2024-04-02 1520 瀏覽
行完尖沙咀,想食小炒,考慮過性價比後,都係要返黎新肥泉👩🏼‍🍳就係#官涌熟食中心,主推海鮮、小炒,鑊氣之選,熟食中心黎講乾淨企理,好大好闊落既,大排檔梗係啤啤佢,首推烏蘇🍺飲住揀肥泉小炒皇,上枱就知有料,好豐富,鑊氣十足😮‍💨蝦同魷魚炒得好香好出味,相當唔錯既小炒皇 份量亦好足👍🏻 邪惡黃金大蝦😍超香咸蛋黃香,掛晒係啲蝦球上面,啲蝦球多到,十幾廿粒,肉質好彈好爽,非常好味🤤一個好好既邪惡體驗😈涼瓜豉蒜炒牛仔肉,見到豆豉同涼瓜就想叫,炒得好入味,牛仔肉肉質好嫩滑,涼瓜好惹味🙀一啲都唔油,充滿醬汁,䜴蒜就係正🙌🏻古法蒸游水大桂花魚,依家唔係咁易食到游水桂花,生劏,好大條上枱,原碟蒸,肉質又鮮又彈,好好肉,魚背可以整魚扒🐠古法本身係肉絲,但佢係好厚既豬頸肉☺️醬汁勁好味,超出眾既蒸桂花🌼係想念既味道🩵要新鮮有新鮮,要鑊氣有鑊氣,要邪惡有邪惡🥳鍾意食小炒既話,新肥泉真係無得輸😎

2024-03-23 1174 瀏覽
上一份工作雖然只待了一個星期,但最感恩就是結識了一班超棒的妹妹同事!即使大家都已經各奔前程我們還是保持聯繫哦~ 前陣子更相約去到一間大排檔吃晚餐聚舊聊天呢!黃金四季豆 $95以鹹蛋黃入饌的真的很難抗拒!店家這個黃金四季豆外層金黃酥脆,鹹蛋黃份量剛好,又香又鹹又惹味的鹹蛋黃漿完美的包裹著每一條新鮮的四季豆,好吃得停不了口椒鹽九肚魚 $95同樣屬於「惹味擔當」還有椒鹽九肚魚!外層的椒鹽調味炸得酥脆,而內裡的九肚魚則保持著嫩滑的口感,每一口都散發著椒鹽的香氣,九肚魚的大小適中方便入口,魚肉也很多,單吃或配飯吃也很搭呀~薑蔥生蠔煲 $148想吃海鮮的話不妨試試這道薑蔥生蠔煲!香氣很好賣相更是會令人食指大動~ 新鮮的生蠔用上薑片跟蔥段爆炒再炆製,就算煮上一段時間再上菜,生蠔依然保持著彈牙的口感而且size不少,入口蠔味濃郁還帶幾分薑蔥的香氣,每一口都充滿了海洋的鮮味!黑椒薯仔牛柳粒 $113應該是來大排檔其中一款必點人氣小菜吧!嫩嫩的牛柳粒搭配著軟綿的薯仔,濃郁的黑椒醬汁包裹著牛肉的鮮香,口感跟味道同樣出色豐富,要一讚牛柳粒炒得恰到好處不會老,這個很好吃!翡翠帶子蛋白炒飯 $86上面幾款都是味道
黃金四季豆 $95
椒鹽九肚魚 $95
薑蔥生蠔煲 $148
黑椒薯仔牛柳粒 $113
翡翠帶子蛋白炒飯 $86
上面幾款都是味道比較重的菜色,就點來一份相對清淡又飽肚的翡翠帶子蛋白炒飯~ 份量很多,帶子的份量也同樣地多!鮮嫩的帶子、蛋白搭配著蔬菜白飯大火翻炒,很有鑊氣香味也很好,只是好像有點加入很多鹽巴的感覺,偏鹹了一點
店家在佐敦的熟食中心開業,地方超大的也有很多位置,裝潢欠奉就是地道的港產大排檔風格,有潔癖的朋友應該不太會習慣來這個地方用膳吧!不過這店看起來就是衛生潔淨啊~ 到訪當晚人流不算多只有十多檯客人,始終這地段實在有太多美食加上地理位置有點差,客源也會受到影響!服務比想像中好,下單也是即時製作,三數分鐘就可以上菜了超快的~ 味道方面其實不錯非常有大排檔的那種鑊氣火味,份量十足價錢又不會太昂貴,幾個女生吃這幾款已經快要撐爆肚皮了!而且價格親民,多人來多試幾款所花的費用又不會太重,可惜我們吃不了太多不然就來吃店家推出的吃到飽系列了
2024-03-03
2024-03-20 976 瀏覽
今晚到人氣大排檔吃晚飯,我們點了人氣小菜,落單後才發現三碟小菜的顏色都是橙色!招牌明蝦球:每一顆蝦球都是大大的,並且已經去殼,食起來啖啖肉。蝦球的味道酸酸甜甜,非常開胃。菠蘿、青椒和紫洋蔥等配料增添了豐富的口感和層次感。不僅味道美味,而且顏色也非常漂亮。酥炸廣島蠔:外皮炸得酥脆,一口咬下去就能聽到脆脆的聲音。炸粉脆醬的厚度適中,不會覆蓋蠔的原味。內裏的廣島蠔會爆出鮮美多汁的口感,非常大隻且十分Juicy。泰式炸墨魚餅:份量非常大,一共有八大件。外皮炸得鬆脆可口。內裏的墨魚餅非常軟滑,咬落爽口彈牙。內裏還有墨魚粒,吃起來相當有「𡁻頭」。蘸上泰式醬,酸酸甜甜的,非常可口。值得一提的是,這裏的店員服務很好,還介紹我們吃不同的小菜。我們正商量着下一次再來吃其他好味餸菜。與店員傾談後,原來這大排檔也十分受內地遊客歡迎。她還告訴我們幾條前往這裏的路線:1.佐敦港鐵站C2出口,寶靈街直行5分鐘。2.柯士甸站F1出口,步行約4分鐘,沿行人隧道往寶靈街。3.高鐵站來港,可於港鐵西九龍站C出口,沿佐敦方向步行10分鐘,經廣東道穿過九龍佐治五世紀念公園,再向前行5分鐘。下次我們真的要再來吃一些夠鑊氣的小菜。

