2015-08-21 3358 瀏覽
又一韓國餐廳進註大圍, 是韓國人主理的Cafe Sister, 大圍人有福了。收工趕過來,還好未到7pm, 未現人龍。座位蠻多,裝潢好有街頭特色。翻開餐牌,美食飲品多得很, 與朋友倆點一兩個菜已非常飽了。來杯忌廉插柚子沙冰,有固定工具把樽身固定,不怕倒翻; 忌廉與柚子都是甜甜的, 配搭大量沙冰,正好用來解辣。醬油蟹吃太多,所以試試吃醬醃莞島鮑魚,醬油及20款配料醃製的, 先蒸再醃, 保証熟透啦! 餐廳已預先把鮑魚切片,更入味亦更易進食, 鮑魚很爽身,醬汁味道是淡淡清甜的,這種涼拌鮑魚都不錯。火焰芝士拉豬仔骨是必食的,微微甜辣的豬仔骨相當惹味, 我不等卷芝士了,先吃條滿足一下舌頭, 肉質鬆軟,骨肉易分離。芝士沾了豬仔骨的醬料,顏色更美,拉絲令人看得興奮, yummy ~亞之媽街頭炒豬什錦(中辣)跟白飯, 除了豬雜(豬腩片、豬粉腸、豬腸)是熟的,其他配料都要經炒熟的店員會幫忙炒菜, 我們等食就可以了, 炒到差不多把所有材料及醬汁均勻後, 就感到香辣氣味及豬腸味。食剩至一半時,就可加白飯再炒, 嫌白飯太寡,可加$38 換成 Sister炒飯組合(白飯、蛋漿、芝士、紫菜), 這樣吃得更得豐富。

收工趕過來,還好未到7pm, 未現人龍。

座位蠻多,裝潢好有街頭特色。
翻開餐牌,美食飲品多得很, 與朋友倆點一兩個菜已非常飽了。
忌廉插柚子沙冰
火焰芝士拉豬仔骨
亞之媽街頭炒豬什錦(中辣)
多份量的韓食,下次要跟同事們一起來,才可試多幾個菜式呀!

2015-08-17
5 分鐘 (堂食)
2015-08-21 2903 瀏覽
別以為吃韓國菜1定要跑到尖沙咀 現在在大圍也吃得到囉!!位於新翠邨商場的SISTER KOREA CAFE 不管是午餐還是晚餐時候都湧現人潮排隊喔因為新開幕的關係 絕對是為商場帶來滿滿的人氣喔!!餐廳是韓國人主理的 說真的 香港要吃到韓國人主理的家常菜絕對要出九龍或港島喔價格不便宜喔 而且如果要在家附近就能吃到的平民餐廳 還不會有這麼多的款式呢 所以絕對要去嘗試1下店內的裝潢都是走復古風的 有很多懷舊的元素 也會讓人有1種家的感覺 坐下來之後 馬上開始點菜囉 每個都好想吃呢!!而且是每個看上去都好好吃 準備好大吃1頓囉!!先到的是傳統醬缸醃蟹 店員會很細心的幫你把部份的蟹肉和蟹膏拌到飯裡1起吃還沒試過這個吃法呢 吃完之後真的驚為天人喔!!真的好好吃 飯能完全的吸收蟹的鮮味 吃起來有點像吃魚生飯的感覺 涼涼的滋味!!之後來的是五味起司拉骨 開火之後貼心的服務員就把融化掉的起司捲到骨排上吃的時候濃濃的起司連帶著特別調製的骨排 咬著肉汁都會跑出來喔 吃完之後旁邊的蛋跟玉米都已經熟了 所以點著起司也可以慢慢吃起來了最後點的是韓國菠蘿冰 吃完主食當然要喝飲料啦 超級足量的原隻菠蘿 配合新鮮打成的
別以為吃韓國菜1定要跑到尖沙咀 現在在大圍也吃得到囉!!
位於新翠邨商場的SISTER KOREA CAFE
不管是午餐還是晚餐時候都湧現人潮排隊喔
因為新開幕的關係 絕對是為商場帶來滿滿的人氣喔!!

價格不便宜喔 而且如果要在家附近就能吃到的平民餐廳
還不會有這麼多的款式呢 所以絕對要去嘗試1下

店內的裝潢都是走復古風的 有很多懷舊的元素
而且是每個看上去都好好吃 準備好大吃1頓囉!!
還沒試過這個吃法呢 吃完之後真的驚為天人喔!!
最後點的是韓國菠蘿冰 吃完主食當然要喝飲料啦
超級足量的原隻菠蘿 配合新鮮打成的冰沙 喝下去又涼又爽 很舒服的感覺!!

