招聘中
今天
今天
28天前
2021-06-06 145 瀏覽
朋友食過幾次話好食經佢大力推介之後就決定試一試佢大約12點幾去到 好好彩 唔洗等位因為一到1點就就開始要排隊🥲🥲.Lunch set泰式海南雞飯 $75冬陰功海鮮炒飯 $75龍眼冰 +$8綠豆沙冰 +$8.海南雞飯一個set咁上 成個present幾好海南雞唔算好多 因為佢有啲青瓜墊底但勝在都夠滑 唔鞋油飯都夠味 唔錯😋😋重有佢啲雜菜係有炒過同有調味唔係白灼🤭冬陰功炒飯我覺得重好食過海南雞飯真係食到冬陰功味 又唔太辣炒得好香 重有海鮮份量好多!🤩飯量都好多 女仔未必食得曬Lunch set加8蚊可以叫特飲龍眼冰我覺得普通 可以唔洗嗌但係大推綠豆沙冰🌟🌟成個感覺就係綠豆沙加冰一齊blend好好味 好消暑👍🏻👍🏻
朋友食過幾次話好食

2021-06-04
泰式海南雞飯
  • 冬陰功海鮮炒飯
2021-06-05 89 瀏覽
很夜才去,臨近休息時間,唔使等位。食物:- 巴東牛展 。推介!唔辣,唔會好頸渴,份量不會少少的!- 印度烤餅。又熱又脆薄博!服務:- 添了兩次水,臨走前他們再問我們需要添水不要,所以非常欣賞。
很夜才去,臨近休息時間,唔使等位。

食物:
- 巴東牛展 。
推介!唔辣,唔會好頸渴,份量不會少少的!

- 印度烤餅。
又熱又脆薄博!

服務:

重中之重的前菜先來一道豬頸肉沙律🥗,豬頸肉很多的放滿整整一盤,味道十足!!再配上新鮮的生菜,配搭一流!!不過喜歡吃蔬菜🥬的我,就覺得生菜略為偏少,有點不夠吃呢~哈哈!!😄不久之後,就再有越式蝦米紙卷。起初我以為他們將蝦米放入紙卷內,感覺很創新~😂於是便點來試試,原來是越南蝦🦐...配上米紙卷~~~Siu4Siu4😂😂😂這樣每件米紙卷皆有一隻越南蝦🇻🇳,我覺得很新鮮爽口,很美味!!😋緊接就是冬陰功魚煲,但肉眼看很像酸菜魚湯煲,味道也有點相似,但可以接受的。😌魚肉的份量算是偏多的,只是配料一般,有些草菇之類的,不算是太吸引⋯⋯最後必點的甜品肯定是芒果糯米飯🥭🍚,賣相一流,芒果亦很甜,黑白糯米再配上椰漿,為這餐泰國菜畫上完美的句號。差點漏了說很重要的東西,就是我還有點一個椰皇作飲品,有滿滿的椰肉,而且椰水亦很清甜啊~~😋😋

豬頸肉沙律
冬陰功魚煲
椰皇
豬頸肉沙律
椰皇
2021-06-03 220 瀏覽
燒豬頸肉沙律越式蝦米紙卷配料幾足夠,感覺呢道菜係抵食嘅!原本以為係「蝦米」就sad... 但原來係「越式蝦—米紙卷」lol 笑死🤣 所以每個米紙卷都有隻鮮蝦嘅!好食😋泰式酸魚湯🌚唔⋯ Menu係寫冬陰功魚煲ga. 但張單寫「酸魚湯」。而結果真係酸菜魚湯底嘅style 感覺不對。雖然味道都係可以接受,魚有好足夠嘅肉,應該係三個人分都OK嘅份量。配料一般,有唔少草菇粒粒。薄菏梳打咁濃味嘅食物係要refresh一下。但其實就冇所謂傳說中嘅牙膏味😂 而係淡淡清香 to me ~ 餐廳好在係會分杯冰 同 樽裝梳打上。咁可以自己走哂啲冰都得😂 扮晒嘢養生芒果糯米飯🍚有白色款同黑糯米款😌 甜度啱啱好,同埋最緊要係有溫度~ 芒果都係幾新鮮嘅😋
燒豬頸肉沙律

