2024-07-20 1055 瀏覽
新泰呢間泰國向來好出名,食過返尋味,今次一於再黎試吓串燒沙嗲(3串牛、3串雞)雞肉嫩滑,用左雞脾肉燒;而牛肉新鮮,亦唔會燒得太熟太韌,甚至可以唔洗蘸沙嗲汁,都食得出鮮味!豆腐酥沙律豆腐酥嘅煮法,就係豆腐整碎,然後拎去炸,變成一顆顆脆粒,口感幾新奇,而上面放左好多不同水果(如藍莓、蘋果)、腰果,酸酸甜甜幾開胃!泰式燒春雞配香茅黃飯個人認為係鎮店之寶, 原隻燒春雞直接上檯, 雞皮燒到金黃色, 雞肉燒得好入味好juicy!一切開, 入面鋪滿大量黃飯, 每口飯都充滿啖啖既油香&薑味, 米飯粒粒分明嫌太油既話, 可以食返旁邊既沙律菜中和下口腔既飽膩感~馬拉盞炒通菜通菜新鮮爽脆, 再放入馬拉版蝦醬一齊炒, 味道香口惹味!芒果雪糕配糯米飯底層放上熱辣辣既糯米飯, 上面放上冰凍既椰子雪糕&粒粒芒果肉, 再將椰青肉刮出來做成一道甜品有冰火二重奏既享受! 感覺幾得意, 同時亦唔會覺得太甜!椰青冰凍既椰青水, 飲落好清甜, 係呢個炎炎夏日下, 尤其解渴!
新泰呢間泰國向來好出名,食過返尋味,今次一於再黎試吓

串燒沙嗲(3串牛、3串雞)

豆腐酥沙律

泰式燒春雞配香茅黃飯
嫌太油既話, 可以食返旁邊既沙律菜中和下口腔既飽膩感~

馬拉盞炒通菜
通菜新鮮爽脆, 再放入馬拉版蝦醬一齊炒, 味道香口惹味!

芒果雪糕配糯米飯
有冰火二重奏既享受! 感覺幾得意, 同時亦唔會覺得太甜!

椰青
2024-07-20
2024-03-26 3066 瀏覽
喺灣仔利東街附近,發現一間裝修幾靚,坐得幾舒服嘅泰國餐廳,雖然小貴,但食物份量算大,同埋我地唔算食得辣,都好多選擇,所以好值得。睇下餐牌先舖頭環境泰式柚子蝦沙律$118柚子用左泰國金柚,非常多汁爽口,仲落左大蝦同魷魚,醬汁方面有椰糖香味,就算走辣都好夠味。香芒軟殼蟹米紙卷 $98芒果同炸脆嘅軟殼蟹,配生菜同紅蘿蔔,點酸魚露,好食,但俾頭先好突出嘅沙律搶曬flow 。越式燒春雞釀香茅黃飯 $228一般喺街食燒春雞,皮脆唔難做到,但好多間就算雞髀,啲肉都可以好鞋。呢度做到嫩滑多汁,所以裡面用香茅同黃薑粉炒香嘅飯好好用,本身乾身,但又可以吸收雞汁,一物多用更正。隔離伴碟嘅菜絲沙律,原來又有特別嘅,有一般沙律嘅酸甜,苜蓿芽同紅蘿蔔絲上面加左花生碎即刻惹味左好多,但繼續可以解膩。侍應哥哥仲話呢款沙律無得散叫啊!泰式凍奶茶$48味道香甜,奶香夠滑,都可以龍眼冰$55好多龍眼沖嘅,清甜,不過感覺有另外加多左糖。雖然要增加穩定性,但可以落少啲。芒果雪糕配糯米飯$68店員推介呢個甜品,原來上枱用椰青裝住咁精緻。裡面有芒果雪糕、芒果肉、椰青肉,同埋主角,暖暖地又有椰子香味嘅糯米飯,糯米飯唔係太硬,仲做到冰
舖頭環境
泰式柚子蝦沙律$118
香芒軟殼蟹米紙卷 $98
越式燒春雞釀香茅黃飯 $228