絕對要大讚的是這家餐廳的服務員 因為基本上很多菜都需要服務員的協助製作的
他們每個都很細心和耐心的把餐點在桌子上直接烹調
完全可以讓你吃到第1口的熱度和新鮮 服務100分!!
重點是有蠻多是韓國藉的喔 而且長得好帥也好美哈哈
忍不住偷看多幾眼!! 快點來這裡1邊吃美食1邊喊著噢巴歐妮吧!!
2015-07-23
10 分鐘 (堂食)
去了大圍晚餐,很懷念那年在這裡上門補習英文的日子。大圍真是個宜居之地,比較乾淨寧靜,又不會離市區很遠。亦因為此原因,我明白為什麼Korea Sister Cafe定址於此。租金不會和市區一樣貴,乾乾淨淨,位處不很突出的舊式小型商場,但人流仍是頂級勁。昨天7點半到,外面竟然有30多人排隊,大部分是年輕人和情侶,衣著也是比較潮的那些。前菜叫了鮑魚,跟那裡的工作人員聊天,他說此鮑魚是用雪梨水等調味的,而不是用糖精。飲品我超喜歡,是菠蘿冰,用菠蘿蓋盛載,漂亮又解渴。叫了熔岩芝士蛋炒飯,從韓國首爾來working holiday的年輕帥哥在我面前幫我炒飯炒菜,感覺很homey,很家庭式的味道。他說他來這裡工作假期只會有六個月,又說香港很漂亮。Korea Sister Cafe 不像平時的韓式餐廳,他們比較細心,從裝潢到食物甚至似waiter都下個心思,專程聘用幾個韓國男孩在我們面前下廚,少了點商業味道,多了份個性。看到大部分人都叫自助撈拉麵,很大份,用的麵應該是辛拉麵吧。這一直以來是我跟大韓民族的最愛,我想我會叫朋友去試試的。
韓國帥哥顯身手

