2022-12-29 24 瀏覽
記得細個嘅時候都有同屋企人食過冬菇亭嘅大排檔,時代發展,已經好難搵到大排當懷舊既小炒風味,呢間位於佐敦嘅熟食市場,就充滿着懷舊嘅大排檔風味。一上電梯就會見到新肥泉海鮮大排檔嘅牌匾,廚房一眼睇晒🤣好夠鑊氣🤣 我地叫左個,肥泉小炒王98,好大碟,足料,好多蝦乾,另外仲叫咗一個黑松露帶子炒飯98,味道唔錯,但係炒得就唔夠乾身,重叫左個醬皇燒生蠔168,蠔幾大隻,係港式小炒既味道,加埋樽裝可樂回味無窮☺️
早排同個friend收工係佐敦搵食🤪最後揀咗去官涌市政大廈食大排檔🏬大排檔港式風味🇭🇰嘅中菜係我嘅飛佛❣️今次嗌咗幾款小菜🥘🍲同friend一齊share就啱啱好。黑椒薯仔牛柳粒🐮🥔🧆薯仔粒外脆內軟牛柳外脆👍🏻肉質都腍,熱辣辣上枱,好有鑊氣勁好食🥢椒鹽脆鮮魷🦑💕🍢呢一個椒鹽鮮魷都係好食椒鹽味香🤤炸粉薄薄地一層,唔會過分厚,份量都好夠食👍🏻蒜片頭抽煎海蝦🍤😝呢一個頭抽煎海蝦,每隻都大大隻,用埋頭抽煮,味道一流,海蝦肉質彈牙🦐外殼炸得香脆😍連殼一齊食都冇問題🤭啫啫芥蘭煲🍲🥬爽脆嘅芥蘭配上鹹香味十足嘅啫啫調味👍🏻肉碎味道都好夠☺️加埋爆香左嘅薑蓉乾蔥🌱真係好惹味啊😋

黑椒薯仔牛柳粒🐮🥔🧆

薯仔粒外脆內軟
黑椒薯仔牛柳粒
牛柳外脆👍🏻肉質都腍,熱辣辣上枱,好有鑊氣勁好食🥢

椒鹽脆鮮魷🦑💕🍢

呢一個椒鹽鮮魷都係好食
椒鹽脆鮮魷
椒鹽味香🤤炸粉薄薄地一層,唔會過分厚,份量都好夠食👍🏻

蒜片頭抽煎海蝦🍤😝
蒜片頭抽煎海蝦

啫啫芥蘭煲🍲🥬
啫啫芥蘭煲

2022-12-22
蒜片頭抽煎海蝦
啫啫芥蘭煲
2022-12-28 34 瀏覽
新肥泉海鮮大排檔 📍佐敦官涌市政大廈2樓熟食中心🚇柯士甸站B3出口/佐敦站C2出口位於市中心大排檔~地點方便~即叫即炒鑊氣小菜、火鍋、烤魚😍都有得食今晚來左食小炒👍🏻全部都好好味🤤。肥泉小炒王 $98非常推薦👍🏻材料豐富~又夠鑊氣韮菜花、魷魚、蝦乾、鮮蝦、菜脯、腰果仲有炸香白飯魚🤭愈食愈惹味。菠蘿拔絲咕嚕肉 $98 特別喜歡呢款菜式♥️菠蘿果味好香~醒醒甜甜非常醒胃咕嚕肉厚薄適中~食落非常酥脆。椒鹽九肚魚 $108 即叫即炸~九肚魚外脆內軟入口香脆~配上大量炸蒜~非常滋味。泰式炸墨魚餅 $128真材實料~每塊墨魚餅都大大件🤭入口啖啖肉~非常彈牙港式大排檔~賣小見小~呢間新肥泉海鮮大排檔 小炒真係好夠鑊氣👍🏻又好味見佢仲有火鍋😍搵日再來食
新肥泉海鮮大排檔
📍佐敦官涌市政大廈2樓熟食中心
🚇柯士甸站B3出口/佐敦站C2出口

