2023-03-28 54 瀏覽
好耐無食過大排檔啦,原來佐敦正正有個政府熟食中心,位於寶靈街既官涌熟食中心,距離地鐵站都唔係好遠,上到頂層就會搵到,宜家就連大排檔都與時並進,用QR code 落單,又方便又環保又唔洗怕漏單飲品支裝汽水夠晒懷舊又地道,太耐無飲支裝,宜家先發現原來已經轉了包裝BB乳鴿BB鴿細細隻,做餐前小食就岩晒,蘸d椒鹽同喼汁就更加滋味,仲有幾塊蝦片伴碟,幾有誠意冰鎮大鮑魚2隻鮑魚爽口彈牙,想濃味d仲可以蘸豉油同Wasabi黃金花蝦蝦都幾大隻,肉質新鮮,炸至脆身,連個頭都食可以食埋,蓋上一層咸蛋醬係面,滋味無窮蔥油霸王雞半隻上面有蔥絲、椒絲、薑絲,再淋上蒸魚豉油同熟油,成隻雞都好惹味呀整體食物都不錯,上菜速度都唔慢,侍應亦都隨傳隨到,久唔久食下大排檔都別有一番風味

飲品

BB乳鴿

冰鎮大鮑魚2隻
鮑魚爽口彈牙,想濃味d仲可以蘸豉油同Wasabi

黃金花蝦

蔥油霸王雞半隻

2023-03-28 54 瀏覽
好耐冇去過大排檔,更加好耐無去過官涌呢個地方。今次就試下係官涌熟食中心一間夠哂鑊氣既大排檔🙌🏻✨豬潤啫啫鮮雞煲上菜真係熱辣辣,啫啫聲🤣而且好香。份量都幾多。醬汁好厚好濃味。豬膶好厚身,雞件好嫩滑好入味。仲有啲茄子同雜菇,絕對係送飯既好選擇。✨蝦醬通菜炒鮮魷 鮮魷厚身大片,有咬口。蝦醬味好濃郁,帶點微辣,配通菜始終最適合🙆🏻‍♀️✨南乳炆粗齋超大煲🙌🏻材料都好足,西蘭花、枝竹、白菜仔、雜菌、豆卜,如果有埋粉絲就完美😆帶淡淡南乳味,個人認為再濃啲就更好😙✨椒鹽雞軟骨真係炸得好香脆,口感一流!去大排檔實在唔少得椒鹽系列😆

✨豬潤啫啫鮮雞煲

✨蝦醬通菜炒鮮魷

✨南乳炆粗齋

✨椒鹽雞軟骨
真係炸得好香脆,口感一流!去大排檔實在唔少得椒鹽系列😆
2023-03-24
2023-03-27 110 瀏覽
Bookmark左呢間大排檔好耐,見到好多like,成日想去試,不過因為疫情,無奈一拖再拖。上星期突然醒起佢,於是同朋友走去試。我哋叫咗好多個餸,但老實講樣樣都麻麻哋,而且份量唔多。菠蘿咕嚕肉,林嘅😞。黑椒薯仔牛柳粒,個牛柳有啲韌,薯仔又唔脆。椒鹽九肚魚個脆漿唔得。豉椒炒蜆,大蜆細蜆一齊炒,生熟有啲唔均勻,同埋一啲蜆味都冇。薑蔥生蠔煲,蠔雖然尚算飽滿,但一啲都唔香口。埋單一人要二百幾蚊,性價比非常低。咁嘅價錢,其實可以有好多選擇。

