2015-04-08 4303 瀏覽
話說今年年初一晚,睇完戲響銅鑼灣發覺九點後大部分我哋想食嘅餐廳一係休息,一係收早,之後就上依間店睇下,因為我唔怕等位,所以之前一直都冇食依間嘢,點之真係有位!佢裝修有啲連鎖店的感覺!之後睇餐牌都好多選擇,反而唔知點乜,最後點了一個二人套餐六百元左右,乜都有啲,最重要有飲品同甜品!首先上嘅係火炙牛肉壽司,佢係會推架手推車埋嚟用火槍燒再加汁,牛肉燒得啱啱好,醬汁亦夠惹味!之後到三層碟,有蝦但味道一般不太新鮮,肉有幾種但都係一般般,係個牛骨夠味最好食!至於佢個蛋又係冇乜味,溝太多水仲要比$先有添加!佢個飲品味道都係怪怪哋,係因為燒烤食完口渴所以飲曬!最後係佢嘅甜品,如果散叫連加一都要成百元,因為我見到我隔離有檯客上嚟只係食依個甜品!但由於佢係手工制,所以我等左好耐先上檯,食完熱辣辣嘅燒烤之後食個凍冰冰嘅紅荳冰甜品就係好係將你由地獄救你上天堂一樣!確實係一個完全嘅句號!
2015-02-19
2015-03-22 5222 瀏覽
由朋友介紹到新麻浦食lunch,是第一次在香港享用韓燒感覺十分新奇,因為新麻浦的韓燒爐旁邊有一個圈給客人打蛋進去,未煮熟時可以用來沾蛋汁,熟後蛋餅的味道也很好!除蛋餅外另一樣值得一讚的地方是它的前菜!前菜的免費的,種類十分多,而且可以無限添加,沙律真的好好食,我和朋友共添了四次!
由朋友介紹到新麻浦食lunch,是第一次在香港享用韓燒
烤肉連蛋餅
前菜
題外話/補充資料: 記得前菜可以任添!不用客氣 :)
烤肉連蛋餅
2015-03-19 4382 瀏覽
想試呢間野好耐, 但一直唔鍾意等位ge我見到條龍甘長都無心機, 之前係見到人係IG po d相好似好吸引, 所以就想去左laaaa…..果日平日,2人位唔洗等太耐,反而人多原來仲要等得耐…… 點左個豬肉set, 睇menu相好似好多野甘,其實無想象甘多….大家放心, 食慣韓國野都知勁多前菜, 有5-6種, 最特別係個爐嘅邊係for煮蛋嘅, 好快食得, 幾香有d kimchi係裡面......仲有個麻醬salad, 幾鍾意個sauced肉so far ok la d texture, 份量都適中ge, 我覺得1口果種最好食(懶人最愛, 唔洗咬XDDD), 除左肉都有蔬菜燒下,有菇, 茄子etc, 但我個人唔鍾意燒蔬菜, 因為太乾個場都幾爆,愈食愈熱 (好似焗桑那甘)…… 其實都幾噪…. So far野食ok, 不過環境我就麻麻 (本身唔鍾意太噪)…. 差d miss左講個特飲, 我叫左杯藍色(sky blue) ge物體, 個味應該係波子氣水甘, 有氣ge…… 食完d熱氣野飲都幾適合, 其實最後都食唔灑,但見到隔離枱盤沙冰好吸引, 我見d人都係成班share(都幾大盤下), 但唯有留翻下
…..