長龍

鮑魚,100多塊有3隻,少少甜

菠蘿冰,58HKD,清甜

飲品我超喜歡,是菠蘿冰,用菠蘿蓋盛載,漂亮又解渴。

熔岩炒飯,118HKD

烤菜,健康

這是碗

10 分鐘 (堂食)
韓國帥哥顯身手
菠蘿冰,58HKD,清甜
沙田新翠邨, 我可是首次踏足這片土地, 既沒有朋友在那兒住, 也沒有活動在那兒舉行, 但早前也走了一趟, 因為我的食慾被熱捧的Sister Korean Café牽引住. 6:45PM到達, 店內幾乎座無虛席, 很誇張啊!! 慶幸早到一步, 等5分鐘就有位.通常點菜前都會八卦附近人客桌上食物, 再翻閱餐牌看價錢之類. 有好幾款都唔錯啊~前菜(泡菜、芽菜)及湯是附送的. 喝碗海帶瘦肉湯預先為接下來的熱氣食物打底.在沖繩沒有吃到手揻菠蘿, 當晚見到這款原個菠蘿冰就好想來一個~ 不是說笑, 足足整個菠蘿的份量!! 這回我真是夠了.混有菠蘿粒的菠蘿冰凍得不刺骨, 而口感是綿和厚的, 好正啊!!! 今餐有這飲品真是絕頂的好.食物方面, 早就看中火焰芝士拉豬仔骨 , 勁多芝士啊~ 豬仔骨的醃料帶少少辣, 與芝士混合就好過癮. 還有爐邊蛋及粟米, 不過味道就普通. 焦點還是放在芝士及豬仔骨吧~店員以熟練手勢就把半溶芝士滿滿的包著豬仔骨.我要求多芝士, 於是她真會多給我一點. 真的美絕!!要把芝士扯開吃, 然後部份芝士與豬仔骨一併吃, 實在太太太美味了! 要挑剔的, 就是我吃那條較多肥膏及少肉, 但整
附送的前菜及湯
火焰芝士拉豬仔骨
店員以熟練手勢就把半溶芝士滿滿的包著豬仔骨.
我要求多芝士, 於是她真會多給我一點. 真的美絕!!
要把芝士扯開吃, 然後部份芝士與豬仔骨一併吃, 實在太太太美味了! 要挑剔的, 就是我吃那條較多肥膏及少肉, 但整體味道、配搭是很好.
然後點個醬醃莞鮑魚(3隻),  為起要$40一隻, 少貴. 試試是否值這個價先.
醬醃莞鮑魚
鮑魚切片上, 醬汁清甜, 肉質爽彈, 一片一片很快被吃光.
亞之媽街頭炒豬雜錦 , 好多料!! 有娃娃菜、椰菜絲、金菇、魚片頭、大葱、洋葱、蘿蔔及粉絲, 而中間紅檔檔的就是豬雜錦, 有豬腸、豬粉腸及豬腩肉.
亞之媽街頭炒豬雜錦
不需自己動手, 店員眼明手快地會幫忙烹調, 一邊炒, 香辣味就一邊散發出來. 我懷疑自己是否能承受到這種辣….
有菠蘿冰坐鎮, 我倒是捱過了豬雜錦的中辣. 這鐵板的另一食法是可點一客SISTER炒飯組合, 有芝士、蛋漿及紫菜.
SISTER炒飯組合
待鐵板上的食物吃剩八成後, 就可加飯去炒, 加些甜中帶微辣的炒飯醬, 蛋漿芝士一併放下, 看到都流口水啦~
飯炒得挺好, 每口飯都有芝士纏著, 口感相當好, 再加上有嫩滑的蛋拌飯, 醬汁的襯托, 雖然真的還有點辣, 但好過癮!!!
吃了大概1.5小時, 7:30PM的sister Korean café 門外已塞滿等候的客人, 好誇張, 完全不能想像一間屋邨食店能有如此大的威力.
由於老闆娘是韓國人, 所以都優先請在香港讀書的韓國女生做店員, 就像負責我們當天晚餐的女店員, 她今年讀大學final year啦, 真的是半工讀啊~ 據她說, 至今開業接近兩個月, 除了首兩星期, 每晚做有訂枱的booking都應接不瑕 , 估計是餐廳實行免加一、送前菜和湯及食物質素的引力.
2015-08-17
亞之媽街頭炒豬雜錦
  • 火焰芝士豬仔骨
2015-08-16 4624 瀏覽
唔知系咪呢一區冇韓國菜既原故,哩間 Sister Korea Cafe 雖然開系屋邨,但出奇地多人。餐廳有最少百幾個位,但居然7點9黎到都有唔少人等緊位,等左大約15鐘就有位btw。食完先系門口影左張相,所以睇唔到有人等位。餐廳唔系用好新好潮黎包裝,相反有d古舊feel,但又用上幾有活力既卡通人物牆,雖然幾靚,但個人認為唔系太夾。鮑魚一塊塊預先切好,見只是淋上了醬油,不知怎的,卻非常鮮甜,味蕾為之一震!泡菜比平常我於市面上買的泡菜要再辣一點,再爽口一點,再濃味一點,更開胃一點,再'住家味'一點,像是出自韓國媽媽的手,而且其中一位老板係韓國女士,係都唔出奇呢!醬油蟹既蟹系每天空運黎港既韓國蟹,以20 多種醬料醃足一日,無論材料或味道都非常地道。蟹膏撈麻油紫菜飯一流,簡單既醬油做到提鮮,增甜既效果,蟹膏既甘香以及鮮甜完完全全和粒粒的珍珠米融為一體,加入麻油和紫菜反而略有多此一舉之嫌,但又似乎唔可以咁講,因為佢地又帶給味蕾更進一步的享受,加與不加,難以選擇。蜜糖炸雞炸到金黃既雞塊新鮮上枱,淋上香甜既蜜糖,女人煎炸方式牢牢鎖住雞既鮮味和肉汁,外脆內嫩,令人為之瘋狂。野菌什菜煲仲放置系鍋上,可以
食完先系門口影左張相,所以睇唔到有人等位。

野菌什菜煲仲放置系鍋上,可以邊炒邊食,可自己掌控之餘,仲可以Keep住熱度。系什菜上面有少量醬料,所以唔洗落其他調味料都夠味。味道幾清新,但系冇咩特別既感覺。
呢個飯由韓國空運過黎既年輕oppa炒的,oppa 還一邊炒一邊微笑,視覺上已經未食就飽了一大截,至於味道,彈牙既飯粒炒至微焦,配上邪惡的芝士蛋同微甜既醬料,食出幸福的感覺。
菠蘿冰用原隻菠蘿盛住滿滿用果肉打成既沙冰,淨係望已經透心涼,味道就更不用多說,誠意之作!
2015-08-14
15 分鐘 (堂食)
2015-08-16 3796 瀏覽
一家三口食石頭鍋飯同飯團,第n次食, 味道是ok的但侍應上菜偏偏要選擇嬰兒位置上石頭鍋因為背著我上菜,我未能及時阻止,嚇到我死指著我隔離的空位叫佢上,問佢辣親小朋友點算,支吾以對後才說聲不好意思其後發現隔離枱都是這樣,熱湯石頭鍋都是朝小朋友位置上菜如果咁唔歡迎小朋友,可以出聲。
一家三口食石頭鍋飯同飯團,第n次食, 味道是ok的
侍應上菜偏偏要選擇嬰兒位置上石頭鍋
因為背著我上菜,我未能及時阻止,嚇到我死