泰式凍奶茶$48
味道香甜,奶香夠滑,都可以

龍眼冰$55
芒果雪糕配糯米飯$68
店員推介呢個甜品,原來上枱用椰青裝住咁精緻。裡面有芒果雪糕、芒果肉、椰青肉,同埋主角,暖暖地又有椰子香味嘅糯米飯,糯米飯唔係太硬,仲做到冰火效果,非常出色。
小計$615
服務費$61.5
總金額$676

新泰東南亞餐廳 (灣仔)
灣仔大王東街21-23號興旺閣地舖至2樓
電話: 23273938

2024-03-05
  • 越式燒春雞釀香茅黃飯
  • 芒果糯米飯
2024-08-24 0 瀏覽
呢間舖頭真係已經食過好多次,但係因為佢嘅食物款式非常之多,所以次次嚟都仲係好多嘢想食咁舖頭嘅裝飾其實都落咗好多新機,每一個角落都融入咗泰式嘅裝飾今日同朋友嚟,叫左柚子沙律,如果唔食辣嘅人,就建議佢先唔好撈勻啲醬汁。嘢食粥表面嗰啲先,因為相對冇咁辣。底嗰啲浸住啲汁嘅可以留返比食得辣嘅朋友食。柚子全部去晒被之後,每一粒果肉都好飽滿,一咬落口就已經好Juicy,酸酸甜甜得來加埋少少辣嘅汁,就更加惹味。除咗蝦之外佢仲有魷魚,海鮮嚟講兩隻都幾新鮮,份量都到幾個人分都唔係問題。我哋另外仲叫咗個青咖喱,有幾款肉可以俾你揀,我哋揀咗雞肉。另外仲加咗個手抓餅,兩隻配埋一齊食好味得來又可以有啲飽肚咁。佢份量都幾多,青咖喱嚟講佢唔會好辣,手抓餅沾滿晒汁之後,比齋食又另外一番風味。甜品嗰度我哋揀咗個芒果糯米飯配雪糕,一上嚟就已經好有打卡feel,糯米嘅份量唔會好多,加埋新鮮嘅芒果果肉同埋芒果味嘅雪糕,成餐飯都好滿足。
舖頭嘅裝飾其實都落咗好多新機,每一個角落都融入咗泰式嘅裝飾
2024-08-20 0 瀏覽
咁啱經過,見到呢間泰國菜館樓高幾層,於是就行咗入去試食泰國嘢梗係唔少得冬陰功,佢嘅湯底唔算好辣,但係配料好多,除咗蝦之外仲有草菇、各色香菜。另外我哋叫咗個炒金邊粉,金邊粉上嚟嘅時候就有個好靚嘅蛋網包住左,個網包住到啲粉,但包唔到個味。佢啲香味傳晒出嚟。入面有啲海鮮同埋豆芽,隔離仲加咗啲花生碎喺度。個粉嘅調味啱啱好,食落唔知點解我覺得有少少煙靭feel,但又唔黐牙,好正我哋仲有幾串串燒,個人覺得雞肉最好食,都幾Juicy。佢個醬我覺得加咗少少花生,食得出有花生香味另外我覺得大家都一定要試嘅一定係佢嘅椰子沙冰。食落唔會太甜,但係又有好香嘅清爽椰子味。溶咗之後係飲品,唔溶嗰陣簡直係甜品。連唔鍾意食甜品嘅朋友佢都食咗好多。
咁啱經過,見到呢間泰國菜館樓高幾層,於是就行咗入去試
2024-08-16 0 瀏覽
餐廳規模好大,有好幾層,裝修好靚,充滿泰國特色,座位闊落,坐得好舒服,而且設有大枱,一次過同成班朋友或親戚黎無問題👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻香芒軟殼蟹米紙卷 $98推薦!!芒果好甜好新鮮,軟殼蟹炸得又香又脆,米紙卷好細滑,包埋一齊再點啲醬汁食好好味😋😋😋泰式柚子蝦沙律 $118比預期中好好食😍😍😍柚子酸酸甜甜,食落好fresh,蝦嘅份量唔少,肉質唔錯,估唔到兩者咁夾,而且超級開胃!蝦醬炒飯 $98好大份又足料🤤🤤🤤炒飯炒得粒粒均勻,面頭有蛋絲、蝦、甜臘腸,超級豐富,仲有肉鬆同腰果,正!芒果糯米飯 $78推薦!!!超級好食嘅甜品😍😍😍糯米飯上枱仲係熱辣辣,椰汁又香又甜,芒果好新鮮,一啲都唔酸!