個場都幾爆,愈食愈熱 (好似焗桑那甘
, 我見d人都係成班share(都幾大盤下), 但唯有留翻下次…..因為真係好飽LOL
題外話/補充資料: d waiter/waitress都幾熱心, 會幫手燒下甘(見我地唔係好識燒):)
2015-03-07 5672 瀏覽
韓風真的吹不斷!肥膏跟朋友們吃過一次,決定帶我來試一試。地點是在銅記地鐵站C出口對面,相當易搵!我跟肥膏從樓梯上去,已見有大約10人排隊,當時7時半。我們排了大概一小時,才有位。我有看食評,說有限時,但我倆入座時,店方沒有提到有時間限制。可能當天是平日吧。被安排坐到店內最入的位置,相當寬敞。店員很快就遞來水及鐵杯,之後就是一碟碟的前菜。店員相當快手,同一時間,已擺好陣,而且幫我們落了蛋漿。(我們點了一個套餐,但原來已包括了爐邊蛋的!我們落單時多點了,幸好店員有提醒!)前菜醋汁海藻味道酸酸的,很開胃。海藻很爽口,這個前菜不錯。生洋蔥加了點醬汁的。對我來說,洋蔥是我喜歡的食物。不論直接食還是配肉一起吃,都滋味。泡菜這家的泡菜很好吃!有一點辣,又有一點甜,而且泡菜仍然很爽口,超好吃。黑芝麻醬沙律在這之前沒有吃過黑芝麻醬配沙律,想不到,原來也很搭!而且菜很新鮮!辣椒醬芽菜也很好吃!辣椒醬不會過鹹,辣辣的,配上爽口的芽菜,很好吃。底下還有蔥絲。最難吃是這個白蘿白。生蘿白有種味道是不討喜的。生菜必須要讚!因為真的超級新鮮!所有前菜都可以REFILL!我們REFILL了多次泡菜!爐邊蛋蛋漿好快就熟,
韓風真的吹不斷!
肥膏跟朋友們吃過一次,決定帶我來試一試。
地點是在銅記地鐵站C出口對面,相當易搵!
我跟肥膏從樓梯上去,已見有大約10人排隊,當時7時半。
我們排了大概一小時,才有位。
我有看食評,說有限時,
但我倆入座時,店方沒有提到有時間限制。
可能當天是平日吧。
被安排坐到店內最入的位置,相當寬敞。
店員很快就遞來水及鐵杯,
之後就是一碟碟的前菜。
店員相當快手,同一時間,
泡菜蛋
已擺好陣,而且幫我們落了蛋漿。
(我們點了一個套餐,但原來已包括了爐邊蛋的!
我們落單時多點了,幸好店員有提醒!)
醋汁海藻
味道酸酸的,很開胃。
海藻很爽口,這個前菜不錯。
加了點醬汁的。
對我來說,洋蔥是我喜歡的食物。
不論直接食還是配肉一起吃,都滋味。
泡菜
這家的泡菜很好吃!
有一點辣,又有一點甜,
而且泡菜仍然很爽口,超好吃。
黑芝麻醬沙律
在這之前沒有吃過黑芝麻醬配沙律,
想不到,原來也很搭!
而且菜很新鮮!
辣椒醬芽菜
辣椒醬芽菜
也很好吃!
辣椒醬不會過鹹,辣辣的,
配上爽口的芽菜,很好吃。
底下還有蔥絲。
最難吃是這個白蘿白。
生蘿白有種味道是不討喜的。
生菜必須要讚!
因為真的超級新鮮!
所有前菜都可以REFILL!
我們REFILL了多次泡菜!
爐邊蛋
蛋漿好快就熟,但味道沒有想像中的好。
爐邊蛋
只是蛋加了泡菜,蛋味不突出,泡菜量也很少。
可能是否我們燒得太耐吧?
沒有驚喜。
牛豬套餐
份量有點少。
沒有醃的肉還好,不特別好吃,但也不錯吃。
另外,醃了的豬肉醃得有點鹹,配生菜吃也鹹。
最好吃是蝦,肉質很彈牙很鮮味!
很好吃!
店員會問你想要的生熟程度,
再即場烤給我們吃。
牛肉我們要熟一點的,也很好吃。
辣拉麵
辣拉麵(額外點的,不跟餐)
肥膏不夠飽,另外點了一個韓國拉麵。
韓國的麵本來就好吃,麵身粗,
而且掛湯程度一流!
這麵味道最好是湯底,很濃很香。
不是自己在家煮的即食麵可媲美!
紅豆韓冰
最後是甜品了。
紅豆韓冰
沒有很好吃,不過不錯吃。
冰人口即溶,配上黃豆粉,吃只是一般。
不過加上紅豆就有比較好,因為加添了甜味。
另外麻糬是最好味的,軟軟彈彈的,
口感很好,不過只有兩粒。
到最後我們要埋單的時候,店員通知我們還有飲品未點!
原來二人餐還包扣兩杯飲料,
最後我們點了兩杯藍天檸檬汽水。
我覺得如果一邊烤一邊喝會很好喝,而且解渴。
不過吃了韓冰再吃,就有點過酸,
還會感到好冷。
不過還是謝謝店員的細心!
我想等熱潮再過一點,我會再來。
會再來的原因是因為那些前菜。
幾款前菜都是我杯茶!
2015-02-05
75 分鐘 (堂食)
辣拉麵
2015-03-05 4640 瀏覽
單憑韓國No.1最佳烤肉店就吸引我地去追韓風了😜雖然是限時90分鐘BBQ但間中有店員幫手都夠時間食飽飽😜第一次到!店員也笑問我地「未食過新麻浦?」係吖,大鄕里出城😂先叫飲料,當然有"全智賢"廣告啤酒啤一啤👍再order牛豬套餐,先上一份火炙霜降牛肉壽司,即時用火槍炙牛肉,店員仲會問清楚大家的對煮牛肉的要求,加分一讚👍牛肉加上醬汁烤熟,好嫩好味,再讚👍👍爐邊烤蛋是這裡特色之一,是泡菜加特製蛋漿在烤肉盤邊燒煮,有蛋香又有泡菜的美味👍👍👍主角上埸,牛豬套餐三層一 Set 上枱,底層牛肋骨,肉汁多又大片,燒香美味可口,正👍👍👍第二層護心肉和牛霜降肉護心肉豬味鮮甜又香口;牛霜降肉,油脂分布平均味道甘香,用生菜或蘿蔔片㚒在一起加些辣醬汁,好好味👍👍👍最上層是大蝦、芝士腸和不同菇類加年糕,大大隻蝦,店員幫忙烤一烤,蝦味香噴噴,好味,年糕烤軟點辣醬,不錯👍👍👍店員推介冷麵一試,好煙靭,好特別,值得讚一讚👍差點忘記各式各樣的前菜,有黑芝麻醬雜菜沙律(最好味)、泡菜、大豆芽菜、蘿蔔、生菜、海帶,開胃之餘又無限添加,好正呀👍👍👍到韓國黃豆粉紅豆冰沫出埸,贏得全晚最佳食品,牛奶冰磨成粉沫,加上黄豆粉,粒粒紅豆
單憑韓國No.1最佳烤肉店就吸引我地去追韓風了😜

