2015-08-11 1083 瀏覽
雖然仍在準備重新開學中,但夏天可不能白白地過,除了玩好樂之外,也需要做一些part time預備定彈藥。而這天的工作剛巧在大圍附近,辛勞過後,同事們一起吃晚飯是賞心樂事我們到附近一家新開的韓國餐廳,想不到晚上是那麼多人,排了約半小時隊才可入座。不過坐下後,看見餐廳的歡樂氣氛,剛剛的等待也是值得,立刻點菜才是刻下要做的事點好東西後,前菜立刻送上,湯的味道不濃不淡,但就是剛剛好入口還不錯,好的開始呢我點了一個醬油蟹,想不到這兒的醬油蟹也是十分新鮮,鮮味濃郁,而且蟹膏清甜,令人興奮呢醬油蟹必備食法固然是拌飯起,飯徹底吸收醬油蟹的醬汁和鮮味,吃起來十分惹味,同事們也禁不住分享一下呢不錯的餐廳,下次再來這兒會再吃一次

不錯的餐廳,下次再來這兒會再吃一次
25 分鐘 (堂食)
位於大圍既sister cafe,主打新式韓國菜,味道不俗,好多菜式都同韓國好相似。店內裝修幾靚,有韓國味道,而且坐得舒服,岩曬一家大細黎食,又岩情侶黎食。店內員工仲有唔少係OPPA同靚女韓妹TIM!同經理哥哥咁岩傾計,呢間餐廳係由三位靚女開,就係呢幅牆畫,真係畫得好靚又得意,哈哈。左邊係香港人,中間台灣人,右邊韓國人。所以亦都知道點解會叫sister korea cafe店內貼滿韓國海報,更加韓味濃。韓國菜必備配料,泡菜唔太辣,岩foodki呢種唔係食得太辣既人,湯就清清淡淡,都係傳統韓國味道。Sister 懷舊便當盒(7/10)($58)今次係大圍既Sister korea cafe 終於食到係韓國經常見到既鐵盒飯。上面有一隻煎蛋,紫菜,韓國肉腸同辣豬肉,仲有加埋麻油既飯,擺得靚係無用架哈哈,因為要cum住個鐵盒瘋狂撈係咁喪搖,搖到有幾亂得幾亂。撈完真係覺得手臂粗左唔少。講番味道,好韓式,好似係韓國食緊咁,啖啖都有foodki最愛既紫菜加上微微辣既豬肉,撈飯真係無得頂啊。仲有呢到個啲韓妹同oppa好正啊!裝修都好靚,味道又唔錯。唔怪得開左一個月就已經坐滿曬。醬醃莞島鮑魚(7/10)
店內貼滿韓國海報,更加韓味濃。
Sister 懷舊便當盒(7/10)($58)
醬醃莞島鮑魚(7/10)($119/3隻 或 199/6隻)
鮑魚蒸熟後以醬油加上二十種醬料醃製,睇得出sister korea cafe 擺左好多功夫落去,香港好多地方都無咁傳統既韓式醃製鮑魚食。,味道沒有想像中咸,但多一份爽口,切成一小塊更適合食,可以話佢地都體貼。
河醉雞翼(7.5/10)($45/4隻)
foodki超鍾意食雞翼,sister呢隻雞翼顏色雖然好淡,但酒味的確突出。韓國酒醃製,同係韓國食真係好似,凍凍地既雞翼岩曬而家香港咁熱既天氣食,酒簡單係foodki最愛,滿意!!
韮菜煎餅(6.5/10)($82)
韮菜煎餅味道都唔錯,勝在煎得香脆可口,加上韮菜令煎餅味道更佳,感覺有少少似北京既煎餅。
草莓水果冰茶(7.5/10)($29)
天氣咁熱飲冰茶真係無得頂。賣相好靚,SISTER 既冰茶用料好足,有大量既原粒草莓肉係入面,飲既時候會食到新鮮果肉,真係超凍好好飲,岩曬鍾意飲酸酸甜甜水果茶既朋友飲!
店內oppa 高大威猛型仔!!會幫手煮野食,可惜今次foodki無叫到,下次一定叫。
好靚女既韓妹,唔識講中文架,都係會幫大家煮野食,例如佢地既漢拿山飯,foodki睇到都覺得超吸引好想食!!

