2023-02-22 63 瀏覽
喺香港間唔中喺啲熟食攤檔就會出現啲隠世美食,見依間喺食評上有好多個😋,咁啱今晚會經過果頭,於是決定今晚喺呢度開飯,這間位於佐敦官涌市政大廈2樓熟食中心嘅新肥泉海鮮大排檔,由佐敦地鐵站C2出口行大概八分鐘度就到,地下扶手電梯已經可以見到這店的宣傳牌,一啲都唔難搵,環境就當然同一般喺街市內嘅熟食大排檔一樣,平日嘅晚上七點左右,唔算好多人,可以自己揀張枱坐,坐低無耐就會有人提供啲兜俾客人洗餐具,仲有衞生紙供應,落單係自己掃二維碼落的,叫咗黑椒薯仔牛柳粒$128、豉汁蒸白鱔$168、酥炸廣島蠔$138及冰鎮大鮑魚每隻$48,先上冰鎮大鮑魚,鮑魚唔韌,彈牙,但個味就比較淡,廣島蠔size都大,唔會過多炸粉同油膩,白鱔都滑身,但略嫌切得比較薄如果切得厚身啲口感會豐富啲,至於個牛柳粒我自己就最like,牛肉淋身,黑椒味剛好唔會搶喉,薯仔夠淋,上面放咗啲腰果增加脆口,這個菜真的做得不錯,價錢方面(需要加一服務費)可能比一般大排檔高啲,但食海鮮嘅價比較高也正常嘅,整體嚟講係不錯.#大排檔#街市#熟食中心#官涌#dinner#晚飯#海鮮#🦪#牛柳#薯仔
  • 黑椒薯仔牛柳粒
2023-02-19 63 瀏覽
🐔鮑魚雞煲 $188用砂鍋裝著所以保持到熱辣辣 仲一路有滋滋咋咋嘅聲 超有食慾有4隻大大粒又厚肉嘅鮑魚 口感彈牙嫩滑雞件鋪滿咗個砂鍋 差唔多有半隻嘅份量 好有雞鮮味配料有大量冬菇 洋蔥 同埋三色椒調味鹹鹹辣辣好惹味🐮黑椒薯仔牛柳粒 $128牛柳份量超級多 每粒都俾蜜糖緊緊包裹著層厚厚嘅蜜糖令整體好香甜 加埋辣辣嘅黑椒味又好中和到肉質軟熟唔會話好多筋或者好多肥膏薯仔雖然係配料但爸爸覺得更出色xD 因為經過油炸所以做到外脆內軟熟🔥肥泉小炒王 $98聽講每間大排檔嘅小炒王都各有不同 所以一定要試試~呢間嘅材料有韮菜 腰果 叉燒 鮮蝦 蝦乾 魷魚 同埋銀魚仔銀魚仔同大量韭菜口感爽脆 叉燒同蝦乾就增加佢嘅鹹香味整體口感豐富又有鑊氣 都唔算太油膩🦀️百花炸釀大蟹鉗 $48真係超級鍾意食蟹鉗每隻都大大舊肥嘟嘟脹卜卜係好正宗嘅底部有隻小小嘅鉗俾你用手揸著食熱辣辣外皮好脆口 入面就軟綿綿啖啖蟹肉唔使剝殼又無蟹衣!
🐔鮑魚雞煲 $188

肉質軟熟唔會話好多筋或者好多肥膏
薯仔雖然係配料但爸爸覺得更出色xD
因為經過油炸所以做到外脆內軟熟

🔥肥泉小炒王 $98
聽講每間大排檔嘅小炒王都各有不同 所以一定要試試~
呢間嘅材料有韮菜 腰果 叉燒 鮮蝦 蝦乾 魷魚 同埋銀魚仔
銀魚仔同大量韭菜口感爽脆 叉燒同蝦乾就增加佢嘅鹹香味
整體口感豐富又有鑊氣 都唔算太油膩