位於市中心大排檔~地點方便~即叫即炒
鑊氣小菜、火鍋、烤魚😍都有得食
今晚來左食小炒👍🏻全部都好好味🤤

。肥泉小炒王 $98
非常推薦👍🏻材料豐富~又夠鑊氣
韮菜花、魷魚、蝦乾、鮮蝦、菜脯、腰果
仲有炸香白飯魚🤭愈食愈惹味

入口香脆~配上大量炸蒜~非常滋味

。泰式炸墨魚餅 $128
真材實料~每塊墨魚餅都大大件🤭
入口啖啖肉~非常彈牙

港式大排檔~賣小見小~
呢間新肥泉海鮮大排檔
小炒真係好夠鑊氣👍🏻又好味
見佢仲有火鍋😍搵日再來食

今日同fd唱完k大家都餓餓地又好似未玩夠咁所以就搵下有咩地方可以繼續一搵就見到附近有檔大排檔食個小炒啤啤佢一流🍻原來呢檔大排檔係位於街市既熟食中心入面我都係第一次去熟食中心入面既大排檔食野🪱豉油王鵝腸 $128 ✨7/10話明要啤啤佢 緊係要叫d下酒菜喇鵝腸入口好爽口 而且仲留有鵝油係鵝腸入面豉油王味道同鵝腸好夾 食哂都會覺得油膩🦑椒鹽脆鮮魷 $128 ✨8/10炸鮮魷既炸衣雖然好薄身 但足以做到酥脆既口感而且鮮魷都好淋身 好易就咬得開 唔會咬崩牙🦷再加埋大量既椒鹽同炸蒜 真係勁香口每舊鮮魷都大大塊 真係食兩塊都已經飽左🤤🍍菠蘿拔絲咕嚕肉 $98 ✨8.5/10炸衣同樣地都係非常薄 而且都好脆咕嚕肉用左半肥瘦既肉黎整 咬開之後d肉汁噴哂出黎坊間好多咕嚕肉芡汁太厚 食完會好膩🥲但呢到個汁調味酸甜味適中 而且唔會太杰身最抵讚既係呢到用既係新鮮菠蘿 唔會貪平用罐頭🤓👍🏼🦪 薑蔥生蠔煲 $168 ✨9.5/10雖然睇價錢佢係貴左少少 但佢絕對值得拎到今日呢餐mvpD蠔都有輕輕咁炸過 入口時仲有少少脆隻隻蠔都大大隻 食得出新鮮蠔既鮮味再加上配有大量既薑同蔥 蠔身吸哂所有精華最驚訝既係咁大隻既蠔呢
今日同fd唱完k

今餐我同朋友兩個食 冇預過每碟既份量都咁誇張
真係差少少就食唔哂 好彩有我朋友包底咋🤪
如果大家都想搵個地方同朋友傾下計啤啤佢
呢到絕對係一個性價比超高既好地方🍻

📍新肥泉海鮮大排檔 (佐敦)
佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心
2022-12-26同朋友去佐敦食大排檔☺️勁耐無食過大排檔🍖朋友帶咗我去官涌街市熟食中心😍去咗間新肥泉海鮮大排檔😊朋友話依間小炒好有鑊氣💨環境同細個同屋企人一樣🤩有種好熟悉嘅感覺😊店員招呼我哋坐張細圓枱🟤我哋點了,菠蘿拔絲咕嚕肉,98蚊碟,份量都幾多,咕嚕肉粉漿做得唔錯,唔會太硬同太厚,咕嚕肉炸好脆口,完全食唔到淋,食到豬肉肥瘦均勻,醬汁甜酸度適中,酸酸甜甜好好食😋黃金魷魚,128蚊碟,份量超多,每嚿魷魚都大大件,即叫即炸嘅酥炸魷魚,熱辣辣出哂煙,炸得好香脆,魷魚彈牙帶有咸香,食到有咸蛋嘅喊香味,令魷魚更好食😋酥炸廣島蠔,138蚊碟,有六隻廣島蠔,每件都炸到金黃色,食落無炸到油淰淰,做到真正嘅酥脆,如果配埋醬汁就無得彈😊芥末炒牛柳粒,118蚊碟,份量好多,每粒牛柳粒都食到濃郁芥末味,肉質嫰口入味,好有鑊氣嘅小菜😋整體環境好熱鬧好有氣氛☺️服務都幾好,上菜好快☺️食物份量多,好有鑊氣,經過會再幫襯同朋友食飯😊#新肥泉海鮮大排檔#菠蘿拔絲咕嚕肉#黃金魷魚#酥炸廣島蠔#芥末炒牛柳粒
2022-12-26