想不到在一個平凡的屋邨內,會有這間不平凡的食肆!不平凡是你點一個炒飯,會有一個由韓國來的親切男友來親自幫你炒飯,怪不得店外有這麽多人排隊等,這間餐廳又咁火熱啦!這裡就是位於新翠邨商場的sister korea cafe內裡的裝潢完全韓feel,除了四周都畫上了韓文的彩繪外,連餐牌都能體現到非常韓式。理所當然地,食物的款式的選擇也都是韓國出名的菜式,有部隊鍋呀,炸雞呀,韓式飯卷等,今晚兩個人可以食到的款式不多,連我最like的飯卷都未食到,下次再拉隊來食過♡這款是醬醃莞島鮑魚,已經醃過的鮑魚不失鮮味,不過食起來卻有點靱了,不過價錢不貴也算可以接受。天氣熱得緊,來杯消暑特飲是常識吧!非常建議試我飲的這款韓式菠蘿冰!原隻菠蘿,中間挖空全部菠蘿肉出來做冰,所以菠蘿味爆濃,而且味道甜得來微酸,開胃消滯!加上質感婉如雪葩,我十分喜歡呢!這時候來了個侍應生,看樣子已經非常韓系,他神情專注地一路炒下炒下咁。本來我唔知他是韓國人,當我問他個鮑魚要不要也下鍋時,他說了句韓文才揭發了:-D我不是“撩男仔“喔!那個漢拿山芝士蛋溶岩牛肉炒飯由牛肉,紫菜,蛋醬和芝士即製,見他用力的壓飯,明顯鍋巴feel有飯焦是重

這裡就是位於新翠邨商場的sister korea cafe

那個漢拿山芝士蛋溶岩牛肉炒飯由牛肉,紫菜,蛋醬和芝士即製,見他用力的壓飯,明顯鍋巴feel有飯焦是重點吧!
果然口感香脆有鑊氣,溶掉的cheese和碎牛肉將平凡白色的飯變成深啡色的飯焦形態,再加入蛋醬之後,就完成了!
香是很香,味道也很好喇,只是飯焦本來就不是我杯茶呢。

所以就點了我喜歡的烏冬食!海軍隊長鮮貝鍋非常足料,有蠔仔、什菜、藍青口、沙白硯和鮑魚作配料,主角就是手打烏冬!
彈力十足的烏冬果然深得我心♡而且由多款海鮮煲出來的精華湯底果然鮮味十足,清清地也不會太濃,最重要不是味精那種,食起來好味又健康~

患上了星星侯群症的我,又怎能錯過炸雞呢?
這款蜜糖味炸雞和平時食到的以辣味為主的好不同,在炸到卜卜聲的外面下是又嫩又滑而且熱乎乎的雞肉,甜甜的味道感覺還真有點像甜品呢♡
2015-08-04
  • 炸雞
  • 菠蘿冰
  • 烏冬
2015-08-10 1334 瀏覽
韓流襲港多年,尖沙咀岀現了一條韓國街,想不到連一個小小屋村商場也潛藏了一家有水準的新派韓食館。Sister佔地不小,桌面夠大去放置爐呀鍋呀之餘,桌與桌之間還保留足夠空間沒有擠迫感。店內牆上以街頭噴畫、佻皮的漫畫或韓國電影海報作裝飾,用餐氣氛非常輕鬆,到店時已有不少年青人、家庭正在用餐,閒日不到八時更座無虛席。餐牌上也以漫畫風的食物圖畫代替照片,玩味十足但又讓食客一目了然,可愛的圖畫和附加的食物説明也令人食指大動!因為在座有兩位男士以食量支緩,加上親民的價錢,我們就放開懷抱點菜了XD醬醃莞島鮑魚 ($119 3隻/ $199 6隻)鮑魚在蒸熟後再以醬油和20種配料醃製,上桌時貼心的將鮑魚切件在釀回殼內,既美觀又方便分食。鮑魚在蒸醃後很有嚼勁,仍然保留鮑魚本身的鮮味,熱愛重口味的話沾點醬汁吃又是另一種風味。清河醉雞翼 ($45 4隻)味道與中菜的醉雞相似,但酒味沒那麼濃烈,適合我這種不愛酒的人。雞肉滑嘟嘟的,幾乎連舌頭都呑下啦XD水蜜桃水果冰茶(凍) $29水蜜桃味和茶味平均,還添加了不少鮮果(並非罐頭果肉),清新健康!漢拿山芝士蛋溶岩豚肉炒飯 $128有不辣和辣的版本,價錢一樣,照顧了不