香芒軟殼蟹米紙卷 $98

泰式柚子蝦沙律 $118

蝦醬炒飯 $98

芒果糯米飯 $78
2024-08-15 0 瀏覽
焗奶油大蝦伊麵 $75之前見過有人食,好吸引😍竟然係泰國餐廳有得食咁西式嘅野食!入面都有啲芝士,奶油,成個色好吸晴❤️仲要有啲菜底,營養好均衡!好正👍🏼蝦勁大隻,有炸粉,好好食又彈牙!!lunchtime 限定😍青檸裗打 $8本身個餐包一杯飲品,我加咗$8要杯特飲!正正常常,不過食辣野必備🤓燒西冷牛扒 $138好嫩呀燒到!入面仲係粉紅😍不過相對比較瘦,所以唔係好滑個啲!但係個醬超正,有一邊酸辣,一邊辣🤭點黎食啱哂!!店員話啲酸瓜係佢地自已整㗎,好有心思👍🏼椰青斑戟 $69之前黎次次都賣哂🥹今次終於自己有得食啦!原來唔係食開嘅pancake😂係類似椰子蛋糕,勁香椰子味!!仲有椰子絲係入面㗎,多個口感😎又香又好食!!上菜嘅時候熱辣辣㗎😍PS 下午茶時段有8折,超抵食!
焗奶油大蝦伊麵 $75

青檸裗打 $8

燒西冷牛扒 $138

椰青斑戟 $69

PS 下午茶時段有8折,超抵食!
  • 焗奶油大蝦伊麵
新泰東南亞餐廳灣仔呢頭一年試咗幾間泰國菜都非常之好食,其中一間就係新泰東南亞餐廳。食泰菜最滿足嘅一樣嘢:就係如果一堆人喺度,可以一次過叫一大堆嘢,仲要計埋其實好抵!!由於真係叫得太多嘢食,特登講幾樣印象比較深刻嘅餸 咖哩農夫包  農夫包內餡豐富,咖喱味道香濃,口感層次分明,令人滿足。 肉碎生菜包  生菜包清新可口,豬肉鮮嫩,搭配脆脆的配料,口感非常有趣蛋餅煎蠔 (勁推)  蛋餅外皮金黃酥脆,內餡的蠔肉鮮美,搭配特製醬汁,味道極佳,十分美味。Pad Thai  泰式炒河粉口感滑嫩,搭配蝦仁和新鮮蔬菜,酸甜醬汁恰到好處,是一道經典的泰國美食。
新泰東南亞餐廳

由於真係叫得太多嘢食,特登講幾樣印象比較深刻嘅餸

咖哩農夫包
  農夫包內餡豐富,咖喱味道香濃,口感層次分明,令人滿足。

肉碎生菜包
  生菜包清新可口,豬肉鮮嫩,搭配脆脆的配料,口感非常有趣

蛋餅煎蠔 (勁推)

Pad Thai
  • 蛋餅煎蠔
2024-07-29 338 瀏覽
這家充滿泰國風情的餐廳「新泰東南亞餐廳」,廚師和大部分店員都是泰國人,讓你徬佛置身於泰國的美食之中。🍲 冬陰功湯 (細$98):這是一道經典的泰國酸辣湯,酸甜開胃,令人垂涎欲滴。🥩 燒豬頸肉 ($98):喜愛炭燒豬頸肉的食客必點此菜,爽彈酥脆的肉質,配上泰式酸辣汁,絕對是肉食愛好者的最愛。🥬 豬肉碎生菜包 ($88):清爽可口的生菜包裹住香辣惹味的豬肉碎,簡單但口感豐富,是一道不容錯過的泰式美饌。🍍 泰國菠蘿炒飯 ($138):色彩繽紛的菠蘿炒飯,材料豐富,酸甜可口,絕對是必點推薦。🍴 芒果黑白糯米飯 ($78):綿密柔軟的黑白糯米飯,搭配新鮮芒果和椰漿,是一道完美的甜品。🍹 咸檸檬梳打 ($42):解渴提神的咸檸檬梳打,一喝就上癮,是一款不可錯過的泰式飲品。🥥 椰青沙冰 ($78):以椰子為基礎的沙冰,整個椰青裝滿沙冰,椰香濃郁,極度清涼甜滑,是消暑首選。總的來說,這家「新泰東南亞餐廳」為食客奉上道地的泰式風味,值得一試。