環境同細個同屋企人一樣🤩
有種好熟悉嘅感覺😊
店員招呼我哋坐張細圓枱🟤

整體環境好熱鬧好有氣氛☺️
服務都幾好,上菜好快☺️
食物份量多,好有鑊氣,經過會再幫襯同朋友食飯😊

#新肥泉海鮮大排檔
#菠蘿拔絲咕嚕肉
#黃金魷魚
#酥炸廣島蠔
#芥末炒牛柳粒
🍲 新肥泉海鮮大排檔 (佐敦) 🍲✨超隱世高質海鮮大排檔✨-·鮑魚雞煲 - - - $188超濃郁,重口味!估唔到鮑魚都有幾多😍起碼有六至八隻🤤啲雞好嫩🤤醬汁超濃郁入邊仲有雜菇🤤🤤正!·西蘭花炒鮮魷 - - - $128西蘭花煮得啱啱好唔會太淋😍魷魚爽口😍食落好有鮮味❣️❣️味道調得啱啱好🤤正❣️仲要睇住佢拋鑊😂成功捕捉到個下🤣· 蝦膠釀蟹鉗 - - - $48@1超級大隻!即叫即釀即炸!🤤入邊蟹鉗都大大舊🤤食落超滿足!❣️·薑蔥蠔煲啲蠔好新鮮!係本地蠔嚟嘅❣️蠔味好重😍加埋薑蔥一齊食唔腥 有成6-7隻大大隻😍-Total: 600(2ppl連加一)推介指數:8/10———————————————🔺 新肥泉海鮮大排檔🔺 佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心-----------------------
🍲 新肥泉海鮮大排檔 (佐敦) 🍲

✨超隱世高質海鮮大排檔✨

·鮑魚雞煲 - - - $188

·西蘭花炒鮮魷 - - - $128

· 蝦膠釀蟹鉗 - - - $48@1

·薑蔥蠔煲

Total: 600(2ppl連加一)
推介指數:8/10
———————————————
🔺 新肥泉海鮮大排檔
🔺 佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心
-----------------------
香辣魚皮 $68基於衛生要求或事前準備工序繁複(需將新鮮鯇魚皮洗刷乾淨去魚鱗去腥後快速灼煮再冰鎮)、現時香港比較少餐廳食肆供應涼拌鮮魚皮~ 今次係J妹第一次食!原來係咁爽咁脆!口感似食緊新鮮西芹 / 蘋果片!!超爽脆口感係會令人有錯覺!想像唔到原來自己食緊鮮鯇魚皮!加埋麻辣的花椒油!惹味!鮑魚雞煲 $188食得出肥美雞件用的是三黃雞,啖啖肉~仲有5隻鮑魚仔~ 雞煲芡汁調味濃郁又唔過鹹,幾好!椒鹽九肚魚 $108大件!炸衣唔厚!炸炒得夠乾身,咬落夠酥脆,唔油膩,回鍋做得好!無滲任何一滴油!白灼新鮮鵝腸 $138大碟!鵝腸口感好爽!就係要白灼先可以食到新鮮貨的鮮味!_______________新肥泉海鮮大排檔 (佐敦)佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心_______________
香辣魚皮 $68

鮑魚雞煲 $188

椒鹽九肚魚 $108

白灼新鮮鵝腸 $138
大碟!鵝腸口感好爽!就係要白灼先可以食到新鮮貨的鮮味!