醬醃莞島鮑魚 ($119 3隻/ $199 6隻)
清河醉雞翼 ($45 4隻)
水蜜桃水果冰茶(凍) $29
漢拿山芝士蛋溶岩豚肉炒飯 $128
有不辣和辣的版本,價錢一樣,照顧了不能吃辣的人。上桌後會由韓國Oppa在食客面前將配料逐一加入與飯同炒,香氣四溢。不得不讚現炒現吃最為新鮮之餘,炒飯的過程也吸引了其他食客好奇觀望再下單,實在是很好的宣傳策略!
火焰芝士拉豬仔骨 $178
我最期待的主菜!!鋪滿芝士的鐡板上是厚肉的豬仔骨,芝士慢慢融化發出陣陣香氣,由Oppa用夾子把辣味豬仔骨沾上旁邊的芝士,再把芝士一圈一圈繞到豬仔骨上,單在一邊看已流曬口水。豬仔骨帶甜辣,與半融芝士同吃又將辣味中和不少,怕辣的我也可接受。最後別忘了吃鍋邊的滑滑半熟蛋和香噴噴牛油粟米啊!
海軍隊長鮮貝鍋(配韓國手打烏冬)$188
吃得肉類太多,又怕男士們不夠飽,再加點了一份鮮貝鍋,小小一鍋也有沙白蜆、藍青口、蠔仔、鮑魚、雜菜等多種食材,看著貝類噗噗噗的被煮沸,很誘人。韓國蘿蔔湯底吸收了海產精華後極鮮甜,吃一口泡滿湯汁的彈牙手打烏冬,大滿足。

點了三個主菜,還有前菜飲品等,每人才200左右,相當超值。美味的餐點,友善貼心的服務,抵食親民的價錢,已讓我們幾個計劃下次再來了XD
2015-08-03
  • 水蜜桃水果冰茶
  • 漢拿山芝士蛋溶岩豚肉炒飯
  • 火焰芝士拉豬仔骨
  • 海軍隊長鮮貝鍋
2015-08-10 1218 瀏覽
去朋友家試完部PS4係時候醫下肚。見佢樓下呢間野好似幾人頭湧湧。唔洗等就入黎試下啦。點知一坐低就聽到門口開始要派飛等位好彩快一步。餓餓地就叫多幾味。炸豆腐。醬鮑魚。炒飯加多個蔬菜鍋就差唔多。炸豆腐炸皮薄而脆。內裡嫩滑。沾滿酸甜微辛既醬汁很討好。要快食唔係個皮就會淋嫁啦。醬鮑魚預先切片。方便夾唔洗成隻叉住黎食。醬油味剛好提鮮而不過咸。外層有點乾硬。但整體質感唔錯。有𡁻口又唔過韌。蔬菜鍋材料豐富。每樣小小。用上大醬調味。只用小量水黎細火煮。蔬菜原味得以保留。大醬加添了咸鮮滋味。令人忍不住停落黎。炒飯係是晚亮點。由靚女韓妹主理既席前炒飯。先用麻油炒香白飯。再加配料好似泡菜呀豬肉呀咁。最後係邊加上蛋液同芝士。等啲蛋半凝固就食得。唔食淨係睇都抵。炒飯調味剛好。而半凝固既蛋同芝士令味道更加有層次。菠蘿沙冰睇得又好飲。成個菠蘿打汁加冰。透心涼又酸酸甜甜咁幾好。價錢唔貴唔怪得咁多人食啦。