雖然是限時90分鐘BBQ但間中有店員幫手都夠時間食飽飽😜

先叫飲料,當然有"全智賢"廣告啤酒啤一啤👍

最上層是大蝦、芝士腸和不同菇類加年糕,大大隻
店員推介冷麵一試,好煙靭,好特別,值得讚一讚👍
到韓國黃豆粉紅豆冰沫出埸,贏得全晚最佳食品,牛奶冰磨成粉沫,加上黄豆粉,粒粒紅豆和糯米圓子及杏仁脆片,真的好好好吃,粉沫狀的冰,軟棉棉,和豆粉一口口又凍又特別,一大碗也消化了,超級好味道👍👍👍👍👍👍

下次又去^^
2015-03-04
2015-02-24 5132 瀏覽
晚上七點來到,人龍已到樓梯位,眼看要等大約7,8枱才有位,就問問服務員要等多久喇。她很細心地講解了店入面有多少張枱,有多少預留給Booking客,和以現時的客入座時間估計大約要等多久等等等等,服務態度可是一流哦!終於等了大半個小時才有得吃~返了一日工雙腿累得差點就發麻了,幸好安排了我們坐卡位~前菜有泡菜,紫菜和韓醬大豆芽,味道一般般沙律用上了黑芝麻醬,吃開芝麻醬覺得這道黑芝麻醬味道怪怪的終於試了這款爐邊蛋了!蛋一燒熟已急不及待夾起來吃!加了泡菜味道一流!本人覺得要襯蛋嫩嫩時吃味道和質感都較好,燒乾了略為失色如加冰塊會更韓國呀!叫了這牛/豬套餐,High Tea Set 咁上喎上層有大蝦,菇,芝士腸和年糕大蝦有蝦膏,年糕略硬,其他則盡本份喇中層是護心肉和牛霜降肉護心肉是什麼東東?原來是豬橫隔膜和肝之間的肉,一隻豬只有200-300克。第一次聽也是第一次試,醃製過味道果然濃郁而且口感豐厚!牛霜降肉脂肪也平均,味道甘香,用白蘿蔔夾著吃十分清新下層是牛排肉醃製過的牛排肉很入味且很多肉汁在客面前即場用火槍燒的火炙牛壽司,味道麻麻,飯團口感滑San San,牛沒牛味最期待的反而是這黃豆粉紅豆韓冰成

前菜有泡菜,紫菜和韓醬大豆芽,味道一般般
黑芝麻醬沙律
沙律用上了黑芝麻醬,吃開芝麻醬覺得這道黑芝麻醬味道怪怪的
爐邊蛋
如加冰塊會更韓國呀!
牛/豬肉套餐
叫了這牛/豬套餐,High Tea Set 咁上喎