🦀️百花炸釀大蟹鉗 $48
真係超級鍾意食蟹鉗
每隻都大大舊肥嘟嘟脹卜卜
係好正宗嘅底部有隻小小嘅鉗俾你用手揸著食
熱辣辣外皮好脆口 入面就軟綿綿
啖啖蟹肉唔使剝殼又無蟹衣!
每隔一段時間,便會很想吃鑊氣十足的小炒!今晚家姐接收工,一起來到佐敦吃大排檔(≧∇≦)開心死我! 由於選擇太多,家姐又是選擇困難專業戶🤣,在有套餐的情況下,我們一定是選套餐🤭全有餐廳搭配好,可以品嚐多種不同海鮮,正! 我們點了:海鮮套餐 B (每位 $288,2位起)一共有7道不同菜式,非常豐富!韭黄瑤柱羹分量十足!非常足料,有肉絲、冬菇絲、瑤柱絲、韭黃,味道非常鮮甜! 上湯浸時蔬總不能一下子吃太多海鮮,需要一道蔬菜清清味蕾! 鼓油皇大花蝦🦐出色的大花蝦🦐的確是可以吃的,因為揸得卜卜脆! 蝦肉鮮甜彈牙! 招牌香煎金錢膳切片煎香,吃的是金錢鱔的原味,新鮮爽口!避風塘炒軟殼蟹🦀超級惹味,避風塘配料炸蒜和辣椒是絕配,外酥香内嫩,火候控制的剛剛好,放久了也沒有泛油情況!招牌XO鮑魚堡一道未見其影,先聽其聲,聞其味的一道菜,熱辣辣放入煲仔上枱,吱吱聲,分分鐘都在誘惑着我們,鑊氣十足!配上大量香口的紅椒🫑🌶️、洋蔥、菇🍄和XO醬汁,鑊氣十足!鮑魚鮮味彈牙,新鮮到得不了! 金銀蒜蒸巨蟶子蟶子大大隻,新鮮美味,表面鋪滿粉絲和大量蒜蓉🧄一齊蒸! 粉絲永遠是最出色的side dish 💕加上豉油熟和油,💯分

我們點了:
海鮮套餐 B (每位 $288,2位起)
一共有7道不同菜式,非常豐富!

韭黄瑤柱羹

上湯浸時蔬
總不能一下子吃太多海鮮,需要一道蔬菜清清味蕾!

鼓油皇大花蝦🦐

招牌香煎金錢膳
切片煎香,吃的是金錢鱔的原味,新鮮爽口!

避風塘炒軟殼蟹🦀

招牌XO鮑魚堡

金銀蒜蒸巨蟶子

飯後果有梨~又爽又甜又多汁!

另外我們在家陪兩個小菜:
肥泉小炒王 $118
足料又大碟! 數不清有多少種材料,大約有韭菜、腰果、叉燒、魷魚、白雲魚⋯⋯非常香口!送白飯簡直是一流!

椒鹽雞軟骨 $98
是家姐的all time Favorite! 由於是第一度上的菜,所以被我們秒清🤣炸皮非常酥脆!

總括來說,吃得肚撐撐,非常滿足!非常適合一大班朋友,多點不同的小菜,喝喝啤酒,說說笑,又一晚~餐廳位於熟食中心內,但是地方企理,非常闊落。
突然好掛住大排檔既風味,近近地係佐敦搵左尼間,地鐵站一出5分鐘就去到。環境寬敞闊落,又夠光猛,坐得舒服。無諗過大排檔咁先進,有網上落單仲要有埋實物圖,第一次食都唔洗估估下。 ⦁鹽脆鮮魷🦑 $138薄薄一層脆漿包住鮮魷魚,食落口一D都唔油膩,重點係魷魚煮完唔韌,一碟好快清晒。 ⦁椒鹽軟殼蟹🦀 $148食完上一碟唔夠喉,再叫多碟軟殼蟹。同魷魚一樣,外皮酥脆。 ⦁醬皇燒生蠔🦪 $168生蠔大隻厚肉,口感十足,配埋香濃醬汁,真係可以食多幾碗飯! ⦁欖菜燒肉粒炒飯🥩 $108夠晒鑊氣,食大排檔目的就係為左食鑊氣,同平時餐廳相比別有一番風味。燒肉脆口,炒飯唔油,簡直食唔停口😋。 整體黎講,環境乾淨企理。每碟份量超多,夠晒獲氣!唯獨上菜速度偏慢,畢竟即叫即整熱辣辣,可以理解。

⦁鹽脆鮮魷🦑 $138

⦁椒鹽軟殼蟹🦀 $148
食完上一碟唔夠喉,再叫多碟軟殼蟹。同魷魚一樣,外皮酥脆。

⦁醬皇燒生蠔🦪 $168
生蠔大隻厚肉,口感十足,配埋香濃醬汁,真係可以食多幾碗飯!

