同時間,隔離枱見我地出聲,仲大叫過黎俾我側邊個侍應聽"嘩,真係好熱呀"誰不知個侍應話"無辦法,係咁熱嫁啦,我都係咁熱嫁"講真,我堅係無唸過佢會咁回應我,你求其話冷氣壞 唔好意思 之類 都好呀...但無計,我地D  order已經上曬枱...真係  焗住食。結果係,我地真係幾乎無食過,熱到無曬胃口。結果係,我地唔打算再幫親 佢,並且 話俾摰友親朋知。
服務態度同店內冷氣一樣  原來沒有 從來都 沒有

話說間餐廳評價唔錯,我同EU先生就黎左感受下韓燒既威力啦,

誰不知 就出事啦,間餐廳超高溫,我兩個都熱到冒曬汗咁,

咁當然舉手仔叫救命 睇下叫侍應 調調個冷氣啦,

誰不知個侍應話"無辦法,係咁熱嫁啦,我都係咁熱嫁"

結果係,我地真係幾乎無食過,熱到無曬胃口。

結果係,我地唔打算再幫親 佢,並且 話俾摰友親朋知。
2015-06-19 4108 瀏覽
是日下午再次黎到新麻浦BBQ因為上次得2個人 冇食到烤肉今次跟家人一行5人來到食烤肉 好興奮 由於係平日既下午 所以唔洗等位我地好快呠揀好在食咩就點餐了(好餓嘛哈哈 )首先當然例牌有好豐富既前菜 有Kimchi(右上),海帶(左下),白蘿蔔(右下),洋蔥同辣芽菜 (左上)我都係最中意左下既海帶  之後好快就成張枱都係野 哈~其實有個Salad好似有D格格不入 不過都幾好食既 另外仲有生菜係包肉用D 有菜好食好多! 以上既野(連同水)都係可以Refill架 我地Refill最多既當然係生菜啦 哈哈店員會幫食客倒蛋汁 係爐邊蛋呢 我地今次雖然有5個人 但點左個2人份既豬肉套餐因為屋企人大多都唔食牛 豬肉套餐就岩晒!本來都以為幾少野食 但食落其實都唔少第一層:什錦拼盤(鮮菇, 香腸, 大蝦, 年糕, 金菇)所有野燒出黎效果都幾好 幾香幾好食 Suggestion:燒下肉先燒哩D,如果唔係會太Dry  第二層:五花肉和護心肉護心肉唔好燒太耐 會硬得制五花肉肥肥地好多汁 好香口好好味   順帶一提 店員suggest換鋼板燒五花肉可留意以下既tips:店員會主動幫客人剪肉
是日下午再次黎到新麻浦BBQ
因為上次得2個人 冇食到烤肉
今次跟家人一行5人來到食烤肉 好興奮

由於係平日既下午 所以唔洗等位
我地好快呠揀好在食咩就點餐了(好餓嘛哈哈

首先當然例牌有好豐富既前菜
我都係最中意左下既海帶
之後好快就成張枱都係野 哈~
其實有個Salad好似有D格格不入 不過都幾好食既

另外仲有生菜係包肉用D 有菜好食好多!

以上既野(連同水)都係可以Refill架

我地Refill最多既當然係生菜啦 哈哈
店員會幫食客倒蛋汁 係爐邊蛋呢

我地今次雖然有5個人 但點左個2人份既豬肉套餐
因為屋企人大多都唔食牛 豬肉套餐就岩晒!
豬肉套餐 1
本來都以為幾少野食 但食落其實都唔少
第一層:什錦拼盤(鮮菇, 香腸, 大蝦, 年糕, 金菇)
所有野燒出黎效果都幾好 幾香幾好食

Suggestion:燒下肉先燒哩D,如果唔係會太Dry

第二層:五花肉和護心肉
護心肉唔好燒太耐 會硬得制
五花肉肥肥地好多汁 好香口好好味

順帶一提 店員suggest換鋼板燒五花肉
可留意以下既tips:
店員會主動幫客人剪肉 好細心!
第三層:豬排骨
骨比較多但肉汁都幾多 幾正
我最中意包菜食 因為冇咁膩
可以包D kimchi 另外加左個醬(冇影>,<)
自己傻傻地又加下飯(因為叫左其他野有飯)
加埋一齊食真係好好好好正

