2015-10-01 1283 瀏覽
雖然中秋節已經同我地say拜拜,但係佢仍然係一個好好嘅藉口俾我哋出去搵嘢食,尤其當我同我班朋友都係勁鍾意出去食嘢嘅人,當然唔會放過呢個好機會啦人哋中秋節鐘意去燒嘢食,但係係呢個又熱又焗,一啲風都冇仲要係酷熱警告嘅日子,我哋梗係唔會出去餵蚊啦,於是諗諗吓,食韓燒都唔錯喎,朋友又話試過呢間OK ,於是就一於一齊去食啦~Book咗枱一上到去就有位,唔駛等,門口帶位個姐姐好好笑容,讚讚~叫左個海鮮set+牛肉,蔘雞湯,仲有一杯大cocktail黎share食,雖然得一個set,但做過功課都知道分量好夠,三個人食岩岩好。頭盤有芝麻醬沙律,同一般西餐廳既沙律差不多,菜都算新鮮~ 而佢個dressing係屬於比較甜的,有d似黑芝麻雪糕既味道,好特別!但我個人鐘意食酸酸地既沙律,呢個就覺得麻麻地la。蔘雞湯味道屬於比較清甜,明顯湯底無落味精,飲落都覺得健康👍 另外仲要非常足料,有大量蔬菜,半隻雞,仲有鮑魚添!主菜上檯!! 見到個set有幾咁豐富! 海鮮有大蝦,八爪魚,蜆,青口,帶子;肉類就有兩款牛肉,整體以海鮮為主。一開始燒左帶子同蜆,帶子隻隻都好大隻,三隻已經舖滿成個爐面睇住d汁滾下滾下,又聞到陣陣

芝麻醬沙律

蔘雞湯

海鮮+牛肉set

好新鮮既帶子
蜆肉大大粒

一開始燒左帶子同蜆,帶子隻隻都好大隻,三隻已經舖滿成個爐面
睇住d汁滾下滾下,又聞到陣陣線味,已經好想食!
期間店員仲好細心行埋黎幫我地反轉個網,因為我地用左拱起過面黎燒,好容易漏晒d汁🙈 咁細微既地方都留意到,真係好勁呀!

經過悉心照顧既帶子,最後當然無令我地失望,吸收晒d海水味,食落口熱辣辣,比聞落更加鮮味,一隻真係唔係好夠!

D蜆都好新鮮,可惜我地燒得熟左少少,食落有d乾>< 相信如果唔係一定更好味。

降霜牛肉!!

另外最無得頂既就係呢個降霜牛肉,顧名思義佢真係有一層雪花般既油脂分佈係塊肉上面,而且好平均,放上爐面一陣已經有一滴滴油滴落個火度,一直有小火升上黎燒埋另外果面,好簡單就做到外面一層牛肉香,裏面五成熟既效果,咁樣燒牛肉真係perfect!! 食落當然更perfect!

cranberry cocktail

飲品就係呢杯cranberry and pineapple cocktail,賣相幾特別,拎黎果時成杯都係香檳色既沙冰,然後慢慢睇住d酒流落去,漸變成粉紅+香檳,效果好靚,當晚都有唔少人叫左佢~ 不過朋友們都麻麻地飲酒,覺得似藥水味
我就無呢個咁覺啦XD 啖啖都飲到沙冰,到食完飯都未容晒,唔會變晒水,已經做得非常好
 唯一一樣野我覺得可以改善既係,d酒流落去個杯度既時候會滿瀉,漏晒落張檯度搞到痴笠笠,抹都抹唔切。其實加個杯墊已經可以解決問題,可以考慮下~~

行出門口果時大家都非常滿足,環境有氣氛,食物質素又好好,吃貨們過節要過得開心,就係咁簡單
好新鮮既帶子
蜆肉大大粒