⦁欖菜燒肉粒炒飯🥩 $108

2023-02-15
  • 椒鹽脆鮮魷
  • 椒鹽軟殼蟹
2023-02-16 48 瀏覽
我同朋友由旺角行到去佐敦都未諗到食咩好,路過市政大廈不如上去睇下有咩好食🤤見到肥泉海鮮大排檔好似幾正,二話不説坐左係到😂我已經又餓又累無力再行啦,見到吸引既餐廳就一於食啦,唔係再諗就變宵夜架啦(´・ω・`).餐廳佔左熟食中心一半有多既位置,去到亦好多人都有八成客人,見到廚師煮到無停手一碟接一碟好旺場.鮑魚雞煲$188鮑魚彈牙,雞肉嫩滑配埋個汁好惹味豉油皇新鮮鵝腸$138平時好少食內臟,今次朋友點名想食我一定滿足朋友要求,鵝腸爽口配埋豉油味道幾夾又唔油膩,個底仲鋪滿芽菜增加口感.椒鹽九肚魚 $128份量多而且九肚魚外脆內軟,魚肉夠滑,配上炸蒜,好岩撈飯(´▽`)

鮑魚雞煲$188
鮑魚彈牙,雞肉嫩滑配埋個汁好惹味

豉油皇新鮮鵝腸$138

椒鹽九肚魚 $128
2023-02-14 106 瀏覽
大排檔係香港特式係無庸置疑嘅,如果mix and match埋海鮮仲唔錦上添花?今晚同屋企人試左位於官涌市政熟食中心嘅一間海鮮大排檔,新肥泉海鮮大排檔。叫左幾味兼具獲氣同火喉嘅小菜,掂呀1. 豉椒炒蟶子皇:上台時熱辣辣香憤憤,蟶子皇大隻爽口有咬口又唔韌,連伴碟嘅三色蔬都獲氣十足,鮮香滋味,當然一件不留2. 豉汁蒸白鱔:火喉繼續一流,白鱔口感爽滑,味道調教濃厚,即時忍唔住叫左兩碗白飯,一口白飯一口白鱔,一樂也3. 金銀蛋白菜:金蛋鹹香,銀蛋滋味,白菜爽口,食個package根本就係廣東人廚藝嘅智慧結晶,個人非常like,推薦推薦香港特式大排檔買少見少,價格合理公道嘅又仲少,閒時約埋三五知已,嘆個廣東式happy hour,幾味小菜,暢飲幾杯,不知幾正。

今日就同朋友去左新肥泉海鮮大排檔食野餐廳係官涌熟食中心入面, 都唔算太難揾🤣一上到去就見到新肥泉佔左超多座位, 超大間呢到既小炒整體來講超重鑊氣, 份量仲好大, 啱晒一班人飲住啤酒吹水 🍻 食物選擇都好多, 海鮮都有多種煮法除咗有牛雞豬類既小炒, 仲有得打邊爐🤣海鮮類整體嚟講都好新鮮👍我哋叫咗椒鹽九肚魚同邪惡黃金大蝦仁九肚魚炸得酥脆, 炸粉唔會太厚, 魚夠晒滑身蝦仁都大粒, 鹹蛋黃平均分怖係每一粒蝦仁上面, 夠晒邪惡🤣另外我地都叫咗豬膶啫啫鮮雞煲同黑椒野菌牛柳粒豬膶爽口而且好大塊牛柳粒黑椒味濃郁, 夠晒腍身, 而且D 菇非常嫩滑新鮮👍
今日就同朋友去左新肥泉海鮮大排檔食野
餐廳係官涌熟食中心入面, 都唔算太難揾🤣
一上到去就見到新肥泉佔左超多座位, 超大間
食物選擇都好多, 海鮮都有多種煮法
除咗有牛雞豬類既小炒, 仲有得打邊爐🤣