炒飯係是晚亮點。由靚女韓妹主理既席前炒飯。
先用麻油炒香白飯。再加配料好似泡菜呀豬肉呀咁。

最後係邊加上蛋液同芝士。

價錢唔貴唔怪得咁多人食啦。
2015-08-09 1155 瀏覽
Sister Korea Cafe 這天與朋友到了大圍吃午餐,因為聽聞最近在大圍開了間相當抵食的韓國fusion餐廳,哇!在屋村開韓國餐廳,實在新奇,不得不試!餐廳位於大圍新翠商場地下,位置非常易找,在大圍港鐵站一出,大約步行五至七分鐘便到達新翠商場。進入餐廳後,我們便立即看一看餐廳的餐牌,餐牌設計非常精美,而且食物選擇非常非常多,我們很快便決定了吃什麼。一開始,店員先把前菜及餐湯送上枱,前菜是泡菜及菠菜。首先來了兩杯特色飲品。分別是草莓沙冰及水果茶,草莓沙冰用了一個非常特別的長器皿裝着,是一個比堅尼的樽,十分過癮,而且草莓沙冰的味道非常鮮甜,實屬炎夏佳品!而冰凍的水果茶也是甜甜的,充滿果香。漢拿山芝士蛋熔岩豚肉炒飯 有專人(韓國姐姐)在我們面前炒,炒果時好香好香,聞到都流哂口水,最後落埋蛋漿及芝士,完成!不過略嫌炒飯味道淡了點,落返少少鹽調味會更好!清河醉雞翼 雞翼非常大隻,比平時在家裏吃的大0.5倍,而且肉多肥美,肉質嫩滑,酒味香濃,醃得非常入味,不錯不錯。火山脆皮豆腐我認為這碟火山脆皮豆腐是最有驚喜的,豆腐的外層炸得非常香脆,而且沾滿酸酸甜甜的醬汁,內裏仍然是嫩滑的豆腐,口感豐富

Sister Korea Cafe
一開始,店員先把前菜及餐湯送上枱,前菜是泡菜及菠菜。
首先來了兩杯特色飲品。
漢拿山芝士蛋熔岩豚肉炒飯
不過略嫌炒飯味道淡了點,落返少少鹽調味會更好!
清河醉雞翼
火山脆皮豆腐
我認為這碟火山脆皮豆腐是最有驚喜的,豆腐的外層炸得非常香脆,而且沾滿酸酸甜甜的醬汁,內裏仍然是嫩滑的豆腐,口感豐富,味道超棒!大家來到這間餐廳,一定要試試這碟火山脆皮豆腐。

總括來說,餐廳的食物質素不錯,而且價錢相對便宜,服務態度也很好,能夠在屋村開這種韓國餐廳真係好難得,幾時到馬鞍山開返啲似樣的餐廳?
Sister Korea Cafe (大圍)
大圍翠田街2號新翠商場地下17,18 &18A號舖
2015-07-23
5 分鐘 (堂食)
2015-08-09 958 瀏覽
韓流降落親民的屋村區,大圍新翠村 ~ Sister Korea Cafe. 平時的日子都要等位!!入坐後發覺坐無虛席,心諗應該唔差掛!餐具都有韓國feel韓國餐廳當然唔少得有前菜啦,奉送埋湯嚟!清清哋,飲落好味又舒服,絕對不肥打開 menu,對我來説都是特別的菜式,唔知有冇亞朱媽同 O巴鐘意嘅菜式呢?叫左d冷盤同一個漢拿山芝士蛋溶岩豚肉,端上枱時賣相已經夠特別有待應即場表演.....(煮)"煮" 理的待應都係店主請番嚟的韓國姐姐,點解要韓國姐姐煮理,我認為店主想做出地道的韓國菜囉!加入蛋漿煮,味道濃郁帶少少芝士味,又有d泡菜味 ,真係咩嘢價錢都唔洗理!叫咗個特飲韓國波蘿冰賣相夠晒睇頭,好似沙冰咁,覺得有鮮波蘿的香味,難道用了新鮮波蘿肉來做?在炎炎夏日飲佢,超爽!
入坐後發覺坐無虛席,心諗應該唔差掛!
餐具都有韓國feel
韓國餐廳當然唔少得有前菜啦,奉送埋湯嚟!
清清哋,飲落好味又舒服,絕對不肥
有待應即場表演.....(煮)
叫咗個特飲韓國波蘿冰
2015-08-09 1039 瀏覽
上年去完韓國, 吃了非常地多的食物, 韓燒, 鐵板, 烤雞啤酒, 泡菜, 買了無數的化妝品, 因為實在非常平! 在韓國吃一個正常的餐大多都介乎10000WON~20000WON左右, 也就是$75~$150港幣! 而且份量很大, 大胃王也吃得飽飽的...一年過去, 剛剛又去完日本, 但我又牙癢癢想吃韓國菜...而且在香港要找便宜的韓國菜異常困難, 尖沙咀韓國街價錢起碼貴韓國一倍多喔! 大圍的朋友說沒關係, 屋邨有你要找的東西! 一班姊妹們走啊走, 在車站幾乎走了15分鐘才到達這個在屋邨內的韓國餐廳, 怎麼可以這麼多人...如果不是雙腿發麻還以為去了SCHOOL FOOD呢等了30分鐘, 差不多8點時終於有得坐了! 雖然外面很熱很擠, 但裡面還是坐得很舒服, 侍應走來走去還是遊刃有餘的因為太熱啦, 所以先叫凍飲! 忌廉插柚子沙冰超特級好飲, 柚子味超濃, 反而忌廉既汽水味只是點綴, 沙冰入口即溶極冰凍暢快, 見到忌廉隨著時間慢慢流入杯中, 驚覺發明這設計的人實在很有才華!好少吃炸雞的我, 已經好久沒有去KFC, 如果不是韓國有熱潮...韓國炸雞同KFC不同, 他們炸完會用好多不同的醬汁去