🍲 冬陰功湯 (細$98):
這是一道經典的泰國酸辣湯,酸甜開胃,令人垂涎欲滴。

🥩 燒豬頸肉 ($98):

🥬 豬肉碎生菜包 ($88):

🍍 泰國菠蘿炒飯 ($138):
色彩繽紛的菠蘿炒飯,材料豐富,酸甜可口,絕對是必點推薦。

🍴 芒果黑白糯米飯 ($78):
綿密柔軟的黑白糯米飯,搭配新鮮芒果和椰漿,是一道完美的甜品

🍹 咸檸檬梳打 ($42):

🥥 椰青沙冰 ($78):

2024-07-26
2024-07-28 346 瀏覽
泰國菜向來都係我既favorite🫣新泰之前我都有食過尖沙咀同馬鞍山分店,灣仔就未食過!今次專登 bookmark左同fd 試下😋餐廳都近利東街 好易搵~今日夜晚7點鐘嚟到地下都full house 所以去左2樓坐一坐低Waiter 推介豆腐酥沙律🥗食落都幾驚喜!豆腐沙律聽得多, 但豆腐酥就第1次聽, 師傅將豆腐壓碎, 然後再炸成粒狀做沙律, 口感脆脆的。上面放上不同種類的水果&乾果, 味道既新奇又開胃, 作為前菜一流!串燒沙嗲🍢我地簡左全雞、超級大串,串燒燒得很香口,雞肉肉質嫩滑,配上沙嗲汁,非常惹味~另外仲叫左招牌泰式燒春雞配香茅黃飯🥘原隻燒春雞,非常大隻,鮮嫩多汁!香茅黃飯有好濃郁既薑黃味,米飯飽滿粒粒分明!旁邊配上沙律菜,酸酸甜甜,可以中和一下口腔內黃油飯的飽膩感~馬拉盞炒通菜🥬通菜炒得色澤翠綠油潤,菜味濃且硬爽,搭配醬香十足的馬拉盞,一口接一口吃,咸香惹味,齒頰留香芒果雪糕配糯米飯🥭🍚雪糕可選芒果或椰子,本人選了椰子味雪糕,店員以原個椰青奉上,內裡有即刮椰青肉,粒粒芒果肉,熱乎乎的糯米飯,冰凍的椰子雪糕,一熱一凍,絕對係冰火二重奏既享受!椰青🥥椰青水好fresh好清甜, 冰涼

另外仲叫左招牌泰式燒春雞配香茅黃飯🥘
原隻燒春雞,非常大隻,鮮嫩多汁!

馬拉盞炒通菜🥬

芒果雪糕配糯米飯🥭🍚

椰青🥥
椰青水好fresh好清甜, 冰涼快感, 絕對係最佳消暑飲品!
在這家充滿泰國風情的餐廳,廚師和大部分店員都是泰國人,讓你彷彿置身於泰國的美食之中🤩冬陰功湯(細$98):這是一道經典的泰國湯,酸辣開胃燒豬頸肉($98):喜歡炭燒豬頸肉,爽彈酥脆,搭配泰式酸辣汁,絕對是食肉獸至愛😙豬肉碎生菜包($88):清爽可口的生菜包裹香辣惹味的豬肉碎一齊食,滋味無窮😍泰國菠蘿飯($138):材料豐富菠蘿炒飯,色彩繽紛🤤必點酸酸甜甜好開胃🍍芒果黑白糯米飯($78):黑白糯米飯搭配了新鮮的芒果和椰漿,口感綿密,完美甜點😚咸檸檬梳打($42):咸檸檬生津止渴,一喝上癮🍹椰青沙冰($78):推介呢款以椰子為基礎,整個椰青裝滿沙冰,真材實料椰香滿瀉,非常涼爽甜滑,解暑一流🧉