其後發現隔離枱都是這樣,熱湯石頭鍋都是朝小朋友位置上菜
如果咁唔歡迎小朋友,可以出聲。
偏要將石頭鍋放於相片的右上
從居於大圍的友人口中得知大圍的新翠商場開了間韓國餐廳。作為不吃辣卻愛吃韓國菜的我,立馬約她到餐廳聚聚舊。餐廳就在商場的地下,很容易就找到。突然覺得這邊的居民,可以下樓便吃到韓國菜真的很捧呢!走到盡頭便見到入口,磚紋的牆身加上塗鴉,完全不會覺得自己處身於屋村中。進入餐廳後,右邊可以見到這個鐵皮,上面有不同的女版超人。餐廳劃分成兩部份,我坐的是入門後的右邊。椅子都是採用不同的款式,不會太死板,感覺新潮點。先點菜了。每位都有一碗湯及一碟前菜。海帶湯清甜不油,當中可以吃到海帶及少許肉碎。飯的方面我們點了【漢拿山芝士蛋溶岩豚肉炒飯】(HK$128)。值得一提的是,有部份侍應應是韓國人來的。炒飯會由侍應即場在你面前炒,感覺很好呢! 另外,我們點了一份【醬醃莞島鮑魚】(HK$119/3隻)鮑魚是蒸熟後再以醬油及二十款配料醃製,所以算是冷盤來的。上菜前,會預先把鮑魚切片,方便食用。鮑魚尺寸亦不細,肉質十分林不會韌。說是用了二十款配料醃製,以為會是濃味風格的,沒想到吃起來原來是清甜的呢! 切面可以再沾一下醬汁再吃。吃完鮑魚後,炒飯亦炒好了,加入蛋後再加芝士,芝士蛋溶岩的效果就出來了。侍應會把飯切成四份。
從居於大圍的友人口中得知大圍的新翠商場開了間韓國餐廳。

作為不吃辣卻愛吃韓國菜的我,立馬約她到餐廳聚聚舊。
餐廳就在商場的地下,很容易就找到。

突然覺得這邊的居民,可以下樓便吃到韓國菜真的很捧呢!
進入餐廳後,右邊可以見到這個鐵皮,上面有不同的女版超人。
餐廳劃分成兩部份,我坐的是入門後的右邊。

椅子都是採用不同的款式,不會太死板,感覺新潮點。
先點菜了。
每位都有一碗湯及一碟前菜。

海帶湯清甜不油,當中可以吃到海帶及少許肉碎。

值得一提的是,有部份侍應應是韓國人來的。

炒飯會由侍應即場在你面前炒,感覺很好呢!
另外,我們點了一份【醬醃莞島鮑魚】(HK$119/3隻)

鮑魚是蒸熟後再以醬油及二十款配料醃製,所以算是冷盤來的。

上菜前,會預先把鮑魚切片,方便食用。

鮑魚尺寸亦不細,肉質十分林不會韌。

說是用了二十款配料醃製,以為會是濃味風格的,

沒想到吃起來原來是清甜的呢! 切面可以再沾一下醬汁再吃。
吃完鮑魚後,炒飯亦炒好了,

加入蛋後再加芝士,芝士蛋溶岩的效果就出來了。
侍應會把飯切成四份。
這裡用的碗是這樣的。
蛋是半熟,加上芝士,視覺得以滿足。

豚肉巳炒至脆卜卜,十分香口惹味。

紫菜份量剛好,每口都有淡淡的紫菜味。
另外,點了【大醬炒野菌什菜鍋】(HK$88)。

原來又是即埸給我們炒的,而且感覺這盤菜份量很多呢!
炒好後,野菌什菜縮細了,哈哈!

因為第一次吃大醬,才發現大醬原來十分鮮甜的,感覺有點點栗米的甜。

野菌什菜也是個好選擇,入面有金菇、冬菇片、芽菜、西蘭花、豆、瓜、紅蘿蔔絲等等。

一次可以吃到不同的蔬菜,多點口感及變化。

我特別喜歡沾有大醬汁的金菇及瓜,超甜的!
最後,當然不少得飲色飲品啦!