炸雞
好少吃炸雞的我, 已經好久沒有去KFC, 如果不是韓國有熱潮...韓國炸雞同KFC不同, 他們炸完會用好多不同的醬汁去加味, 加一點蜜糖去炸更加脆口而且更加熱氣

雖然加蔥令雞件沒那麼肥膩, 但我比較喜歡沒有加蔥, 比較原汁原味
漢拿山芝士蛋溶岩豚肉
漢拿山不知道是不是地方名? 有個韓國女仔把豚肉飯加上芝士蛋一起炒, 真的很有溶岩的效果, 看到蛋漿嗎? 盛著飯就像一個小山一樣, 韓國辣椒醬不會太辣, 好適合夏天吃, 因為很開胃, 而且加了蛋更易入口, 半生熟蛋沾上了辣醬更加好味!!!
大醬炒野菌什菜鍋
這大醬炒野菌什菜鍋比較清, 一整個鍋都是菜, 不過並不淡, 大醬是韓國醬汁之前比較咸的醬, 配上清新無油的新鮮蔬菜效果十分好, 吸收了蔬菜水份的大醬變成了可以沾的醬汁, 菇菌類又入味, 不過太清淡了, 在韓國吃過的都沒有它那麼清呢, 不夠韓國FEEL
火焰芝士拉豬仔骨
一次過滿足你買個願望的火焰芝士拉豬仔骨! OK, 其實沒有那麼誇張啦, 會有一些任你隨時可以吃的圍爐蛋, 喜歡半生熟, 全熟或者全生請自己選個時間拿起來囉~

芽菜本來就是韓式前菜, 熱食跟凍食都一樣, 其實沒什麼特別
粟米煮熱後甜甜地, 肚餓時豬骨未熱嗎? 吃粟米醫肚也還錯~

中間個芝士豬仔骨真是不得了, 溶了之後極吸晴, 一塊塊黏在豬骨上的滑身超邪惡芝士, 拉起來的芝士絲加上辣辣的醬汁, 絕對令人哇然, 啊, 難以抗拒的芝士不知要做多久運動才能消耗掉!
題外話/補充資料: 可以的話真的不想走, 坐得還滿舒服的, 但看見門外的人龍, 好吧我還是乖乖讓出坐位回家去好了
炸雞
漢拿山芝士蛋溶岩豚肉
大醬炒野菌什菜鍋
火焰芝士拉豬仔骨
2015-08-09 806 瀏覽
平時好少入黎大圍食野, 仲話要食韓國菜, 我本身都無咩期待, 但係今次好朋友兼生意好拍擋嘅介紹, 又幾令我喜出望外!雖然而家香港人嘅飲食習慣受韓國影響好深, 但係要搵間出色而好食嘅韓國餐廳確受唔容易, 而呢間我諗大家要bookmark定, 因為真係好好食! 先黎個小食, 豆腐外表非常香脆, 配上滋味嘅酸甜嘅醬汁, 入口滑嘟嘟, 絕對係必叫之選!呢個醬掩莞島鮑魚, 都唔駛點特別多講, 一個字, 好食! 入口煙韌, 醬汁味適中, 唔會搶左鮑魚本身嘅鮮味!海鮮煎餅配香蔥, 煎得香脆, 係今晚韓色海鮮三部曲之二!三部曲之最終回係呢個原隻醬油蟹拆肉。有店員係我地面前將原隻醬油蟹拆肉, 證明完全真材實料, 最好嘅地方仲會幫我地加埋紫菜撈飯 講開店員, 呢位韓國姐姐(或者係妹妹)幫我地拆蟹肉之餘, 仲會親自係我地面前煮呢個芝士蛋溶岩豚肉抄飯。本身個飯已經好好食, 豚肉辣辣地咁, 好醒胃, 而家仲係咁靚嘅女仔煮俾我地, 更加會加50分!!食左咁肉同埋海鮮, 一定要食下啲菜中和一下, 呢個雜菜煱份量夠晒大, 再加埋呢杯足料十足嘅草莓冰茶, 除左草莓之外, 火龍果都有, 而且味道又唔會太甜, 都係一個幾好
海鮮煎餅配香蔥, 煎得香脆, 係今晚韓色海鮮三部曲之二!
講開店員, 呢位韓國姐姐(或者係妹妹
食左咁肉同埋海鮮, 一定要食下啲菜中和一下, 呢個雜菜煱份量夠晒大, 再加埋呢杯足料十足嘅草莓冰茶, 除左草莓之外, 火龍果都有, 而且味道又唔會太甜, 都係一個幾好嘅餐飲選擇!