上層有大蝦,菇,芝士腸和年糕
大蝦有蝦膏,年糕略硬,其他則盡本份喇
中層是護心肉和牛霜降肉
牛霜降肉脂肪也平均,味道甘香,用白蘿蔔夾著吃十分清新
下層是牛排肉
醃製過的牛排肉很入味且很多肉汁
火炙霜降牛肉壽司
最期待的反而是這黃豆粉紅豆韓冰
成座山丘咁上,係咪見倒都想食?
冰磨得像粉一樣,入口即溶
黃豆粉味道太搶,搶過了紅豆的味道,冰磨得細細碎碎像粉一樣,吃下去有點像吃空氣
冰冰甜甜的一匙一匙就整個吃光!
整體來說這個甜品反而是全晚的焦點!唯獨是略嫌麻糬質感太硬,少了煙韌感
2015-02-23
40 分鐘 (堂食)
2015-02-24 4142 瀏覽
新年緊係比藉口自己約朋友係咁食啦,今日約班好姊妹一齊韓燒下,因為當中有2位「韓國愛好者」所以由佢地決定食呢間。韓燒我本人唔多熟路,呢間新麻浦第一次食,芝士/蛋響邊邊既韓燒都係第一次食,唔好怪我大鄉里。訂位果時講明食個半鐘,我地book左9:30,食到最後都冇人黎所以冇比人趕走。一坐低,店員好快放低碗筷,配菜醬料等等.....泡菜幾好食wo,不過應該唔係新鮮自家醃果種,我好鐘意食個沙律,菜同個汁都好食,好清新,仲係無限refill的。我地分別叫左2個爐,一邊係蛋+泡菜,其實呢,店員放低有泡菜既爐,然後倒入蛋液入泡菜道,慢慢燒肉果時就會熟,而且熟得好快,燶得都好快,至於味道呢.....就係好有蛋味既蛋😅其實冇咩咁特別。之後就到芝士邊,well😂之前見大家講到咁行又好似好緊張咁,其實冇乜特別,不過我都鐘意睇住d芝士溶果刻既,但有個問題就係,如果冇人食晒d芝士,就會燶,同燒到變油,認真講最後影響到我食慾。套餐入面有個牛肉壽司,店員會推架車響你隔離問要幾成熟,然後響你隔離燒你想揀既熟度。肉方面,我覺得牛肉都係好食d,之但係間間d肉都咁上下味,所以唔覺得有咩特別可以講。熱食:芝士年糕-店員上菜時聞

熱食:芝士年糕-店員上菜時聞到好大陣芝士味,加上見到個賣相其實吸引唔到我,不過最後食過原來都幾好味,芝士味好香好滑,但年糕原來得好少,好多都係蔬菜黎,不過咁都好既,唔會好滯。

杯野我見好多人叫$28杯,相中唔係飲過先影,係一上台已經咁,好心咪咁,都$28杯,「針」滿個樣都好d丫,唔知想點。

呢個黃豆粉+紅豆冰真係好好好好食,第一次食韓式刨冰,冰好棉加埋上面甜甜地既黃豆粉揀直一流,食到停唔到口,好似食咁多間韓燒得呢道有刨冰,好值得食。

最後我有樣野真係好唔舒服,就係上爐之前見到打既爐下面係一大堆污糟水😒真係睇到好唔開胃,點解係咁?食過7080都唔係咁,希望店家諗下客人感受,你自己會唔會響污槽水上面食野呢?

價錢正常,服務一般,野食又係一般,衛生仲要麻麻,所以只能比「OK」。
2015-02-23
10 分鐘 (堂食)
2015-02-24 3584 瀏覽
近年韓流襲港,各式各樣的韓國燒烤店係香港開到成行成市,而當中更不泛由韓國人主理的燒烤店,呢間新麻浦bbq位於cwb波斯富街樓上鋪,舊址曾是本人喜愛餐廳之一既日式燒肉店: 本陣~本人對韓國文化並不熱衷,還記得對上一次去韓國旅行已要追溯到七八年前,韓國俾我既感覺係國人粗魯,語言難聽,野食更是單調,清一色燒肉同辣....當然,近幾年韓國發展快速,呢個係大家有目共睹的,我想今日的韓國已不再是當年我印象中的那個樣子了~話說今晚因為朋友一句好想食果種執邊有湯,中間又有個燒烤爐既野食,意外地在openrice見到呢間新開不久既韓燒,仲不知不覺地就排左五十分鐘隊.....店內環境有七成係卡位,兩個人坐都幾舒服~店內有好多款套餐提供,二人餐更是多選擇到不得了,而且價錢不貴,介乎$400-$800~ 份量絕對係夠三個人食甘多~Order了個豬牛二人餐侍應先來點火並把蛋漿倒上鋪滿泡菜既爐邊,然後逐一將前菜上枱,前菜種類都很韓,有黑芝麻沙律,泡菜,蘿蔔,海帶同洋蔥,有別於一般韓燒果啲白菜仔,芽菜,豆腐之類~二人餐用三層架上枱,既慳位又容易拎,讚,而且賣相不錯,讚!!! 頂層係一啲腸呀蝦呀菇之類的拼盤,下面兩層
店內環境有七成係卡位,兩個人坐都幾舒服~
店內環境

Order了個豬牛二人餐

豬牛二人餐

二人餐用三層架上枱,既慳位又容易拎,讚,而且賣相不錯,讚!!! 頂層係一啲腸呀蝦呀菇之類的拼盤,下面兩層係肉類

時間關係,蛋漿已經食得,蛋同泡菜混在一起來食都幾好食,就好似韓式料理的煎蛋,不同的是呢度食客可因應自己口味自行控制蛋既生熟程度~至於燒肉就冇咩特別,同普通韓燒大同小異~
火炙牛壽司