我們選了【韓國菠蘿冰】(HK$58),原隻菠蘿上,吸引度爆燈。

不但有外表,而且味道很好,濃濃的菠蘿味,不會太甜(就是菠蘿的甜度)。

勾起的兩片菠蘿是可以吃的,整個感覺很夏日陽光

2015-08-12
  • 韓國菠蘿冰
  • 漢拿山芝士蛋溶岩豚肉炒飯
2015-08-13 5016 瀏覽
今時今日係香港,要奪得女神芳心,真係瓖八面玲瓏,樣樣都要識D,特別係飲食方面,前2日食完印度菜,過2日又要食韓國菜,真係疲於奔命,今日陪女神黎到大圍食一間最近算係有D知名度既韓國餐廳估唔到咁多人,排成半粒鍾先入到去,係咪真係咁好食天氣咁熱,黎到即刻飲左杯菠羅特飲,酸酸甜甜又夠凍,飲多杯都得呀,解薯嘛食得韓國餐,一定要食醬油蟹,唔叫依樣比女神鬧嫁,鬼叫韓劇成日講咩.食落又真係唔錯既,蟹又夠新解,蟹膏又多,撈飯食最好依個飽魚仔一碟6隻,細細隻幾抵食,咬口唔錯,鮮味濃郁除之此外仲叫左個韓式炒飯,酸酸辣辣幾好食,不過大家掛住食唔記得左影相,比女神見到我心急既一面TIM

估唔到咁多人,排成半粒鍾先入到去,係咪真係咁好食
依個飽魚仔一碟6隻,細細隻幾抵食,咬口唔錯,鮮味濃郁
30 分鐘 (堂食)
最近好多朋友都話去食韓國野,有朋友就介紹這間大圍的韓國食館,所以就約埋三五知己一齊黎試下有幾好食啦。平時都有食過好多韓國野食,今次來到這間新派韓食館,就門面來說,確實有點韓風新潮的風格,在平凡的大圍商場裡面,尤其吸引。除了聽朋友推介,仲上埋openrice睇定有咩好介紹,今日就選擇左幾個款式。1. 醬醃莞島鮑魚好少在韓式食品中食到鮑魚,今次真是意外收獲,鮑魚大大隻之餘,加埋秘製醬汁,確實是必食之選。2. 清河醉雞翼另一款比較新奇的小食,一般的韓式雞翼好少用到酒來調味,這個新潮的小食值得一讚。3. 漢拿山芝士蛋溶岩豚肉炒飯這個是朋友推介,有專人即場在旁製作,誠意作品。問過店長,原來他們請來的都是韓國學生,在香港交流讀書,在這裡做兼職。唔知係唔係睇住韓國人親手煮,食落真係充滿韓式風味。又一款必食之選。4.火焰芝士豬仔骨這個是上openrice,睇到好多人都有食,所以一定要叫來試試。這款都係有專人服侍,即場製作。這種可以悠閒地睇住整個製作過程,之後慢慢聞到芝士味道,直到專人將芝士包住豬仔骨,再送到我地碗中的整個過程,可以說是一種享受。心情愉快,再品嚐到咁好味的芝士豬仔骨,正。5. 海軍隊長鮮
1. 醬醃莞島鮑魚
清河醉雞翼
2. 清河醉雞翼
漢拿山芝士蛋溶岩豚肉炒飯
3. 漢拿山芝士蛋溶岩豚肉炒飯
這個是朋友推介,有專人即場在旁製作,誠意作品。
唔知係唔係睇住韓國人親手煮,食落真係充滿韓式風味。
又一款必食之選。
火焰芝士豬仔骨
4.火焰芝士豬仔骨
海軍隊長鮮貝鍋
5. 海軍隊長鮮貝鍋
食韓國野,當然唔少得叫個鍋啦,就算是新派的韓食館,都保留住這份韓國人一定要有鍋食的傳統。
這個鍋好豐富,有蜆、青口、蠔仔、鮑魚、什菜、韓國手打烏冬,配個韓式湯底,應有盡有,一流。
草莓水果冰茶
6. 草莓水果冰茶
飲品方面,以新派來說,都算有不同配合的飲品,今次就選擇這款草莓水果冰茶,在夏日炎炎的日子裡享用,特別好飲。