招牌明蝦球:

酥炸廣島蠔:

泰式炸墨魚餅:

1.佐敦港鐵站C2出口,寶靈街直行5分鐘。
2.柯士甸站F1出口,步行約4分鐘,沿行人隧道往寶靈街。

下次我們真的要再來吃一些夠鑊氣的小菜。
  • 泰式炸墨魚餅
  • 招牌明蝦球
2024-03-12 815 瀏覽
冬天最啱食大排檔,餐廳位於佐敦熟食中心,主打多款港式小炒,設有室內位置,空間感十足,比起出面嘅大排檔乾淨俐落,而且店員服務態度有禮貌,適合一大班人嚟聚餐🤪除咗可以單點之外呢度亦提供90分鐘任飲任食放題,香港第一次見,有分三款套餐,最平嘅已經包小炒、煲仔同飲品,想食火鍋或海鮮類就要額外加錢、由點餐先開始計時,真好!前菜叫咗三樣,手拍小黃瓜酸甜惹味、酸薑皮蛋冰冰涼涼,爽而不辣、BB鴿就逐隻嗌,賣相一流,可愛迷人,油溫炸得啱啱好,皮香脆, 肉質嫩滑,細細份唔怕食唔到其他嘢~ 肉類方面豬牛雞要咗各一款,黑醋骨好大一碟,厚切啖啖肉,酸甜度適中,配上腰果增添口感,建議多人先好叫、炸子雞有酒樓feel,炸至外脆內嫩,好快清光、菜遠炒牛仔骨牛多過菜,牛肉嫩滑唔嚡口,鹹度都OK,配飯一流🐮炸物十分出色,尤其是係黃金系列,要咗四季豆同涼瓜,上枱時熱辣辣,香氣四溢,外層酥脆,炸皮夠薄身,一定要趁熱食,四季豆鮮甜,涼瓜帶點苦味、七味豆腐粒都唔錯,好大一粒,要分開咬,豆腐好嫩,補充蛋白質!菜品都有唔少選擇,個人喜歡芝士焗西蘭花,西蘭花夠淋,老少咸宜,面頭鋪上超多芝士,邪惡又美味!如果想配飯嘅話會推欖菜肉鬆四季豆