2023-03-16
2023-03-25 91 瀏覽
.新肥泉海鮮大排檔🦐🦞🦑🦀今晚同一個由外國返黎嘅朋友去佐敦食大排檔,帶佢感受一下港式風味,大排檔對於朋友黎講,好特別。朋友亦好中意呢隻風味,覺得特別有鑊氣😋………菠蘿拔絲咕嚕肉($98)朋友特別中意酸酸甜甜口味嘅菜色,我就介紹左佢食菠蘿拔絲咕嚕肉,咕嚕肉外層炸得好香脆,淋上酸甜汁都無導致外皮變淋身,依舊能保持外脆內暖嘅口感。………黑椒薯仔牛柳粒($128)牛柳粒好淋身,香濃黑椒味,一口細細件,感覺食一碟都唔夠,但碟頭都唔細,幾抵食………百花炸釀大蟹鉗($48)童年回憶炸蟹鉗😆,見到有緊係要叫一隻比朋友試下,又真係好大隻,一隻放係碟都唔覺失禮,亦唔會覺得好細件,抵食……….鼓椒炒聖子($208)鼓椒炒聖子好唔好食就好睇廚師嘅火喉喇🤤好有鑊氣,炒聖子好爽口,無沙,新鮮,帶點微辣……….我地2個人食左4款菜色,真係好飽,而且都好抵食😌大排檔又可比朋友感受一下香港地道嘅風味,更可以一嚐港式小菜嘅美味😌……….
新肥泉海鮮大排檔🦐🦞🦑🦀
………
菠蘿拔絲咕嚕肉($98)
………
黑椒薯仔牛柳粒($128)
………
百花炸釀大蟹鉗($48)
……….
鼓椒炒聖子($208)
我地2個人食左4款菜色,真係好飽,而且都好抵食😌
2023-03-24 77 瀏覽
今日準時放工,約左frd食大排檔🙈🙈叫左個黑椒薯仔牛柳粒 ,不嬲都最中意食大牌大排檔呢一味餸,呢度炒得好有鑊氣,甜甜地,應該係落左蜜糖,牛柳粒同薯仔一樣咁多,d牛柳粒好淋,薯仔都好好食,食落仲有少少脆,應該炸過黎,全碟都好好送飯😂😂😂😂 之後再叫個魚香茄子煲,用砂鍋上菜,黎到仲熱辣辣,又係另一個送飯之選。黎大排檔一定要叫炸野食,最後叫多左個椒鹽鮮魷,炸粉份量適中,每一塊都勁大塊,配埋個喼汁👍🏻👍🏻下次黎應該會試埋個招牌香煎金錢鱔🤣🤣

下次黎應該會試埋個招牌香煎金錢鱔🤣🤣

女人係善變的動物講得一點也沒有錯, 話說早上先跟友人講起去佐敦某某咖啡店打卡,點知收工後小編突然轉軚想食炒小菜又想食炒蜆於是就周圍搵左一陣啦, 直到官涌街街市附近諗住放棄之際🙃 點知甘岩見到底層有個彩色餐牌放左係到, 仲寫住幾道吸引小編胃口的菜式, 於是就跟友人上去一探究竟👀。一上到去己聽到好大聲的炒菜鑊氣聲, 仲見到每台都放滿不同的炒小菜菜式, 立刻吸引了小編留低進餐了😁。 估唔到大排檔都緊貼其他食肆採用手機落單, 菜式仲十分多好難逐一說出😉。 小編從電子餐牌中諗左好耐先點到以下四道菜🤔。🐔沙薑新鮮雞腳目測雞腳份量都幾多下, 起碼有成十幾隻以上, 隻隻Size都好平均唔會話有幾隻特別腳細😆。 另外不得不讚每隻雞腳都剪哂腳甲十分貼心又衛生👍🏻 其味道充滿好濃的沙薑味, 雞皮咬落好彈牙, 會令人有種引唔住好快又想食第二隻的感覺。🐚招牌豉椒炒大蜆食大排檔小編一定會點炒蜆, 因為想試下大排夠唔夠鑊, 加上店員極力推介招牌炒蜆仲話每日都會賣斷市令小編更加想食🤤。大大粒的炒蜆遞上時已聞到好香的豉椒味,真係好夠鑊氣😋蜆肉新鮮大粒又鮮甜最重要係冇沙, 果然稱得上是招牌菜。🔥肥泉小炒王用得自己店名做菜

🐔沙薑新鮮雞腳

🐚招牌豉椒炒大蜆

🔥肥泉小炒王
用得自己店名做菜式名一定同樣是招牌菜之一啦, 每間大排檔的小炒王都各具特式, 今次這間材料分別有:韭菜、 蝦乾、 魷魚、蝦肉、 咸豬肉、 腰果, 魚干仔炒埋一碟, 係一道好適合佐酒的菜式, 最令小編覺得驚喜的係佢炒出來整體來說好乾身唔會好多油同好咸, 甘多樣配料放入口一齊食味道好富豐好多層次, 既食到腰果的香口之餘, 又食到咸咸的豬肉和蝦干味, 再夾雜韭菜可中和咸的味道, 令小編跟友人食到好開胃👍🏻。