_______________

新肥泉海鮮大排檔 (佐敦)

_______________

2022-12-19
2022-12-21 49 瀏覽
呢間大排檔非常闊落,喺佐敦站行過去先5分鐘,同友人好餓就拿拿林坐低叫野食。年底唔係打邊爐,就要食下大排檔! 雖然呢到係熟食中心,對於大排檔黎講咁先有風味,不過見唔同檯既人都幾盡興,而多數都係打邊爐。京蔥炒牛百葉 ($98)甚少喺大排檔見有牛百葉做主角,友人二話不說就話想食,因為平時牛百葉只係一個小配菜。上碟有不少牛百葉,切到一口size非常好,而牛百葉索滿京蔥嘅甜味,亦掛滿左汁,喺冬天食到熱的鑊氣小炒,確實覺得溫暖。味道適中,用來送飯亦係一流嘅菜式。豉汁蒸白鱔 ($168)呢個係去親大排檔自己必點嘅菜式,平時一班人食就會好快搶哂,今次我地終於可以慢慢嘆。今次嘅白鱔非常香滑,同時應該係比較年幼嘅鱔黎,店家仲用左少少果皮去整,中和豉汁的一貫味道,為白鱔提升少許層次。每次食豉汁蒸白鱔,幸福感增添不少。鮮蝦腐皮卷 ($58)完全無諗過呢個係炸嘅鮮蝦腐皮卷,反而係今晚最surprise嘅菜式。腐皮卷炸到非常脆口,當中蝦係用鮮蝦、配有腐皮卷中的素菜,炸物中帶點濕潤,加上酸汁就好夠味道。原以為呢個價錢大約會有4塊,但上檯又係一大碟,亦係好岩送酒嘅一個菜式。呢個會推介為必點菜式。冰鎮大鮑魚一隻 ($4

京蔥炒牛百葉 ($98)

豉汁蒸白鱔 ($168)

鮮蝦腐皮卷 ($58)

冰鎮大鮑魚一隻 ($48)
呢個鮑魚仔下面有冰凍住,所以除左凍外仲係有少少爽口。佢係配washabi豉油食,感覺好fusion但係幾夾,當中鮑魚仲係甜的。因見我地係2人食,所以店家都幫我地切片,好細心。

通菜炒牛仔肉 ($108)
牛仔骨嘅肉用黎炒通菜竟然係好清新,幾中意呢個組合,通菜炒至脆脆地又不會過老。呢個份量非常大碟,建議都係3人起食。
2022-12-20 33 瀏覽
-大排檔呢啲香港美食真系無可取代❤️每款食物既鑊氣 師傅既功架 食客既人情味 都好值得欣賞三五成群除左打邊爐其實都可以去下大排檔叫幾個餸啤一啤🍻都不失為一個好選擇⋯👍🏻對我來講 地點方面就唔算好就腳 不過都值得再來既🥢黃金花蝦 $168大約7-8隻大蝦🍤用咸蛋黃包住 超惹味🤣每隻蝦都肥嘟嘟脹卜卜 好爽口😋🥢招牌豉椒炒蜆 $138由細食到大既味道 豉汁香濃 蜆肉肉質鮮味 👍🏻💯鑊氣🥢魚香茄子煲 $98上枱時個煲仲滋滋炸炸㗎 大大舊茄子 味道好好 如果辣多少少仲更送飯😍🥢黑椒薯仔牛柳粒 $128⭐️必點⭐️ 炸過脆卜卜既薯仔🥔超超超正!有少少拔絲果種甜味加上微辣既黑椒牛柳粒 自己一個人都食半碟😋🤣...
大排檔呢啲香港美食真系無可取代❤️