薄菏梳打
薄荷梳打

芒果糯米飯🍚
2021-06-02
2021-05-31 144 瀏覽
樓高三層,地方寬敞,裝潢極具泰國風情,環境不錯。..我們二人點了:《醃無骨鳳爪沙律》鳳爪有咬口,調味唔錯,清新中帶點酸辣,令人一口接一口。.《燒海鮮大拼盤》有五款燒物,一式兩件,分別是鮮菠蘿、鱔、蠔、大虎蝦、扇貝,每款都好大件,令人wow一聲😍 第一次試燒鱔,很可口。菠蘿已切粒,虎蝦都已開邊,好貼心👍🏻食一件海鮮,夾一口鮮甜的菠蘿,豐盛中一點light,剛剛好。虎蝦起半邊肉已經勁多。.《泰式甜品小拼盤》喜歡這兒的甜品是微熱上桌的,一口的大小剛好,而且總的來說都不會太甜。椰汁大菜糕分兩層,上層椰汁糕甜甜的,下層大菜糕則像啫哩;椰子班戟口感是煙韌的,帶點蛋香,頗特別;千層糕和西米糕也不錯,甜品胃表示滿足~千層糕好精緻。.飲品點了椰青。.P.s. 碟子很漂亮但忘了拍照😂.附數頁餐牌作參考。
樓高三層,地方寬敞,裝潢極具泰國風情,環境不錯。
我們二人點了:
《醃無骨鳳爪沙律》
鳳爪有咬口,調味唔錯,清新中帶點酸辣,令人一口接一口。

《燒海鮮大拼盤》

第一次試燒鱔,很可口。
菠蘿已切粒,虎蝦都已開邊,好貼心👍🏻

虎蝦起半邊肉已經勁多。

《泰式甜品小拼盤》
泰式甜品小拼盤

千層糕好精緻。

飲品點了椰青。

P.s. 碟子很漂亮但忘了拍照😂
附數頁餐牌作參考。

2021-05-30 101 瀏覽
灣仔間新泰搬左去大王東街~~地方夠大又多卡位,即刻搵日黎感受泰國度假氣息!椰汁青檸雞湯 - 叫左唔辣,反而更加飲得出雞湯鮮味,好fresh唔會覺得膩,D料多到食唔哂,而且雞件都好夠嫩燒黃鱔 - 第一次係泰國餐廳食黃鱔,估唔到咁好食,肉質好彈牙新鮮泰式柚子蝦沙律 - 有魷魚又有大大隻蝦,最鍾意裡面D脆脆同腰果,加埋一齊食層次好豐富參峇炒通菜 - 炒得都幾有鑊氣,通常食泰式炒菜都係試馬拉盞,呢隻參峇味原來係娘惹GE一隻辣醬,食落好惹味泰國椰青 - 天氣咁熱唔少得叫個椰青啦~無酸味好新鮮,爽!泰式凍咖啡 - 個奶另外自己就個人口味加~試左個friend一啖,咖啡味幾濃,都唔錯蔓越莓汁 - 用黎解油膩感最岩~泰式甜品小拼盤 - 最後嗌左個甜品拼盤share,因為好飽已經叫左細份,點知份量都好多下,最正都係西米糕,西米椰汁糕兩種口感,食完大滿足呀!
泰國椰青 - 天氣咁熱唔少得叫個椰青啦~無酸味好新鮮,爽!
蔓越莓汁 - 用黎解油膩感最岩~
  • 泰式柚子蝦沙律
  • 燒黃鱔
2021-05-29 96 瀏覽
夏日炎炎,每天都曬到溶,令我想起泰國的撥水節,真是透心涼😌因為想飲椰青,所以就約了朋友吃泰國菜🔶小拼盤(蝦餅,魚餅)賣相很精緻🤪好像花兒開花般~而且圓轆轆和脹卜卜的,十分趣緻😄蝦餅超多蝦肉,非常之彈牙👍🏾而魚餅一點魚腥味都沒有!好好食💕🔶泰式青咖喱(雞)這個青咖喱比起一般的再微辣些少,較為野味😚雞塊有很多!全部都好嫩滑🥰好正啊~🔶印度薄餅咖喱當然要配個薄餅一起吃啦🤪這個薄餅與平時吃開的有點不一樣,這個非常之脆,而且很鬆軟,不是扁塌塌和結結實實般,吃多也不會吃滯🤪🔶酥炸香茅魚(配青芒果沙律)這道菜一端上來十分之吸睛一條非常之生猛的炸魚好像在水中跳上來🤪魚肉炸成魚條,啖啖魚肉之餘,也很香脆🥳而青芒果沙律十分清爽開胃,第一次吃青芒果✌🏾🔶日式南瓜焗海鮮飯這個也是造型咁非常之強!想不到是整個南瓜用作載飯海鮮類也有很多!有蠔、魷魚、蝦等等,而且是大大件,而不是切粒這個飯性價比非常之高!🔶椰青椰青是我今次來的目的,當然要點這個啦🤪椰青水清甜不在話下😆令我喜出望外的事,椰青肉非常之厚,而且也很容易刮出來吃🤩超棒啊💕⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️小拼盤(蝦餅,魚餅) $108⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
夏日炎炎,每天都曬到溶,令我想起泰國的撥水節,真是透心涼😌因為想飲椰青,所以就約了朋友吃泰國菜[笑哭]