海鮮類整體嚟講都好新鮮👍
我哋叫咗椒鹽九肚魚同邪惡黃金大蝦仁
九肚魚炸得酥脆, 炸粉唔會太厚, 魚夠晒滑身
蝦仁都大粒, 鹹蛋黃平均分怖係每一粒蝦仁上面, 夠晒邪惡🤣
邪惡黃金大蝦仁

另外我地都叫咗豬膶啫啫鮮雞煲同黑椒野菌牛柳粒
豬膶爽口而且好大塊
牛柳粒黑椒味濃郁, 夠晒腍身, 而且D 菇非常嫩滑新鮮👍
豬膶啫啫鮮雞煲

邪惡黃金大蝦仁
豬膶啫啫鮮雞煲
黑椒野菌牛柳粒
官涌既街市熟食中心,平時經過都無入去留意,原來有間大排檔係到。套餐同菜式都多選擇,價錢上都算合理既價格。同朋友兩個人叫左兩個菜,如果淨係論食物質素的話確實係唔錯既大排檔。豬潤啫啫鮮雞煲 $128熱辣辣既雞煲,雞件斬得偏大件,但咁樣就勝在啖啖都食到肉。雞件食得出都幾新鮮,肉質實淨唔霉,醬汁包實晒雞件同豬潤,味道適中唔會太鹹帶少量甜味。豬潤滑身爽口,新鮮既豬潤爆香到岩岩好唔會過老,大大塊幾香幾好食,連埋爆香既蔥頭一齊食更加香。大盆酸菜魚 $298確實係非常之大盆既酸菜魚,一大條鯇魚既份量,兩個人都食唔晒。配料酸菜辣椒豆卜香茜蔥加上麻辣,用埋gas爐邊食邊滾起,個陣香味飄晒出黎。因為用新鮮魚既關係,食魚時都要小心魚骨,並唔係平時食到既無骨魚肉。最後小總結:呢間熟食中心既食物味道係唔錯既,份量大份之餘價錢都唔貴。不過餐廳廚房真係要認真改善一下出菜既速度,否則真係會等得太耐而影響顧客用餐既心情,希望會有改善。
豬潤啫啫鮮雞煲 $128

大盆酸菜魚 $298

最後小總結:
2023-02-08
40 分鐘 (堂食)
呢幾日出去旺角買啲嘢,咁啱撞到位朋友,佢帶咗我去位於佐敦嘅熟食中心,令到我識咗一間食海鮮嘅好地方!價錢實惠、選擇多、夠晒地道鑊氣十足。我地揀左套餐有好多種唔同嘅海鮮共8道菜都只需要700蚊左右炸😍性價比個人認為相當不俗!跟住落嚟為大家介紹吓先.🥣韭黄瑤柱羹滋陰補腎,豬肉切成細絲,味道棒棒的。.🦐豉油皇大花蝦肉質爽彈惹味,醬汁鮮甜不會過鹹。.🐟招牌香煎金錢鱔白鱔通常大家諗到用豉汁蒸,今次師傅用揀咗煎既方法,工序更多,先除去內臟和污物,用廚房紙徹底印乾水分,若不夠乾身的話,腥臭味會殘留,然後煎至金黃香脆可口~最令人驚艷的一道菜🌟·🦀避風塘炒軟殼蟹軟殼蟹搭配避風塘酥炸,吃起來酥麻香脆。好味道!.🥢招牌X0鮑魚煲肉質彈牙的鮑魚配以層次豐富的蔬菜,口味出色。.🥢金銀蒜蒸巨蟶子兩大隻蟶子上面有好多粉絲吸左蒜香同豉油更令蟶子提鮮。.🥬上湯浸時蔬稍嫌普通的一道菜,若然可以稍加變化,可以為晚餐增添更多分數。.🐮黑椒薯仔牛柳粒(追加)薯仔相當美味,口感得意,金黃酥脆。10分喜歡吃美味薯仔的朋友可以追加。
🥣韭黄瑤柱羹
滋陰補腎,豬肉切成細絲,味道棒棒的。
🦐豉油皇大花蝦
肉質爽彈惹味,醬汁鮮甜不會過鹹。
🐟招牌香煎金錢鱔
白鱔通常大家諗到用豉汁蒸,今次師傅用揀咗
🦀避風塘炒軟殼蟹
軟殼蟹搭配避風塘酥炸,吃起來酥麻香脆。好味道!
🥢招牌X0鮑魚煲
肉質彈牙的鮑魚配以層次豐富的蔬菜,口味出色。
🥢金銀蒜蒸巨蟶子
兩大隻蟶子上面有好多粉絲吸左蒜香同豉油更令蟶子提鮮。
🥬上湯浸時蔬
🐮黑椒薯仔牛柳粒(追加)
豉油皇大花蝦
招牌香煎金錢鱔
招牌X0鮑魚煲
黑椒薯仔牛柳粒
2023-02-08 103 瀏覽
朋友聚會去左佐敦寶靈街既官涌熟食中心到食大排檔🤣估唔到依到都用qrcode落單😳,仲有哂圖睇咁方便👍🏻。✨另收加一-💕 椒鹽軟殼蟹 $138👅好味指數:7.5/10上網見到佢既相有軟殼蟹就吸引左我🥰,有椒鹽同避風塘版本,軟殼蟹🦀大概有6-7件,即叫即整,香香辣辣真係好正🥹,一咬就爆汁😍,椒鹽炸蒜味都好重🥰好惹味👍🏻。-💕 椒鹽九肚魚 $108👅好味指數:7/10份量超多❗️ 九肚魚炸得香口唔厚粉☺️脹卜卜,唔多軟骨,椒鹽味都夠香。-💕 菠蘿拔絲咕嚕肉 $98👅好味指數:6.8/10醬汁酸甜味好夠,質感都夠濃稠,感覺濕潤,而咕嚕肉肉質超腍身,整體感覺有啲似中式牛柳🤣-💕 黑椒薯仔牛柳粒 $128👅好味指數:6.8/10牛柳粒質感超軟腍入味,同咕嚕肉好相似,都係感覺濕潤啲,配埋腰果有加分😚❗️-💕白飯$10
✨另收加一