5 分鐘 (堂食)
  • 漢拿山芝士蛋溶岩豚肉炒飯
  • 火焰芝士豬仔骨
  • 海軍隊長鮮貝鍋
2015-08-13 3573 瀏覽
之前食過一次Lunch,今次就試埋夜晚啦水蜜桃水果冰茶,一向都鍾意水蜜桃!!呢個味道唔假好清甜呀韓國菠蘿冰!!同上次一樣咁好味!!檯檯都揀佢架飛機醬缸醃蟹醬醃莞島鮑魚醬油蟹配紫菜飯真係一絕,仲有店員好細心咁撈埋每一啖都金黃色架!!鮑魚都唔錯呢度嘅炸雞感覺好肯德基但更加Juicy,個人比較鍾意呢種炸雞亞之媽大醬炒野菌什菜鍋,呢個撈吓撈吓咁食有翠玉瓜呀金菇呢啲我最鍾意食嘅漢拿山芝士蛋熔岩豚肉炒飯呢個飯有專人喺面前炒,首先落左豬肉同紫菜先炒到咁上下就會加蛋同芝士,睇見都流口水呀啲飯炒到有飯焦!!好香好好味呀樣樣都唔錯呀!!感覺仲好過上次晏晝好多添喺屋邨都爆晒場係有道理嘅
之前食過一次Lunch,今次就試埋夜晚啦
水蜜桃水果冰茶,一向都鍾意水蜜桃!!呢個味道唔假好清甜呀
韓國菠蘿冰!!同上次一樣咁好味!!檯檯都揀佢架
飛機醬缸醃蟹醬醃莞島鮑魚
醬油蟹配紫菜飯真係一絕,仲有店員好細心咁撈埋
每一啖都金黃色架!!鮑魚都唔錯
亞之媽大醬炒野菌什菜鍋,呢個撈吓撈吓咁食
有翠玉瓜呀金菇呢啲我最鍾意食嘅
漢拿山芝士蛋熔岩豚肉炒飯
呢個飯有專人喺面前炒,首先落左豬肉同紫菜先
炒到咁上下就會加蛋同芝士,睇見都流口水呀
啲飯炒到有飯焦!!好香好好味呀
樣樣都唔錯呀!!感覺仲好過上次晏晝好多添
喺屋邨都爆晒場係有道理嘅
1K
2015-08-12 3127 瀏覽
別人聽見大圍,很多都認為因在沙田附近,必然四處都是美食;可是,我相信很多大圍友也跟我一樣,覺得大圍只有很多「普通餐廳」,填飽肚子是可以,可是鮮有能可以填飽我們的滿足感。新翠邨是我每月都去數次的地方,而每次也是去「稻香」飲茶或食晚餐而已。早前看到有新的韓式Cafe在這屋邨開業,便計劃來此看個究竟。店內裝潢及食具較懷舊,有vintage的感覺。雖復古或家庭feeling可能是餐廳其中一賣點,但本人卻不太喜歡食具看似舊舊的,感覺並不新鮮。韓式紫菜湯及泡菜於就坐後隨即奉送,紫菜湯清清甜甜,不淡亦不濃;泡菜微辣,味道有點濃,但夾著芽菜一起吃便剛剛好,味道還不錯。韓式蜜糖炸雞十分香脆熱騰騰,當然是炸好才在表面灑下蜜糖,炸粉亦不厚,肉嫩多汁,咬下去十分Juicy,搭下蜜糖便更為香甜,這相當好食。切記: 請趁熱食 鮑魚煮得非常軟稔,但又不失口感,還帶點爽口的感覺。在上菜前已被切成一片片,方便進食。鮑魚非常入味,雖不是用上傳統鮑魚汁料,但此味道是香甜的醬油味,為我帶來另一番感覺。飛機醬缸醃蟹(即統稱的醬油蟹)是以未經煮製的生蟹放上醬油醃製而成,再伴白飯直接食用。這裡的醬汁和處理做得不錯,直接食用味道相

飛機醬缸醃蟹(即統稱的醬油蟹)是以未經煮製的生蟹放上醬油醃製而成,再伴白飯直接食用。這裡的醬汁和處理做得不錯,直接食用味道相當討好。可是蟹亦不大,而且飯相對地多了一點,令蟹味不能充份展現在每一粒飯粒裡。如蟹不能增量,飯也必然要減少,否則欠缺特色。
這裡其中一大賣點就是有韓國哥哥(不是全部)幫你即場準備某些特定菜式,還很專注的啊! It can let you see how the food is made from zero to a completed version, interesting.
芝士蛋溶岩豚肉炒飯整體來說做得不錯,味道乃由醬汁所帶起,甜甜的,豚肉味道亦香濃;另外蛋內包含著少量芝士,未見太Cheesy的感覺。兩者味道佳不錯: 為何用「兩者」呢,因為蛋炒至太熟,沒有做出「蛋溶岩」般與炒飯融為一體,因此變成炒飯歸炒飯,炒蛋歸炒蛋。雖味道不錯,但有改進空間。