3) 韓式餃子刀削麵
食過番尋味 之前都有食過 今次encore
main point係個汁 真係好食啊

服務:
店員好好 幫我地調較冷氣(因為老人家唔吹得風)
又會主動剪肉 同埋又面帶笑容 有講有笑 Very Nice

環境:
有K-pop既歌 有我最中意既Big Bang

坐得幾舒服 食飽飽仲好想訓 哈哈~
衛生:
地方整潔 即使係烤肉都唔會覺得地方好油膩
通風做得好好 唔會好大陣味 Very Good

抵食:
我地一行5人食左以上既野都只係$620(包埋加一了)
平時去果D食韓燒既地方冇每人$200都唔洗走
同埋其他韓餐LUNCH SET (想比起其他韓國餐廳)都唔貴
所以係非常抵食

P.S. 當然多人食係抵好多 可以食多D唔同花款
而且三百幾蚊既所謂2人烤肉套餐真係可以4人食都得
因為有咁多前菜 salad 再包埋生菜 食下食下都好飽肚!
下次有機會再黎試下其他野食

I MUST BE BACK!
2015-06-17
豬肉套餐 1
2015-06-02 4602 瀏覽
了解韓國文化的人可能知道,在韓國一人去餐廳吃飯是一件奇怪的事。但如果在香港一人食韓國食物,又會是怎樣呢?因機緣巧合之下,中午一人去了銅鑼灣辦事,之後便吃飯。在那麼多選擇下見到佢有午市套餐,剛巧很久沒有食過韓式料理,不妨一試。上到二樓的門口才知是韓國有分店的燒烤店,然後進軍香港的。她的環境是一貫韓國地道燒烤的模式,很有置身韓國的感覺。看看他的餐牌,午市和晚市實在差得太遠吧。所以午市來我自己都覺得很明智(當然晚市吃燒烤為主,價格較高無可厚非)好吧,點了一個好久沒有吃過的部隊鍋後,他上菜的先是數碟的前菜,真的有點意出望外,因我估不到有前菜,選擇又夠多又好味,食哂仲問你要不要refill,真的有點不好意思,但心中有點滿足。好,主菜部隊鍋來了!說真的,在那麼炎熱的天氣下,又不是吃有什麼貴價材料的部隊鍋,好像有點不合理。但有時候人的口味就是那麼奇怪。說真的,這個部隊鍋不錯,又有不少的配料,份量夠,湯夠辣,個鍋夠熱,再加上有少許芝士在中間,再加上一碗白飯,兩個細食的人剛剛好。價錢就加一後85元,午餐來說是比較貴,但加番食物質素,服務及那一份韓式的地道,立刻合理番。一個人去韓國餐廳吃飯,又什麼可怕呢?

上到二樓的門口才知是韓國有分店的燒烤店,然後進軍香港的。

她的環境是一貫韓國地道燒烤的模式,很有置身韓國的感覺。

好,主菜部隊鍋來了!

一個人去韓國餐廳吃飯,又什麼可怕呢?在香港便可以了
部隊鍋
2015-06-02
部隊鍋
2015-05-27 4218 瀏覽
最近的天氣十分不穩,陰晴不定,即使做足準備,帶好雨具亦會全身濕透。剛好山頂之遊過後,特意選擇燒肉店,貪圖的是其熱辣辣的燒烤爐,能為濕透的我倆都帶來一點的溫暖。這天來到位於銅鑼灣的新麻蒲BBQ,地點十分方便,就在地鐵站的出口對面,乘電梯上二樓就到了。店子舖面佔地整層,空間感頗足,全部都是卡位,更有著韓國燒肉店必備的抽氣。至於位與位之間的分隔亦較高,予人較高的私隱感。侍應人強馬壯,與店面座位的比例而言,也算很高。餐牌奉上了,除了燒肉(牛/豬)外,亦有熱食,壽司和甜品,給顧客的選舉頗多的。當中,燒肉類有著不同的套餐,價格由300多至800多元不等。甜品方面,有一個2人用價值88元的紅豆山,由於太冷和飽的關係,只見其蘆山真面目而未能嘗其味,留待有機會再一次品嚐。最後我們選了燒牛套餐和年糕。這間燒肉店有著兩點令我留下深刻印象。一,夾菜的配料是免費任加的。記得韓國的燒肉店才不會像香港般的斤斤計較,連生菜也逐碟和顧客計數,而這裡就為小弟帶來親切的感覺。甫坐下,即為我們送上五大碟的夾菜,包括有青瓜,泡菜,蘿蔔等。二,烤爐邊預留了位置,放滿了泡菜,再倒入蛋漿,這成就了美味可口的泡菜炒蛋,使人難忘。這個燒