2023-02-06
椒鹽軟殼蟹
菠蘿拔絲咕嚕肉
2023-02-06 93 瀏覽
唔知大家有冇去過熟食中心食野?😏通常市政大樓嘅街市上面都有熟食中心雖然環境冇餐廳咁多裝修 但係當中有好多隱世餐廳🫢仲可以感受到舊香港嘅情懷🤓呢日我就去左官涌街市嘅熟食中心食大排檔.💫富貴海鮮套餐 (每位$288, 2位起)新年打算食好啲🧧 所以點左個海鮮餐份量雖然唔多但係勝在可以一次過食到多款菜式🤩.🌟金銀蒜蒸巨蟶子兩大隻蟶子面頭仲有好多粉絲吸左蒜香同豉油更令蟶子提鮮😃.🌟招牌XO鮑魚煲呢個煲好有鑊氣鮑魚配上花椒🫑同XO醬汁非常夾👍🏻.🌟豉油皇大花蝦蝦好大隻🦐 而且味道鮮甜.🌟招牌香煎金錢膳冬天係食膳嘅季節❄️金錢膳除左中間條大骨之外就冇乜骨魚肉彈牙油脂香😋.🌟避風塘炒軟殼蟹避風塘軟殼蟹辣度適中🌶️🦀 唔會俾辣味搶左軟殼蟹本身嘅味道.🌟韭黃瑤柱羹呢個瑤柱羹非常足料除左韭黃瑤柱之外仲有肉絲同冬菇可以暖胃🥣.🌟上湯浸時蔬今日嘅時蔬係白菜仔 食完海鮮之後係時候食返啲菜🥬.🌟合時生果飯後果有菠蘿粒 非常清爽🍍.🌟啤酒一支啤酒絕對係大排檔文化必備佳品🍻呢個餐包左一枝日本Asahi 啤酒 可以邊食邊飲
唔知大家有冇去過熟食中心食野?😏
通常市政大樓嘅街市上面都有熟食中心
雖然環境冇餐廳咁多裝修 但係當中有好多隱世餐廳🫢
仲可以感受到舊香港嘅情懷🤓
呢日我就去左官涌街市嘅熟食中心食大排檔

💫富貴海鮮套餐 (每位$288, 2位起)