2015-08-06
2015-08-06 1201 瀏覽
無諗過屋邨會開一間幾有特色嘅韓食店,說真的,和屋邨商場的格調真的有點差距。新開不久,晚上都排晒隊,所以選擇走來食嗰晏先。午餐無set, 都係散叫餐牌上的菜式。落完單已經送上紫菜湯同小吃(芽菜,泡菜)。紫菜湯夠熱,味道很清,但不會覺得淡同稀,個人認為好飲。稍嫌泡菜有點過鹹。「卡邦尼粉絲年糕」- 奶味不算重,粉絲幾彈牙,年糕夠煙韌,食落不會太膩,不過都幾多,起碼有3,4個人以上先好叫,1,2個人食可能會太多。韓食不能少的炸雞,叫了一辣一唔辣。「韓式大蔥蜜糖炸雞」,雞很香脆,淡淡蜜糖味,熱辣辣上碟,肉質也鬆軟。另外「韓式火辣醬爆炸雞」,辣味醬辣中帶甜,辣度屬於小辣,喜歡大辣的應該覺得佢唔夠辣,不過我就覺得因為小辣,所以仍然食到雞肉味,而且夠香口。「海鮮韮菜煎餅」- 睇個樣就無咩特別,食落又真係有鮮味,尤其魷魚食落感覺夠新鮮,整體味道適中又夠熱。「綜合韓國飯卷」- 好屋企feel ,雖然係腸仔,蘿蔔,青瓜,好基本野,但係就好似係屋企整嘅卷物,味道都唔錯。「 漢拿山芝士蛋溶岩豚肉炒飯(辣) 」-侍應係你旁邊即刻整,飯真的香口,中辣程度,芝士溶在飯裏,熱辣辣放入口中,好滋味。「 濟洲豬腩石頭伴飯

湯,芽菜, kimchi
卡邦尼粉絲年糕
韓食不能少的炸雞,叫了一辣一唔辣。
韓式大蔥蜜糖炸雞
韓式火辣爆醬燒汁炸雞
海鮮九菜煎餅
綜合韓國飯卷
「 漢拿山芝士蛋溶岩豚肉炒飯(辣) 」-
漢拿山芝士蛋溶岩豚肉炒飯(辣)
「 濟洲豬腩石頭伴飯 」- 比起其他稍嫌失色,豬腩太簿太乾,飯底也不夠味道,汁唔夠,处貌也不吸引,無咩特別。
濟洲豬腩石頭伴飯
又是大圍人新屎坑的選擇,原來彩龍的位置變成了新派韓食餐廳,完全無法猜得透,決定和男人試試龍與鳳 (其實男人也怕中招,看了大圍聯盟的谷友的評價才敢一試XD)。以其他韓國餐廳作比較,這樣的前菜真的非常不吸引,海帶湯很油,芽菜和泡菜也很乾,味道也很一般。這個忌廉芝士飯卷賣相有點......,但味道卻是不錯,軟身的忌廉芝士和青瓜、蛋、醃蘿蔔等配料出奇地夾,口感豐富又不會太膩。.上網見到報導,指這個菠蘿沙冰是原個新鮮菠蘿取肉打成,所以來到便一心想點,雖然要5x元一杯,但真材實料,也夠我和男人2個人喝,喝到很多菠蘿肉,清甜解渴。這個火焰芝士粒豬仔骨,類似的菜式我不是第一次吃,但這個有爐邊蛋和粟米,吸引。連爐上的豬仔骨,只要待芝士夠溶便可以連芝士捲起來吃。可惜的是,賣相討好,但芝士質素普通,一捲起未變涼已經覺得硬身,口感粗糙,而且豬仔骨的辣味幾乎全蓋過芝士味,真的期望越大,失望越大。傳統牛肉炒粉絲,應該不易出錯了吧?味道是不錯的,份量很多,配料也不少,但感覺油膩。這餐吃了我們3百多元,坦白說,同區有更好的韓式料理,雖然少一點新派菜式,但水準與價錢附合,所以回頭的機會有點微。