套餐包送四件火炙牛壽司,兩杯飲品及甜品,非常抵食👍
韓冰

呢個甜品叫韓冰🍨~有三種口味選擇,我地揀左紅豆味,另外仲有藍莓同淨黃豆粉揀~ 從不知韓國也有如此出色的甜食,鬆散可口的牛奶沙冰撒上滿滿的黃豆粉,沙冰入口即化,黃豆粉愈水變黏,兩種物質撞在一起產生的化學作用已經無可挑剔,再加上偶爾混入的紅豆和麻薯,嘩!!!!!!!!果種滿足感真係非言語所能形容😋😋😋
呢個韓冰絕對是今晚既驚喜,大力推薦👍👍👍
識食既你👆,非試不可😬
2015-02-23
50 分鐘 (堂食)
  • 爐邊烤蛋
  • 紅豆味韓冰
  • 護心肉
2015-02-21 3587 瀏覽
素知細妹喜歡吃韓菜, 於是這天就和她及媽咪, 一起去新麻浦吃一頓韓燒.先來的前菜就是韓式泡菜和辣醬大豆芽菜. 兩者的辣度其實不太濃烈, 但也收到醒胃的效果.這裡也有沙律供應. 這個黑芝麻醬雜菜沙律用料豐富, 包括有沙律菜, 火龍果和車厘茄, 所伴的醬並不是一般的沙律醬, 而是黑芝麻醬, 新穎特別, 黑芝麻香味十足.沒多久, 侍應就來為我們開爐, 又加蛋漿, 原因是要炮製爐邊烤蛋. 香噴噴的烤蛋內有泡菜, 令這烤蛋辣辣的惹味.主菜來了, 就是這個三層架的什錦拼盤. 第一層有豬肉香腸, 大蝦, 冬菇, 金菇和年糕, 味道不過不失, 但年糕卻硬實了一點.第二層有霜降牛肉和豬頸肉. 霜降牛肉佈滿了大量油脂, 可是肉質並不嫩滑的. 至於豬頸肉就嫩嫩的而又帶點爽口感覺.最底一層是五花牛肉及護心肉. 五花牛肉的脂肪頗多, 柔軟又嫩滑, 我們也很喜歡. 相反地, 護心肉就比較煙韌, 但其肉味也很強烈的.韓國水冷麵的麵條是灰色的, 甚為幼細, 煙韌又彈牙. 整個麵也冰冰凍凍, 相信很合適在炎炎夏天的時候品嚐.最後, 甜品就有韓國紅豆冰沫. 大量黃豆粉, 麻糬和紅豆鋪滿了這碗甜品的面層, 底下就是軟綿綿的

香噴噴的烤蛋內有泡菜, 令這烤蛋辣辣的惹味.

最後, 甜品就有韓國紅豆冰沫. 大量黃豆粉, 麻糬和紅豆鋪滿了這碗甜品的面層, 底下就是軟綿綿的牛奶雪花冰. 吃了十分解渴哩.
2015-02-15 2893 瀏覽
不經意間看到葉朗程的專欄,結果毫無意外,幾乎由認識Danielle到搞大Danielle全都一口氣看畢,痛快淋漓。他雖然廣東話用語甚多,但不難看出文筆詞彙亦不俗。Porsche Paramera到Jaguar Type F。紙醉金迷,誰不渴望虛榮感,而立之年能有此成就,誰不羨之?虛榮之詞,可能是由沒能得到虛榮感的人所創立,所以在榮前,加了虛字,徒添安慰,亦是一種悲哀,不過自己也沒說人的道理,最少米芝蓮三星飯店云云,我一次都沒有去過。我只專注我此刻能擁有的,然後向更遙遠的地方努力,幻想太多,無益。說回正題,至少買書和吃東西,都不太奢侈,還勉強負擔得起。之前大學Roommate Y先生相邀吃飯,在駕車走了一回飛鵝山後,和E小姐及K小姐一起來到了銅鑼灣的新麻浦BBQ – 一所在我食單裏縈繞久久未能如願的那位。甫到埗,那條等候的長龍已經到了樓梯轉角再轉角的位置,懷着非吃不可的心,拖他們三位落水亦在所不辭,就這樣,一等就是五十分鐘之久,所以這個故事教訓大家,不訂位可以,也煩請早點到,所幸兩位大小姐都不是小氣狹量的港女,否則喋喋不休的抱怨聲必無以復加。相比起煙霧瀰漫的韓燒店,這擁有四百多家分店的韓