冬陰功湯(細$98):這是一道經典的泰國湯,酸辣開胃

咸檸檬梳打($42):咸檸檬生津止渴,一喝上癮🍹

2024-07-24
2024-07-26 282 瀏覽
今日想食下午茶經過灣仔 一定唔愁冇嘢食啦但之前食開嗰幾間都厭了就試吓呢間新嘅泰菜依家新泰都有幾間分店灣仔呢間就未試過下晝4:00到 唔使等位餐廳入邊好大 啲凳亦都好舒適最啱同朋友嚟食下午茶,慢慢傾唔使趕住走又坐得舒服冷氣有夠 地方又大如果一大班朋友嚟,想食吓甜品下午茶呢間都真係灣仔可以選擇嘅餐廳我哋嗌咗龍眼冰三色冰味道都好OK 唔會太甜,又唔會太淡尤其三色冰幾正宗跟住我哋嗌咗個甜品拼盤拼盤有細有大細嘅就冇芒果糯米飯 大嘅就有我哋嗌咗個細嘅另外,加多個芒果雪糕糯米飯芒果雪糕糯米飯,用成個椰青上仲加埋啲新鮮嘅椰肉好好味除咗食甜點 我哋嗌咗個香芒軟殼蟹米紙卷店員話要用時間炸軟殼蟹好禮貌咁同我哋交代咗幾次呢樣真係要讚尤其而家香港啲餐廳 都出咗名態度麻麻以上係餐牌 大家可以參考吓都好多泰國嘢食你講得出嘅都有埋單四百幾蚊 價錢都唔係好平但係坐得舒服 服務態度良好 已經好夠啦
今日想食下午茶
經過灣仔 一定唔愁冇嘢食啦
但之前食開嗰幾間都厭了
就試吓呢間新嘅泰菜
依家新泰都有幾間分店
灣仔呢間就未試過

下晝4:00到 唔使等位
餐廳入邊好大 啲凳亦都好舒適

最啱同朋友嚟食下午茶,慢慢傾
唔使趕住走
又坐得舒服

冷氣有夠 地方又大
如果一大班朋友嚟,想食吓甜品下午茶
呢間都真係灣仔可以選擇嘅餐廳

我哋嗌咗龍眼冰三色冰
味道都好OK 唔會太甜,又唔會太淡
尤其三色冰幾正宗

跟住我哋嗌咗個甜品拼盤
拼盤有細有大
細嘅就冇芒果糯米飯 大嘅就有
我哋嗌咗個細嘅
另外,加多個芒果雪糕糯米飯

芒果雪糕糯米飯,用成個椰青上
仲加埋啲新鮮嘅椰肉

但係坐得舒服 服務態度良好 已經好夠啦

2024-07-25
  • 芒果雪糕糯米飯
2024-07-23 316 瀏覽
餐廳嘅環境好舒服,裝潢有種好grand嘅感覺😆座位好舒適,都有好多大枱超級啱family gathering 。啲員工都好nice,會主動介紹有咩好食👍🏻🔅冬陰功湯湯底酸辣開胃,就算夏天食都覺得好ok👍🏻而且加入咗各樣嘅香料,令湯更加味道更有層次! 入面有新鮮嘅海鮮同埋香嫩嘅雞肉,大滿足~🔅串燒 (雞牛豬)呢度嘅串燒配埋自製沙嗲汁,真係好正!尤其係雞肉串,肉質鮮嫩多汁,配埋香濃嘅沙嗲汁真係好惹味😋🔅燒春雞釀香茅黃飯個燒春雞皮脆肉嫩,配上香茅釀料,帶出獨特嘅香味。黃飯飯粒鬆軟,入口有淡淡嘅香氣。而且個份量超足,完全係4人份量嚟🤣同朋友或者屋企人share嚟食絕對係好選擇🔅椰汁珍多冰 & 泰式奶茶椰汁珍多冰同泰式奶茶,兩款都好飲!椰汁珍多冰唔會死甜而且珍多冰好煙韌😋至於泰式奶茶,香氣四溢,滑順嘅奶茶味道加埋茶香,絕對係一種享受!