5 分鐘 (堂食)
  • 韓國菠蘿冰
2015-08-05 993 瀏覽
今日放工之後去左大圍同朋友食飯,朋友係住係新翠商場附近,佢話想食最近開左無耐既一間韓國餐廳,估唔到韓國餐廳都係會屋村入面,而且裝修仲唔錯黎到之後都唔係即刻可以入去嫁,都等左成半個鐘先有位,好多人呀我地3個人,就叫3樣野食啦首先叫左個韓式壽司,韓式壽司其實同日式軍艦壽司好接近,唯一特別既係有一舊芝士係入面,食落除左令到口感更加豐富之外,芝士亦到飯團非常香,相當特別韓式炒飯,質素同尖咀區韓國街可以相比,香辣炒飯非常惹味,而且飯粒軟熟,食起黎口感同味道都唔錯不過如果可以再辣小小,會更吸引呀部隊鍋,估唔到依度都會食唔到味道唔差既部隊鍋,最近旺角開左幾間質素麻麻既部隊鍋,攪到我地都怕怕地.其實部隊鍋既特別之處都係湯底,而依度既湯底小小辣,加埋公仔麵同腸仔都係我最愛,所以非常鍾意食依味菜呀!!3個人,都係食左300幾,晚餐算係咁啦!

我地3個人,就叫3樣野食啦
不過如果可以再辣小小,會更吸引呀

3個人,都係食左300幾,晚餐算係咁啦
!
2015-08-05 786 瀏覽
居於大圍的朋友,經常說他居住的屋苑,開設了一間很美味的韓式餐館,叫我一定要試,尤其當中的芝士,我必定喜歡... 起初,真的半信半疑,因為,腦海裏他所居住的屋苑,就只有茶餐廳!不過,聽他說了好幾遍,似乎又不是順口開河,於是,便約同幾位朋友,一同潛入大圍新翠商場,探過究竟。甫到達,門面的寬大與特色設計,已令我驚訝!更驚訝的是,當時只是平日的晚上7時,門口位置竟然已有等位的人潮... 幸好,居於大圍的朋友有經驗,早已替我們book 了位,否則,不知要待多久才有晚飯吃!店內十分寬敞,呈L型,除了不少韓式的掛畫,在我們座位附近,還有一幅大大的韓式的壁畫,公仔圖案很有趣,令人有種愉快的感覺。大圍的朋友沒有前來與我們一起進食,因他說已吃了好幾遍,這幾天要停一停,不過,細心的他,早已 Whatsapp 了 suggested list 給我,說是他早前嚐過,又覺得味美的食物,我們依據他的建議,沒再看Menu 便落單了!先來一碟小吃,清河醉雞翼,色澤雖然淡淡的,外表看上去好像有點清淡,其實酒味芳香,並不濃烈,恰到好處,而且,一碟4隻,每人一隻也不怕會醉喔!這裡的飲品,外觀都甚為吸引,友人在飲品方面未有推
清河醉雞翼
韓國菠蘿冰
這裡的飲品,外觀都甚為吸引,友人在飲品方面未有推介,BeautySearch 環觀店內,最吸引我的,要數菠蘿冰,原個菠蘿上桌,除了菠蘿炒飯,這可算是突破!
韓國菠蘿冰,整個菠蘿盛載的都是菠蘿砂冰,卻沒有因為是砂冰的原故而令味道減淡,依然滿載著菠蘿的清甜。還有旁邊掛著的那片菠蘿,非常鮮味,絕對不是罐頭菠蘿可以媲美的。
醬醃莞島飽魚 (3隻)
飽魚蒸熟後,再以醬油及20款配料醃製而成,肉質非常稔,而且入味咸。
加上切片上碟,方便大家 share 之餘,確實較易咀嚼
漢拿山芝士蛋溶岩豚肉炒飯
漢拿山芝士蛋溶岩豚肉炒飯屬韓國濟洲的炒飯,還有韓人藉專人招待,在我們面前炒飯,並分配給我們,感覺份外專貴。
看似簡單的炒飯,原來功夫也不少,一步又一步,熱騰騰的炒飯推出,混合了香濃的芝士及滑溜的雞蛋,半溶的效果,質感細軟,非常滋味。
火焰芝士粒豬仔骨
上桌時的器皿有別於平常所見,中央部份,有點像韓燒的燒板,外圍則有四小格,分別盛載了牙菜、粟米及蛋漿。同樣,有韓藉專人招待,替我們主理,整個過程,最吸引的當然是看見濃郁的芝士慢慢溶化,並包裹著豬仔骨,成為卷物的形態!
濃郁的芝士,厚厚地包裹著而豬仔骨,豬仔骨帶微辣,與芝士混在一起,減淡了芝士的漏,令豬仔骨更有層次,煙煙韌韌,別有風味,確實「芝」味無窮!
海軍隊長鮮具鍋 (配韓國手打烏冬)
海軍隊長鮮具鍋 (配韓國手打烏冬)用上韓國蘿蔔作湯底,鍋料非常,包括:沙白蜆、藍青口、鮑魚、雜菜,件件都非常有分量,再配韓國手打烏冬,感覺,就像品嚐一碗重量級烏冬,超贊!
鍋料非常豐富,另外,不得不提的,是蘿蔔湯底非常清甜,絕對不可不喝。