相比起煙霧瀰漫的韓燒店,這擁有四百多家分店的韓燒店卻來得清爽俐落,一個個連聖誕老人沒法爬下的煙囪,卻甚少油煙味,可見通風方面實在做得很完善,實在汗顏一生未曾步入韓國一步,但聽聞這裹的裝潢與韓國同出一轍,簡單務實,無華無艷,只需要你的便利和認同。擁有四百多間的分店,相信亦有其成功之理由。
各式各樣的前菜為筵席打開了序頁,包括辣醬大豆芽、泡菜、生菜、雜菜沙律配黑芝麻醬及醃蘿蔔,菜式未到已填滿了半張桌子,個人尤其喜歡黑芝麻醬沙律和醃蘿蔔,前者香氣十足,輕輕撥過了味蕾的滯消感,後者消爽俐落,少少的甜味極其開胃。
泡菜亦有多款選擇,時而香辣,時而爽脆,泡菜不論新鮮,只論材料和醃料,澳洲旅遊時曾嘗過一位韓國女士自家泡製的泡菜,那是一等一的水準,水份完全瀝乾,這裹雖然遜了一籌,但醃好即嘗和冷凍後再取,感覺畢竟大不一樣,還要再控制水的酸度等,一兩天和十天泡出來的又是大不同,前者會非常清爽,後者營養價值更高,但已甚少於坊間能見。
先談一下這裹的爐邊燒,蛋汁經過十年的改良和研配,才有此濃度和配料成分,亦在韓國取得專利,但味道上必須說無甚特別,滑不足而味不夠,兩者皆未至最善,只是創意十足,新鮮感一流,而且因為店家未能在香港找到合適製造鐵爐的生產商,所有爐皆由韓國運到,每三個月便要更換,的確,當大學還在吃韓燒時,換爐前就打上一隻蛋,美味非常,洗爐的那位就不免一大堆抱怨了,漿配上牛肉同吃,滋味得很,此情不再,也得以懷念。
之後,跟餐的牛霜降肉、護心肉、秘製排骨、什錦拼盤齊至,如酒店下午茶式的精緻餐盤一樣。新麻浦的母公司為韓國十大肉類供應批發商,食材確有一定水準。通常普通的韓燒店因為要掩蓋食料的冷藏味而加入了非常濃烈的調味,而她的調味卻全來自於濟洲島,不會掩蓋肉味,又來得地道。
護心肉是豬横隔膜與肝中間的肉,不含脂肪之餘口感滑溜,用來韓燒實是一流,滋滋的油聲輕輕響起,煽動着快餓壞的肚皮,每一口都是一種滋味,燒的煮法就是為了最原始最實在的感動而出現的,牛霜降肉品質卻只是一般,脂肪不夠均等,雪花太過濛糊。
反而秘製排骨實屬意料之外,薄切的厚度卻有着濃郁的肉味,醃料香濃,非常可口。唯一必須提醒是這裹的服務員其實是挺忙,眼看是沒有人能幫忙燒烤,凡事還是得自己動手,但來到韓燒,我樂於玩個不亦樂乎。

什錦拼盤內有年糕、磨姑、豬肉香腸和大蝦等,無甚驚喜,但亦難怪始終負責烹調的是我們。
火炙霜降牛肉壽司師傅隆重其事的推過桌邊即場火燒,但其實牛肉本身並不高級,而師傅亦燒得過火了點,如果這是出現在日本壽司店我一定批評,只是這仍韓燒店,便不了了之,但希望能夠改善火炙的程度,燒完都快跟我在爐上的熟度一樣了,這可會侮辱了火炙二字的真諦。
其實韓燒,很難去判斷一家店的好壞,她們只負責食材,我們卻負責烹調,為此,另外叫了兩道熟食,來看看店家的程度。其一便是海鮮葱煎餅,有點像中國的蠔仔餅當然技術要遜上一兩籌,味道不俗就去油不足,帶點油膩感,用料足夠,還算合格。
什錦炒菜倒使人驚喜,不是炒菜,而是箇中的韓國冬粉,吸收了醬汁依然非常彈牙美味,可以一嘗。
全晚最令我滿意的是甜品-韓國紅豆冰沫。把冰磨至粉沫一般,配上豆粉的吃粉口感很特別,在口腔中化開的感覺美滿而幸福,再加入紅豆和麻糬,真的超級好吃,難怪某家韓式甜品能迅速大起爐灶。四個人吃都可以,最後添的一筆輝煌明麗呢。

因為烹調的是自己,韓燒其實很難去判斷其好壞,因為肉質太嫩或硬,全都屬咎由自取,當時亦因為戰時士兵無煮食用具,用盾牌或鐵器燒烤才有其韓燒出現,難以評之,但其中的輕鬆閒談卻與打邊爐不相伯仲而深受歡迎,所以韓燒並不是一問學問,而是一門交際,再加上一些別緻的創意,就如新麻浦一樣。