2015-08-11
2015-08-12 2581 瀏覽
放工去到已經見到成間鋪都坐滿人睇下個Menu有咩是日推介先以食韓國菜黎講依間cafe的價錢都不算太貴而且款式都多,感覺有少少fashion菜的風格由於難得食番餐好野,所以我和2個朋友點菜時都特別疏爽 首先,有個前菜和例湯送俾我們,雖然吾駛錢但都份量十足,絕對無偷工減籵,泡菜微甜加上有些辣辣地,開胃好味,另外,海帶湯亦夠鮮味,而且可以中和泡菜的辣,不錯 我們要左一份醬醃莞島飽魚,初頭見到個樣仲諗緊會吾會好韌架?但食落口完全是另一回事,飽魚醃得好入味,好甜,而且非常軟滑,口感無得彈,應該同烹調前在飽魚面上切左幾刀有關,加上切成片狀上碟,食個陣可以一啖一件,真係好細心 再黎係海鮮韭菜煎餅,賣相其實同平時酒樓既煎薄餅差不多,不過依度質感較好,吾會咬落去成口麵粉,厚薄適中,而且不失煙韌另外,我們叫左個雜菜鍋,材料有金菇,靈芝菇,翠玉瓜,南瓜,西蘭花,大蔥等等,用料豐富吾孤寒,侍應之後再將湯汁跟麵豉醬撈埋一齊炒,香噴噴之餘亦夠哂獲氣,不錯之後就到飛機醬缸醃蟹,醬蟹蟹肉鮮甜,把蟹的精華拌以紫菜和白飯一齊食,鮮味更為特出 火山脆皮豆腐,外皮炸得酥脆,內裡嫩滑,配埋個酸甜醬汁,味道醒神清新,
放工去到已經見到成間鋪都坐滿人
睇下個Menu有咩是日推介先
以食韓國菜黎講依間cafe的價錢都不算太貴
而且款式都多,感覺有少少fashion菜的風格
由於難得食番餐好野,所以我和2個朋友點菜時都特別疏爽
火山脆皮豆腐,外皮炸得酥脆,內裡嫩滑,配埋個酸甜醬汁,味道醒神清新,更可以中和炸物的油膩感覺
主食係芝士蛋岩豚肉炒飯,用料充足,而且在客人面前即叫即炒,蛋煎到半生熟再加上芝士碎,再配以上白飯,雜菜,豚肉和辣醬一齊炒,整個飯的口感和層次都十分豐富,絕對可以同時滿足到視覺和味覺的享受
食左甘多當然要叫番杯依度必叫的菠蘿冰,菠蘿肉加上沙冰打碎,再用原隻新鮮菠蘿上菜,味道新鮮。另外,仲有士多啤梨茶亦同樣出色,入面配有不同的水果,果味濃郁,入口甜中帶點酸,感覺清新

2015-08-06
20 分鐘 (堂食)
2015-08-12 2205 瀏覽
同朋友到呢間新開嘅韓國餐廳食晚飯,可能早到啦,七點幾到,唔使等位就有得坐卡位。餐廳裝修幾靚,有啲復古風嘅擺設,同紅磚鋪內牆,枱同枱之間都擺得鬆動,坐得舒服,又唔會趕人走,食完仲可以傾偈!前菜同湯送嘅泡菜好辣(對於一個唔係好食得辣嘅人黎講);涼菜無咩味,不過爽口;湯嘅味道似紫菜滾瘦肉湯,呢個算唔算韓式呢?不過野飲好好飲!!!!呢個雙層草莓柚子沙冰有好濃好香嘅草莓味,柚子味又會滲出黎,仲要個冰唔實,飲到攪得到!綠茶泡沫奶香就幾奶,少少甜,底有啲綠茶粉沉底,飲之前要攪下,可能係我叫咗走冰,味道麻麻呢個卡邦尼粉絲年糕經典咯,完全食唔到忌廉味,令成個餸都無味,年糕又過硬,唔煙靭!芝士拉豬仔骨賣相唔錯,有專人過黎幫手,用芝士卷住啲豬仔骨,之後變成下面副圖豬仔骨有少少辣,唔係好食得辣嘅人都頂得順,肉質鬆軟。但是芝士唔係好得,唔知係咪豬仔骨太濃味蓋過芝士味?雖然個芝士係拉到嘅,但是佢唔香又唔咸,有啲失望。侍應見鍋邊蛋熟,會走過黎提你,又問熄唔熄爐,所以個蛋底嗰層好嫩,表面仲硬硬地,好食!鍋邊嘅粟米都好甜。總括黎講,食物一般,服務幾好,環境一流,又坐得舒服!
幾辣嘅泡菜,不過不失嘅冷菜
前菜同湯送嘅