🔶小拼盤(蝦餅,魚餅)

🔶泰式青咖喱(雞)

🔶印度薄餅

🔶酥炸香茅魚(配青芒果沙律)
這道菜一端上來十分之吸睛[色]一條非常之生猛的炸魚[笑哭]好像在水中跳上來🤪魚肉炸成魚條,啖啖魚肉之餘,也很香脆🥳而青芒果沙律十分清爽開胃,第一次吃青芒果✌🏾

🔶日式南瓜焗海鮮飯
這個也是造型咁非常之強!想不到是整個南瓜用作載飯[得意]海鮮類也有很多!有蠔、魷魚、蝦等等,而且是大大件,而不是切粒[害羞]這個飯性價比非常之高!

🔶椰青

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
小拼盤(蝦餅,魚餅) $108
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
泰式青咖喱(雞) $88 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
印度薄餅$32 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
酥炸香茅魚(配青芒果沙律) $168 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
日式南瓜焗海鮮飯$118 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
椰青$45
📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍
新泰東南亞餐廳 (灣仔)
灣仔大王東街21-23號興旺閣地下至2樓
2021-05-28 74 瀏覽
有時對東南亞菜都有啲情意結⋯⋯因為佢哋有獨特嘅醬汁!尤其對咁熱嘅天氣諗起都覺得幾開胃呀!🤓今日同老婆去搵食!選擇左一間非常出色嘅東南亞餐廳🍴⋯⋯🍴🍴新泰東南亞餐廳🍴🍴餐廳充滿東南亞風情!而且座位好寬敞舒適!好舒服⋯⋯鐵板蠔仔炒蛋份量超大⋯⋯好似層層碟咁🤩蠔仔都幾大粒添⋯⋯由鐵板奉上!炒蛋煎到有少少金黃脆邊😎非常香口🤓蠔仔又非常鮮味⋯⋯奉上特製嘅辣醬!好惹味⋯⋯底層仲有大量芽菜!🤩泰國街邊豬肉串呢個真係不得不食!豬肉串鮮嫩多汁!燒得啱啱好!烤有少少燶邊!最重要特製嘅醬汁😋😋🤩🤩好味到不得了!雖然去唔到泰國旅行但係都食到泰國嘅豬肉串🤩⋯⋯芒果冰沙食咗咁多香口菜式來一杯冰沙🤩正🤩又唔會過甜😎
有時對東南亞菜都有啲情意結⋯⋯因為佢哋有獨特嘅醬汁!

🍴🍴新泰東南亞餐廳🍴🍴

食咗咁多香口菜式來一杯冰沙🤩正🤩又唔會過甜😎

• 芒果冰沙
  • 泰國街邊豬肉串
  • 蠔仔煎蛋
而家外出旅遊應該係等零希望⋯⋯想食東南亞嘅美食😂其實香港都好方便🙆‍♀️今日去呢間餐廳無論裝修😬食物都非常達標😍唔知道仲以為自己去咗旅行添😎🥢🥢新泰東南亞餐廳🥢🥢泰式青咖喱可選擇豬、牛、雞😊我哋就揀咗豬肉!材料非常豐富有泰國茄子🍆豆角、薯仔仲係炸過添😋非常香口⋯⋯豬肉非常鮮嫩多汁!個醬汁俾足一百分💯⋯⋯加咗少少椰汁添加風味!印度油酥餅食咖喱點少得印度🇮🇳酥餅⋯⋯烤得非常鬆脆!點啲青咖喱汁食真係超好味😋⋯⋯酥炸香茅魚配青芒果沙律🥗視覺上非常享受!魚肉已經起肉再炸得非常香脆⋯⋯仲有一陣陣嘅香茅香氣!不得不讚青芒果沙律🥗⋯⋯醬汁真係非常惹味!超出色!椰青冰沙呢個非常消暑解渴⋯⋯係用新鮮嘅椰青加椰青肉打製而成⋯⋯充滿椰香!超讚👍😍餐廳整體每一樣菜式都好出色⋯⋯尤其是佢哋調製嘅醬汁!非常地道!我哋一定會再去!😍🥰