新年前,病完就弄傷了腳,之後眼睛有事,將好之際又再病。提筆此刻仍未痊癒,一籌莫展,冀望新年後能更好些,把所有事情重上軌道。近來在為自己的散文定位,請教過前輩,還是遵從自己最喜歡的方向走,無人能一步登天,有了目標,就要有通向那兒的道路。

我輕輕掬着那回憶,知道都是我的錯。那一夜如同這夜,我們又渡過了多少個這樣的夜了?愛情裹的自私,只是因為太愛自己,變得無法愛人,那按捺不住的無力,也許只能在過渡奈何橋後才能釋懷。

我會過得很好的,你一定要比我更好。
2014-11-23
40 分鐘 (堂食)
朋友終於學成歸來了, 由出發時的三級韓文一年後便六級回來了, 可喜可賀, 又很羨慕呢~~所以今次又來吃韓餐聚一聚, 賀一賀!!因為平日的關係又早, 所以人不是太多, 因為這裡沒有得訂位, 所以早來較好!! 二人又不是太餓, 所以只叫了兩個燒烤物而已......先來一些泡菜前菜, 吃一吃!!! 還有當然是近來最興的爐邊蛋, 今次加了泡菜, 口感更好!!最喜歡的芝麻醬沙律, 又香又健康又清新, 吃完烤肉再吃就可以REFRESH一下口腔了!!!很久沒有吃過五花肉, 今次便叫了, 厚厚的一塊五花肉, 有肉及肥的地方, 結合一起又多肥美又美味, 真係想減肥都難, 食埋今餐先, 哈哈!!今次初嚐護心肉, 韓國很出名的, 也是近來興的, 因為每隻豬很少地方有, 很珍貴亦是蠻嫩及薄的地方, 加埋自家的秘製腌料, 果真是野味一點!!二次來吃感覺質素仍在, 而且服務員較之前多也比較好, 不過還是需要改善的地方, 因為有時也會善忘......我們吃了個多小時後離開時門口已大排長龍到下層了, 真的是十分誇張呢?? 但也証明了店家的吸引力果真不少啊~~

前菜及護心肉
五花肉(原味)

前菜及護心肉
五花肉(原味)
2015-02-11 2531 瀏覽
講明係No1既韓國餐廳,開到黎香港當然要試一試未去之前已經聽過等位需時,所以預先book定位果然人多到book左位都等左一段時間先有檯不過人多就證明應該係有水準掛?1行8個人,當然要大檯分2個爐一個邊要雞蛋泡菜,另一邊就要芝士雜菜兩個3-4人套餐,份量都幾足,有蝦,牛肉雞肉等,又有菜同菇配菜既昆布、泡菜食曬可以Refill就連包燒肉既酸蘿蔔同生菜都有得Refill個人好喜歡用凍凍既酸蘿蔔包住剛燒好熱辣辣既燒牛肉,唔洗怕辣口之餘酸蘿蔔吊味更醒胃當然唔少得著名即燒既火炙牛肉壽司食左成晚燒烤野,人唔熱咀都熱,黎個紅豆木慷沙冰, 夠曬透心涼
講明係No1既韓國餐廳,開到黎香港當然要試一試

未去之前已經聽過等位需時,所以預先book定位
果然人多到book左位都等左一段時間先有檯
不過人多就證明應該係有水準掛?

1行8個人,當然要大檯分2個爐
一個邊要雞蛋泡菜,另一邊就要芝士雜菜
兩個3-4人套餐,份量都幾足,有蝦,牛肉雞肉等,又有菜同菇
配菜既昆布、泡菜食曬可以Refill
就連包燒肉既酸蘿蔔同生菜都有得Refill
當然唔少得著名即燒既火炙牛肉壽司
題外話/補充資料: 當晚慶祝朋友,大家見一場黎到韓國餐廳,當然要唱韓文生日歌,不過大家都唔識唱,此時就有個韓國人教我地唱,可見真係有體貼客人
2015-02-07
45 分鐘 (堂食)
生日
第一次寫食評,因為今晚剛剛食完,要將不滿宣洩。朋友6:20pm到了,人齊方可入坐,結果6:35pm人到齊哂,嗰時冇人等位,順利入坐。侍應說限時個半鐘(90分鐘)。我們3地女仔,叫了牛/豬拼2人餐,$548,餐有霜降牛肉,護心肉,肉排,大蝦2隻,香腸,雞脾菇,金菇,燒牛壽司,有2杯飲品及甜品,另加了一份春川烤雞及一杯飲品。個 set 黎到,三層碟上,侍應就咁掉低就算,完全冇介紹下咩肉打咩肉!喂大佬,豬肉同牛肉食既生熟度唔同,你 d 肉全部啡紅色,除左霜降牛睇得出外,其他真係搞唔清楚!希望如果食左較生既豬肉既話,今晚唔好肚痛!d 肉全部質素同味道都好一般,唔覺得特別好食,每種3-4塊到。個春川烤雞非常麻麻,2隻雞翼同一件大雞扒,咁就$125,呢個價錢真係貴得離譜!中間燒烤既過程,爐上既網燒焦左,有男侍應主動幫忙更換,係讚的。但食至大約 40分鐘,仲有食物燒緊,就有個年青女侍應走來問要唔要甜品(態度並不殷勤),我話我地個套餐有包括甜品既,佢說要去 check。轉過頭再來話甜品係紅豆豆粉刨冰,要唔要加12蚊換xxxx (我聽唔到佢講咩!)我話我地要最基本既就夠。隔左一陣,爐依然在燒,喺我地冇要
第一次寫食評,因為今晚剛剛食完,要將不滿宣洩。