• 招牌豉椒炒大蜆
  • 魚香茄子煲
  • 黃金花蝦
2022-12-19 86 瀏覽
今日經過官涌市政大廈過到原來2樓有個熟食中心,於是就決定上去睇吓有咩食😋😋上去嘅途中見新肥泉海鮮大排檔廣告牌話有羊腩煲、酸菜魚、火鍋食,天氣咁凍,食呢啲一流😝😝😝原來佢仲有好多嘢食揀最後我哋都係揀咗食炒小菜,我哋叫咗以下食物:豉椒炒大蜆大排檔必點之選,蜆炒得好有鑊氣,乾淨無沙。大蜆隻隻都好厚肉,又新鮮,豉椒汁調得惹味,濃味得來又唔會太鹹,有水準!椒鹽軟殼蟹份量勁多,超級足料!即炸的軟殼蟹熱辣辣,表面炸到金黃酥脆,炸粉好薄,食落啖啖蟹肉,好滿足😍😍😍配上炒香咗嘅炸蒜粒食落味更香、更突出!黑松露帶子蛋白炒飯炒飯一上枱已經傳來陣陣濃烈嘅鑊氣同黑松露嘅香味。炒飯好乾爽,配料好豐富,有好多西芹粒、帶子粒,好足料!炒飯面頭仲加上蟹籽做點綴,賣相十分吸引!通菜炒牛仔肉通菜炒得恰到好處,食落葉軟腍,徑部爽口,而牛仔肉入口嫩滑,好夠鑊氣,好味😋

原來佢仲有好多嘢食揀

最後我哋都係揀咗食炒小菜,我哋叫咗以下食物:

豉椒炒大蜆

椒鹽軟殼蟹
配上炒香咗嘅炸蒜粒食落味更香、更突出!

黑松露帶子蛋白炒飯
炒飯一上枱已經傳來陣陣濃烈嘅鑊氣同黑松露嘅香味。

2022-12-13
除咗茶餐廳之外,大排檔都算香港特色。唔少市政大樓入面都會有熟食市場,而今日介紹嘅呢一間餐廳官涌熟食市場入面。餐廳主打唔同類型小炒同埋海鮮,當然唔少得大排檔要飲嘅啤酒。🌟菠蘿拔絲咕嚕肉 $98咕嚕肉嘅炸粉,唔太厚不過就唔係話好脆口,酸酸甜甜做到開胃嘅效果。🌟黃金魷魚 $138魷魚嘅炸粉比例恰到好處,食落去唔會太厚粉,食得金鹹蛋黃嘅味道,推薦大家。🌟 海盛香效雪花和牛粒 $108雪花和牛切成粒狀,和牛粒燒得啱啱好,口感軟而且油分充足。🌟 BB乳鴿$58乳鴿細細隻不過勝在即叫即炸,肉質嫩口。📌 新肥泉海鮮大排檔佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心🚇港鐵佐敦站 C2 出口, 步行約5分鐘📍#佐敦

🌟菠蘿拔絲咕嚕肉 $98

🌟黃金魷魚 $138

🌟 海盛香效雪花和牛粒 $108
雪花和牛切成粒狀,和牛粒燒得啱啱好,口感軟而且油分充足。

🌟 BB乳鴿$58
乳鴿細細隻不過勝在即叫即炸,肉質嫩口。

📌 新肥泉海鮮大排檔
🚇港鐵佐敦站 C2 出口, 步行約5分鐘
📍#佐敦
2022-12-15 58 瀏覽
今次唔去朝聖官涌街市米線,而係去食大排檔。人流稀疏嘅熟食中心之中,見到有檔小炒好似幾有鑊氣,有情侶撐枱腳,又有疑似公司聚餐,仲有鬼佬幫襯,真係估佢唔到。金銀蒜蒸大元貝 係幾貴,但又幾好食,粉絲滑溜惹味,元貝肉鮮甜彈牙,相當juicy 👌椒鹽脆鮮魷 外皮金黃色相當吸引,沾上椒鹽更加香脆,非常之惹味,一舊接一舊好快就食曬,係美味可口嘅一道小食。餸啤酒別有一番風味🍺通菜炒牛仔肉 好有鑊氣,喺呢度可以放膽叫小炒,開放式廚房關係,睇住佢即叫即炒即上桌🔥 熱到入唔到口😂 唯一要挑剔嘅係通菜老左小小