🥢🥢新泰東南亞餐廳🥢🥢

• 印度油酥餅
  • 酥炸香茅魚配青芒果沙律
  • 椰青冰沙
2021-05-27 106 瀏覽
朋友一直鐘意食泰國菜🤪,今日比佢搵到間岩曬聚會嘅餐廳,又比人拉左去食店內坐位都好多,枱唔會放到密麻麻,周圍設計都覺得係落左心思我個人好鐘意啲有質感嘅餐具,等生活有多d 儀式感,哈哈其實menu 好大本(所以朋友睇左好耐都落唔到決定🤣)之後睇到甜品個陣就知想試一個小拼盤(女仔嘛 總係在意甜品多d 店員話大小拼盤嘅分別在於有冇芒果糯米飯同埋每款嘅數量。冇記錯嘅話小拼盤入面有嘅係:大菜糕,pancake,千層糕,椰汁西米糕。口感都係偏軟糯,有熱有凍椰青溫度岩岩好,冰冰涼涼❄️❄️,驚喜嘅係個涼感可以keep 到成餐咁耐,入口清甜解渴,岩曬香港夏天仲有呢一個沙律味道都唔錯,酸得來帶有少少微辣,份量又足係時候講下重頭戲,燒烤海鮮大拼盤每種海鮮一人一隻,另外菠蘿已經切細粒埋,方便食,加分每個蠔殼入面我本身以為得一隻蠔,點知有兩隻,而且蒜蓉好足蝦肉整出黎食個陣發現真係好大隻,咬落做到淡淡肉,好似食跟mini 龍蝦咁鰻魚嘅味都調得好好,但食落要小心裏面可能會有啲細骨頭同朋友平均一人食左三百蚊,環境舒服,服務都幾好,係個聚會好地方

店內坐位都好多,枱唔會放到密麻麻,周圍設計都覺得係落左心思
我個人好鐘意啲有質感嘅餐具,等生活有多d 儀式感,哈哈

仲有呢一個沙律味道都唔錯,酸得來帶有少少微辣,份量又足

係時候講下重頭戲,燒烤海鮮大拼盤

每種海鮮一人一隻,另外菠蘿已經切細粒埋,方便食,加分

每個蠔殼入面我本身以為得一隻蠔,點知有兩隻,而且蒜蓉好足

鰻魚嘅味都調得好好,但食落要小心裏面可能會有啲細骨頭

2021-05-25 89 瀏覽
好耐冇食泰國嘢啦,因為要多啲人先可以叫多幾個餸,所以一直未食,今日終於同朋友食到啦!泰式生蝦🦐食泰國嘢點可以唔叫泰式生蝦,蝦肉爽口配埋辣汁,非常惹味!😋沙嗲串燒🐤🐮🐷黎到已經嗅到陣陣沙嗲味,好香,好惹味。雞牛豬各2串,可以滿足食肉獸嘅慾望,雞肉重燒得好嫩😆冬陰公🦐3個人食唔到咁多,所以叫咗一碗細,唔算好辣,但酸酸地,好開胃。馬沙拉咖喱🐤加印度酥餅好香咖喱味,啱哂食唔到辣嘅人,用埋印度酥餅點咖喱,吸哂啲精華!泰式生菜包🐷肉碎辣辣地,重香茅味,非常惹味!一邊包,一邊比朋友搶黎食。🙈泰式炸蝦餅🍤蝦餅肉質彈牙,炸得好香口。馬拉盞通菜🥬食咗咁多肉,緊係食吓菜啦!炒得幾惹味,送飯一流!芒果糯米飯🍋香甜軟熟嘅糯米,配上香濃椰漿同甜甜酸酸嘅芒果,好夾!仲叫咗菠蘿沙冰同椰青飲,夏日熱辣辣,非常清甜涼爽。