炸物十分出色,尤其是係黃金系列,要咗四季豆

菜品都有唔少選擇,個人喜歡芝士焗西蘭花,西蘭花夠淋,老少咸宜,面頭鋪上超多芝士,邪惡又美味!如果想配飯嘅話會推欖菜肉鬆四季豆,鹹香味十足,新鮮又無渣,讚!最後要埋番茄新鮮魚雲薯仔湯,超大碗,清甜又多餡料,正👍
2024-02-23 150 瀏覽
周三,我和我的好友決定放工後一起食飯。我們選擇了佐敦官涌市政大廈2樓熟食中心中的新肥泉海鮮大牌檔,這家大牌檔以其新鮮的海鮮和鑊氣而聞名。我們點了一份黑松露帶子炒飯、肥泉小炒王、黃金花蝦以及Hoegaarden大啤。首先,我們嚐了黑松露帶子炒飯~$108。這道菜色香味俱佳,帶子的鮮甜與黑松露的香氣完美結合,每一口都讓人愛不釋口。炒飯的口感鬆軟但不油膩,整體來說是一道非常出色的主菜。接下來,我們品嚐了肥泉小炒王~$118。這道菜以蝦乾、脆腰果、魷魚粒及韭菜等炒製而成,味道鮮美這道菜的特色在於炒製火候掌握好,讓每一種食材都能夠展現出最佳的風味。另外,我們還點了黃金花蝦~$168。這道菜的外觀非常誘人,金黃色的蝦子散發出濃郁的香氣。蝦子炸得酥脆,入口後散發出濃郁的海鮮味道,非常鮮美。這道菜絕對是海鮮愛好者不容錯過的一道美食。最後,我們品嚐了Hoegaarden大啤~$45。這款啤酒擁有清爽的口感和豐富的泡沫,非常適合搭配海鮮菜餚。喝一口冰涼的啤酒,能夠讓整個用餐體驗更加完美。在佐敦官涌市政大廈2樓熟食中心的新肥泉海鮮大牌檔,我們一邊品嚐美食,一邊吹水閒話家常,我們對這次用餐的體驗非常滿足。

• 肥泉小炒王
2天前 0 瀏覽
大排檔是最地道的香港菜有鑊氣,又惹味,又好味😋一班朋友唔知去邊度食飯好,我覺得最好就去大排檔,人多又可以叫多幾款餸!仲可以啤啤佢🍺🍺🍺好多內地嘅朋友,每次來香港都話要食大排檔。佢哋都真係好識食🤣今晚我哋就去咗位於九龍佐敦喺街市上面嘅熟食中心,唔使講食材,一定最新鮮😊店內設有多部,強力風扇、冷風機,所以都算幾涼快!場內氣氛都幾熱鬧,幾開心,非常地道嘅氛圍。喺呢種氛圍下我都忍唔住要叫返支藍妹啤啤佢🤣🍻食物方面我哋叫咗⬇️🐟香辣魚皮🦑黃金魷魚🍤滑蛋炒蝦仁🪿豉油王新鮮鵝腸🍚絲苗白飯必須推介👍🏼👍🏼👍🏼豉油王新鮮鵝腸,呢道菜好精彩,腸夠肥夠爽,配菜炒得好正,個芽菜好食到不得了!香辣魚皮,超好食,又爽又惹味😋黃金魷魚炸得好甘香😋
大排檔是最地道的香港菜