新年打算食好啲🧧 所以點左個海鮮餐

啤酒一支

啤酒絕對係大排檔文化必備佳品🍻
呢個餐包左一枝日本Asahi 啤酒 可以邊食邊飲
2023-02-06 49 瀏覽
家人帶我來到佐敦官涌大廈的熟食中心食晚飯,想不到平日的晚上竟然座無虛席,有整圍食套餐的,也有散叫的,好不熱鬧。家人建議食海鮮套餐,因價錢合理,款式又多,果然抵食又好食。套餐包一支啤酒,我們不太愛飲啤酒,換了兩罐王老吉。「金銀蒜蒸巨蟶子」 蟶子很大隻很新鮮,混合超多的蒜蓉和粉絲一齊蒸,味道鮮甜。「XO 鮑魚煲」鮑魚很新鮮,煮得軟腍入味,還有超多的洋蔥、香菇、青椒,讚。「豉油王大花蝦」大蝦肉質彈牙,每人得一隻有點不夠喉「香煎金錢膳」膳煎得香脆可口,送啤酒一流「避風塘炒軟殼蟹」軟殼蟹香辣惹味,正啊!「韮王瑤柱羹」湯羹材料豐富,濃淡相宜。「上湯浸時蔬」「菠蘿」最後還有白菜仔和新鮮菠蘿,這餐的海鮮新鮮,又夠鑊氣,怪不得「新肥泉」咁受街坊歡迎啦!

家人建議食海鮮套餐,因價錢合理,款式又多,果然抵食又好食。
套餐包一支啤酒,我們不太愛飲啤酒,換了兩罐王老吉。

「豉油王大花蝦」大蝦肉質彈牙,每人得一隻有點不夠喉

「香煎金錢膳」膳煎得香脆可口,送啤酒一流

「避風塘炒軟殼蟹」軟殼蟹香辣惹味,正啊!

「韮王瑤柱羹」湯羹材料豐富,濃淡相宜。

「上湯浸時蔬」「菠蘿」

2023-01-31
2023-02-03 428 瀏覽
最近天氣凍凍地,好啱食熱騰騰嘅炒餸,果日就去咗佐敦官涌市政大廈熟食中心 "新肥泉海鮮大排檔",食吓高質又特色嘅砂鍋煲同小炒,感受下香港地道風味美食 ~環境方面,寬敞潔淨,多人去都夠位。而店舖出名各款小炒,仲有生猛海鮮、特式小菜、四川水煮、雙冬羊腩煲等,樣樣都咁吸引呢!豉汁蒸白鱔    $168蒸白鱔超新鮮,鮮甜美味,完全無腥沒有泥味。白鱔蒸得剛好熟,豉汁咸度剛好,魚肉鮮嫩,肉質彈牙扎實,味道啱啱好,豉汁用嚟配白飯$10,好惹味。黑椒野菌牛柳粒   $118嚟大排檔其實主要都係想食呢道菜。大大碟相當足料,有滿滿既牛柳粒,牛柳厚肉又大粒,味道非常濃厚,保持到牛肉嫩度,水準十足,雜菇、紫洋蔥、青紅椒炒到好爽口,食起嚟更惹味。肥泉小炒王    $98小炒王係大排檔既鑊氣指標,材料主要用韮菜、鮮蝦、蝦乾、鮮魷、炸銀魚仔、叉燒、腰果等等,都好多種類,食材唔複雜,但好考功夫,呢碟小炒王夠鑊氣,韮菜油亮爽嫩,蝦乾鹹鮮惹味,仲有最鍾意既腰果,脆脆的,令口感更豐富!可愛BB鴿    $52上檯時仲係微熱,油溫炸得啱啱好,鴿皮十分香脆,入口肉好嫩滑,美味可口。食熱騰騰嘅小炒最好配罐冰凍可樂,口感清爽。