泰式生蝦🦐
食泰國嘢點可以唔叫泰式生蝦,蝦肉爽口配埋辣汁,非常惹味!😋

沙嗲串燒🐤🐮🐷
冬陰公🦐
馬沙拉咖喱🐤加印度酥餅
泰式生菜包🐷
泰式炸蝦餅🍤
蝦餅肉質彈牙,炸得好香口。
馬拉盞通菜🥬
食咗咁多肉,緊係食吓菜啦!炒得幾惹味,送飯一流!
芒果糯米飯🍋
香甜軟熟嘅糯米,配上香濃椰漿同甜甜酸酸嘅芒果,好夾!
仲叫咗菠蘿沙冰同椰青飲,夏日熱辣辣,非常清甜涼爽。
2021-05-23 68 瀏覽
放左公同同事去灣仔chill下,發現呢間泰國餐廳都幾有規模,就試下啦!的確環境真係唔錯,有寧靜嘅感覺同裝修都好企理。餐前嘅擺枱都同細緻,個waiter仲超好人,會關心下你位置ok唔ok咁。Menu實在好多野揀,我地就先揀左前菜大蝦青木瓜柚子沙律,好正呀,超級開胃但恰到好處。柚子真係又酸甜又新鮮!好推介!飲品都係上得好快嘅,椰子沙冰真係無得輸!侍應仲好好人幫我地講解製作方法同食材,原來裡面加左椰奶,同好多其他野,好香好濃,真係好好飲。之後我地仲叫左馬拉盞通菜,好香,唔錯!呢個豬肉串燒個名好特別個味都獨一無二,好好味,又香口,又入味,真係好值得試!呢隻烤雞裡面仲有飯夾係中間,都好香好味呀!呢個燒牛扒又係無得彈,侍應話係鎮店之寶,真係5成熟岩岩好成張相構圖真係色彩繽紛好靚最後最後甜品係唔可以缺少架!!!全部都係師傅即日整嘅好有心機好好味呀!
的確環境真係唔錯,有寧靜嘅感覺同裝修都好企理。

之後我地仲叫左馬拉盞通菜,好香,唔錯!

呢隻烤雞裡面仲有飯夾係中間,都好香好味呀!
呢個燒牛扒又係無得彈,侍應話係鎮店之寶,真係5成熟岩岩好

成張相構圖真係色彩繽紛好靚

最後最後甜品係唔可以缺少架!!!

全部都係師傅即日整嘅好有心機好好味呀!
2021-05-06
  • 泰式柚子蝦沙律
2021-05-22 56 瀏覽
今天星期六所以早些食晚飯怕人多。因疫情關係,我們也好幾個月沒有光顧這店。我們6:15pm 便入座,人不算多只有一半坐滿,馬上落單希望不用等太久,点知等足40分鐘才上第一道菜。已經餓到沒甚麽胃口。還好上來的第一道菜是冬陰雞碢湯,都可以食得下。第二道菜是炸魚也要等多10分鐘。大約7:25pm 才食甜品,以為可以慢慢享受甜品,点知侍應走過來問我們可否埋單。我們真的不知甚回應,呆了幾秒才回答她,你可以埋單嘅,但我們還食緊甜品呢!本來weekend 想食泰國菜可relax 下,但整頓晚餐從頭到尾都食得冇哂mood. 這裡食物和環境算是不錯的,但這樣的服務態度和上菜速度真是不敢再光顧。