不過野飲好好飲!!!!
雙層草莓柚子沙冰

卡邦尼粉絲年糕
火焰芝士拉豬骨
火焰芝士拉豬骨

總括黎講,食物一般,服務幾好,環境一流,又坐得舒服!
2015-08-10
$150 (宵夜)
雙層草莓柚子沙冰
2015-08-12 1779 瀏覽
香港不愧為美食之都,不用去韓國,也能品嘗地道韓式美食。前陣子,在某電視介紹特色韓式芝士鐵板鍋,鍾愛韓風朋友近日去唔到韓國,約我地班舊同學去大圍食韓燒,餐廳名叫 Korea Cafe Sister. 餐廳位於圍某商場,從外觀看裝修應走年青路線,餐廳環境寬敞,侍應笑容滿面,服務態度良好,最重要是很多侍應是真正韓人,要用韓語或英語溝通,小弟不才,只能用英語。不過部長是地道香港人,懂得廣東話。 睇完餐牌,得多菜式都很吸引,當然有我最喜歡的芝士。前菜先嚟清河醉雞翼和醬醃莞島飽魚,雞翼酒味不濃,但肉質鮮嫩爽滑,飽魚大大隻兼入味爽嫩,肉質嫩滑到不得了,特製醬料給予飽魚鮮甜味道,好味到不得了,價錢合理,絕對不能錯過。 主菜兩道,分別是都漢拿山芝士重溶岩豚肉抄飯和火焰芝士拉豬仔骨,驚喜處是有專(韓)人為我地即場烹調,抄飯由型韓男現場表演,抄飯入味乾身,粒粒爽脆香口,芝士溶入飯身, 「芝」味無窮,豚肉爽嫩香濃,絕配之選。火焰芝士是先把芝士一煮溶,再用人手把煙韌香濃的芝士像製作綿花糖般把韓式豬仔骨包裹,像「豬蠶吐芝」,睇得又食得,創新又好味,芝士香味中和了豬仔骨的棘味,正!飲品點了韓國波蘿冰,原個菠蘿,清甜爽口,可以試下。 少女時代Mr.韓燒要去 Sister。
前菜
平日在沙田食飯, 也只會在新城市廣場附近的食店,甚少去屋邨商場食飯. 早前經朋友介紹, 知道在新翠商場開了一間韓式食店, 叫Sister Korea Café, 我當然去試下.店員先奉上前菜和紫菜肉碎湯.天氣咁熱, 第一時間叫飲品, 我點了韓國菠蘿冰.這是用新鮮菠蘿打成, 並用原隻菠蘿上枱, 不但賣相吸引, 而且味道清甜, 仲有好香的菠蘿味, 非常解渴.小食點了韓式蜜糖炸雞. 外層是帶有甜味而香脆的皮, 內裡的雞肉夠嫩滑.主菜點了漢拿山芝士蛋溶岩豚肉炒飯和海軍隊長鮮貝鍋配韓國手打烏冬.先來漢拿山芝士蛋溶岩豚肉炒飯.這裡炒飯是在客人面前親自炒飯, 而且是由韓國人負責添. 今次幫我地炒飯就是這個好NICE的OPPA, 見我用相機影佢, 佢仲對住鏡頭擺出V字手勢添.這個炒飯味道適中, 由於即時炒起, 非常熱辣辣, 而且仲有飯焦, 幾有口感.最後是海軍隊長鮮貝鍋配韓國手打烏冬.海鮮豐富, 有沙白蜆, 藍青口, 蠔仔, 鮑魚, 而且份量也不少. 各款海鮮也夠新鮮, 當中我最愛食蠔仔和鮑魚.烏冬夠煙韌, 吸收晒海鮮的精華, 非常鮮甜. 這個鍋較清淡, 能夠中和之前所食較濃味的食品.沒想到屋邨商場也

店員先奉上前菜和紫菜肉碎湯.
天氣咁熱, 第一時間叫飲品, 我點了韓國菠蘿冰.
韓國菠蘿冰
小食點了韓式蜜糖炸雞.
外層是帶有甜味而香脆的皮, 內裡的雞肉夠嫩滑.

先來漢拿山芝士蛋溶岩豚肉炒飯.
這裡炒飯是在客人面前親自炒飯, 而且是由韓國人負責添.
最後是海軍隊長鮮貝鍋配韓國手打烏冬.

各款海鮮也夠新鮮, 當中我最愛食蠔仔和鮑魚.

烏冬夠煙韌, 吸收晒海鮮的精華, 非常鮮甜.
這個鍋較清淡, 能夠中和之前所食較濃味的食品.

沒想到屋邨商場也有這樣的韓式食店, 真是幾有驚喜.

• 海軍隊長鮮貝鍋配韓國手打烏冬