店子舖面佔地整層,空間感頗足,全部都是卡位,更有著韓國燒肉店必備的抽氣。至於位與位之間的分隔亦較高,予人較高的私隱感。侍應人強馬壯,與店面座位的比例而言,也算很高。餐牌奉上了,除了燒肉(牛/豬)外,亦有熱食,壽司甜品,給顧客的選舉頗多的。當中,燒肉類有著不同的套餐,價格由300多至800多元不等。
這間燒肉店有著兩點令我留下深刻印象。
這個燒牛套餐包含了兩種肉和海蝦,年糕和鮮蘑茹等,以三層的碟上,乍看來還以為是high tea的甜品架呢。燒肉肉地鮮嫩,夾上配菜和大醬進食,滋味非常。唯獨薄片的肉油份頗多,燒起來容易搶火。
如果搶火得太厲害,店員會替我們更換非鐵網的燒烤板。海蝦亦頗為新鮮,在烤爐上已經香氣撲鼻,而吃下去亦算是爽口彈牙。
至於熱食的年糕,則有著魚蛋,名門卷等的材料,不辣又惹味,吃下去暖身,一流。
不過服務員的添菜速度真的有待改善,出現有肉無菜包的情況,而且說道替我們加菜,卻消失得無影無蹤,這使人有少許的煩躁。還有比較特別的是,其中一位香對著我只說英語,但埋單時又懂說粵語的,場面趣怪。
這店的燒肉用料足,有其獨特賣店亦且具有地道韓味,店面設計良好,雖則服務還有改善的空間,但總括而言,確實不錯。
2015-05-27
2015-05-24 4069 瀏覽
韓國No.1最佳烤肉店, 終於有機會試試~我地星期六 6:00 pm, 2條友walk in入去, 居然唔洗等位!! GOOD~一入到去d店員就拎曬勁多前菜黎~泡菜, 沙律, 辣醬大豆芽, 海帶, 白蘿蔔, 生菜等~前菜可以refill~好快店員就黎開爐啦, 順便就加埋蛋漿~ 爐邊蛋^^不過後尾我地食蛋嘅時候 d蛋嘅底部已經lone曬 orz跟住我地點左個2人嘅牛肉set...雖然個menu睇落去好似好大份, 實際真係冇咁大-.-跟住就係各種燒燒燒XD話說因為我地兩條友唔識燒, 直接用左個鐵網燒d多油嘅肉,個店員走黎同我地講 話會搶火 勁lor-.-不過我覺得都係用鐵網燒會香口d好食d 哈哈XD整體黎講都唔錯,味道: 叫做ok, d肉口感唔錯, 而且都唔會話太鹹~ 但冇出面d人講到咁神囉...環境+衛生: 幾好, d位夠闊, 坐得舒服, 都幾乾淨下~服務: 麻麻地, 我地隔離果枱明明已經食緊甜品, 店員居然叫佢地去第二邊食-.- 見到果兩位女士都嬲嬲地同無奈, 我心諗其實人地都差唔多食完啦, 等多陣都唔得咩lolbtw 90分鐘真係有d趕...
韓國No.1最佳烤肉店, 終於有機會試試~