2022-12-06
2022-12-15 37 瀏覽
呢度夠曬闊落所以都坐得好舒服😌 食物方面可以揀打邊爐或者食小炒, 仲有季節限定既羊腩煲添😋腰果黑醋骨🐖($108)酸酸甜甜既汁完美地包住鬆軟既豬扒, 因為個汁既酸食完都唔會覺得有飽滯同油膩感😎蒜蓉炒豆苗🥬($108)翠綠色既豆苗同蒜頭一齊炒超夠鑊氣, 只有大排檔先食到既味道🤩油浸游水筍殼魚🐟($188)用滾油不停淋到變左外脆內軟既筍殼魚個皮好脆, 肉質好繳滑絕對係必點😍銀芽肉絲炒麵🍜($88)肉絲完美地覆蓋左脆身既麵餅, 加埋辣椒醬一齊食簡直係冇得輸🥳呢度既CP值十分之高, 好適合一大班人黎食飯傾偈, 鐘意既仲可以啤一啤佢😉

腰果黑醋骨🐖($108)

蒜蓉炒豆苗🥬($108)

油浸游水筍殼魚🐟($188)

銀芽肉絲炒麵🍜($88)

2022-12-13
  • 腰果黑醋骨
  • 油浸游水筍殼魚
  • 銀芽肉絲炒麵
2022-12-15 13 瀏覽
位於佐敦官涌市政大廈熟食中心嘅新肥泉海鮮大排檔,菜式有好多選擇😆,碟碟小炒都好夠鑊氣😍,適合一班朋友來聚會,或帶屋企人來試試😊🔸黑椒薯仔牛柳粒🐄 $128牛柳粒好淋呀,黑椒味好香口,真係好有鑊氣。🔸黃金魷魚🦑 $138呢碟魷魚幾正呀,幾鮮甜,外層炸漿厚薄適中,係鹹蛋黃味。🔸菠蘿拔絲咕嚕肉🐖 $98咕嚕肉差不多啖啖肉,酸酸甜甜好好味。🔸椒鹽軟殼蟹🦀 $138有好多隻好大隻既軟殼蟹,非常惹味好食呀。

🔸黑椒薯仔牛柳粒🐄 $128
牛柳粒好淋呀,黑椒味好香口,真係好有鑊氣。

🔸黃金魷魚🦑 $138
呢碟魷魚幾正呀,幾鮮甜,外層炸漿厚薄適中,係鹹蛋黃味。

🔸菠蘿拔絲咕嚕肉🐖 $98
咕嚕肉差不多啖啖肉,酸酸甜甜好好味。

🔸椒鹽軟殼蟹🦀 $138
有好多隻好大隻既軟殼蟹,非常惹味好食呀。

• 黑椒薯仔牛柳粒
  • 黃金魷魚
  • 菠蘿拔絲咕嚕肉
  • 椒鹽軟殼蟹
2022-12-11 23 瀏覽
呢排小妹爆忙,想約吓fd子係佐敦搵個地方容易吹吓水,又唔係太多人,仲要平靚正既地方☺️於是竟然比小妹見到呢間新肥泉大排檔😍 呢間大排檔食物種類多,有海鮮,肉類,蔬菜,粥粉麵飯等…應有盡有😎 小妹覺得食大排檔最緊要食物夠穫氣+惹味😋 呢種地道風味真係得大排檔先有😙 重點係呢間大排檔係室外,唔係街邊,所以最少地下唔會濕漉漉感覺,覺得好污糟…呢度地方光猛,坐位間寬闊,坐得舒服😌廚房屬半開放式,所以可以望住廚司整,過程衛生~小妹今次叫咗以下3款食物🙈🥘招牌XO鮑魚煲呢個鮑魚煲有4隻鮑魚,食上黎好夠火候及鑊氣😙 配菜亦都好夾到味道~🐧豉油皇新鮮鵝腸每嚿鵝腸都好爽,炒到爽口彈牙,味道香濃🐒但估唔到有小妹鍾意食既芽菜,每啖口感豐富,味道中和👍🥚黃金四季豆呢款四季豆聞到好濃香嘅鹹蛋黃味🤤炸到金黃色好邪惡~每條四季豆都有鹹蛋黃包住,鹹香十足,炒得乾身,連埋白飯食真係好正🤗呢度地點算幾方便,雖然晚市相當旺場,但總會搵到位坐🤭 仲有特色小炒,每碟大大份,絕對係一個好地方比大家邊傾計,邊食野既好地方🤩

小妹今次叫咗以下3款食物🙈
🥘招牌XO鮑魚煲