🐟椒鹽九肚魚
也是小編去大排檔必點的菜式之一, 因為只有大排檔或酒樓才可以食到😗。
九肚魚外層炸到金黃色又唔厚粉真係值得一讚👍🏻。 咬落口脆卜卜入面魚肉入口即溶的感覺是小編愛上這道菜的主要原因, 再沾上喼汁去除部份油膩感應該大部份人都好難抵抗到佢的魔力🤤。
2023-03-22 57 瀏覽
適逢有朋友從外國黎當然要帶佢地去食返d地道野一於去港式大排檔感受一下香港風味 我地三個人order左4個餸椒鹽鮮魷好香好脆口 唔會好多炸粉魷魚都好新鮮 好彈牙蝦醬通菜好香蝦醬味 不過如果就咁食有少少鹹要送飯食先得黑椒薯仔牛柳粒第一次食薯仔牛柳粒係有果仁伴碟腰果脆口 唔會淋 唔會有油益味牛柳粒唔會韌 好會有根魚香茄子🍆味道岩岩好 唔會好油 亦都唔會太鹹肉碎份量好多 四碟餸份量都好多 三個人包括有男士都食唔晒好抵食👍🏻
適逢有朋友從外國黎當然要帶佢地去食返d地道野

肉碎份量好多

四碟餸份量都好多 三個人包括有男士都食唔晒
好抵食👍🏻
2023-03-18 252 瀏覽
去大排檔就梗係要食地道嘅港式小炒啦 😮呢晚嚟咗官涌市政大廈上面嘅熟食中心 叫返幾碟鑊氣小炒😉肥泉小炒王呢碟份量好大 仲有好多材料🦐 包括韮菜 蝦乾 銀魚仔 魷魚 果仁 同紅椒 真係夠晒豐富啊🥬椒鹽九肚魚估唔到呢碟有咁多條魚 九肚魚炸到金黃色 但魚肉仲超級嫩滑🐟 不過食嘅時候要小心啲 因為入面有魚骨㗎 如果個椒鹽味再多少少呢就正啦😂黑椒牛仔骨黑椒味道幾濃 好啱送飯食 牛肉好易咬開 唔會好韌🐮 側邊啲配菜例如洋蔥青椒都好入味菠蘿咕嚕肉酸酸甜甜嘅味道 炸粉唔會好厚 啖啖肉唔會有骨🐷 真係咕嚕肉嚟㗎 坊間其他舖頭成日都係好多骨冇肉食🙊食鑊氣小炒配枝裝汽水真係零舍夾🥤 啲店員嘅服務都好好態度 同其他呼呼喝喝嘅大牌檔好唔同呀 最開心係仲有玻璃樽嘅汽水😎
黑椒牛仔骨
黑椒牛仔骨
2023-03-17 55 瀏覽
我自己喜歡大排檔充滿獲氣的風味,昨晚同朋友來到位於官涌市政大樓的熟食中心,才知道有間臥虎藏龍, 價錢埋單大概$500 , 食盡多款拿手小菜!豉汁蒸白鱔這是精髓在白鱔,新鮮蒸上肉嫩多汁,配上豉汁惹味十足!菠蘿🍍炸大腸粒粒菠蘿🍍使我大有胃口,炸大腸炸得剛剛好外脆內軟滋味啊!炸乳鴿同樣炸得外脆肉嫩,鮮味十足!西蘭花炒魷魚🥦肉類太多,點一碟蔬菜類中和實在棒👏新肥泉海鮮大排檔 佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心

豉汁蒸白鱔
這是精髓在白鱔,新鮮蒸上肉嫩多汁,配上豉汁惹味十足!

菠蘿🍍炸大腸
粒粒菠蘿🍍使我大有胃口,炸大腸炸得剛剛好外脆內軟滋味啊!

炸乳鴿
同樣炸得外脆肉嫩,鮮味十足!

西蘭花炒魷魚🥦
肉類太多,點一碟蔬菜類中和實在棒👏

新肥泉海鮮大排檔
佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心
2023-03-16 34 瀏覽
叫了招牌上推荐的菜、 都不行,鱿鱼不够脆, 牛肉番薯 牛肉干, 七味豆腐 也没什么特别,叫半只鸡, 鸡太干。 蒜蓉炒西兰花带子, 没味道, 小炒味道还行, 咕噜肉 肉炸的不够脆, 也许之前吃过好吃的,对比一下。差距就大了

也许之前吃过好吃的,对比一下。差距就大了
2023-03-13
2023-03-16 108 瀏覽
今日去到佐敦官涌街市上面嘅熟食中心,因為想試吓好耐冇食過嘅大排檔 嚟到呢間新肥泉海鮮大排檔 地方都好大 佔半個熟食市場咁多地方,所以座位都好闊落 仲要半開放廚房 見到啲廚師喺度炒炒切切 都幾好呀!至少知道自己食緊嘅嘢佢點煮呀嘛😁我哋四個人就叫咗四個餸 椒鹽鮮魷蝦醬通菜魚香茄子煲仲有黑椒薯仔牛柳粒份量都好大碟 足夠我哋四個女仔食 價錢都OK 㗎 因為份量夠大 就算男士喺度都夠食 味道好好呀,尤其是椒鹽鮮魷外脆內軟 全部都有大排檔嘅 鑊氣一定會再嚟食埋其他特色小炒◦