🔅冬陰功湯

🔅串燒 (雞牛豬)

🔅燒春雞釀香茅黃飯

🔅椰汁珍多冰 & 泰式奶茶
2024-07-21 254 瀏覽
今日放假同朋友去灣仔附近行街食晚飯。 朋友喜歡食泰國嘢,話附近有間好地道嘅泰國餐廳,叫新泰東南亞餐廳。 它位於灣仔大王東街21-23號興旺閣地舖至2樓,港鐵灣仔站B2出口行幾分鐘就到。 餐廳有三層高,遠處一望就見。 外面招牌十分光亮,很有氣派! 室內環境非常寬敞,裝修以泰式風格為主調,樓梯及牆上都罷放了泰式的擺設作為裝飾, 好有傳統特色。 枱椅擺設都好濶落,令人坐得舒服。 餐牌上的食物款式有不少:沙律、小食、湯、燒烤、咖喱、海鮮、飯麵類、甜品及飲品等。🌟香芒軟殼蟹米紙卷軟殼蟹炸得酥脆可口,米紙卷內有:生菜、紅蘿蔔、芒果和牛油果。 塊米紙好煙靱有口感。 加埋酸魚露汁料來吃,很惹味開胃,超正!🌟串燒雞、牛、豬 (6串)每款2串,份量十足。燒烤得很香口,不會太乾,很嫩滑多汁! 尤其是雞肉串,軟滑又有咬口!牛肉串也不錯,熟度剛剛好,有牛肉的鮮味。 豬肉串微焦好惹味,真的吃個不停!🌟泰式青咖喱牛肉+蒜蓉包泰式青咖喱的味道很清新又香濃的。 牛肉的份量不少,很嫩滑可口。 配料豐富:茄子、南瓜、豆角、九層塔和香料,味道配搭一流! 再加上剛烤脆的蒜蓉多士,青咖哩汁和配料一同來吃,真的好搭配和好好食!這

🌟香芒軟殼蟹米紙卷

🌟串燒雞、牛、豬 (6串)

🌟泰式青咖喱牛肉+蒜蓉包

這個泰國餐廳真的好值得推薦俾大家去吃! 食物質數高,好地道和款式又多! 價錢親民唔貴,會再去捧場!
呢度嘅店員都好nice,尤其對於有選擇困難症嘅我,佢哋會問使唔使幫我介紹下啲菜式,真係好感動,啲菜到左又會問我好我好唔好食,真係好好👍🏻♦️冬陰功(小)個湯好香椰奶味,辣度剛好,入面有草菇,而且啲蝦仲有蝦膏係入面,好正🙌🏻♦️燒豬頸肉豬頸肉外脆內嫩,唔加醬都好夠味。當然加咗就惹味啲🥰♦️巴東牛展+ ♦️薄餅啲牛展好嫩,好好味呀🤩呢個醬一定要加薄餅一齊食,超正👍🏻♦️芒果雪糕配糯米飯啲糯米飯仲係熱辣辣,配埋芒果雪糕🍦同芒果肉,入面仲有椰子肉,一齊食真係好正❤️

♦️冬陰功(小)

♦️燒豬頸肉
豬頸肉外脆內嫩,唔加醬都好夠味。當然加咗就惹味啲🥰

♦️巴東牛展+ ♦️薄餅
啲牛展好嫩,好好味呀🤩呢個醬一定要加薄餅一齊食,超正👍🏻

♦️芒果雪糕配糯米飯
2024-07-07 259 瀏覽
Hanging out with friend in the nearby district and feel like having something thai!!We ordered: 1. Tom yum soup2. Stirred fried minced pork wrapped with lettuce 3. Stuffed chicken riceStirred fried minced pork wrapped with lettuce It tastes really good! A bit sour and spicy. Very appetisingThe Tom yum soup has so many ingredients in it. Mushroom and two huge half prawnsThe soup is very rich and tasty Stuffed chicken is absolutely amazing. The fried rice is moisturised and just tastes like chicke

We ordered:
1. Tom yum soup
3. Stuffed chicken rice

Stuffed chicken is absolutely amazing. The fried rice is moisturised and just tastes like chicken!!

The salad is very refreshing. Sour and a bit sweet!