有鑊氣,又惹味,又好味😋
食物方面我哋叫咗⬇️
🐟香辣魚皮
🦑黃金魷魚
🍤滑蛋炒蝦仁
🪿豉油王新鮮鵝腸
🍚絲苗白飯

必須推介👍🏼👍🏼👍🏼
豉油王新鮮鵝腸,
香辣魚皮,超好食,又爽又惹味😋
黃金魷魚炸得好甘香😋
香辣魚皮
今晚食呢啲
  • 豉油皇新鮮鵝腸
4天前 0 瀏覽
得閒食下大排檔都唔錯,之前食過幾家大排檔,其中呢間實在係值得一食再食,今天帶左朋友去呢間喺高鐵嗰邊,走到大排檔路程都係幾分鐘😀蘿蔔牛坑腩煲牛坑腩肉質鮮嫩,重點係融合了蘿蔔的清香和牛肉的醇厚香味,加上湯汁濃郁,實在值得點個讚👍🏻黑椒薯仔牛柳粒牛柳塊大小適中,保持著黑椒的辣香,薯仔則煮得軟糯可口,為整道菜添加了滿足感😊椒鹽九肚魚魚肉鮮嫩多汁,外層酥脆可口,帶有恰到好處的椒鹽香,令人一食難忘好味指數:8/10 性價比指數:8/10餐廳名稱:新肥泉大排檔 餐廳地址:佐敦寶靈街17號官涌市政大廈熟食中心 2樓 電話:2730 4968

蘿蔔牛坑腩煲

餐廳名稱:新肥泉大排檔

餐廳地址:佐敦寶靈街17號官涌市政大廈熟食中心 2樓

電話:2730 4968

2024-07-10
佐敦街市高質大牌檔😍環境乾淨衛生 夠光猛 服務態度好🥳食物質素都好高 有機會一定再黎食🤩冰鎮鮑魚大大隻食完好滿足 肉質夠爽口彈牙 鮑魚都好鮮味😋好啱做前菜肥泉小炒皇招牌菜之一 果然冇令我哋失望!食小炒王一定要爆多韭菜花 佢個量就非常之夠 配料都好足啊😍菠蘿咕嚕肉食大排檔必定會嗌咕嚕肉 呢度嘅都非常有水準 份量夠 肉質都唔會硬 甜酸度剛剛好啱哂送飯👍豉油皇炒鵝腸鵝腸肥瘦適中 爽口唔韌 豉油王調味都好適中 送飯一流🙂‍↕️
佐敦街市高質大牌檔😍

冰鎮鮑魚
大大隻食完好滿足 肉質夠爽口彈牙 鮑魚都好鮮味😋好啱做前菜

肥泉小炒皇

菠蘿咕嚕肉

豉油皇炒鵝腸

2024-07-08 0 瀏覽
🍻#椒鹽鮮魷九肚魚雙拼 $168一道菜可以品嘗到二種食材,鮮魷脆卜卜脆卜卜😋😋 十分香口👍🏻👍🏻 九肚魚炸到連骨都食埋,食唔停口 🫢🥦 #西蘭花炒象拔蚌 $138 一道清爽又營養豐富的菜色,絕對值得一試!🐟 #油浸游水筍殼 $188 呢款料理好耐以前食過一次,之後就搵唔到其他地方有,所以難得見到一定要捧捧場結合左鮮美的游水筍殼同獨特的油浸風味,口感脆卜卜🥘 #銀菜肉絲炒麵 $88 肉絲與乾爽麵條嘅配搭🍲 坊間普遍用蛋麵去製作,呢度罕見地用鹼水麵,比平時更加爽身每碟都大大碟,多幾個朋友仔黎一齊食,可以試多幾款菜色😋 連加一 $651 ,三個人嚟食打包咗半碟炒麵,西蘭花同埋椒鹽鮮魷🙂‍↕️

🍻#椒鹽鮮魷九肚魚雙拼 $168

🥦 #西蘭花炒象拔蚌 $138
一道清爽又營養豐富的菜色,絕對值得一試!