一入到去d店員就拎曬勁多前菜黎~
泡菜, 沙律, 辣醬大豆芽, 海帶, 白蘿蔔, 生菜等~
前菜可以refill~
好快店員就黎開爐啦, 順便就加埋蛋漿~ 爐邊蛋^^
不過後尾我地食蛋嘅時候 d蛋嘅底部已經lone曬 orz
跟住我地點左個2人嘅牛肉set...
雖然個menu睇落去好似好大份, 實際真係冇咁大-.-
跟住就係各種燒燒燒XD
話說因為我地兩條友唔識燒, 直接用左個鐵網燒d多油嘅肉,
個店員走黎同我地講 話會搶火 勁lor-.-
不過我覺得都係用鐵網燒會香口d好食d 哈哈XD
整體黎講都唔錯,
環境+衛生: 幾好, d位夠闊, 坐得舒服, 都幾乾淨下~
btw 90分鐘真係有d趕...
2015-05-23
2015-05-21 3773 瀏覽
咁香港出名嘅韓國燒烤就梗係有新麻浦份啦咁我地都知平日都好多人所以一早就訂左位咁我地3個人就叫左個牛肉2人套餐加個護心肉個牛肉套餐就係用好似平時英式下午茶個啲架裝住上面個層有2隻蝦年糕菇下面個2層都係啲肉個2隻蝦比想像中鮮嫩同甜中間個層啲肉配埋啲配料真係好正啲配料係可以不斷refill最底個層燒個陣先知係肥牛切得好薄燒一燒就食得而護心肉都好好味好有口感最後梗係要嗌返個雪花冰啦紅豆同啲豆粉真係好夾啲冰都打得好綿同埋1個半鐘真係啱啱好夠時間食
咁香港出名嘅韓國燒烤就梗係有新麻浦份啦
啲冰都打得好綿
同埋1個半鐘真係啱啱好夠時間食
2015-05-20
2015-05-14 3486 瀏覽
個人來說我是十分喜歡韓國食品的,不過韓燒唯一不好的地方就是吃完後常會一身BBQ味。爐邊蛋對很多人來說不是新奇事,可是我們卻是第一次試呢。晚上來到人很多,訂了枱都要等約十五分鐘。店內環境都頗嘈吵,需要服務員來服務時,按下按鈕一段時間服務員才會過來。我們點了一個二人set, 其實份量都頗多的,吃到最後是非常飽。牛與蝦這些都是平時韓燒一般都會吃到的,味道都很標準,不算突出。只見這間推銷的是護心肉,個人對豬肉沒有特別喜好呢。爐邊蛋終於上場,第一次試,很特別哦。開始時是加入了菜葡液體狀的蛋,隨著爐的熱力,慢慢的變成固體,要趕緊"不"起,不然蛋就會過熟。僅僅熟的蛋熱熱的,很嫩滑。兩個人很快就完成了一整圈了。最後一提是服務員的不小心,把執拾隔離枱的碗筷後推著的車子在路中心整個推倒了。剩菜和汁都濺到食客身上和椅子上,我當然都不能幸免,幸好我的情況不算嚴重。在平路推車都會推倒的服務員,真的需要再培訓了。