題外話/補充資料: 細心留意,店內有數名韓籍男生,原來他們都是來港讀書,如你不懂韓文,也可以用英文同他們交流,雖然他們得英語不算流利,卻因為這樣,大家的對話才更添趣味喔!
韓國菠蘿冰
醬醃莞島飽魚 (3隻)
漢拿山芝士蛋溶岩豚肉炒飯
火焰芝士粒豬仔骨
海軍隊長鮮具鍋 (配韓國手打烏冬)
2015-08-03 582 瀏覽
韓國菜一行都偏好喜歡食,今次又黎試新餐廳啦,果然都沒有令我失望 一走入間餐廳,環境乾淨,裝修特色!忌廉芝士卷,雖然賣相一舨,但口感意想不到,忌廉和芝士混合地剛剛好,一點都唔流!有睇來自星星的你,見到炸雞都唔會陌生。所以我們都order左韓式大蔥蜜糖炸雞,有濃厚大蔥的香味,再加上甜甜地蜜糖,意想不到的配合,易入口,不錯不錯! 由而好少韓國餐廳有粥order,店員推介香菇泡菜牡蠣粥,當然要即點啦,有蠔肉+泡菜少許spicy ,辣度適中。適合一點唔食得太辣既朋友仔!整體來講,雖然地方是遠左少少,但食物有水準!!!

一走入間餐廳,環境乾淨,裝修特色!
一點都唔流!
少許spicy ,辣度適中。適合一點唔食得太辣既朋友仔!

整體來講,雖然地方是遠左少少,但食物有水準!!!

2015-07-21
2015-08-03 685 瀏覽
星期日無聊呢晚餐既時間發現呢間新開小店,大家既評價又不錯就決定飛車去試下……六點鐘到步唔駛等位就入得,再遲多十五分鐘就有排等了!因為得兩個人食所以都唔叫得多!係屋村店都咁有心思既裝修設計已經好少見了!坐底order完就每人派一份……免費前菜及例湯!全場指定必叫……但要有特色既比堅尼已一早售罄,因為成支可以帶走的…… 兩個人食完呢個都已經包了,但因為係平底鍋好快就無湯,所以加水都加得好密價錢中規中矩啦…場內有韓國侍應生,有男有女當然有d不錯啦!
因為得兩個人食所以都唔叫得多!

係屋村店都咁有心思既裝修設計已經好少見了!

前菜+例湯

坐底order完就每人派一份……免費前菜及例湯!

菠蘿冰

部隊芝士拉麵蛋邊牛肉鍋

兩個人食完呢個都已經包了
,但因為係平底鍋好快就無湯,所以加水都加得好密

韓國大蔥蜜糖炸雞

價錢中規中矩啦…

場內有韓國侍應生,有男有女當然有d不錯啦!
2015-08-02
菠蘿冰