隔左一陣,爐依然在燒,喺我地冇要求下,另一男侍應就將刨冰攞過來,個爐仲熱的,好快整溶了甜品!這招也太趕客了!
最差既係,我地只食左50分鐘,d肉都仲燒緊, 之前嗰個女待應 就攞張單黎叫我地埋單,我同佢講我地仲未夠鐘,她只沒頭沒尾拋下一句,入座時已講左限時1.5個鐘。小姐,離1.5個鐘仲有40分鐘喎,我都知人多,但叫人埋單叫得咁冇禮貌,真係加一服務費都唔想俾。
埋單3個人食左$771,請埋生日嗰個,每人$385,唔知食左 d 乜,又唔飽,又唔平,又冇服務質素!8點鐘離開時見到條人龍由2樓排到地下,都唔知呢間野有咩吸引力,食過一次就夠,呢世都唔會再食過!!
牛/豬2人餐
贈送的前菜
甜品
2015-01-14
生日
甜品
2015-01-02 6460 瀏覽
韓燒氾濫, 又有一間係韓國出名既韓燒黎到香港地方幾大叫左:一份(2人份量)豬肉套餐1 $368,外加一份霜降牛肉, 辣豆腐湯, 韓國紅豆冰沬$88待應送上包肉既生菜+紫菜湯+醬汁+前菜(包括: 泡菜, 酸蘿蔔, 辣大豆芽, 青瓜同辣椒粒)+ 火龍果沙律菜配黑芝麻醬 -----味道全部正常無驚喜豬肉套餐以三層層架呈上:第一層特選什錦拼盤 (年糕, 蘑菇, 豬肉香腸,大蝦), 第二層為新麻浦護心肉及新麻浦五花肉, 第三層為秘製豬排骨-------什錦拼盤同肉都普通, 無特別 霜降牛肉------肉質還可以辣豆腐湯-------味道普普通通爐邊蛋----店員倒入加左泡菜碎既蛋漿,  令口感味道增加, 可惜想再加蛋漿要每次$28.......敢小家韓國紅豆冰沬 $88---------冰磨得細似雪花冰, 入口即溶, 口感好, 黃豆粉多而味道香濃, 配上大粒紅豆同煙韌麻糬, 成晚最好食只係依個總結:燒肉普通至麻麻地, 而且爐邊蛋只送一次, 得個甜品比較出色, 好難會再黎食
韓燒氾濫, 又有一間係韓國出名既韓燒黎到香港
地方幾大
叫左:

豬肉套餐以三層層架呈上:

霜降牛肉------肉質還可以
霜降牛肉
辣豆腐湯-------味道普普通通
辣豆腐湯
爐邊蛋----店員倒入加左泡菜碎既蛋漿,  令口感味道增加
, 可惜想再加蛋漿要每次$28.......敢小家
韓國紅豆冰沬$88
總結:
燒肉普通至麻麻地, 而且爐邊蛋只送一次
, 得個甜品比較出色, 好難會再黎食
2014-08-15
  • 韓國紅豆冰沬 $88
2014-12-28 7838 瀏覽
Christmas has gone but let's just don't let the dessert storm stop! This is by far the best shaved ice in HK! The mountain of shaved ice came with teeny tiny pieces of milk-based ice, the fact that each pieces were so small made it so fluffy and literally melted in the mouth. It was even softer and fluffier than the Taiwanese Snowflake Shaved Ice that was popular years ago. The soybean flour on the top gave the ice a nutty and malty kick, and just don't forget there were also condensed milk drizzled and rice cake in it! Their savories were just okay but we'll definitely come back again for their shaved ice!
Soybean Powder Shaved Ice
題外話/補充資料: Get there early with full party to have your table!
2014-12-26
10 分鐘 (堂食)
聖誕節
Soybean Powder Shaved Ice