豉汁蒸白鱔    $168

黑椒野菌牛柳粒   $118

肥泉小炒王    $98

肥泉小炒王
可愛BB鴿    $52

可愛BB鴿

食熱騰騰嘅小炒最好配罐冰凍可樂,口感清爽。
可樂
2023-02-02
肥泉小炒王
可愛BB鴿
可樂
2023-02-03 26 瀏覽
豉椒炒大蜆🦪 💰128 ❤️‍🔥7/10分有蜆味,份量多,都算新鮮,得一兩隻無開口〰️食到後尾太油太咸,頂唔順要沖水食🫠京蔥炒雞雜🐔 💰108 ❤️‍🔥7.5/10分雞腎脆,雞潤唔夠重味,雞腸肥瘦適中幾好食,樣樣都細細舊,幾過癮😆京蔥都好食🤘🏻同上一樣太油,無咁油會有8分👀(沖水食嗰陣俾廚師睥咗眼🤣)bb乳鴿🪿 💰52/隻 ❤️‍🔥0/10分 【伏】炸到乾曬身,好柴,冇乜肉,亦唔係好熱好香💩樽裝可樂 💰10/枝 白飯 💰10/碗茶介(有埋花生)💰10/位⚜️兩人食 免加一 共$328⚜️整體性價比 6/10分 價錢未算好平,太油太咸我唔鐘意,回頭率唔高,廟街嗰啲地舖更加吸引我💨想睇更多相可以search翻ig @foodjobdacon❤️‍🔥
豉椒炒大蜆🦪 💰128 ❤️‍🔥7/10分
有蜆味,份量多,都算新鮮,得一兩隻無開口〰️
食到後尾太油太咸,頂唔順要沖水食🫠

京蔥炒雞雜🐔 💰108 ❤️‍🔥7.5/10分
(沖水食嗰陣俾廚師睥咗眼🤣)

bb乳鴿🪿 💰52/隻 ❤️‍🔥0/10分 【伏】
炸到乾曬身,好柴,冇乜肉,亦唔係好熱好香💩

樽裝可樂 💰10/枝
白飯 💰10/碗
茶介(有埋花生)💰10/位

⚜️兩人食 免加一 共$328
⚜️整體性價比 6/10分

2023-02-01 82 瀏覽
今晚約了朋友去街市內的熟食檔,已經有半年沒去了,很懷念大排檔風味,所以趁朋友還放假就一起吃晚飯。📍位置:佐敦站C2出口就一直往前,大約過了八個街口就看到市政大廈。🏠環境:雖然在街市內,但無異味和乾淨,面積挺大,放置了約十五張大枱和椅,佈置寬鬆,中間有一部電視,後方就是廚房,可以看到師父如何炒菜,一目了然。🤵🏻服務:想不到大排檔都先進了,用QR Code下單(除了白飯和飲料外),並在春節期間收取加一。🍽️晚市:提供二至六人海鮮套餐,但我們選擇了散點。🥢黃金魷魚🦑 $138份量正常,大部分是長🦑魷魚腳,炸粉薄身,再用鹹蛋黃炒至金黃,吃起來鹹香十足又脆口☺️,這一碟真是吃不停口😋,鹹蛋黃真是一種黃金醬料,配海鮮真一流👍🏻。🥢肥泉小炒王🦐 $98這應該是大排檔的招牌👍🏻,份量頗多,用料豐富😙,用新鮮的大蝦🍤、魷魚🦑、韮菜花、蝦🦐乾、白飯魚乾、菜脯、腰果等材料,火喉和鑊氣剛好😊,炒出爽嫩無渣的韭菜花,鹹香十足,使人滋味無窮😍。🥢酸辣白膳🐟 $238這個菜是用了卡式爐熱上一大盤,份量多😆,有很多配料,如豆腐卜、豆芽、雲耳、酸菜等,🐟魚肉嫩滑但有少許骨,咀嚼時要小心😬,而湯底的酸辣勁十足,想不到大排檔的

🏠環境:雖然在街市內,但無異味和乾淨,面積挺大,
放置了約十五張大枱和椅,佈置寬鬆,

🍽️晚市:提供二至六人海鮮套餐,但我們選擇了散點。

🥢黃金魷魚🦑 $138

🥢肥泉小炒王🦐 $98

🥢酸辣白膳🐟 $238
🐟魚肉嫩滑但有少許骨,咀嚼時要小心😬,而湯底的酸辣勁十足,想不到大排檔的酸菜魚都出色😉,所以我們都打包了🤗。
2023-02-01
  • 黃金魷魚