我哋四個人就叫咗四個餸 椒鹽鮮魷
蝦醬通菜
魚香茄子煲
仲有黑椒薯仔牛柳粒

• 椒鹽脆鮮魷
🪄店名* #新肥泉海鮮大排檔🔮地址*佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心 🔮🗾分店地區🗾 沒有分店💰價錢$563.2 已加一(2人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵餐廳環境🎵官官涌市政大廈真係第一次去 聽講呢一間大排檔都幾出名 而且見到都好多好評 平時食開西餐日本餐 今次一於試下大排檔拉😜位於街市食檔既大排檔 我都唔預佢環境有幾好 但係去到比我想像中乾淨企理 而且光線充足 好光猛😇桌椅之間維持足夠距離 唔怕同其他人太close有分開大細枱 想幾個人黎食下野又得 一大班人聚會都得😚檯面亦有鋪上膠枱布🤗坐系度會見到廚師渣住鑊炒野 烘烘聲 十分有火氣🔥🍽️食物質素🍽️坐底之後侍應就叫我地可以掃QRcode落單~系大排檔可以掃碼落單真係第一次見 好新奇👀食物分開唔同種類選擇 唔似市面上一大個餐牌搞到好亂 不過覺得網上餐牌有時有d lag 希望可以改善小菜煲仔海鮮等 任君選擇🤗睇到眼花繚亂 唸左好耐先揀左四樣菜 兩個人食到超飽超滿足😝上菜速度好快 落單後 大約15分鐘內就上曬四個菜😯熱辣辣 香噴噴💨💨👀評分💖💖💖💖🪄 椒鹽脆鮮魷 $138有我喺度當然唔少得炸嘢啦 本身諗住叫九肚魚 但係男朋友唔鍾意
🪄店名* #新肥泉海鮮大排檔
🔮地址*佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心 🔮
🗾分店地區🗾 沒有分店
💰價錢$563.2 已加一(2人)

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

坐系度會見到廚師渣住鑊炒野 烘烘聲 十分有火氣🔥

🍽️食物質素🍽️

👀評分💖💖💖💖
🪄 椒鹽脆鮮魷 $138
有我喺度當然唔少得炸嘢啦 本身諗住叫九肚魚 但係男朋友唔鍾意食有骨嘅嘢 所以最後就揀咗鮮魷 鮮魷十分彈牙 好味😋 炸皮夠薄 不過略嫌唔夠脆 如果可以再炸耐少少應該就更加好味 但整體都夠新鮮 而且份量多!

👀評分💖💖💖💖💖
🪄 招牌豉椒炒大蜆 $138
必食推介 分量好足 畀咗起碼有15-20隻大蜆 隻隻都肉質厚實 勁大隻 通常係喺出面食蜆 都係細細隻好無癮 但係呢一個竟然唔錯喎 呢個價錢黎講真係十分之抵😇 而且隻隻都好掛汁 食過返尋味 不過如果對於鍾意食辣嘅人就可能會略嫌比較淡 但係我係唔食得辣所以我覺得可以接受🤣

👀評分💖💖💖💖💖
🪄 蝦醬炒通菜 $98
好耐冇食過炒通菜呀 炒通菜呢啲嘢真係一定要出去食 先至可以煮得好味 佢嘅蝦醬唔會好大陣味 但係食落去好入味喎 通菜食得出係好新鮮 脆卜卜 份量都係好多完全食唔曬🤣

👀評分💖💖💖💖
🪄 翡翠帶子蛋白炒飯 $108
原來佢嘅翡翠係菜心粒 呢個飯加咗入去都係點睛之筆 帶子份量又幾足wor 粒粒都夠大粒 就咁睇起碼有畀咗五大粒帶子切粒 啖啖飯都食到! 而且佢唔會太淡味 所以食落唔會好寡 而面頭都會加入咗大量蟹子 增加色彩 食落去都有啲香味🙋

(5個💖為最高)

✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️
🎈服務態度*💌💌💌💌
  • 蝦醬炒通菜
  • 招牌豉椒炒大蜆
2023-03-16 176 瀏覽
有住佐敦嘅朋友教路, 我地黎左官涌市政大廈2樓熟食中心嘅•新肥泉海鮮大排檔•食飯, 車泊喺只係3分鐘步程嘅童軍總會停車場, 🅿️27蚊一個鐘大把位. 上到去我覺得環境都算乾淨企理唔會一地油/水漬. 🐟黃金九肚魚 邪惡嘅鹹蛋黃炒九肚魚比平時食開嘅椒鹽九肚魚更加正. 外面炸到非常鬆脆, 九肚魚肉就勁滑幾乎唔使用牙咬, 佢每一件都炒得鹹蛋黃均匀包住塊九肚魚, 夠哂鑊氣又好味.🥩沙嗲金菇肥牛煲 肥牛煲上枱是個砂煲仲book book聲, 沙嗲真係勁濃勁香, 每一”執”金菇同芽菜都掛滿沙嗲, 肥牛成煲都係好足料, 推介.🦀避風塘軟殼蟹 去得大排檔點可以唔黎返個避風塘菜式架?li個軟殼蟹大隻多肉, 大量椒鹽蒜粒好香呢! CS有成8件呀!! 連殼連勁多炸蒜椒粒一齊食正呀. 都有少少辣到噴火嘅感覺🔥爽! 佢即叫即炒所以熱辣辣好好味. 🍚一人一碗白飯係must ga !!!

🐟

🥩
沙嗲金菇肥牛煲

🦀

🍚
一人一碗白飯係must ga !!!
2023-03-16
  • 避風塘炒軟殼蟹
2023-03-16 51 瀏覽
兩個人撐枱腳,揀咗去熟食中心嘅大排檔,夠地道。呢度嘅選擇都幾多,有海鮮有中式菜。仲有個海鮮二人餐🐡我哋叫咗可愛BB鴿一隻,食乳鴿好多汁,好juicy。冰鎮大鮑魚2隻,上碟時擺啖冰上面,肉質鮮嫩,好清爽。岩哂今日既天氣。黃金九肚魚有好多鹹蛋好邪惡,好香,而且九肚魚大大條,好有口感~🐟黑椒薯仔牛柳粒,薯仔半煎炸度到脆薄簿,牛柳粒入味,熱辣辣夠穫氣該🥩🤤地方寬敞 有唔同嘅酒水選擇,係朋友聚會好地方

我哋叫咗可愛BB鴿一隻,食乳鴿好多汁,好juicy。

地方寬敞 有唔同嘅酒水選擇,係朋友聚會好地方
2023-03-15 33 瀏覽
🌟#官涌市政大廈 #熟食中心🌟#地道大排檔風味🎈去完西九睇完日落 想揾個地方食飯 又好耐冇食過大排檔 就見到好多好評ge 新肥泉海鮮大排檔大大張枱 層層膠枱布 膠櫈 好懷舊呀!經過疫情 連大排檔都係電子落單!🌼肥泉小炒王 $118- 韮菜花 鮮魷 蝦乾 菜甫 炸白飯魚 叉燒絲- 成碟每一樣材料都好好味 好有咬口 好惹味!- 份量好足呀!🌼椒鹽脆鮮魷 $138- 大大份鮮魷 麵粉唔太多 唔會咬落去成個口都係粉- 每一舊加埋脆椒鹽香蒜 冇得頂呀!🌼豉椒炒大蜆 $138- 用左大蜆 隻隻都好入味 同juicy! 份量都唔少架!🌼黑椒野菌牛柳粒 $118- 牛柳粒 同 我最愛ge雞脾菇 絕配呀!🌼青島啤酒 $30- 食大排檔點少得啤酒架!🤪🤪❗️全單加一
🌟#官涌市政大廈 #熟食中心
🌟#地道大排檔風味

大大張枱 層層膠枱布 膠櫈 好懷舊呀!

經過疫情 連大排檔都係電子落單!

🌼肥泉小炒王 $118
- 韮菜花 鮮魷 蝦乾 菜甫 炸白飯魚 叉燒絲
- 成碟每一樣材料都好好味 好有咬口 好惹味!
- 份量好足呀!

🌼椒鹽脆鮮魷 $138
- 大大份鮮魷 麵粉唔太多 唔會咬落去成個口都係粉
- 每一舊加埋脆椒鹽香蒜 冇得頂呀!

🌼豉椒炒大蜆 $138
- 用左大蜆 隻隻都好入味 同juicy! 份量都唔少架!

🌼黑椒野菌牛柳粒 $118
- 牛柳粒 同 我最愛ge雞脾菇 絕配呀!

🌼青島啤酒 $30
- 食大排檔點少得啤酒架!🤪🤪