🐟 #油浸游水筍殼 $188

結合左鮮美的游水筍殼同獨特的油浸風味,口感脆卜卜

🥘 #銀菜肉絲炒麵 $88

2024-07-07 5 瀏覽
見到網紅話呢個規矩多好伏,以免道聽塗說,到底都係要親身試過,才敢同大家分享😉。任食小炒放題 $288/位規矩1.每人任食90分鐘2.每人每次最多叫兩樣3.食物和飲品必須享用才能再叫白灼鮮豬仔潤 $98 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)循環不會因人數而改變都係正常嘅份量。係量多嘅,豬潤非常新鮮,沒有任何血水味,正👍🏻要明白白灼看似簡單,但其實一點都不容易。太短就過生,太長就過硬過靭,他們的豬潤白灼程度剛剛好,爽口彈牙🤩,必須給讚👍🏻👍🏻可愛BB鴿 $52炸得皮脆香口,有肉地且肉嫩多汁,好食🤤。豉油王新鮮鵝腸 $138 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)超爆有驚喜😍😍以芽菜托底,賣相吸引。一啖入口,洗清得非常乾淨,完全沒有腥味。新鮮且炒得一點也不油膩,口感非常爽脆。椒鹽雞軟骨 $98份量非常多,香脆可口,送啤酒一流。手拍西施骨 $128 比較少見,有六大條,肉質比想像中軟嫩,揸住條骨一口一啖肉,都幾爽😂。肥泉小炒王 $118 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)去得大排檔,必試小炒王,通常都是店家得意之作😎果然不岀所料,配料十分豐富,銀魚仔香口,腰果脆卜卜,魷魚牙,韮菜花爽口,勁有鑊氣得嚟十分惹味,師傅炒功一流。蝦乾魚肚蒸雞(半隻)

任食小炒放題 $288/位
規矩
1.每人任食90分鐘
2.每人每次最多叫兩樣
3.食物和飲品必須享用才能再叫

白灼鮮豬仔潤 $98 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)

可愛BB鴿 $52
炸得皮脆香口,有肉地且肉嫩多汁,好食🤤。

豉油王新鮮鵝腸 $138 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)

椒鹽雞軟骨 $98
份量非常多,香脆可口,送啤酒一流。

手拍西施骨 $128

肥泉小炒王 $118 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)

蝦乾魚肚蒸雞(半隻)$188 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)
勁足料,🦐大大條蝦乾非常香口,魚肚鬆化軟淋,雞件大而蒸得超滑嫩,啖啖肉得嚟非常滿足,實屬高水準之作。

可樂$10*3
蒸餾水$10*1
青檸梳打水$18*2

全晚總計$896,變相慳了$320元。又或者換個角度睇$576食到7碟餸,約80元一碟,值唔值,留俾大家判斷😄。

由於佢每碟都係岀常規嘅份量,推介大家按以下次序落單😊❤️
1.先食新鮮或豉油的款式先
2.再食油炸/多醬汁的款式
相信大家咁樣會舒服好多,胃嘅容量亦都會好啲🤣🤣

• 肥泉小炒王
  • 可愛BB鴿
【佐敦•新肥泉海鮮大排檔】@ππππππππππππππππππππππππππππππ佐敦鑊氣小廚 每位288任嗌任食90分鐘肥泉小炒王炸bb乳鴿xo醬爆牛柏葉白灼肥牛皮蛋芫茜魚片湯肥泉小炒王:炒菜的火候掌握得宜,風味十足,味道令人垂涎欲滴。推薦試試他們的招牌菜。炸bb乳鴿: 這道菜深得我心,外酥內嫩的乳鴿搭配了美味的醬汁,讓人回味無窮。它的炸製工藝絕對值得一讚,帶來了絕妙的口感。XO醬爆牛柏葉: 一種風味獨特的享受,牛肉的嫩度和柏葉的清香與XO醬的香辣完美融合,令人驚艷。這絕對是一道讓人難以忘懷的美味。白灼肥牛: 肥牛肉質鮮嫩,火候拿捏得宜,入口即化,搭配上清淡的沾醬,帶來了極致的享受。這道菜絕對是清爽爲主的一道佳餚,美味而不膩口。皮蛋芫茜魚片湯: 這湯的清爽口感,配上滑嫩的魚片和醇厚的皮蛋,彰顯了大廚的精湛廚藝。這道湯絕對是一道讓人賞心悅目的開胃菜。餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 550✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#佐敦美食 #新肥泉海鮮大排檔 #web3佐敦新肥泉海鮮大排檔佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心
【佐敦•新肥泉海鮮大排檔】@
佐敦鑊氣小廚 每位288任嗌任食90分鐘