2021-05-22
2021-05-21 341 瀏覽
經朋友極力推介,終於黎到灣仔嘅新泰食泰國菜果然,朋友真係冇介紹錯!新泰有兩層地方,我地4個人就被安排去到二樓一個小廳入面嘅圓形大枱。坐位都好寬敞,坐得好舒服我地4個人實在太肚餓,所以都嗌左幾多食物首先,就叫左每人一杯飲料。友人叫左椰青,我就叫左椰汁紅豆冰。味道幾好,椰汁味好濃,但又唔會太甜前菜我哋就叫咗泰式柚子蝦沙律。我本身對於柚子冇乜興趣,但係呢個沙律令我另眼相看,一食落去酸酸甜甜,味道層次好豐富,真心好好味 推薦大家食呢個沙律!跟住就係呢個燒西冷牛扒。我哋就叫咗七成熟,而廚師又真係將七成熟拿捏得好好喎。呢個西冷牛扒令到我好驚喜,佢啲肉質非常軟熟,而且因為佢係燒嘅,就會令到外皮脆脆地,仲有啲炭燒嘅香味,非常之吸引!我基本上都冇乜點過啲醬汁㗎,因為個西冷牛扒本身都已經醃得好入味侍應推薦我哋食呢個越式燒春雞釀香茅黃飯,我哋就一於試一試佢,結果都冇令我哋失望啊燒雞燒得好香,雞肉好嫩滑,咬落仲有汁添。黃飯亦煮得好好,一啲都唔油,但就有好惹味嘅泰式香料之後就食咗呢個泰式街邊豬肉串,肉質一啲都唔粗糙,而且串燒燒得好香,點埋個醬汁食就一流啦!想健康啲我哋仲嗌左馬拉盞通菜,食落味道非常豐富,知道廚師
經朋友極力推介,終於黎到灣仔嘅新泰食泰國菜
果然,朋友真係冇介紹錯!

我地4個人實在太肚餓,所以都嗌左幾多食物

椰汁紅豆冰

推薦大家食呢個沙律!

泰式柚子蝦沙律

燒西冷牛扒

越式燒春雞釀香茅黃飯

泰式街邊豬肉串

想健康啲我哋仲嗌左馬拉盞通菜,食落味道非常豐富,知道廚師一定用咗好多配料同香料去炒

馬拉盞通菜

食泰國嘢又點少得咖哩。我地就叫左泰式青咖哩配豬肉,味道好濃郁,辣味剛剛好,而且佢好足料
,豬肉同蔬菜份量都好多。待應見我地食咖哩,仲介紹我地叫埋印度酥餅。酥餅煎得好鬆脆,用佢黎點咖哩一流
我地最後差唔多食哂成碗咖哩汁啊

泰式青咖哩

雖然4個人食咁多嘢已經好飽,但係又點可以唔嗌甜品
我地叫左呢個泰式甜品大拼盆,有5款甜品
待應極力推薦當中嘅芋頭糯米糍,話係師傅自己由頭到尾人手做架
我就最欣賞佢個糯米飯,啲飯由黑糯米同白糯米組成,而且芒果好甜,呢個配搭十分出色

泰式甜品大拼盆

總括黎講,呢個晚餐我十分之滿意,好耐冇食過咁好味嘅泰國菜喇,而家又唔係好貴,都幾抵食
椰汁紅豆冰
馬拉盞通菜
泰式青咖哩
泰式甜品大拼盆
2021-05-19 89 瀏覽
炎炎夏日,熱焫焫的天氣,不其然令人想起泰國🇹🇭,今天(在五月至熱的一天)我去了這一幢樓的泰國餐廳,享受了泰國的美食。這幢餐廳樓高兩層,坐位寬闊,有sofa位,適合三五知己,大快朵頤,最緊要係冷氣足夠,夠涼爽,佈置也充滿泰國的色彩。今天雖然是佛誕公眾假期,餐廳依然供應set lunch,選擇亦很多,有海南雞、炒飯,炒河及咖喱,我就選了香🔥豬脛肉炒河,另外午餐可加錢配小食及飲品,我就加了蝦餅和椰汁冰,而泰國耶菜苗基乎係我到泰國餐廳必點的菜式!主食炒河,豬脛肉條狀厚切,大細適中撘配闊河粉,炒得乾身又惹味,不太🔥,除了豬脛肉外,還有其他蔬菜,包括三色椒、蕃茄和青豆角顏色和營養都很豐富,令人食指大動小食🦐餅,香脆可口,雖然係加配,但份量也不少,合共有四件,如果多人,可以加多幾樣小食與朋友分享,set lunch小食有三款選擇,另外有馬拉盞通菜及沙律。飲品椰汁冰,透心涼,好香的椰汁,我之後先發現原來佢有椰青沙冰(另一台日本客叫左)下次真係要試下,在夏天飲沙冰先有feel值得一贊再贊的係店員會主動問客人要暖水定冰水,雖然天氣係熱,但不少女士仍然會選擇飲暖水!下次會同朋友一齊再去!

下次真係要試下,在夏天飲沙冰先有feel

下次會同朋友一齊再去!