爐邊蛋對很多人來說不是新奇事,可是我們卻是第一次試呢。

2015-03-20
15 分鐘 (堂食)
  • 爐邊烤蛋
2015-05-13 2839 瀏覽
呢間韓燒一向多人要一早預訂, 不過都無阻對佢既喜愛環境乾淨, 唯然係燒野食, 不過完全唔覺得間餐廳油膩. 抽氣又強, 完全無臭味.燒既食物尚算新蘚, 煮食亦都唔油膩,食幾多都唔怕.極度推介甜品木糠冰(如圖)!!!!!! D冰好滑好幼細, 細過沙!! 每次都必定要點呢個食! 總體味道不錯, 絕對值得再三光顧
呢間韓燒一向多人要一早預訂, 不過都無阻對佢既喜愛

燒既食物尚算新蘚, 煮食亦都唔油膩,食幾多都唔怕.
總體味道不錯, 絕對值得再三光顧
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
2015-04-28 3902 瀏覽
自從上年年尾KAKA去完韓國生日之旅後, 就戀上了韓國食物. 回港後, 都一直不間斷地尋找好味的韓國餐廳. 亦因為咁, KAKA肥左好多呢~   不過肥呢D, 唔食又點有力減呢~  最近KAKA其中一間最愛韓燒就是位於銅鑼灣的新麻浦喇~ 雖然成日都有好多人排隊, 但因為男友放得晏, KAKA成日都係9點後先去到, 通常都不用等很久, 又或者即刻就有得食喇~ 今次叫了最平個個餐, 好似$3XX~ KAKA最愛新麻浦的原因, 環境很舒服, 裝修也有韓國的味道, 最重要是這個爐邊蛋, 加入泡菜, 好好味的說. KAKA最愛用來送飯~ HAHA~ 據說他們的這個燒烤爐還申請了專利呢~ 每個餐都有一些前菜, 韓式泡菜和辣醬大豆芽菜. 上完前菜, 就會來了一個3層塔. 第一層是一些什錦拼盤~ 有鮮菇, 香腸, 大蝦, 年糕, 金菇. KAKA不吃菇的, 菇類都交給男友處置. 香腸有芝士, 燒起來香香脆脆的~ 大蝦也很好, 就是年糕, 燒來燒去也略嫌太梗~第二層側是主角霜降牛肉和護心肉, 牛似燒起來都唔UN, 好好味啊~ 第三層是豬肉. 燒豬肉時, 餐廳suggest換網燒~  KAKA一有時間,
 不過肥呢D, 唔食又點有力減呢~
 最近KAKA其中一間最愛韓燒就是位於銅鑼灣的新麻浦喇~

第三層是豬肉. 燒豬肉時, 餐廳suggest換網燒~
KAKA一有時間, 就會再去~
2015-04-25
2015-04-21 4216 瀏覽
前幾天心血來潮想說要吃韓式燒肉,於是就去了這家聞其名好久的燒肉店,新麻莆!由於貼心男友一早就訂到位子,而且是晚上六點半的關係,我們到那邊只要大概只用到五分鐘我們就坐上位子。 一來當然是點餐,我們點了一個豬套餐。點好店員就立刻給我們端上前菜,還在爐的旁邊注滿了黃黃的蛋漿,前菜有我最愛吃的泡菜、酸海帶、醃蘿蔔(用來夾肉一起吃比較沒有那麼膩)、黑芝麻醬沙拉(男友最愛,說吃這個都可以吃得飽),對!忘了說重點,重點是前菜是可以續得耶。當我們還在努力地吃著前菜,豬肉套餐已經送到面前,三層像是吃英式下午茶的架子,可是是放著肉類,除了省位子之外應該沒有其他,哈!先是吃最底層的豬排,是一整塊的豬排,佔了火爐的一半,燒到快熟的時候店員還貼心地為我們把豬排切開。豬排入口即溶,哈哈哈!當然不會喇,豬排的味道還不錯耶,而且不會太硬,咬起來口感都不錯,好吃!旁邊的蛋也剛好熟起來,其實我不太愛吃蛋,可是這次破例吃了一小口,之後就停不了 ,她包著一些像泡菜的東西,蛋味很重!好好吃哦~~~~再吃的就是護心肉,蝦子,瓜菜;護心肉我覺得還好,可能是我不喜歡的口感,可是男友就超愛的。到主菜的壓軸,是肥肥的五花豬,這個我覺
,她包著一些像泡菜的東西,蛋味很重!好好吃哦~~~~
再吃的就是護心肉,蝦子,瓜菜;護心肉我覺得還好,可能是我不喜歡的口感,可是男友就超愛的。到主菜的壓軸,是肥肥的五花豬,這個我覺得很好吃,而加夾上酸蘿蔔加一些豆瓣醬,真的大大滿足了我對韓式燒肉的期盼,也吃胖了。
其實這裡的環境跟服務是值得一提的,過去吃過的這種燒肉店,抽氣都是一大問題,總是吃到滿身臭臭,可是這裡就不存在這著這個問題,這是我可以接受;而且服務都很好,很用心!

最後我們用一個紅豆冰甜品(忘了正確的名字)作完結,可說是完美!可以再戰!
5 分鐘 (堂食)